Advertentie

Briefje van Jan: aan Hugo de Jonge..


Dijkgraaf begon zijn journalistieke carrière in 1982 als verslaggever/redactiechef van het Rotterdams Nieuwsblad en de Haagsche Courant. Vanaf de overstap naar het weekblad Panorama. Om in de periode 2002-2006 hoofdredacteur van het gratis dagblad Metro te worden. Na zijn hoofdredacteurschap bij het vakblad Management Team (2006-2008) en tv-recensent bij de gratis krant Sp!ts, werd Dijkgraaf in januari 2009 hoofdredacteur van opinieweekblad HP/De Tijd.

Jan Dijkgraaf, auteur, columnist, redacteur en uitgever

Augustus 2010 ging Dijkgraaf als hoofdredacteur en radiopresentator aan de slag bij de nieuwe publieke omroep PowNed, maar binnen twee maanden legde hij deze functie van hoofdredacteur weer neer. Het radioprogramma Echte Jannen bleef hij tot september 2011 als freelancer presenteren bij deze omroep. In december 2016 werd Dijkgraaf lijsttrekker van de toentertijd nieuwe politieke partij GeenPeil en mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, waarbij ze er niet in slaagden in de TK te komen. Dijkgraaf was in 2020 columnist voor het radioprogramma van Veronica Inside.

Osjato
In 2020 richtte Dijkgraaf samen met Erica Renkema (de partner van Martien Meiland) de uitgeverij Osjato op, waar zij boeken in eigen beheer uitbrengen. In 2020 schreef Dijkgraaf zijn eerste biografie voor Osjato over Martien Meiland, dat in oktober 2020 verscheen onder de naam MARTIEN: van burgermeesterszoontje tot kasteelheer. Na 2,5 maand waren er al ruim 140.000 exemplaren van dit boek, verkocht. Een jaar later bracht Dijkgraaf in oktober 2021 de biografie uit over zakenpartner Erica Meiland, de vrouw dus van Martien, met de titel ‘0ERICA: de motor achter de Meilandjes’. Opnieuw bereikte een boek van Osjato de eerste plaats in De Bestseller 60.

Schrijven zit Jan Dijkgraaf in het bloed en wij plaatsen hier graag zijn ‘Briefje aan Hugo de Jonge’, zoals je weet ook ons ‘oogappeltje’… Genoegen ervan! En als je de site van Jan Dijkgraaf wilt volgen, kijk je HIER!

* * *

Briefje van Jan – aan Hugo de Jonge

* * *

“Ik tik stukkies… Gun mij ook een hobby.. Het komt allemaal door ome Ger; die had halverwege de jaren ’70 al een elektrische typemachine waarop ik mocht tikken. Daarna hield het nooit meer op. Gewoon omdat ik het leuk vind, schrijf ik onder het motto three columns a day keep the doctor away naast mijn echte werk nog altijd stukkies. Het nu is het zover: elke ochtend om 7.01 uur stipt staat het ‘Briefje van Jan’ online, ergens in de loop van de dag verschijnt mijn ’99 woorden’ en tenslotte is er rond het avondeten het ‘Toetje van Jan’. Dit keer schreef ik mijn ‘Briefje van Jan’ aan dhr. Hugo de Jonge.”

Meneer De Jonge,

Politici speculeren erop dat het stemvee kort van memorie is. Is het ook. Even terug naar Prinsjesdag 2021. “Het demissionair kabinet trekt de komende tien jaar 100 miljoen extra per jaar uit voor het bestrijden van de woningcrisis. Dit bedrag zal vooral worden gebruikt voor het versnellen van bouwprojecten die moeilijk te financieren zijn. Het doel van de investering is om 900.000 woningen te bouwen.”

Daar staat: 900.000 nieuwe woningen in tien jaar bouwen. Meteen door naar 18 juli 2022, toen werd het ‘Nationaal Toekomstbeeld Fiets’ wordt gepresenteerd.“Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. In tien jaar tijd moet 1.000.000 nieuwe woningen worden gebouwd, bijna geheel binnen stedelijk gebied.” Daar staat: 1.000.000 nieuwe woningen in tien jaar bouwen.

‘Bouwen’.
Vraag de kindjes in groep 1 van de basisschool wat ‘bouwen’ is en allemaal weten ze het antwoord. Er is niks, er komen spullen, machines en mensen en dan ontstaat er iets. En als alles klaar is, staat er een bouwwerk. Bijvoorbeeld: een huis. U belooft sinds u als beloning voor het zoekmaken van 5,1 miljard euro aan bonnetjes op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (HIER) een transfer maakte naar het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat u 900.000 (of toch 1.000.000?) huizen gaat bouwen vóór 2030. Werkelijk iedereen met een beetje gezond verstand, snapt dat u die belofte niet gaat nakomen.

Zelfs u. Al maakt u zich daar totaal niet druk om.
Ten eerste bent u in 2030 (het jaar waarin definitief kan worden vastgesteld dat u een bluffer was) geen minister meer.
Ten tweede treft de woningnood u en uw gezin niet. U bent financieel geprivilegieerd genoeg om uw zoon Ismael van dan 24 jaar en dochter Sarah van dan 21 jaar te helpen bij het huren of kopen van een huis. En anders kunt u altijd uw netwerk nog inschakelen. Want zo werkt dat in jullie kringen.

Waar u zich wel druk om maakt, is de beeldvorming nú. Dat is namelijk voor politici tegenwoordig het allerbelangrijkste. Zéker voor politici die zo stuitend ijdel zijn dat ze de camera’s zelfs tijdens de bordesscène van een nieuw kabinet proberen te lokken door Bassie en Adriaan-schoenen te dragen of die midden in de lockdown wegens corona vrolijk een kerstlied gaan zingen bij de commerciëlen.

En voor de beeldvorming is het dus beter dat u nú ingrijpt. Heeft u gedaan en het woord ‘bouwen’ in de ban gedaan. En dat heeft u vervangen door ‘bijkomen’. Er moeten geen 900.000 woningen meer worden ‘gebouwd’, er moeten 900.000 woningen ‘bijkomen’. Een subtiel verschil.

Dus kreeg de Tweede Kamer vlak voor Hemelvaartsdag een brief van u (HIER) waarin u aankondigde hoe u 260.000 van de beloofde 900.000 woningen gaat realiseren.

   • Etages op bestaande woningen plempen…
   • Bestaande woningen splitsen…
   • Kantoren transformeren…
   • ‘Microwoningen’ in achtertuinen toestaan…
   • Woningdelen door ouderen…
   • Kamerverhuur door particulieren eenvoudiger maken…
   • De hospita van stal halen…

Met ‘bouwen’ hebben de meeste plannen niks te maken. In de eerste voorbeelden hooguit met ‘verbouwen’, de laatste drie voorbeelden leveren núl nieuwe woningen op (hoezo 260.000 woningen erbij?) en zijn vooral een heel beroerde stap terug in de tijd. Mijn ouders hebben het direct na hun huwelijk in 1960 nog even moeten doen, ‘inwonen’ (HIER). En dat gold voor velen. Maar toen was het land nog in wederopbouw. Was er perspectief. Nu zitten we met z’n allen in de sloopfase. Nu lonkt de armoe (HIER).

Maar laat ik positief eindigen. Het is niet dat u níets doet. Inmiddels zijn bijvoorbeeld de eerste 2000 ‘prefab woningen’ die u heeft besteld en betaald (200 miljoen euro) klaar.Waar die staan? Nou, lang niet allemaal in een woonwijk, want die stomme gemeentes willen ze niet hebben en de(ze) Dwangwet (HIER) is nog niet in werking getreden.

Waar dan wel? Nou, in de opslag (HIER). Misschien wel dezelfde opslag waar de mondkapjes van uw vriend Sywert van Lienden liggen.

Groet,

JanD

 

 

1 gedachte over “Briefje van Jan: aan Hugo de Jonge..

 1. Ook dit komt en kwam altijd weer, doordat de meerderheid van de bevolking, eigenlijk nimmer echt hun ogen durfde te openen voor al die kul, die de afgelopen decennia over ons werd uitgestrooid!
  Zo ook krijgen werkelijke mensen zoals Jan Dijkgraaf, nooit echt een poot aan de gron in dit alzo meer dan zieke systeem. Dat dan weer, omdat de massa, dit dan eigenlijk maar al te graag schijnen te willen. Want dan kunnen ze maar doorgaan met hun hele nep-levens hier op Aarde, zonder dat ze zich dan moeten gaan inspannen, voor war hier echt gaande is!
  Dat is al weer gebeurd gelijk al na de zogenaamde bevrijding,onder de leiding, of is het eigenlijk ‘lijding’, van Generaal Eisenhouwer! Die ook later, toen hij de president werd, ook alweer verleid werd door de werkelijke machthebbers van dat ook al zo zieke land. En was dat eigenlijk ook al niet zo, na de strijd, toen al, in de 17e eeuw? Zijn ze daar dus gewoonweg mee verder gegaan? Ook om de mensheid voordurend van de domme te laten houden, en zo steeds weer hun duivelse plannetjes, alweer en steeds weer de bovenhand te doen laten krijgen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.