Advertentie

GMO-zalm onderweg naar jouw bord..??


x

x

GMO-zalm onderweg naar jouw bord..??

2019 © William Engdahl | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Frankenfoods is een term die is ontwikkeld door consumentengroepen die de gezondheid en veiligheid van genetisch gemodificeerde planten (GMO ‘s) in twijfel trekken. (Gebaseerd op de film ‘Frankenstein’, waarin een wetenschapper een monsterlijk, menselijk gedrocht in elkaar weet te zetten (red.))  De Amerikaanse FDA, de Food and Drug Administration, vergelijkbaar met de Nederlandse Keuringsdienst van Waren, heeft een eerder verbod op het op de markt brengen van het eerste genetisch gemodificeerde voedsel, zalm, opgeheven. Dit is de eerste keer dat toestemming wordt verleend om ggo-dieren voor menselijke consumptie in de VS te verkopen. En dit zou -niet alleen in de VS- alarm moeten slaan…!

Op 8 maart heeft de FDA, volledig eindverantwoordelijk voor de voedselveiligheid van 300 miljoen Amerikaanse burgers, een eerder verbod op de verkoop van GGO-zalm door het biotechbedrijf Massachusetts ‘AquaBounty’, opgeheven. Tot nu toe werd het bedrijf verhinderd om zijn GGO-zalmeieren te importeren in zijn zalmtanks in Indiana. De reden die de FDA geeft voor het opheffen van het verbod is niet geruststellend.

Zij stelt, dat een nieuwe regelgeving, waarbij op het etiket wordt vermeld dat een levensmiddel ‘bio-engineered’ (in plaats van GMO) is, de consument voldoende informatie geeft om een geïnformeerde keuze te maken. Voor de meeste mensen, zelfs als de kleine lettertjes wél leesbaar zijn, kan het woord ‘bio-engineering’ niet worden opgevat als een soort eufemisme voor regelrechte controversiële genetische manipulatie.

Het bedrijf ‘AquaBounty’ werd in 2015 verhinderd om zijn genetisch veranderde zalm te verkopen, in afwachting van een oplossing voor de labeling van haar producten (zoals zalm) in diverse rechtszaken. AquaBounty heeft een methode gepatenteerd om Atlantische zalm te wijzigen met het DNA van andere vissoorten, zodat een steriele Atlantische zalm wordt gecreërd, die tot twee keer zo snel groeit. (kijk naar deze foto hieronder..!) ‘AquaBounty Technologies’ is als bedrijf grotendeels eigendom van Intrexon Corporation of Maryland, dat ook eigenaar is van een bedrijf dat controversiële gentechnologie ontwikkelt.

In het groeiproces wordt de genetisch gekweekte Atlantische zalm veranderd, met een groeihormoon-gen van de Chinookzalm en een stukje DNA van de zeekever. De grote drijvende kracht achter de doelstellingen van het bedrijf, lijkt het verlagen van de productiekosten te zijn. Zeker niet van de gezondheid of veiligheid van de consument van die zalm..!  Het bedrijf is van plan om zijn GGO-zalm eieren, van zijn productiefaciliteit in Canada, naar zijn groeitanks in Indiana te verzenden, waar het zo’n 1,5 jaar duurt, voordat de 10 ponders volwassen zijn. (= 4,5 kilogram)

Grote verontwaardiging
De FDA-goedkeuring van de GMO-zalm van AquaBounty, wordt door verschillende belangengroepen met groot protest ontvangen. George Kimbrell, juridisch directeur van het Center for Food Safety, wijst erop, dat de nieuwe etiketteringsrichtlijnen niet vereisen, dat de GMO-zalm ook duidelijk als ‘genetisch gemodificeerd’ wordt geëtiketteerd. Of, zoals Kimbrell het opmerkt: “Deze richtlijnen… staan de producenten toe om alleen QR-codes of 1-800 nummers op de verpakking tezetten, zodat consument deze dient te gebruiken voor meer informatie, in plaats van directie info op de verpakking”.. Veel succes, consumenten. De FDA heeft Genetisch Gemodificeerde (GM) Zalm voor consumptie goedgekeurd, en deze zal niet gelabeld worden.

noot redactie:
Dit verhaal is volledig in overeenstemming met het wegmoffelen van de GMO-labeling die eerder ook door Barack Obama in zijn verkiezingspraatjes was gebruikt, maar waarin hij later PRECIES HET OMGEKEERDE STANDPUNT in de praktijk bracht.. De grote vraag is natuurlijk, waarom je als bedrijf, zoals Monsanto in het geval van GMO-voedsellabeling, niet wilt dat ‘GMO’ als aanduiding op de voedselverpakking komt te staan..!

Wat heb je dan te verbergen..? Een beweging die identiek is aan de beweging die Obama dus maakte.. Eerst met de wensen van het volk meedeinen, om vervolgens diezelfde burgers te kleineren en geen keuzevrijheid te laten..! Oh YES, we can! (Over regelrechte volksverlakkerij gesproken en de ontmaskering van Barack Obama als verlengstuk van de elite-DeepState..!)

Achtergronden van deze ontwikkelingen..
Het AquaBounty GMO-zalmproject heeft een geschiedenis en deze is helemaal niet geruststellend. In een bizarre beslissing kondigde de FDA enkele jaren geleden al aan, dat zij zich zou gaan uitspreken over genetisch gemodificeerde dieren, zoals deze GMO-zalm, in de categorie ‘nieuwe diergeneesmiddelen’..!?.

Deze ontwikkeling gaat terug tot minstens 2013 in het YES-we-can-Barack-Obama-tijdperk, toen de leidende figuren bij de FDA, feitelijk werkten met een draaideur-politiek voor de GGO-industriebedrijven. Monsanto-medewerkers bijvoorbeeld, die eerst GMO-ontwikkelingen voorbereiden, om deze enkele jaren láter, als regeringsambtenaar, in de praktijk te gaan brengen..!! (Kijk naar de afbeelding hier, rondom de ‘carrière’ van Margaret Miller, die in 4 jaar tijd deze voltijdigheid doormaakte. Over geraffineerde manipulatie gesproken.. (red.))

Op die manier wordt vooral ook voorkomen, dat men serieus rekening moet houden met milieurisico’s..! Wat te denken van het ontsnappen van GGO-zalm in de vrije natuur, waarbij deze zal kan interageren met natuurlijke zalm of andere vissoorten..! Het bedrijf kondigt aan dat het van plan is om uit te breiden. Vier jaar geleden had hetzelfde bedrijf een faciliteit in Panama, waarbij gedocumenteerde gevallen zijn, van veiligheidsgebreken. Daarbij was het inderdaad mogelijk, dat de gmo-zalmen naar de oceaan hadden kunnen ontsnappen. Daarbij natuurlijke zalm of andere vissen op onbekende manieren zouden kunnen verontreinigen.

Zodra AquaBounty gaat beginnen met de productie in Indiana en de verkoop van GMO-zalm, zullen ze zeer zeker weer in de verleiding komen om -naast Indiana- meer risicovolle faciliteiten toe te voegen, zoals in Panama?

GMO-zalm als voedsel..
De FDA stelde, bij de bekendmaking van de goedkeuring van de AquaBounty GMO zalm, dat de GMO gekweekte zalm net zo voedzaam is als het eten van niet-GMO gekweekte zalm. Het probleem is dat deze niet-GMO-gekweekte zalm, geen gezonde maatstaf is, aangezien moderne zalmkwekerijen, meestal met een half miljoen vissen tegelijk, belangrijke chemicaliën en antibiotica gebruiken in de productie.

Uit onderzoek is gebleken dat er bijvoorbeeld een soort kankerveroorzakend bestrijdingsmiddel, polychloorbifenylen, aanwezig is in gekweekte zalm, dat maar liefst 16 keer zo hoog is, als in wilde zalm wordt aangetroffen.  Een ander probleem met het GMO-gekweekte zalm, is dat aquaBounty erkent dat ze sojameel als voedsel zullen gaan gebruiken, wat in de VS betekent, dat dit bijna garandeert  GMO-soja-meel zal zijn, dat is verontreinigd met deeltjes RoundUp, de onkruidbestrijder van Monsanto…

En volgens Jaydee Hanson, de Senior Policy Analyst van het Center for Food Safety, heeft de GMO-zalm minder gewenste omega-3’s. Daarbij is de ‘sleutel’, naar zijn zeggen, de verhouding tussen gewenste Omega-3 vetzuren en ook aanwezige, ongewenste ontstekingsremmende Omega-6 vetzuren. Hij stelt: “De verhouding van 3s tot 6s in deze AquaBounty vis is de slechtste van alle kweekvis. Dit gebaseert op AquaBounty’s eigen gegevens.”

Verbazingwekkend genoeg, ondanks een mislukte allergie-reactietest door AquaBounty, heeft de FDA hen blijkbaar niet verplicht om een serieuze, nieuwe test uit te gaan voeren. Ook heeft deze GMO-zalm abnormaal hoge niveaus van groeihormonen nodig. Het is bekend van dergelijke hormonen in rundvlees, dat ze een nieuw hormoon creëren (IGF genaamd), dat tot hogere niveaus van kanker leidt. En ja, dit werd blijkbaar door de FDA ambtenaren niet als een ernstig probleem gesignaleerd..

Het is heel duidelijk: om dergelijke gekweekte vis 2x zo snel te kunnen kweken, wordt ons gewoon fijntjes te kennen gegeven, dat we fundamentele overwegingen van gezondheid en veiligheid dienen te negeren..! En wat verder totaal niet bekend is (gemaakt), is of de firma ‘AquaBounty’ in zijn GGO-zalm gebruik maakt van gen-driver en gen-editing technologieën. AquaBounty verklaarde doodleuk, dat het deze zalm niet zou testen, noch heeft getest, op menselijke reacties, omdat de FDA het niet nodig had. Is de gezondheid van de bevolking niet van het grootste belang, vooral wanneer het gaat om zoiets radicaals als het eerste genetisch gemodificeerde dier dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie?

* * *

William Engdahl

De schrijver van dit artikel, F. William Engdahl, is een uiterst erudiete wetenschapper. Hij is strategisch risico-adviseur en docent, hij heeft een universitaire graad in politieke wetenschappen, aan de prestigieuze Princeton University. Zijn boeken over de strategische aard van aardolie en geopolitiek, zijn best-sellers. Voor mensen die zich willen verdiepen in de GMO-ontwikkelingen is zijn boek ‘Seeds of destruction’ en must..! Over de doortrapte politiek achter het hele GMO-bolwwerk. Dr. William Engdahl schreef dit boek al 10 jaar geleden..! Een MUST voor bijv. regeringsfunctionarissen die met GMO-voedsel bezig zijn!! (klik HIER voor artikel!)

 

1 gedachte over “GMO-zalm onderweg naar jouw bord..??

  1. Weet niet wat erger is zo’n stuk stinkende zalm op mijn bord, of door één in Israël gefabriseerde chemische marker te worden gemarkeerd als een koe, om makkelijk herkenbaar te zijn, democratie heet dit, wat een wereld !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.