Advertentie

Eva is lief, een verhaal over… SCHULD..!


Dit keer in de gastcolumn, een verhaal van Eveline van Dongen; jurist, coach, verhalenverteller en taalkunstenaar. Met haar kraakheldere analyses en liefdevolle visie op bewustwordingsprocessen opent zij ogen en vooral harten. Haar gepassioneerde stukken worden op social media vele duizenden keren gedeeld en zijn een baken van licht voor tienduizenden lezers.

(Klik voor link naar onze bookshop voor meer info)

‘Eva is lief’ is de debuutroman van Eveline van Dongen. Het boek omvat een bron van wijsheid en neemt de lezer mee in een ontroerend, ontwapenend en inspirerend verhaal. Gedrenkt in liefde en met een vleugje humor zal het je op je grondvesten doen schudden en je een nieuwe wereld tonen. Eva is lief geeft een hoopvolle blik op een prachtige toekomst, waarin liefde, verbinding en gezondheid centraal staan. Een spirituele roman, die je bevrijdt uit de wurgreep van schuld, op zowel individueel, maatschappelijk als zielsniveau.

Aan de hand van drie verschillende verhaallijnen ontdek je de verborgen boodschap van het verhaal van Adam en Eva. Die weg gaat via de donkere krochten van de ziel, door de duistere kelders van de samenleving en langs de zwarte verhalen uit de geschiedenis.

Vanuit een vrije val ontstaat er ruimte voor innerlijke autoriteit en vrijheid. Wanneer Eva, de koning en de ziel het oudste, meeste weggemoffelde verhaal aan het licht hebben gebracht, worden zij de koning van hun eigen koninkrijk en brengen zij de hemel op Aarde.

Ontdek de verborgen boodschap van het Adam en Eva verhaal en duik in de donkere krochten van je ziel, verdwaal door de duistere kelders van de samenleving en schuifel langs de zwarte verhalen uit de geschiedenis. Wij plaatsen hier een column van Eveline, over het begrip schuld en hoe het gevoel daarom heen, ons diep en diep belast.

* * *

 

Niet eerder stond ‘de schuldvraag’ zo openlijk en collectief centraal.

‘Eva is lief’, een verhaal over… SCHULD..!

2021 © Eveline van Dongen – Innertreasure (HIER)
2021 © deze versie WantToKnow.nl/be

x

Eveline

De voorstanders van het vaccin verwijten degenen die hem niet nemen dat zij moordenaars zijn en dat zij willens en wetens an-deren in gevaar brengen en zelfs de dood injagen. Diegenen die geen negatief testbewijs kunnen overleggen, dan wel PCR testen vervalsen, hangen gevangenisstraffen en zware boetes boven het hoofd. Diegenen die niet-gevaccineerd zijn worden steeds meer geweerd uit openbare ruimtes, omdat zij een gevaar zijn voor anderen. Diegenen die nu ergens hoesten of ziek de deur uit gaan, zonder dat zij negatief getest zijn, worden onverantwoordelijk gedrag verweten.

De tegenstanders van het vaccin op hun beurt verwijten degenen die het vaccin promoten, faciliteren en zetten dat zij verantwoordelijk zijn voor velen doden. Diegenen die meedoen aan het beleid met steeds verder ingrijpende beperkingen van onze grondrechten, worden nazi’s genoemd. GGD’s en priklocaties worden bestookt en in brand gezet, prikbus(-medewerkers) bedreigd en scholen worden aangevallen. Zij die voorstander zijn van de maatregelen, van de uitsluiting van niet-gevaccineerden en zij die de vaccins zetten bij kinderen wordt onverantwoordelijk gedrag verweten.

Beide kanten verwijten elkaar onjuiste, onvolledige en misleidende informatie te verstrekken met verstrekkende gevolgen en mogelijk vele doden tot gevolg. Waarbij zij volledig overtuigd zijn, dat de ander dit opzettelijk doet, dan wel in elk geval, willens en wetens het risico neemt, dat de dood het gevolg kan zijn van hun handelen. Als er echter iets is dat duidelijk is, dan is het wel dat velen het niet weten, dat sommigen het denken te weten en dat een enkeling het mogelijk zeker weet..!

Door de collectieve waan echter is het overduidelijk dat wat de waarheid ook is, dit pas dui-delijk wordt wanneer we weer vanuit gezond verstand en verbinding met elkaar in gesprek gaan. Waarbij belangrijk is om te beseffen dat vanaf welke kant je er ook naar kijkt, en aan welke kant je ook staat, niemand met opzet de ander de dood in wil jagen. Het is slechts een verschil van mening, een ander perspectief waarmee men naar de werkelijkheid kijkt. Vanaf welke kant je het bekijkt, is niet per definitie goed of slecht, het is slechts wat je gelooft..!

Laat het nu precies dat hetgeen wij geloven, ons brengt bij het aspect schuld..!
Interessant is dan ook om te kijken hoe deze schuldvraag momenteel onze samenleving splijt. Van oudsher is schuld namelijk het middel om een bevolking in de greep te houden. Zowel collectief als individueel bepaalt de mate van schuld hoe vrij jij je voelt. Dit kunnen financiële schulden zijn, maar ook bijvoorbeeld schuldgevoelens. Als je juridisch kijkt naar het begrip schuld kom je bij dood door schuld.

Wanneer de dood van de ander het gevolg van roekeloosheid, onvoorzichtig, nalatig of ge-brekkig handelen dan spreken we van schuld. Waarbij de gradaties van de schuld worden ge-hangen aan de mate waarin men welbewust en met ernstige gevolgen onaanvaardbare risico’s heeft genomen. Dood door schuld onderscheidt zich van moord doordat het niet opzettelijk is gebeurd. Met ander woorden wanneer men niet de opzet had om de ander te doden. De verwijten die men elkaar over en weer maakt, zijn gebaseerd op het begrip schuld. Wat juridisch dus betekent dat men bewust risico nam en ergens dus op de hoogte moest en kon zijn dat het eigen gedrag de dood van de ander tot gevolg kan hebben.

Nu is het de vraag of men hiervan bewust is.
De meeste mensen deugen en willen graag het goede doen. Afhankelijk vanuit welk perspectief je deze crisis aanvliegt is er dus ook een ander soort ‘goed’ dat je kan doen. Opvallend is dat juist dit ‘goede gedrag’ momenteel inzet is in deze crisis. Wat is goed gedrag? De meningen zijn daarover verdeeld en dan komt direct het aspect schuld om de hoek. Want niet goed gedrag en schuld zijn in vele religies onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En aangezien onze samenlevingen veelal zijn opgebouwd op religieuze normen en waarden, waarbij men door schuld, zonden, boetedoening en uitsluiting de volgers de juiste weg op lieten bewegen, is dat het nu meer dan ooit belangrijk om los te komen uit deze wurggreep van schuld. Mea culpa betekent letterlijk: dood door mijn schuld. De uitdrukking komt van oorsprong uit een traditioneel gebed van de Katholieke Kerk, genaamd ‘Confiteor’ (‘Ik beken’), waarin iemand zijn fouten tegenover God bekent. Tegenwoordig wordt het vooral directer gebruikt om een fout te bekennen.

Als je mea culpa bekijkt vanuit de context van het geloof, is het echter duidelijk dat het vooral betrekking heeft op je eigen leven. Jij bent dood door je eigen schuld. Schuld verzwaart, houdt je vast in negatieve gedachten en trekken je in de onderwereld die eigenlijk dus vooral je eigen duisternis is. Door vergiffenis van jezelf en de mensen om je heen wordt je levend. Enerzijds doordat het loslaten van deze last je letterlijk verlicht, maar ook figuurlijk omdat je je onderwereld verlicht en je negatieve gedachtegang heelt, waardoor de gouden kundalini-energie door jou heen kan stromen.

Ook vele religieuze teksten wijzen naar het licht in jezelf en het op die wijze bereiken van het eeuwige leven. Als je kijkt naar de chakraleer dan staan de onderste drie chakra’s ook voor je onderwereld. Schuld blokkeert deze onderste chakra’s. Zodra je je daarvan bevrijdt, kun je deze chakra’s vrij kan laten stromen en kun je leven vanuit een verlicht hart.

Schuld houdt je in een wurggreep.
Het zorgt ervoor dat je onderwereld niet stroomt, dat je vanuit angst en belemmerende gedachten gaat leven en dit blokkeert niet alleen je levensenergie en levensvreugde, maar ook en vooral je creatie en manifestatiekracht. Dus blijf je in cirkels ronddraaien, dan wel wordt het leven een neerwaartse spiraal en je gedachten en angsten een self fulfilling prophecy. En het is daarom dat mea culpa vooral naar je innerlijke wereld wijst.

Wil je de wereld veranderen, wil je weer grip krijgen op jouw realiteit, kijk dan naar jezelf. Zo binnen zo buiten. Niet voor niets is de uitdrukking: Wie met één vinger naar de ander wijst, wijst met drie vingers naar zichzelf. Bevrijd jezelf van de wurggreep van schuld op elk vlak in je leven en vooral in jezelf, dan ver-licht je de wereld.

Liefs, Eveline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.