Advertentie

10 Jaar WantToKnow.nl-be.. ‘Wie schrijft die blijft’..


x

10 Jaar WantToKnow.nl-be..

‘Wie schrijft die blijft’..

2018 © WantToKnow.nl/be

x

Op maandag 8 december 2008 ging deze Nederlandse versie van de WantToKnow.info-site online. We zijn dus alweer 10 jaar aanwezig op het internet.! Voor velen, zo horen we, is WantToKnow.nl/be een begrip; een soort baken van alternatief nieuws; een startpunt om zélf verder te zoeken en jezelf volledig te informeren.Zeker nu, in een tijd waarin het reguliere nieuws méér en méér ESSENTIEEL nieuws achterwege laat om te rapporteren.

Tessa Koop, mede-oprichtster van WantToKnow.nl/be

Nadat mede-oprichtster/journaliste Tessa Koop en ondergetekende in de zomer van 2008 een aantal maanden met de voorbereidingen van WantToKnow.nl/be bezig waren geweest, de webmaster zijn ontwerp en technische skelet klaar had, was het zover. Online. Het doel om een Nederlandse-talige versie van de Amerikaanse kwaliteitssite .info te maken, was het doel. Maar al snel bleek, dat er ook vanuit de diverse Nederlandse/Europese perspectieven, een heleboel informatie/nieuws te presenteren was, in het kader van ‘alternatieve media’.

Zo waren we in februari 2009 er als eerste bij, samen met bijvoorbeeld gezondheidsjournaliste Désirée Röver, over het bizarre HPV-vaccinatieprogramma van het RIVM te schrijven. Dáár waar ook kopstukken als directeur dr. Floor van Leeuwen van het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis deze vaccinaties volledig misplaatst en ‘ongefundeerd’ vonden, gaven wij deze mensen een podium, door hun verklaringen/informatie te plaatsen. Het is slecht één van de vele, vele voorbeelden, van nieuws dat specifiek vanuit het Nederlandse perspectief werd geplaatst.

Maar de teerling was geworpen; we hebben eigenlijk sinds die tijd, ALTIJD vanuit het Nederlandse oogpunt nieuws gebracht. Zo veel als kan vertaalde informatie, geschikt dus ook voor mensen, voor wie het Engels geen vanzelfsprekendheid is.


x
‘Wie schrijft die blijft’..!

Inmiddels is -zoals gezegd- deze site een soort begrip geworden en houden we het credo hoog, wat boven dit artikel staat: ‘Wie schrijft die blijft’..!
Want doordat we gewoon dóórgaan, is het 10-jarige verjaardag eigenlijk een soort vanzelfsprekendheid. En zijn voor ons, de volgende 10 jaar ook een vanzelfsprekendheid. Omdat we met passie en plezier dagelijks werken aan, en de tijd maken voor de nieuwste informatie. Informatie waarin, we blijven het zeggen, de reguliere media (of MSM/MainsStreamMedia) ernstig tekort schieten met het brengen van de VOLLEDIGE waarheid.. Informatie achterhouden, niet-belichten, is nét zo kwalijk als een leugen vertellen..! Dat is onze mening.

We hebben hieronder de felicitaties geplaatst van Fred Burks, de oprichter van de Amerikaanse site wanttoknow.info. Heb je daar nog nooit gekeken, doe dat dan eens, want het is een baken van informatie, die je zelden of nooit ergens anders zult tegenkomen. Fred Burks richtte zijn site op, rond 2003, nadat zijn werkzaamheden voor het Witte Huis, als vertaler/tolk Maleis, waren gestopt. Het is vooral zijn volledige andere belichting van het reguliere nieuws in de VS, die maakt, dat deze site een uiterst waardevol baken in waarheidsvinding is. OOK VOOR ONS nog steeds..!

James Corbett
Onderaan dit artikel, een presentatie van James Corbett over de pen die machtiger is dan het zwaard, met als epiloog dat het INTERNET machtiger is dan het zwaard. Informatie is macht en dát kun je in zijn prachtige presentatie, die we natuurlijk voor je vertaalden, zelf aanschouwen. Een aanrader.

Gewoon dan ook nog maar wat cijfers.. Want wist jij dat we in de afgelopen 10 jaar:

  • 523.981 kwaadaardige inlogpogingen hebben geblokkeerd. Pogingen om de site te hacken dus. Hulde aan onze webmaster Maurits!
  • 3581 berichten/artikelen hebben geplaatst. Dat is bijna een gemiddelde van 1 artikel per dag..!
  • 32.409.563 bezoekers hebben gehad.. Jazeker, ruim 32 miljoen mensen (uiteraard sommigen meermaals) die artikelen bekeken/lazen..!
  • 86.431 reacties op alle 3581 berichten plaatsten onder de artikelen..  (Een gemiddelde van bijna 25 reacties per artikel)
  • Naast ruim 86.000 reacties, werden er 975.427 reacties op artikelen geblokt. (De meeste daarvan, werden door computersoftware-robots gegenereerd.)

Tot slot wil ik jou bedanken als wanttoknow-bezoeker. Door je bezoek aan deze site, help je de informatie die wij delen, verder te delen. Niet dat wij de wijsheid in pacht hebben; integendeel.. Maar het trachten om mensen volledig(er) te informeren, dan geschiedt door MSM, is een missie die we zullen blijven volbrengen; op naar de volgende 10 jaar. Tot je dienst! En bedenk.. wie schrijft die blijft!

Guido Jonkers

publishing editor WantToKnow.nl/be
8 december 2018

* * *

 


x

Fred Burks, oprichter van WantToKnow.info in de VS,

stuurt ons zijn felicitaties..

“Een dik proficiat aan Guido en zijn team van WantToKnow.nl/be voor 10 jaar uitstekende dienstverlening, om licht te doen schijnen in de schaduwen van onze wereld! Toen Guido meer dan 10 jaar geleden voor het eerst contact met mij opnam, om te zeggen dat hij onze website in het Nederlands zou willen vertalen, gaf ik graag toestemming. Toch was ik eerlijk gezegd toen nogal sceptisch of hij er ook daadwerkelijk doorheen zou komen, want het zou een enorme hoeveelheid werk zijn. Besefte hij dat? Tot mijn verbazing en vreugde deed hij het!

En dat niet alleen, hij heeft het geweldig gedaan, zozeer zelfs, dat de WantToKnow.nl-website, nu net zo populair is geworden als WantToKnow.info. Ik had het grote plezier Guido en zijn sympathieke vrouw, 2 jaar geleden te ontmoeten, tijdens een bezoek aan Nederland. Ik was verbaasd dat ik zelfs met mijn lengte van 194 cm op het station op zoek moest gaan, naar deze reus van een man, die 198 cm lang is.

Maar laat je niet intimideren door zijn lengte, hij heeft een heerlijk gevoel voor humor en houdt van diepe en boeiende gesprekken. Ik heb genoten van onze tijd samen en was vooral dankbaar dat hij mij een gesprek heeft laten voeren voor een zeer goed opgeleid publiek, tijdens een WantToKnow-greet&meet.

Ik wens Guido en zijn team nog vele jaren transformatief werk toe, dat de ogen van velen mag helpen openen. Zodat we allemaal samen kunnen werken aan het creëren van een betere toekomst, waarvan wij allemaal weten, dat die mogelijk is. Een gelukkig 10-jarig jubileum, en misschien zijn er nog veel meer..!”

* * *

Help je het vuurtje van WantToKnow.nl/be

brandend te houden?

Kun je ons financieel een steuntje geven?

Steun met dátgene wat je kunt/wilt missen, de WantToKnow-site!
Wij zijn je heel dankbaar en besef dat het voor ons óók altijd gaat om:

‘Gratis, maar niet voor niets!’

Via onderstaande betaalmodule
maak je simpel een bijdrage over.

Enne.. Wie jarig is trakteert..
Dat doen we zo:

Maak je €10,- of meer aan ons over,
dan sturen wij je een cadeautje,

binnen het ‘Wie schrijft die blijft‘-thema..!

Maar vul dan ajb wél je volledige adresgegevens in!

* * *

DUS:

10 Jaar WantToKnow.nl-be..

‘Wie schrijft die blijft’..

* * *

In dat kader reiken we je graag de presentatie aan van

James Corbett

over:

=Vrije pers en informatie=

Hieronder de video, zie je de Nederlandse vertaling van het transcript van de de presentatie van James Corbett, voor TEDX, een paar jaar geleden in Nederland. Je kent James waarschijnlijk van zijn wekelijkse ‘The Corbett Report’ en het is in onze ogen mooi, om te zien, hoe mensen ertoe komen, informatie met de wereld te gaan delen over zaken die hen bezig houden en in essentie té weinig aandacht krijgen. Wij van WantToKnow.nl/be voelen ons aangesproken, door de manier waarop ook James Corbett zijn website en nieuwsbrief is begonnen.

Het Nederlandse transcript dus ónder deze video-presentatie.
Tot je dienst!

Ik weet zeker dat iedereen hier bekend is met dat beroemde citaat: ‘De pen is machtiger dan het zwaard’. Maar wist jij, dat de vroegst bekende versie van het gezegde, ‘Het Woord is machtiger dan het zwaard’, teruggaat tot de 7e eeuw vóór Christus? Duizenden jaren lang hebben mensen door gehad, dat het de moeite waard is om ideeën te verspreiden; het heeft de wereld veranderd. Geen zwaarden of geweren of bommen.

Dit is het verhaal van hoe ik één zo’n idee had ontdekt, dat de moeite waard is om te verspreiden. En dat verhaal begint op een zeer onwaarschijnlijke plaats. Hier een vervallen oud flatgebouw op het platteland van Japan. Ik verhuisde in 2006 naar dit gebouw; mijn appartement was het appartement aan de onderkant, het tweede van rechts, met de bamboe jaloezieën. Het is niet bepaald het Hilton, maar het was wel het thuis voor mij.

En het appartement kwam met een extra bonus: een gratis internetverbinding. En dat beetje glasvezelkabel heeft mijn hele leven veranderd. Het kostte me niet veel YouTube kijken of archives.org te browsen, om te beseffen dat ik op elk moment alles kon bekijken wat ik maar wilde. Ik kon elke radio-uitzending beluisteren, vanaf elk radiostation dat online uitzendt. Ik kon elke krant lezen die een website had; de wereld was letterlijk binnen handbereik.

In 2014 was James Corbett in Nederland. Onze collega’s van WeAreChange maakten een reportage met hem. (klik voor lead)

En zo keek ik naar ‘De eeuw van het zelf’ en ontdekte ik hoe Edward Bernays het taboe op het roken door vrouwen voor het Amerikaanse tabaksbedrijf doorbrak. Ik logde in op het ‘National Security Archive’ van de George Washington University en downloadde de gede-rubriceerde ‘Operation Northwoods’-documenten, waarin staat hoe de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff van plan waren om terreuraanslagen te plegen in Washington DC en de schuld te geven aan de Cubanen. Om een invasie van dat land te rechtvaardigen.

Ik heb geluisterd naar lezingen van G Edward Griffin over de oprichting van de Federal Reserve tijdens een geheime bijeenkomst op Jekyll Island, voor de kust van Georgia in 1910. Kortom: mijn geest werd opgegeblazen. Hier was ik, ontdekkend al deze gekke ongelooflijke informatie van primaire brondocumenten en originele gesprekken met belangrijke mensen. Maar er was een probleem.

Waarom had ik dit nog nooit eerder gehoord? Waarom had ik het nog nooit in de krant gelezen of op de radio praatprogramma’s gehoord of op tv gezien? Nou, en wat ging ik doen als een eenzame leraar Engels op het platteland van Japan? Wat kon ik zélf met deze informatie doen?

Om die vragen te begrijpen en te beantwoorden, moeten we hierop terugkomen: de pen. Wat is de pen? Het is een communicatietechnologie. Het is vrij ruw, het bestaat al duizenden jaren, maar het markeert een keerpunt in de menselijke geschiedenis. Met de pen kunnen mensen over grote afstanden en binnen grote tijdsperioden communiceren. Door de pen kunnen we de woorden lezen van dichters en filosofen en historici die al duizenden jaren dood zijn. Maar als communicatietechnologie heeft het zijn beperkingen.

Met een pen moet je manuscripten met de hand kopiëren, wat een tijdloos en moeizaam proces is. En dat is zelfs als je kunt lezen en schrijven, want voor een groot deel van de geschiedenis hadden de meeste mensen niet de tijd of het geld of de vrije tijd om te leren lezen of schrijven. Dus dat werd overgelaten aan de monniken en geleerden.

Maar in 1439 kwam Johannes Gutenberg met een verbetering van die technologie: de beweegbare drukpers. Nu hoefde men de manuscripten niet meer met de hand te kopiëren, maar kon men ze mechanisch reproduceren. Honderd of duizenden tegelijk, met relatief gemak. Nu was het lezen en schrijven ineens niet de taak van deze speciaal opgeleide eliteklasse, maar wel voor de massa. Het had de muren afgebroken. De drukpers veranderde de manier waarop we de wereld zagen…

In de 19e eeuw maakte de telegraaf onmiddellijke communicatie over grote afstanden mogelijk en toen kwam Marconi met de radio-uitvinding en luisterden we naar stemmen die halverwege de wereld waren uitgezonden. En natuurlijk hadden we in de 20e eeuw de komst van de televisie en keken we naar programma’s die in een studio honderden of duizenden kilometers verderop werden gefilmd en die binnen straalden, direct in onze huiskamers. Het tijdperk van de massacommunicatie was aangebroken.

Maar ook deze massacommunicatietechnologieën hadden hun beperkingen. Na al deze krantenpersen en radiostations en televisienetwerken zijn het bezit en de exploitatie ervan enorm duur. Miljoenen mensen konden een krant lezen of naar de radio of tv kijken, maar slechts weinigen konden dat bericht sturen. In 1983 hadden slechts 50 bedrijven 90% van de media in handen die de Amerikanen dagelijks zagen of hoorden. In 2014 is dat aantal gedaald tot slechts vijf bedrijven.

Dat is het informatieknelpunt; we hebben al deze informatie die moeilijk de massa’s kan bereiken, maar slechts een dunne buis om het door te sturen. Daarom heb ik nog nooit gehoord over Jekyll Island of Operatie Northwoods of Edward Bernays. Want een man in kostuum aan een bureau honderden mijlen hier vandaan, had beslist dat ik die informatie niet moest kennen.

Dus daar was ik in mijn appartement op het platteland van Japan aan het kijken naar, wat ik kon lezen in de krant en wat ik online kon vinden. En ik was woedend. De kans is groot dat je ook verontwaardigd bent. Poll after poll in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat het vertrouwen in televisie en kranten zakt, naarmate het internetgebruik toeneemt. Mensen ontdekken wat ze niet weten.

Maar hier is de vraag: ‘Wat doen we hieraan? En hier is het antwoord: we gebruiken het internet om de media te vervangen. Het internet is de meest revolutionaire technologie sinds de Gutenberg drukpers. Zoals Gutenberg het voor miljoenen mensen mogelijk heeft gemaakt om een bericht te ontvangen, zo maakt het internet het nu voor ons mogelijk om berichten te versturen, voor iedereen om hun berichten te versturen. En nu hebben we in plaats van die dunne buis een grote vette buis en de informatie hoeft niet meer te worstelen om er binnen te komen.

Welnu, ik bedoel dat dit iets belangrijks is. Dus wat, zo zul je denken, wat betekent dit allemaal? Dit betekent dat voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid de gemiddelde mens net zo’n stem heeft als de rijkste leden van onze samenleving. Dat is veelzeggend. Maar journalistiek is niet zomaar een willekeurige tweets over geïsoleerde incidenten door losgekoppelde bloggers. Als we echt de oude media willen vervangen, moeten we journalisten en bronnen, uitgevers en publiek, redacteuren en lezers, in een open-source=gemeenschap met elkaar verbinden.

Nu duiken er nieuwe media-websites online op, die een oplossing zoeken voor het probleem van het creëren van een samenhangend stuk journalistiek vanuit een open-sourcecommunity. En het is een probleem. Je hebt het probleem van te veel informatie. Te veel Tweets en Facebook-berichten en YouTube-video’s en blogs voor iedereen om op een menselijke manier te sorteren. En er is het probleem van slechte informatie.

Ik bedoel: mensen liegen, mensen manipuleren, mensen maken gewoon fouten. Je moet een redactioneel proces hebben, om de goede informatie van de slechte informatie te onderscheiden en sorteren en om ook alles samen te voegen tot een samenhangend verhaal. Bij CorbettReport.com werken we ook aan dit probleem van het creëren van een coherente open-source journalistiek.

Onze oplossing hiervoor, is een reeks open-source-onderzoeken die we de afgelopen maanden hebben gestart naar zaken als: de aanhoudende Ebola-uitbraak, het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17, de opkomst van ISIS in Irak en Syrië, en andere onderwerpen.  En deze rapporten zijn gebaseerd op bijdragen van meer dan duizend leden uit alle delen van de wereld die meerdere talen spreken, van artikelen en video’s, interviews en gesprekken, gerechtelijke dossiers en willekeurige documenten en allerlei informatie. Er over praten, het doorlichten, bespreken, analyseren. En proberen het in een samenhangend verhaal te krijgen..!

Dit was het beeld van één van de grootste leugens, direct na de ramp. Een separatist die in eerbied een knuffelbeertje opraapt en aan de pers toont, wordt als piraat weggezet. Het kruisje dat deze man even later maakt, is uit bijna ALLE propaganda-nieuws

Neem bijvoorbeeld ons recente rapport over de MH17-ramp.
Dat rapport putte uit honderden verschillende bronnen van honderden leden van Corbett, van over de hele wereld. Het bevatte ook Oekraïense en Russische lokale mediaverslagen. Burgerjournalisten, gewone burgers, video’s, artikelen, interviews. Dit werd verzameld, georganiseerd, gescreend, doorgelicht, bekritiseerd, beargumenteerd. En toen vatten een twaalftal leden die informatie samen in één presentatie, die ik vervolgens als podcast op YouTube en op mijn website afleverde. En die podcast is bijna 300.000 keer bekeken op YouTube en nog eens 200.000 keer op mijn website alleen al….!

Wat we hebben gedaan, is een verbijsterende hoeveelheid informatie samenvoegen tot een samenhangend rapport, dat door bijna een half miljoen mensen is bekeken. En dat begon allemaal vanuit mijn vervallen oude flatgebouw op het platteland van Japan. Het informatieknelpunt is doorbroken. Er is nergens een een kantoorklerk in een pak van een bedrijf, dat ons nog gaat vertellen, wat we wel of niet moeten weten. We hebben een stadium bereikt, waar we nu de technologie hebben om deze informatie op te nemen en te ontvangen en te publiceren, waar ook ter wereld en op elk moment. En deze technologie past in onze portemonnee.

Als dat geen revolutie is, weet ik niet wat dat is. En het is een revolutie die plaatsvindt zonder zwaarden of geweren of bommen. Echt, het net is machtiger dan het zwaard.

Dank u wel!

* * *

17 gedachten over “10 Jaar WantToKnow.nl-be.. ‘Wie schrijft die blijft’..

  1. Van harte gefeliciteerd met het tien jarig bestaan van WanttoKnow.
    Vooral dank ook voor de informatie die gegeven wordt en dat daarop gereageerd kan/mag worden.

  2. Van harte & bedankt !
    De missie om vollediger te informeren tot nu toe geslaagd,
    maar houd helaas niet op zolang de MSM zo verdraaid (goed) bezig is…

    Deze maand helaas nog een jubleum.
    Onze politieke gevangene, meneer Baybasin, 25 jaar onschuldig vast.

  3. Wow Guido, WtK al een decennium op het web. Gefeliciteerd met dit behaalde resultaat. Ik ben blij dat ik via Argusoog vanaf 2008/2009 al vrij snel met jou en WtK heb mogen samenwerken.

  4. Ja ook van mij alle goede mogelijk, moet zeggen veel geleerd van jullie site ( energie en mededogen )waar ik helaas niet altijd gelukkiger van werd, persoonlijk vind ik Xander ook een hele goede site, wel Guido.J houdt hem staande, dit mooie prentenboek, groet Jenne Sr.

  5. Gelukwensen, en hopelijk nog vele jaren, ondanks dat er aan de horizon meer dan donkere censuurwolken opduiken. Vergeleken met Duitsland en Frankrijk, is er in Nederland toch nog een zekere speelruimte voor gevaarlijke boodschappers, die elders worden dood geklopt zoals in de tijd van de Oude Grieken.
    Als afsluiter een citaat van George Orwell dat past bij de filosofie van WTK :
    •“In a time of deceit telling the truth is a revolutionary act.”

    1. Then I am sure a revolutionary and am proud of that. En met mij vele anderen!

  6. Arend, het is toch wel gek, dat dit al oude Frankrijk nog zoveel revolutionair leven in zich heeft, het is altijd opnieuw die oude Patrie die ontvlamt ! groet vive la France, vive l’Europe !

  7. Guido van harte gefeliciteerd met je 10-jarig bestaan van deze website. Veel geleerd en bewaard van de goede artikelen!

    Op naar de volgende 10 jaar en ik persoonlijk denk dat we een kant op gaan die veel beter voor de mensheid zal gaan worden.

  8. Een hele mooie site was Truthdig.com in de tijd van de schrijver revolutionair Kurt Vonnegut, lees er nog wel op, maar het echte elan is verdwenen, de tijdgeest ?! zijn boeken zijn het herlezen waard !

  9. Voor Tessa Koop, één van onze favorite bands van Woodstock was Ten Years After, nou kan het mooier Tessa – ten years after, the song “”goming home””, ja dat gevoel wat ik jaren lang had op weg naar huis, mijn geliefde die op mij wachte, luister maar dan zal je de passie begrijpen die in ons mensen schuilt, jammer ieder één zou een woodstock mee moeten maken in zijn leven, wens jou ook nog veel succes, passie liefde en vooral vriendschap want die duurt het langste, en overbrugt ons mensen groet Jenne Sr.

    1. Nexus grapjas. Het feit dat we na al die jaren nog steeds contact hebben bewijst toch wel het tegendeel, zou ik zo zeggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.