Advertentie

Om even stil van te worden…!


Misschien heb je de plaatjes weleens gezien, maar wij vinden het waard om ze hier op WantToKnow.nl/.be ook te tonen. Hoe we als mensen op deze Aarde kleine speldeprikjes zijn in die onmetelijke kosmos. Realiseren we ons een beetje als we bijvoorbeeld op een zomerse dag naar een prachtig heldere sterrenhemel kijken. Maar wat we zien zijn dan vooral stipjes, sterretjes en als we op een mooie donkere plek staan, zien we de melkweg. Wauw, indrukwekkend.

Maar de onderstaande plaatjes laten je even cognitief zien welke gigantische verschillen er zijn tussen de planeten van ons zonnestelsel, tussen dezelfde planeten met onze Zon en vervolgens krijg je een oplopend beeld van de verhouding van onze Zon, die voor ons al giga is, met andere zonnen, in feite dus andere sterren.

Wie beweert dat wij de enige levende wezens zijn in het universum, zou zich nog maar eens achter de oren moeten krabben. Veel eerder lijkt het gerechtvaardigd te spreken over een grote sterrenfamilie. Allemaal met dezelfde ’thuisbasis’: ons onmetelijke heelal!

Onze aarde met haar kleine zussen
Onze aarde met haar kleine zussen

Een stapje verder ons sterrenstelsel in:

Onze Aarde met haar grote broers
Onze Aarde met haar grote broers

Dan vergelijken we onze planeten met onze moeder-Zon:

broers-en-zussen-met-moeder-zon
Aarde met grote broers en kleine zussen en moeder-Zon

Dan onze moeder-Zon met een paar andere Zonnen-Sterren:

moeder-zon-met-andere-zonnen
Onze moeder-Zon in relatie tot omliggende zonnen-sterren.

Dan in verhouding tot de grootst bekende zonne-sterren in de kosmos…

De grootst-bekende-zonnen in verhouding
De grootst-bekende-zonnen in verhouding
Mocht je weer eens de sterrenhemel instaren, bedenk dan naar wat voor een enorme zonnen je kijkt. Wat een wonder!

27 gedachten over “Om even stil van te worden…!

 1. Nou of we de enige bewoonde planeet zijn weet ik niet maar het was blijkbaar niet belangrijk genoeg om in het in de bijbel te zetten.
  Ik ga er nog wel van uit dat de bijbel het Woord van God is.
  Maar goed wat er in de toekomst zal blijken zullen we wel zien maar ik sluit het niet uit hoor.

  groeten esther.

 2. Tjonge jonge. Dit maakt je heel erg klein, niet? Stofjes zijn we in dit heel al (!) en wat een drukte maken we met z’n allen. Laten we maar stil worden en een beetje meer van elkaar houden en niet zo veel ruzie en oorlog maken. We stellen eigenlijk niks voor in dit heel al (eeuwig). Geweldig als je het goed op je laat inwerken.

 3. Wat een waanzinnig mooi gezicht allen zo op een rij onder en boven elkaa.

  Net als Melanie ff geen woorden voor en is het ook op me in laten werken. het zijn zekerweten prachtige foto’s om te zien

 4. Zo nietig zijn ‘WIJ’ en daarom is het nog steeds onbegrijpelijk dat we niet met elkaar overweg kunnen op deze planeet, elkaar de les leren, de een meer wil zijn dan de ander en zo groot alles om ons heen niet willen beseffen omdat het gewoon niet in ons denken en bewustzijn past.

  Ik doe dit filmpje er maar bij voor de rest, dan zal nog meer op zijn plaats gaan vallen:

  http://www.liveleak.com/view?i=9e8_1211980922

 5. Lol 😀 In vergelijk met die zonnen en als laatste vooral Antares zijn wij op Quantum fysica schaal …lol… That makes one wonder 😉
  Heel mooi, dank je wel Guido !

 6. Het is inderdaad niet voor te stellen hoe inmens groot het universum is (48 miljard lichtjaren in diameter)Het licht gaat rond de 100.000 km per uur. Eén dag = 2.400.000 km. Eén week = 16.800.000 km. Eén maand = 67.200.000 km. Eén jaar = 806.400.000 km. Dus m.a.w 48 miljard * 806.400.000 km = 38.707.200.000.000.000.000 km in doorsnee. Niet te bevatten dus, en dit is wat ze “kunnen” meten. Het kan zeker dus veel groter zijn. Het is ook zeker egoïstisch om te denken dat we überhaupt alleen zijn in dit universum.

  We zijn nietig en groots tegelijk!!
  Maak je dus geen zorgen om de plannen van de “geheime” wereldorde om ons als een sluipmoordernaar te kunnen uitroeien (het gaat ze niet lukken)

  Ik hou van jullie allemaal….

 7. De bollen zijn interessant.. echter heb ik wel eens filmpjes gezien met impressies van de clusters, superclusters, etc. Dit is nog veel interessanter en geeft een niet bevatbaar beeld van onze universum.

 8. Voor alle geintresseerden, je kan Microsoft’s WorldWide Telescoop gratis downloaden:
  http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx

  Hier mee kun je zelf aan de slag met de telescopen op aarde en de oa de Hubble voor eigen field research in deep space, ook zijn er intressante lezingen te vinden van allerlei hoogleraren die dit programma gebruikem om een toelichting te doen van allerlei Zonnen en planeten, sterren clusters, de melkweg, bruine dwergen en ga nog maar een uurtje zo door.

  Veel plezier toegewenst met ontdekken.

 9. Kende de afbeeldingen ook al. Maar waar ik niet bij kan. Hoe weten ze dat allemaal? Hoe komen ze aan die informatie met al die afmetingen, als dat zo ver weg is in het heelal. Kan dat alleen via de telescoop???

 10. De afmetingen worden berekend, vanzelfspekend obv gegevens die met de meest krachtige (radio-)telescopen worden verkregen. De belangrijkste gegevens worden gededuceerd obv de zwaartekracht van de hemellichamen, obv wat de planeten eromheen uitspoken. Zoals onze Aarde en de andere planeten om de zon draaien volgens een uitgebalanceerd evenwicht (equilibrium) tussen massa, afstand etc.

 11. En zo is iedereen het met elkaar eens, zitten we op hetzelfde lijntje. Als we ons grote ego laten varen en onze nietigheid voelen……………Ik lijk wel een goeroe? Maar zo voelt het wel.

 12. ….Wouw ! Om stil van te worden.
  God is geweldig groot en almachtig. Hij was er vanaf het begin, sprak en het was er. De hele schepping is door Hem gemaakt om Hem alle lof en eer te bewijzen. Dank U Here God, dank U Here Jezus !

 13. En dat is waarom wij ons bescheiden moeten opstellen en moeten houden van onze mooie piepkleine Aarde . Wij menen als mens altijd boven alles te willen staan met al onze zorg en problemen. Maar zoals u ziet alles is maar betrekkelijk. Daarom respectvol met liefde vrede en vreugde uw leven leiden en werken aan een blijvende mooie wereld voor ons allemaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.