Advertentie

Een deur in een berg… OP MARS..!?


De oorspronkelijk overzichtsfoto. (Wil je de ware grootte zien, klik op deze afbeelding.

x

Een deur in een berg… OP MARS..!?

2022 © WantToKnow.nl/be

x

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nog geen verklaring gegeven voor de opmerkelijke ’deuropening’ die ontdekt werd op een foto van de Marslander ‘Curiosity’. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe groot de opening feitelijk is en waardoor die is ontstaan is of kan zijn. De Britse wetenschapsjournalist Mick West plaatste op Twitter een grotere foto van de rotsen, waardoor je meer diepte/context krijgt.

Daarop zou dan te zien zijn, dat de ‘deuropening’ eigenlijk helemaal niet groot is. “Vanuit een andere hoek, vind ik het een stuk minder indrukwekkend’’, aldus West. Volgens de Britse krant/site ‘The Indepedent’ is er ook een mogelijke verklaring, die geloofwaardiger lijkt dan buitenaards leven. Volgens de betreffende redacteur is deze opvallende rotsformatie vermoedelijk ontstaan door aardbevingen, waardoor een stuk van een rots is afgebroken.

NASA heeft al verschillende aardbevingen gemeten op de rode planeet. Zo werd de planeet afgelopen week nog getroffen door de zwaarste schok ooit..! Het is nog onduidelijk hoe de trillingen worden opgewekt, verder onderzoek moet dat duidelijk maken. Deze formatie werd ontdekt, nadat de Mars-rover in zijn ritje over de planeet, was beland in het gebied, dat ‘Greenheugh Pediment’ wordt genoemd.

De rotsformatie werd ontdekt toen de rover in dit gebied de berg ‘Mount Sharp’ opreed, een berg die zo’n 5,5 km boven de bodem van de Gale Crater uitsteekt, waar de Curiosity in augustus 2012 landde. Terwijl de Curiosity zich een weg baande door het terrein, merkten de missie-ingenieurs in maart op dat het pad voor hen bezaaid was met door de wind afgeslepen harde zandstenen rotsen, die volgens hen de slijtage van de wielen van de rover kunnen vergroten. Het plan is om dergelijke routes te vermijden.

Bijzondere karaktereigenschappen van deze ‘opening’.
Allereerst is het in onze ogen vreemd, dat er zomaar een rechthoekige opening ontstaat in een bergwand, want nergens zie je natuurlijke vormen in de opening. Je zou stukken afgekalfde rots verwachten, maar geen gladde muren en vloer.. Alsof er -vlak voor de foto- nog even geveegd is voor de komende bezoeker.. Ook de architraaf boven de opening is bijzonder. Hij steunt op de linkerkant van de opening; zoals wij hier op aarde dit soort steenconstructies ook verzorgden. Een zelfdragende constructie dus. Hier het filmpje dat ‘The Independent’ op de site plaatste.

 

Klik voor vergroting

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.