Advertentie

George van Houts en Ad Broere over ‘ons geld’…


x

x

George van Houts en Ad Broere over ‘ons geld’…

2018 © Café Weltschmerz (videomateriaal
2018 © WantToKnow.nl/be

x

Dit boek, geschreven door drs. Ad Broere, staat o.a aan de basis van het succesvolle stuk ‘Door de Bank genomen’..!! (klik voor link naar bookshop!)

Maatschappelijk geëngageerd theatermaker en -producent, George van Houts, is tevens bestuurslid van de ‘Stichting Ons Geld’, die zich sterk maakt voor een fundamentele geldstelselhervorming. Velen kennen George vooral als acteur/schrijver/regisseur van de theatergroep ‘De Verleiders’. Deze groep was uitermate succesvol met het stuk ‘Door de bank genomen’. Een stuk dat de krankzinnige geldschepping in de wereld als leitmotiv had. Econoom drs. Ad Broere is auteur van het zeer succesvolle boek ‘Geld komt uit het niets’, en inspirator en goede vriend van George van Houts.

Door met name dit genoemde boek, werd George van Houts op de idee gebracht, dit thema te gebruiken voor een theatervoorstelling. Die werd uiterst succesvol en stond aan de basis van een fundamentele maatschappelijke discussie, tot in de Tweede Kamer aan toe, over ‘ons geld’..

Vanouds af is de basis waarop de banken hun geld creëren, gebaseerd op chartale geld. Of in gewoon Nederlands: het geld dat we kunnen pakken, voelen en waar we contant, of ‘cash’, mee kunnen betalen. Maar het grootste deel van onze hoeveelheid geld is al lang geen chartaal geld meer. Dat is ‘digitaal geld’ geworden.

‘Ons geld’, zoals dat nu bestaat is inmiddels 3 eeuwen oud. Het ontstond vanuit de behoefte van de adel en geestelijkheid om hun oorlogen en levensstijl te kunnen financieren. Als onderpand werden de burgers gebruikt die belasting moesten betalen aan hun ‘overheid’. Dat geld -nodig voor de oorlogvoering- kwam van bankiers, maar werden betaald door de burgers.

Bankieren is eigenlijk vanaf die tijd al, voortdurend omgeven geweest met een waas van ‘gecompliceerdheid’ en voor geheimzinnigheid. Niemand vroeg zich ooit af waar het geld van de bankiers vandaan kwam en waar de waarde op gebaseerd was.Want het was toch allemaal goed geregeld? Het geld werd toch door de overheid uitgegeven? En wij, de burgers, zijn toch die overheid, die ons dienstbaar is..?

Behalve een ‘happy few’, was de gewone burger nauwelijks in staat om er chocolade van te maken.. Zeker toen de goudstandaard werd verlaten, waarbij goud als ‘backup’ diende voor de creatie van geld. De heren in keurige krijtstreeppakken werden ‘vertrouwd’. Want het ging toch allemaal goed? We werden rijker en dat was duidelijk zichtbaar in een groeiende welvaart. We hadden dat bereikt door hard te werken en onze planeet te exploiteren. De schuldenberg hield echter gelijke tred met de groei van onze economieën. Maar wie wist precies hoe dát zat?

Geld en schuld blijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn. Het blijkt, terugkomend op het chartale geld, dat maar liefst, zo’n 94% van het geld is gebaseerd op schuld. De andere 6% is het chartale, wettelijke geld. Die 6% is het zogeheten gefiatteerde geld. En ‘fiat’ staat voor de ’toestemming’ die er is, om het te creëren, 94% Van ons geld is dus digitaal geld en feitelijk niks meer dan een vordering die de klant op de bank heeft op chartaal geld, wanneer hij daar zijn bezit, loon of anderszins in beheer geeft. En de bank heeft een ‘vordering’ op jou, als ‘cliënt van de bank’, wanneer je bijvoorbeeld een hypotheeklening afsluit bij hen.

Als een bank geld creëert, staat daar dus wel altijd een schuld tegenover. En die schulden zijn volgens George van Houts en zijn vier mede-acteurs funest voor onze maatschappelijke samenleving. Mensen met schulden voelen zich daar ook daadwerkelijk schuldig over en hebben het gevoel dat ze die schuldenlast ook braaf moeten aflossen. ‘Kennis van zaken’ was één van de boodschappen die de acteurs in hun voorstelling wilden overbrengen. Want het gevolg van het geldsysteem, is volgens deze theatermakers, dat het voor banken aantrekkelijk is om het overgrote deel van de mensen in de schulden te duwen, terwijl de mensen die met schulden overladen worden zich vooral schuldig voelen, in plaats van in opstand komen. Bankiers en aandeelhouders van banken worden er rijker van, de massa vooral schuldiger.. .

Het huidige chartale geld zijn onze bankbiljetten en munten die in omloop zijn. De bank geeft dus de klant een claim op het wettelijke geld. Daarom is het opmerkelijk dat wereldwijd het chartale geld moet gaan verdwijnen en -als je de ‘wereldleiders’ laat doen, het vanaf die tijd dus alléén nog maar zal gaan over digitaal geld.. Traceerbaar en controleerbaar. Een goed gesprek tussen George van Houts als interviewer en drs. Ad Broere als baken van kennis over dit precaire onderwerp, dat de basis vormt onder onze wereldwijde economieën.

 

Ken je Café Weltschmez al? Een prachtig initiatief om minder bekende Nederlanders te ondervragen over onbekende onderwerpen en minder bekende Nederlanders over bekende onderwerpen. HIER. Help dit waardevolle initiatief verder van de grond te komen, omdat je als mens recht hebt op alternatieve, onafhankelijke media..!! Café Weltschmerz verdient een mooie toekomst. Doe een (kleine) donatie of adopteer met je organisatie bijvoorbeeld een aflevering: Dit is het banknr. NL23 TRIO 0390 4379 13. Voor verdere info op de site, waar je ook eens even kunt rondsurfen.  HIER

5 gedachten over “George van Houts en Ad Broere over ‘ons geld’…

 1. https://nos.nl/artikel/2220849-ook-fiod-mag-straks-infiltreren-en-afluisteren.html niet alleen heeft geld GEEN waarde maar wordt het ook gebruikt om mensen hun rechten te ontnemen.
  De politiek is nog “druk” met de sleepwet maar de FIOD mag wel al gaan afluisteren en inbreuk op een ieder zijn/haar privacy plegen?Rutte 3 drukt nu heel veel en snel wetten en regels door die de burger steeds verder zijn/haar vrijheid ontnemen wat neerkomt op een dictatuur waarbij iedereen in de gaten wordt gehouden en niet zelden zal ook verraad gaan plaats vinden.
  Fake nieuws aanpakken (wat onmogelijk is maar waarbij wel gesorteerd kan worden wat wel of niet openbaar gebracht mag worden),camera toezicht (zo kan men een ieder volgen),sleepwet (iedereen op social media bespioneren en telefoons afluisteren),FIOD (mag ook al infiltreren en afluisteren),Digitale opslag alle gegevens zowel op persoonlijk en financieel gebied enz.
  De Duitsers hadden in de oorlog de Gestapo maar met Rutte 3 hebben wij dat niet meer nodig.
  Misschien dat sommigen deze vergelijking overdreven vinden maar die raad ik aan zich eens te verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van de EU door bv het boek De Nazi Achtergronden Van De EU Te Brussel van Matthias Radt eens te lezen.Zo was de eerste president van de Europese Commissie (1957) ene Walter Hallstein terwijl hij ook in de jaren dertig vorige eeuw verantwoordelijk was voor een wet in Duitsland toen.Alles draait om geld en mensen hun rechten ontnemen.

 2. Eerder heb ik al eens een stukje geschreven waar ik u attendeerde op het voorstel van een D 66 er die wil dat ouders niet alles meer over hun kind(eren) te weten mogen krijgen via scholen.
  Vandaag was in het NOS journaal dat medewerkers van verzekeraars,banken en gemeenten les gaan geven over geld op basisscholen.
  Dit zijn perfecte ingrediënten om uw kinderen te hersenspoelen waarbij in beide gevallen niet eens de ouders betrokken worden vermoed ik.
  https://tvblik.nl/journaal/nos-543
  Wat betreft dat les geven dat kan heel kort en de eerste basisles zou moeten zijn wanneer dit doorgaat.Geld heeft totaal geen waarde omdat de goudstandaard is losgelaten waardoor geld geen dekking meer heeft en daarmee niets meer is dan een illusionair betaalmiddel.
  Het geloof in geld is dus geloven in gebakken lucht.
  Ik vind het schandalig dat de NOS hier niet verder op ingaat want kinderen hersenspoelen is toch echt wel een serieuze zaak lijkt mij.
  In de zorg kan men niet voldoende personeel vinden waarschuwt de vereninging voor ziekenhuizen.Vreemd dat we de vereniging voor ziekenhuizen niet hoorden toen goede krachten aan het bed werden ontslagen om de zakkenvullers hun zakken te vullen zoals managers en aandeelhouders hebben gedaan.Ook dat vind de NOS kennelijk normaal.
  Syrische mensen vluchten omdat de Turken daar aan het vechten zijn.Dat geeft toch aan dat een bondgenoot ervoor zorgt dat er vluchtelingen naar de EU kunnen komen en ook daar gaat de NOS niet verder op in wetende dat de EU Turkije enorm veel geld geeft om vluchtelingen tegen te houden.Verder zag ik in een andere uitzending van het NOS journaal iets over hondenpoep en daar stond een bordje met een tekst in de trant van u de hond wij de stront……en zo was het maar net volgens de nieuws lezeres.Onzin elke hondenbezitter betaald hondenbelasting en wanneer men hondenbelasting betaald mogen we verwachten dat we daar iets voor terug krijgen zoals we dat ook mogen verwachten bij “gewone belastingen” .
  Maar wanneer de hondenbelasting betalende mens zelf de hondenpoep moet opruimen wat doen de gemeenten dan met dat belastinggeld want dan hebben ze geen opruimers nodig.
  Dat is best wel een tegenstrijdige maatregel naar mijn mening dat ook de grond wegslaat bij het uitschrijven van boetes door handhavers want we betalen er al voor.Ook dat snapt de NOS niet.

 3. Het gaat hier in feite om de financiële alchemie, zijnde geld maken uit het niets. Vroeger dienden men nog biljetten te drukken, nu gaat het om een boekhoudkundige verrichtingen via de P.C. Vervolgens gaat het om de oplichting van de eeuw : geld uitlenen dat gemaakt werd uit het niets, en hierop rente te doen betalen.
  Neem daarbij dan nog de muntontwaarding, die ook al eeuwen bestaat. In de volgende link is er een inleiding in de financiële toestand in het Oude Rome :
  https://www.zerohedge.com/news/2018-02-20/meet-italian-governments-orwellian-new-automated-tax-snitch
  Schulden wil ook zeggen belastingen. In de voormelde link wordt een vergelijking gemaakt tussen de belastingen in het Oude en het Nieuwe Rome.En als het op belastingen aankomt kent te creativiteit geen grenzen. Ik zie dan ook geen grenzen aan deze creativiteit. De informatica biedt immers onuitputtelijke mogelijkheden.

  1. Sub Rosa 3.
   Nu beginnen veel mensen door te krijgen dat er veel niet klopt in zowel de landelijke als gemeente politiek en daarom zijn er al gemeenten die cadeau,s geven als jongeren op (ik dacht 21 maart?) naar de stembus gaan.
   Belastingen worden door de landelijke politiek ingevoerd (loonbelasting en andere belastingen) terwijl gemeenten steeds meer gekort worden door diezelfde overheid en wat doen deze gemakzuchtige zelf verrijkende lieden dan? Gemeentelijke heffingen verhogen en allerlei nieuwe belastingen verzinnen terwijl ze DEN HAAG NIET AANSPREKEN want ja dat is toch hun werkgever.Hoe moeilijk kan het zijn?
   Brussel hoeft maar te knippen met de vingers en Den Haag maakt gelijk miljoenen zoniet miljarden over naar Brussel zoals dat ook gebeurd wanneer men weer om verhoging van defensie uitgaven vraagt wat dodelijk is voor mensen.De dood wordt gesponsord van uw en mijn belastinggeld terwijl er zelden geld is voor goede verzorging voor ouderen of in de zorg in het algemeen.Heeft Timmermans niet laatst gezegd dat de Nederlander maar minder koffie moest drinken omdat Brussel weer 2 miljard heeft gevraagd? Houd Timmermans (rechterhand van Juncker) zijn kaken niet stijf op elkaar met de niet correcte aanstelling van Martin Selmayr? Waarom spreken gemeenten Den Haag niet aan op hun gedrag maar leggen zij de rekening telkens bij hun inwoners?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.