Advertentie

Waterzuiveren via planten, de meest natuurlijke!


 

De gastcolumn van vorige keer van Marc Daelemans prikkelde velen, vooral de link naar de natuurlijke zoutwinning en het dito gebruik. Na ruggespraak besloten we óók het onderstaande artikel van Marc te plaatsen; waardevolle informatie over het natuurlijk zuiveren van zwaar verontreinigd afvalwater.

Want was is de meest natuurlijke weg voor afvalwater? De ecologisch juiste en enig werkelijk zinvolle benadering beschouwt  afvalwater als vloeibare grondstof en behandelt het op passende wijze.
Dat wil zeggen dat dit afvalwater na de noodzakelijke sanerende reiniging  met behulp van een plantenzuivering, weer als nuttige grondstof aan de bodem wordt toegevoegd. Dé plaats waar de stoffen die het water in zich vast houdt, tenslotte uit voortkwamen.

Op deze wijze kunnen alle problemen ter plaatse worden opgelost en dit niet allen met geringe kosten, maar ook nuttig door het leveren van grondstoffen op een snelle en verantwoorde wijze. Want natuurkrachten gelden en werken immers overal perfect, zonder tijdverlies, storingen en volledig kosteloos.

* * *

Om een ecologische  catastrofe op Aarde te voorkomen
is afvalwaterzuivering met fotosynthetische planten,
een absolute noodzaak.’

Dr. Bill Wolverton,

NASA/John C. Stennis Space Center, USA

x

* * *

De ‘Nimr Water Treatment Plant’

© Marc Daelemans, november 2010

x

Op dit ogenblik wordt de grootste plantenzuivering uit de geschiedenis van de moderne mensheid in werking gesteld; in Oman bouwt Bauer Umwelt namelijk een gigantisch grote planten-waterzuiveringsinstallatie. Het volledige systeem werd mede ontworpen door Ir. Wolf Dieter Rausch (Pure-milieutechniek bvba)

Zuivering van met olie vervuild water!
Op het gebied van milieusanering is er nauwelijks een urgenter probleem om opgelost te worden. Zodra men van olievervuiling spreekt denkt men automatisch aan de verontreiniging van de Golf van Mexico en zien we de verontrustende beelden van de enorme olievlek dewelke fauna en flora verstikt. Water en olie kan gescheiden worden door een begroening met planten (vb riet)

De plantenzuiveringsinstallatie  van Nimr heeft een oppervlakte van maar liefst 235 ha en reinigt dagelijks maar liefst 45.000 m³ afvalwater dat vooral afkomstig is van olieboringen. De levens/bedrijfsduur van deze grootste plantenzuivering ter wereld bedraagt 20 jaar.

Foto van de ‘Reed bed water treatment plant’ in Oman. Natuurlijke zuiveringsinstallatie -de grootste ter wereld- voor ‘oliewater’.

Plantenzuivering dient in dit systeem voor de zuivering van zogenaamd ‘produced water’, zout water, dat dus met aardolie is vervuild. Aardolie en water worden wereldwijd gemiddeld in verhouding van 1:9 geproduceerd. In het Nimr-olieveld wordt dagelijks ca 240.000 m³  dus zogenaamd ‘produced water’ naar boven gepompt.
In de toekomst rekent men zelfs met een productie van zo’n 270.000 m³/dag. De bestaande verwerking via dieptebronnen (DWD Deep Well Disposal) hebben hun grenzen bereikt en deze verwerking is bovendien extreem duur en erg energie-intensief.

Met de nieuwe NIMR Water treatment Plant (NWTP) zal de noodzakelijke bijkomende capaciteit  bereikt worden, en zal er ook een ommekeer plaatsvinden, van deponeren naar hergebruik van het water. Zeker voor een land als Oman een essentiële ontwikkeling!

Natuurlijk concept!
Het concept van het project baseert zich op de verregaande energieloze natuurlijke zuivering via beplante filterbedden en onderstreept daarmee het ecologische en duurzame karakter van dit systeem.

7 stappen-aanpak.
Met het geplande capaciteit van 45.000 m³/dag wordt ca 1/5 van het ter plaatse geproduceerde afvalwater gereinigd.  Dit mega-waterzuiverings-systeem bestaat uit 7 stappen:

1.       Metingen en analyses

2.       Olie afscheider

3.       Buffer-bekken

4.       Verdeelwerk

5.       Rietvelden

6.       Zoutverdamping

7.       Zoutproductie.

In de loop van het project werden testvelden aangelegd om de bodemdichting en de aanplanting uit te testen. Beide testen verliepen bijzonder succesvol. Een spannend resultaat, want deze begroenings-techniek werd nog nooit in deze orde van grootte toegepast. Testvelden werden aanvang februari 2010 aangeplant. Ook de groei van het riet heeft de hoge verwachtingen ver overtroffen.

Het grote succes is een belangrijke mijlpaal voor de afwerking van de volledige plantenzuivering. Zo komen we op de waarde van het project:

→ Oliewinning.

→ Biomassa (het riet) voor energie of andere doeleinden.

→ Zee/mineraalzout

→ Besparing van primaire energie door toepassing van zwaartekrachtsysteem

→ Vermindering van CO² uitstoot

→ Productie biomassa: Riet tot 43 t/ha/j x 234 ha = 10.062 ton/jaar ( wilg 6 t/ha/j)

Overigens wordt dit concept van plantenzuivering ook gebruikt voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater, de verwerking van slib en zuiveringsslib en de zuivering van regenwater naar water met drinkwaterkwaliteit

Zie voor meer informatie over dit unieke biologische systeem, HIER op Pure Milieutechniek.

4 gedachten over “Waterzuiveren via planten, de meest natuurlijke!

 1. Het Bladgroen ‘Chlorofyl’ zuivert de lucht en water!
  In Groene Thee en in alle andere Natuurlijke groene bladeren, groenten, fruit, kruiden, gras, bloemen enz… zit het Blad-Groen (groene stof) CHLOROFYL. Dit Groene stofje zit in hoge concentraties in Groene Thee en ontgift je gehele lichaam! Het is d.m.v. het Blad-Groen Chlorofyl in de Bladeren van de bomen, struiken enz… dat de lucht gezuiverd wordt! Ook het groen in de sloten zuivert op een natuurlijke wijze de sloot! (alhoewel door vervuiling door de mens…de sloten niet echt schoon meer worden…).
  Groen Thee wordt bovendien niet gebrand (zoals ‘gewone’ thee) maar gestoomt… Alles wat door verhitting donker kleurt (oxidatie) is kanker-verwekkend!
  De hoogste concentratie Chlorofyl zit in het puur natuurlijke zoet-water algje Chlorella… Wie echt Goed wil ontgiften kan dan ook puur natuurlijke Chlorella-pillejtes kopen bij de natuurwinkels. Ook is Chlorella van het merk ´Bloem´ bij de gewone drogist te koop.
  Puur Natuurlijke CHLORELLA ontgift, reinigd, zuivert en ontslakt je huid, bloed, organen, vetweefsel, darmen en de rest van je lichaam op een natuurlijke manier! Je hoeft dus ook niet te beginnen aan schadelijke en onplesante darmspoelingen ed.!
  Je neemt de Chlorella-pilletjes gewoon met wat water in. Het liefst na het baderen… aangezien het ook je huid van binnenuit reinigd. Het dragen van make-up is dan ook niet aan te raden.
  In Chlorella zitten ook stofjes die zware metalen aan zich binden en het lichaam Uit-voeren…. de ontlasting kan dan ook in het begin zeer donker (zwart) gekleurd zijn!
  Afvalstoffen worden opgeslagen in het vetweefsel…. als men dus gaat afvallen/sporten dan komen die afvalstoffen vrij…wat je vermoeid kan maken…Groen Thee helpt dan om die afvalstoffen snel af te voeren. Groene Thee is bovendien dorstlessend, geeft energie, gezond en rijk aan anti-oxidanten en het reinigd ook je mond, tanden, tong, keel enz! Van Groene Thee (zonder suiker) worden je tanden schoner en witter!
  Groene Thee is ook niet bitter en kan dus lekker zonder suiker gedronken worden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.