Advertentie

De Phoenix herrijst en is groen!


Ben jij een van de mensen die het allemaal wel gelooft met die financiële crisis? Ben jij iemand die gewoon blijft DOEN? Veel anders zit er ook niet op toch..? Maar terwijl velen redeneren:  “Het zal wel weer op z’n pootjes terechtkomen”, hangen er wel héél donkere wolken boven de VS. Obama is al gewaarschuwd dat het begrotingstekort opgelopen zal zijn tot boven 1 Biljoen (‘Trillion’ zeggen ze in de VS). Een cijfer dat zoveel nullen bevat, dat je het cijfer vergeten bent wat vooraan stond in het getal, wanneer je de nullen geteld hebt.. Meer dan 1000 Miljard US$. En dan moet Obama en zijn team ook nog eens gaan investeren, om die economie op gang te krijgen..! Het lijkt een onmogelijke job, ook al roep je zo hard je kunt: “YES, WE CAN!

Maar wat gaat nu eigenlijk met die US$ 700 miljard gebeuren uit dat noodfonds? Natuurlijk worden eerst noodgevallen geholpen. Maar wat sluimert er nu achter dit hele proces, waar gaan straks businesses hun focus op richten! Dát is natuurlijk de essentiële vraag: Wat gaat er op de puinhopen van deze  failliete aanpak van Wallstreet groeien…! Wat dacht je wat? Zoals op alle puinhopen, verschijnt ineens ‘GROEN’. Natuurlijk..! Als er een richting is die de Amerikaanse economie helpt weer op de benen te komen, dan is het de Groene Economie. De witte boorden van kantoor en de blauwe boorden van de fabrieken, gaan hun hemden omwisselen voor Groene Hemden en worden, hou je vast: ‘Green Collar workers’ Einde dus ook, per definitie, van de ‘witte-boorden-criminelen’. Even wennen, niet?

De essentiële vraag is natuurlijk: ‘Wat gaat er op de puinhopen van deze  failliete aanpak van Wallstreet groeien?’  Maar zoals gebruikelijk bij puinhopen, zal dat wel iets ‘Groens’ zijn..

Het spraakmakende boek van Van Jones
Het spraakmakende boek van Van Jones

In dit verband wil ik hier de naam noemen van een evangelist op dit terrein, zijn naam: Van Jones. Deze visionair schreef dit prachtige boek, waarvan je de cover hiernaast ziet. Hoe één oplossing het mes aan 2 kanten laat snijden..! De essentie van dit boek is duidelijk.

Het gaat over de ongelooflijke potentie van GroenDoen! Duurzaam én maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen het fundament gaan vormen om nieuwe economische perspectieven te openen! Het lijkt wel een sprookje, toch? Groene economie die onze focus laat verschuiven van chaos als resultaat, naar hoop als doel! Van PhD’s tot PH-Do’s.. Geen theorie-geleuter, maar GroenDoen als essentie van een nieuwe economie.

CHANGE! In die verandering zit de kracht van de Phoenix, de vogel die uit zijn eigen as verrees. In dit geval dus een Groene Phoenix..

Amerikanen hebben een fantastische neus voor business, dat is altijd al gebleken. Schilder ze niet af als ingedutte, veel te vette softies, want dan doe je ze echt te kort. Er lopen ongelooflijk getalenteerde mensen rond in de VS, creatieven en zakenmensen, ingenieurs en politici. Zelfs die.. Als ergens op de wereld op dit moment de potentie zit voor een duurzame wereld, dan is het dáár. En dus zeker NU!

En Van Jones is een van de kopstukken op dit gebied in de VS, niet op zijn mondje gevallen, heeft hij nog veel van de onverzettelijkheid van de Black Power-energie bij zich. Maar onze Van kreeg toch maar even deze aanbeveling van niemand minder dan Al Gore:

“This book illustrates the link between the struggle to restore the environment and the need to revive the US economy. Van Jones demonstrates conclusively that the best solutions for the survivability of our planet are also the best solutions for everyday Americans.”

Daarnaast een prachtig voorwoord dan de onvolprezen Robert F. Kennedy jr. Maar al met al hoop ik dat jij ook die fantastische potentie voelt, die onder deze revolutionaire ontwikkeling ligt; dat nieuwe elan, waarvan Van Jones een van de frontrunners is. Van Jones roept dat er iets dramatisch moet gebeuren op Federaal niveau..

Hier een paar filmpjes over Van Jones, eerst een algemene:

En wil je even lachen bij zijn verhaal, kijk naar het relatieve interview dat Steven Colbert van Comedy Central met hem had:
Commedy Central

Het filmpje hieronder over zijn blackpower aanpak, van onder af, ipv white-collar-top-down. Met prachtige beeldspraak, die Van Jones constant gebruikt en die hem tot een charismatische groene leider maakt . Overigens kan ik je ook aanraden een bezoekje te brengen aan de website die Van heeft opgericht: Green for All (met 2x ‘ll’…!). Hier vind je deze site.

Hier het blackpower-greenpower filmpje (Yes Van Can!) Van Jones op een conferentie waar gesproken wordt over de hervorming van de media. (NCMR)

At your service! Enjoy!