Advertentie

Uitheemse soorten bedreigen ecosystemen


Er is iets bijzonders met onze Aarde én met Geert Wilders. Vreemde dieren en vreemde mensen zijn natuurlijk ‘vreemd’ omdat ze ‘anders’ zijn. Anders dan wat er is.. Tja, zo lust ik er nog wel een paar. Is de wereld geen smeltkroes van alles-door-elkaar. Wie zijn wij, jij of ik, om te bepalen wat ‘vreemd’ is..?

De VS zijn altijd hét voorbeeld van een smeltkroes van volkeren. Om het daar maar eens over te hebben. Maar is het een ‘goede zaak’ als alles maar met elkaar mixed..? Tja, dat is de vraag. Misschien gaat het niet over het antwoord, maar is HET proces het allerbelangrijkst. Dát is misschien nogal een uitspraak, maar in het Darwin-jaar mag deze toch wel even over de toonbank, toch?

In de niet-mensenwereld staat de wereld vaak op zijn kop, wanneer soorten mixen.. Dát gaat namelijk iets té snel, zo lijkt het, wanneer mensen met bijvoorbeeld een vliegtuig, soorten dieren, planten en/of stoffen over de wereld vervoeren en de ‘natuurlijke  gang van zaken’ verstoren. Door de snelheid waarmee dat gaat, zo lijkt het.

Vreemde soorten die van het ene naar het andere continent ‘hoppen’, verergeren armoede en bedreigen de landbouw, bosbouw, visserij en natuurlijke systemen waarvan miljoenen mensen in ontwikkelingslanden afhankelijk zijn, zeggen experts.”Negentig procent van de mensen in Afrika is voor zijn bestaan direct afhankelijk van de natuur, zoals de biodiversiteit aan de kusten”, zegt Ahmed Djoghla, secretaris van de Conventie inzake Biologische Diversiteit (CBD). “Wereldwijd zijn 1,6 miljard mensen afhankelijk van bossen om te overleven.”

Vitale ecosystemen zijn nodig om de zorgen voor schone lucht en zuiver water en de productie van voedsel en vezels. “Biodiversiteit is het belangrijkste bezit van arme landen”, benadrukt Djoghlaf.

De Kiwi is een vrucht uit Nieuw Zeeland. Tegenwoordig is deze vitamine-C-bom gewoon een ingeburgerde Nederlander..
De Kiwi is een vrucht, oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw Zeeland. Tegenwoordig is deze vitamine-C-bom gewoon een ingeburgerde Nederlander..

Vreemde soorten zijn dieren, planten, insecten en andere soorten die buiten hun natuurlijke leefomgeving zijn geïntroduceerd. Ze zijn een van de twee of drie belangrijkste oorzaken achter de huidige biodiversiteitcrisis.

Een op de vier zoogdieren staat momenteel op het punt uit te sterven. Van de 44.838 soorten die de International Union for Conservation of Nature (IUCN) catalogiseerde, dreigt 38 procent te verdwijnen. Momenteel sterft elke drie uur een soort uit. Bij tenminste 40 procent van alle dieren die uitsterven en waarvan de oorzaak bekend is, ligt die oorzaak bij de komst van vreemde soorten.

Concurrentie

De schaal waarop de biologische invasie plaatsvindt, is onvoorstelbaar. Nieuw-Zeeland heeft meer dan 20.000 nieuwe soorten geïntroduceerd, die concurreren met ongeveer 2.000 inheemse soorten. Veel vreemde planten kunnen niet overleven buiten tuinen of akkers van boeren, maar ongeveer 2.000 soorten hebben zich aangepast en concurreren daadwerkelijk met de inheemse soorten. Volgens onderzoekers zijn verschillende inheemse plantensoorten in Nieuw-Zeeland als gevolg daarvan uitgestorven. Het gaat om planten die niet buiten Nieuw-Zeeland voorkomen.

“De schaal waarop dit proces plaatsvindt, kent geen precedent in de geschiedenis van de aarde”, zegt Anthony Ricciardi, bioloog aan de McGill Universiteit in Montreal. “Een op de vijf soorten in de Canadese bossen is niet-inheems”, zegt hij. Op plaatselijk niveau lijkt het erop dat de biodiversiteit juist toeneemt, legt McGill uit. “Soms is dat ook zo. Maar op wereldwijde schaal zorgt deze verplaatsing van soorten ervoor dat de biodiversiteit afneemt. Toen de Nijlbaars werd uitgezet in het Victoriameer in Oost-Afrika, verdwenen er tussen honderd en honderdvijftig inheemse vissoorten.”

Verraderlijk

De nijlbaars werd uitgezet in het Victoriameer en verwoestte letterlijk de hele balans in het meer. Originele soorten zijn volledig verdwenen door deze rover. Maar tegenwoordig wordt op speeltuin Aarde de Nijlbaars met een hoofdletter geschreven..
De nijlbaars werd uitgezet in het Victoriameer en verwoestte letterlijk de hele balans in het meer. Originele soorten zijn volledig verdwenen door deze rover. Maar tegenwoordig wordt op speeltuin Aarde, 'Nijlbaars' met een hoofdletter geschreven.. En hij is ook 'voedzaam'.

Er zijn veel vergelijkbare situaties, maar meestal leidt het schadelijke effect van de indringers niet direct tot het uitsterven van soorten. In plaats daarvan gaan de soorten concurreren bij het bemachtigen van voedsel, leefgebied en andere bronnen. De plaatselijke soorten worden daardoor teruggedrongen, maar ze blijven wel bestaan. Doordat het aantal dieren en planten per soort afneemt, kan een periode van ongunstig weer, een ziekte of een andere bedreigende situatie sneller fataal zijn voor een inheemse soort, zegt Ricciardi.

“Elke uitheemse soort heeft impact, maar meestal blijft die ongedocumenteerd. Ze zijn verraderlijk en vaak is hun impact subtiel.” Ongemerkt verspreiden uitheemse soorten zich vaak over een groot gebied. Ze passen zich aan aan de plaatselijke omstandigheden en veroorzaken pas jaren later grote problemen, doordat ze de ecosystemen waarin ze zich bevinden, uit balans brengen.

Klimaatverandering

Alle vreemde soorten tegenhouden is niet mogelijk. Wel kan er naartoe gewerkt worden om de belangrijkste potentiële probleemveroorzakers buiten de deur te houden. De meeste landen volgen die strategie al, door reizigers die hun land binnenkomen te vragen of ze vreemde planten, dieren of zaden bij zich hebben.

Australië, een land met een lange geschiedenis van problemen met uitheemse soorten zoals konijnen en de reuzenpad, eist dat bezoekers al hun verse voedsel en dier-, en plantenproducten bij de grens afgeven.

De klimaatverandering maakt het voor sommige soorten gemakkelijker om te gedijen in een nieuwe omgeving. Toen het westnijlvirus voor het eerst oversprong van Noord-Afrika naar New York, in 1999, stond dat los van het klimaat. Dat het virus in de regio kon overleven en zich verder noordwaarts verspreidde naar Canada, heeft te maken met de warmere winters in het gebied.

Stephen Leahy

2 gedachten over “Uitheemse soorten bedreigen ecosystemen

  1. Wilders heeft zijn haren geverfd. Oorspronkelijk heeft die man zwart haar. De man waarover Nostradamus had hebben we allemaal op gestemd. De niet cristen die voor vrijheid staat. Moslim wil verbieden in het land. Is verbieden vrijheid. Is dit vrijheid van geloof. Zonder er ooit mee gesproken te hebben. Ik vind handschudden niet verplicht kan worden vanwege varkensgriep en allerlei ziekten over te brengen. Vind dat moslim lang niet zo slecht geloof hebben. Bij de volgende verkiezingen wil ik eerst eens weten waar moslims op kiezen. In plaats van de televisie op een ander kanaal zetten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.