Advertentie

Terugkeer van ‘LAVA’ in de landbouw!


Een paar weken geleden bereikte ons het bericht van de Belg Marc Daelemans. Na het doorlezen van zijn bericht vonden we het de moeite waar(d), hem een gastcolumn te vragen te schrijven. Aldus geschiedde en hieronder lees je het resultaat van zijn pennenvrucht; een pleidooi voor natuurlijk landbouw, dáár waar de hele wereld krankzinnig lijkt te zijn geworden op dit gebied, als we alleen al kijken naar de invoer van de Codex Alimentarius..

Een mooie terugblik op de analyses van deskundigen van decennia terug. Marc Daelemans schrijft in zijn eerste mail het volgende:

“De bouw van moderne natuurlijke waterzuiveringssystemen met beplante lava filters heeft geleid tot verder onderzoek van mijn kant. En via het studiewerk van de revolutionaire water-wetenschap van Victor Schauberger herontdekte ik ook weer het onderzoek van biochemicus Dr. Med. Julius Hensel.

Hij onderstreepte vooral het belang van het mineraliseren van de aarde. Meer dan 100 jaar geleden ontdekte deze wetenschapper Julius Hensel als eerste dat de bodem uitgeput raakte, vooral van mineralen. Bovendien was zijn nogal revolutionaire ontdekking, dat ALLE planten hun stikstof-behoeften kunnen dekken uit de atmosfeer!

Het gebrek aan levensnoodzakelijke mineralen en sporenelementen in de bodem, en het gebruik van mest ( ook stalmest), veroorzaakt op dit moment de situatie dat de bodem, het water, de planten en de mensen ziek worden.

Julius Hensel zijn boeken werden systematisch vernietigd. Maar zijn kennis is heden ten dage actueler dan ooit tevoren. Recentelijk werden zijn belangrijkste boeken weer herdrukt. Zelf geef ik lezingen over de natuurlijke landbouwmethoden van Hensel met mineralen (Lava, gips en kalk  i.p.v. mest). Is het mogelijk om aandacht te besteden aan deze problematiek?”

We geven graag Marc de ruimte hier op de gastcolumn.

* * *

x

Terugkeer van LAVA in de landbouw!

Marc Daelemans © november 2010

x

Onze moderne landbouwmethoden en ook de bio-landbouw zijn nog steeds gebaseerd op het in 1840 gepubliceerde studiewerk van Justus von Liebig, waarin hij de zouten opsomt, die planten als voeding nodig hebben (vooral stikstof-, fosfor- en kali-zouten). Die zouten moesten volgens hem in een bepaalde verhouding aanwezig zijn.

De cover van het boek van Justus von Liebig

De wet hierover werd bekend als de ‘Wet van het minimum’: de grootte van de oogst wordt bepaald door dat element, dat ten opzichte van de andere noodzakelijke elementen maar minimaal aanwezig is.

Von Liebig was echter zo verbijsterd over wat met die wetenschap gebeurde dat hij 21 jaar nadien enkele beschouwingen neerpende in  “Es ist ja dies die Spitze meines Lebens”.

Hij stelt in dit boekwerk onomwonden: “Lang nadenken en een hele reeks opmerkingen deden mij inzien dat mijn mening van de jaren 1840, dat de natuurlijke bronnen van stikstof voor de noden van de landbouw onvoldoende zouden zijn, niet juist kon zijn”.

En verder: “De moderne landbouw gaat ten onder door de roofbouw op de grond”.

Deze ‘schuldbekentenis’ van Justus von Liebig op het einde van zijn leven werd door het establishment (vooral de chemisch-farmaceutische- en meststofindustrie, en ook de universiteiten) vakkundig doodgezwegen ten koste van zijn zelf verklaarde vergissing, die de kern is gaan vormen van het onderzoek paradigma dat in de landbouw nog steeds het mooie weer maakt.

In 1893, ongeveer 50 jaar na de publicatie van de minimumwet van von Liebig, publiceerde een ander Duitse biochemicus, Dr. med. Julius Hensel, zijn boek ‘Brot aus Steinen’, dat niet alleen de kwalijke gevolgen van kunstmest beschrijft (vooral stikstof, fosfor en kalium), maar ook die van het gebruik van dierlijk mest.

Hensel vond in vulkanisch rotsmeel, gips en kalk de ideale meststof die alle basismineralen, maar ook fosfor, in de juiste proporties bevat. Bovendien is praktisch overal in de wereld rotsmeel overvloedig en goedkoop beschikbaar. Naast de vernoemde basismineralen bevat rostmeel nog enkele tientallen andere mineralen, waarvan men nu weet dat ze ook essentieel zijn voor gezonde gewassen, gezonde dieren en gezonde mensen!

Onze Aarde is wérkelijk onze ‘Levende Moeder’. Zo blijkt steeds weer!

Wat stikstof betreft, bewees Hensel dat alle planten hun stikstof behoefte uit de atmosfeer halen en niet alleen de zogenaamde ‘stikstoffixerende’ planten. Als er te veel stikstof wordt toegevoegd aan de bodem,  in verhouding tot de basismineralen, dan neemt neemt ammoniumstikstof de plaats in van die mineralen en dan krijgen de planten een krachtige groeistoot, maar dan zijn plantenziektes en insectenplagen het onvermijdelijke gevolg van dat mineralentekort en het teveel aan stikstof.

Te veel stikstof (ook stalmest!) maakt de bodem, het water, de planten en de mensen ziek.. Heden ten dagen zijn onze landbouwgronden voor 85% gedemineraliseerd, en ook onze gewassen..!!

Hensel was niet alleen tegenstander van de stikstof(mest) landbouw, maar was ook als een van de eersten tegenstander van vaccinaties om de mensheid te beschermen tegen ziektes. Zijn boeken werden systematisch vernietigd en Hensel werd vergeten. Maar zijn studiewerk is heden ten dagen actueler als ooit tevoren! Recentelijk werden zijn belangrijkste boeken terug herdrukt.

” Hoe bewuster wij koolzuurkalk met gesteentemeel vermengen, regen en zonneschijn uitzetten, om zo groter wordt de vruchtbaarheid en de opbrengst. – Hoe vruchtbaarder de Aarde wordt, zo gemakkelijker is het aardste lijden van de mensheid te stoppen: armoede en honger.
Zodra iedereen zonder al te veel moeite voldoende gevoed is, verliezen duizenden bekoringen hun kracht, en keert de natuurlijke moraliteit terug”

Dr. Med. Julius Hensen ( Das Leben)

De bovenste grondlaag van onze planeet is moe, hongerig en verarmd. We hebben haar uitgeput, vergiftigd met synthetische chemicaliën en beroofd van haar groene kleed. Op onze beurt voelen wij ons moe, leeg en slecht gevoed, ondanks onze overvoeding. Degeneratieve ziekten en misdaad vieren hoogtij als nooit tevoren. Een toenemend aantal volwassenen en kinderen zijn afhankelijk van verslavende geneesmiddelen en drugs om het leven te overleven. Geweld is een gewoonte geworden in gezinnen, wijken en continenten.

Hoe vinden we de wortels van zo’n doordringende en algemene disharmonie? Meer dan tachtig jaar geleden drong de eminente wetenschapper en Nobelprijswinnaar Dr. Alexis Carrel door tot de kern van de zaak: ziekten worden voornamelijk veroorzaakt wanneer we de harmonie tussen de mineralen vernietigen, die in onooglijk kleine hoeveelheden te vinden zijn in lucht, water, voedsel, en – heel cruciaal – de bodem.

Marc Daelemans, © November 2010

Meer info en contact:

Averbodeweg 21 B / 3271 Zichem / Belgie

gsm 0032 (0) 476/35 24 84 remineraliseer@skynet.be

En bekijk onze internationale website:  Remineralize.org

Overigens verscheen een goede reportage over deze materie (!) in het tijdschrift van WERVEL:

‘Landbouwbodems als zwarte doos’Kijk op deze lead en download de .pdf

Bekijk deze prachtige, 8 minuten durende, BBC-documentaire over de kracht van lava op de kwaliteit van onze Aarde! Ook in de landbouw hebben we geen kunststof-middelen nodig, zoals kunstmest..!

28 gedachten over “Terugkeer van ‘LAVA’ in de landbouw!

 1. Dit artikel is me uit het hart gegrepen. Ik werk nu bijna 20 jaar met lavameel met plezier. Al mijn kruiden, groenten,heesters en bomen ondersteun ik hiermee,en natuurlijk
  de aarde zelf. Sinds 2 jaar is er nog een dimensie bijgekomen en dat is zeewater, dit was voor mij een openbaring. Zeewater brengt alle mineralen en sporenelementen in de juiste verhouding in de bodem. Mest gebruik ik nooit, het is volslagen overbodig!

  1. Beste Aram, ook al ben je er nog net als ik, toch heb ik je de laatste tijden weinig zien posten, ik trouwens ook niet, hoor en post zelf niettemin ook weinig tot niets. Toch is het weer fijn een reactie onder jou naam lezen, leuke foto/avatar trouwens. Op dit moment staan op wtk ook wat meer onderwerpen die mijninyresse wekken en des te meer belangstelling om op te reageren.

   Liefs Moos

  2. @ aram heb al wat kleine expirimenten met een verdunde hymalayazout oplossing geprobeert, heel wonderlijk vooral als er uit verschillende hoeken wordt gewaarschuwd voor verzilting( wat snel zou toeslaan). Nu begrijp ik beter waarom het zo goed werkt, beter dan meststoffen toevoegen.

  3. Marcel leuk dat je reageert. Zeewater is wat kort door de bocht, dat heeft er ook mee te maken dat het hier alleen over lavameel gaat. Als ik mijn planten puur zeewater zou geven blijft er geen plant heel.
   Ik maak een concentraat van Keltisch zeezout in een glazen pot en vandaaruit een verdunning in bronwater of regenwater en daar begiet ik mijn gewassen mee.
   Leidingwater kan ook gebruikt worden, maar daar zitten ook ongewenste stoffen in.
   De frequentie van het begieten is afhankelijk van de weersomstandigheden.Als de grond verzadigd is na regen en het wordt weer droog is dat een goed moment om te begieten,omdat de opname door de planten van de mineralen het grootst is.
   Het gemiddelde begieten is zo ongeveer om de 10 dagen ( afhankelijk ook van het weer ).
   Lavameel is geen mest, het is een bodemverbeteraar voor de lange termijn. Het zorgt o.a. voor een betere doorlaatbaarheid van grond. Het spoelt minder snel uit dan het Keltische water.
   Voorzover mijn onderzoekingen tot nu toe hebben opgeleverd
   zijn de beste zouten: Sel de Guerande (Keltisch zeezout) en
   Himalaya zout(wat wel een stuk duurder is.)
   Succes ermee

  4. Nog even een toevoeging.
   Ik drink zelf 1 glas per dag in dezelfde verdunning die ik mijn planten ook geef, nu anderhalf jaar.
   Mijn organisme c.q. immuunsysteem vaart er wel bij.

 2. Het (vloeibaar) Zout der Aarde heeft Haar “Communicerend” Kristal waarde.
  Gedoofd Licht en Vuur van Ma-Gaia, vloeiend heet het dan MagMa.
  Door Winti-StromingsDruk afgekoeld wordt het dan tot Lava bedoeld.
  In Regen daalt het als Manna neder Wellicht als leerstof uit de Aether.
  Een Sum@Ra van Mer@PI Waar ’t-meer eindigd in een ZoetZoute key.
  Expanderend lichtbron van Voedsel is Lava toch een magisch Broedsel.
  http://www.youtube.com/watch?v=0vMPTcMokwg&feature=related

  1. Een project dat ik (mag) uitgeven is het Whizzardproject. Holografische afbeeldingen van elementaalenergieën in verbinding.
   ‘LAVA’ is een van de meest krachtige verbindingen, die natuurlijk ook in onszelf actief is! De combinatie tussen AARDE en VUUR.
   Maar er zitten ook bijzondere andere velden in: Myst (Water en Lucht), Vapor (Water en Vuur) en Clay (Aarde en Water bijv.)
   Heel bijzonder!
   Zie hier deze lead! http://www.whizzardproject.com/nl/Over/Systeem/index.htm

  1. John,

   Geen enkel probleem om een radio lezing/gesprek te voeren! kwestie van afspreken.
   mijn telefoonnummer: 0032/(0) 13 77 33 13
   gsm 0032(0) 476/35 24 84

   groetjes

   Marc daelemans

 3. Hallo Marc,

  Een ontzettend goed stuk over datgene wat we eigenlijk allemaal weten! Waarom blijven we de aarde vervuilen?
  Het is alweer de commercie (kunstmestfabrikanten) die om eigen gewin de waarheid verborgen houden.
  Leuk dat John Consemulder je uitnodigd voor zijn radioprogramma.
  Succes met al je projecten!

  Groetjes,

  Ed

 4. Ik gebruik al jaren grijs zeezout als bemesting voor planten en het werkt super. Geen NPK rotzooi in mijn tuin en groenten maar gewoon zeezout.
  Kijk maar eens op Internet wat men daarover zegt.
  Komt niet al het leven uit zee?
  Echt zeezout bevat 84 mineralen en spoorelementen waarmee je de bodem vol kan stoppen met mineralen en uit eigen ervaring ga ik ermee door, wat een prachtige vondst was dat.

  Je heeft niet eens veel te gebruiken (mag ook niet want dan gaat de plant eraan).

 5. Ik heb al hier en daar artikelen gelezen over het bemesten met andere stoffen dan de stikstof kunstmest.
  Stikstof bemesting zorgt er alleen maar voor dat planten uitschieten, maar in voedingswaarde te kort schieten.
  Het is bekend dat land dat overspoelt is geweest met zeewater zeer goede oogsten oplevert.
  Ik heb ook een interview gelezen van een man die zijn land met steenmeel bemeste, wat zeer goed oogsten opleverde (en slechts zeer weinig koste in verhouding met kunstmest).
  Bovendien zijn planten die op dit soort manieren bemest worden veel sterker en bestendiger tegen insecten en ziekten, wat het gebruik van insecticiden e.d. onnodig maakt.
  Steenmeel en zeezout levert voor de planten een rijke bron van mineralen en sporenelementen.
  Terwijl stikstof bemesting (kunstmest) alleen maar een stof levert aan de plant die de plant heel goed in staat is zelf te maken.
  Planten die met zeezout of steenmeel bemest zijn leveren voor mensen een voeding op die rijk is aan benodigde sporenelementen naast de natuurlijk ook nodige calorien in de vorm van zetmeel en suikers.
  Het is bekent dat de hedendaagse landbouwprodukten arm zijn aan die nodige sporenelementen en mineralen.
  De waarden voor dit soort voedingsstoffen in allerlei voedingstabellen stammen uit onderzoeken van 40, 50 jaar geleden. De huidige landbouwprodukten bevatten vaak slechts de helft of minder van dit soort voedingsstoffen dan de planten die de bron vormden voor de onderzoeken gedaan in de 40er en 50er jaren van de vorige eeuw.

  1. Mypos de lavameel die ik nu gebruik komt van een bamboekweker uit Steenwijkerwold. Ik betaal hem voor een zak van 20kg. 20 euro. Deze kweker gebruikt het zelf ook, maar besteld dan gelijk een paar pallets en zulke hoeveelheden gebruik ik niet.
   Er is op dit moment voor wat het mijn ervaring betreft heel lastig aan te komen.
   Ga d’r maar ’s op googlen.
   De gebruikshoeveelheid is afhankelijk van de grondsoort die je hebt. Voorbeeld: zandgrond heeft een grotere gift nodig dan zavel. Bij zware kleigrond zou ik het niet zo snel gebruiken.

  2. Ah ok thx. Das wel redelijk bij mij in de buurt. Kan ik misschien met je in contact komen? Want ik wil dat ook wel graag eens uitproberen.

  3. Mypos, je kunt mijn mailadres waarschijnlijk via Guido krijgen om op die manier kontakt te maken.
   Guido zou jij zo vriendelijk willen zijn?

 6. Hallo allemaal,

  De genezende oerkracht van Lavameel, gaat veel verder dan ‘alleen maar’ toepassing in de landbouw.

  Het is zelfs (in gezuiverde vorm), geschikt voor menselijke inname! Het heeft nl. een neutraliserend, reinigend en energieverhogend effect op ons organisme en werkt positief op het darmstelsel.

  Lavameel bevat alle essentiële mineralen en sporenelementen die in ons hedendaagse voedsel ontbreken m.n. in het fruit en de groente wat we dagelijks nuttigen.

  Ook kan lavameel uitwendig toe gepast worden, omdat het een versoepelend en verwarmend effect heeft op (vermoeide) spieren en gewrichten.

  Niet alleen Moeder Natuur vaart er dus wel bij, maar elk levend organisme, wat direct of indirect met lavameel in aanraking komt.

  Natuurvriendelijke groeten,

  René

 7. hoeveel gram, kilo,zeezout gebruik je per m2, are, ha, in verdunde vorm. En hoeveel kg, lavameel gebruik je per m2,aare,ha? (beide omgerekend in grammen?)
  zou je de lavameel er ook tussen kunnen mengen. Dat krijgen de planten een nog beter mengsel.
  Algen groeien nl. het beste aan de kust van oude lavagesteente in de vorm van rotsen. De mooiste planten met mooie bloemen zijn daar te vinden.

 8. ik heb een pot van +_anderhalve liter .gooi hem voor,n kwart vol met keltich zeezout en gooi ervoor de rest water op .met een paarkeer flink schudden kun je zien of het water geen zout meer opneemt zodat er wat zout blijfd liggen op de bodem .als dat zo is dan ? kun je elke dag een theelepel zoutwater pakken voor in de koffie melk jochurt melk .ik doe dit al weer een maand of 5 en het bevalt me goed want je raakt een hoop troepkwijt uit je lichaam vol me beter en sterker daardoor .en DEAMS DAVID ik ? zou zeggen neem een kwart zeezout en de rest vul je op met gewoon water of slootwater .voor je plantengroei dan he niet om te drinken!

 9. Die van Zee zout heb ik nog niet gezien.

  Lava spreekt voor zich zelf.

  Zelf gebruik ik het water vitaliseren of te wel het links en rechts draaien van het water in een vortex.(diverse apparaten in gebruik) Groei verbetering tot 300 % en vele andere voordelen.

  Ormus techniek laat ook bijzondere dingen zien. (apperaat in aanbouw.)

  En natuurlijk EM Effectieve Bacterien, ook een bijzonder mooi goedje. gebruik dit zelf ook.

  Het water behandelen met watergas, geeft ook een betere groei.

  Etc. Allemaal natuurlijk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.