Advertentie

BRICS-samenwerking uitgebreid naar 11 landen..!!


De Russische president Vladimir Poetin spreekt de BRICS-meeting toe, vanuit Moskou. Hij vermeed met zijn afwezigheid, mogelijke arrestatie op grond van het internationale arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd voor het plegen van oorlogsmisdaden; een door Westerse landen in elkaar gezet plan..

*
*

BRICS-samenwerking uitgebreid naar 11 landen..!!

2023 © WantToKnow.nl/be

x

Terwijl de wereldpers al enkele weken het wereldkampioenschap ‘hardnekkig wegkijken’ aan het winnen is, voltrok zich in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg een stille revolutie die de wereldeconomie danig door elkaar kan en zal schudden. We hebben er hier op de site al vele malen aandacht aan besteed. Ook en vooral de hegemonie van de US-dollar als ‘wereldmunt’ staat ter discussie. ‘EINDELIJK’ zouden we wel willen uitschreeuwen. De munt is EIGENDOM van een stelletje witte-boorden-crimi-bankiers, onder leiding van de Rothschild-familie en is de afgelopen eeuw helemaal leeggezogen. Daarbij is de VS een instrument geworden in de handen van deze crimi-club en worden oorlogen gevoerd alsof het een spelletje stratego is.

In Johannesburg kwamen namelijk de verzamelde BRICS landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) samen om over de uitbreiding van het economische blok te stemmen, en zo ‘de eerste steen te leggen’ voor BRICS+. En ja hoor, het stond niet officieel op de agenda, maar wat wel al de ronde deed in het fluistercircuit – de gezamenlijke BRICS-munt werd gelanceerd. Over de uitbreiding werd donderdag 24 augustus  een historische knoop doorgehakt. BRICS wordt vanaf 2024 uitgebreid met 6 nieuwe landen: Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De échte ‘Nieuwe wereldorde’..!?
Hoewel er op de conferentie veel sprake was van de eigen wereldmunt, vooral door de Afrikaanse staten, om de almacht van de Amerikaanse dollar te breken, kwam daar uiteindelijk nog geen beslissing  over. Hoewel de realiteit van alle dag, nu al anders is, want vorig jaar verrichten de 5 BRICS-landen minder dan 25% van al hun internationale handel in US-dollars! Wat niet wegneemt dat we deze dagen wel degelijk wakker worden in een nieuwe wereldorde, waar het westen niet langer de lakens uitdeelt, maar de geopolitieke en economische as nu door het Zuidoosten loopt.

Vladimir Poetin en de China’s president Xi Jinping vormen de kernmacht in de BRICS. Hier op de foto in 2011, na het ondertekenen van de gasleveringsovereenkomst in Peking toen de Amerikaanse president Barack Obama in de Chinese hoofdstad aankwam voor de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation. Deze overeenkomst was de tweede 400 miljard dollar-deal in korte tijd. Vlak nadat Rusland de Krim had geannexeerd.

Even voor de goede orde.. Besef dat er in Johannesburg geen enkel westers land was uitgenodigd.. Volgens insiders wilden vooral de Chinezen er graag de Saoedi’s bij, om de kas van de BRICS  Ontwikkelingsbank te spekken. Of het nieuwe blok een erg hechte unie zal worden is nog wel twijfelachtig. Zo hingen China en India elkaar regelmatig in de haren en met Iran Ethiopië, Egypte en Argentinië erbij kan je moeilijk spreken van een stabiele economische basis.

Tenzij… je kijkt naar potentie van deze landen, die via hun bodemschatten tot potentiële krachtpatsers behoren. En wellicht is dat de visie van de 5 basisBRICS-landen, om potentie in de club te verenigen. Zo hebben enkele nieuwkomers de potentie van grondstoffen voor de nieuwe mondiale batterij-economie! Daarom zal 23 augustus ’23  allicht de geschiedenis ingaan als een alternatieve vorm van de OPEC, waar vooral de productiecapaciteit van China van zal gaan profiteren.

Zorgelijk voor Europa..?!
Het BRICS-samenwerkingsverband zal dan binnenkort uit 11 landen bestaan. En volgens de Leidse hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, is de overeenkomst tussen deze nieuwe zes landen, voor lidmaatschap van de BRICS uitgenodigd, dat ze allemaal een antiwesterse en anti-Amerikaanse houding hebben..

In een samenwerkingsverband kunnen ze volgens De Wijk dan ook meer anti-VS-invloed uitoefenen, bijvoorbeeld als het gaat om onvrede over het IMF en de Wereldbank. In de VS wordt er volgens De Wijk wel over deze verschuiving op het wereldtoneel gesproken, maar in Europa blijft het volgens hem stil.

“Ook kan BRICS op deze manier laten zien dat er een alternatief is voor de westerse dominantie en de westerse instituten. Autocratische landen worden steeds belangrijker. En mensenrechten staan niet hoog op de agenda bij deze landen. Deze verschuiving is al een jaar of twintig aan de gang, maar we worden maar niet wakker. We blijven doen alsof er niets aan de hand is.”

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.