Advertentie

Pizza en frites in VS wettelijk ‘groente’!


Een aantal jaren geleden deed Jamy Oliver een spotje tegen het verstrekken van vette lunches als schoollunch in Groot Brittanië. Zijn perfecte metamorfose hielp om veel aandacht voor zijn initiatief te krijgen! (klik voor artikel)

X

Pizza en frites zijn in de VS nu ‘wettelijk’ als groente geclassificeerd..!!
x

(Editing by Martinne Geller)

vertaling © 2011 – WantToKnow.nl / Guido Jonkers

x

De meest krankzinnige wet die er in de VS aangenomen is. Wil je nóg meer bewijs dat dit land volledig, maar dan ook volledig is overgeleverd aan het kapitalisme.. Hij die het meeste geld levert aan de te verkiezen persoon, maakt ná diens overwinning de meeste kans om zijn wereldvisie tot wet te maken.. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet.. Je sponsort een congreslid, voor een US$ miljoen of zoiets.
Vervolgens wordt deze man gekozen, (kan me namelijk niet voorstellen dat het een vrouw is..) en je begint je lobby-werk aan zijn adres om jouw frites en pizza als groente geclassificeerd te krijgen. Want als het ‘groente’ is, valt het wettelijk ineens in een heel andere categorie schoolvoedsel..!! Het betekent dat schoolkinderen pizza en frites als ‘groenten’ mogen eten tussen de middag..!!

Is dat slim van die pizza-bakker die ook frites verkoopt, of is het Amerikaanse volk te afgestompt om hier niet tegenin te gaan..!? Hier is het persbericht van Reuters, waaruit maar weer eens te meer blijkt dat het niet het Amerikaanse Congres is dat de industrie reguleert.. Het is de Amerikaanse industrie, die de Amerikaanse overheid steeds duidelijker op haar knieën krijgt en de regelgeving bepaalt..! Lekker gezond, dat democratische systeem daar..!

* * *

(Reuters) – Het ‘House of Representatives’ in de VS, onze Nederlandse Tweede Kamer, gaf kinderverzucht een steuntje in de rug afgelopen donderdag door een wetsvoorstel aan te nemen, dat allerlei voorstellen in de prullenbak doet belanden, die een eind wilden maken aan het verstrekken van frites en pizza als schoolmaaltijden, op scholen die door de overheid worden gesubsidieerd.

Veranderingen op het gebied van schoollunches, die nu zouden zijn doorgevoerd, zijn ‘onklaar’ gemaakt; deze veranderingen zouden erin voorzien dat pizza haar status als ‘groente’-classificering zou verliezen en dat frites in afgemeten hoeveelheden alleen nog maar zouden mogen worden toegediend. Deze voedsel-wetsvoorstellen stamden uit 2010 en riepen scholen op om verbetering aan te brengen in de kwalitatieve voedingswaarde van schoollunches die aan maar liefst 32 miljoen schoolkinderen dagelijks worden voorgeschoteld.

Een overwinning van de fabrikanten van diepgevroren patat en pizza’s, die ook nog eens komt op een moment, vlak nadat een overeenkomst rond vrijwillig toezicht op de promotie van diepgevroren voedsel en dranken aan kinderen, door de restaurantindustrie, werd afgezwakt.
“Het is een belangrijke overwinning”, sprak Corey Henry, zegsman voor de ‘American Frozen Food Institute (AFFI)’. Deze handelsvereniging heeft intens gelobbied bij het Amerikaanse congres in opdracht van de bedrijven die bevroren pizza’s verkopen, zoals ‘ConAgra Foods Inc.’ en ‘Schwan Food Co’. Maar ook de producenten van franse frietjes, ‘McCain Foods Ltd’en ‘J.R. Simplot Co’ waren hiermee volop bezig. Het laatste bedrijf, Simplot dus, is bekend als de hofleverancier van fast-foodketen McDonald’s Corporation.

“Het was onze zorg dat deze standaards veel bedrijven zouden dwingen om op veel manieren hun producten te veranderen, op een wijze die deze producten onaantrekkelijk zou maken voor de studenten op de scholen in kwestie.” aldus Corey Henry. Andere leden van deze AFFI-club zijn ‘H.J. Heinz Co’, ‘General Mills Inc.’ en ‘Kraft Foods Inc.’ De voorzieningen voor schoollunches waren slechts een onderdeel van een mammoetwetsvoorstel dat voorziet in het uitdelen van budgetten aan vele onderdelen van de federale overheid. Het wetsvoorstel is doorgestuurd naar de Senaat voor een laatste goedkeuring door het Amerikaanse Congres.

“Eerste begonnen ze met Franse frites, en nu zijn ze al bezig met pizza”, aldus Jared Polis, een Democraat uit Colorado. Hij klaagde de subsidies van de overheid voor ongezonde maaltijden via scholen aan. “Alleen pizza, zonder bijgerechten… simpel gezegd, is geen groente”. Bedrijven die genoemd zijn, werden gebeld, maar geen van allen nam de moeite om terug te bellen en een reactie te geven. Mark Dunn is voorzitter van de ‘AFFI’; hij en de belangrijkste lobbyist van J.R. Simplot, gaven te kennen dat elk verzoek voor commentaar op deze zaak geregeld zou worden door een zegsman van Simplot, maar deze weigerde vervolgens elk commentaar..
x

x
Pizza als groente..
Polis noemt het voorbeeld van de Franse frietjes in het kader van een voorziening in het wetsvoorstel, dat de overheid het opdienen van witte (gekookte) aardappels zou beperken tot een ’theekopje’ per week. In maaltijden die geserveerd zouden worden in het kader van het US$ 18 miljard schoolmaaltijden-programma dat wordt geautoriseerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Naast aardappels, wil dit ministerie ook beperkingen opleggen aan het verstrekken van groenten die zetmeel zouden bevatten, zoals mais, groene erwten en Lima-bonen, terwijl er wél lunches geserveerd zouden mogen gaan worden in fruit- en groentevariëteiten .

Er is echter nog een regel die het ministerie van Landbouw dwarsboomt in haar mogelijke pogingen om tomatenpasta die in pizza’s gebruikt wordt, dan maar als gezonde component te classificeren. Deze nieuwe regel zou betekenen dat er wettelijk een half theekopje tomatensaus op een pizza zou moeten zitten. Maar de nieuwe regels maken gehakt van deze ‘oude’ regel; het is voortaan genoeg om 2 eetlepels tomatensaus (ongeveer de helft van de oorsrponkelijke regel) op een pizza te gebruiken.
Volgens cijfers van de USDA uit November 2007 blijkt dat zowel pizza als patat het grootste marktaandeel heeft, meest genuttigde voedsel is tijdens de lunch van deelnemers aan het Nationale School Lunchprogramma.

Sam Farr uit Californië, de Democratische voorzitter van het aanpassingscomité, belast met het uitvoeren van het programma van de USDA, kwalificeerde het aantasten van de regels via de inmenging van de grote industrie-lobbyisten als ‘Fout’ en ‘dit had niet mogen gebeuren’. Toch onthield Farr zich niet van stemming en stemde vóór de aanname van het wetsvoorstel..!

Pizza en patat, een bord vol groenten voor Amerikaanse schoolkinderen…!

Maar volgens secretaris van landbouw, Tom Vilsack afgelopen woensdag, zullen schoolkinderen in de VS nog steeds meer fruit en groeten, meer graanproducten, meer magere melkproducten en minder zout en vet in maaltijden voorgeschoteld krijgen, ondanks de tekst zoals die nu in deze wetgeving wordt vastgelegd: “In de eerste plaats kunnen wij de ouders van al deze schoolkinderen verzekeren, dat de USDA alles in het werk zal stellen om de kwaliteit van voeding van schoolmaaltijden te verbeteren, zoals wettelijk dient te worden geregeld volgens de ‘Kindervoedingswet’ van 2010.”  Vilsack sprak op een teleconferentie tijdens een VS-handelsmissie naar Vietnam.

Gezondere schoollunches zijn ook de hoeksteen van de campagne die Michelle Obama, de ‘First Lady’ heeft opgezet om een einde te maken aan vetzucht bij kinderen. Bijna 1 op de 3 kinderen in de VS leidt aan overgewicht of obesitas en deze aantallen groeien nog steeds. “Het zal duidelijk zijn dat meer pizza en frites niet datgene is wat goed is voor de schoolkinderen, maar alleen goed is voor de bedrijven die dit voedsel fabriceren.” aldus Margo Wootan, directeur voedselbeleid bij het ‘Center for Science in the Public Interest’, het ‘centrum voor wetenschap in dienst van de publieke zaak’.

Dit is een consumentengroep die zich inspant om een beter voedsel- en voedingsbeleid te realiseren. Volgens Wootan spreken de voedselfabrikanten in de VS met een dubbele tong; ze toeteren van de daken dat hun producten gezond zijn, terwijl ze tegelijkertijd aan de andere kant een lobby financieren die tégen wetgeving is waarin de voedselkwaliteit van hun producten wettelijk wordt geregeld..

“1 Jaar geleden, liep ik door de hallen van het Amerikaanse Congres met mensen van de voedselindustrie, omdat we vochten voor gezondere schoollunches” aldus Wootan, “Maar vandaag staan we recht tegenover elkaar, en strijd ik tegen pogingen van hun kant, om de schoolvoedingsstandaards te ondermijnen. En tegen hun plannen om dit voedsel ook nog eens stevig aan te prijzen.”

Het is September 2009 en Michelle Obama (met het rode overhemd) staat in de tuin van het Witte Huis met schoolkinderen te luisteren naar de les over het aanleggen van een groentetuin.

8 gedachten over “Pizza en frites in VS wettelijk ‘groente’!

 1. Beste Guido,
  Mag ik je danken voor dit werkelijk briljante stukje tekst ? Ik lig inmiddels helemaal scheef onder te tafel van het lachen !!!
  Geweldig al die zichtbare overbodigheid allemaal 🙂

  Lets finish this line-air chess-game as soon as possible 🙂

  1. Voor Amerikaanse industriële bedrijven is het natuurlijk ook telkens kijken tot hoever ze kunnen gaan met lobby en wetgevingsmanipulaties..!! sheeple
   Kijk eens naar wat Big Pharma flikt, met pillen, vervalsingen, fraude op het gebied van toelatingsexperimenten van medicijnen, één grote naaimachine. Over de gezondheid van de burgers heen. Ze liggen in een deuk om wat ‘We the Sheeple’ allemaal over zich heen laten komen..

 2. Nou, ja. Men gaat nog steeds voor groei in de voedingsindustrie.
  Wat er groeit maakt blijkbaar niet veel uit, als het maar opbrengt.
  Ik kan er uiteindelijk niet om lachen als ik om me heen kijk en al die veel te dikke pubers zie lopen. Kleine kinderen zijn zo vaak al zo erg te dik dat je mag verwachten dat dat nooit meer over gaat. Dat is te erg voor woorden. Ik weet er tenminste geen meer voor. Kinderen horen door het leven te huppelen en niet te strompelen en stampen.
  Mijn mening enkel maar.

 3. Als we het dan toch over absurde belachelijkheid hebben dan kan ik je vertellen dat Europa net zo idioot bekrompen en belachelijk is als Amerika.

  EU bans claim that water can prevent dehydration

  “The euro is burning, the EU is falling apart and yet here they are: highly-paid, highly-pensioned officials worrying about the obvious qualities of water and trying to deny us the right to say what is patently true.’

  Een voordeel is wel dat dit soort belachelijkheid mensen wakker maakt.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8897662/EU-bans-claim-that-water-can-prevent-dehydration.html

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.