Advertentie

Duitse politiek bekent: ‘Honderden journalisten betaald’…!


*
*
Duitse politiek bekent:

‘Honderden journalisten betaald’…!

2023  WantToKnow.nl/be (met dank aan BLCKBX)

x

Het blijkt dat -hou je vast- honderden journalisten en verslaggevers van publieke omroepen, dagbladen en andere mainstream media, in Duitsland op de loonlijst staan van de Duitse overheid. Dit blijkt na vragen van de partij AfD/’Alternative für Deutschland’. Hun commentaar op deze onthulling is evident: “Onafhankelijke, kritische controle van de politiek is daardoor onmogelijk”. Het nieuws werd naar buiten gebracht (HIER pdf) door het Duitse parlement, de Bondsdag’. nadat AfD (rechtse oppositiepartij) via een wet gelijk aan de NL’se ‘Openbaarheid van Bestuur’ hierom had gevraagd.. Hieruit blijkt dat de bondsregering honderden journalisten – vooral die bij de publieke omroepen- de afgelopen vijf jaar bij elkaar zo’n € 1,5 miljoen betaalde!!

En het blijkt dat het niet alleen verslaggevers en journalisten van grote publieke zenders als ARD, ZDF, Deutschlandradio en Deutsche Welle zijn, die een flinke vergoeding ontvangen voor hun diensten, maar dat ook journalisten van particuliere kranten, tijdschriften en grote commerciële zenders zoals SAT.1, RTL, Pro Sieben en n-tv door de Duitse overheid worden betaald.

Evenals als vertegenwoordigers van de vermeende ‘kwaliteitspers’ zoals FAZ, Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel en Die Zeit. Want bijna alle federale ministeries hebben journalisten betaald voor ‘diensten’, waaronder de ministeries van Financiën, Werkgelegenheid, Verkeer, Justitie, Milieu en Ontwikkelingssamenwerking en de Duitse douane. Veelal gaat het over ‘modereren’, waarmee wordt bedoeld, het verzorgen van een praatprogramma/presentatie dat door een ministerie, politieke partij, overheidsorgaan wordt geïnitieerd. Als voorbeeld wordt dit voorval aangereikt:

‘Het was de Bondskanselarij, die journaliste/presentatrice Linda Zervakis (van programma ‘Pro Sieben’) in juni 2022 opdracht gaf een interview met bondskanselier Olaf Scholz te ‘modereren; en voor dit klusje/interview en nog een andere moderatie kreeg deze Zervakis een vorstelijk bedrag van ruim € 12.000 euro betaald.’

In Duitsland werd geschokt gereageerd op het nieuws dat de ‘vierde macht’ (de pers/journalistiek), die als taak heeft de regering te controleren, voor een groot deel op de loonlijst staat van diezelfde overheid. In een persbericht meldt AfD (HIER), dat:

‘de journalistieke onafhankelijkheid in gevaar is nu blijkt dat journalisten van de mainstream media door de overheid worden betaald. Journalisten moeten zich afvragen of ze werkelijk zo onafhankelijk zijn van de federale overheid als ze beweren te zijn.’

En er zijn ook veel journalisten in Duitsland, die het onbestaanbaar vinden, dat zoveel van hun collega’s door de regering worden betaald; zo stelt sportverslaggever Jens Weinreich:

“De feiten zijn zoals ze zijn: irriterend, zorgwekkend. Zowel de hoogte van de beloningen als het aantal van journalisten die zich voor deze bijverdiensten goed laten betalen,”

De Duitse MainStreamMedia publiceerde een kritisch artikel (HIER) over deze kwestie. Daarin wordt de terechte vraag gesteld, hoe groot de kans is, dat ARD, ZDF en anderen objectief rapporteren, als er betalingen te verkrijgen zijn, voor ‘aangepaste’ journalistieke artikelen..? En wellicht snijden ze zichzelf ook in de vingers, met dit ‘hoerderig gedag’.. Want de kans is aanwezig, dat ze geen goedbetaalde opdrachten meer krijgen van de diverse ministeries, wanneer ze weer kritisch over de regering berichten? We moeten natuurlijk denken aan klokkenluider Udo Ulfkotte, chef-redacteur bij de Frankfurter Algemeine, die enkele jaren voor zijn dood, bekend maakte dat hij feitelijk een ‘journalistieke zetbaas’ was voor Amerikaanse propaganda..!

Het medium Pleiteticker van Reichelt heeft na onderzoek enkele mogelijke namen van door de regering betaalde journalisten bij de publieke omroepen blootgelegd. “De conclusie is hier meer dan duidelijk: Publieke journalisten, die we allemaal betalen om onafhankelijk en weg van de staat te berichten, zijn gekocht door de overheid.”

Staatsrechtadvocaat en voormalig minister van Defensie Rupert Scholz (CDU) spreekt van een ‘uiterst problematisch proces’:

“Persvrijheid wordt constitutioneel noodzakelijkerwijs gekenmerkt door onafhankelijkheid van staatsorganen en mogelijke invloed van staatsinstanties. Wanneer persvertegenwoordigers vergoedingen ontvangen van ministeries of het kantoor van de kanselier, is dat een stukje corruptie door, wat de vierde macht wordt genoemd. Onder deze omstandigheden kan er geen sprake zijn van staatsneutraliteit en onafhankelijke, kritische controle op het politieke handelen.”

Journaliste Andrea Thilo

Woorden die aan duidelijkheid niets overlaten.
De Duitse federale regering had in eerste instantie geweigerd de namen van journalisten bekend te maken om ‘redenen van gegevensbescherming’, maar na naarstig speurwerk hebben andere journalistieke bronnen veel van de namen van journalisten achterhaald (HIER)..

Op deze lijst staat bijvoorbeeld ook Andrea Thilo, die een groot deel van haar carrière in het overheidsapparaat werkte; zij staat maar liefst zeven keer op de lijst van de federale overheid, wat haar een vergoeding van gemiddeld € 40.000 zou hebben opgeleverd.

Het is duidelijk: publieke journalisten, ook in Nederland, die we allemaal betalen om onafhankelijk van de staat, kritisch verslag te doen, zijn en worden gekocht door de politiek, door regeringen zelfs. Een zéér kwalijke zaak, de de journalistiek in een dubieus daglicht plaatst..!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.