Advertentie

’n Mexicaanse visser en de zakenman..


Een Amerikaanse zakenman is in het zuiden van Mexico op vakantie. Hij staat op de pier van een schilderachtig vissersdorpje van de warme middagzon te genieten en ziet een bootje binnenlopen. De jonge Mexicaan die aan het roer staat, stuurt het scheepje behendig naar de aanlegsteiger. In de laadruimte liggen een paar grote blauwvintonijnen en de vakantieganger complimenteert de visser met zijn vangst.

x

* * *

x

De Mexicaanse Visser

2010 © Vertaling Jan Smith voor Wantoknow.nl/be

x

“Hoe lang heb je erover gedaan om die te vangen?”, vraagt de Amerikaan  geïnteresseerd.

“Oh, een paar uur of zo,” antwoordt de visserman.

“Waarom ben je dan nog niet wat langer gebleven om nog meer van die mooie vissen te vangen?”, merkt de zakenman op.

De Mexicaan schuift zijn hoed wat op zijn achterhoofd en zegt: “Met deze vangst heb ik weer genoeg om mijn gezin voorlopig te kunnen onderhouden.”

De Amerikaan wordt plotseling serieus, “Maar wat doe je dan met al je vrije tijd?”

Glimlachend antwoordt de zeeman, “Ik slaap uit, speel wat met de kinderen, kijk een beetje voetbal op de tv en tussendoor neem ik siësta’s samen met mijn vrouw. Soms ga ik ’s avonds even naar het dorp om met mijn vrienden gitaar te spelen en te zingen en een biertje te drinken…”

De Amerikaanse zakenman onderbreekt het relaas van de Mexicaan en zegt:
Moet je horen, ik ben afgestudeerd in economie en ik kan je wel helpen met het maken van nog meer winst. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met wat langer door te vissen per dag. Je kan de extra gevangen vis ook nog verkopen en met dat extra geld kan je weer een grotere boot aanschaffen, waardoor je nog meer vis gaat vangen.

En voor je het weet heb je zoveel geld dat je er makkelijk nog een tweede schip bij kunt nemen, en een derde, een vierde, net zolang tot je de trotse eigenaar van een hele vissersvloot bent.”

Bezeten van zijn eigen briljante ideeën vertelt de zakenman aan één stuk door over het maken van steeds grotere winsten.
“En dan hoef je straks je vis niet meer aan de gewone man te verkopen, maar direct aan de visverwerkende industrie; misschien kan je dan zelf wel een conservenfabriek beginnen. En dan ben je helemaal eigen baas over het vissen, het verwerken en de verkoop, man. Dan kan je eindelijk dit gat verlaten en een huis kopen in Mexico-stad, of in Los Angeles, of New York als je wilt, en van daaruit kan je het bedrijf nog veel verder uitbreiden.”

Omdat hij het zo nog nooit had bekeken,vraagt de visser: “Maar, eh, hoelang gaat dat dan wel niet duren?”

Na wat hoofdrekenwerk geeft de Harvardstudent antwoord: “Ongeveer vijftien, misschien twintig jaar, misschien wat korter als je hard je best doet.”

“En dan, señor?” vraagt de Mexicaan.

“Nou, dat is het betere werk!” roept de Amerikaan enthousiast, “want als de tijd er rijp voor is, verkoop je het hele zaakje en dan strijk jij miljoenen op, dan ben je schatrijk.”

“Miljoenen? Zó, werkelijk? Wat zou ik daar dan allemaal wel mee kunnen doen?” vraagt de jongeman ongelovig.

De zakenman kijkt hem een beetje meewarig aan en spreekt hem pocherig toe: “Met zoveel geld, kerel, kun je binnen de kortste keren lekker met pensioen gaan, koop je een leuk optrekje in een schilderachtig vissersplaatsje, kan je lekker uitslapen, de hele dag tv kijken, met je kleinkinderen en je vrouw samen leuke dingen doen, lekker naar de stad gaan en een biertje drinken met vrienden, beetje gitaar spelen en zingen en dansen. Geweldig toch?”

Moraal van dit verhaal:

Weet wat er in het leven werkelijk toe doet, en ontdek dan dat het  allemaal al onder handbereik ligt.

31 gedachten over “’n Mexicaanse visser en de zakenman..

 1. helemaal mijn idee het gelijk van genoeg.Niet meer willen dan je nodig hebt.En zorgen dat je met steeds minder toekan .dan wordt het ook de vrijheid van genoeg.

 2. Wat heeft die visser goed gecreeerd.
  Hij heeft het leven waarin hij GELUKKIG is. TOP!!
  Dachten alle mensen op de wereld maar zo. NIET MEER gebruiken van moeder aarde dan we NODIG hebben om een gelukkig leven te leiden.
  Ik hoop zo dat het snel zo komt.

  Warme groet en Namaste aan iedereen,
  Bertina.

  1. Ha, ha, dat is grappig! (lol) Inderdaad een leuk en veelzeggend verhaal. (herken er overigens veel van mezelf in) Pluk de dag en geniet. Neem daarbij de verantwoordelijkheden die zich aanbieden. Dat maakt de scheidslijn tussen plezier in je werk en plezier maken in je vrije tijd zoveel leuker.

  2. Nee hoor Jody. Die Surinamer verdwaalde, kwam in Meggico terecht. En toen pas werd hij uit zijn verband getrokken.

 3. Als we allemaal maar voor een gedeelte zo gaan leven verandert er al veel in je omgeving.
  Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Dit soort verhalen met een moraal zijn altijd goede doordenkers.
  Hoewel doordenken ook een kunst is en blijft natuurlijk.

  1. Om te inspireren wil ik even reageren en een kijkje in mijn keuken geven.
   Dat wat die mexicaan doet is in Nederland ook redelijk goed mogelijk. Het vergt moed en discipline. En gelukkig heb ik al heel wat mensen in mijn omgeving kunnen inspireren. Het is wel allemaal gecompliceerder als in Mexico want werkelijk alles is hier geregeld en te controleren. Bij wijze van spreken, ik woon hier aan de kust en al zou er tonijn zitten en ik er 5 vangen dan zou je het op moeten geven aan de fiscus. Of je bent visser of het is loon in natura. Petje af als je zo simpel kunt leven als die mexicaan, zover ben ik nog lang niet.
   Maar goed hoe doe ik het?
   In 2001 heb ik na 10 jaar in de wereld van kleinere accountantskantoren te hebben gewerkt mijn baan opgezegd en ben ik langzaamaan voor mezelf begonnen. Ik was het schrijven van uren, de dikke facturen die naar klanten gingen, de ellebogen van mijn collega´s helemaal zat, en voelde me ook een slaaf.
   Ik heb nu 10 jaar een administratiekantoor, bewust geen ´AA kantoor`. Het grootste deel van de ondernemers hebben dit soort dure kantoren absoluut niet nodig.
   Uitgangspunt was en is het minimale dat ik maandelijks nodig heb. Dat was mijn nettomaandsalaris.
   Geen bankkrediet. Geen dure auto. Geen duur ´statig´(bah) kantoor. Geen personeel. Geen duur drukwerk. Geen advertenties wel mond tot mond reclame. Daardoor lage uurtarieven, geen druk van de huisbaas, geen druk van de bank, langzame maar gecontroleerde groei.
   Ook nee durven zeggen tegen b.v. grote of klussen waar je gewoon geen zin in hebt.
   Ik werk vanuit huis of bij de klant en gemiddeld ongeveer 20 uur per week, waarvan niet alles declarabel is. Ik draai een omzet van rond de 30000 per jaar, wat ongeveer hetzelfde is als dat ik in loondienst had. Echter alle kosten die je voorheen uit je NETTOsalaris betaalde(telefoon,internet,kantoorart, auto, etc) kun je nu van je winst aftrekken. Met de fiscale fasciliteiten als startersaftrek(1e 3 jaar)zelfstandigenaftrek, MKB vrijstelling, de Fiscale Oudedagsreserve, plus de aftrekposten die je ook in loondienst had bv je eigen woning betaal je aanzienlijk minder inkomstenbelasting(bijna geen) en ook de premie ziekenfondswet is 2% lager.

   De discipline die je nodig hebt is om niet in de valkuil van meermeermeer groeigroeigroei te vervallen. Want dan wordt je geleeft door je bezittingen, klanten, en daarna de aanslagen van de belastingdienst, en is de weg terug heel erg lastig. De angst om zonder inkomen te zitten moet je loslaten, de ervaring is dat alles op zijn pootjes terecht komt. Als klanten traag zijn met de rekening te betalen dan geef ik ook minder uit. En ineens komt alles tegelijk weer binnen en heb je zowaar een spaarpot.
   Dat zet ik weg voor weer tijden waarin traag betaald wordt, en koop er niet een nog mooiere auto van, ben mijn eigen bank. Ook verdeel ik werk in klanten die traag en snel betalen zodat ik niet alleen maar klanten doe die traag betalen waardoor ik een tijd geen geld binnen krijg. Het is dus ook heel creatief bezig zijn met van alles en nog wat. En zorg voor een klantenbestand met veel diversiteit. Liever 30 van 1000 dan 1 van 27000 en 3 van 1000. Dat is een fout die ik bij veel kleine ondernemers tegenkom en heel cliche toch ook die auto, het moet meteen een dure Transporter zijn gefinancierd en wel. Gelijk een molensteen.

   `Ja maar` heb ik ook heel lang gedacht voor ik de stap nam.
   In het begin was het allemaal best lastig. Met geld maar ook om je niks aan te trekken van je omgeving. Ook het feit dat mijn baas altijd afgaf op ´boekhoudertjes die vanuit huis werkten´. Hij zei altijd dat hij zou stoppen op zijn 50e maar is al bijna 60 en heeft weer geinvesteerd in een ander `statig´ kantoor en moet zeker tot zijn 70e verder. Ik heb het gevoel 10 jaar geleden op mijn 32e te zijn gestopt.

   Maar ik zeg dat het 1 van de beste beslissingen is geweest die ik ooit heb genomen. Al vind ik het werk nog niet eens zo heel leuk, ik heb een modus gevonden om zo min mogelijk te werken en toch een luxe leven te hebben, dagelijks met mijn 2 kleine kinderen te spelen, bijna nooit meer in de file te staan, ik neem nooit siesta met mijn vrouw maar sport wel graag samen, wanneer ik het wil, kan allemaal.
   Tevens heb ik tijd genoeg om me op andere zaken te richten, zoals oa dit soort sites, eventueel een heel andere richting qua werk etc.
   Soms denk ik ook wel eens, ook als je in loondienst werkt en bv 100000 verdient voor 50 uur per week werk. Waarom zou je niet 25 uur werken voor 50000? Geeft ook werkgelegenheid. Verhoudingsgwijs ga je er netto nog niet eens zoveel op achteruit door ons belastingsysteem… Nou, ik ga nu maar weer even wat doen.

  2. Petje af voor jou Dennis. Ik ken nog zo iemand die bij zo’n luxe accountantskantoor, met steeds weer fusies en luxere gebouwen is weggegaan en voor zichzelf is gaan werken en ook kleinere ondernemers als klant heeft. Hij vond het ook te gek voor woorden hoeveel “die kleinen” moesten betalen. En het werd heel vlug maar duurder en duurder. Nu heeft hij tijd voor zijn invalide geworden vrouw, kan haar assisteren in de huishouding en neemt ook zijn aandeel in spelen met de kinderen. Ik denk dat het langzamerhand, heel langzaamaan gemeengoed gaat worden. De ontwikkelingen van die accountantskantoren (en andere bedrijven) vind ik gewoon een kanker in de maatschappij. Toen ik 20-21 jaar oud was begon het hier en daar. Ik werkte op een accountantskantoor die eerst Dijker heette, toen werd het Dijker en Bianci en later Dijker en Bianci en co. En weer later weer anders, maar toen werkte ik er niet meer. In de korte tijd, ca 4 jaar dat ik er werkte was het 3 x van naam en grootte veranderd. Zij waren toen een van de weinige accountantskantoren die hiermee begonnen en nu is het een van de allergrootste accountantskantoren van Nederland, misschien wel van meerdere landen. Tja, en toen begon “de kanker” zich sterk uit te zaaien hè. Dat ik daar werkte is 44 jaar geleden.
   N.B.: Als je in Kennemerland je bedrijf hebt, wil ik wel klant van je worden hoor. 🙂

 4. mooi verhaal en een gelukkig mens ,,stel je voor hij zou zo doen en na verloop van tijd een vloot heeft ,,,dan gebeurt het bij hem wat nu al jaren gebeurd ,,
  heel grote schepen die de oceanen leeg zuigen bij arme landen ,het gevolg dat zo n [gewone visser ] die zo blij is ,,geen vis meer kan vangen .
  En de mensen geen bestaan hebben , wat echt al zo is ..
  fijne dag .

 5. Q: “Weet wat er in het leven werkelijk toe doet, en ontdek dan dat het allemaal al onder handbereik ligt. ”

  Wat er werkelijk toe doet is je leven te leven zoals je het leeft. Iedere manier van leven is goed. Want elk leven is bedoeld om te komen tot wat je daadwerkelijk bent.

  Juist door je af te laten leiden van jouw pad (door dit soort verhalen) wordt de weg langer, omdat het je weghaalt van je pad.

  1. Vind jij werkelijk Charles dat dát wat jij roeptoetert ertoe doet..? Kun je je leven NIET leven zoals je het leeft..?? Bizarre tekst vind ik. En heb je daar bewijs voor. Of mag ik zelf bepalen wat ertoe doet, hoe ik het beleef? Of doet dát er juist niet toe?
   By the way, je zit wel weer lekker op je ‘pad’ niewaar? Maar laat je niet (af)leiden hoor.
   Fijn dat je wel waarschuwt dat je je niet moet laten afleiden ‘(door dit soort verhalen)’, wat een zelfkennis..!

  1. Omdat u zo schattig reclame maakt voor uw site, wij daarenboven op dit moment een beetje het gevoel hebben van die blije visser uit het verhaal én we het ons a b s o l u u t niet voor kunnen stellen dat al onze lezers meteen wél de moraal uit het verhaal van die visser zouden kunnen halen, hebben we besloten uw reclamebanner voor uw site (ik noem hem nog even: liberteque.com) te laten staan.
   Bovendien vinden wij alleen mummies ingewikkeld..!

  2. Jammer dat ik niet direct op de reactie kan reageren van de webmaster, maar goed..

   Het comment systeem van deze site vraagt mij verplicht(!) een website te vermelden en als ik dan mijn (we zijn eigenlijk een team van 5, maar goed ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid in deze) website adres intik zonder http ervoor, maar alleen www, krijg ik een foutmelding en weigert het comment systeem mijn reactie.

   Ik meld dit vervolgens en zeg erbij dat het systeem geen webadressen zonder http accepteert met als voorbeeld mijn eigen website (nederige excuses hiervoor lol) plakt het comment systeem er zelf http:// voor, plaatst de volledige URL en ben ik ineens een een “schattige” (hoezo sarcasme?) reclame maker voor mn eigen website(?) om vervolgens mijn comment een “reclamebanner” te noemen (hoezo srcasme?)

   ======

   Met uw “wij vinden alleen mummies ingewikkeld” (nee u staat er niet alleen voor) geeft u zelf al aan dat de rest dus simpel genoeg is om belerende vingertjes achterwege te laten, waaronder dit toch wel hele simpele- doch zeer mooie verhaal over deze visser die het zelf al allemaal snapte (hint hint). Mocht het als grappig bedoeld zijn, sorry dat het grapje niet op juiste waarde werd ingeschat door mij, maar ik denk dat dit komt door de stekeligheid en sarcastische toon in uw bericht. Duidelijk dat aanvallen niet altijd de beste verdediging is. Volgende keer cactusmode uit?

   Het is een tendens om lezers en trouwens ook kijkers dom te houden door ze te kleineren (Patronizen -Treat with an apparent kindness that betrays a feeling of superiority) en dom te laten voelen en OVERAL tekst en uitleg bij te geven. Dit kan ook een manier zijn van “dumbing down the people” en heeft een remmende werking op de spirituele en geestelijke ontwikkeling van zowel het collectief alsmede het individu.

   Deze site is groot en volwassen genoeg om (grotendeels) “voor zichzelf te zorgen” maar bemerk ook hier op wtk de remmende werking van het “Herders / Schaapjes Syndroom” dat niet tegen kritiek kan, en zelfs geen advies kan verdragen. Deed dat woordje “belerend” nou zo’n pijn?

   U wilt bewustzijn zaaien? Een goede tuinder laat zijn zaadjes het werk doen en komt alleen in noodgevallen (water, ongedierte en onkruid) te hulp. De rest kunnen ze zelf wel..

 6. wel lijkt mij dat die mexicaan slim is ,en die americaan fout bezig weer roet in het mooie leven gooien met zijn dollartekens in zijn ogen ,(vakantie)hij had net zo goed thuis kunnen blijven want hij weet niet meer wat vakantie is .Konden we het hier ook maar zo leven als die mexicaan ,helaas moeten we de grieken ,eventueel spanje en italie,gaan bijspekken vanwege hun teveel gedane siesta,misschien moeten we dat met zijn allen ook maar gaan doen wie gaan ons bijspekken????

  1. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het niet al te lang meer duurt voordat wij met z’n allen ons eigen visje moeten zien te vangen, maar tja, dan is de zee waarschijnlijk al leeggevist en zal het vechten worden voor ons dagelijks brood, dus niks ontspannen lekker vissen.

   ” ‘ECB gaat Spaans en Italiaans staatspapier kopen’ (Uit: http://www.unitynet.nl/ 09-08-2011).
   De Europese Centrale Bank (ECB) gaat staatsobligaties van Italië en Spanje opkopen. De landen moesten op de markt steeds meer rente betalen op de schulden. ECB-president Jean-Claude Trichet wil waarschijnlijk Spanje en Italië helpen Na een week van bloedbaden op de beurzen, krijgt de financiële crisis met het uur internationalere en historische dimensies. Lees: Brussels Blog: Onder druk wordt de eurozone vloeibaar.
   De Europese bank lanceert een inkoopprogramma voor staatsleningen, werd zondagavond bekendgemaakt. De rente op Italiaanse en Spaanse staatsleningen daalde sterk na de aankondiging van het nieuws. Italië en Spanje zijn de derde en vierde economie van de eurozone.

   Eurotop
   De afspraken die op de eurotop in juli zijn gemaakt, moeten volgens de ECB zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen dat, hebben zij een een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht. Dit betekent onder meer dat er meer mogelijkheden komen om het noodfonds in te zetten voor noodlijdende landen. Dat noodfonds zal het inkoopprogramma overnemen zodra het operationeel is, waarschijnlijk in oktober.

   Tijdelijk effect
   De ECB kocht vorig jaar voor 76 miljard euro aan Grieks, Portugees en Iers staatspapier op. Dit had volgens critici slechts een tijdelijk positief effect. De G7, een samenwerkingsverband van de ministers van Financiën en centrale banken van zeven grote industrieën, hadden zondag ook een overleg. Zij verklaarden de wereldwijde geldmarkten waar nodig te ondersteunen om de stabiliteit van de financiële markten te helpen. ”

   Door Marlou Visser

  2. Waar ik nog steeds op wacht is het ‘onderzoek’ dat gedaan zou worden, op instigatie van Frau Merkel, naar de schandalige oplichting die Goldman Sachs heeft gepleegd, door een pakket lege derivaten aan de Griekse regering te verkopen. Volgens mij ging het om 10 miljard o.i.d. HIER
   Hierdoor kon Griekenland haar valse masker hoog houden, alsof het voldeed aan de EU-normen.. Maar ondertussen heeft Goldman Sachs deze 10 miljard niet voor niks gegeven lijkt me..?! Wellicht door het geven van lege derivaten. (Zeg maar gedateerde faxen)

 7. Zoals die mexicaan zegt, zo zou ons leven bedoeld zijn maar door de invloed van dat allermachtige geld zijn we zo compleet verandert! Helaas, zou willen leven zoals die mexicaan ongecompliceerd, vrij en genieten maar. Maar in deze nog huidige maatschappij kan het nog niet maar ……ik heb goede hoop dat alles gaat veranderen ! We moeten hoop blijven houden anders is alles verloren we moeten hopen en geloven dat we eens weer gaan leven zoals die mexicaanse jongen en dat we dan energie hebben die ons niets kost want anders gaan we dood in dat koude holland en vele andere landen ! Dus bundelen die krachten !!!

 8. Een rijk zakenman was op vakantie in Indië.
  Op een ochtend op het strand nam hij een terugkerende vissersboot waar.
  -Hé daar, schreeuwde hij, was het een goeie vangst ?
  De visser keek hem glimlachend aan en wees hem op enkele vissen gelegen op de grond van zijn boot: -Ja, dat is een goeie vangst.
  -Het is nog vroeg, ik stel me voor dat je nog een keer teruggaat.
  -Teruggaan ? vroeg de visser. Maar waarom ?
  -Nou ja, omdat je dan nog meer vangst zal hebben, antwoordde de zakenman, voor wie dat een logica leek.
  -Maar waarom, dat heb ik toch niet nodig ?
  -Maar als je meer hebt, kun je ook meer verkopen !
  -Maar waarom ?
  -Dan heb je meer geld.
  -Maar waarom ?
  -Dan kun je je oude wrak omruilen voor een mooie boot.
  -Maar waarom ?
  -Met een nieuwe boot zou je nog meer vis kunnen vangen.
  -Maar waarom ?
  -Nou ja, dan kun je personeel aannemen.
  -Maar waarom ?
  -Dan kunnen zij voor jou werken.
  -Maar waarom ?
  -Dan kun je rijk worden.
  -Maar waarom ?
  -Nou dan kan jij lekker uitrusten.
  De visser keek hem aan met een brede lach op zijn gezicht: -Dat is nu precies wat ik nu ga doen !

  d’après un récit de l’abbé Pierre (1912-2007)
  Nu ja hetzelfde verhaaltje dus , maar vond dit verhaaltje wat welsprekender.(ik heb het vertaald uit een frans boekje “philo-fables”)
  sjaak

  1. Grappig, 40 jaar geleden maakte ik op het atheneum mijn scriptie Duits over Heinrich Boll, mijn scriptie Engels over George Orwell en mijn scriptie Nederlands over Hubert Lampo, magisch realist, geinspireerd door Carl Gustav Jung. En nu, 40 lineaire jaren later, zie/voel/doorleef ik pas de ware betekenis van de 4de dimensie!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.