Advertentie

Het succes van een samenwerkend collectief!


Hier op WantToKnow hebben we 2x aandacht besteed aan een petitie van Avaaz, een wereldwijd netwerk, een wereldwijde sociale beweging, die positieve veranderingen wil initiëren en daar waar nodig afdwingt, door de publieke opinie te beinvloeden. Het onderstaande bericht kregen we vandaag op de mail en we willen het graag met je delen, mocht je het niet zélf al in je mailbox hebben aangetroffen.

 

De acties die we hier hebben aangehaald van Avaaz, was de petitie om de walvisvangst te beperken én de GMO-petitie, die onlangs nog aan de Europese Commissie is aangeboden. En met succes onderneemt Avaaz deze acties, zoals blijkt uit het onderstaande bericht.

Het wordt ons van WantToKnow weleens verweten dat we negatief zouden berichten; maar niets is minder waar..! Ook wij proberen te inspireren met positieve berichten, ook wij proberen met een positieve blik naar de wereld te kijken.
Maar we vinden het van belang vooral doofpotten aan de kaak te stellen, omdat het juist die doofpotten zijn, die ongelooflijk veel energie van ons wegzuigen, maskers zijn voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen..! Informatie is macht, en dat geldt ook voor jou! Informeer je en weet waar je wordt bedonderd en waar je wordt ondermijnd.

Avaaz is een prachtig voorbeeld van een positieve manier om politieke besluitvormingsprocessen te beïnvloeden. En druk uit te oefenen op regeringen en bedrijven om actie te ondernemen of juist op te schorten. Avaaz is een mega-succes aan het worden; lees het artikel van Ricken Patel van Avaaz.

* * *

x

Er is iets belangrijks aan het gebeuren. Niet alleen groeit onze gemeenschap met 100.000 mensen per week, met meer dan 25.000.000 online acties, en veroorzaakt het een beroering als nooit tevoren. Niet alleen is het niveau van enthousiasme en zin in Avaaz die we bespeuren, huizenhoog.

We winnen ook. Telkens weer.

Vaak kiezen we onmogelijke gevechten met zeer weinig tijd om te winnen. Maar de stormloop van een plotselinge, overweldigende deelname van enorme aantallen burgers betekent telkens weer het verschil tussen succes en mislukking. Van The Economist tot Le Monde tot Al Jazeera merkt de media onze “spectaculaire successen” op, die het vermogen hebben om in “een politieke revolutie” het voortouw te nemen. Hier zijn een paar voorbeelden van de laatste weken:

* Canada (420.000 Avaaz leden), we verzetten ons tegen een alliantie tussen een media imperium en een minister president om de onafhankelijkheid van de media in het land te ondermijnen in hun eigen voordeel, en wonnen.

* Brazilië (730.000 leden) we brachten maatschappelijke beweging online en kregen een anticorruptie-wet door het congres, waardoor grote aantallen corrupte politici hun baan verloren – dit wordt wijd beschouwd als een politieke revolutie.

* Italië (240.000) we verzamelden oppositie tegen het voorstel van de Premier om corruptieonderzoekers te hinderen – commentatoren spraken van een overwinning, toen voor de eerste keer in de geschiedenis van Italië een online mobilisatie de parlementaire agenda veranderde.

* Argentinië (60.000) we kwamen samen om belangrijke gletsjers te beschermen tegen een schijnbaar zekere vernietiging door mijnbouw bedrijven, en wonnen.

* Zuid Afrika (70.000) we bouwden een massaal publiek protest op tegen drastische nieuwe censuur over de pers, waardoor de regering gedwongen was om het mediareguleringsvoorstel naar het Parlement aan te passen.

* Duitsland (480.000) duizenden telefoontjes van onze leden hielpen de regering tegenhouden om drastisch in haar budget voor ontwikkelingshulp te snijden.

Voor meer informatie over deze campagnes, zie onder deze e-mail of klik op deze link om meer te lezen, krantenartikelen in te zien en opmerkingen achter te laten op onze wereldwijde live-chat:

Dit waren alleen nog maar de overwinningen – in de laatste weken heeft Avaaz zeer snel gereageerd op de tragedie in Pakistan door meer dan 1,1 miljoen dollar te bezorgen aan lokale organisaties om 30.000 kinderen gedurende 2 maanden te voorzien van voedzame koekjes en melk, alsook te zorgen voor schoon drinkwater voor meer dan 3.000 families.
In Europa hebben Avaaz’ leden geschiedenis geschreven door het creëren van het eerste, 1 miljoen sterke, EU-burgerinitiatief (een democratisch mechanisme in de nieuwe EU grondwet) om het telen van alle genetisch gemodificeerde gewassen te bevriezen totdat meer onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de volksgezondheid en voedselveiligheid.

Een vreugdesprong is wel degelijk op zijn plaats, na de succesvolle strijd van Avaaz voor voortzetting van de stop op walvisvangst!!

Dit alles in maar een paar weken, volgend op andere belangrijke overwinningen in 2010 zoals het beschermen van de verbod op de walvisvangst en handel in ivoor, het creëren van ’s werelds grootste maritieme natuurgebied en nog veel meer. Het is het bewijs dat, als burgers samenwerken en slimme, strategische, acties ondernemen, democratie echt werkt!

Voorbij zijn de tijden waarin we alleen tijdens een verkiezing konden stemmen en dan passief de kranten moesten lezen om de resultaten voor de daaropvolgende jaren te zien. We gaan een nieuwe fase van nationale en wereldwijde democratie binnen, waarbij burgers voortdurend en krachtig bijdragen in het bepalen van de agenda en regeringen verantwoordelijk worden gehouden. Het is een spannende, veelbelovende tijd voor alle problemen waar we mee te maken hebben.

Het is tevens een verantwoordelijkheid. Nooit eerder was er een gemeenschap zoals de onze — we zijn met bijna 6 miljoen burgers uit elk hoekje van de planeet, met de mogelijkheid om ons op zeer korte termijn te organiseren. Als we samenwerken, de boodschap verspreiden, en tekens opnieuw actie ondernemen, is alles mogelijk. Tegen corruptie, voor het milieu, tegen armoede en meer, wat er nu gebeurt is van ons allen afhankelijk.

Met bewondering voor de publieke diensten van iedereen en hoop voor de toekomst,

Ricken, Ben, Alice, Luis, Emma, Stephanie, Alex, Milena, Heather, Iain, Graziela, Paula, David, Ben, Pascal, Benjamin, Brianna, Veronique, Giulia, Parvinder, MariaPaz, Saravanan, Kien, Yura, Vladimir, Alma en de rest van ons groeiende team 🙂

Ga met je muis naar beneden om meer details te lezen over onze recente campagnes en overwinningen, zowel als andere nieuwe informatie. Voor een geweldig, recent artikel over Avaaz, klik hier.

* * *

Een belangrijke overwinning: Het stoppen van de “Vriendjes-Media” in Canada

Canadese Avaaz’ leden beschermden hun democratie deze maand met succes door een poging voor het subsidiëren van een nieuwe, bevooroordeelde, nieuwszender met banden met de Premier, te voorkomen. 83.000 mensen tekenden een petitie tegen de speciale regeringstoelage voor Sun TV – een propagandistisch TV kanaal, opgezet door de voormalige PR man van Premier Harper, Kory Teneycke.

Rupert Murdoch is dé mediaman op Aarde, die vanachter zijn bureau bepaalt wat jij te zien en te horen krijgt. Niet in detail, maar in grote lijnen. En die zijn sterk genoeg om de hele nieuwsvoorziening in de wereld ‘plat’ te maken. Een van de grote stukken in het ‘wereldschaakspel’.

Het project was bedacht na een geheime lunch tussen Harper, Teneycke en de beruchte Rupert Murdoch, die genadeloos zijn enorme media-imperium uitbuit om politieke leiders van diverse grote landen te manipuleren.

Murdoch bedacht de radicaal rechtse Tea Party beweging in de VS, nadat hij door Barack Obama was afgewezen. Hij heeft 5 leidinggevende Republikeinse VS presidentskandidaten in dienst, en geen enkele regering in het VK heeft zonder zijn steun in de laatste 30 jaar een verkiezing gewonnen. De Canadezen waren vastberaden om ervoor te zorgen dat Murdoch’s “vriendjes-media” stijl van democratische ontwrichting niet naar Canada gebracht zou worden.

Nadat Avaaz zich tegen Sun TV mobiliseerde, gooide het media-imperium elke grote tactiek naar ons, die het kon bedenken – lastercampagnes in een tiental kranten van hen, bedreiging met rechtszaken als we niet onmiddellijk de campagne zouden stoppen, en zelfs links naar een criminele vervalsing van onze handtekeningenactie.

De leden van Avaaz lieten zich niet afschrikken en vochten terug met 83.000 handtekeningen, 21.000 persoonlijke brieven naar de mediacommissie van de regering, en brachten meer dan 400.000 dollar bij elkaar voor eventuele rechtszaken, om het gevecht aan te gaan in de media en om een onderzoek te starten naar de vervalsing. De donaties stelden Avaaz in staat om Canadese topadvocaten en experts in te huren om te helpen de aanvraag van Sun TV aan de regering te betwisten.

Het resultaat was een overwinning op alle fronten!
Kory Teneycke was gedwongen ontslag te nemen, hij gaf toe dat hij “het debat had vervalst” en SunTV zag af van haar poging om de lancering door de regering gefinancierd te krijgen. Murray Dobbin, een bekende commentator, schreef: “Het is een enorme overwinning voor elke Canadees, die de tijd nam om te schrijven, e-mailen, telefoneren of op een andere manier dit groteske plan aan te vechten om de politieke cultuur van Canada naar extreem rechts te drijven. En in het bijzonder een overwinning voor Avaaz, de online sociale beweging, die Teneycke en zijn pesterijen in de openbaarheid bracht.”

Ficha Limpa: het uitdrijven van corruptie in Brazilië

Een enorme online campagne door de Avaaz gemeenschap in Brazilië behaalde een overweldigende overwinning tegen corruptie. De “blanco strafblad”-wet was een brutaal voorstel, waardoor het elke politicus, die ooit was veroordeeld voor misdaden zoals corruptie of het witwassen van geld, verboden werd om zich nog kandidaat te stellen.Omdat er een onderzoek loopt voor corruptie tegen bijna 25% van het Congres, zeiden de meeste mensen dat het nooit zou worden aangenomen. Maar we wonnen nadat Avaaz de grootste online campagne in de geschiedenis van Brazilië opstartte, door een handtekeningenactie meer dan 2 miljoen handtekeningen te helpen binnenhalen, naast 500.000 online acties en tienduizenden telefoontjes! De media doopte ficha limpa een “politieke revolutie”.

En tot nu toe is de overwinning blijvend, dankzij de Avaaz gemeenschap en het publieke bewustzijn, dat door de campagne is gecreëerd: zelfs nu corrupte politici druk uitoefenen om de wet te laten herroepen, hebben we hun elke stap gevolgd en hun plannen verijdeld.

Bavaglio: het stoppen van de “wet om de mond te snoeren” in Italië

Met een historische overwinning in Italië van de macht voor het volk, mobiliseerden 340.000 Italianen zich tegen de “Legge Bavaglio” of “Wet om de Mond te Snoeren” — welke op een fatale manier de macht van het Italiaanse rechtssysteem, om misdaad en corruptie te bevechten, aan banden zou hebben gelegd door draconische sancties voor redacteuren en journalisten, die politici ter verantwoording zouden roepen.

Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat publieke demonstraties het voor elkaar kregen om de parlementaire agenda te veranderen. Prof. Stefano Rodotà, jurist en rubriekschrijver van La Repubblica, zei “Er is een kanaal geopend tussen de politiek en de bevolking. Een afstand, die een ogenblik onoverbrugbaar leek, is overbrugd.”

Argentinië: het beschermen van de gletsjers

Gedurende vele jaren hebben in Argentinië mijnbouw-bedrijven gletsjers vernietigd, terwijl ze 70% van het drinkwater leverden aan het land. Een wetsontwerp was voorgesteld om ze te beschermen, maar niemand dacht dat het zou worden aangenomen, gezien de enorme macht van de mijnbouw-bedrijven. Dat was totdat Argentijnse Avaaz-leden en hun partners zoveel druk begonnen uit te oefenen, dat ze voor een omwenteling zorgden.

Vorige week heeft het Argentijnse Senaat een wetsvoorstel aangenomen om de gletsjers te beschermen tegen de mijnbouw-industrie, nadat Avaaz leden belangrijke senatoren overspoelden met meer dan 8.000 berichten, voorafgaande aan de stemming. Tevens voegden ze hun naam toe aan een petitie voor de bescherming van de gletsjers en ze haalden meer dan 11.000 handtekeningen op in een paar dagen.

Zuid Afrika: het behouden van een onafhankelijke pers

Meer dan 30.000 Avaaz leden in Zuid Afrika tekenden een petitie om de persvrijheid te beschermen tegen wijdverspreide overheidsbemoeienis. Een wetsvoorstel, dat daarvoor aangestelde leden van de regering controle zou geven over de media in het hele land, werd aangepast en de belangrijkste schadelijke clausules verwijderd in reactie op de overweldigende publieke oppositie. De beweging om de onafhankelijkheid van de media in Zuid Afrika te behouden, is nog steeds aan de gang en de Avaaz campagne staat centraal in de strijd.

EU: 1 miljoen tegen GGOs

(zie hier op WantToKnow het betreffende artikel)

Avaaz heeft een ongekende, 1 miljoen sterke, Europese handtekeningenactie opgezet om het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen te stoppen totdat beter onderzoek is uitgevoerd. De petitie is het eerste EU burgerinitiatief — dat 1 miljoen Europese burgers de mogelijkheid biedt om een officieel wettelijk verzoek te richten naar de Europese Commissie.

Het was gelanceerd in reactie op de recente beslissing van de Commissie om, voor het eerst in 12 jaar, genetisch gemodificeerde gewassen toe te laten. De beslissing werd gezien als een gunst aan het adres van de GM pressiegroep, en een belediging voor de meeste Europeanen, waarvan 60% gelooft dat grondig onderzoek nodig is alvorens gewassen te laten groeien, die mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid en het milieu opleveren.

Duitsland: het veiligstellen van cruciale ontwikkelingsgelden

Begin oktober waarschuwden waarnemers dat Duitsland van plan was om twee derde van haar bijdrage aan het Wereldfonds ter Bestrijding van AIDS, TB en Malaria te schrappen. Maar een goed uitgekiende golf van telefoontjes van Duitse Avaaz-leden naar hun regering hielp het tij te keren — en de Duitse regering kondigde op het laatste moment aan dat het de gehele toegezegde bijdrage zou leveren, namelijk 600 miljoen dollar over een periode van drie jaar.

Pakistan: geven – daar en wanneer het het meest nodig is

Zodra een humanitaire ramp met verschrikkelijke gevolgen zich in Pakistan ontwikkelde, met een-vijfde van het land onder water en miljoenen mensen dakloos en er wanhopig nood was aan hulp, kwam onze gemeenschap in actie.

Avaaz leden gaven gul en schonken meer dan 1,1 miljoen dollar in de cruciale dagen na de ramp — waardoor de hoognodige hulp door efficiënte lokale organisaties ter plekke kon worden gefinancierd. Door samen te werken met vertrouwde internationale organisaties (Oxfam, Plan, ActionAid) om de meest effectieve lokale partners te vinden, hielpen we om essentiële benodigdheden zoals voedsel, onderdak en medicijnen naar 20.000 families te brengen.

Steun de Avaaz gemeenschap! We worden volledig gefinancierd door schenkingen en ontvangen geen geld van regeringen of bedrijven. Ons toegewijd team zorgt er voor dat zelfs de kleinste bijdragen veel helpen — schenk en help AVAAZ, wordt lid. De link naar hun donatiepagina bereik je door deze ‘petetieknop’ in te drukken..

x

3 gedachten over “Het succes van een samenwerkend collectief!

 1. Zeer Goede acties van Avaaz ik hoop ook
  dat daardoor het koopgedrag van mensen gaat veranderen.
  Wat in het algemeen nog wat onderbelicht blijft.

  Vind het overigens jammer dat WantToKnow geen
  aandacht heeft besteed aan de Frontier Award van dit jaar

  groet
  maup

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.