Advertentie

15 Vragen aan Max van der Werff..


Dit boek verscheen enkele maanden na de ramp. Auteur/journalist Joost Niemöller sprak al meteen van een ‘doofpot’.. Waarom moest alles in het geniep? Kapitein Rutte had zijn eigen koers met het MH17-onderzoekl?? (klik voor artikel)

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17, een Boeing 777 van Malaysia Airlines neer boven Oost-Oekraïne; hierbij kwamen álle 298 inzittenden om het leven, waaronder 193 Nederlanders. Nederland kreeg de leiding over het onderzoek naar de toedracht van de ramp, maar verbond zich met een doofpotdeal aan Kiev. Het land was mogelijke dader (gewild of ongewild) maar werd hoofdrolspeler in het JIT, het ‘Joint Investigation Team’. Nederland werd hiermee een pion in een internationaal politiek schaakspel. Was dit een domme zet van premier Mark Rutte..? Of heel wel doordacht..?

Onverbloemde Koude Oorlog-retoriek maakte een comeback. Poetin is hierin de ultieme bad guy. En de Amerikanen, die onverbloemd áchter de coupe in Oekraïne (paar maanden voor de aanslag) zichtbaar waren, bleken indirect de derde hond, die er met het been vandoor ging. Ondertussen is Poetin ‘ongeloofwaardig’ gekwalificeerd en is zowat álles wat hij zegt, door ‘het Westen’ als giftige propaganda bestempeld.

Inmiddels, zo lijkt het, lijden alle betrokkenen aan tunnelvisie. Zéker na het voorlopige rapport van de Nationale Raad voor de Veiligheid, die concludeerde dat het vliegtuig is neergehaald door een Russische BUK-raketinstallatie. Maar waar is de neutraliteit, wanneer het kabinet/Rutte een rapport produceert, dat na een WOB-procedure door RTL, NOS en Volkskrant gevoerd, pas werd vrijgegeven.

Een rapport dat in één woord ‘schandalig’ vol met doorhalingen staat..? We kunnen er dus simpelweg NIET GERUST op zijn, dat de onderzoekers onafhankelijk en objectief zijn/waren en hun werk ongehinderd (mogen en kunnen) doen?

Niet alleen de Russen droegen materiaal aan, dat suggereert dat de crash is veroorzaakt is door óf een aanval was van een Oekraïense straaljager óf door een met een Oekraïense BUK-M1 afgeschoten raket. Daarentegen gaan EU-landen en de VS ervan uit dat de separatisten in Oost-Oekraïne de Boeing, al dan niet per ongeluk, hebben neergeschoten. Tot slot is er dan het ‘onderzoekscollectief Bellincat’, waarvan niemand de achtergronden precies kent, dat als een bron wordt gebruikt door het JIT en de genoemde Raad voor de Veiligheid..

Nergens wordt gesproken over het verplaatsen van de route van MH17, PRECIES over het militaire gebied, waar dit vliegtuig uiteindelijk werd neergehaald.

Weinigen hebben zich zo grondig verdiept in de crash met vlucht MH17 als onderzoeker Max van der Werff. Hij ging zelf meerdere malen naar het Donbas gebied in Oost-Oekraïne, sprak met getuigen op de crashsite en onderzocht de gespinde mediaberichtgeving erover in het Westen, die er altijd op was gericht om de plaatselijke bevolking een loer te draaien, getuigen te verzinnen en lanceerlocaties te bedenken. Vooringenomen media-coverage, die erom schreeuwde, dat een alternatief perspectief op deze ramp zichtbaar mocht worden.

Max van der Werff is één van de mensen, die ervoor zorgde, dat dit perspectief geboden werd. En geboden zal blijven worden, als het aan hem ligt. Hij is vol energie om een gefilmde documentaire te maken, via crowdfunding, waarbij deze alternatieve perspectieven een rechtvaardige plaats krijgen. Reden voor ons om Max 15 vragen voor te leggen..
x

 

x

x

Over de MH17-manipulaties

en zijn beoogde documentaire hierover

15 Vragen aan Max van der Werff

2019 © WantToKnow.nl/be

x

Hallo Max, fijn dat we je spreken; we vinden het fijn je even te interviewen over je nieuwe initiatief, om een docu te maken over de MH17-achtergronden. Wij van WantToKnow zijn al vanaf het begin min of meer overtuigd van een aantal valse-vlag-aspecten van deze aanslag op een volkomen onschuldige groep burgers.

 1. Hou je nog alles bij, lees je nog alles/zoveel mogelijk over de MH17-zaak?
  Na bijna vijf jaar is MH17 niet meer dagelijks in het nieuws, maar regelmatig komt er toch weer nieuwe informatie naar boven.
  x
 2. Heb je informatie over ontwikkelingen rondom de MH17-zaak te melden, die velen nog onbekend zijn?
  Ja, maar die bewaar ik voor de documentaire waar ik mee bezig ben.
  x
 3. Tja en Kerry riep het ook al.. “Er is een berg van bewijs die aantoont dat de Russen MH17 hebben neergehaald”.. We zijn 5 jaar verder en dit Amerikaanse ‘bewijs’ is nog niet getoond..!! Spraken we over Russisch bewijs dat niet zou deugen..??

  Wat ons opvalt, is dat Maleisië zó stil rondom waarheidsvinding MH17. Terwijl zij juist zo opstinaat waren in het begin. Zódanig, dat ze zelfs het JIT niet in mochten van Oekraïne (VS). Wat is jou mening daarover?
  Was Maleisië obstinaat in het begin? Ik heb daar geen aanwijzingen voor. De redenen dat het land niet tot het Joint Investigation Team werd toegelaten zijn niet openbaar gemaakt. En dus wordt over die redenen gespeculeerd. Sommige bronnen beweren dat het te maken heeft met het feit dat Maleisië de doodstraf heeft. Er wordt ook beweerd dat het land door de andere JIT-leden als pro-Russisch wordt gezien en een veiligheidsrisico voor het JIT zou vormen. Mijn inschatting ligt dicht bij het laatstgenoemde argument: Maleisië zit als enige van de vijf JIT-landen niet in het prowesterse, lees pro-VS kamp.
    x

 4. Je bent met de voorbereidingen bezig van een documentaire? Wat kun je daarover vertellen?
  Voorbereiden kost veel tijd. Je probeert afspraken te maken met mensen die je voor de camera wilt hebben. Overleggen met collega’s, veel lezen. Nadenken over de verhaallijn. Ook proberen scoops te krijgen hoort erbij. Wat uiteindelijk de inhoud van de documentaire wordt, is nu nog niet te voorspellen. Er zijn zo veel deelonderwerpen en perspectieven die je zou willen laten zien, maar je moet keuzes maken. In het Engels heb je de term ‘kill your darlings’ hetgeen er op neerkomt dat je persoonlijke stokpaardjes moet opofferen om het geheel beter tot zijn recht te laten komen.
  Ik heb veel ervaring met onderzoeken van zaken en het schrijven van artikelen. Van het onderzoeken van door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog bijvoorbeeld, heb ik veel geleerd. Maar dit project is voor mij extra spannend omdat het mijn eerste documentaire gaat worden.
  x
 5. Je maakt de film met een ándere journalist?
  Ja. Yana Yerlashova is een Russische documentaire-maker. In het verleden werkte ze voor de Russische zender RT. Deze zender wordt door de Russische staat gefinancierd. Yana denkt dat ze als zelfstandig ondernemer meer kan bereiken. Ik vind het erg moedig van haar dat ze een vaste baan opgeeft om meer haar hart te kunnen volgen.
  x
 6. Er is –zo begrijpen we- ook al een docu gemaakt over de toenmalige geschiedenis in de dagen ná de ramp. Zoals ‘MH17 – 3 Weeks at the Crash Site’. Wat is de bedoeling van déze documentaire?
  Er zijn veel documentaires en reportages over MH17 gemaakt. Uiteraard door de NOS en RTL-Nieuws, maar ook door de BBC, RT en veel andere zenders over de hele wereld. Yana en ik houden ons vanaf het begin bezig met de tragedie rond MH17 en denken met een eigen documentaire iets toe te voegen aan alle informatie die er al is.

  MH17-onderzoekers Graham Philips en Max van der Werff.

  x

 7. Hoe zie je de crowdfunding rondom jouw film/docu?
  Het maken van een documentaire kost veel geld. Heel veel geld. Denk bijvoorbeeld aan reis- en hotelkosten, het huren van een filmploeg en professionele editors. We willen ook graag specifieke vragen voorleggen aan experts en wetenschappelijke rapporten laten opstellen. Ook dat is enorm kostbaar, maar wel noodzakelijk om nog onbekende informatie boven tafel te krijgen.
  x
 8. Het lijkt me, dat je in samenwerking met Nederlandse websites/organisaties, een speciale dag rondom het ‘MH17-raadsel’ kunt organiseren?
  Daar sta ik zeker voor open.
  x
 9. Geloof je dat de verandering van overheid in Oekraïne, mogelijkheden op zal leveren, om informatie boven water te krijgen van inlichtingendiensten? In relatie wellicht tot samenwerking met de CIA.
  Niet onmogelijk, maar ik denk het niet. De geopolitieke belangen zijn enorm en het ziet er op dit moment niet naar uit dat de nieuw gekozen president Zelenskiy een fundamenteel andere koers gaat varen dan zijn voorganger Poroshenko.
  x
 10. Voor velen is het het MH17-boek van journalist Joost Niemöller nog steeds basis-informatiemateriaal. In hoeverre is het outdated? Welke informatie/ontwikkelingen ontbreken?
  Joost publiceerde zijn ‘De Doofpotdeal’ een paar maanden na de crash. Een knappe prestatie. Inmiddels is er natuurlijk veel gebeurd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een lijvig rapport met veel bijlagen gepubliceerd. Het JIT heeft in een persconferentie aangegeven over bewijzen te beschikken dat het vliegtuig is neergehaald door een BUK-raket van de 53ste Brigade uit Koersk, Rusland.

  BBC-Rusland journaliste Olga Ivshina gedroeg zich volgens haar leidinggevende, precies tijdens de rampreportage rondom de MH17 als een pasbeginnende journaliste… Haar reportage werd daarom ‘om kwaliteitsredenen’ verwijdert van de BBC-site..!

  Inmiddels hebben Nederland en Australië formeel Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van MH17. Je kunt van mening zijn dat er sprake is van een doofpot, omdat Oekraïne vanaf het begin als mogelijke verdachte is uitgesloten, terwijl het wel over de middelen beschikte MH17 neer te halen.
  x

 11. Je bent zelf meerdere malen in Oost-Oekraïne geweest; heb je zelf geen zin om een boek over deze ervaringen en kennis te schrijven? Wellicht zou je zelfs de BBC-Ruslandverslaggeefster Olga Ivshina te spreken kunnen krijgen? Werkt zij overigens nog bij BBC-Rusland?
  Over het schrijven van een boek heb ik nog nooit nagedacht eerlijk gezegd. Als ik iets te melden heb plaats ik een artikel op mijn blog kremlintroll.nl  Olga Ivshina maakte de BBC-reportage over militaire vliegtuigen die op die rampzalige dag actief zouden zijn geweest. De BBC verwijderde de reportage vrijwel direct van Youtube. Geen idee of zij nog voor de BBC werkt.
  x
 12. Werk je ook nog samen met Graham Philips, Billy Six, of andere bekende MH17-onderzoekers?
  Graham en Billy heb ik allebei een keer ontmoet, maar van samenwerking is geen sprake. Ik denk er wel over om Billy binnenkort weer eesn op te zoeken. Hij heeft maanden in een cel in Venezuale gezeten en ik ben benieuwd hoe het met hem gaat. Hij heeft ook nog materiaal over MH17 verzameld dat nog niet openbaar is gemaakt door hem. Dus, wie weet.
  x
 13. De relatie tussen jou en ‘Belingcat-ikoon’ Eliot Higgins was op een gegeven moment volledig uit de hand gelopen, met name op Twitter. Wat kun je op dit moment daarover/over hem zeggen?
  Zowel Bellingcat als Eliot Higgins blokkeren mij op Twitter. Het argument daarvoor is dat ik een idioot ben, aldus Higgins. Niet aardig natuurlijk. Zie bijvoorbeeld deze tweet:  “I don’t deal with idiots like Max, who still think MH17 was a false flag.” (HIER) Ik ben overigens blij dat je deze vraag stelt.
  x
  Aan het begin van dit interview merkte jij op: “Wij van WantToKnow zijn al vanaf het begin min of meer overtuigd van de valse-vlag-aspecten van deze aanslag op een volkomen onschuldige groep burgers.” Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben, maar ik ken geen harde feiten die de hypothese van een valse vlag ondersteunen. Zelf ben ik er van overtuigd dat het neerhalen van MH17 veroorzaakt is door een aaneenschakeling van verkeerde beslissingen en tragische vergissingen. Een ongeluk dus, zoals in de Fog of War vaak gebeurt. De bewering van Bellingcat-oprichter Higgins dat ik denk dat MH17 een valse vlag zou zijn is dus compleet verzonnen en gelogen.
  x
 14. Je woont nu in de Filipijnen? Is er een speciale reden voor; behalve het weer natuurlijk..?
  Ruim dertig jaar geleden bezocht ik het land voor het eerst en ben er regelmatig naar teruggekeerd. Zeven jaar geleden heb ik een plekje gevonden waar ik het heel erg naar mijn zin heb. Huisje, boompje, beestje. Dat is het -misschien wat oppervlakkige maar oprechte- antwoord.. Maar er zijn denk ik ook andere redenen waarom ik me daar thuis voel. Het is moeilijk te beschrijven, maar als kind al had ik het gevoel in het verkeerde land geboren te zijn. Een onbestemd gevoel van je nergens thuis voelen. Misschien heeft het te maken met het feit dat mijn vader uit Indonesië kwam?
  x

  Nadat RTL, NOS en Volkskrant een beroep hadden gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur, moest Rutte cs. het rapport rondom MH17-onderzoek openbaar maken van de rechter. Dit was wat de pers/het Nederlandse volk te zien mocht krijgen. Ergens onder al die balkjes, zal ‘de onderste steen’ nog verborgen liggen..
 15. Tot slot, heb je contact met de Nederlandse overheid of –diensten? En hoe is je relatie met hen..? Je hebt in samenwerking met hen toch ook werk gedaan voor de Indië-geschiedenis?
  Mijn onderzoeken naar door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in Indonesië heb ik zelfstandig uitgevoerd. Van enige vorm van samenwerking met de Nederlandse staat of overheidsdiensten is nooit sprake geweest.  Voor de documentaire over MH17 ben ik nu wel bezig contact te zoeken met overheidsinstanties in een poging antwoord te krijgen op bepaalde vragen.

Heb je tot slot nog iets aan te vullen/vertellen/te vragen?
Met grote regelmaat zijn er allerlei types op social media, maar ook journalisten, die moedwillig verdraaien hoe ik over het MH17-drama denk. Dit begon direct op het moment dat ik me in het openbaar in het debat begon te mengen. Met een knipoog heb ik daarom mijn blog destijds Kremlintroll.nl genoemd. Een paar opmerkingen over hoe ik echt over deze zaak denk:

– Ik heb vanaf het begin ernstige bezwaren tegen de rol van Oekraïne in het officiële onderzoek.

– Zo lang er geen verdachten (personen of land) door een onafhankelijke en eerlijke rechtbank zijn veroordeeld, is het een taak van elke serieuze onderzoeker lastige vragen te blijven stellen en antwoorden te zoeken.

1 gedachte over “15 Vragen aan Max van der Werff..

 1. Een mogelijk verklaring voor het weghouden van Maleisië uit het onderzoeksteam kan het volgende zijn :
  https://tinyurl.com/y3ar4yoc
  met citaat :
  “Pras Michel, the Fugees rapper who once included a cameo appearance from a pre-Apprentice Donald Trump on his hit solo album “Ghetto Supastar”, has been indicted alongside the Malaysian banker and alleged mastermind of the $4.5 billion 1MDB fraud for funneling money stolen from the doomed sovereign wealth fund to benefit President Obama’s reelection campaign…………..Michel and Low were indicted Friday afternoon in the same indictment, which – for those who have been keeping track of the sprawling 1MDB probe – ties the 1MDB scandal – one of the biggest financial frauds in history – and former Malaysian Prime Minister Najib Razak to political organizations that supported Obama’s reelection campaign. And where did this money come from initially? Why, it was raised by Goldman Sachs!……………..”.
  Maleisië wil nu geld van Goldman Sachs :
  https://tinyurl.com/yyk9ovaq
  Er is ook de kritiek van Maleisië op Israël :
  https://tinyurl.com/y32rtqbn
  Het belangrijkste element dat ik zie bij MH17, is dat 20 minuten na het neerhalen van dit toestel, de aanval van Israël op Gaza begon. Hier ligt de sleutel tot de oplossing. En zoals bij elke false flag, dient men te kijken naar de uitvoerders en vervolgens naar de opdrachtgevers.. met de vraag : Cui bono?? Als Tel Aviv er bij betrokken is, dan kan men het m.i. vergeten… dit spoor bewandelen staat immers gelijk met “zelfmoord”.(sic).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.