Advertentie

Egoloos ME..


Wat hebben lichtsnelheid en bewustzijn nu met elkaar te maken? Waarom lopen wij mensen nu toch zo op onze tenen? Hoe werkt het holografisch universum? Waarom zit het ego ons zo dwars in het transformatieproces? Hoe werkt ons onderbewuste? Hoe ziet de wereld eruit zonder ego? Wat is nu werkelijk de waarheid over ontwaken? Leven we echt in The Matrix?

Allemaal vragen die mij mateloos zijn gaan bezighouden na diepgaande persoonlijke ervaringen.

* * *

– Egoloos ME –

een boek van Marco Koers

X

Mijn eigen leven ging gepaard met hoge pieken en diepe dalen. Rijkdom werd afgewisseld met debetstanden en na de debetstanden kwam weer rijkdom. Keer op keer wist ik mijn leven weer op de rails te krijgen. Toen ik tweemaal een BDE had ervaren, tweemaal een burnout had gehad en ook nog eens flink ziek was geworden ging uiteindelijk, na een existentiële crisis, het roer in 2007 volledig om. Ik was ontwaakt uit de wereld waarvan ik dacht dat dit mijn wereld was. Een constatering die bitter bleek te zijn. Toen begon pas mijn rit.

Egoloos ME gaat over doodgaan, niet fysiek dood gaan, alhoewel dit wel dicht in de buurt dreigt te komen, maar je ego gaat dood. Het woord “egoloos” zegt het eigenlijk al: zonder ego, zonder ik. Egoloos ME staat voor egoloze ik. Zonder ego ben je op aarde niet bestaand, niet levend, niet aanwezig, volgens onze aardse maatstaven nagenoeg dood als mens. Wat blijft er van iemand over wanneer deze persoon zijn ego verliest? Wie ben je werkelijk wanneer je ego geen bestaansrecht meer heeft?
Iemand die egoloos is, heeft alleen nog de stoffelijke resten van wat wij een mens noemen, niets meer en niets minder. Egoloos worden in het kort uitgelegd hebbende, wat heb je dan aan een egoloos bestaan en als je het al zou kunnen bereiken, heeft een egoloos stoffelijk lichaam nog enige waarde op onze nietige aarde?

Het antwoord: je hebt er helemaal niets aan om egoloos te zijn op onze aarde, op aarde is het een voorwaarde om een ego te hebben. Zonder ego ben je als een acteur zonder rol. Een ego staat eigenlijk synoniem voor het hebben van een rol. Wij zijn allemaal acteurs in een groot toneelstuk welke wordt geregisseerd door regisseurs met een make-up afdeling, een casting-bureau, stylisten en een locatie waarbinnen we kunnen acteren, de aarde.

Nu wordt het ineens wel interessant om te onderzoeken waarom het zijn van een acteur met een ego in een toneel-stuk op moeder aarde nu zo bijzonder en merkwaardig maakt, want hoe ontstaat in eerste instantie deze rol? Welke waarde hechten wij mensen aan deze rol? En, is deze rol een samenraapsel van opgebouwde patronen, conditioneringen, genen en memem en daarmee niet écht van jezelf? Vragen die bevestigend beantwoord kunnen worden, ja dit alles is wie je niet echt bent.

Hoe kan je nu werkelijk tot de kern van jezelf komen met alle ‘rommel’ die je in je leven hebt toegelaten, intern en extern? Dit kan door je eigen waarheid te ontdekken, door het veranderen van je perceptie over je opgebouwde leven en door het initieel loslaten van je ego. En wat is dan waarheid? Noem zelf eens iets op wat waar is?

Het Ego: fundamentele, maar een uiterst dominante bouwsteen onder onze persoonlijkheid!

Alles in ons leven, of dit nu om zaken van duizenden jaren geleden gaat of in ons huidige leven, is gecreëerd, gecreëerd door mensen. Kennis is gecreëerd, geschiedenis is gecreëerd, religie is gecreëerd, tijd is gecreëerd, werk is gecreëerd, belastingen zijn gecreëerd, opleidingen zijn gecreëerd, 1 + 1 = 2 is gecreëerd, goed en fout zijn gecreëerd, de kalender is gecreëerd, oorlog is gecreëerd, vrede is gecreëerd, dualiteit is ook gecreëerd en ook ego’s zijn gecreëerd. Wat zou er nu het eerst gecreëerd zijn?

Ego, ego is de start van alles wat is gecreëerd. Is het dan goed of is het dan fout dat het ego alles als createur heeft gecreëerd?

Nee, het is niet goed maar het is ook niet fout – het is – niets meer en niets minder.

Creëren vanuit het is, is iets heel anders dan creëren vanuit het ego zoals wij dit kennen, dat ego is namelijk een samenraapsel van allerlei overtuigingen, culturen, patronen, conditioneringen, genen en memem. Geef jezelf de kans en de mogelijkheid om terug te keren naar wie je werkelijk bent zonder de ballast van het ego maar met het gemak van wat je ego te bieden heeft ná het ontwaken. Een compleet andere zienswijze. Zonder ego geen leven en zonder leven geen ego.

Is dit in contradictie met elkaar? Ja, dat is het zeker, maar deze contradictie kan je alleen maar goed begrijpen wanneer je je ego zoals je dat nu kent, hebt losgelaten. Je hoeft niet meer te projecteren. Strippen tot op het bot is nagenoeg de enige manier om jezelf weer vrij in de wereld neer te zetten. Het ‘restant-ego’ wat je na het strippen weer kan gaan gebruiken, zal dan worden gebruikt om te kunnen functioneren in het toneelstuk, maar dan wel je eigen toneelstuk met je eigen waarheid. Zie het maar als de feniks die weer uit haar eigen as herrijst met nieuwe specificaties – specificaties die er al die tijd al bleken te zijn.

Ascensieproces
Op dit moment zitten zeer veel mensen midden in het ascensieproces. In mijn boek beschrijf ik de ontzettend moeilijke jaren van mijzelf waarin het ascensieproces mij flink te pakken had geno-men. Jarenlang had ik mezelf voor de gek gehouden en gedacht dat een vette bankrekening met dito auto mij gelukkig zouden maken – mensen wat was ik toen ongelukkig! Keer op keer moest ik mezelf tevreden stellen met een nieuwe snelle auto of een verre reis of een duur klokje of dit of dat of zus of zo – doodmoe werd ik ervan. Alles wat ik zocht – zocht ik extern.

De cover van het boek Egoloos ME

Zonder de beurscrash in 2000 was ik multimiljonair geweest – nu raakte ik door allerlei omstandigheden alles kwijt. Dit gebeurde mij zelfs tweemaal – ik had namelijk weer de schouders eronder gezet en mijn bankrekening wederom goed kunnen aanvullen. Waar ik iedere keer weer de wilskracht vandaan haalde om uit een uitzichtloze situatie terug te komen weet ik niet meer, maar wat ik wel weet is dat ik er geestelijk en lichamelijk aan kapot ging. In 2003 was ik weer alles kwijt.

Uiteindelijk belandde ik in het ziekenhuis met een chronische darmziekte – 25kg afgevallen – en een ontsteking aan mijn hart. Die ontsteking aan mijn hart heb ik nog een aantal malen terug mogen krijgen – m’n hart zat namelijk flink op slot, volgens mij draaide daar een Chakraatje niet meer helemaal lekker. Na twee BDE-en, burnouts en een existentiële crisis ging eindelijk de knop om – zeven jaar had ik in een slechte film gezeten en ik was nog niet klaar, het zou nog veel vervelender worden.

Inmiddels zat ik toen flink in mijn ascensieproces en heb toen enorm veel lichamelijke aan-doeningen de revue zien passeren – hel op aarde! – mijn huisarts werd gek van mij en heeft me in een periode van twee jaar naar alle mogelijke specialisten doorgestuurd – ik mankeerde van alles.

Ook gingen alle registers in mijn hoofd open, ik had een direct lijntje met ‘boven’ en kreeg onnoemelijk veel informatie door. Deze informatie bleek keer op keer correct te zijn, maar ik bleef toch enige afstand houden op de zenders van deze info, omdat ik daar gewoonweg nog niet klaar voor was. Er was zelfs een periode dat ik drie hele weken niet heb geslapen vanwege die informatiestroom. Alles heb ik opgeschreven – deze informatie was blijkbaar broodnodig om mij wakker te schudden en dat was gelukt, drie weken achter elkaar zelfs. Grapjassen ‘daarboven’ of had ik hier zelf voor gekozen?

In Egoloos ME beschrijf ik vanaf mijn geboorte tot aan nu hoe mijn pad verliep en hoe ik dat pad nu goed kan plaatsen. Waarom was ik dat gedreven mannetje dat zo graag rijk wilde worden en waarom lukte dit iedere keer net niet? Waarom was ik toch altijd zo onrustig in mijn lichaam en hoofd? Waarom was ik zo perfectionistisch? Waarom vertrouwde ik niet op mezelf en op anderen? Waarom kon ik zo humeurig zijn zonder aanleiding? enzovoorts.

In het boek passeren alle mogelijk therapieën de revue die ik heb ondergaan, zowel regulier als niet regulier. Ik heb me een breuk staan aarden bij healing mevrouw X en m’n stembanden kapot staan chanten bij Sjamaan Y. Dat was dan wel weer een voordeel van mijn ‘aard’, ik wilde en moest er helemaal uit gaan komen. Alle therapieën, gesprekken en de vele wandelingen hebben ertoe bijgedragen dat ik eruit ben gekomen en daarmee was ook direct mijn laatste euro op.

Ze zeggen niet voor niets In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen. In de andere helft offeren we ons geld op om weer gezond te worden.

Lees het hele relaas in Egoloos ME – ik hoop dat je er wat mee aankunt.

Hartelijke groet,

Marco Koers


* * *

10% korting en geen verzendkosten op dit boek voor WantToKnow-bezoekers.

Ga naar de site van EgoME en klik op WTK-aktie.

Vul dan je gegevens in op egoloosme.com en ontvang het boek thuis.

* * *

x

56 gedachten over “Egoloos ME..

 1. Spijtig, ik kan het boek niet vinden via Bol.com.

  Dan maar naar de Bruna(?), denk ik.

  Ik moet zeggen Marco, ik herken me heel erg in de korte beschrijving die ik op je site las… Inhoudelijk gezien dan, de vorm verschilt hier en daar natuurlijk omdat het bij niet zozeer om geld of de hang naar rijkdom gaat…
  Nee, ik loop vast in mijn relaties (zal wel even irritant en frustrerend zijn, denk ik dan).

  Heb nu in me leven tot twee keer toe een ontwaken gehad en desondanks dat ervaar ik het leven nog immer als een Hel op Aarde…

  Het proces ‘Giet Oan’ zal ik maar zeggen…

  Niets lijkt wat het is of is wat het lijkt, dit inzien resulteert er voor mij in: dat ik keer op keer geconfronteerd wordt met de onbenulligheden en de hardheden van het bestaan.
  Hup, hoe goed ik het ook bedoel, ik flikker – keer op keer – op me bek…

  Mensen die je niet schijnen te, of willen begrijpen. Je daarom maar ontlopen en niet durven te motiveren waarom ze dat doen. Niet dat ik hen wil beschuldigen of verwijten dat ze dit doen, maar ik constateer het en dat stemt me verdrietig… evenals de oneerlijkheid en de leugens die ze je vertellen, waarbij ik dan tot mijn spijt constateer: dat in 99 van 100 gevallen ze zelf deze leugens ook maar al te graag willen geloven.
  Triest…

  Daarbij ook nog eens de fysieke ongemakken, angsten, illusies, noem maar op, die mijn geest plagen en lijken uit te putten (opgeven is er niet bij, dat kan ik je wel vertellen), maar soms denk je wel eens: krijg allemaal maar de %$@^^!?<*.

  Ik weet dat deze ongemakken mij iets willen doen laten inzien…
  Maar wat? Ik heb 't toch allemaal al eens mogen inzien.
  Waarom weer die weg bewandelen… Hoe is 't – in ‘godsnaam’ – mogelijk dat je keer op keer 'jezelf' kunt verliezen?

  Zo dat lucht enigszins op…

  Ik had enkel nog een kleine vraag: wat is het ISBN nummer, zodat ik 's even naar de boekwinkel kan wandelen om het te bestellen?

  1. Hoi W. Andelaar,

   Bedankt voor je reactie – ook ik herken weer veel in jouw verhaal. Ja mensen horen liever niets en zien liever niets – the easy way. Maar dat ligt bij jou dus anders, hoe mooi! Je gevoel van onmacht en het verdriet hierop is logisch en begrijpelijk, echter, houd vol en creëer zelf een nieuw pad. Negativiteit slurpt energie en mensen verander je toch niet, dat veranderen moet uit hunzelf komen. Je zal zien wanneer je je eigen pad enigszins hebt ontdekt dat synchroniciteit in je leven zal komen – alles lijkt plotseling als vanzelf te gaan lopen. Di angsten die je nu ervaart zijn niet van jouzelf maar van je ego dat probeert te overleven in die ‘oude’ wereld. Verbindt je NIET met deze angst maar wees toeschouwer – sla jezelf op afstand gade en de angst zal steeds minder vat op je krijgen. Niet een gemakkelijk iets maar het is de enige weg om dat stemmetje in je hoofd stil te krijgen. Succes in iedergeval, het komt goed want je bespreekt het nl. al = intentie!

   Ik heb zojuist Bol.com gebeld waarom mijn boek nog niet op hun site staat (als enige verkoper – voor de rest overal te krijgen…onbegrijpelijk).

   Bestel als WTK bezoeker anders via http://www.egoloosme.com dan krijg je 10% korting en je betaald geen verzendkosten.

   Het ISBNnr. = 978-90-8165-76-24 – kan je alvast kijken op bijv. Bruna.nl of Cosmox.nl, of Selexyz etc Alvast bedankt voor je bestelling 😉

   Hartelijke groet,

   Marco

  2. Hoi Marco,

   Synchroniciteit is een wonderlijk iets, dat is zeker.
   Na mijn schrijven hier van vorige week raakt alles (voor mij) in een stroomversnelling. Ik kwam via iemand in aanraking met het boek van Miguel Ruiz (De Vier Inzichten) die ik op Bol.com kon bestellen en vinden, binnen een dag in huis.
   Ik dacht nog even geduld en dan kan ik later het boek van Marco nog wel bestellen, wat ik nu net pleegde te doen…
   Helaas: deze is nog steeds niet te vinden, ik kwam wel uit bij je vorige boek. Misschien zitten ze daar bij Bol te slapen dus laat je dit nog even weten.

   Vriendelijke groet,

   René

  3. @W. Andelaar

   Leuk hé synchroniciteit! Als je je er bewust van bent kun je je er door laten leiden. Niets is ’toevallig’.

   Zoals Marco al aangaf is het boek voor WTK lezers (met korting) te bestellen via http://www.egoloosme.com (onder het kopje WTK actie)

  4. Hoi Rene,

   Egoloos ME is in herdruk en zal volgende week ‘officieel’ verschijnen via het Centraal Boekhuis. Dit had dus eerder moeten plaatsvinden, ik bespaar je echter de details waarom dit niet goed is gelopen, ben er nl. niet happy mee ;-(

   Hier de link van Bol.com die Egoloos ME al wel in de collectie heeft opgenomen, maar deze link pas vrijgeeft voor zoek-resultaten als het boek via het Centraal Boekhuis te bestellen is.

   http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/egoloos-me/1001004011109992/index.html

   Dus nee ze slapen niet bij Bol.com, ze volgen wat strikter de officiële releasedatum – that’s all.

   Hartelijke groet,
   Marco

  5. @Marco

   O Oké. Zo zie je maar alles heeft zo zijn reden. En of je er nou happy mee bent of niet, dat is geen reden om in de put gaan zitten hè… 😉

   Ik zal de releasedatum wel afwachten…

   Bedankt en een fijne week verder…

 2. Misschien zou het zo kunnen zijn, dat het ego aangestuurd zou behoren te worden door een gezond verstand, en kennis van zaken en spiritualiteit. Soms zou het kunnen dat het goddelijk een ander plan met je voorheeft dan dat je zelf beseft of wilt. met kennis bedoel ik dan ook dat je weet op welke signalen je dan zou kunnen letten, wanneer je even op een onhandig plot afzeilt.
  Ik weet nog dat ik dolgraag ergens wilde werken, wat me lukte en ik had voor mezelf de illussie dat dit het helemaal voor mij was. Ik had enige signalen gewoon genegeert (wat mensen tegen mij zeiden, of zituaties waarin ik daar verzeilt raakte). Dit lukte mij niet, ik kon het niet houden. Om de een of andere reden mocht ik daar niet meer zijn…???? Door toen met spirituele mensen te praten kwam ik erachter dat dit inderdaad wel eens het geval zou kunnen zijn, dat ik een andere richting op moest…
  Al zeer kort daarna had ik mijn zaken weer op de rails, alles ging weer zijn gangetje, wat mij geen moeite koste. Maar het bleek, dat die andere plek waar ik zo graag wilde werken na een paar maanden failliet was gegaan, ze gingen niet handig met geld om. Ben ik even blij, dat ik later toegegeven heb, en niet verder heb zitten wrokken? Op dat moment begreep ik het waarom….

  “citaat tekst”
  Waarom was ik dat gedreven mannetje dat zo graag rijk wilde worden en waarom lukte dit iedere keer net niet? Waarom was ik toch altijd zo onrustig in mijn lichaam en hoofd? Waarom was ik zo perfectionistisch? Waarom vertrouwde ik niet op mezelf en op anderen? Waarom kon ik zo humeurig zijn zonder aanleiding? enzovoorts”

  Wie weet met welke levenswaarden en normen je opgevoed bent. Wat heeft je ooit de beslissing doen laten maken om rijk te willen worden? Ik denk dat hier behalve het ego, een keuze achter zit die verstandelijk gemaakt zou kunnen zijn, en onderbouwt met wat je in je leven meegemaakt hebt. Misschien een jeugd in armoede, wat je absoluut niet meer wil bijvoorbeeld. Maar als je op dat moment beter wist, was er misschien een andere keus gemaakt. Ik zeg metzin niet een betere keus, omdat we die ervaring ergens voor nodig hebben misschien iets wat we op een moment ooit zullen begreipen….
  Zo ontwikkelen we ons toch? we zijn hier toch ook om te leren? We mogen situaties wel eens verkeert aanpakken…En…wie zegt dat het goddelijke deze situaatie ook als verkeert labelt. Misschien is er iets tot stand gekomen op het moment dat je er moest zijn, waarmee een grotere steen in het water terecht gekomen zou kunnen zijn, die zijn effecten nagelaten zou kunnen hebben. Jsmmer dat we dit niet altijd even kunnen inzien, het waarom….

  1. De antwoorden op de vragen nav mijn citaat staan allemaal in het boek. En inderdaad, daar zit een heel verhaal achter qua opvoeding, ontwikkelde patronen-conditioneringen, genen en memen, en dat is nogal een traject om je doorheen te worstelen. En je hebt volkomen gelijk dat ik dit traject moest doorlopen. Het boek gaat overigens niet over rijk worden of veel geld willen verdienen, maar is een directe analogie met onze huidige consumerende maatschappij en het failliet van het Zelf daardoor. Denken dat geld je gelukkig kan maken met alle ‘voordelen’ die hieraan vast lijken te kleven is een onjuiste gedachte, dit ervaar je pas wanneer je beide kanten duidelijk hebt meegemaakt. En dan nog kom ik nu mensen tegen die maar tegen de stroom blijven inroeien – angst voor de val, angst voor de reacties, consequenties etc. Zojuist kreeg ik een reactie van iemand van WTK via de mail – hij gaf aan dat we bijna bij de 100ste aap zijn en daar heeft ie volkomen gelijk in. Op collectief bewustzijnsniveau gebeurt er ontzettend veel en dat is mooi om te zien, ervaren en mee te maken.

  2. Marco, zeer bedankt voor jouw reactie!
   Zeer verhelderend. Jij hebt je hier zo te zien niet voor niets doorheen geworsteld, nu help jij tijdens deze kritieke periode mensen door hetzelfde proces volgens mij…? als ik het zo lees…krachtig!

   maar eerlijk gezegt, heb ik best zin in die val, misschien net als velen…Ik hoor van meer mensen dat ze kleiner gaan wonen, en de luxe achter zich aan het laten zijn. Zij geven dan ook aan dat ze minder hoeven te werken, en bij hun kinderen kunnen zijn. win win situatie. Sommigen zijn al wakker op dit gebied. Maar kunnen we dan nog wakkerder worden en hoe?

   Ik ben iemand die heel sober geleeft heeft, nu iets minder, heb zelfs jaren geen eens een tv gehad, geen internet, en voor noodgevallen een pre-pay mobieltje…maar hoe kunnen we dan het vangnet vinden, om dit uithollende geldsysteem systeem achter ons laten, Het te laten vallen zegmaar? Dat we onafhankelijk kunnen zijn! Vrij. Hoe kun je nou al die mensen aangeven, dat er een manier van leven is, die beter is dan hetgeen waarmee zij bezig zijn. Ik heb er best behoeft aan om op dit gebied op het andere been gezet te worden, om erover na te denken.

   Momenteel beloont het gelsysteem mensen nog zeer krachtig. Je hebt geld en je kunt dan leuke dingen doen, dak boven je hoofd enz. De beloning is te krachtig (omdat alles snel steeds duurder gemaakt wordt) om tegen mensen te zeggen ga het maar met minder doen, daar wordt je gelukkig van. Dat geloven ze niet, en ze zullen vechten om het oude in stand te houden. Jij hebt ook een tweede keer geprobeerd om weer op te staan….totdat je wist dat het anders zou moeten of kunnen. je zette door. Misschien dat er daarom een veel krachtiger vangnet zou moeten zijn, mensen vallen niet graag, want dat doet pijn, en het oude is zeer vertrouwt, waardoor men het maar moeilijk los kan laten.

   Het was best een platte film vond ik, maar de gelukkige huisvrouw vind ik daar ook zo’n voorbeeld van. Toch ergens die vrijving dat er iets niet klopt, in het kille leventje met alles erop en eraan, niet doen wat je zelf wilt maar wat er van je omgeving verwacht wordt, en op den duur gigantisch struikelen, en in de psychiatrie belanden omdat het hoofdpersonage zichzelf en haar omgeving kwijt leek te zijn. Daar vond ze de mensen die iets met haar deden, en veranderde ze in een lievere vrouw die de zaken veel beter doorhad, ze had een groeispurt doorgemaakt.
   maar wel doodziek van haar manier van leven..zoals misschien herkenbaar voor veel mensen, die gevangen zitten in een bepaald milieu waar geld op de voorgrond staat, en minder de liefde voor elkaar vanuit het hart.

   http://www.youtube.com/watch?v=qJvEl33UZDw

 3. Heel mooi marco , zo zie je maar hoe wij steeds bewuster worden van onze processen en dit allemaal om kunnen zetten zodat wij liefdevoller worden en vanuit eenheidsbewustzijn gaan leven.

  maar dan moeten we wel de juiste Koers varen……

  1. @ Marco: Ik ben wel benieuwd of de mensen van ‘ SuperWise Me’ egoloos naar je boektitel kunnen kijken.
   Klinkt als een interessant boek, maar nu niet Bol.com helemaal gek gaan bellen he?
   😉

  2. @John,

   Ik denk dat de mensen van ‘SuperWise Me’ niet egoloos naar dit boek kunnen kijken. Ik heb de film ‘SuperWise me’ gezien, grappig concept, alleen ik vroeg me werkelijk af of de makers en deelnemers de essentie snapte van hetgeen ze mee bezig waren in de film.

  3. @John

   Superwise ME wordt als hét Europese antwoord op The Secret verkocht. Dat mag dan wel eens uitgelegd gaan worden. Ik heb het filmpje gezien van Len en ik kan er niet veel mee (maar dat ben ik ;-))Er wordt helemaal niets nieuws verteld, puur een oud verhaal in een Superwise ME jasje.
   Een beetje dansen en filosoferen over de 9 vragen / thema’s waar de 1ste vraag Wie ben IK? is. Ik heb kort met Len (Superwise ME) contact gehad en aangegeven dat wanneer je de 1ste vraag écht kan beantwoorden de overige 8 vragen overbodig zijn geworden. Ook vroeg ik aan Len hoe hij tegenover het begrip Ontwaken staat – hij staat nog aan het begin van die zoektocht (zijn eigen woorden).

   Met respect voor Len zijn initiatief, hij en de zijnen blijven in de val van Maya vastlopen – de echte rommel blijft onder het cosmetisch laagje van Superwise ME zitten. Echt luisteren naar je hart brengt je op het pad van Ontwaken, nou dat kan een rit zijn die er niet om liegt. Len kijkt daar op een andere manier naar, niks mis mee maar zeker geen vernieuwend iets.

   En of Len hier Egoloos naar kijkt – haha ik ben benieuwd – Len?

  4. @John

   Jij doet overigens goed werk kerel – ik ben eens op je naam gaan Googlen en daar zitten zeer interessante zaken bij. Hulde!

  5. @ Marco: Hulde niet geheel ego-loos ontvangen, dank!
   😉

   Ben trouwens benieuwd naar je boek, vind de relatie persoonlijkheid-ego-relaties-dualiteit-in je kracht staan-manifestateren-kosmische contracten (afijn, je snapt me wel) altijd interessant in het hier en nu en 3d zullen we maar zeggen…Mooi!

 4. Wanneer je je halsstarrig aan ‘gevestigde’ waarden en waarheden vastklampt – mede veroorzaakt door dat vreselijke conditioneren dat opvoeden heet – geeft het leven je een flinke pandoering, steeds weer en weer, tot je de schellen van de ogen vallen. Het lijkt wel of de mens slechts leert mits een flinke oplawaai af en toe. Het grootste obstakel voor verlichting is dan het calimero-effect, het zich koesteren in de slachtofferrol. Want o zo gemakkelijk : het is de schuld van de anderen. Je weet wel : l’enfer, c’est l’autre.
  Wie een leven op wolkjes leeft, groeit niet.

  1. @Knipoog,

   Vertel me es ff-en. Wanneer wordt opvoeden en wanneer slaat het over naar conditioneren?

   Beetje ‘breed’ gebracht zo, conditioneren kent velen vormen en gradaties namelijk.

  2. @Burke. In het kort ! Ons hele opvoedingsmodel is gebaseerd op modelleren, kneden ahw. De persoonlijkheid van een kind wordt gewrongen in een eng keurslijf van allerlei ideologieën (met religie op eerste stek), maatschappelijke bekrompenheid (met menselijk opzicht als gevolg) en het per se moeten passen in één of ander hokje en, niet te verwaarlozen : het voldoen aan de hoge verwachtingen/eisen van de eigen ouders. Zo blijft er van het heldere, zuivere lichtje dat een kind eens was bijna niks meer over. Totdat het de volwassenheid heeft bereikt en zélf de antwoorden op zijn vragen gaat zoeken.

  3. @Knipoog,

   Bedankt voor je antwoord. Ik vroeg je het namelijk omdat het steeds vaker lijkt of ouders niets meer goed kunnen doen, als het op hun kinderen aan komt. Je hebt werkelijk geen idee (mits je zelf kinderen hebt) wat een worsteling het is om de eigenheid van je kinderen te bewaren, maar ze toch ook grenzen aan te geven en na te denken over deze grenzen. En dan praten we over grenzen van acceptabel gedrag. Zo vindt ik belangrijk dat een kind niet zomaar zonder meer bij een gesprek mag in breken als de ouders praten. Is voor mij een deugd. Ik vind het domweg onbeleeft al die kinderen die denken dat ze te pas en te onpas voorrang voor alles moeten krijgen.
   Eerst wachten tot gesprek klaar is dan vragen. Andersom telt natuurlijk ook, kinderen moeten ook niet zomaar door ouders of volwassenen in hun verhaal onderbroken worden. Ik heb dit eens in een zeker gezelschap verteld en je wilt niet weten wat voor een commentaar ik daar op gehad heb! Alsof ik het kind ik weet niet wat aandeed!

   Kortom mijn ervaring is toch echt wel dat het tere kinderzieltje best wat tegenwicht mag krijgen! Dat zou je ook conditioneren kunnen noemen…Maar de richting van je antwoord is mij volledig duidelijk en ga daar met je in mee.

  4. @Burke. Jouw definitie van opvoeding lijkt eerder op het bijbrengen van de elementaire beleefdheids- en gedragsregels. Opvoeden is oneindig veel meer en in mijn ogen de grootste én moeilijkste opdracht voor de ouders. Komt enigszins neer op dansen op een slappe koord want teveel fouten kan je je niet permitteren en dat terwijl je zelf, als betrekkelijk jonge mens, nog naar jezelf én evenwicht op zoek bent.

 5. Héé ! Heeft men mij een swastika als avatar gegeven ? Kijk ’s goed, je ziet duidelijk een swastika. Ik zou het erg op prijs stellen mocht dit gewijzigd worden.

  1. Als je goed kijkt lijkt de helft van de avatars een beetje op swastika’s .
   Het swastika symbool was totaal onschuldig totdat
   Madam Blavatski en Herr Hitler er mee aan de haal gingen .
   ALs je er echt een swastika in wilt zien , dan zit ie er , anders is het gewoon een molentje .
   😉

  2. Als jullie nu gewoon via Gravatar je eigen plaatje uploaden, dan hoeven we hier geen oeverloze beschouwingen te hebben, over wie welk plaatje heeft, waarom en welke het leukst is, en waar de ander zijn plaatje op lijkt, óf die er tevreden mee is, of anderen ook zien wat jij in de ander zijn plaatje ziet, en dat het al met al heel toevallig is dat het ene plaatje leuker is dan het andere, en of die anderen dat ook vinden.. pffffff….
   🙄 Dankje Marcel in 5D, zo kun je het ook zeggen. Klik op ongeachte welk plaatje, zie de eerste alinea, en maak je eigen plaatje. Je eigen foototototootootje als je durft, of ‘iets’ van jezelf. Of iets NIET van jezelf waarvan je vindt dat het WEL bij je NIET-eigen naam hoort.

 6. @Marco,

  Wat goed om een eigen pad met anderen te delen. Er kan geen inspiratie genoeg bestaan in deze wereld aangaande het fenomeen EGO. Juist een eigen pad en de daarbij verkregen wijsheden inspireren. Allerlei andere theorien die niet ‘doorvoelt’ zijn of zomaar als richtlijn worden gebruikt voor het ‘geluk’ zeggen mij niks.

  Als ik het zo kort lees is jou pad er ook één geweest van het geluk buiten jezelf zoeken, ik herken daar wel iets in van mezelf. Een groot gedeelte van mijn leven werkte dat voor mij ook zo. Geld en andere blingbling lijken iets te brengen, maar als men de universele wetten eenmaal begrijpt snapt men dat groei en geluk alleen binnenin te vinden zijn. Daar is de echte ‘secret’, niet in de ‘overvloed’ van de buitenwereld. Bedankt voor het delen!

  1. Bedankt voor deze krachtige korte omschrijving – tis idd precies hoe het in elkaar steekt. En ook ik hoor het liefste doorleefde situaties van mensen dan aangeleerde quotes, anekdotes en trucjes om jezelf staande te houden – helemaal mee eens! De stap om dit alles naar buiten te brengen was de laatste en koste toch wel wat moeite – je geeft je toch bloot en dat beeld zal de komende weken bij veel mensen haaks staan op de persoon Marco die ze de afgelopen jaren dachten te kennen (of niet wilde kennen dus maar het ‘omhulsel’ Marco in de armen had gesloten) Ben benieuwd 😉 enne bedankt voor je reactie natuurlijk!

  2. Voordat we het over verwijderen van het ego hebben, denk ik dat het eerst misschien heel handig zou kunnen zijn om te kijken waar we het ego voor nodig hebben. In het volgende artikel spreken ze over een negatief ego, waarbij we het waarnschijnlijk dan hebben over mensen met angstklachten.

   http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/62110-angst-en-het-negatieve-ego.html

   Maslov:
   Maslow stelde dat elk levend wezen dezelfde behoeftes nastreeft. Wanneer aan een behoefte voldaan is schuift het individu op naar een volgend niveau. Wanneer een trap ontbreekt of wegvalt zal het individu opnieuw aan deze behoefte moeten voldoen alvorens terug te kunnen stijgen. Het is niet mogelijk om bepaalde niveaus over te slaan.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow

   Maslow verwerpt het streven naar wetmatigheden en gaat daarentegen uit van theorieën gebaseerd op het bewustzijn en de vrije wil van de mens. Mensen zijn in staat eigen keuzen te maken. Hierdoor wordt gefocust op de gehele unieke mens, in plaats van op bepaalde onderdelen ervan. De psychologie moet volgens hem mensen helpen zichzelf te ontplooien.

   Dus, het ego zal toch altijd wel blijven…dat kun je niet zo even verwerpen of wegdoen, ik denk dat dit een groot misverstand zou kunnen zijn. Wij mensen zullen altijd behoeftes blijven houden, en dit nastreven om in leven te blijven. Wanneer je het dualistisch bekijkt, zou je een negatief ego, eens onder de loep kunnen nemen, omdat er dan iets aan de hand zou kunnen zijn met je zelfbeeld. je zou het kunnen trainen, om van de angst af te komen. Die angsten kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat je bang bent dat je jezelf niet van de basis behoeften kunt voorzien.
   De mens wil overleven! En waarom wil de mens overleven…omdat men in fundament bang zou kunnen zijn om dood te gaan. En de hersenen zorgen er wel voor dat je wilt overleven, en dat noemen ze dan vaak het ego.

  3. @Mirakel

   Je kan niet zonder ego op onze aarde – zonder ego geen leven en zonder leven geen ego. Pas wanneer je de in & outs van je eigen patronen, conditioneringen, genen en memen in kaart hebt gebracht en weet wat je projecteert kan je dit ego gaan gebruiken / toepassen met die delen die meer in overeenstemming zijn met non-dualiteit / trilaliteit. Dat is is inderdaad niet even zo gebeurt – volledig eens 😉

  4. @Mirakel

   Kijk ook eens bij de 9 scharnierpunten van Wilber of de 5 fasen van Dabrowski – veel mensen blijven hangen in de lagere regionen vanwege de eerder genoemde patronen – culturen – maatschappij etc Jezelf ontwikkelen buiten deze zaken is dus de uitdaging.

  5. Ja nu begrijp ik jou Marco…Je zegt dat je buiten je kaders zou kunnen gaan kijken om je te gaan ontwikkelen. Eigenlijk ben ik het harstikke met jou eens zoals jij het hier aangeeft.

   Dit is een artikel over Wilber. Dit gaat over het enneagram, waarbij allemaal persoonlijkheden uiteengezet zijn in 9 types. eigenlijk hoord het een beetje in balans te zijn, maar bij ernstige uitschieters zou er toch mogelijk enig persoonlijk resataureerwerk aan de winkel kunnen zijn.

   http://home.wanadoo.nl/a.heer/Consciousness.htm

   Nu begreip ik beter wat jij bedoelt, mijn vragen kwamen voort uit het idee dat er veel stromingen zijn die zeggen dat het Ego weggevaagt moet worden. Daar zit mijn allergie een beetje, maar dat bedoel jij helemaal niet! Jij bent volgens mij meer van mening dat je door inzicht in je belemmerendee patronen, je aan jezelf zou kunnen werken, om hier doorheen te breken, en daardoor gelukkiger, meer in balans in het leven te kunnen staan. Denk ik. Daar kan ik het zeer mee eens zijn.

  6. Buiten je kaders om je te ontwikkelen.

   Grappig, kreeg net het volgende flauwe ‘ inzicht’ door:

   Om weer in jezelf te kunnen terugkeren (naar binnen gaan) moet je wel eerst in een bocht terecht zien te komen…Het rechte pad brengt je (in dit geval) alleen maar verder waar je dan al niet moest zijn.
   😉

  7. Buiten je kaders ontwikkelen:
   verder durven te kijken dan wat je geleerd hebt tijdens je opvoeding, wat de samenleving je aangeleert heeft!
   Dit bij jezelf herkennen, wakker worden, heeft misschien ook wel van buiten naar binnen met een draai te maken van 180 graden?????

 7. Mmmmm synchroniciteit…

  Zit net een paar dagen thuis (voor de 2e keer in 4 jaar) met paniekaanvallen en een doorlopend angstig,onbestemd gevoel…heel vervelend dus….anyway…kom dit artikel tegen..herken zóveel en begrijp ineens dat er een reden voor is dat ik dit artikel net nu tegenkom op wtk.

  Noem me goedgelovig of zoekende naar iets van buitenaf (terwijl ik binnen in moet kijken) maar heb je boek besteld en vertrouw erop dat ik er iets aan heb.

  Zó,…dat wilde ik even kwijt.

  Groeten
  Sam

  1. @ sam
   Ga even lekker warm douchen en visualiseer dat alle angst van je af spoelt. Water is een prima middel om je te reinigen ,ook van energieen die ongewenst zijn.

  2. Hee Sam,
   Whatever toch Sam of het goedgelovigheid is of van buitenaf?
   Als het jou steun en troost geeft dat iemand zijn kwetsbaarheid met jou deelt en jij misschien daardoor jouw eigen ervaringen kunt spiegelen.?…..volgens mij ben je dan juist wel met zelfreflectie bezig.
   Gr. Lianne

  1. @Tessa

   Dag andere lieverd,

   Ik ben al langggg op je nieuwe site geweest en heb een berichtje in het gastenboek achtergelaten 😉

   Ontzettend goed om te zien en lezen dat je op je pad zit en zoveel van Wiljo opsteekt – lijkt me trouwens een aardige vent 😉 Nu zorgen dat die gatherings als een tierelier gaan draaien!

   Hartegroet,

   Marco

 8. Ik heb toch meer het idee het ego te ruimen om jezelf te laten zijn wie je bent. Voor mij staat ego synoniem met persoonlijkheid, de afgescheiden zelf.
  De echte zelf is volledig in het nu. Leeg en vol tegelijk.
  Als een ziel die is samengesmolten met alle zielen.

  Karaktereigenschappen, gedragingen, voorkeuren, zullen blijven bestaan maar komen uit een natuurlijke bron. Kunnen ook veranderen omdat de omgeving hier om vraagt.
  Als je deze ook weer ego noemt mij best maar dat is het niet.

  Wu wei wu, doen door niet doen, dat is dan wat overblijft.

  1. @Martijn

   Ben het helemaal met je eens – wu wei wu of zoals de I-Tjing het zegt: het getaxeerde (af)wachten – meer door minder. Het Zelf is zonder woorden net als de TAO.

  2. Klinkt goed. Velen zoeken, velen vinden, de leegte.
   Maar deze dient ook weer gevuld te worden.

   M.a.w. vol-ledig zijn. Dat wat is + het leven, het is je gegeven. De zin van het leven is zin hebben in het leven, blijf het een mooie vinden. Ach, het blijven woorden maar daarmee spelen is leuk als je weet dat het nooit werkelijk is.

 9. ik heb de indruk dat de bekentenisliteratuur een florisanté toekomst tegemoet is gegaan …

  dit doet wel danken aan “the economic hitman” die ook zo zijn bekentenissen deelde met een open minded publiek …

  mensen die het wel eens willen weten hoe de vork aan de steel zit of hoe de schoenmaker zich niet per sé bij zijn leest behoeft te houden …

  doe eens wat anders en besef waar je voor die tijd bij voortduring mee bezig was … voorgeprogrammeerd egovol bewegen zonder missie ~ of ja toch een missie, nl. van … NN

  1. nog even doorredenederende …

   vroeg ik mij en vraag ik het canvas af of er ook zoiets bestaat als betekenisliteratuur wat naar mijn smaak weer net even anders is dan bekentenisliteratuur

   constante factoren lijken BE en KEN en NIS naast de boekdrukkunst en alle verwante schermen en beelden met LetterS die klanken, herinneringen en ritmes voortbrengen als harmonieuse stilte, zoms net de aarde de oceanengeruisch voortdraagt … in “de waterzak zelve” , via het waterbekken naar die grote kalebas bovenop O;-)

 10. Egoloos is in het geloof sprake van dan dien je dat op een egoloze manier. Ondergeschikt aan het ego. Het ego is stoffelijk en de ziel is onstoffelijk. Een egoloze boeddist maakt z”n ego ondergeschikt aan het geloof en de mensen en zet is in voor het humanitaire welzijn van de mens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.