Advertentie

De ik-wou-dat-het-waar-was-wasmasjien is écht waar..!!


Hoewel het nog een prototype is, is de machine zover klaar dat de publiciteit rondom dit apparaat los mag barsten. Waar we het over hebben? Een wasmachine.. Jazeker. Maar geen gewone.

Gelukkig treffen wij van WantToKnow ook vaak genoeg inspirerend nieuws aan, dat we met je willen delen. En duurzaamheid is op dit moment gewoon een hartstikke inspirerend gegeven in de wereld. Vandaar even dit artikel waarvan je straks niet meer hoeft af te vragen of het wel waar was..!

Je kunt je voorstellen dat de wastruuc die onze wasmachines doen, nou niet bepaald bijdraagt aan het milieu. We verbruiken bakken stroom, produceren afvalwater, dat vol zit met waspoeders/zeepresten en wasverzachters en het hele proces is nou ook niet zo zuinig voor je kleren zelf. Want een paar uur ronddraaien in zeepwater, vervolgens gecentrifugeerd worden en dan nog eens gedroogd, maakt textiel er niet beter op.

Het promotieplaatje van de firma Xeros laat in ieder geval een tevreden onderzoeker zien. Mét de bewuste korreltjes in zijn handen..
Het promotieplaatje van de firma Xeros laat in ieder geval een tevreden onderzoeker zien. Mét de bewuste korreltjes in zijn handen..

De nieuwe wasmasjien, waar we het hier over hebben, is eigenlijk een vlaggenschip op het gebied van duurzaamheid. Ontwikkeld aan de universiteit van Oxford in samenwerking met een satellietbedrijf, is deze machine eruit komen rollen. Maar professor Stephen Burkinshaw van deze universiteit verdient de credits voor het basisidee. Van hem is het idee om de nylon korrels de vuile was te laten doen..

En hou je vast: 90% waterbesparing. Dat is de eerste stap. Geen waspoeders meer, omdat het reinigen gaat met kunststofkorrels. De nylon polymeerkorrels zijn in staat vuil te absorberen uit kleding met slechts 10% van de hoeveelheid water die een huidige wasmachine verbruikt.

De korrels worden tijdens het draaien in de wastrommel gebracht en er aan het end ook nog weer eens keurig uitgehaald.

Mijn hemel,  maar dat is nog niet alles. Geen centrifugeren meer nodig, de was is immers nauwelijks nat.. Nauwelijks drogen meer nodig, om precies dezelfde reden. Kortere draaitijd, dus het scheelt je kilo’s Watten en dat betekent ook nog eens een heel hefige bijdrage aan de CO2-reductie per gezin. En tot slot vergt het wasproces dus ook nog eens minder draaitijd.

De firma Xeros die het apparaat inmiddels door allerlei keuringen aan het slepen is, hoopt deze machine volgend jaar op de markt te gaan brengen, en op zijn zachtst gezegd gaat dit procedé een revolutie teweeg brengen.

Hopelijk zijn alle berichten over deze uitvinding niet gebaseerd op GreenWashing, waarbij alleen mooie verhalen worden verteld over duurzaamheid en ecologie, maar laten we ze voorlopig het voordeel van de twijfel geven.

Minder stroom, minder wasmiddel in het milieu, stukken minder water en tot slot ook nog eens een middel (de korrels dus) dat te hergebruiken is. Het lijkt wel een sprookje. Goed voor bijna iedereen, behalve natuurlijk de wasmiddelfabrikanten. Of zouden dit net als de olieproducenten van die boefjes zijn die deze uitvinding van de markt kunnen weren..?

Nu hopen dat ze ook in staat zijn geweest de machine af te leren nou nét die ene sok van dat paar sokken te verorberen dat zo lekker zit…

Neem een kijkje op de site van Xeros en look-for-yourself. HIER

14 gedachten over “De ik-wou-dat-het-waar-was-wasmasjien is écht waar..!!

 1. Hardstikke mooi! Nu maar hopen dat het geen masmasjien van een paar duizend euro wordt en het daardoor nog decennia duurt voordat de gemiddelde mens er een aan kan schaffen.

 2. Kleine whasjus, grooote whasjus..
  More je hebt gelijk, dat bedoel ik dus in het artikel met de olieproducenten. Volgens mij gaat het allemaal meevallen. WhoKnows?

 3. Hoe diep kun je zinken.
  Herbruikbare kunststofkorrels, nou nou.
  Wedden dat die herbruikbare krengen als, dat is nog de vraag, maar als het eenmaal zo ver komt overal door ons hum, zo beschemde milieu zwerven.
  Het fabricatie proces daargelaten.

  CO2 reductie, mijn god, fantastic. Het nieuwe speeltje van multimilionair/business man el Gore.

  Waterbesparing, enegie besparing eh, allemaal pleny aanwezig ware het niet dat alle uitvindingen die dat mogelijk maken systematisch geblokkeerd worden.

  Op naar de volgende killer van MIJN leefmilieu. Hoe zit het met dat van anderen?

 4. Judging the book by it’s cover? Misschien even afwachten voordat je meer leest over dit ding. Of gewoon bij voorbaat: ALTIJD KRITISCH?
  Of.. ja sorry hoor: je weet gewoon al veel meer dan wij.

 5. @Guido
  Ik begrijp dat jij erg voor kunststof korrels bent en gelooft in CO2 uitstoot vemindering.

  Maar misschien dat jij veel meer weet te vertellen over de inhoud van this book?

 6. Moet ik nou meer gaan vertellen, als of omdat JIJ het aan het veroordelen bent..? Wacht eerst eens af man vóórdat je loopt te veroordelen. Ik wordt er zo moe van!
  Inderdaad: “Hoe diep kun je zinken?”
  Zuurtje? Ik meende je al te herkennen.

 7. @Guido
  Ik wacht lekker op een wasmachien waar ik wel achter kan staan. Ben er van overtuigd dat die er ook komt. Kwestie van positief denken hè. 😛

 8. Ondertussen was ik met wasmagneten. Bevalt me prima. Gaan levenslang mee. Geen waspoeder en zeker geen wasverzachter nodig, die ik toch al niet vanwege het milieu gebruikte. De was is zacht en ruikt fris na het wassen. Kosten van de magneten: € 49,50. Te bestellen via internet, effe googlen op wasmagneten, want ik weet niet meer hoe de site heet. ‘k Gebruik ze al 2 jaar.

 9. Ik ben het helemaal eens met guido…
  Waarom ?
  Wat hij zegt is zo gek nog niet als je er even bij stil staat en niet gelijk van vreugde springen en verstand op nul omdat iemand met een oplossing komt wat je maar half tegemoet komt. Want vergeet niet dat er al technieken zijn die minder of niets gebruiken. ( zie post. Willie ).
  Op energie gebied zijn er ook al mogelijkheden. zie:

  A CASE OF FREE ELECTRICITY
  http://video.google.nl/videoplay?docid=-8377251139652777219&ei=gEpfSvytLcWK-QbU3IEw&q=case+for+free+energy&hl=nl

  Het is vaak niet makkelijk om mensen te overtuigen die de informatie niet hebben op wat allemaal mogelijk is.
  Vraag anders gewoon waarom hij die mening heeft zodat hij die eerst kan onderbouwen voordat jullie HEM afkraken. (De pot verwijt de ketel). En er worden in het verhaal al details gegeven van de uitvinding, zoals: Kunstof korrels, stroom, water. Dat zijn er 3 teveel.

  3 STRIKES YOU’R OUT…….

 10. Nog even over de wasmagneten: mijn was is werkelijk prima schoon, ook de schilderskleding van mijn man en de werkbroeken van mijn zoon met olie en smeer (en dat olie en smeer moeilijk zijn te behandelen weet iedereen toch?). Om deze goed schoon te krijgen behandel ik deze natuurlijk wel voor met groene zeep en/of ander spul voor specifieke vlekken (googlen op “Omaatje weet raad”). Voordat je gaat wassen met waspoeder moet je ook vieze en/of hardnekkige vlekken voorbehandelen, dat weet iedere huisvrouw toch?
  Wat ik heel leuk vind is dat de mannen zich in het begin niet konden voorstellen dat ik mijn was zo schoon kreeg met de wasmagneten en dachten dat ik ze in de maling nam. Ze weten nu wel beter natuurlijk en maken er ook propaganda voor.
  Hieronder websites voor informatie:

  http://www.megatopper.nl/menu/…/waswonder-1/
  http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?…21973
  http://www.zokanhetook.net/milieu/wasmagneten.php
  http://www.denieuwemens.be/milieuvriendelijk-wassen/

 11. Klinkt interessant maar ik vraag me af hoe die korrels gemaakt worden. Jammer dat daar niets over gezegd wordt. Wij gebruiken wasmagneten, dat scheelt al een hoop. Er bestaan ook nog zeepnoten, ook dat scheelt. Die zijn natuurlijk en dat is goed voor het milieu, mits er duurzaam mee omgesprongen wordt natuurlijk.
  Ben benieuwd naar deze wasmachine!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.