Advertentie

Effectievere placebo’s: Big Pharma in problemen..!


X

placebo_effect

x

Hoe bijzonder is het Placebo-effect;

de werking van het niet-werkende medicijn..

En is het wel ‘bijzonder’..? x

x

Mensen die het placebo-effect ervaren, voelen minder pijn omdat pijnsignalen in hun ruggenmerg worden geblokkeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse wetenschappers. Onderzoekers van het universitair medisch centrum Hamburg-Eppendorf stelden vijftien proefpersonen bloot aan lichte pijnprikkels door met een laser op hun handen te schijnen. De deelnemers hadden van tevoren hun handen ingesmeerd met zalf. Op de ene hand zat een ‘controlezalf’ die geen effect had.

Op hun andere hand hadden ze een zalf aangebracht, die zogenaamd pijnverlichtend was, maar in werkelijkheid ook geen werkzame ingrediënten bevatte. Toch gaven de proefpersonen aan dat ze gemiddeld 25% minder pijn voelden in de hand die was ingesmeerd met de zogenaamde ‘pijnstillende’ zalf. Maar wat bleek: het placebo-effect zat niet alleen in ’tussen de oren’, zo bleek uit MRI-scans van hun lichaam.

Bij de proefpersonen die minder pijn rapporteerden, bleek de zogenaamde dorsale hoorn van het ruggenmerg veel minder actief. De dorsale hoorn geeft pijnsignalen uit het ruggenmerg door aan de hersenen. Een afname van activiteit leidt dus tot minder pijn.
“Hiermee hebben we aangetoond dat psychologische factoren het ontstaan van pijn kunnen beïnvloeden in de vroegste fases in het centraal zenuwstelsel”, aldus hoofdonderzoeker Falk Eippert in de Britse krant The Times. De ontdekking kan volgens de wetenschappers mogelijk worden gebruikt om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor mensen met chronische pijn. Er zijn al websites waarop speciale placebo-pillen met de zijn te bestellen voor kinderen.   (Bron: Nu.nl)

Hier zie je een kort filmpje over de waanzinnige werking van placebo’s, die in wetenschappelijke kringen nog steeds de klank en reputatie hebben, van een soort bastaard-kinderen. Ze zijn er wel, maar allereerst zijn ze niet ‘echt’ en weet niemand waar ze precies vandaan komen..!
X

x

* * *

Medicijnfabrikanten tasten in het duister:

x

Placebo’s worden effectiever:

x

Door Steve Silberman origineel artikel

vertaling 2009 © Jan Smith voor Wanttoknow.nl/be

x

Farmaceut Merck komt steeds verder in moeilijkheden en met haar steeds meer farmaceuten van deze Industrie.. In 2002 raakten de verkoopcijfers van deze farmaceutische reus achter bij de concurrenten. Sterker nog, vijf van hun patenten stonden op het punt te verlopen, waardoor er goedkopere merkloze medicijnen de markt dreigden te overspoelen. Het bedrijf had al in geen drie jaar een echt nieuw medicijn geïntroduceerd en de voorraden slonken zienderogen.
In persinterviews deed directeur research van Merck, Edward Scolnick, zijn plannen uit de doeken hoe hij de firma weer wilde laten schitteren. Speerpunt van die strategie was om het aandeel op de antidepressivamarkt flink uit te breiden, het segment waar Merck behoorlijk achterop was geraakt op concurrenten als Pfizer en GlaxoSmithKline die allebei de kaskrakers in medicijnland bezaten.

President-directeur van Merck, Scolnick, hier in gesprek met studenten.

“Om in de toekomst marktleider te blijven, moeten we het centrale zenuwstelsel domineren,” zo bekende hij tegenover het weekblad Forbes.

Zijn plan draaide om het succes van een experimenteel antidepressivum met de codenaam  MK-869. Hoewel nog steeds verkerend in de testfase, was het reeds de droom van iedere farmaceutische verkoopmanager: een nieuw soort medicatie die op innovatieve wijze gevoelens van welbevinden zou bewerkstelligen in het brein. Het medicijn had al veelbelovende resultaten en zeer geringe bijwerkingen te zien gegeven tijdens eerdere onderzoeken en Merck stak tijdens een vergadering met 300 veiligheidsanalisten niet onder stoelen of banken dat het middel voor een radicale omwenteling zou gaan zorgen.

Achter de schermen begon MK-869 echter het ware gezicht te laten zien. Het was waar dat veel proefpersonen die met het middel werden behandel, hun gevoelens van hopeloosheid en opgewondenheid voelden verbeteren. Maar dat voelde ongeveer hetzelfde aantal van de placebogroep ook.
Een pil die erop leek, maar was gemaakt van melksuikers of een andere onschuldige substantie werd toegediend aan een groep vrijwilligers die meedeed aan klinisch onderzoek om te kunnen meten hoe veel beter de effecten van het echte middel zouden zijn. Het feit dat het innemen van een nepmedicijn aanzienlijke gezondheidsverbeteringen bewerkstelligt – het zogenaamde placebo-effect – wordt al lange tijd gezien als een sta-in-de-weg voor de serieuze praktijken van de farmacologie.

De pogingen van Merck om zich te wagen op het gebied van de antidepressiva, faalde tenslotte. In volgende onderzoeken bleek MK-869 niet meer effectiever te zijn dan een placebo. In vakjargon heette het dat de testen volkomen nutteloos bleken.

De radicale effecten van Placebo’s tonen zich..
MK-869 vormde niet de enige langverwachte doorbraak die in de laatste jaren door het placebo-effect de nek werd omgedraaid. Tussen 2001 en 2006 steeg het percentage nieuwe producten dat uit de tweede ontwikkelingsfase – de fase waarin het nieuwe middel wordt gecontroleerd aan de hand van placebo’s – werd teruggetrokken met meer dan 20%. Het uitvalpercentage in de veel duurdere derde fase steeg met maar liefst 11%, hoofdzakelijk als gevolg van de verrassend tegenvallende resultaten ten opzichte van het placebo.

Ondanks historisch hoge investeringen in Research & Development, keurde de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit (FDA) in 2007 slechts 19 splinternieuwe en unieke medicijnen goed – het laagste aantal sedert 1983 – en in 2008 waren dat er nog maar 24. De helft van alle medicijnen die in het laatste onderzoekstadium falen, worden uit productie gehaald omdat ze niet beter werken dan suikerpillen…! De uitkomst is dat er minder nieuwe medicijnen beschikbaar komen voor ziekelijke patiënten en meer financiële ellende voor de zwaar bekritiseerde farmaceutische industrie.

Wie heeft er een pilletje voor Wall Street?
Afgelopen november werd een nieuw soort gentherapie tegen de Ziekte van Parkinson, aanbevolen door de
Michael J. Fox Foundation, abrupt teruggetrokken uit fase 2 na onverwacht slechte resultaten ten opzichte van het placebo. Osiris Therapeutics dat een stamcelonderzoek had opgestart, kreeg een enorm pak slaag op Wall Street toen bekend werd dat de trials voor hun pillen tegen de Ziekte van Crohn, een darmziekte, werden opgeschort na het bekend worden van ongewoon hoge respons op het placebo. Twee dagen later brak Eli Lilly onderzoek af van het luidkeels aangekondigde medicijn tegen schizofrenie, nadat vrijwilligers tweemaal zoveel resultaat boekte bij de placebo’s.

Het zijn niet alleen de trials van de nieuwe medicijnen die nutteloos blijken te zijn. Sommige producten die al tientallen jaren op de markt zijn, falen in recente onderzoeken ineens. In veel gevallen gaat het om de samenstellingen die in de late jaren negentig meer geld opleverden voor Big Pharma dan ‘Big Oil’ verdiende.
Maar als diezelfde medicijnen nu aan een grondig onderzoek zouden worden onderworpen, zou de FDA (Voedsel- en Warenautoriteit) er weleens meerdere kunnen afkeuren. Twee diepgaande analyses van antidepressiva hebben een dramatische toename aangetoond van het placebo-effect sedert 1980. In een van de rapporten wordt ingeschat dat de zogenaamde effectsortering (een maat voor de statistische significantie) in de placebogroepen in die periode bijna verdubbeld was.

Het is niet zo dat de oude medicijnen ineens minder goed zouden zijn geworden, zo zeggen de medicijnfabrikanten. Het is alsof het placebo-effect op de een of andere manier sterker wordt.

Het feit dat een toenemend aantal medicijnen het niet kan winnen van suikerpillen, heeft de farmaceutische industrie in een crisis gedompeld. De belangen kunnen niet nog groter worden voorgesteld. In de hedendaagse economie kan het lot van een gevestigde onderneming afhangen van de uitkomst van een handvol onderzoeken.

Wat is er aan de hand..?
Hoe komt het dat neppillen en overweldigend veelbelovende nieuwe, maar ook reeds bestaande, medicijnen plotseling gelijk aan elkaar? De oorzaken hiervoor begint men nog maar net te doorgronden. Een netwerk van onafhankelijke onderzoekers heeft zich vastgebeten in een poging de innerlijke werking van het placebo-effect – en de potentiële therapeutische toepassingen ervan – te ontrafelen.

Tegelijkertijd realiseren de medicijnproducenten zich maar al te goed dat ze de achterliggende mechanismen ervan volledig dienen te doorgronden, opdat ze onderzoeken en testen kunnen ontwerpen die meer verschillen aantonen tussen de heilzame effecten van hun producten en de interne mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen.

Een speciale taakgroep van de Amerikaanse ‘Stichting van de Nationale Gezondheidsinstituten’ tracht deze crisis een halt toe te roepen door het ondernemen van een van de meest ambitieuze pogingen in de geschiedenis van de medische industrie om onderling allerlei informatie en data uit te wisselen. Na er tientallen jaren maar een beetje te hebben bij gehangen, is het placebo-effect plotseling uitgegroeid tot de olifant in de porseleinkast van de medische industrie.

De Placebo en het verhaal van Henry Bleecher..
De oorzaak van het placeboprobleem kan worden teruggevoerd op een leugen die een hospik in het Amerikaanse leger ophing toen de geallieerde strijdkrachten de kusten van Zuid-Italië bestormden. De hospik assisteerde een anesthesist genaamd Henry Beecher, die de zorg had over Amerikaanse soldaten tijdens een zwaar Duits bombardement. Toen de voorraad morfine opraakte, verzekerde de hospik een gezonde soldaat dat hij een injectie kreeg met een zware pijnstiller, hoewel er alleen maar een zoutoplossing in de injectiespuit zat. Verrassend genoeg verlichte de nepinjectie de pijn van de soldaat en voorkwam zodoende dat hij in shock zou raken.

het-placebo-effect---paul-liekens[0]Toen hij na de oorlog terugkeerde in zijn burgerbetrekking, groeide Beecher uit tot een van de leidende figuren van de medische hervormingen. Geïnspireerd door zijn hospik en diens list om mensen om de tuin te leiden, begon hij een kruistocht voor het promoten van een methode voor het beproeven van nieuwe medicijnen om uit te vinden of die werkelijk wel zo effectief waren.

In die tijd werd met dergelijke onderzoeken op zijn minst nogal slordig omgegaan: farmaceutische bedrijven gaven vrijwilligers net zo lang bepaalde doses van experimentele medicijnen totdat de bijwerkingen werden overstemd door de voordelen. Beecher stelde voor dat, wanneer proefpersonen konden worden vergeleken met een groep die placebo’s had gekregen, de onderzoekers uiteindelijk een onpartijdige manier hadden om te kunnen bepalen of de medicijnen echt de genezing van de patiënt hadden veroorzaakt.

‘Het Krachtig Placebo,’
In 1955 beschreef Beecher in een rapport getiteld ‘Het Krachtig Placebo,’ dat verscheen in The Journal of the American Medical Association, hoe het placebo de resultaten van meer dan tien onderzoeken had ondermijnd door verbeteringen in de hand te werken die per abuis waren toegeschreven aan de medicijnen die werden onderzocht. Hij toonde aan dat proefpersonen die de echte medicatie hadden gekregen ook placebo-effecten te zien gaven; het innemen van een pil op zich werkte op een of andere manier al therapeutisch en veroorzaakte een genezend effect in die neppil. De werkelijke toegevoegde waarde van het te onderzoeken medicijn kon alleen maar worden bepaald door de verbeteringen in een placebocontrolegroep in ogenschouw te nemen.

Het artikel veroorzaakte een sensatie. Toen in 1962 geboorteafwijkingen als gevolg van het medicijn ‘thalidomide’ aan het licht kwamen, nam het Congres de Wet op Voedsel, Medicijnen en Cosmetica aan, waarin werd voorgeschreven dat die producten voortaan zouden worden onderworpen aan een veiligheidsonderzoek door gebruik te maken van placebocontrolegroepen. Vrijwilligers zouden steekproefsgewijs worden aangewezen voor het innemen van het echte medicijn of een suikerpil en noch de artsen noch de patiënten zelf zouden te pas na het onderzoek de waarheid te weten komen.

Er lijkt zich een enorme markt af te tekenen voor échte placebopillen..!

Beechers steekproefsgewijze klinische onderzoek met dubbelblinde placebogroepen (of RTC’s) werd aangemerkt als de gouden standaard binnen de opkomende farmaceutische industrie. Tegenwoordig moet een nieuw medicijn met goed gevolg tenminste twee placebotesten hebben ondergaan alvorens door de FDA te worden goedgekeurd.

Beechers methode droeg bij aan het uitbannen van regelrechte kwakzalverij binnen het medisch establishment, maar het had ook een onverhoeds gevaarlijk bijkomend effect. Door het aanmerken van de placebo als de boosdoener binnen een RTC, werd een van zijn belangrijkste ontdekkingen gestigmatiseerd. Het feit dat zelfs dummycapsules het genezingsproces van het lichaam een impuls konden geven, vormde een probleem dat de medicijnfabrikanten moesten zien te slechten, in plaats van een verschijnsel waardoor artsen  beter inzicht konden krijgen in het genezingsproces en in de manier waarop dat het best kon worden begeleid.

In zijn enthousiasme zijn model voor klinisch onderzoek te promoten, schoot Beecher echter ook zijn doel voorbij omdat bleek dat het placebo ook optrad bij het verhelpen van ziekteverschijnselen als gewone verkoudheid, die eigenlijk nooit een behandeling nodig hebben. Maar de triomf van de gouden standaard van Beecher werkte in ieder geval mee aan het veiliger maken van medicijnen voor nagenoeg iedereen.

Wat Beecher niet kon voorzien was de explosieve groei van de farmaceutische industrie. Door het de kassuccessen van stemmingsmedicijnen in de jaren 80 en 90 voelde Big Pharma zich gesterkt reclame te maken voor een groeiende reeks kwalen die direct verband hielden met de hogere hersenfuncties. Door hun pogingen het centrale zenuwstelsel te domineren, zette Big Pharma massaal in op de toekomst van de behandeling van kwalen waarvan inmiddels was komen vast te staan dat ze makkelijk vatbaar waren voor het placebo-effect.

De lange, roodharige zoon van een plattelandsdokter
De lange, roodharige zoon van een plattelandsdokter, William Potter, heeft het grootste deel van zijn leven besteed aan de genezing van psychische aandoeningen – eerst als psychiater aan het National Institute of Mental Health en later als ontwikkelaar van nieuwe medicijnen. Tien jaar geleden nam hij een baan aan bij het neuro-wetenschappelijk laboratorium van Lilly. Daar werkte hij aan de ontwikkeling van nieuwe antidepressiva en kalmeringsmiddelen en werd een van de eerste onderzoekers die de naderende Placebo-storm kon zien aankomen.

Als psychiater wist Potter dat sommige patiënten werkelijk beter worden door oorzaken die meer te maken hebben met de empathie van de behandeld arts dan de werkzame bestanddelen van een medicijn.

Maar hij was met stomheid geslagen dat medicijnen die hij al jaren had voorgeschreven ineens moeite hadden om het beoogd effect te sorteren…

Om producten in het bedrijf te onderzoeken, voeren farmaceutische bedrijven routinecontroles uit waarbij een al lang in de handel zijnd product en een experimenteel medicijn het tegen elkaar, maar ook tegen een placebo moeten opnemen. Als hoofd van de ontwikkeling van psychiatrische medicijnen in de late jaren 90, zag Potter dat zelfs overbekende paradepaardjes als Prozac dat al gedurende meer dan zeven jaar op de markt was, in recente onderzoeken werden verslagen door dummypillen. De volgende generatie antidepressiva van de fabrikant deed het in zeven van de tien testen niet beter dan het placebo.

Als psychiater wist Potter dat sommige patiënten werkelijk beter worden door oorzaken die meer te maken hebben met de empathie van de behandeld arts dan de werkzame bestanddelen van een medicijn. Maar hij was met stomheid geslagen dat medicijnen die hij al jaren had voorgeschreven ineens moeite hadden om het beoogd effect te sorteren.

Omdat hij ervan overtuigd was iets cruciaals over het hoofd te hebben gezien, wendde hij zich tot een IT-fanaat genaamd David DeBrota om hem te helpen bij het doorworstelen van de database van Lilly op zoek naar gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken – met inbegrip van die welke het bedrijf angstvallig geheim had weten te houden vanwege het grote succes van placebo’s.

Farmaceut Eli Lilly was al lang op de hoogte van de opzienbaarlijke werking van Placebo’s..!

Ze verzamelden de bevindingen van onderzoeken naar antidepressiva die zich in de jaren hadden opgestapeld, zochten naar overeenkomsten en patronen en probeerden erachter te komen wat er in die lange tijd was veranderd. Door wat zij uiteindelijk ontdekten, konden grote vraagtekens geplaatst worden bij een paar van de meest principiële aannames van de industrie betreffende de diepgaande onderzoeken naar medicijnen.

Aanname nummer een was dat wanneer een proef correct zou worden uitgevoerd, het onderzochte medicijn net zo goed of slecht zou aanslaan in een ziekenhuis in het Amerikaanse Phoenix of een plattelandskliniek ergens in de binnenlanden van India. Potter ontdekte echter dat geografische ligging alleen al bepalend kon zijn of een medicijn beter zou werken dan het placebo of juist volkomen nutteloos zou blijken.

Aan het eind van de jaren ’90 bijvoorbeeld was met name het klassieke kalmeringsmiddel Diazepam – ook wel bekend als Valium – in België en Frankrijk beter dan het placebo. Maar toen het medicijn in Amerika werd getest, bleek het volledig te falen. Daarentegen werkte Prozac in de VS weer beter dan in West-Europa en Zuid-Afrika. Al met al een onstandvastig vooruitzicht: goedkeuring door de FDA hing af van de plaats waar het bedrijf de onderzoeken wilde uitvoeren.

Abusievelijke aanname nummer twee was dat de standaard onderzoeken die gebruikt werden om de vooruitgang bij vrijwilligers te meten consistente resultaten opleverden. Potter en zijn collega’s ontdekten dat de kwalificaties door waarnemers van de proeven behoorlijk konden verschillen per testlocatie. Het was alsof er werd ontdekt dat de juryleden bij een spannende race van mening verschilden waar de finishlijn nu precies was getrokken.

Het doorspitten van alle gegevens door Potter en DeBrota onthulde tevens dat zelfs voortreffelijk uitgevoerde trials onderhevig waren aan ontspoorde placebo-effecten. Maar waarom dit nu precies gebeurde bleef vooralsnog niet aan te wijzen. “We konden weliswaar veel van de kernideeën blootleggen, maar een echt eenduidig antwoord kon niet worden geformuleerd,” vertelt Potter. Overtuigd van het feit dat dit vraagstuk alleen voor Lilly of welke andere individueel opererende farmaceutische vesting veel te complex zou zijn, kwam hij met het voorstel om de barricaden tussen alle wetenschappers binnen de farmaceutische industrie te slechten en hen in staat te stellen onderling alle informatie en gegevens  uit te wisselen in een ‘competitieloze omgeving.’

Een wereldwijd congres over Placebo’s..
Na aansporingen door Potter en anderen vestigden de Nationale Instituten voor de Volksgezondheid (NIH) hun aandacht in 2000 op het onderwerp door het organiseren van een driedaagse conferentie in Washington. Voor het eerst in de medische geschiedenis staken meer dan 500 ontwikkelaars, artsen, academici en trialontwerpers de koppen bij elkaar om de rol van het placebo-effect in klinische onderzoeken en het genezingsproces als zodanig aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

Het ambitieuze plan van Potter om te komen tot een samenwerkingsverband om het probleem te tackelen liep uiteindelijk op niets uit: niemand wilde namelijk voor de kosten opdraaien. En bovendien wisselen medicijnfabrikanten geen informatie uit, ze houden alles lekker voor zichzelf. De NIH conferentie veroorzaakte echter wel een vloedgolf van placebo-onderzoeken in academische laboratoria in de Verenigde Staten en Italië waarbij sprake was van belangrijke doorbraken die zouden leiden tot de oplossing van het mysterie dat zich tijdens klinische proeven voordeed.

Dr. Fabrizio Benedetti
Bezoekers van de kliniek van Fabrizio Benedetti aan de Universiteit van Turijn wordt uitdrukkelijk verzocht nooit het verwerpelijke ‘P-woord’ uit te spreken in het bijzijn van de medische studenten die aan zijn experimenten meedoen. De vrijwilligers weten niet beter dan dat de goedverzorgde, zacht sprekende neurowetenschapper hard werkt aan de bereiding van pijnstillende huidcrèmes voor het bevorderen van sportprestaties…!

Kort geleden zat in zijn laboratorium een jonge voetbalspeler met een van pijn vertrokken gezicht oefeningen te doen op een fitnesstoestel.

Benedetti en zijn collega’s waren bezig met het verkennen van de mogelijkheden van het toepassen van Pavlov-conditionering. Hierbij wordt atleten een middel toegediend, dat niet door de antidopingcontrole kon worden herkend. Daarbij zou een speler een dosis prestatieverhogende middelen toegediend krijgen waarop hij weken zou kunnen teren en dan vlak voor de eigenlijke wedstrijd een injectie met een placebo..!

De 53-jarige Benedetti raakte in het midden van de jaren ’90 geïnteresseerd in placebo’s toen hij onderzoek deed naar pijn. Hij verraste hem dat sommige proefpersonen die placebo’s hadden gekregen minder pijn leden dan de mensen aan wie hij echte pijnstillers had toegediend. Maar wetenschappelijke interesse voor dit verschijnsel alsmede de nodige financiën om het te kunnen onderzoeken zijn maar moeizaam te vergaren.

“Het placebo-effect werd beschouwd als minder dan een hinderlijke verschijnsel“, zo herinnert hij zich, “want medicijnfabrikanten, artsen en clinici waren er niet in geïnteresseerd de onderliggende mechanismen te doorgronden. Ze maakten zich alleen zorgen om erachter te komen dat hun medicijn beter zou werken dan het placebo.”

Deel van het probleem vormde het feit dat de reactie op placebo’s eerder werd beschouwd als een psychologische neiging die te maken had met een of andere neurose en/of lichtgelovigheid dan een fysiologisch verschijnsel dat in een laboratorium zou kunnen worden onderzocht en zodanig zou kunnen worden gemanipuleerd dat er sprake was van therapeutisch voordeel.

De werking van de Placebo onthult..?
Maar toen stuitte Benedetti op een onderzoek dat vele jaren eerder al was uitgevoerd waaruit naar voren was gekomen dat het placebo-effect berustte op een neurologisch gegeven. Amerikaanse wetenschappers hadden ontdekt een medicijn met de naam Naloxone de pijnverlichtende capaciteit van placebobehandelingen blokkeerde. De hersenen produceren een pijnstillend middel genaamd opioïden die onder stressomstandigheden vrijkomen en Naloxone blokkeert de werking van deze natuurlijke pijnstiller en de synthetische nabootsingen ervan. Dit onderzoek was voor Benedetti aanleiding door te gaan met zijn eigen onderzoek terwijl hij zich met het uitvoeren van kleinere onderzoeken voor medicijnproducenten bezighield.

placebo cartoonNu, na 15 jaar experimenteren, is hij erin geslaagd veel biochemische reacties in kaart te brengen die verantwoordelijk worden gehouden voor het placebo-effect, waarbij een uitgebreid repertoire aan zelfgenezende reacties werd onthuld. Placebo-opioïden verlichten bijvoorbeeld niet alleen pijn, ze regelen ook de hartslag en ademhaling. Wanneer de neurotransmitter Dopamine vrijkomt tijdens een behandeling met een placebo verbetert de motorische functie bij Parkinsonpatiënten. Mechanismen als deze kunnen stemmingsverbeteringen geven, storingen in de spijsvertering verlichten, slapeloosheid verhelpen, cognitieve capaciteiten verhogen en de afscheiding van stressgerelateerde hormonen als insuline en cortisol aan banden leggen.

Alzheimer-onderzoek
In een onderzoek ontdekte Benedetti dat Alzheimerpatiënten met verzwakte cognitieve functies minder baat hebben van pijnstillers dan normale vrijwilligers. Door gebruik te maken van geavanceerde methoden van EEG-onderzoek, ontdekt hij dat de verbindingen tussen de voorhersenen en hun opioïde-systeem beschadigd waren. Gezonde vrijwilligers voelen de heilzame werking van medicijnen plus een boost met een placebo.

Het zogenaamde ‘nocebo-effect’..

Als mannen bijvoorbeeld een prostaatmedicijn krijgen voorgeschreven en er wordt bij verteld dat de medicatie seksuele bijwerkingen kan veroorzaken, blijken tweemaal zoveel mannen impotent te worden.

Patiënten die als gevolg van afwijkingen aan de hersenschors niet in staat zijn zich een beeld van de toekomst te vormen voelen waarschijnlijk alleen het effect van het medicijn zelf. Het experiment suggereert dat Alzheimerpatiënten hogere doses pijnstillers nodig zouden hebben, omdat zij niet kunnen inspelen op de uiteindelijke uitkomst van de behandeling – de vermindering van de pijn.

Het ‘effect’ is de ‘Placebo-response‘..
Benedetti gebruikt vaak de term ‘placebo-respons’ in plaats van het gebruikelijke ‘placebo-effect’. Neppillen hebben per definitie geen effect, maar onder de juiste omstandigheden kunnen ze optreden als katalysator voor wat hij aanduidt als het ‘endogene gezondheidscentrum’ van het lichaam zelf. Als ieder ander intern netwerk kent ook het placebo grenzen. Het kan bijdragen aan het verzachten van de bijwerkingen van chemotherapie, maar het gaat de groei van tumoren niet tegen. Het werkt ook zijn tweelingbroertje, het zogenaamde nocebo-effect, in de hand. Als mannen bijvoorbeeld een prostaatmedicijn krijgen voorgeschreven en er wordt bij verteld dat de medicatie seksuele bijwerkingen kan veroorzaken, blijken tweemaal zoveel mannen impotent te worden.

Verder onderzoek door Benedetti en anderen toont aan dat de belofte van een behandeling gebieden in de hersenen activeren die te maken hebben met het maken van afwegingen over het belang van de behandeling en de ernst van de bedreiging.

“Als er een brandalarm afgaat en je ziet ergens rook, dan weet je dat er iets ergs te gebeuren staat en je maakt je klaar om te ontsnappen,” legt Dr. Tor Wager uit. Hij is neuro-wetenschapper aan de Universiteit van Columbia.

“Pijnverwachting en pijnstilling werken op een soortgelijke manier. Placebobehandelingen maken gebruik van dit systeem en veroorzaken vervolgens overeenkomstige reacties in je hersenen en je lichaam.”

Een manier waarop een placebo meewerkt aan het herstel gebeurt, met andere woorden, doordat het inbreekt in de mogelijkheid van de geest om de toekomst te kunnen voorzien. We kijken voortdurend naar de reactie van anderen in onze omgeving – zoals de toon van de arts wanneer hij een diagnose stelt – om nog meer te weten te komen om ons lot in te kunnen schatten.

Een van de krachtigste placebo-triggers is het kijken naar iemand anders die kennelijk baat heeft bij een verondersteld medicijn. Wetenschappers noemde deze sociale aspecten van de geneeskunde het therapeutisch ritueel.

* * *

‘Rx’ voor Succes..

(zie ook het filmpje bovenaan dit artikel)
“Wat maakt een dummypil tot een katalysator voor het verminderen van pijn, opwinding, depressie, seksueel onvermogen of het beven als gevolg van de Ziekte van Parkinson?
Het enige dat hierbij van belang is, is het genezingsmechanisme in de hersenen zelf, dat loskomt door het geloof dat een nepmedicijn echt is. De belangrijkste ingrediënt in ieder placebo is het gedrag van de arts aan het bed, maar volgens onderzoeken maakt de kleur van het tablet ook veel uit, zelfs die van echte medicijnen – of helpt mee bij het overtuigen van de patiënt dat een placebo de mogelijke oplossing voor de ziekte is.”

Steve Silberman –


x

Gele pillen
maken de meest effectieve antidepressiva tot kleine doses farmaceutische zonlicht.

Rode pillen
kunnen je een meer stimulerende kick geven. Wakker worden, Neo.

Een  groen pilletje?
vermindert stress, voegt meer ontspanning toe aan de pil.

Witte tabletten –
werken geweldig tegen maagzuur –  zelfs wanneer ze niets anders bevatten dan lactose.

Meer is beter,
zeggen wetenschappers. Placebo’s die viermaal daags worden ingenomen geven een beter resultaat dan wanneer ze slechts tweemaal per dag worden ingenomen.

Merknamen doen ertoe.
Placebo’s met daarop de bekende merknaam of in een doosje waarop die naam prijkt, zijn effectiever dan ‘gewone’ placebo’s.

Slimme namen
kunnen bijdragen aan het placebo-effect als gevolg van het psychologische effect. Viagra houdt zowel vitaliteit in als een onophoudelijke Niagarawaterval aan seksualiteit.

Het Harvard Placebo-onderzoek
In een onderzoek dat in 2008 werd uitgevoerd, ontwikkelde Ted Kaptchuk, werkzaam aan Harvard Medical School, een slimme strategie voor het testen van de respons van vrijwilligers op de verschillende stadia van het therapeutisch ritueel. De studie richtte zich op het syndroom van overgevoelige darmen, een pijnlijke stoornis die wereldwijd jaarlijks meer dan 40 miljard aan behandelingskosten kent.

Eerst werden de vrijwilligers steekproefsgewijs ingedeeld in drie groepen. Een groep werd gewoon op een wachtlijst gezet; de onderzoekers weten dat sommige patiënten beter worden alleen al omdat de zich hebben opgegeven om aan een test mee te doen. Een andere groep kreeg een placebobehandeling van een klinisch medewerker die zich toelegde op het voeren van nietszeggende gesprekken.
Vrijwilligers in de derde groep kregen eenzelfde geveinsde behandeling van een medewerker die allerlei vragen stelde over hun symptomen, die de oorzaken van de stoornis uitlegde, en zich optimistisch uitliet over hun conditie.

‘Opwinding’ is de overeenkomst tussen Viagra hierboven en het in het blauwgeklede Italiaanse voetbalteam..?

Zoals werd verwacht, verbeterde de gezondheidstoestand van de mensen in de derde groep het meest. Door alleen al mee te werken aan het onderzoek, ondervonden de deelnemers in die laatste groep veel meer baat dan de mensen die de twee voorgeschreven medicijnen tegen de darmstoornis kregen.

En de voordelen van hun nepbehandeling werkte nog zeker twee weken nadien, in tegenstelling tot de overtuiging die wijdverspreid de ronde doet in het farmaceutische wereldje dat de placebo-respons slechts van korte duur zou zijn.

Placebo als medicijn..?
Onderzoeken als deze openen de deur naar gecombineerde behandelplannen waarbij gebruik wordt gemaakt van placebo’s om de echte medicijnen een stuk veiliger te maken en beter hun werk te laten doen. Kankerpatiënten die series chemotherapie moeten ondergaan lijden vaak aan verzwakkende nocebo-effecten – zoals misselijkheid die optreedt nog voordat een behandeling wordt ondergaan omdat ze dat al eerder hebben ervaren. Een team van Duitse onderzoekers heeft aangetoond dat die associaties kunnen worden afgeleerd door het toedienen van placebo’s, waardoor de chemotherapie wat makkelijker kan worden ondergaan.

Geruststellend uitziende blauwe capsules zorgen voor effectievere tranquilizers dan vurig rode pillen, behalve dan bij Italiaanse mannen door wie de kleur blauw wordt geassocieerd met het nationale voetbalelftal – Forza Azzuri!!

Ondertussen wordt de klassieke manier van het gebruik van placebo’s – om het vertrouwen wat op te krikken van overspannen patiënten – al tijdenlang toegepast. Nagenoeg de helft van alle artsen in Chicago die in 2007 werden ondervraagd, gaf toe weleens medicijnen voor te schrijven waarvan ze wisten dat die geen effect op de toestand van de patiënt zou hebben – of veel te lage doseringen voorschreven van echte medicijnen om het goede resultaat te kunnen bewerkstelligen, alleen maar om een placebo-respons op te wekken.

De voornaamste bezwaren om meer placebo’s te gaan inzetten in de klinische praktijk zijn van ethische aard, maar de oplossingen voor deze raadselachtige kwesties kunnen verrassend eenvoudig zijn. Onderzoekers vertelden de vrijwilligers van een placebostudie dat de pillen die ze moesten innemen erom bekend stonden dat ze ‘bij sommige patiënten in belangrijke mate de pijn konden verzachten.’ En daarmee vertelden de onderzoekers geen leugen.

Wat betekent dit allemaal..?
Deze nieuwe uitkomsten vertellen ons dat de reactie van het lichaam op bepaalde soorten medicijnen voortdurend in beweging is, beïnvloed wordt door verwachtingspatronen over de behandeling, door conditionering, door overtuigingen en sociale signalen. De geografische verschillen die Potter aan de oppervlakte bracht worden nu bijvoorbeeld veel duidelijker in het licht van ontdekkingen dat het placebo-effect zeer gevoelig is voor culturele verschillen.

‘You can be anything you wanna be’.. (Freddy Mercury)

Antropoloog Daniel Moerman ontdekte dat Duitsers in hoge mate reageren op placebo’s tijdens onderzoeken naar maagzweren, maar veel minder reactie vertonen bij medicijnen tegen hoge bloeddruk – een in Duitsland onderschatte kwaal, omdat veel mensen pillen slikken tegen ‘herzinsuffiziens’ ofwel lage bloeddruk. Geruststellend uitziende blauwe capsules zorgen voor effectievere tranquilizers dan vurig rode pillen, behalve dan bij Italiaanse mannen door wie de kleur blauw wordt geassocieerd met het nationale voetbalelftal – Forza Azzuri!!

Maar waarom zou het placebo-effect wereldwijd sterker worden? Deels kan het antwoord op deze vraag gevonden worden in het eigen succes van de reclamecampagnes van de medicijnindustrie zelf.

In de VS is sinds 1997 sprake van een ware vloedgolf van potentiële vrijwilligers om mee te mogen doen aan dergelijke onderzoeken, nadat de FDA haar beleid had aangepast ten aanzien van het maken van reclame van de producten voor het grote publiek.

Het geheim van het voeren van een effectieve reclamecampagne, zo vertelde Saatchi & Saatchi’s Jim Joseph vorig jaar aan een vakblad, is het verband leggen tussen een medicijn met een bepaalde merknaam  en andere aspecten van het leven die zorgen voor het tot rust brengen van de geest: “Is het tijd voor uw kinderen? Is het lezen van een goed boek op de bank? Is het je favoriete televisieprogramma? Is het een klein paars pilletje dat je direct afhelpt van hinderlijk maagzuur?”
Door het oproepen van dergelijke opbeurende associaties, zo zeggen onderzoekers, zorgen de advertenties ervoor dat er een bepaald verwachtingspatroon wordt gecreëerd dat een formidabel placebo-effect veroorzaakt.

De advertentiecampagne als Placebo..
Het succes van dergelijke advertentiecampagnes voor de verkoop van kaskrakers als antidepressiva en cholesterolverlagers veroorzaakten ook een gebrek aan potentiële, maagdelijke, kandidaten – mensen die niet reeds een of meerdere medicijnen slikten waren steeds moeilijker te vinden.

Psychiater Arif Khan van Pfizer en Bristol-Myers Squibb:

“De kwaliteit van de zorg die placebopatiënten krijgen in onderzoeken is veruit superieur aan de zorg die de beste verzekering die je in Amerika kunt kopen kan verschaffe; het is voornamelijk een zeer luxe vorm van gezondheidszorg.”

De instituten die onderzoek uitvoeren voor Big Pharma hebben zich behoorlijk agressief op de Afrikaanse begeven, alsmede op die in India, China en de voormalige Sovjet-Unie. Daar kunnen juist die culturele factoren er echter voor gaan zorgen dat het placebo-effect anders uitpakt. Doctoren in deze landen worden betaald om snel onderzoeksvragenlijsten in te vullen waardoor ze mogelijk gemotiveerd raken sneller patiënten met een mildere vorm van een bepaalde ziekte te rekruteren die zich makkelijker opgeven voor een placebobehandeling.

Bovendien is het zo dat patiënten in landen waar het overgrote deel van de bevolking hunkert naar goede gezondheidszorg, vurig hopen op genezing en de verwachtingen die deskundige hulp oproepen – en dat zijn nu juist de voornaamste ’triggers’ van het placebo-effect in de hersenen.

“De kwaliteit van de zorg die placebo-patiënten krijgen in onderzoeken is veruit superieur aan de zorg die de beste verzekering die je in Amerika kunt kopen kan verschaffen,”
zegt psychiater Arif Khan, hoofdonderzoeker in honderden onderzoeken voor bedrijven als Pfizer en Bristol-Myers Squibb. “Het is voornamelijk een zeer luxe vorm van gezondheidszorg.”

De HAM-schaal..
Er doen zich nog meer problemen voor aan Big Pharma waar het gaat om de strijd tussen psychiatrische medicijnen en  placebo’s. Een ervan is om een eenduidig definitie te geven van de aard van geestesziekten. De lakmoesproef van het onderzoek naar de werkzaamheid van antidepressiva is een vragenlijst genaamd de ‘Hamilton Depression Rating Scale’.

Deze HAM-D werd bijna 50 jaar geleden opgesteld aan de hand van een studie naar belangrijke depressiviteitstoornissen bij patiënten die in inrichtingen waren opgesloten. Nu lijden er nog maar weinig proefpersonen aan een dergelijk ziekteniveau. In feite beginnen veel specialisten zich nu af te vragen of datgene wat medicijnfabrikanten tegenwoordig verstaan onder depressie eigenlijk wel hetzelfde is als waarvoor die HAM-D werd opgesteld.

Feitelijk zouden deze zoete ‘Jellybean’-snoepjes het moeten afleggen tegen ‘officiële anti-depressiva’. De HAM-D-test dient dat aan te tonen.

Bestaande testen zijn mogelijk ook niet eens geschikt voor het diagnosticeren van stoornissen zoals sociale stress en depressie die voorafgaan aan de menstruatie – precies dat soort chronische, zwak gedefinieerde toestanden die de medicijnfabrikanten in de jaren ’90 als doel groep hadden, toen het placebo-probleem begon toe te nemen.

Over de neurologische grondslag voor deze ziekten wordt nog steeds stevig van gedachten gewisseld, waardoor het voor de fabrikanten nog moeilijker wordt om op de proppen te komen met effectieve behandelingen.

Al dit soort stoornissen hebben echter gemeen dat ze werkzaam zijn in de hogere hersencentra waarin overtuigingen en verwachtingen worden gegenereerd, waar sociale signalen worden geïnterpreteerd en wordt gezinspeeld op het krijgen van een of andere beloning of genoegdoening. Maar dat gebeurt ook bij chronische pijn en ook bij seksuele afwijkingen, Parkinson en vele andere kwalen die zo sterk reageren op een behandeling met placebo’s.

Ter voorkoming van het investeren in mislukkingen, zeggen onderzoekers dat farmaceutische bedrijven zich zullen moeten aanpassen aan nieuwe benaderingen van diepgaande onderzoeken van medicijnen die in het eigen centrale netwerk voor genezing in de hersenen werkzaam zijn.

Tot slot..
Tien jaar en miljarden dollars aan ontwikkelingsdollars nadat William Potter voor het eerst aan de bel trok over het placebo-effect, begint zijn boodschap eindelijk dieper door te dringen. In de lente assisteerde Potter, die nu vice-president van Merck is, bij het opzetten van een enorme database ten behoeve van de zogenaamde Placebo Response Drug Trials Survey.

Onder auspiciën van de Foundation for the National Institutes of Health – FNIH1 verzamelen Potter en zijn collega’s tientallen jaren aan onderzoeksmateriaal, waaronder zelfs allerlei DNA-monsters, om te kunnen vaststellen welke variabelen verantwoordelijk zijn voor de klaarblijkelijke toename van het placebo-effect.

Merck, Lilly, Pfizer, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Johnson & Johnson en andere vooraanstaande firma’s bekostigen dit project en binnenkort wordt ook begonnen met het verwijderen van alle persoonsgegevens van de proefpersonen uit de databank.

Op voor deze industrietak zo gebruikelijke heimelijke wijze, wordt het bestaan van dit onderzoek geheim gehouden. FNIH stafleden2 zijn alleen bereid erover te praten als hun anonimiteit wordt gewaarborgd om de financierende bedrijven vooral niet voor het hoofd te stoten.

Voor Potter, die vroeger met zijn vader meeging op huisbezoek in Indiana, gaat de belangrijkheid van het onderzoek verder dan dat Big Pharma eindelijk heeft toegegeven dat er sprake is van een placeboprobleem. Het markeert tevens het einde van een schemertijdperk waarin de medicijnfabrikanten er volledig vanuit ging dat hun producten sterk genoeg waren om op eigen kracht ziekteverschijnselen te genezen.

“Voordat ik routinematig antidepressiva voorschreef, zou ik zeker voor de lichtere gevallen van depressieve patiënten eerst meer psychotherapie aanbevelen,” zegt de veteraan op het gebied van vele honderden onderzoeken. “Tegenwoordig zouden we zeggen dat ik probeerde me bezig te houden met placeborespons – en die patiënten werden beter. Om echt het beste voor de patiënt te bereiken, wil je de beste placebo-respons  plus de beste medicijnrespons.”

De crisis in de farmaceutische wereld heeft er eindelijk voor gezorgd dat de twee parallel lopende stromingen in het onderzoek naar placebo’s zijn samengebracht – de academische en de industriële stroming. Pfizer heeft Fabrizio Benedetti gevraagd te helpen bij het uitzoeken waarom twee van hun pijnstillers niet goed blijven werken.

Ted Kaptchuk ontwikkelt nu voor een andere fabrikant, waarvan hij de naam niet wil noemen, manieren om duidelijker onderscheid te kunnen maken tussen medicijnrespons en placebo-respons. Beiden onderzoeken zij innovatieve testmethoden die het placebo-effect als meer dan alleen maar statistische ruis beoordelen.

Benedetti heeft geholpen bij het opstellen van een protocol voor het verminderen van het verwachtingspatroon bij vrijwilligers dat hij aanduidt met open/verborgen.
Benedetti: “Bij standaardonderzoeken is alleen al de handeling van het innemen van de pil reden voor het placebo-effect om geactiveerd te worden. In open/verborgen trials, worden nu op de normale manier medicijnen en placebo’s gegeven aan enkele van de proefpersonen en aan anderen wordt dat intraveneus gedaan met steekproefsgewijze tussenpozen die door een beveiligde computer worden bepaald. Medicijnen die alleen hun werk doen wanneer de patiënt daar weet van heeft zijn op zich al een placebo.”

Ironisch genoeg is de poging van Big Pharma om het centrale zenuwgestel te overheersen stukgelopen op het feit dat de hersenen zelf hebben bewezen hoe sterk ze eigenlijk zijn.

De placebo-respons maakt het niet uit of de katalysator voor het genezingsproces een overwinning is voor de farmacologie, of voor een meelevende therapeut, dan wel voor een injectiespuit gevuld met een zoutoplossing.
Alles dat het Placebo-effect nodig heeft, is een redelijke verwachting om beter te worden; dát blijkt een heel krachtig medicijn..!

Steve Silberman


* * *

Correctie:

1 In dit verhaal werd in eerste instantie verklaard dat Potter en zijn collega’s werken onder auspiciën van het NIH; dat moet zijn de FNIH.

Meer (Engelstalige) artikelen over Placebo’s van de website ‘New Heaven, New Earth’:

Placebo’s zouden zelfs kunnen werken als mensen wéten dat het placebo’s zijn (12/27/2010)

De magische kuur; verbijsterd door de kracht van Placebo’s, overwegen artsen om ze te gebruiken als behandelmethode (05/09/2010)

Placebo effect op heterdaad betrapt in het ruggemerg (11/5/2009)

Wetenschappers presenteren de eerste genetische bewijzen waarom Placebo’s werken (7/21/2009)

Het Placebo-effect vind niet alleen tussen je oren plaats (6/4/2009)

De kracht van placebo’s gaat verder dan de Mind (8/23/2006)

Dit zijn jouw hersenen onder hypnose (11/23/2005)

Placebo triggert pijnstillende stoffen door de hersenen (8/24/2005)

Accupunctuur, écht of namaak, helpt tegen migraine (5/3/2005)

De eerste glimp op een mechanische uitleg van het Placebo-effect (5/19/2004)

Hoestmiddeltjes zijn ‘niet effectiever dan Placebo’s’ (6/24/2002)

Placebo’s zijn net zo goed in staat om Depressie te bestijden als anti-depressiva (5/8/2002)

Het Nocebo Effect: het lelijke tweelingzusje van de Placebo (5/2/2002)

Het Placebo-effect: de kracht van ‘Niets’ (5/26/2001)

174 gedachten over “Effectievere placebo’s: Big Pharma in problemen..!

 1. Altijd interessant en zeer boeiende ‘ ontwikkeling’ in dit veld (ook in het holistische veld psycho-neuroimmunologie trouwens, waar de nadruk steeds meer komt te liggen op de elektromagnetiche informatieoverdacht, zie ook nummer 4 bij aanbevolen artikel voor meer informatie over ‘ digitale biologie’ en ‘ elektromagnetische homeopathie’).

  In de jaren 50 ware er ook ‘ placebo operaties’ bij hartpatienten. Gewoon borstkas opensnijden en dichtnaaien (excuses voor ontbreken ethiek, ook de reen waarom dit nu niet meer mag trouwens…) bleek ongeveer net zo effectief als een daadwerkelijk bypass-operatie…(over een ‘bypass’ gesproken van het immuunsysteem)!

  Maar hier ligt -vermoed ik- de kern: er wordt vaak gesproken over ‘ suggestie’ en ‘ placebo-effect’ in verhullende termen voor wat er eigenlijk echt gebeurt…het ZELFHELEND VERMOGEN!

  Mijn inziens is dit meer dan ‘ alleen maar’ het immuunsysteem (wat feitelijk niets heelt volgens Tom Bearden, robert Becker en andere wetenschappers..). Het is namelijk het elektrische en elektromagnetische systeem, het bio-veld, het lichtlichaam (letterlijk).

  Het feit dat onze gedachten, emoties en intenties (bewust of onbewust, zie placebo-effect…) blijkbaar aantoonbaar een keihard wetenschappelijk, statistisch signifant, effect kunnne hebben, geeft te kennen dat we ‘ suggesties’ en ‘ placebo’s’ maar beter kunnen gaan plaatsen in een breder begrip.

  Het zelfhelend vermogen, daar draait het dus om. Daar vanuit denken en gaan, en dan de volgende stappen zetten. Denk ik…

 2. Helemaal met John eens, het gaat om ons Zelfhelend vermogen, waar trouwens in de reguliere geneeskunde in de meeste gevallen aan wordt voorbij gegaan. Er is een kentering gaande, hiervan getuigd ook dit artikel, maar het toont tevens eens temeer aan dat de Big Pharma zich geen onderdeel mag noemen van de Gezondheidszorg want dan zouden ze blij zijn met deze doorbraak, dat mensen zich beter kunnen voelen dankzij placebo’s. Nee zij zijn alleen geïnteresseerd hoe ze hun duur ontwikkelde medicijnen aan de mensen kunnen slijten. De manier waarop, of de mensheid hiermee gediend is, maakt hen niet uit. Als hun financiële zekerheid maar gewaarborgd is. Dus toch ziekte-industrie!!!! Ten koste van.
  Mijn bedoeling is helemaal niet om zo negatief te zijn, maar dit is nog steeds een feit.
  Daarom voor ons een taak om ons te richten op mensen die echt willen helpen om te helen,
  die vind je gelukkig ook wel in de reguliere zorg, maar de farmacie heeft nog teveel in de melk te brokkelen en melk is lang niet altijd gezond!

 3. Een placebo-medicijn geneest geen hersentumor. Iemand die bij herhaling (onder wetenschappelijk toezicht) hiervan het tegendeel weet aan te tonen, nodig ik graag uit.

  1. @F001
   Een placebo-medicijn helpt ook niet bij gebroken benen of kokervisie. Het helpt ook niet om van trollengewoonten af te komen. Het helpt wel steeds vaker bij een hoop andere aandoeningen,en laat het daar nou net over gaan.

  2. Kanker genezen door middel van het nemen van thc olie.
   Rick Simpson is een man die besloot zijn huidkanker te behandelen met wietolie. Toen hij zichzelf hiermee genas, begon hij het medicijn aan andere mensen te geven. De film die hier beschreven wordt toont een beeld van de positieve effecten die wietolie gehad heeft op de gezondheid en welzijn van diverse mensen. Ook toont de film de zwaar teleurstellende reacties van de autoriteiten en de farmaceutische industrie die uiteraard weer eens besluiten om dit initiatief op alle mogelijke manier dwars te bomen.

   bron; the health cure.nl

   http://www.youtube.com/watch?v=pjhT9282-Tw

  3. F001

   “Een placebo-medicijn geneest geen hersentumor” “Placebo-medicijn..”
   Je erkend dus de geneeskrachtige werking van het placebo door het een medicijn te noemen.
   Echter, dat weet jij ook wel, het gros van de reguliere ‘medicijnen’ zijn helaas geen geneesmiddelen maar symptoombestrijders/onderdrukkers.
   Klaarblijkelijk gaat dit niet op voor het placebo, er zit immers geen werkzame stof in verwerkt en tóch in toenemende mate verbluffend resultaat waar het gaat om genezing! Wonderlijk niet?!
   Zou het placebo dan toch – op een ander niveau – op een voor wetenschappers vooralsnog onverklaarbare manier, dan tóch (wél)genezen? Deze conclusie lijkt me gezien de studie die men naar dit fenomeen doet en de paniek die bij de pharmacuiten is ontstaan middels het gebruiken van gezond verstand, ontegenzeggelijk.

  4. F001: ik denk dat jouw uitnodiging een onweerstaanbare stimulans zal zijn.. Je weet dus zeker dat het niet kan..?? Hoe bizar..! Heb je bewijs dát het niet kan..!? Je roept nogal wat.. Hoe bewijs je dat iets niet kan.. Heeeel grappig..

   Maar misschien het verhaal van Mr. Wright eens lezen..? Al van een tijdje terug hoor, 1957; wellicht over het hoofd gezien? Je moet wel je klassiekers kennen F001, anders val je helemáál door de mand. http://www.psyc1.com/19_mr_wright.html

   (En voor meer informatie, mijn beste bitterzure trollebol:
   Bruno Klopfer, “Psychological Variables in Human Cancer,” Journal of Prospective Techniques 31 (1957), pp. 331-40.)

   Maar het meest grappig vind ik, dat jij een perfect voorbeeld bent van een no-cebo, door ‘nee’ te zeggen, werkt iets dan ook niet..!
   Dus: You must learn how to create positive belief systems and use visualization to accelerate your body’s rate of healing and recovery.

  5. Ik hecht weinig waarde aan zelfverzonnen sprookjesverhalen op het internet. Ik wil onafhankelijk bewezen verifieerbare feiten zien, de kern achter échte wetenschap tegenover zelfverzonnen pseudo-fantasie. Bewijs nu eens dat een placebo-pilletje een hersentumor geneest of een insuline vervanger kan zijn voor diabitici. Dat harde bewijs bestaat helemaal niet, net zoals er geen hard bewijs bewijs bestaat voor zoiets als vrije energie of zwaaiende marsmannetjes. Zo simpel is.

  6. Het enige wat je zegt is dat JIJ ER WEINIG WAARDE AAN HECHT.. Die mededeling is doorgekomen.
   Hele wetenschappelijke kolonies zijn bezig met Placebo’s, de hele medische wereld staat op zijn achterste hoeven, omdat Placebo’s WETENSCHAPPELIJK GEMETEN, een steeds hoger resultaat suggestieve werking laten zien, en F001 roept dat het aan hem niet is besteed. Het zij zo, maar het bewijs is opnieuw geleverd: bitterzure trollebol!

  7. Nogmaals, kom dan met hard wetenschappelijk verifieerbaar bewijs dat een pseudo-pilletje zoiets als een hersentumor kan genezen of een insulinevervanger kan zijn voor diabitici. Tja, dan schieten dit soort fantasten opnieuw in de ontkenning of ze gaan boos stuiptrekken achter hun computer. Ik geloof niet in sprookjes, ik geloof in harde feiten.

  8. @ f001: Grappig, als je naar mijn radio-uitzending luistert met Renee Scheltema (over haar film ‘Something Unknown’ en meer), dan hoor je een voorbeeld over het letterlijk verschrompelen van een tumor door intentie via Qigong (in de film zie je de originel foto en live resultaat via de scan, waarbij je de tumor letterlijk ziet verdwijnen..)

   In 1995 deed ik als neuropsycholoog een literatuurstudie over psycho-neuroimmunologie (noem het maar even mind over matter), waar bij er vele studies bleken te zijn met regulier wetenschappelijke (en statistisch significante!) studies die aantoonden dat de geest in afstemming tot ‘medische wonderen’ in staat bleek te zijn.

   Zo was er een studie waarbij patiënten met een vergevorderd stadium van kanker met toestemming in 3 groepen werden geplaatst. 1 geen extra meditatie of visualisatie, 2 wat meditatie, 3 gerichte visualisatie alsof er goede ‘haaien’ waren (immuunsysteem stoffen) die de ‘slechte’ overwoekerden en wegwerkten (een soort energetisch Pacman spelletje…). De derde groep bleek statistisch significant meer ‘natural killer’ cellen in het lichaam te bevatten en de kanker was verder teruggedrongen.

   Suggestie zeker? Ja, wel als je met twee maten wilt meten in de wetenschap…Dat onderliggend proces wat wij ‘suggestie’ of ‘placebo’ noemen is nu juist waar het om draait! Hakken en snijden kan altijd nog als laatste optie of als het nodig is, maar wat dacht u van ware immuniteit en gezondheid en dus preventie van allerlei neurologische en immunologische aandoeningen?

   Ware preventie dus?

  9. John laat die F001 lekker zijn mening geven joh; hij gelooft het niet, that’s all.. Wat F0011 zegt over Placebo’s zegt alles over F001 en niets over Placebo’s. En over No-cebo’s gesproken: F001 een ‘No-Say’boy’?
   F001: Of je je morgenochtend 09:00 AM wilt melden bij Tor Wager! http://www.nytimes.com/2010/06/22/health/22prof.html?_r=2

   Dr. Wager says drug companies were cautious about bringing too much attention to placebos, but recognized a potential for better therapies. But for him it is a deeper question, tied to his childhood religion and the way he sees the world.

   “What is the placebo effect?” he asked. “It’s not some weird magical thing that just kind of happened out of the blue. I think it’s connected to systems that generate emotional responses,” he continued. “It’s a window into ways in which psychological factors can affect brain and body factors that are related to health.”

   Het is trouwens nog sterker met Placebo’s: “Een van de krachtigste placebo-triggers is het kijken naar iemand anders die kennelijk baat heeft bij een verondersteld medicijn. Wetenschappers noemde deze sociale aspecten van de geneeskunde het therapeutisch ritueel.”

  10. @ f001: Ik had begrepen dat men die stuiptrekkingen juist kreeg na vaccinaties, of antidepressiva of andere psychofarmaca, maar goed…

   In mijn artikel (zie punt 4 hier onder aan het artikel, of zie bij Articles op mijn website als je op mijn naam klikt) over de ‘Toekomst van Geneeskunst’ vind je voorbeelden van bijv. een ‘stof’ als morfine die dezelfde werking heeft als uitgestraalde informatie…Of die lichtemissies opgenomen en overgedragen in water, zelfde effect bij ratten…Sterker nog; de ‘echte’ stof en opiaatrceptor blokker Naloxone ‘blokt’ ook het effect van de ‘nep’ morfine!!!

   Alle medicijnen (incl jouw insuline) maar vervangen dus? Zonder productiekosten, energiekosten, transportkosten, farmaceutische ‘marketing’kosten, zonder milieu vervuiling en in principe gratis? Elke keer? Bij elke ziekte? Bij iedere persoon? Elke keer weer dezelfde energetische ‘blauwdruk’ van die stof gebruiken zonder het medicijn zelf nog nodig te hebben? En de vele triljarden aan vrijgekomen ‘kostenbesparingen’ stoppen in een beter wereld? Wat jij, goed plan of niet?

  11. @ F001

   Ooit gehoord van rawfood consumeren om je suikerziekte terug te dringen naar normale waardes zonder gebruik van medicijnen en insuline?

   Niet?

   Kom maar eens langs dan dan zal ik je dat kei hard onder je neus bewijzen dat het wel degelijk kan.

   De hele voedingsindustrie en die hele BIG Pharma is een ongezonde leugen waar je mee geconfronteerd wordt.

   Zelf kan je niet eens met tegen bewijzen en gegronde argumenten aankomen waar we iets op kunnen staven.

  12. @F001 : Oh, je gelooft niet in sprookjes?

   Dan zou ik toch wat meer verdieping gaan zoeken want in sprookjes zitten vele boodschappen en wijsheden voor het leven…
   Feiten zijn er niet zo veel op deze wereld ,(want hoe bewijs je werkelijk iets?) Geloof in jezelf brengt je een heel eind op weg, dan heb je geen bewijzen nodig!
   Heeft Big Pharma dan wel ooit bewezen kanker te kunnen genezen? of diabetes?
   Voor mij niet…..en zo kun je eeuwig discussieren .
   Wel jammer voor je dat je zo veel bijzondere kanten van het leven mist als je alleen maar op harde bewijzen zit te wachten…..
   Maar goed, ieder zn ding!

  13. Tja, weet je…Het is net zoiets als met de liefde of verliefdheid.

   Geen psycholoog of andere wetenschapper die ooit een goede en alomvattende ‘verklaring’ heeft kunnen geven voor wat dat nu eigenlijk is. Zij ook niet echt pilletjes tegen. Maar ze kunnen wel een ‘placebo-effect’ geven: draaierig, duizelig, nerveus, scherpere observatie, beter gezichtvermogen, meer focus, etc..

   Lastig, lastig. Of neem een atoom. Geen fysicus die ooit echt een atoom heeft gezien, toch worden er hele universa mee gevuld en vel theorieën en verklaringsmodellen mee geschapen.

   De natuur maakt dit allemaal niet uit. Ons beperkte waarnemingsvermogen, onze beperkte zintuiglijke bandbreedte, onze zoektocht naar antwoorden terwijl we de verkeerde vragen stellen…Het maakt de natuur natuurlijk niets uit!

   Dat we iets niet begrijpen (of niet wensen te begrijpen) houdt niet in dat iets niet werkt. En andersom; dat iets ‘werkt’ (bijv. een medicijn met bijwerkingen en verslavende effecten), houdt nog niet in dat het gezond voor is…Ach ja.

 4. Lees alvast het boek: Ik en kanker:genezen op eigen kracht; vrouw met borstkanker geneest zonder chemo, zonder operatief wegsnijden van de tumor.
  Zij is tumorvrij en geeft lezingen in Nederland: Lara masaniwa Tatje. Uitgeverij: Akasha.

  Genezen en ziek worden is mentaal. Niet louter lichamelijk.
  Met onze westerse agressieve aanpak veroorzaken wij een record aan kankers! Niet 1 longkankerpatient overleeft! Bij het wegsnijden van een borsttumor komt een of meer andere tumoren op andere plaatsen. En chemo is monsterlijk agressief,, toegepast in wereldoorlogen als verwant aan mosterdgas.

  besef dat nazisme een grote kracht haad aan psychiatrische middens.

  Besef dat pillen giganten zichzelf zullen kapotmaken, want genezen doen ze niet echt.

  En een fractuur geneest door de patient zelf, niet door de dokter. Een arts repareert, geneest niet.

  gr Mieke Houthaeve Sarahbeweging. Promotor van welzijn.
  http://www.sarahbeweging.be

  1. Wat een ongelooflijke kolder! Wanneer dit soort mensen onder wetenschappelijke voorwaarden worden getoetst vallen ze telkens door de mand. Pseudo-pilletjes werken echt niet en ze zullen ook niet werken. Ik ben zelf ook voor het wettelijk strafbaar stellen van nep-geneeskunde.

  2. @ Guido

   Kan deze neppil hier boven niet eens een keer verbannen worden uit het WTK’s EHBO verbandtrommel? Geeft steeds zo’n zure oprisping, dat ik meer dan de toe gestane hoeveelheid van Rennies nodig heb om het te kunnen verteren.

  3. Het feit dat deelnemers gelijk in de stress schieten omdat een eigen mening onderuit wordt gehaald, zegt voldoende. Ik wil bewijs en harde feiten zien. Ufo’s? Prima maar geef dan fysiek buitenaards materiaal wat die bewering staaft. Placebopilletjes? Prima, maar dan onder strenge wetenschappelijke voorwaarden die aantoont dat ze complexe ziektes daadwerkelijk genezen. Orbs? Laat zien dat het meer is dan een reflectie van een vervuilde lens. Etc, etc.

   Wat is er mis met hard bewijs? Of ben je zo iemand als de oprichter van Niburu die mensen, die mensen zo wat dwingt ufo’s in de lucht te zien, maar die er in werkelijk toch echt niet zijn. Een goede kriticus (zoals mijzelf) houdt het nuchter. Wanneer mensen daar niet tegen kunnen erkennen ze voor zich zichzelf al dat ze met fantasie bezig te zijn, inplaats van feiten.

  4. Alleen softies willen altijd kei harde bewijzen hebben, probeer ze eerst maar zelf eens op tafel te leggen, zeurkous.

  5. Het zijn juist softies die de ware aard van hun werkelijkheid niet aankunnen en daardoor vluchten in een fantasiewereld. Mijn motto is simpel, zonder hard bewijs is niets waar.

  6. Ja F001 zo zie je maar weer hoe diep je zelf gevangen zit in je eigen fantasie wereldje wat betreft keiharde feiten kunnen zijn.

   Een software pakket voor je PC is ook zo’n niet tastbare magnetische codering die je optisch niet goed kunt waarnemen met je zintuigen, alleen achteraf als het goed of niet goed ge-installeerd wordt.

   Een softijsje daarin tegenwel natuurlijk, die zijn verdomd nog lekker ook zonder fantasie met je zintuigen te waarnemen.

   Dus kom maar op met fantasie gerichte feiten die loeihard bewijsbaar en tastbaar zijn, dan jij helemaal gelijk hebt en dat WIJ allemaal er helemaal naast mee zitten…

  7. Tegenstanders stellen dat de effectiviteit van het placebo niet bewezen is. Dat is waar, voor zover men ermee bedoeld dat er tot op heden geen of weinig, in ieder geval onvoldoende onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van het placebo. De denkfout die deze tegenstanders vervolgens maken is dat ze aan de hand van het ontbreken van (wetenschappelijk) bewijs suggereren dat bewezen is dat ze niet werkzaam zijn. Dat is echter een onwetenschappelijke redeneertrant. Want meestal is er helemaal geen (onafhankelijk) wetenschappelijk onderzoek gedaan.
   Kortom, een nogal kreupele gedachtekronkel om uit het ontbreken van wetenschappelijk bewijs de gevolgtrekking te maken dat daarmee bewezen zou zijn dat iets niet zou werken.

  8. F001 zegt

   “Het zijn juist softies die de ware aard van hun werkelijkheid niet aankunnen en daardoor vluchten in een fantasiewereld. Mijn motto is simpel, zonder hard bewijs is niets waar.”

   Och armzalige…
   Beseft gij dan niet dat fantasie voorafgaat aan visie. Dat mensen met een visie geen genoegen nemen met de realiteit van het moment. Dat mensen met een visie een nieuwe realiteit realiseren. Dat daar zonder statistieken, levende ‘bewijzen’ van zijn?

  9. Alles wat bedacht en gecreerd wordt door architecten en wetenscappers, innovatie specialusten, onderzoekers en wat meer zij, komt altijd eerst de fantasie, dan de werkelijke fictie en dat is al een bewezen feit!

  10. @F-001
   Kan je dat even loeihard wetenschappelijk bewijzen wat je hier stelt?
   Wat een ongelooflijke kolder! Wanneer dit soort mensen onder wetenschappelijke voorwaarden worden getoetst vallen ze telkens door de mand.
   Tot dusver is degene die hier steeds door de mand valt F-001 ,waarbij ik dan wel je volhardendheid wil opmerken. En weinig misplaatst dat dan weer wel maar toch.
   Schiet me opeens weer te binnen een ezel….. maar jij doet dat keer op keer….. Even een vraagje dan maar .
   Ben jij masochist?

  1. Zitten enorm veel fouten in dat stukje tekst, gezien de schrijver daarvan daar over veel te weinig kaas, heeft gegeten.

   Niet alles wat Annunaki is negatief te noemen, heel veel verzonnen angsten en verdraaide feiten torsen die ascentie site, zeker als we het 564 bladzijde verhaal er naast leggen, blijkt licht en duister als broers uit 1 bron te komen.

   Lucifer & Micheal, de stof en de geestelijke creators, mijn intuitie gevoel verwerpt het boven staande artikel zo naar de prullebak toe, het scherts echt dat jonge zielen nog steeds de boel niet helemaal begrijpen en onzinnige verbanden rond verspreiden, pure des-informatie alla illumunati conspiracy.

  2. Paul,
   Ik heb het al eerder gezegd,ik heb de schrijster persoonlijk ontmoet.Jij schets haar hier nu als een domme vrouw,dat is een enorme vergissing.Verder kan ik er kort over zijn,iets onbevooroordeeld lezen en je erin verdiepen brengt je meer dan het van tafel te schuiven en te zeggen dat het bullshit is.

  3. @ Lianne

   Je bent nogal goed in gif spuwen, al ben je de schrijfster haar zelve, dan nog het ik niet over bullshit gehad, of over dom zijn, zie een aantal fouten staan die ik opmerkelijk vind in haar stukje tekst, gezien ik al aardig wat jaartjes mee draai in het begijpen en lezen van bepaalde zaken, ik puur op dat stukje tekst persoonlijnk vast loop omdat er fouten in staan vanuit mijn perceptie belevenis.

   Dat ik het zo bekijk is mijn manier van beleving en daar schijn jij nog al zeer veel moeite mee te hebben!?

   Ach ben wel wat gewend hoor, wordt er alleen maar een stuk harder van zeker als jij je zo hard uit naar mij toe, ga zo door zou ik willen zeggen, dat bouwt alleen maar afstand naar elkaar op, nietwaar?!

  4. Paul,
   Laten we niet weer diezelfde kant opgaan.Ik reageer op jou,wat jij schrijft.Ik denk dat het niet terecht is dat jij zegt dat zij “er weinig kaas van gegeten heeft” Als iets niet bij jou resoneert,is dat jouw beleving.Heb ik ook helemaal geen moeite mee,en waarschijnlijk bedoel je het ook erg goed naar cozmic toe.Spuug ik dan zo vaak gif Paul,is dat wat jij ziet?

  5. @Paul, ik begrijp niet eens je taalgebruik , dus waarom zou ik geloven dat jij de kennis over de uitleg van zaken door iemand anders bezit.

  6. @ Lianne

   Heb geen zin in jouw vrolijke kleef sfeertje te willen blijven hangen, dat is al helemaal zonde van dat mooie zonnige weer vandaag, in iedergeval je krijgt me heus niet uit me humeur hoor hahahaha, heb wel leukere dingen te doen dan blijven hangen aan ondertoon klinkende klanken.

  7. zit wel wat in, in die tekst, Cozmic
   wezen van innerlijke strijd en dusz verwarring
   waar komt het vandaan

  8. Ondertoon klinkende klanken…….jij serpent.Wil je het openlijk.Kun je krijgen.
   als iemand hier een intrigant is……ben jij het wel.het verhaal met Gait zeker alweer vergeten hé?
   Nou ik niet…………! Maanden ben ik genegeerd door jou en je mede chatboxers omdat ik Paul ter verantwoording riep voor zijn daden,privé telefoonnr en adres doorgeven van webbeheerder.
   Alles is onder de mantel der liefde geschoven…………en nu probeer je het weer.Not dus hè mister.
   Ben klaar met je.

  9. Mijn reactie wacht op goedkeuring van de webmaster…..zo’n melding heb ik nog niet eerder gehad.
   Zegt denk ik genoeg hè Paul

  10. reddingsdwang heb ik van m’n grootvader geërfd, m’n pa heeft het ook heel erg
   redden waarvan is de vraag
   iemand moeten redden
   mezelf moeten redden is het moeilijkste om te bekijken natuurlijk
   ik wil haar redden
   er valt niets te redden
   ben ik wel te redden
   die proposities zijn aardig gek makend als je daar continu mee belast wordt
   familie kwaal
   we redden elkaar dood in de familie, dat is het, dat doen we al zo lang dat er bijna niets meer te redden valt
   nou moet onze familie gered worden
   op aarde is er geen redding meer te vinden
   een ‘normaal’ mens kan dat niet
   daarom op zoek naar engelen
   zo iets is het wel
   of engelen zelf in het leven roepen
   vicious circle
   Mirakel sorry nog, ik waardeer je aanwezigheid, veel te zacht uitgedruk maar jah ik moet me gedragen nu

   The Dandy Warhols – Hells Bells
   http://www.youtube.com/watch?v=3SYjR-L1Mzk

  11. @ Selene

   Wat een ontzettende moeilijke taal is dat Nederlands toch ook heh?! toch herken ik elke letter of het nou achterste voren of ondersteboven staat als ex-graficus, dan nog mara te zwijgen over Corps en fontgrootes in punten of op augustein nauwkeurigheid.

   @ Hyper

   Dank je wel voor je teksten, begon ineens weer aardig weg te zweven, goed dat ik me nog kan verankeren aan jou fraaie Nederlandse teksten.

  12. @Lianne, ik geleuf deggenoezelf ff tegukomt? En adem weer uuuuuuiiiijjjjttt!
   Mijn privé-gegevens waren privé.. Als je begrijpt wat ik bedoel. Het zijn nu ‘gegevens’.
   Dat waren ze al toen ik met die site begon; sterker nog, toen mijn vader me aangaf, juist ná mijn geboorte, was het al over met ‘privé’.. Let it be.
   En als Paul een heilig boontje was geweest, had ik ook zo wel geheten: Saint Paul Bean?
   Maar dankjewel voor je compassie..

   @Paul: waar heb je het over? “mijn intuïtie gevoel verwerpt het boven staande artikel zo naar de prullebak toe”. Je bedoelt het artikel van Steve Silberman over de Placebo’s..? Of mis ik nou iets? Het artikel van de link van Cozmic 8D?

   Verder kan ik jullie alleen maar oproepen, als een soort moeder-overste, om dit artikel nogereens te lezen:
   http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/over-het-integreren-van-onze-schaduwkant/

   “Misschien zijn alle draken in onze levens, wel prinsessen,
   die erop wachten dat we ons nu eens dapper en vol schoonheid opstellen.

   Misschien is al het verschrikkelijke, in zijn diepste wezen,
   ‘iets’ hulpeloos, dat om onze hulp vraagt”

  13. @ Guido

   Wel nee ik bedoel jou artikel daar niet mee, die was juist degene die trikkerde om het te willen lezen, maar struikelde over de link heen van Cozmic, de inhoud daar deed me verbazen, gezien alle verhalen en kezingen die we al over dit onderwero hebben beproefd.
   Dat is een eerlijke mening van mijn kant die ik daar aan gaf, weer een geheel ander verhaal met weer anders aan elkaar geknoopte waarheden.
   Nee je artikelen zijn altijd op maat anders ha ik al die jaren hier niet vertoefd.

   @ Lianne

   Zal kort en krachtig tegen je zijn: weer haal je info aan die nergens op slaat, alles wat van Guido is me heilig, ik belazer niemand zoals jou vermoeden ook mogen zijn de vuile was buiten willen hangen, een offensiefje tegen me willen beginnen met toen mijn fotootje, ah heb alles allang door.

   Het ergste van alles is zelfs nog dat ik je nog vergeef ook, wat je probeert over me duidelijk te maken, alleen je slaat mijn spijker niet op de kop maar heel erg mis.

  14. @ lianne lol….volgens mij ken jij Paul niet eens, dus wat een negatieve lading over iemand oordelen en uitspraken mits men dat persoon niet eens kent…het is hoog waarschijnlijk mogelijk dat je jezelf ook amper kent…., want mits men zichzelf niet goed kent kent men al helemaal niet een ander…en dat geldt ook voor het vergeven….mits men zichzelf niet kan vergeven…., kan men een ander ook niet vergeven….het zijn je eigen uitspraken en ook zo zeer wat soms bij sommige hard aan kan komen je eigen ontevredenheid….dus wat let jou om zo hard te oordelen over een ander persoon die je niet eens kent….toeval bestaat niet, maar soms kan de keiharde waarheid voor sommige hier op WTK ook des te hard aankomen….wie de schoen past trekt hem aan….dus kijk ook eens naar jezelf voordat je oordeelt en negatieve uitspraken naar een ander beweert wat niet waar is….

  15. @Moos
   Ik zat al op je comment te wachten.
   Je bent Paul zijn vrouw,dus lijkt het me duidelijk dat jij hem beter kent als ik.Ik ken hem helemaal niet,maar zijn uitspraken wel.Weet je ik ben zo klaar met jullie maskerade.
   De volgende zal MarcelW wel zijn…….?

  16. Nou nou , wat een hoop tramelant over een artikeltje .
   Het glijkt een hoop opgebouwde onbewuste frustratie te triggeren . Over intergreren van je schaduwkant gesproken , haha .
   Zelf herkende ik er best wel een fiks aantal dingen in , die op helderziend nivo gewoon echt waarneembaar zijn , en voor mezelf ook voelbaar . Hoe je bv na een avondje in de kroeg of in slecht gezelschap bepaalde entiteiten bij je kan hebben . Of hoe je in gezelschap van mensen met bepaalde verslavingen ook enigzins ‘besmet’kan raken met die verslavingen . Entiteitn die zich aan je chakra’s vastplakken , verschillende nivo’s van ‘bezetenheid’ etc .
   Als er wat dingen instaan die niet resoneren , dan filter ik ze gewoon weg . Kan er later altijd op terugkomen toch ?
   Maar goed ik vond het gewoon een interessant linkje die ik ff wilde delen .
   Love & light brothers & sisters

  17. @ Lianne

   Last van een op-risp-pinkje, je hebt je dag niet helemaal te pakken als indigootje-3 klas?

   Neem een placebo pilletje want een echte Blue Ray ben je ook al niet, het vertelt alleen maar hoe schoon hoog en verlichtend jezelf wel niet bent als fraai lictwezen, bang voor de waarheid?

   Let it be, is idd een mooie uitspraak van Lennon en Guido.

  18. @Lianne

   je durft wel, hè om andere voor schut te zetten, wellicht zet je jezelf nu ook wel des te meer voor schut, neem nog een placebo, misschien kikker je daar weer van op…en wie zegt dat ik moos ben, voor jou een vraag en voor mij een weet….blijf lekker zo doorgaan met je oordelen/verwijten naar een ander…je bent het zelf…zogezegd dus ook wél helemaal klaar met jezelf i.p.v naar de anderen….wellicht zelf wat onzeker en géén vertrouwen???

  19. @Cozmic
   Het is een prachtige link,heb hem al meerdere keren aangedragen.Toen schoot hij al in het verkeerde keelgat,nu weer zoals je ziet. Staat helemaal los van jou.

  20. @ Lianne zegt; “Het is een prachtige link,heb hem al meerdere keren aangedragen.Toen schoot hij al in het verkeerde keelgat,nu weer zoals je ziet.”

   een prachtige link, en al meerdere malen aangedragen, wie zegt dat dat de gehele waarheid zeit…??? zal een zware brok zijn geweest dat hij in je verkeerde keelgat schoot….veel in de tekst is ook niet allemaal kloppend, zoals ieder ander denkt met verstand en vooral het gevoel….

   O my God, zegt genoeg, niet waar!!!

  21. @ lianne
   Sorry meid dat ik je zooo lang heb laten wachten ,maar is het werkelijk, werd mijn naam ijdel gebruikt of werd ik gewoon ontboden om jou even een spiegel voor te houden? Over fotootjes zou ik mijn mond maar houden de mijne is geheel openbaar en ontdaan van copyright, hoe is dat met jouw koppie? Ik snap ook je woede niet helemaal,beetje misplaatst voor een selfproclamed lichtwerkster vind je ook niet? Of moeten we het meer zoeken in een misverstandje ,dat kan altijd voor komen natuurlijk. Snap ik alleen niet waarom je mij uit mijn heerlijke vakantie oproept om je (volgens jou ) uit te foeteren. Ik ken Paul idd al een jaartje of 267.000 en zijn uitspraken dus ook. En jij komt wat dat betreft net kijken ( of zoals mijn vader zaliger het zei ,je hebt de randen van de pot nog in je billen staan)Geeft niks hoor alleen oordeel niet te gauw en leg je zeker niet op je (voor) oordeel vast, het kan zich heel makkelijk tegen je keren. En wie zit daar nou op te wachten? En dan god aanroepen omdat je sprakeloos bent ,denk je dat hij/zij je dan nieuwe woorden in de mond legt? Zo werkt het ook weer niet, kijk gewoon diep in jezelf en eventueel in de voorgehouden spiegel en probeer het dan nog eens. Jaja ascenderen gaat niet vanzelf meidje soms hap je even in het stof om te ontdekken dat die weg niet de juiste was. Gewoon even de mond spoelen en fris op weg naar een ander padje, of je duikt samen met ons naar het midden van de stroom .

  22. De “heks” staat weer op de brandstapel,het gepeupel erom heen joelt en juicht…is bang hun eigen hoofd te verliezen.
   Tijden zullen nooit veranderen.

  23. @ lianne
   welnee je hebt het alweer mis das mijn houtkacheltje dat je ruikt, tis hier nogal frisjes. Heksen worden eerst gewogen ,en daar doen wij niet aan ,we zijn de weightwatchers niet!

  24. Wat een slechte link, echt hogere klas sprookjesverhalen.
   Trouwens, die kinderachtige comments er achteraan is echt niet cool meer, lijkt wel of de demonen tot elkaar komen.
   Lekker stoppen lichtwerkers en ascentiezoekers, jullie begeven je op gevaarlijk pad. Eén en al vergif.

   Tijd om m’n eigen weg te gaan, het eindeloze pad vol liefde, wijsheid en kracht.

  25. Waren ze allemaal maar zoals jij Martijn, dan hadden we het hier stukken beter gehad, minder tekstmatig uitleg, meer van de simpele inhoud.

  26. @Marcel

   ascenderen gaat niet vanzelf meidje soms hap je even in het stof om te ontdekken dat die weg niet de juiste was.

   Ik hoop maar dat jij daar ook nog achter komt voor het mogelijk te laat is.
   Voor hetzelfde geld denk jij dat je je lichaam verlaat om te ascenderen terwijl je feitelijk gewoon gruwelijk misleid bent door duistere entiteiten die jouw lichaam willen bezitten.
   Daar ‘sta’ je dan: zonder lichaam op 3d aarde, voor eeuwig..

  27. @ hashahsin
   fijn dat je zo bezorgt bent over mij,maar beetje onterecht hoor. Je hele stelling schreeuwt onkunde en onbegrip over wat ascentie werkelijk inhoud. Geeft niets gewoon lekker door leren lieverd.

   liefdevolle groet marcel

  28. @Marcel
   je kent me toch? ben de bezorgdheid zelve.

   ik vindt mijn theorie trouwens net zo valide als die van jou…ook zonder enig bewijs en hoogstwaarschijnlijk ontsproten uit iemands fantasie.
   Ik schat de kans dat mijn theorie klopt (hoewel ook vrijwel nihil) persoonlijk hoger in dan de kans dat die van jou klopt.

   😀

  29. Vergeet ascentie, entiteiten zijn slechts collectieve gedachten waar je je mee identificeert.

   Vind je eigen essentie, dan zijn woorden overbodig. Dan wordt alles overbodig, kun je je bezig gaan houden met dat wat plezier geeft in het leven…

   Ik ben, alles wat er achter gezet wordt is per definitie niet waar, ervaar eens wat er over blijft als je alleen nog met Ik ben bezig gaat. Ik ben dit niet ik ben dat niet, wat dan wel? Is alleen maar te ervaren, wat een rust, wat een stille vrede, wat een verlichtend effect op je zijn.

  30. Alles, werkelijk alles is vergankelijk, het hele universum is vergankelijk, behalve jij, wat je werkelijk bent, dat is eeuwig en gaat nooit meer verloren.

  31. Het is de basis van alles wat er maar is, noem het zoals je wilt, benamingen zijn maar richtingaanwijzers, zoek voor je zelf.

  32. @ martijn
   beetje kort door de bocht volgens mij.
   Ik ben een ziel. Jij zult kunnen zeggen ik ben gelukkig of de rust zelve ,Ik ben onvergankelijk , ik ben eeuwig ,wat is daar niet waar aan?

  33. De kans dat mijn theorie klopt is 100% daar die voorbij personen en waarnemingen gaat, het is de basis van alles wat is, de dualiteit is alleen mogelijk doordat dit er is, wat wij werkelijk zijn. Alles wat waar te nemen is in vorm, in geluid of wat dan ook is Maya, illusie. De basis waar dit allemaal in afspeelt, is de eeuwige werkelijkheid. Blijf lekker puzzelen met de puzzelstukjes maar wat maakt het uit.
   Identificeer je niet met het een of ander, het komt alleen maar tijdelijk in je op.

  34. Marcel, verschil is, jij identificeert je met een ziel, mijn ziel is opgelost in dat wat alle zielen en de rest voortbrengt. Ik heb geen behoefte meer aan zulke identificaties daar ze niet werkelijk zijn, it’s all in the mind, zelfs bewustzijn lost op in het ene.

  35. Niet kort door de bocht, niet recht door zee, allemaal geleuter in de ruimte. Gaat hier totaal aan voorbij.
   Ook reïncarnatie of niet maakt niets uit, waarom zou ik me er druk om maken als ik dit alles omvat, ga ik toch mijn aandacht niet op richten, allemaal Maya.

  36. @ martijn
   hoe kan jij dan jouw zienswijze onder de naam martijn blijven brengen? wonderlijk en schijnbaar in tegenspraak met wat je zegt. Immers opgaan in dat wat onnoembaar is(?)doet vermoeden dat ook geen naam meer nodig is om onder te schrijven,immers je maakt deel uit of bent samengegaan in het onnoemelijke.

  37. Citaat;
   Daarbij ben ik uitgegaan van een idee uit de moderne kosmologie, met name dat de Energieeeuwig is en de niet-reduceerbare grond van alles (traditioneel noemt men deze energie God, maar dit is een erfstuk uit het mythologisch denken, uiteindelijk is ‘God’ alleen maar een naam). Zolang deze oerenergie zich in volmaakte symmetrie bevindt is het Al informatieloos: er zijn geen vormen, er is geen karma (daden). Wat wij traditioneel ‘Schepping’ noemen – of modern: Bigbang, is een verbreking van deze symmetrie, waardoor de energie zich heterogeniseert en er dus ‘dingen’ ontstaan en het heelal een informatie-heelal wordt. De Informatie (in-forma) ligt dus aan de basis van de fenomenaliteit.

   http://teksten.web-log.nl/meditatiemystiek/deel_14comparatieve_filosofie/index.html

   http://meditatiemystiek.web-log.nl/meditatiemystiek/fenomenologie-en-spiritualiteit.html

  38. @ Martijn

   Geweldig die 100% theorie van je, hoe kan die nou precies passend zijn in mijn theorie als 100%???

   Op het Gemeente Huis me naam maar laten veranderen in Martijn, zelfde gravatar nemen en zelfde levenstijl, zelfde alles uit het niets leventje en zelfde inhoud, dan zijn we vrmoedelijk samen 1.

   Dat schept waarschijnlijk weer een band met elkaar, of kan ik beter 100% anders zijn waardoor we enkel van elkaar kunnen leren?!

  39. Sorry Lianne, de links nog niet gelezen maar zoek het eens echt in jezelf. Het is er al die tijd al, voor je geboren was was het er, het is er nu en het zal er na je dood nog zijn.
   Jij bent het zelf, echt waar. Alle identificaties losgelaten ben je zo puur, zo licht, zo lief, zo krachtig, zo vredig, zo stil… Jij bent mij en ik ben jou buiten de waarnemelijke perspectieven.

  40. Paul, al zijn we tegenstrijdig, ben ik een egel en jij een beer, what the f*ck, het is niet de essentie.

   Jij bent jij en ik ben ik in de vorm maar hieraan voorbij zijn we één. In de vorm identificeer je je met van alles, deed ik ook, het is alleen zo onzinnig. Het leven is een geintje om jezelf te ontdekken, de essentie achter de dingen, meer niet.

  41. Trouwens Paul, had ik het niet over VOORBIJ het persoonlijke en het waarnemen? Waarom dan mijn naam aannemen, noem me Tijntje ipv. Martijn, klinkt lekker kinderlijk, was toen dichter bij de essentie dan Martijn ooit is geweest.
   De wereld noemt me Martijn, toch komt zelfs God in mij op.

  42. @ Martijn

   Morgen wil ik ook Martijn gaan heten, lijkt me een goede onderneming en een goede investering, alles wat ik van je weet zo wil ik ook zijn, dan kan ik dat hele stuk inkleuren wat je er mee bedoeld al die tijd, heb er de afgelopen dagen over na gedacht.

   Mocht er iemand zijn met bezwaar daar over dan mag dat persoon een bezwaarschrift indienen, waarom Ik voor Martijn verkies en NIET voor hem.

   Tis de RAW DEAL….

  43. Je bent echt niet lekker he, de essentie gaat voorbij de naam Martijn, voorbij alles wat hij ooit heeft verteld, wat ie nu verteld, wat jullie en hij denken te zijn.

   Shit, moeilijk hoor om voorbij 5d te komen, voorbij waarnemen.
   Niet alleen voorbij denken en de persoon maar ook voorbij de laatste stap, de waarnemer, daar ligt de essentie die we altijd al waren. Dag reïncarnatie, we waren het al die tijd al, er bestaat geen tijd en ruimte in deze werkelijkheid.

   Toch kan alles gewoon doorgaan, het is het spel wat we leven noemen.

  44. Weetje Martijn, ik was eerst erg lekker in me hoofdje tot er mensen kwam zoals jij die me erg in de war maakten met hun overtuigende uitspraakjes, heb geen 5D meer nodig maar een GURU3D om tot inkeer te komen, want het is nooit nooit te laat genoeg om nog iets te kunnen worden zoals jij bent, de weg van de 100% theorie.

   Martijn bij deze aanbid ik je….

  45. Weer de essentie gemist, Martijn is een illusie, deze site is een illusie, de wereld is een illusie, dus Paul zal dan ook wel een illusie zijn + alles wat hij uitkraamt.

   De essentie is niet te benoemen, hou er maar over op.
   Alles wat je erbij haalt is van jou, die vaste rots in de branding, go ahead but leave me alone.

  46. Martijn,

   Ik ben jou,ik ben………
   Jij,ik bestaat niet…..
   ……wij zijn.
   Niet iets……
   ………………

  47. Lianne, laat dan ook alle ideeën en identificaties los met wat er ook maar opkomt, ook entiteiten en demonen, het kan er alleen maar zijn als jij dat toelaat. Jij bent groter en kleiner dan wat dan ook. Ik ben, wat ga je er achter plaatsen? Leave it behind. Er is niets meer dan dat ene. Alles wat er in opkomt is tijdelijk, vergankelijk, daar identificeer je je toch niet mee? Het komt op in jou, dus jij bent het niet. Zoek het maar eens werkelijk uit. Niet te benoemen zo eenvoudig, zo mooi.

  48. Wat wij zijn,zullen we altijd zijn……voorbij de identificatie,de illusie.
   Wij zijn er niet los van…………niemand.
   Ik had het al ontdekt martijn,Gevoeld……..maar weer verloren.
   De menselijke ervaring…….is wat je doet vergeten,is wat demonen creeërt.de menselijke ervaring….is de weg terug naar je-zelf.
   De weg terug naar………niets

  49. Laat de leegte gevuld zijn, als een heilige graal vol liefde, dat is alles wat er is. De rest is mindtalk. Deze eenheid geeft eeuwige kracht, laat de rest z’n gang maar gaan, inclusief je eigen lichaam en geest. Wees de essentie en blijf hierbij.

  50. Wij zijn allen verbonden aan elkaar Lianne, een hartsverbinding, verbinding met onszelf en daarom met alles.
   Laat daarom lekker alle gedachten, filosofieën, e.d. maar lekker los wat een ander je wijs wilt maken, jij bent dat ene in essentie, liefde uit licht of stille vrede, ach, het is een ervaring van wij zijn allen één voorbij dit manifest.
   Prachtig… Hier ben je dan ook niet meer te raken door wat dan ook omdat je eigenlijk al gestorven bent, vereeuwigt.

  51. Het eeuwige niets waar alles uit ontspruit, het één kan niet zonder het ander, ying yang. Alles uit niets, that’s all.

  52. De enige gedachte als die er al opkomt, die er toe doet is, IK BEN, alles wat erachter genoemd kan worden doorzie je als dat ben ik niet, daar het in mij opkomt. Wat overblijft, niet te benoemen, is echt. Dan kun je het idee IK BEN ook loslaten.
   Ideetje van Nisargadatta. Goed boek, het beste boek voor mij gebleken, IK BEN, van Nisargadatta.

  53. Mooie uitspraak Lianne, ik ken deze.
   Weten dat je feitelijk niets weet, prachtig he.
   Wat we er ook aan doen, we worden alleen maar onwetender ervan. Want to know. Laat eerst iedereen zichzelf maar leren kennen zonder identificaties en vooroordelen, dan praten we verder. That’s the way I like it. Sorry folks.

  54. en toen moest de afwas ook nog gebeuren…

   Waarom willen we toch alles met woorden vangen en bevestiging hebben op wtk over wat wel en geen essentie is en wie dit het beste in woorden kan vangen? Lekker belangrijk…

   Is het juist niet interessant onze kennis en intuitie -illusie of niet- in te zetten in een wereld die er niet ontvankelijk voor lijkt te zijn, de plek waar we wonen en leven? Als er ergens een transitie plaatsvindt momenteel…..

   Ik ga nu weer verder met ijsjes eten, heb net twee dagen in het ziekenhuis gelegen om mijn amandelen die een peritonsillair abces (klinkt mooi hé) veroorzaakten uit mijn keel te laten verwijderen, zowaar geen illusie. Wederom daar geleerd dat onze westerse dokters ook zeker goede dingen kunnen doen ,zo ook antibiotica. Het is niet allemmaal of/of maar meer én/én.

   Dat worden dus veel rakketjes komende dagen. Gegroet.

  55. @ burke
   Het zal ongetwijfeld mooier klinken dan het voelt, eet jij maar je ijsjes en wordt snel weer de (verbeterde) oude. Sterkte en beterschap! heel ze
   liefdevolle groet marcel.

  56. Beterschap Burke, dat je maar gauw mag opknappen.

   Je hebt helemaal gelijk, woorden, gemuggezift, het is de ervaring die het doet en die wil je dan delen met anderen.
   Kunnen kostelijke en minder kostelijke dingen uitkomen maar dit is dus allemaal illusie. De afwas is vanaf hier illusie, tot je de ervaring beleeft. Lekker afwassen met je kop op nul.

 5. Ik ken verschillende mensen in mijn omgeving die al jaren lekker in slaap vallen van hetzelfde slaappilletje in dezelfde dosis terwijl anderen in de jaren de dosis steeds hebben verhoogd en er nog maar een paar uur op slapen. De eerste groep zweert bij het goed werkend medicijn (huisartsen glimlachen dan alleen als ze dit horen) en de tweede groep vind het maar een zwak medicijn. Als je deze mensen kent zie je ook een groot verschil in zelfzorgzaamheid. De eerste groep is daar goed in de tweede groep wil altijd dat anderen het oplossen. Ik ben maar een leek op medicijngebied maar er zijn ouderen die het leven niet meer zo prettig vinden en om 7 uur ’s avonds in bed kruipen met en diazepammetje en doorslapen tot 7 uur ’s ochtends. En dat jaar in jaar uit. Iedereen heeft zijn favoriete pijnstiller.
  Sinds ik weet dat je zelf veel kunt doen door gewoon naar je lichaam te luisteren en er ook mee te “praten” , gebruik ik bijna geen medicatie meer. Pijnstillers al helemaal niet. Het verhaal hierboven is mij meer dan welkom. Veel meer mensen moeten beseffen dat ze vaak alleen maar gif slikken dat niet nodig is of in ieder geval veel minder kan. Chemokuur komt bij mij mijn lijf niet in. In dit geval ga ik liever gewoon dood. Dat lijkt misschien makkelijk praten maar ik denk dat als je voor jezelf een bepaalde overtuiging hebt je lichaam daar vanzelf ook van overtuigd is.

  1. Merkwaardig fenomeen is dat medicijnen na verloop van tijd hun effectiviteit schijnen te verliezen. Dus als een medicijn pas op de markt is, dan worden daar meer patiënten mee beter dan wanneer hij al een aantal jaren wordt voorgeschreven. De enige verklaring die ik daarvoor heb kunnen vinden komt uit het placebo onderzoek. Placebo’s werken beter als de arts zelf denkt dat het een echt medicijn is. Nieuwe medicijnen worden meer geloofd dan oudere. Bovendien heeft de arts na een aantal jaren een groot aantal patiënten in zijn bestand zitten waarbij het medicijn niet gewerkt heeft. Hij begint zijn geloof te verliezen en daarmee neemt de magie af. Kortom de werking van die pil zat voor een groot deel in het placebo-effect. Niets mis mee, maar van artsen verwacht ik dat ze daar vanaf weten.
   http://www.alsdedokterhetnietmeerweet.nl/paginas/bewijs_en_werkzaamheid.html

 6. gisteren een prachtig verslag van een ‘placebo experiment” gehoord op BBC world. In het experiment kregen mensen een brandwond die ze gemiddeld een pijn score van 7 gaven.. vervolgens IV een opiaat toegedient wat de pijn terug bracht tot 2 a 3 .. hierna werd hen verteld dat de toevoer van opiaat stopgezet (terwijl deze gewoon door liep) en de pijn was volgens hen boven de 8…… uhm tja dan bljkt wel hoe groot het vermogen van het positief of negatief denken kan zijn..

 7. Ach, ik weet nu weer waarom ik nog zelden de reacties hier lees. Er staan zoveel goede artikelen te lezen. En allemaal geschikt om een boom over op te zetten. Maar ik zie hier nog altijd dezelfde grote ego’s de boel verzieken door hun hoog van de toren geblazen beweringen die toch echt de enige ware zouden moeten zijn. Zo blijft er niet veel ruimte voor een opbouwende discussie. Hier wordt ik dus niks wijzer van. Ik lees de artikelen en ben weer weg. Het is zelfs vaak zo dat ik de stukken die wat langer zijn opsla in mijn bestand zodat ik ze kan lezen zonder bij jullie op visite te zijn. Sorry, Guido. Ik voel me hier absoluut niet meer thuis. Dat was in het begin wel anders. Je kunt zeggen of denken dat het aan mezelf ligt maar ik denk toch dat er meer mensen geen plezier meer hebben aan de reacties die je hier af en toe tegen komt. Gewoon kinderachtig en beneden pijl. Gun ieder zijn of haar mening. En diegenen die steeds weer onder andere namen mee gaan zitten doen om te zieken kan ik alleen maar 1 ding zeggen. Kijk in de spiegel en vraag je zelf eens of je je zelf echt zo leuk vindt. Ik vind jullie namelijk maar zielig. Pestkoppen zijn zelf altijd zielig namelijk.

  1. Ach , Selene , mensen zijn afentoe net mensen . Het recht van meningsuiten draaft soms wel eens naar het persoonlijke door . Tussen de regels doorlezend komt het vaak neer op een verkeerde interpretatie van het geschrevene en anderzijds kan iemand wel eens in een bepaalde gemoedstoestand iets wegtypen waar diegene later al dan niet spijt van krijgt . Weggummen lukt dan niet .
   Ik heb me er ook weleens aan geërgerd , maar heb mijn strategie aangepast ; relativeren , niet voeden en als het me stoort gewoon niet lezen .
   Tussen alle reacties zitten vaak pareltjes van het hoogste nivo , door alle reacties te ontwijken ontzeg je jezelf die pareltjes .
   En voor degenen die echt alleen maar langskomen om alles wat naar voren gebracht word af te zeiken heb ik dit schitterende stukje poëzie en filosofie ;

   http://www.youtube.com/watch?v=e0a89ozFq20

  2. Zoals Cozmic het goud zoeken hierboven beschrijft zie ik het ook.
   Vele duizenden kilo’s grond zeven voor een paar goud klompjes.
   Daar gaat het allemaal om.
   DAt zijn dusz niet altijd hapklare brokken met een Voorgebakken A merklabel op de pindakaaspot.
   Dat is noeste arbeid om te schrijven en om te zoeken en te lezen.
   Soms als ik iets terug zie, soms van een ander, soms van mijzelf, dan denk ik jaah, dit is wel wat.
   Toch heeft alles z’n rijpingstijd nodig.
   Het ‘meesterwerk’ van vandaag is morgen misschien al weer wat belegen.
   Maar het meesterwerk van een 2 weken terug onderaan een verloren draadje kan een klassieker van jewelste worden.
   De Tijd zal het leren.

   Berouw auw wauw miauw en de X Factor;
   http://www.wanttoknow.nl/overige/221-nasa-bewerkt-fotos-van-ufo-bij-de-zon/#comment-54718

  3. Selene, punt blijft dat je op dit forum amper een vrije mening kunt spuien. Het forum is hiervoor té dogmatisch te noemen en waarbij elk andersdenkende opvatting of kritische beschouwing wordt verwelkomt met een rits aan verwensingen of ontkenningen. (door fanatieke complotgelovigen)

   Wat ik lees is vooral vluchtgedrag, mensen die niet met beide voeten in het échte leven staan en vluchten in een zelfbedachte fantasiewereld. Dan wordt het moeilijk ieder onderwerp met een open mind te bespreken. Want indien hij/zij niet geloofd in een bepaald complot (of toch écht vindt dat er sprake is van een optische illusie op een gepresenteerde foto) moet hij/zij dat in alle eerlijkheid kunnen opschrijven, zonder daarvoor veroordeeld te worden. Een belangrijke levensles.

   Ik heb vergelijkbare forums meegemaakt en uiteindelijk monden ze allemaal uit in een verzamelbak van gefrustreerde en haatprekende deelnemers. Helaas, die onderliggende patronen liggen vaak al diep verankert, waarbij elke reactie hierop in principe voorspelbaar is geworden.

  4. @ F001

   Je lijkt wel op Kaddafi, die vlucht ook niet weg, die blijft zitten tot zijn laatste adem, aangevuld met literaire uitspraken over het wel en wee van anderen mensen.

   Ach zolang je maar de massa overstemt met je uitspraken want op een gedoogd beleid van de EU, of de VN zit je ook niet te wachten als het om sancties gaat.

   Neem ook nog eens een Placebootje, heb zelf al een buisje vol genomen, werkt ook nog eens volgens de verpakking…

  5. @ Cozmic

   Jaaah die site was me al een tijdje bekend, ben 1 van zijn Venz die hem op de hielen zit voor een zo fel begeerde handtekening, zo had ie nog wat meer sporen hier en daar, alleen men was zo erg geattendeerd op hem persoonlijk.

   Als paparazzi voor Guido’s Prive en Weekend/Story wtkbladen zit ik hem al een tijdje op de huid om hem op een mens / mens situatie voor een gezellige rondo koek met koffie tafeltje, alleen hij wil nog niet toe happen voor een onderbouwde biografie.

   Tis al moeilijk genoeg om feitelijk kei harde bewijzen van hem te achterhalen, misschien zit ie nu wel in Libië.

  6. Vrije mening betekent voor mij niet dat je een ander jouw waarheid door de strot moet proberen te duwen en ook niet dat je anderen slechter, minder , kortzichtiger of stommer vindt. Een eigen mening wordt niet zozeer gevraagd van een forum maar een eigen kijk op de dingen. Iets vinden is emotie, ergens een bepaalde kijk op hebben is ergens over hebben nagedacht. je kunt dat met anderen die ook nadenken delen en dan naast elkaar leggen wat er zoal aan resultaat uit dat nadenken is gekomen en dan eventueel je conclusies bijstellen of toch bij je eigen idee over betreffend onderwerp blijven. (Wat die dwerg daar nu weer mee te maken heeft?) Ik erger me niet zo zeer maar vind het vooral heel jammer dat er geen fijne discussies meer mogelijk zijn . Ellenlange stukken van steeds dezelfde zijn ook storend. Ego”s te groot of te weinig afzetgebied. Dit is mijn mening hier over en ik verwacht ook niet dat iedereen het met me eens is. Zou ook wel vreemd zijn, omdat we allemaal mensen zijn met ieder zijn eigen soort leven met eigen interesses en niet te vergeten ervaringen. Ik heb daar ook niets op tegen. Maar elkaar voor van alles uit gaan dat gaat er bij mij niet meer in. Je kunt dan in feite ook niet afgeven op president die die de waarde van zijn medemens niet inziet. Als iedereen nu eens ophield met elkaar voor minder aan te zien dan zichzelf dan zou iedereen er een stuk blijer mee zijn.

  7. **Nuwij modus On**
   tot aan de ellenbogen diep in de ellen lang stukken van steeds diezelfden
   niemand komt aan bod hierooo behalve die en die en je ziet ze steeds maar weer
   de kabouters zijn het, zij zijn het, de lange mooie mensen mogen hier niet komen
   die worden telkens m.b.v. hun bsn nummer weg gefilterd
   pure discriminatie
   altijd maar dezelfde kabouter met hun ellen lange leuter praat
   zoooooo vermoeiend, moet je nog scrollen ook met je krolse kroelende diep woelende joelende grijze muizen knopje
   de betere vredige lange mensen moeten op het podium maar die mogen nooit
   steeds zijn de ellenboog bos kabouters ons te snel af
   dit is zooooo irrie weet juh
   wij mooie lange vreetzame veeeel gelijkwaardiger holenmensen zijn zo ontstemd hierover en zwaar ondergewaardeerd ook
   wij schrijven veel kortere mooiere stukken die ook echt ergens over gaan, inhoudelijk to the point uit het leven gegrepen doorspekt met pure emoties en peilloze diepe ontroering, proost prozak priet praat van piet de weerman het wordt weer weer vandaag mensen ooooot moooonjhhh (onderaardse frieze klanken die een rituele begroeting van de maan cyclus in encryptie vorm verbeelden, lekker sjetten met de ***, zelfde niveautje doorgaans, eng gewoon, waar zijn de verlichte intellectuele geesten nog te vinden, we staan helemaal droog hier, het is een desolate woestijn met alleen daffie duck de verschrikkelijke als president
   **nuwij modus off**

  8. Ja, Hyper Alert. Ik lees echt niet al jouw letters. Veel te vermoeiend en vaak ook nog niet ter zake doende
   Anderen zijn er misschien wel blij mee dus trek je niks aan van mij. Zolang je vriendelijk bent ten opzichte van je forumgenoten kun je niks verkeerd doen uiteindelijk. Toch?

  9. Nou Selene, je bent zelf ook niet vezoenend en toon aangevend, cognitive dissonantie lees ik de hele tijd uit je reacties hier, tis aan jou om daar wa6t veranderingen in te proberen te krijgen om mensen iets beters te laten schrijven dan eerst de bedoeling was.

   Als je nu zo graag in het licht wilt functioneren en iedereen wil imponeren, schrijf of ontwikkel dan eens een artikel, dan blijf ik wel een weekje of zo weg, dan mag je zelf ontdekken hoe gauw het een en ander wordt ontbonden tot OFF-TOPIC zijn, want de freewill van Nederland met Haagse regeltjes reageert dan wel.

   Aan zulke feiten kunnen we ook niks aan doen, maar als je me al op me plaatje al gaat afgeven heb je toch een probleempje met jezelf, want waar staan de rules hier waar iedereen zich aan moet houden?

   Het weerspiegelt jezelf hier wat je je zelf te kort doet en dat is mij ook ondergaan en verleid omdat het hier wel eens flink te keer kan gaan met ongenuanceerde uitspraken en per fefinitie gaat het er elders nog veel harder aan toe dan het hier bedoeld wordt.

   Laat dan maar eens zien wie Selene is en tot welke ON-TOPIC dicussies we kunnen treden waar iedereen aan mee kan doen dan enkel de lakens uitdelen en de viool van sneren ipv snaren te voorzien, het hele stuk klinkt anders zo zagend.

  10. Paul, ik ben het veel vaker met je eens dan oneens nog steeds.
   Dat slappe gedoe, daar is ook niets aan. Als iemand met voor jou domme meningen en zogenaamde feitjes komt, dan mag je dat gewoon zeggen hoor, vind ik. Vrijheid, blijheid. Wie daar niet tegen kan zal ook zichzelf wel niet zijn he. Mijn mening is niet zo belangrijk die verandert toch met de dag. Dat wat voor mij echt telt is puurheid achter de vorm. Mooi is het als je dat hier en daar naar buiten ziet komen in de prachtigste vormen. Jij kan mooie dingen schrijven, dat weet ik als geen ander. Laten we daarom maar gewoon doorgaan, ieder voor zich in dezelfde wereld. Ik zal me wat inhouden, ben vaak wat te hard, sorry, nog veel te leren…

  1. Grappig, hoe we als zelfdenkende organismen ons eigen soft-als hardware programma proberen te beïnvloeden. Meditatie is zo’n andere methodiek, of sporten waarbij we evenwel onze geluksstofjes aanboren vanuit ons brein.

  1. Nogmaals, een placebo-tabletje geneest geen kanker of zijn geen diabetesvervangers.

   Placebo werkt alleen voor tussen de oren. Is iemand gespannen, dan hoef je daarvoor niet gelijk reguliere medicatie in te nemen. Je kunt ontspanningsoefeningen doen of een placebo innemen. Het Kruitvat ligt vol met dergelijke pseudo-pilletjes, waarvoor de consument grof betaald. Dat noem ik een voorbeeld van placebo. Maar voor echte klachten toch echt eventjes naar een dokter die bewezen reguliere medicatie kan voorschrijven. Met je gezondheid moet je niet spelen.

  2. @ F001:

   Grappig, je meldt dat een placebo alleen ‘ tussen de oren werkt’ . Je bent voorstander van het brein als verklaring van zelfs een bijna dood ervaring. Grappig, want het brein zit ook tussen de oren…

  3. Met tussen de oren bedoel ik ook het brein. Proefondervindelijk is aangetoond dat suggestie deels verantwoordelijk is als reactie van het brein. Vertrouwen in een specifieke specialist of medicijn geeft de hersenen die extra prikkel. Dat klopt.

   Maar voer de discussie hierover niet zwart-wit. Want de kracht van suggestie werkt maar ten dele ten opzichte van de werkzaamheid van reguliere medicatie. Zoals opgeschreven zal geen enkel placebo-medicatie actief een bloedsuiker omlaag weten te brengen.

   Ik sta overigens helemaal niet negatief tegenover placebo, maar zet het wel in het juiste perspectief. Daarbij is er nog veel onderzoek nodig, die ik met belangstelling volg.

  4. @ F001: Je bent blijkbaar niet op de hoogte van de bergen bewijs vanuit intentie en coherentie onderzoek, het vele psychoneuroimmunologisch onderzoek, het vele (vooral ook Russische) biofysica onderzoek, laat staan het vele placebo-onderzoek. Alleen al het boek het intentie experiment van McTaggart staat er vol mee, laat staan de vel duizenden studies in de honderden boeken die ik allen al hier verder nog heb staan (placebo, psi, biofysica, radionica, scalair elektromagnetisme, rife, intentie onderzoek, etc)

   Prof. Dr. William Tiller’s onderzoek naar de verlaging of verhoging van de Ph waarde zeker nog niet geanalyseerd? Met intentie, op afstand verstuurd met Fed-ex in een behandeld elektronisch apparaat (plus onbehandeld controleapparaat) en vervolgens het apparaat naast een kweekje leggen (of afstand dus…). Ph waarde verlaging of verhoging (afhankelijk van de intentie) van een waarde. Als dat jouw bloed zou zijn, zou je dood zijn…

   Dus als je zo graag het onderzoek zou volgen, zou ik eerst gaan onderzoeken wat er allemaal al is. Er gaat een wereld voor je open (als je dat wilt tenminste). Maar meer geld naar dergelijk onderzoek en niet meer naar de farmaceutische industrie, dat ben ik met je eens…

  5. Sorrie, Lynne Mc.Taggart is een schrijfster en geen wetenschapper. Nogmaals, toon mij één placebo-medicijn wat aantoonbaar diabetis-medicatie weet te vervangen en dan praten we verder.

  1. En dan de prachtige boodschap onder deze video Paul, want zo is het volgens mij precies!!

   >In this video you will clearly see Jimmy Johnson shape shifting at the end of the superbowl.

   The new energy that our mother Earth is sustaining is too much for these reptilians, They are getting scared and they cant keep their cool or their shape. FALL OF THE REPROBATES

  2. Heeh gaaf Paul ga zo even kijken!

   Ondertussen is in de laatste 2 dagen gebeurt waar Cozmic het kort geleden ineens over had.
   UIt een voor mij onbekende hoek waar ik het nooit van zou verwachten.
   Normaal zit ik vrijwel nooit op een sjet.
   Deze keer “per toeval” een bijzonder iemand tegengekomen.
   48 uur nonstop op de sjet.
   Als dit het was en er geen vervolg komt dan heeft het sowieso al een mega goede impact op mij en zelfs een boel anderen, een heleboel zelfs, jah dat is iets wat niet mag van de traditionele maatschappij, het is niet in een hokje te stoppen of te bestempelen.
   Het kan dusz niet meer door instanties en tradities kapot gemaakt worden omdat de Energie intensiteit, wat jullie hier gemakshalve vaak Liefde noemen, te hoog isz, absolute autonomie krijg je daarvan, je bent ineens los komen te staan van de traditionele commercieel financiële klemmende banden, ze proberen Haar te kopen maar je kan haar niet kopen, je kan Haar hoogstens ontmoeten voor kortere of langere KwaliTijd in de loop van het leven.

   Voor mij is het de Godin zonder voorbehoud die ik altijd in visioenen gezien hebt. Wat “de mensen” er voor een stempels klaar voor zullen hebben interesseert me geen moer meer, ze doen maar, ik weet wat ik gezien, het is Piek Peak Ervaring en dan totale ontspanning en rust in m’n hoofd en lichaam waar ik altijd zo naar verlangd heb. Over Shape Shiften gesproken, ik kijk regelmatig naar mijn eigen gezicht en ogen, geloof me ik weet wanneer ik op ḿ’n gemak ben of niet, sommige cams zijn nog korrelig crappy “slecht” genoeg om je ware gezicht op enig moment te reflecteren, te laten zien.

   Lilith is een valse ouderwetse amateur vergeleken bij haar. Hiervoor dank aan het Universum.

   Ik moet het allemaal nog verwerken.
   Weet niet of er nog vervolg komt.
   Niet alles tegelijk.
   Cozmic had het er over en het gebeurt Nu.
   Als ik het op een rij kan krijgen zeg ik er nog wel eens wat meer over.

   Ray la Montagne – You can bring me flowers
   http://www.youtube.com/watch?v=HwJXS7YOFOc

  3. Dank je Hyper, Cozmic 8 incridible D zit heel erg goed bij de kern van het geheel, tis geen domme jongen, maar is er eentje die kaliber heeft en inhoudelijk bezield is met powerrrrrrr.

   “The new energy that our mother Earth is sustaining is too much for these reptilians,”, om echt heel eerlijk te zijn is deze energie ook erg duidelijk te voelen voor en door veel mensen onder ons, gezien ik mensen ontmoet wereldwijd via me internet verbinding praten ze allemaal over de zelfde ervaringen, het weer, de energie en zelfs de gedragcodes van heel veel mensen, maar ook het eten en het drinken.

   Toegevoegd van waarde onder vind ik ook zaken die erg vreemd zijn om te ondervinden, hele atmosfeer klopt voor geen meter meer en is erg van slag af, normaal was ik ook vrij stabiel maar val in het ene ziek proces na het andere in rap tempo, gelukkig aangevuld door mensen die het zelfde obdervinden.

   Ook de split is duidelijk waar te nemen in bewustzijns coefficient, kan er geen touw meer aanvast knopen wat veel mensen zeggen, doen en laten om me heen, soms is het zo te gek voor woorden als of ik ook een repetilian zou kunnen zijn of dat we juist mee gezogen worden in hun uitstervende wereldje van huiselijk genot.

   M.a.w. we houden de moed erin voor de turn over en gaan gewoon door tot het universele black hole gaatje in de kosmos.

   Blue
   http://www.youtube.com/watch?v=rWlJqwTC1gc&feature=feedu

  4. Hey Hyper & Paul
   Bedankt voor deze mooie woorden , ik voel me er af en toe best wel onzeker over of ik bepaalde dingen wel of niet deel , je weet wel , de energystroom die terug kan vloeien
   .Ieder van jullie heeft wel eens dingen aangegeven die mij veel geholpen hebben , in mijn optimaformavisie is dat hoe dingen zouden moeten werken .
   almetal wil ik gewoon zeggen ;
   dankje guido , paul , hy[peralert , marcel , wattenstaf , dawn , angela , lianne , mirakeltje , wout , john ,en wie ik ook vergeten ben , we doen het samen , amen !

  5. @ cozmic 8D Je hebt helemaal gelijk, zelfs de stoeipartijen en botsingen zijn heel waardevol. Mooie rottige en alledaagse leermomenten die we samen delen . Daar is niets onbenoembaars aan.
   liefdevolle groet marcel

  6. @Paul

   in het kort: vit. D3 & C hoog gedoseerd

   in het lang:
   het ziek worden van zovelen lijkt mij mogelijk veroorzaakt door het zeer ernstige gebrek aan met name vitamine D (essentieel voor je immuunsysteem) bij even zovelen. De huid maakt niet altijd vit. D aan als je in de zon staat maar doet dit alleen als de zon sterk genoeg is. Vuistregel is (bij heldere lucht) dat je huid vit. D aanmaakt als je schaduw korter dan jezelf is. Maar aangezien een heldere lucht tegenwoordig best een zeldzaamheid is, vraag ik me af hoe vaak de zon überhaupt nog sterk genoeg is om vit. D productie te triggeren.
   De ADH van vit. D (en dus de hoeveelheid in de standaard multi-vit. pil) is absurd laag (en vaak wordt er ook nog eens vit D2 gebruikt ipv D3 en met D2 kan je lichaam niet zoveel).
   Wist je bijvoorbeeld dat de ADH voor vit. C is vastgesteld op de dosis die scheurbuik voorkomt? Het is bij lange na niet de optimale dosering.

   Alle dieren kunnen zelf vitamine C maken in hun lever (of nieren).
   Alleen de mens, mensapen, de cavia en een vruchtenetende vleermuis kunnen dit niet. Zij moeten hun vitamine C uit voedsel halen. Honden en katten bijvoorbeeld maken, omgerekend naar menselijk gewicht, ca 10 gram vitamine C per dag! Een Amerikaanse commissie heeft de dagelijkse hoeveelheid vitamine C, nodig voor mensapen (in dierentuinen bijvoorbeeld), gesteld op 3,8 gram. Dit steekt schril af bij de slechts 50 mg die mensen nodig zouden hebben.

   http://www.pavitro.com/vitamine_c.html

   Ikzelf slik dagelijks 1 of 2 van deze: http://www.bodyenfitshop.nl/vitamine-d/natures-way/vitamin-d3-2000-iu en 1000mg ‘Esther C’ van ‘de Tuinen’ (veel beter opneembaar dan gewone vit.C ) naast 1 of 2 goed complete multi-tabs en heb nergens last van.

  7. @John

   Inderdaad, tekort aan vit. D blijkt waarschijnlijk een belangrijke factor bij het ontstaan van veel ‘welvaartsziektes'(zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, MS, etc. etc.) te zijn.

  1. Martijn, ik heb mezelf net door het Toilet heen gespoeld, nu jij ook nog, dan houden we op met bestaan op WTK.

   Guido ook weer helemaal blij, net als al die anderen, ik ben tenminste al afvallige nr 1.

  2. Sommige mensen vergeten al te vaak dat ik voor spiegels altijd zo’n hamertje tik achter de hand heb, die je ongebruikt als je per ongeluk de lsoot in rijdt en je moet je ruit ermee verbrijzelen.

   Het werkt altijd meer dan voldoende en voor resterende sterretjes moet je niet bij mij zijn maar liefst bij CarGlass, wordt nog vergoed via de verzekering ook…

  1. Met honing alléén genees je geen urineweginfectie. Maar tegen resistente bacteriën kan dit een interessant verhaal worden.

  2. Oeps! Spelfoutje. Het moet natuurlijk zijn bacteriën die resistent zijn voor huidige antibiotica.

 8. Uhm de reguliere medicijnen werken ook vooral door het placebo effect hoor! De gerespecteerde dokter en de gerespecteerde apotheker zorgen vooral voor een goede overtuiging van de werking van het medicijn. (= placebo effect)

  1. Eigenlijk werkt er helemaal niks, je wordt van alles eigenlijk nog maar zieker van, vooral in je portemonnee… Is er nog een mogelijk die overblijft om zonder alles op een natuurlijke manier dood te gaan met oorzaak onbekend?

 9. Suggestie en vooral zelfsuggestie zijn twee hele grote en diepe krachten, en zeker niet DE nullijn, maar wel de nullijn van genomen medicijnen.
  Tegen woordig is gewoon niet meer goed genoeg, en daar wordt door de economische samenleving op ingespeeld, kijk naar veel vrouwen met omhoog gepropte tietjes, wat moet dat nou voorstellen, en dan vaak blijken het dan ook nog plastic zakken te zijn.
  Ook de Pharma industrie ziet hier zijn kans schoon, waar vroeger de zaak afgedaan werd met een simpel aspirientje en een pommade gaat men nu direct over tot zwaardere kostbare medicijnen.
  In de medicestand gold lange tijd het denken van het speelt zich af tussen de oren, er werd met wat bemoedigende woorden wat zelfsuggestie te niet gedaan, en dan lekker naar bed, kruikje lekker worden toegedekt, misschien lekker versterkend soepje, mmm daar wordt je beter van.
  Dat eeuwige van ik voel me niet lekker Dokter, ja wat voel je dan ja dat weet ik niet, nou dat is hem dan, de ingebeelde zieke van Molliere, eeuwig ziek en nooit dood, zo van die krakende wagens, die het langste mee gaan.
  De zelfsuggestie is vervangen door placebo’s, maar het is het misbruiken van een door intuÏtie geboren suggestie van er is iets niet in orde met mij, nou en dat kan heel diep weg komen, en hoeft niet altijd psychis te zijn.

 10. Waarom Barroso en Van Rompuy hopen op een lage opkomst bij de komende Europese verkiezingen:

  http://www.nu.nl/internet/3663166/ec-waarschuwt-sociale-media-bij-onderhandelingen.html

  Bedoeling is om alles achter uw rug te ritselen ten behoeve van het internationale grootbedrijf en de carrieres van de politici.

  Daarom vaardigen de partijen kleurloze types af naar Brussel en wordt er geen aandacht aan besteed in de media.

  En daar slaagt men behoorlijk in want ik lees overal dat mensen niet gaan stemmen.

 11. knowtoomuch zegt:

  Jammer dat Micha niet ook even de ‘Rhineland concentration camps’ aantipt.

  Wat er namelijk ook gebeurd mag zijn in of boven Schweinfurt, dit speelde zich wèl af tijdens de Tweede Wereldoorlog ; het is dan ook zinvoller over de geallieerde misdaden NA mei ’45 te spreken lijkt me.

  Nou, bij deze zal ik het dan maar hebben over de miljoenen verkrachtingen die in het naoorlogse Dld hebben plaatsgevonden en over de 1,2 tot 1,7 milJOEN moedwillige MOORDEN op duitse soldaten en burgers NA die officiële overgave :

  ■ ‘The Terrible Swedish Jew’ Eisenhower and his ‘Allied Death Camps’ ; 1.2 – 1.7 MILLION German soldiers died AFTER may ’45 up to ’50 !!! :

  http://iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Eisenhower.html

  &

  http://rense.com/general46/germ.htm

  &

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=235

  ■ VID : “The Rhine concentration camps” , 15 min :

  http://www.youtube.com/watch?v=atMufGPkO-8

  ■ England started bombing Germany first (1939) :

  http://carolynyeager.net/newsletter/pilots-bomber-command-cannot-be-called-heroes

  ■ “Allied War Crimes 1941-1950” :

  http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=236

  ■ The Jewish Declaration of War on Nazi Germany”, the economic boycott of 1933 :

  http://www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archives/articles/jdecwar.html

  ■ “The Unknown Holocaust”, by Mark Weber, twee docs (2x12min) over de moord- en verkrachtpartijen door geallieerden en communisten (nà de duitse overgave) van duitse kinderen en vrouwen :

  Deel 1 :

  http://www.youtube.com/watch?v=EVPc2yOANEg

  Deel 2 (‘Allied death camps’ !) :

  http://www.youtube.com/watch?v=8SBko6Lyblg

  Kijk, DIT soort informatie zou ik OOK graag in de schoolboekjes willen zien opgenomen worden, en wel in de plaats van de hoofdstukken die gewijd zijn aan de gaskamertjes die er nooit zijn geweest. Althans, niet om mensen te vergassen ; wèl voor de ontsmeting van matrassen, dekens, kussenslopen enz natuurlijk.

  ■ Zyklon-B : enkele technische specificaties over het kleding- en matras-ontsmettingsmiddel :

  http://fathersmanifesto.net/zyklonb.htm

  &

  http://www.anderekijk.info/zyklon-b/ ( nederlandstalig )

  &

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_cyanide

  1. Oorlo is iets vreselijks, elke oorlog, en in oorlogs tijd grijpen de psychopaten en sexueel verkeerde mensen hun kans, de Nederlandse SS bestond hoofdzakelijk uit sexueel gefrustreerde jonge mannen, die door de sociale contrôle die er toen heerste niet zich uit konden leven.
   En er van uitgaande dat 10% van de mensheid van ligt tot zeer zwaar psychopaat is, nou dan begrijp je alles.

 12. Als je weet wat het Russusche volk is aangedaan inclusief de Russische Joden, tijdens 40-45, dan vraag je je af, hoe is het mogelijk dat er nog uberhaupt Duitsers leven, trouwens dat vroegen vele zich zelf ook af, was vlak na de oorlog in Duitsland, heb goed de sfeer kunnen proeven, dat was er niet altijd één van een verslagen volk, beetje rancuneus zo hier en daar.

 13. Het is lang geleden dat dit mooie artikel passeerden nu moet ik op eens denken aan Molliere,
  met de ingebeelde zieke, maar voor veel healers is een aan hypochondrie lijdend persoon een waarlijke patient, is het wel ingebeeld, is er geen pijn, in mijn weten wordt dit behandeld als een ligte geestesziekte, vaak zijn deze mensen zwaarmoegig melancholiek triest, met een leuk gesprek kom je al een heel eind, en dan de goede Homeopathie toegepast gaat het deze mensen soms !!! op eens een stuk beter, Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.