Advertentie

Tessa volgt haar ego..


Wij introduceren op WantToKnow een nieuwe rubriek. ‘Meelezen, meeleven.’ We merken dat veel mensen in deze bijzondere tijden ook bijzondere ervaringen hebben en/of tegenkomen op hun ontwikkelingsweg en deze ervaringen graag delen.

Neem bijvoorbeeld Tessa Koop, mede-oprichter van deze site, je kent haar. De afgelopen 2 jaar heb je kunnen lezen wat voor een bijzondere en heel persoonlijke ontwikkeling Tessa heeft doorgemaakt. Nu Tessa niet meer werkzaam is voor WantToKnow, maar deze site nog steeds een warm hart toedraagt, zullen we haar columns, die ze speciaal schrijft voor de site Vrouw.nl, ook hier plaatsen. Want geloof nou niet dat Tessa een gezapige ‘zoete-lieve-Gerritje’ is geworden; integendeel!

In deze rubriek zullen we dus alle mensen aan het woord laten, die een persoonlijk verhaal te delen hebben en dit ook doen.. Door het lezen van de ervaringen van de mensen die hier aan het woord komen, is het inderdaad: ‘Meelezen, meeleven’..!

Op WantToKnow voortaan in ieder geval alle columns van Tessa, zoals die verschijnen op Vrouw.nl.

X

* * * * * * *

De Nieuwe Vrouw: Ik en mijn ego

In haar rubriek voor Vrouw.nl schrijft Tessa Koop, schrijfster en journaliste, wekelijks over ‘de nieuwe vrouw’.
Het is die vrouw die tevoorschijn komt als ze in het leven van alledag (nog) meer vanuit haar hart gaat leven. Deze vrouw is dan kapitein op haar eigen schip, vertrouwt op haar intuïtie, gelooft in haar kracht, zet dromen om in werkelijkheid en inspireert anderen hetzelfde te doen.

Maar laten we eerlijk zijn: de nieuwe vrouw worstelt ook vaak met zichzelf. Allerlei oude en beperkende overtuigingen zorgen ervoor dat we vaak onze eigen kracht niet zien en ervaren. En hoe doe je dat in het dagelijks leven: uit je hoofd naar je hart? Tessa deelt haar ervaringen met jou en neemt je mee op haar ontdekkingsreis naar wie we zijn, wat er gaande is in de wereld en waar we naar op weg zijn.

Tessa volgt haar ego..

X

‘Tessa volgt haar ego i.p.v. haar hart.’ Zo reageerde een mannelijke bezoeker (met de naam ‘Kees’) op WantToKnow.nl op mijn eerste column. Voor mij een reden om tussendoor even een nieuwe column te wijden aan het ‘ego’. Deze reactie raakt me namelijk en dus zegt het iets over mij maar ook over veel lezers, die het ego associëren met iets negatiefs.

Zeker in spirituele kringen is het ego veroordeeld tot iets wat we in onszelf moeten elimineren. Begrijpelijk in een wereld die wordt geregeerd door het ego. En zie wat het ons heeft gebracht. Toch verdient het ego het niet om met de grond gelijk gemaakt te worden. Het is immers ook een ‘geschenk’ van de Schepper. Echter omdat we vanuit ons hoofd zijn gaan leven, heeft ons ego de regie in handen genomen terwijl het oorspronkelijk is bedoeld als dienaar van de ziel.

Luister eens naar deze mooie uitspraak van Einstein:

Albert Einstein: diepere weten-schap.. 'God dobbelt niet!' is één van zijn uitspraken. Ook de prachtige uitspraak hiernaast zal je treffen..Einstein zei het zo mooi:

The intuitive mind is a sacred Gift and the rational mind its faithful servant.
We have created a society that honors the servant and has forgotten about the Gift.’

Ik, een mooie vrouw..
Het mooie is: ik snap Kees wel. Met veel toeters en bellen kondig ik mijn nieuwe rubriek aan en plaats er ook nog eens twee foto’s van mezelf bij. Daarmee lijk ik niet onder stoelen of banken te willen steken dat ik een mooie vrouw ben en dat de wereld mag weten waar ik voor sta. Dat klopt.

Maar wat ik er ook mee wil laten zien is dat je geen tik van de molen hoeft te hebben gehad om je met deze materie bezig te houden.

Jarenlang bleef bewustwording toch een beetje in een stoffige hoek hangen. Zeker als je daarbij ook nog eens geïnteresseerd was in ‘conspiracy’ en buitenaards leven. (Mijn passie waar ik jullie nog veel meer over zal vertellen, naast allerlei andere zaken natuurlijk).

En je moest eens weten hoe moeilijk ik het heb gevonden om mijn kop boven het maaiveld te steken en te zeggen:

‘Hallo ik ben Tessa, ik ben journalist en ik schrijf over bewustwording, doofpotten en buitenaards leven.’

Wild paard
Toch heb ik het gedaan. (Ook al twijfelde ik of het mogelijk was met die keuze mijn brood te kunnen verdienen.) Vooral omdat ik de materie zo belangrijk vind en ik voel me verantwoordelijk als journaliste om dat wat ik ontdek te delen met andere mensen. Ik kan het ook in volledige anonimiteit doen, met pseudoniemen enzo.

Maar als je het dan weer hebt over het volgen van je gevoel, heb ik het gevoel dat het veel krachtiger is als ik sta voor mijn eigen waarheid. En dus met de billen bloot ga. Is het ego dus ‘goed’ of ‘slecht’? Dat ligt er – mijns inziens – maar net aan hoe je ermee omgaat. En of je bereid bent steeds opnieuw kritisch en oplettend naar jezelf te blijven. Zijn ego en ziel met elkaar in balans?

'EGO'.. Een moeilijk begrip? Freud benoemde het zo mooi: ‘De persoonlijkheid zelve’.

De persoonlijkheid zelve..
Wat is het ego eigenlijk? Freud noemde het zo mooi ‘de persoonlijkheid zelve’. Stel dat je net als ik uitgaat van het paradigma dat alles één is, is onze persoonlijkheid dus een individualisatie van het geheel. Met als doel om jezelf te ervaren.

Dus in essentie is afgescheidenheid een illusie waarmee we hier op Aarde te dealen hebben. Als je dat bent vergeten (en jij dus denkt dat je alleen je lichaam bent) is de kans groot dat je ego de macht grijpt.

Je hoeft maar om je heen te kijken wat er in de wereld gebeurt als onze mannelijke kant in charge is en onze vrouwelijke kant wordt weggedrukt. Nu snap ik waarom onze femine side door de heersende macht als bedreigend wordt ervaren. Zo bedreigend zelfs dat de hele vrouwelijke energie uit de Bijbel (en de rest van onze geschiedenis) is weggeschreven.

Grootsheid ervaren
Wat gebeurt er namelijk als onze mannelijke en vrouwelijke kant, ego en ziel, ons linker- en rechterhersenhelft gesynchroniseerd worden? Dan ontstaat er heelheid en kunnen we onze eigen grootsheid ervaren. Dat leek onze Schepper wel een mooi geschenk.

De mens als spiegel van de kosmos: medeschepper met het grote geheel. Wonderen worden normaal, het is immers jouw geboorterecht het leven te creëren waarvoor jij hier bent gekomen.

Alleen onze angst (ook ego!!) houdt ons klein. Zorgt voor een onmetelijke kloof tussen ons hoofd en ons hart. Het zou best kunnen dat allerlei negatieve en beperkende overtuigingen ook ‘Kees’ klein houden. Of hem een beperkt perspectief aanreiken. Ons gedrag en dat wat we ervaren in het leven wordt bepaald door hoe we denken. Daarmee zenden we namelijk een bepaalde frequentie uit, wat dezelfde frequentie aantrekt. Je ervaart en creëert dus wat jij gelooft.

Angst voor onze kracht

Ik heb daar wel even mee gestoeid: met het ervaren van mijn grootsheid. Ik voel heel duidelijk dat mijn passie tevens mijn talent is. Dat als ik in mijzelf blijf geloven, ik alles kan bereiken wat ik wil. En ik voel ook dat oersterke verlangen (een eigenschap van het ego) wat mijn drijfveer is om vol te houden, in mezelf te blijven geloven.

Met vallen en opstaan. Ik stoeide ook met de overtuiging: ‘Ja maar als ik ervoor kies mijn eigen grootsheid te ervaren, handel ik dan niet vanuit mijn ego?’

Toen kwamen me ‘toevallig’ de prachtige woorden van Marianne Williamson onder ogen:

‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn, onze diepste angst is dat we onmetelijke kracht bezitten. Het is ons licht, niet onze duisternis, die ons angst aanjaagt. We vragen ons af: ‘Wie ben ik wie ben ik om briljant, fantastisch, talentvol, geweldig te zijn?’
Maar wie ben jij om dat NIET te zijn? Je bent een kind van God.’

Ik zou dus willen zeggen: ‘Ik volg mijn ego, verbonden aan mijn hart.’

Liefs,

Tessa

Tessa’s website vind je HIER


47 gedachten over “Tessa volgt haar ego..

 1. @Tessa,

  Mooi verhaal waarin ik mij herken. Mijn worsteling als vrouw in deze mannenwereld. Het vallen en opstaan en de reactie van de buitenwereld op mijn zijn.
  Het wordt dus hoog tijd om die vrouwelijke kracht eens neer te zetten, ondanks belachelijk opmerkingen en neerbuigende glimlachjes.
  Met vrouwelijke kracht bedoel ik dan ook echt vrouwelijke kracht en niet de vrouw die zich in de mannenwereld wil bewijzen en eigenlijk steeds zelf haar vrouwelijkheid verraad. Wij vrouwen dienen onze eigen mannelijkheid vorm te geven en die in dienst stellen van
  ons vrouw-zijn. Ons met hand en tand verdedigen, als een Prins op het Witte paard als het nodig is. Daarvoor is het ego uitermate geschikt. Want in deze ego-maatschappij moet je de regels volgen die daar heersen. Wat kan een slang nog zijn als je haar haar gif ontneemt. Dan is ze niets meer en kan zich
  niet handhaven. Dus wanneer wij vrouwen het ego in ons laten groeien om de vrouwelijkheid te beschermen dan dient het ego ons. Wij vrouwen hebben altijd te weinig ego gehad, en om ons ego te kunnen opgeven zullen we er eerst een moeten hebben. Ik merk in mijn werk dat heel spirituele vrouwen geen kant op kunnen omdat ze het idee hebben ontwikkelt dat ze lief, aardig, meegaand en koesterend moeten zijn. Dat komt goed uit. Maar voor wie.
  De oerkracht die we zijn krijgt geen kans zich te manifesteren. De oerkracht waar ieder zo bang voor is en
  dat beheerst moest worden, genegeert of vernietigd.
  Wij vrouwen vertegenwoordigen die oerkracht maar zijn er zelf bang voor geworden. Zo voelt het voor mij.
  Net zoals de mens probeert de natuur te beheersen in plaats van er mee samen te werken, probeert het mannelijke in ons het vrouwelijke te beheersen in plaats van er mee samen te werken. Die vrouwelijke kracht te bevrijden in jezelf en samen te gaan werken met de mannelijke kracht schept de balans die we zoeken volgens mij. Samenwerking, eenheid en
  respect. Daarom help ik vrouwen om hun ego juist te versterken met het doel om balans te vinden in een persoonlijk contact met zichzelf.

  1. Maar hoe zit het dan..? Er zijn vrouwen en mannen. In IEDER mens zitten mannelijke EN vrouwelijk krachten.
   Er zijn alleen dus al vanuit dat innerlijke M/V, 2 x 2 = 4 combinaties mogelijk in interactie-opties tussen MENSEN.

   Bekijken we het niet té simpel met vrouwen, waar we ws. ‘vrouweljke energie’ bedoelen en vervolgens ‘vrouwen’ daarmee vereenzelvigen, zoals Riet dat hier doet. Want die vrouwelijke ‘oerkracht’ zoals Riet die noemt, zit OOK in mannen.
   Tijd ook dat de mannen de vrouwelijke kracht in zichzelf HER- en ERkennen..?

  2. Niet meer dan logisch denk ik Guido. We zijn nu eenmaal opgegroeid met verschillen tussen vrouwen en mannen. Vrouwen vereenzelvigen zich sneller met zachtaardige kwaliteiten, omdat ze over het algemeen daarvoor beloond zijn in hun opvoeding. Ook onze hormonen helpen daarbij, we hebben minder testosteron, waardoor we ons minder macho gedragen 😉 (de meesten onder ons vrouwen).
   Als we het hebben over oerkracht, is er voor mannen nu eenmaal meer ruimte om dit te tonen dan voor vrouwen. Daar doen vrouwen zelf trouwens ook erg hard aan mee.
   De werkelijkheid is natuurlijk minder zwart-wit dan wat ik hier schets, ben het dan ook met je eens dat Riets woorden voor mannen én vrouwen opgaan.
   “om ons ego te kunnen opgeven zullen we er eerst een moeten hebben” –> mooi Riet

  3. He, maar er is meer. De man wil eigenlijk het zachte van de vrouw en de man wil het harde van de man.
   In alles, tot aan seks toe. Ergens kan het wel eens net andersom zijn Grace.

 2. Lieve Tessa,
  Je bent zo goed bezig. Heerlijk om te zien. Alleen zou ik het woord ego in verstand willen veranderen, overal waar je het woord gebruikt. Ego is verstand met dipsaus of zo. In ieder geval is het niet werkelijk, moeten we het inderdaad gebruiken i.p.v. het zijn.
  Ik heb hier op vakantie een boekje gekocht, waardoor ik weer helemaal wakker ben geworden. Ik ben al zo vaak wakker geweest maar ook zo vaak weer in slaap gevallen.
  Alleen het Nu bestaat. Ook alleen in het Nu, in het Zijn, kan ons verstand wel eens handig zijn, net als deze computer en site handig zijn.
  Het boekje is van Eckhart Tolle en heet ‘De kracht van het NU in de praktijk’. Heerlijk, ik leef weer!

  1. Beste Lianne,
   Ik heb al vaker wat gelezen van dit soort links.
   Het is niet waar en ze zitten dichter bij hun eigen onzinnige enge toestand dan ik.
   Waarom ik dat weet? Ik weet het niet, ik voel het.
   Denk je een lichtwezen te zijn? Dan denk je dat je meer bent dan een ander, sterker nog, dan denk je meer te zijn dan het leven om je heen, groter dan het leven zelf. Een lichtwerker werkt voor de God van Licht, ik werk niet, ik ben één met God. Denk daar maar eens over na en wie je wel of niet gelooft, wat in jou iets gelooft en wat je bent.

  2. Martijn,

   Waarom denk jij dat ik me meer voel dan iemand anders?
   Vanwege deze link? Of is het op iets anders gebaseerd Martijn?

  3. Lianne,
   Ik heb niets tegen jou, ik heb ook hele mooie dingen hier gezien van je maar die links, ik kan er niets mee. Het voelt niet goed. Ik weet door mijn gevoel dat het nonsens is, ergens weet jij dat ook. Als er dingen gezegd of geschreven worden waardoor mensen niet meer bij hun eigen essentie mogen komen, dan ga ik daar vannuit mijn natuur tegenin. Het is somber, negatief, over het mooiste, puurste wat er is. Sorry, daar kan ik niet omheen. Juist omdat ik weet wat een lichtwerker is, ik ben het zelf en daar heb ik die troep, onzin, niet voor nodig. Nee, ik ben niet meer dan jou of wie dan ook maar ik voel wel wat echt en goed is.
   Als je uit de Matrix wil stappen, dan is juist het NU heel essentieel. Ik zie niets verkeerds of negatiefs aan bv. Eckhart Tolle maar wel aan die link van jou. Laat het los.

 3. Ja precies, in de combinatie van beide ligt de grootsheid. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen was ik een periode erg ‘mannelijk’, stoer en hard, ik wilde krachtig en sterk zijn. Na de geboorte van mijn kinderen, was juist de zachtheid, het ontvangende en het ervaringsgerichte sterk in mij (ik kreeg er op een gegeven moment zelf genoeg van, ging mijn eigen kracht missen). In periodes dat ik in mijzelf ruimte geef voor beide kanten, voel ik me lekker. Dan heb ik contact met mijn innerlijk en ben ik mild naar mezelf. Tegelijkertijd kan ik krachtig uiten wat ik wil.

  Wat ik hierboven bedoelde was dat ik vooral geneigd ben naar mijn vrouwelijke kant over te hellen en mijn kracht in te houden. Dat is nou eenmaal het meest vanzelfsprekend voor een vrouw (als ik even over 1 kam mag scheren). Opvoeding, maatschappij en hormonen meegenomen…

  1. sorry, deze reactie moest onder de ractie van Martijn komen, helemaal onderaan!

  2. Grace, hoe zacht zou je zijn geweest als ik een kind van je wou afpakken of iets aan zou willen doen?
   Dat bedoel ik, de vrouw is harder dan de man als het moet.
   Maar hoe dan ook, ik hou nu al van je, je komt oprecht over.

  3. ja dan komt de amazone naar boven!
   Maar je 2e opmerking opent mijn hart, zo zet je me gelijktijdig in liefde en ktacht, thnx!

  4. Jij zet mij ook weer in m’n kracht, heerlijk die interactie van liefde en levenskracht. Dat heeft elk mens nodig ergens, man of vrouw. Terug naar huis, terug naar de kracht en liefde die we allemaal zijn. We zijn allen anders maar er is iets wat ons verenigd en ons ook verenigd met alles om ons heen wat leeft. Terug naar het Hof van Eden.

  1. Dit stuk is in het Engels. Geen probleem. Maar als mijn gevoel zegt dat ik het niet hoef te lezen, dan zal het wel niet veel meer brengen, sorry dat ik zo hard ben even maar dat komt door de vorige link.
   Lianne, alles wat uit je verstand komt is niet het ware. Het ware ligt diep in jou verscholen en wacht al je hele leven tot je je er mee vereenzelvigd. Laat al die hersenspinsels los a.u.b. want zij ZIJN jouw Matrix. Zie het, voel het.

 4. Vrouwelijke zachtaardigheid vs leven vanuit het hart.
  Mannelijke hardheid vs consequent blijven, ook al kan dat hard zijn. Lichtwèrker vs lichtstràler. Ego (verstand) vs gevoel intuïtie). Man vs vrouw.
  Allemaal dualiteitsbegrippen, dus schijnbaarheden omdat alles en iedereen één is. Zachtaardigheid tout court past iedereen, zowel man als vrouw en is leven vanuit het hart.
  En wat is hardheid anders dan afwezigheid van gevoel? Is gevoelsarmoede een zuiver mannelijke eigenschap dan ? Consequent zijn kan hard lijken, maar is niets anders dan standvastigheid (géén koppigheid), het in zijn kracht blijven en heeft al evenmin met het geslacht te maken. Lichtwèrkers zijn géén zelfverklaarde apostelen. Een lichtwerker beperkt zich ertoe licht te zijn en dit licht uit te stralen. En het ego, dat eeuwige ego… We kunnen proberen het stigma dat op deze term ligt wat weg te halen door er van uit te gaan dat het ego zich niet per se dominant hoeft op te stellen. Zich ook kan beperken tot wat inkleuring met karaktertrekken om de boel niet te saai te laten worden. Man of vrouw… Wat dacht je van… Mens ?

  1. @ knipoog at dacht je van GO als gereedschapje. heel handig om te overleven en de meer automatische handelingen te verrichten zoals wat eten we vandaag ( hoewel dat ook al weer ego gebonden kan zijn) . Het is mijns inziens allerzinds niet de bedoeling om gereedschappen de verantwoordelijkheid voor ons leven te laten nemen .Dus is het ego een tool van het eeuwig bewustzijn, om zich te manifesteren in deze incarnatie.Of zoiets als het lichaam is het jasje , en het ego de maniertjes die we daar bij vinden passen.
   Slechts bedoeld als hersengym en zeker niet als ultime waarheid.

  2. Om jezelf bóven de dualiteit uit te tillen, is het essentieel, dat je ZIET dat er 2 zijden aan de medaille zitten..!! Anders zit je óf in de ene, óf in de ‘andere kant’ gevangen..! Gelooft dat dát écht is..

   Door je erboven uit te tillen, zit je direct (en bijna automatisch) in de ’triale’ positie..!
   In psychologie e.d. wordt het de ‘helicopterview’ genoemd, maar deze duidt meer op de cognitieve ‘piloot’.. Je kunt ook met je hart in de ’triale’ positie voelen. Niet oordelen, kiezen.

   Steve Rother channelde een paar jaar (2005) geleden deze, voor mij heel waardevolle, ‘boodschap’..

   ‘Het loslaten van polariteit en de trialiteit

   We willen jullie nog een andere suggestie geven voor jullie wonderen. Begrijp alsjeblieft dat jullie de scheppers zijn; wij geven jullie slechts een oefening waarmee jullie kunnen gaan zien wat je elke dag in je leven creëert. Alle mensen leven, gedeeltelijk tenminste, in een veld van polariteit.
   Jullie zien de dingen als boven of beneden, goed of verkeerd, goed of slecht en liefde of angst. Dat is je natuurlijke staat van leven op deze planeet in eindige vorm. Tot op dit moment was dualiteit in feite een noodzakelijk deel van de sluier. Jullie groeien nu boven de noodzaak voor een dergelijke illusie uit.
   Nu jullie het veld van dualiteit verlaten, gaan jullie steeds meer een veld van “trialiteit” in. Trialiteit is een evenwicht tussen het licht, het donker en het hoger zelf.

   Als je samen met je hoger zelf naar je werkelijkheid kijkt, zul je in die elfdaagse periode het proces van wonderen gaan begrijpen. We vragen je te overwegen alles wat er in die elf dagen van wonderen naar je toekomt te bekijken vanuit het perspectief van het hoger zelf. Dat zal een veld van trialiteit activeren. Als je dat doet, zal alles wat je leven binnenkomt, worden gebruikt voor het hoogste doel, of dat nu positief of negatief is.’

   Bron: http://www.dewegvanhethart.com/lichtwerk/lichtwerker38print.htm

 5. Ik bedoel zeker ook dat de vrouwelijke kracht in de man naar boven dient te komen. Dat vind ik vanzelfsprekend en kwam er in mijn stukje niet goed uit.
  Ik vereenzelvig me met de vrouwelijke kracht gewoon omdat ik vrouw ben. Een man leeft vanuit de mannelijke kracht omdat hij een man is en we vertegenwoordigen die krachten wanneer we eerst eens echt man en vrouw durven zijn.
  Maar het gaat erom dat we samen gaan werken, ieder mens en als die samenwerking in jezelf tot stand komt trek je vanzelf degenen aan die je nodig hebt om in balans te zijn en te blijven.
  Maar het ligt eigenlijk allemaal nog veel ingewikkelder, maar ik denk dat het principe wel duidelijk is.
  Mijn man heeft af en toe zin aan afwassen, dat vind ik een goede ontwikkeling. (hahaha)
  Ik vind trouwens mannelijke kracht niet hard, maar meer krachtig. Ook die kracht is vervormd in hardheid en wreedheid hier op aarde.

  1. Laten we dan vorm geven, mannen én vrouwen (!), aan die nieuwe ‘mannelijke kracht’ IN DE MENS..! ‘Vormgeven’ mét deze nieuwe mannelijke kracht. Minder bruut, liefdevoller. Minder overweldigend, maar met meer compassie. Minder onderdrukkend, maar meer sociaal. Leren delen.
   Gedeelde smart is halve smart; gedeelde vreugde dubbele vreugde.. Dát staat in niet 1 wiskundeboek..!

 6. ‘Om ons ego te kunnen opgeven zullen we er eerst een moet hebben’ sprak Riet.
  Ik sluit me daar volledig bij aan, en ook het gebruik van de Rede en Verstand mag weleens op de voorgrond treden.

  Beste Tessa,
  blijf je eigen lied zingen en wees niet bang of schijnbaar te verlegen om het woord IK te gebruiken! Jij hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen die men kan hebben van een ander mede-mens. Hoe vaak herschrijf jij een artikel voordat jij het publiceert?? Succes met alles Tessa

  1. Iedereen moet het zelf doen, een ander kan het niet voor jou doen. Een ander kan je er ook niet verder mee helpen.
   Leraren zijn er alleen voor de zoekers, die kunnen ze raad geven, richting geven. Wanneer mensen niet zoeken, of niet daadwerkelijk hunzelf willen zoeken in hunzelf, dan houdt het allemaal op en blijf je in het drama van je ego zitten.

 7. Ik ken het stuk van Johan Oldenkamp over het ego. Maar ik ben er niet voor om het ego los te laten. Het dient alleen de juiste plek te krijgen. Het heeft een functie, de functie om te zorgen dat je in deze wereld zoals hij er nu uit ziet kunt functioneren. Het mag er zijn wanneer het nodig is. Als de bewustwording van het hoger zelf sterker wordt krijgt het ego vanzelf de juiste plaats omdat het dan vanzelfsprekend wordt om naar het geheel te kijken en daarop je beslissingen te nemen. Dan kun je vanuit het hoger punt bekeken best eens iets doen wat voor je ego niet voordelig is maar voor het geheel wel. Laten we eerst ons ego maar eens leren kennen en accepteren. Het is een onderdeel van het grotere geheel dat we zijn.
  Het gaat volgens mij ook hier weer om ontwikkeling en balans. We zijn volgens mij qua mens nog maar kinderen.
  Zoekend, lerend en ontdekkend wat mensheid nou eigenlijk inhoud. Daarvoor zijn we ook hier. Daarop zou onze focus gericht moeten zijn. Daarom mogen we zijn zoals we nu op dit moment zijn. Met ego, emoties, gevoelens en alles wat menszijn inhoud. We hoeven hier geen engelen te zijn, waarom
  we hoeven toch ook geen mens te zijn wanneer we in de engelenwereld verkeren?

  1. Beste Riet,
   Voor mij is het zo: Het ego is verstand wat z’n eigen leven leidt. Dat verstand wordt dan niet gebruikt zoals het zou moeten. Het ego leeft altijd met denken uit het verleden of denken in de toekomst maar kan nooit NU aanwezig zijn.
   Doorzie deze grap en je bent weer thuis. Dan ben je jezelf weer, zonder continu meegesleept te worden door de drama’s, de emoties, die het ego in stand houdt. Dan ben je weer vrij.
   Alles is het zelfde, alleen zo open, zo leeg, dat er weer ruimte is voor creativiteit en liefde voor jezelf en de ander.
   Voor mij hoeft het ego er niet te zijn. Het zijn zelf is er en het verstand is er als gereedschap.

 8. Gisteren een prachtig interview aangereikt gekregen van mijn goede vriend Paul, dank daarvoor.
  Obama, de eerste president die in een talkshow is geweest.
  Heel interessant. Op youtube te zien in 4 delen.
  Het leukste is dat hij in part 2 om 7:15 uur iets verteld over het reptilian brain in ons.
  Hier de link naar part 1:
  http://www.youtube.com/watch?v=i4kyu_wtIrE&feature=related
  naar part 2:
  http://www.youtube.com/watch?v=Uot5e9t0BeY&feature=related

 9. @Martijn,

  Ik begrijp je standpunt en zoals jij het brengt kan ik er ook wel wat mee. Het is maar hoe je er naar kijkt.
  Als je ego ziet als drama enz. zoals jij het ziet dan zou ik het ook liever kwijt zijn.
  Van mijn standpunt uit bekeken is het ego er om er voor te zorgen dat ik krijg wat ik nodig heb om te leven en te groeien. Om herkenbaar te blijven tussen de aardse mensen.
  Maar ik zie het ego als een gereedschap en speel het spelletje wat hier gespeeld wordt mee soms om het mezelf makkelijker te maken en soms maak ik mezelf het moeilijker.
  De pijn en strijd die ik heb ervaar ik als de trauma’s en misvormingen die mij als mens is overkomen. De blokkade die is ontstaan in mijn energieveld.
  Zo zie je maar weer vanuit welk standpunt je het bekijkt.
  Maar in jouw verhaal kan ik ook wel meegaan.

  1. Oke, helemaal goed Riet.
   Maar die blokkade(s), wat doe je daar vervolgens mee.
   Ik probeer ze langzaam maar zeker kwijt te raken door steeds opnieuw mijn ware licht erop te schijnen.
   Verder probeer ik geen nieuwe blokkades op te bouwen door me niet meer zo snel te laten raken, door te weten dat die ander zich zelf eigenlijk niet is.
   Zoiets. Blijft lastig uit te leggen, haha.

 10. het miskende ego

  Het ego heeft een slechte naam in de esoterische kringen en men doet alle mogelijke pogingen om dat ego te straffen ofwel te pijnigen.

  Dit is niets nieuws: in de middeleeuwen zag men hetzelfde in de kloostergemeenschappen, waar de vleselijke driften het summum van zondigheid waren.

  Het ego is zuiver aards en alles wat aards is, behoort bij zondigheid, tegenstand, misleiding. Het is een oerherinnering uit de tijden dat wezens van buitenaf op aarde indaalden en hun buitenaardse gaven beperkt werden, doordat zij een aards omhulsel kregen en zich aan de aarde-omstandigheden moesten aanpassen.

  Het heeft niets te maken met “zondig”. Zondig betekent “buiten het licht” staan. En niemand staat buiten het licht dan degenen, die zich van hun eigen bovenaardse licht afkeerden.

  De aardemensen behoren bij de aarde, het aardelicht is hun licht en zij hebben geen verlangen naar iets anders. Alles wat aards is, is hen goed.

  Een halve waarheid is erger dan een hele leugen en in vrijwel alle religieuze en esoterische kringen onderwijst en leeft men met halve waarheden: het ego is slecht, het moet onderdrukt, gepijnigd, vernietigd worden.

  De volledige tekst staat op:

  http://henkenmialeene.org/lezingen/501-525/525.html

 11. @ Martijn,

  Ik heb wel zin om je te vertellen hoe ik er mee om ga, met die blokkades. Misschien heb je er wat aan om eens op een andere manier er naar te kijken. Ik werk met mensen die geblokkeert zijn en er is geen algemene methode.
  Maar ik wil dat niet hier op wanttoknow, want niet iedereen gaat integer om met de perssoonllijke informatie.
  Als je naar mijn website http://www.bloesem4free.nl gaat en mij een mail stuurt dan leg ik het je graag uit.

  1. Riet,
   Net even gekeken op je website, ik zal er nog verder op kijken maar wou dit vast even zeggen.
   Ik heb het idee dat ik de laatste dagen op de juiste manier bezig ben om van mijn blokkades af te komen.
   Inderdaad, het antwoord ligt binnen in ons.
   Als ik er echt niet uitkom dan zal ik zeker mailen.
   Hartelijk dank.

 12. ‘Hallo ik ben Tessa, ik ben journalist en ik schrijf over bewustwording, doofpotten en buitenaards leven.’

  En moet hiermee m’n centjes verdienen…

  dus niets van ‘Ik volg mijn ego, verbonden aan mijn hart.’ …

  Klinkt wel heel mooi trouwens…

  1. @Il,

   ‘Hallo ik ben Tessa, ik ben journalist en ik schrijf over bewustwording, doofpotten en buitenaards leven.’

   En kán hiermee m’n centjes verdienen…

   Toch niet jaloers?

  2. Geenszins Martijn, ik hoop van harte dat ze er heel “rijk” mee mag worden, hetgeen ik alleen duidelijk wil maken is dat geldelijk gewin geen zuivere intentie is…

  3. Rijk zal ze er niet mee worden, ik hoop dat ze er van kan leven. Ik begrijp je ergens wel hoor maar voor mij is het geen punt van discussie. Het is haar drive, als ze er nog wat aan verdient, prima toch?

 13. Geld kan geen zuivere intentie zijn, maar het stikt niet, het is een réaliteit ; wat ik je langs deze weg wil vragen Tessa, wat denk jij van de huidige toestand van het vrouw zijn in de wereld en dan speciaal Europa op dit moment, de consequentisch en de te voeren weerstand, om de vrouwen hun vrijheid te laten behouden, groet Jenne

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.