Advertentie

Liefde en verbinding; van Ego naar Essentie.


“Het leven is niet bedoeld om perfect te zijn of de dromen en wensen van het ego te verwezenlijken. Het leven dient een hoger doel dat maar weinig te maken heeft met de fantasieën van het ego. Het leven gaat in essentie over het leren liefhebben en nog veel meer andere dingen.”
uit het inspirerend essay van Gina Lake over Liefde en Toewijding

Lieve vrienden,

Het onderstaande beknopte essay over liefde en verbinding verschaft diep inzicht in de manier waarop wij soms onze relaties saboteren. Wanneer wij ons bewust worden van de verlangens van ons ego en ervoor kiezen ons meer te richten op wat onze diepere essentie werkelijk verlangt, begint alles te veranderen. Geniet van dit inspirerende essay en geniet daarna van alle dagen die nog komen gaan!

Met de allerhartelijkste groeten,

Fred Burks voor ‘PEERS’ en het team van WantToKnow.info

* * *

x

Liefde en Verbinding, Verschuiving van Ego naar Essentie:

de Ontdekking van Liefde en Verbinding

Door Gina Lake

Nederlandse vertaling © Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

x

En dat niet alleen, het moet ook nog groot ‘uitgedragen’ worden…!

Kijk eens wat nader naar de overtuigingen van je ego en je Essentie. Het ego wil zich helemaal nergens aan binden – een plaats, een relatie, een carrière – want het is er heilig van overtuigd dat er mogelijk nog iets veel beters bestaat.

En daarvoor wil het alles, wat nu is, opgeven voor de mogelijkheid op iets beters dat niet in het Nu is. Essentie, aan de andere kant, voelt zich verbonden met wat er ook maar is. Het voelt zich niet verbonden met de toekomst, omdat alles aanwezig is in het NU.

Ego en Essentie..
Dát is het wezenlijke verschil tussen ego en Essentie: het ego droomt van iets beters temidden van wat is, terwijl Essentie eenvoudigweg geniet en aandacht en liefde schenkt aan alles dat is. In feite is vreugde en blijdschap het uiteindelijk resultaat van het schenken van aandacht aan al dat is.

Daarom geniet het ego zo weinig – het schenkt aandacht aan alles dat niet is, en aan wat het niet heeft, en lijdt daaronder in plaats van dat het aandacht schenkt aan alles dat in het NU aanwezig is. Het ego houdt meer van zijn fantasieën, zijn dromen, wensen en verlangens dan van de werkelijkheid.

Om lief te hebben, moeten we verliefd worden op de werkelijkheid – op wat op dit ogenblik echt is, niet op iets dat misschien in de toekomst waar is of op zaken of dingen waarvan wij zouden willen dat ze in de toekomst misschien waar zouden kunnen worden. Liefde gebeurt in het NU (net als Alles, trouwens). Dat is de reden waarom het ego geen weet heeft van liefde – omdat liefde de ervaring is van het zijn in het NU, ofwel op dat wat op dit moment wordt ervaren. Zodra het ego het NU ervaart, loopt het er hard voor weg.

Het ego geniet zo weinig, omdat het aandacht schenkt aan alles wat niet is en aan wat het niet heeft.

Het lijdt daaronder in plaats van dat het aandacht schenkt aan alles dat in het NU aanwezig is..!!

Voor verbinding is bereidheid nodig om verliefd te worden op de werkelijkheid – op de ware partner die recht voor je staat – in plaats van het direct, of in je fantasie, zoeken naar iemand of iets anders. Dat waarmee je je verbindt is gewoon hier en nu. Wie weet wat het volgende moment zal brengen? Wie maalt erom? Alles dat je werkelijk hebt, is gewoon hier en nu en dus is het zaak je daarmee te verbinden, of, anders gezegd, er je volledige aandacht op te richten – er je onvoorwaardelijke liefde aan te schenken.

Een relatie aanknopen
Mensen die moeite hebben een relatie aan te knopen, hebben meestal ook problemen zich te verbinden aan andere dingen. Zij hebben een onderliggend gevoel dat wat er Is, niet goed genoeg is en dat er ergens anders iets beters voor hen is weggelegd. Dit nu is de fundamentele overtuiging van het ego met betrekking tot het leven: Wat er ook op dit moment gebeurt, is niet je dat. Het moet ergens anders te vinden zijn en met “het” wordt bedoeld de ultieme blijdschap, vreugde en tevredenheid.

Het Ego: fundamentele, maar een uiterst dominante bouwsteen onder onze persoonlijkheid!

Het ego neemt dit zonder meer aan omdat het alles dat het waarneemt, afkeurt, alles is in feite niet goed genoeg voor het ego. Op dat moment besluit het ego dat er dús iets anders moet zijn dat wel voldoening schenkt. Het ego stelt zich voor dat het op een dag vrede en geluk zal vinden, omdat het leven daar vanzelf wel op zal uitdraaien.

Diegenen die zich niet kunnen verbinden, wachten eigenlijk gewoon op het moment dat het leven voor hen op rolletjes zal gaan verlopen, dat het leven voor hen dan pas op zijn plaats valt en zij zijn er absoluut zeker van dat hun toekomstbeeld in ieder geval zeker nooit zal lijken op dat wat het NU is.

Het leuke (of minder leuke) is echter dat het leven nooit voor hen op de rit komt, omdat het eenvoudigweg door het ego nooit als zodanig zal worden waargenomen. Het ego heeft namelijk de gewoonte ontwikkeld het leven nooit of te nimmer als volmaakt te zien, zelfs wanneer het redelijk ideaal is.

In ieder geval is het leven nooit bedoeld om volmaakt te zijn of de dromen en verlangens van het ego in te lossen. Het leven dient een hoger doel, een doel dat weinig van doen heeft met de fantasieën van het ego. In het leven gaat het in wezen over leren liefhebben en nog veel meer andere zaken. En om die reden alleen al ziet het leven er in de ogen van het ego verre van volmaakt uit.

Het was vooral OSHO (Baghwan Sree Rajneesh), die ons in de jaren 1970-1990 voorhield dat sexualiteit vooral ‘niet-ego-gebonden’ beleefd zou moeten worden.

Het leven brengt om uiteenlopende redenen andere mensen op ons pad. Soms moeten we bereid zijn op onze tenen te lopen om uit een relatie te halen wat er uit te halen valt, of er alle mogelijk aanwezige liefde eruit op te zuigen. Relaties zijn, net als het leven zelf, niet bedoeld om van een leien dakje te lopen, hoewel ze natuurlijk ook beslist lonend kunnen zijn.

Verbinding biedt de mogelijkheid alle mogelijkheden uit een relatie te halen. Als je een relatie al opgeeft, nadat de glans er voor het eerst een beetje is afgegaan, zul je nooit al die ongekende mogelijkheden realiseren. Seksuele verbinding verwordt vaak tot de lijm die mensen lang genoeg bij elkaar houdt om ware liefde te ervaren of om datgene van de ander te leren dat ze op dit moment nodig hebben. De natuur heeft zo haar eigen manier om spirituele lessen en spirituele groei teweeg te brengen. Seksuele aantrekking is een van de manieren waarop Essentie mensen bij elkaar brengt en lang genoeg bij elkaar houdt om van elkaar te genieten en samen te groeien.

Het ego heeft niets op met groei en voelt zich daarmee, noch met liefde, verbonden. Weerstand van het ego tegen het zich verbinden en tegen de mogelijkheid tot groei, houdt vaak een relatie tegen die best weleens heel goed had kunnen uitpakken. Het ego is voortdurend op jacht naar de volmaakte ’10’, en die bestaat gewoonweg niet. Het is moeilijk het ego daarvan te overtuigen. Het gelooft in zijn fantasieën. Voor het ego is het slechts een kwestie van tijd voordat ‘die ene’ opduikt. Hoop doet immers leven!

Essentie ervaart ‘die ene’ in ieder die op het toneel verschijnt en dat is nu precies het verschil tussen Essentie en ego. Het is namelijk mogelijk om iedereen die in je leven opduikt, lief te hebben. In feit is het zeer verstandig dat te doen, juist wanneer je gelukkig wilt zijn. Als je niet gelukkig wilt zijn, wijs dan gewoon iedereen die op je pad komt, radicaal af.

Maar het ego is niet in staat tot liefde.

Het gaat alleen relaties aan uit hoofde van zijn behoeften, en dan is de verbinding een aflopende zaak.

Dat betekent overigens niet dat je moet gaan discrimineren. Liefhebben en ja zeggen tegen hen die op je pad komen, betekent niet dat je er direct een seksuele relatie mee moet aanknopen, tenzij je dat natuurlijk allebei uitdrukkelijk zo wenst. Essentie zegt ‘ja’ tegen al die nieuwkomers op je pad – stelt zich voor hen open – omdat het heel nieuwsgierig is. En dan is het heel verstandig meer met de ander in contact te komen.

Essentie verbindt zich alleen dan met iemand, wanneer er in beide richtingen liefde stroomt en de relatie op vele niveaus de moeite waard is. Het ego daarentegen zal zich verbinden om uitsluitend seksuele redenen of omdat er een andere behoefte wordt bevredigd door die relatie, en dat is nooit een goede basis voor verbinding.

Verbinding heeft alleen zin als er sprake is van liefde. Maar het ego is niet in staat tot liefde. Het gaat alleen relaties aan uit hoofde van zijn behoeften, en dan is de verbinding een aflopende zaak. Zodra niet wordt voldaan aan iemands behoeften, staat de verbinding ter discussie. Mensen die vaak een groot ego hebben, ondervinden even zo dikwijls moeilijkheden bij het aangaan van een verbinding, terwijl zij die zich verbonden voelen met de Essentie in staat zijn tot het geven EN ONTVANGEN van liefde en daardoor ook in staat zijn tot het aangaan van een verbinding.

 

De cover van het boek van Gina Lake.

Verbinding vloeit op natuurlijke wijze voort uit liefde en waardering voor elkaar. Het is de natuurlijke uitkomst van liefde. En deze liefde moet vaak opboksen tegen conditioneringen, voorwaarden en andere moeilijkheden die nu eenmaal in een relatie de kop opsteken.

Zonder liefde stelt verbinding niets voor; het ontbreekt aan een goede basis. Zonder liefde is het fundament voor de relatie niet sterk genoeg om het hoofd te kunnen bieden aan allerlei voorwaardelijke bepalingen en andere moeilijkheden.

Op de lange duur leert iedereen lief te hebben, maar relaties kunnen behoorlijk vluchtig zijn wanneer daarbij ego’s in het spel zijn.

Bovendien komt ook nog eens dat wanneer relaties tegemoet komen aan allerlei praktische dingen die door het ego op prijs worden gesteld – seks, geborgenheid, genegenheid, kameraadschap, steun en hulp – er voor mensen die in een relatie zijn gestapt om dit soort egoïstische redenen, vrijwel nooit de  ware liefde ontdekken.

Op die manier trekt het leven mensen uit het ego en in de Essentie.

Opmerking: Het bovenstaande essay is afkomstig uit het boek van Gina Lake, getiteld Choosing Love: How to Find True Love and Keep It Alive’. Dit boek heeft een bijzondere waarderingsfactor van vier van de maximale vijf sterren op amazon.com.
En voor een uitstekende online les over het transformeren van relaties klik hier.

10 gedachten over “Liefde en verbinding; van Ego naar Essentie.

 1. Helemaal raak…. dit is wat mij regelmatig parten speelt…
  Momentje tot inkeer komen kan geen kwaad, dit artikel ga ik inlijsten en boven mijn bed hangen.
  Erg Mooie foto van Osho trouwens…
  Ik heb zijn boodschappen gelukkig nooit misbruikt om er maar een beetje mee raak te kunnen kneuteren, echt niet.
  Nog steeds mijn email niet open gemaakt.
  Schaam, zwak van mij ik weet het.
  Over symptoom van een joekel van een persoonlijke blokkade gesproken.
  De komende week een soort retraite en die ‘hindernis’ eindelijk heldhaftig gaan nemen.
  Kritisch ik hoop ook dat je mijn worsteling leest.
  Misschien dat je er al lang poep flauw van bent nou sorry dan daarvoor.
  Er zit nog een andere naam in mijn hoofd die me ook wel parten speelt.
  Maar toen werd ik even echt bang.
  Nu verpest ik het al weer waarschijnlijk voor allebei, is altijd na een korte opening. Zelf Sabotage? Zeker, verder zijn er altijd slopers die er vaak onbewust aan meehelpen, neeh ik noem geen naam en heb geen hekel aan, die weet het ook niet echt van zich zelf, ik heb zelden een hekel aan mijn ‘vijanden’, dat is mijn makke maar ook wel kwaliteit, ik neem het ze niet eens persoonlijk echt kwalijk, ze weten vaak ook niet wat ze doen, het komt gewoon ook voort uit mijn eigen zwakte en angst, in zo’n gat kan van alles springen, dat zie ik vaak ook gebeuren. Mijn eigen aandeel is het belangrijkste, snap ik wel. Het slopen sta ik zelf toe ergens. Stap 1 is de komende week door mijn email blokkade gaan, begint als een loden schulden last op mijn schouders te voelen.

  Super artikel en bedankt daar voor, had ik helemaal niet verwacht en dan is het het allermooiste… de ijspegels aan mijn neus en oren beginner er van te smelten, zo warm krijg ik het er van en dat is goed.

  Phil Collins – In the air tonight
  http://www.youtube.com/watch?v=dYV6KZpnEak

  1. Jouw retraite Hyper doet ons elke keer ook smelten, wist je dat !?

   Je bent toch een waarlijk alchemist in warme woorden en beheerste staaltjes van teksten, inderdaad Osho, wekte vaak mijn intentie en volg gedrag, niet dat ik toen al als volledig rood geverfd schaapje mee wilde doen aan zijn beweegredenen, maar vond het wel indrukwekkend genoeg om het te mogen begrijpen.

   Daarom JAAAAH heerlijk om dit artikel eens te lezen tussen al die ruimte tijdsreizigers en gevaccineerde EGO typetjes.

 2. Eenvoudig maar toch; o’zó moeilijk…

  En dan te beseffen dat er ruim 6/7 Miljard van die poppetjes op deze planeet rondlopen, die al dan niet (on-)bewust – mee worstelen…

  Ik ken het zelf maar al te goed: Zo’n situatie/relatie, zo ééntje waarbij ‘het’ ego geen kans onbenut laat zich te conformeren aan al die angsten, emoties, projecties, verlangens, leugens, en wat al niet meer… Die feitelijk maar een doel en uitwerking lijken te hebben: Het verderven en verdoven van het ‘Zelf’.
  Hoe een tragisch lot… 😉

  Ik hoop en bid dan ook dat dit proces voor alle levende Wezens in het Universum een schijnbare tijdelijke toestand van verduistering zal blijken zijn; een ‘heel even maar’ ontsnappen aan de o’zó ‘normale eeuwigheid’, waar Liefde gewoon is wat het is.
  Namelijk: Ongekend…

  Heb Jezelf Lief,

 3. Een essay, waar ik me helemaal bij kan aansluiten. Zo heb ik het ervaren en ervaar ik het nog steeds. De heftigheid van ervaringen is voorbij. Nu komt het aan op de kleine(re) details, waaruit de aanwezigheid en de werking van het ego blijkt.
  Goed essay.

 4. Het Ego zorgt voor de ervaringen, en de liefde houd alles bijeen.
  In onze aardse ervaringen is dualiteit een van onze grootte uitdagingen.
  Daarom dienen de ervaringen die wij als mens hebben, om alles in balans te brengen.
  Dus de liefde is net zo belangrijk als het ego om de ervaringen om te kunnen zetten tot liefdevolle handelingen.
  Het een kan natuurlijk wel zonder het ander, maar daar voor zijn we nu niet op de aarde.

 5. Let op dat Gina Lake’s boek, “Choosing Love” is nu uitverkocht. Echter, is het boek herzien en uitgebreid en is nu gepubliceerd onder de titel “Loving in the Moment” aanwezig op Amazon.uk op http://www.amazon.co.uk/Loving-Moment-Moving-Essence-Relationships / dp/1571746277% 3FSubscriptionId% 3D0V4JT1H35KWYMF0SKQR2% 26tag% 3Dnovelrank-21% 26linkCode% 3Dxm2% 26camp% 3D2025% 26creative% 3D165953% 26creativeASIN% 3D1571746277

 6. Mooi essay!
  Ik heb het gelezen voor school en moet hier ook enkele opdrachten over maken. Nu vraag ik me af of wat er gezegd wordt ook wetenschappelijk onderbouwd is. Of is het puur op het gevoel of filosofisch ofzo?
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.