Advertentie

Geelwortel, kurkuma, de helende ‘magische wortel’..!


KurkumaEn weer kregen we één van de vele, vele voorbeelden van de heilzame werking van geelwortel of Kurkuma, onder ogen. Zie onderaan deze inleiding. En dus tijd om er nu toch eens écht een hoofdartikel aan te wijden. Meteen maar goed dus..

Omdat de werking van Kurkuma dusdanig is, dat deze kennis bij iedereen thuis hoort. De bijna magische werking, zeker wanneer we de werking van geelwortel vergelijken met traditionele, chemische medicijnen, is opzienbarend. En daar is geen woord Spaans bij. Of wanneer we het andersom zeggen: “Waarom verdomde de medische wetenschap om de uiterst krachtige eigenschappen van Geelwortel te onderzoeken, ergo te gebruiken in hun ‘geneesmiddelen’..?

Eerst maar een voorbeeld van een nieuw onderzoek dat aantoont dat Kurkuma een diep-herstellende werking heeft, in dit geval bij Alzheimer-patiënten.

Een groep van Japanse artsen beschreef hun ervaringen met kurkuma bij drie alzheimerpatiënten. Hun inspiratie voor deze test kwam niet alleen vanuit de enorme hoeveelheid aan onderzoeksgegevens rond alzheimer en kurkuma, maar kwam ook vanuit ayurvedische hoek. De ayurveda gebruikte kurkuma als bloedzuiverend middel en schreef het samen met warme melk voor. (zie onderaan het artikel) Blijkbaar wisten artsen duizenden jaren geleden al dat melk (en zwarte peper) de absorptie en werking van de actieve bestanddelen uit kurkuma/geelwortel bevordert.

De test met de Japanse patiënten werd uitgevoerd, door hen 750 mg geelwortel per dag toe te dienen. Dit komt overeen met een dosis van 100 mg curcumine. Inname samen met warme melk werd aanbevolen. Bij alle patiënten had geelwortel een opmerkelijk effect: na een jaar konden ze hun familieleden terugherkennen. De ziekte leek zich te stabiliseren en bij één patiënt werd zelfs een toename van de MMSE-score vastgesteld.
(Hishikawa N, Takahashi Y et al. Effects of turmeric on Alzheimer’s disease with behavioral and psychological symptoms of dementia. Ayu. 2012 Oct;33(4):499-504.)

x

* * *

curryshrimp curcuma

x

x

Geelwortel, kurkuma, helende, ‘magische wortel’..!

X

2013 © Wanttoknow.nl

x

Of je het nu toepast in een smoothy, als dressingsaus op een heerlijke salade, of in een smakelijke, oranje-kleurige curry, het blijkt keer op keer dat geelwortel, of zoals wij het goed kennen KURKUMA, een van de meest krachtige en gezonde natuurlijk gezondheidssupplementen is, die we kunnen innemen. Kurkuma/geelwortel is heerlijk toe te passen en er zijn eenvoudig veel recepten te vinden waarin het kan worden toegepast. In de Indonesische keuken is dit geelwortelpoeder ons bekend als ‘Koenjit’. De laatste jaren stapelt het wetenschappelijke bewijs zich op, dat kurkuma/geelwortel werkelijk barst van de gezondheids-stimulerende eigenschappen. Zullen we er een aantal op een rijtje zetten?

 1. Geelwortel/kurkuma kan helpen met het voorkomen of helen van sommige vormen van kanker. Het is klinisch bewezen dat de werkzame stof in geelwortel, ‘curcumin’ ervoor zorgt dat kankercellen minder snel groeien, onder andere bij prostaat-, borst- en alvleesklierkanker en bij hersentumoren. ‘Curcumin’ bevordert de zogenaamde ‘apoptosis’, dat is de geprogrammeerde dood van lichaamscellen, ook wel cel-zelfmoord genaamd. Dit proces is zonder enig gevaar voor het lichaam en/of gezonde omliggende cellen, omdat het een natuurlijk proces is. Bij bestralingen en chemotherapie worden ook veel gezonde cellen aangetast/vernietigd. De bijwerkingen van ‘curcumin’ zijn te verwaarlozen. (HIER een pdf-document met veel informatie over kurkuma in relatie tot kanker)
 2. Geelwortel/kurkuma kan een significante factor zijn bij de behandeling en/of preventie van Diabetes.. Een opmerkelijke klinische studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Diabetes Care’, het tijdschrift van de Amerikaanse Diabetes Stichting, onthulde dat kurkuma voor 100% (!) in staat is om pre-diabetes patienten te helpen, binnen een periode van 9 maanden, om GEEN diabetes-patient te worden.
 3. Geelwortel/kurkuma is een stof die zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het kan zelfs zware metalen uit het lichaam verwijderen..! ‘Curcumin’ werkt als krachtige anti-oxidant, vooral op de lever, die vaak heftig wordt belast door zware metalen die in ons moderne voedsel voorkomen, en in de lucht die we inademen.
 4. Geelwortel/kurkuma blijkt een perfect alternatief te zijn voor anti-depressiva..! (HIER).
 5. Geelwortel/kurkuma kan onze lever beschermen en regenereren. (HIER).
 6. Geelwortel/kurkuma kan de pijn van reuma weghalen en de ontstekingen van reuma substantieel verminderen. (Dr. Nancy Lonsdorf)
 7. Geelwortel/kurkuma ondersteunt een gezond brein en krachtig hart. 
 8. Geelwortel/kurkuma geeft ons immuunsysteem een krachtige oppepper en kan mede daardoor PCV-vaccinaties overbodig maken (pneumo-kokken die griep en longziekten veroorzaken). (Dr. Virender K. Rehan, MD van het ‘LA BioMed’)
 9. Geelwortel/kurkuma kan je helpen om (over)gewicht te verliezen. (HIER).
 10. Geelwortel/kurkuma kan je opmonteren.

Turmeric/Kurkuma is heerlijk smaakvol in veel recepten. Ideeën om het in de keuken te gebruiken, vind je makkelijk in kookboeken en op het internet. Meestal wordt geelwortel in zijn gedroogde vorm gebruikt, maar net als gember, kun je het ook als wortel toepassen. In thee bijvoorbeeld. Veel curry-recepten hebben kurkuma als hoofdingrediënt staan. Gebruik zoveel mogelijk biologische of bio-dynamische kurkuma. Kurkuma is ook als supplement te verkrijgen, in pilvorm of tincturen. Kurkuma/geelwortel is bijna altijd een ingrediënt van multi-vitamines. Het is zoals Hippocrates al zei: “Laat je voedsel je medicijn zijn en je medicijn je voedsel”.. In die zin is Curcuma een van de meest potente en effectieve kruiden die we kennen en heel eenvoudig in je dieet en recepten op te nemen.

De Cur
De ‘Curcuma Longa’, ook een prachtige plant in de (zonnige) tuin..

Kurkuma zélf verbouwen? Simpel!
Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkumaplanten.De meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om medisch gebruik is de ‘curcuma longa’. De plant is familie van de gemberplant, waarvan de wortel -zoals je weet- ook culinair en medicinaal wordt gebruikt. De sterkst werkzame stof van de wortel van de ‘curcuma longa’ is de stof ‘curcumine’, inmiddels onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoeken naar de medische toepassing ervan.

Het is eenvoudig om zélf te verbouwen, de ‘Curcuma Longa’, die familie is van de gemberplant, die óók als wortel onder de grond groeit. De prachtige felgroene Curcuma-bladeren zijn schitterend in een tuin en ze worden dan ook veel gebruikt in de landschapsarchitectuur.. Het zijn de wortels die worden geoogst als voedsel en medicijn, of in het seizoen opnieuw geplant. Voor het planten van deze wortel, heb je slechts ’n pot nodig, een (stuk) wortel en een heel zonnig plekje.

Plaats een stukje van de wortel zo’n 3 tot 5 cm onder de potgrond en geef regelmatig water. Buiten hebben ze een warme tot hete plaats nodig, het liefst dus uit weer en wind, pal op het zuiden; zo ’tropisch’ mogelijk zeg maar.. Maar zorg ook voor genoeg water, waardoor ze in 4 tot 6 maanden uitgroeien tot krachtige knollen/wortels.

Het verhaal van professor David Servan-Schreiber..

Dr. Servan moest even slikken. Hij was opgeleid als arts-psychiater, en gepokt en gemazeld in de Westerse medische wetenschap, maar hier werd hij geconfronteerd met een visie op de geneeskunst die hem totaal vreemd was. Hij bevond zich in Dharamsala, het Indiase ballingsoord van de Dalai Lama en kwam in contact met de kruidengeneeskunde. Als hoogleraar ‘klinische psychiatrie’ aan de Universiteit van Pittsburg (VS) had hij er natuurlijk wel van gehoord, maar er nooit veel aandacht aan geschonken; het was voor hem niet relevant. Dacht hij. Want hoe kon je nu simpel kruiden gebruiken in de strijd tegen ziekte..? Over scholing gesproken..

In Azië bestaan twee soorten universitair geschoolde dokters. De ene categorie werkt met het scalpel, medische apparatuur en de bekende, voor Westers-geörienteerde, farmaceutisch vervaardigde medicijnen. En de andere categorie houdt zich voornamelijk bezig met de toegepaste kennis der natuur, zoals herbologie (kruidenkunde) en de voedingsleer. Vaak is deze kennis gebaseerd op de Ayurveda, een woord dat een samenstelling is van de woorden: ‘āyus’ dat ‘leven’ of ‘levensprincipe’ betekent, en het woord ‘veda’ dat ‘weten’ of ‘kennis’ betekent. Ayurveda kan derhalve vertaald worden als ‘de kennis (weten-schap) van het leven’.

Kurkuma-wortelsoep.. Ayurveda is ook smaakvol..!
Kurkuma-wortelsoep.. Ayurveda is ook smaakvol..!

De Ayurveda is een holistische benadering, die voortkomt uit oude tradities en uitgaat van een totaalbenadering van de onevenwichtigheid (ziekte). Ayurveda ziet het lichaam niet los van geest en natuur. De Ayurveda geeft een eigen betekenis aan het begrip energie’, die aanwezig is in de geest en in de gehele kosmos.  Zij probeert de onevenwichtigheid (ziekte) te herstellen of te voorkómen door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de Tri Doshas: Kapha, Pitta Vata. Deze ’tri doshas’ vertegenwoordigen met elkaar alle basiselementen; aarde, water, vuur, lucht en aether.

Kwakzalvers en kruidenvrouwtjes?
David Ervan-Schreiber vroeg zich vervolgens af: is dat kruidengedoe wel ‘evidence based medicine’? Hoort dit niet thuis in de hoek van kwakzalvers en kruidenvrouwtjes? Komt een dergelijke benadering niet neer op verspilling van tijd, geld en moeite voor arts en patiënt? Tijdens zijn wandelingen door het stadje Dharamsala vroeg hij voorbijgangers dan ook wat zij zouden doen als ze een acuut gezondheidsprobleem zouden hebben. Veelal verbaasd over zo’n domme vraag, reageerden de meesten met antwoorden die erop neerkwamen: ‘Voor een acute ontsteking, zoals een blindedarm of longontsteking, gaan we direct naar de dokter die de ‘noodgeneeskunde’ praktiseert. Dan worden we geopereerd of krijgen antibiotica. Maar voor chronische ontstekingen, zoals reumatoide artritis, darmontstekingen etc. bezoeken wij de arts die naar voedings- en leefgewoonten vraagt, en die met natuurlijke ontstekingsremmers werkt zoals geelwortel.’

Kurkuma turmeric5Geelwortel, wat is dat?
Dat vroeg Schreiber later aan de stafleden van de medische faculteit van Dharamsala. Ze antwoordden dat het een okerkleurig poeder is dat gemaakt wordt door de gedroogde wortelstok van Curcuma Longa (Engels: ‘turmeric’) fijn te malen. Deze tropische plant komt vooral in India en Indonesië voor, waar hij al eeuwenlang een zeer belangrijk onderdeel is van de culinaire en medische geschiedenis. Wij gebruiken er in onze gerechten dagelijks 1,5 tot 2 gram van, zeiden ze.

Curcumine
Het belangrijkste onderdeel van kurkuma is de stof curcumine dat farmacologisch op diverse manieren actief is: het is een sterke antioxidant, gaat trombose tegen en heeft ook kankerremmende eigenschappen. De nieuwsgierigheid van prof. Schreiber was nu meer dan voldoende gewekt. Nederig, maar desalniettemin met een kritische instelling, begon hij aan zijn speurtocht naar de geneeskrachtige eigenschappen van geelwortel. Hier een kleine opsomming.

Gewrichtsreuma
Suppletie van kurkuma-extract aan reumatische ratten bleek ontstekings- en afbraakprocessen in gewrichten af te remmen. Ratten met gewrichtsreuma kregen extracten van kurkuma, die overeenkwamen met de qua samenstelling overeenkomende commercieel verkrijgbare kurkuma. Het gevolg was dat de stoffen die verantwoordelijkheid zijn voor de ontstekingen in het gewrichtsgebied in activiteit afnamen. Nu is een rat geen mens, maar uit deze resultaten kan worden afgeleid dat kurkuma-extract mogelijk effectief is voor het verminderen van de symptomen van reuma. Klinische onderzoeken bij mensen met reuma zijn zeker nodig.  (Arthritis Rheum 2006;54:3452-64)

Leukemie
Op het çongres van ‘Kinderen met Leukemie’ dat in september 2004 in Londen werd gehouden maakte Dr. Moolky Nagabhusan van de Loyola Universiteit in Chicago aannemelijk dat curcumine beschermt tegen leukemie. Omdat curcumine in de vorm van geelwortel en curry’s in Azië veel gegeten wordt, vermoedt Dr. Nagabhusan dat dit de reden is waarom die vorm van bloedkanker in dat werelddeel veel minder voorkomt. In de Westerse wereld is het aantal kinderen met leukemie de tweede helft van de vorige eeuw sterk gestegen, waarbij de risicofactoren van leukemie naar alle waarschijnlijkheid liggen in de lifestyle en milieufactoren.

Van curcumine is bekend dat het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo blijkt uit studie dat bijvoorbeeld dat je de genbeschadigende invloed van sigarettenrook kan tegen gaan, alsook de chromosoombeschadiging door röntgenstraling met curcumine. Dr. Nagabhusan nam waar dat curcumine de vermenigvuldiging van leukemiecellen onomkeerbaar remt, zowel in celculturen als in cellen bij de mens..!

Hersenschade
Nog een interessant onderzoek toonde aan dat kurkuma/geelwortel bescherming kan bieden bij hersenschade die ontstaat na een beroerte. Onderzoekers van de Universiteit van Nanjing in China trachtten meer inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van curcumine. Een groep ratten kreeg 1 of 2 mg per kg curcumine per infuus toegediend, 30 minuten na een beroerte. De met curcumine behandelde ratten bleken, afhankelijk van de dosis, beduidend minder verlies van neurologisch functioneren, een lagere sterfte, en minder waterophoping in de hersenen te hebben dan de curcuminevrije dieren. Alle bevindingen wijzen op beschermende effecten van curcumine. (European Journal of Pharmacology 2007;561(1-3):54-62)

Alzheimer
Tijdens het 34e Jaarcongres van de ‘American Aging Association’ merkte één van de sprekers, dr. Greg Cole op, dat een combinatie van curcumine en DHA (uit omega 3-vetzuren) effectief werkt tegen ontstekingsverschijnselen bij Alzheimer. Bij muizen, die zo genetisch gemanipuleerd waren, dat zij Alzheimerachtige afwijkingen kregen, bleek dat deze muizen maar liefst 43% minder amyloïde plaques vormden, wanneer zij curcumine door hun voedsel kregen. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de dagelijkse hoeveelheid die men in India eet. Amyloïde plaques zijn afzettingen in de hersenen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Vooral de combinatie DHA en curcumine bleek farmacologisch zeer werkzaam te zijn.

Tja.. Een chemisch middel, afkomstig uit de petro-chemie.. Of een natuurlijk middel, dat ook nog eens -wetenschappelijk bewezen- een veel krachtiger werking heeft..
Tja.. Een chemisch middel, afkomstig uit de petro-chemie.. Of een natuurlijk middel, dat ook nog eens -wetenschappelijk bewezen- een veel krachtiger werking heeft..

Candidiasis (schimmels)
Bij Candidiasis ook wel candida-syndroom genoemd is er sprake van uitzaaiing van de candida-albicansschimmel in het weefsel. Deze ziekteverwekkende schimmelvorm van de gistcel ‘Candida Albicans’ heeft zich in eerste instantie veelal vanuit de darm, via de bloedbaan in het lichaam verspreid, om zich vervolgens te kolonialiseren in de organen, het bindweefsel e.d. Deze situatie blijkt bij zeer veel mensen in de Westerse wereld voor te komen. De symptomen van het candida-syndroom zijn zeer talrijk en omvatten o.a. spijsverteringsklachten, hormonale klachten, klachten als gevolg van een over-reactief afweersysteem of een verzwakt afweersysteem, en vooral vermoeidheidsklachten.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten curcumine op schimmelwerende effecten. Celkweken met 23 verschillende schimmels dienden als onderzoeksmodel. Daarnaast werden de effecten van kurkuma op de aankleving van de candidasoorten op menselijke cellen van het mondslijmvlies gevolgd. Uit de testseries bleek dat kurkuma in veel gevallen effectiever was dan het vaak toegepaste anti-schimmelmiddel ‘Fluconazol’. Opmerkelijk was de remmende werking van kurkuma op candidasoorten die geïsoleerd waren van AIDS-patiënten. Bij hen bleek kurkuma de aankleving aan het mondslijmvlies het sterkst te verminderen. De auteurs zijn van mening dat vervolgonderzoek naar de therapeutische werking van curcumine bij patiënten met immunologische aandoeningen zeker gewenst is. (Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2009;63(2):337-9)

anti kanker schreiberEen éénzijdige opleiding..?
Prof. Schreiber stond verbaasd. Waarom kende hij deze feiten niet? Waarom had geen enkele hoogleraar tijdens zijn medische opleiding ooit over deze dingen gesproken? Immers, de grote medische tradities maken al duizenden jaren gebruik van voeding om het verloop van ziekteprocessen te beïnvloeden en de Westerse geneeskunde laat deze -proefondervindelijk ruimschoots bewezen- wijze kennis links liggen… Heeft de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates in de 4de eeuw voor Chr. niet gezegd: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’?

Westers opgeleide artsen leggen bij het behalen van hun artsendiploma nota bene deze ‘Eed van Hippocrates‘ af! Maar toch, ook al blijft voeding een steunpilaar van de Indische, Chinese en Noord-Afrikaanse geneeskunde, welke dokter in Europa verwijst ernaar in zijn praktijk? Welke dokter vertelt zijn patiënten dat deze kennis óók beschikbaar is.. Nog een stapje verder.. Welke arts voelt zich feitelijk niet tekort schieten wanneer hij deze kennis gewoon via het internet of eenvoudig beschikbare boeken kan terugvinden..?

Omdat Prof. Servan-Schreiber was niet alleen arts, maar ook kankerpatiënt. En mede daardoor, was hij zeer geïnteresseerd in de tumorremmende eigenschappen van kurkuma. Hij sprak daarover met zijn vriend en collega prof.dr. Richard Beliveau, oncoloog-onderzoeker aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Het was hem al eerder opgevallen dat Indische mensen statistisch gezien veel minder aan diverse vormen van kanker lijden dan bijv. Noord-Amerikanen.

Net als dr. Nagabhusan ging Beliveau van de veronderstelling uit dat dit te maken heeft met het gegeven dat kurkuma voornamelijk in India wordt genuttigd, en dan ook nog in grote hoeveelheden. Professor Schreiber heeft zijn visie op kanker en de behandeling ervan, na zijn speurtocht, grondig bijgesteld. Ironisch genoeg leed hij toen echter al aan een hersentumor, die nog niet ontdekt was, maar die hem uiteindelijk -in 2011- wél het leven ging kosten..

Natuurlijk was hij als arts voorstander van een reguliere behandeling, zoals bestraling, operatie en indien nodig chemotherapie. Je zou ook kunnen zeggen, dat hij niet anders kón. Maar als wetenschapper en patiënt heeft hij ook de waarde leren kennen van alle verborgen helende krachten die in de planten en kruidenwereld schuilgaan. Niet alleen raakte hij enthousiast over kurkuma, maar ook over de ontdekking van de vele andere tumorremmende voedingsstoffen in de natuur de z.g. ‘nutricijnen’ (de combinatie van ‘medicijnen’en ‘nutriënten’ (voedingsstoffen)). Ze blijken een machtig wapen te zijn in het voorkómen van kanker, maar kunnen ook therapeutisch met succes worden ingezet als aanvulling op de reguliere kankerbehandeling. Hij schreef er een prachtig boek over: ‘Antikanker, een nieuwe levensstijl’ [klik op cover hierboven voor lead).

Dr. Schreiber raadt iedereen aan ook elke dag -net als de Aziaat dat door zijn eten binnenkrijgt- een flinke theelepel kurkuma (biologische!) aan het dagelijkse voedsel toe te voegen, En evt. vermengd met een snuifje zwarte peper waardoor de opname van kurkuma wordt versterkt! Zijn stelling is: ‘Medicus curat, natura sanat’! dat wil zeggen: ‘De dokter behandelt, maar de natuur geneest’. In het boek behandelt Dr. Servan-Schreiber overigens ook diverse andere aspecten van voeding en andere levensstijlfactoren, die bij de behandeling en preventie van kanker van belang zijn. (Zoals biologische voeding, knoflook, groene thee, broccoli etc.)

Tot slot, last but not least:
Hoe ‘Big Pharma’ gebaat is bij het links laten liggen van Kurkuma..

pharma-patent-strategiesDe toepassingen van kurkuma tegen kanker zijn simpelweg ‘veelbelovend’!! Maar er zijn helaas onvoldoende wetenschappelijke gegevens over het effect bij mensen met kanker, waardoor het ook nog niet veel wordt toegepast. Artsen zijn bang dat ze een niet goedgekeurd ‘medicijn/kruid’ voorschrijven of adviseren. Het probleem daarbij is, dat dit soort onderzoek ook nauwelijks plaatsvindt! En dat heeft helaas alles met geld te maken. Kurkuma is namelijk ‘niet-patenteerbaar’. Dat wil zeggen: op kurkuma is – net als op alle natuurlijke stoffen – geen patent aan te vragen. En dus is de verkoop niet exclusief voorbehouden aan degene die het onderzoekt. Kurkuma is met andere woorden niet lucratief.

En zo ziet het er onder de microscoop uit, de moleculaire opbouw van curcuma.. Niet patenteerbaar maar wel kopieerbaar..?!
En zo ziet het er onder de microscoop uit, de moleculaire opbouw van curcuma.. Niet patenteerbaar maar wel kopieerbaar..?!

Verreweg het meeste wetenschappelijke onderzoek naar nieuwe middelen wordt dan ook verricht door de farmaceutische industrie. Zij verdient veel geld aan ­kankerbehandelingen, en is dus gemotiveerd er onderzoek naar te verrichten. Maar de aandacht gaat daardoor wel eenzijdig naar farmaceutische, chemische middelen. En daarmee blijft een groot terrein in de strijd tegen kanker braak liggen. Vaak ook wordt een krachtig kruid ontleed naar haar organische-moleculaire samenstelling door de onderzoekers van de farmaceutische industrie, om deze organische verbinding vervolgens chemisch te kopiëren, zodat er patent op kan worden verkregen..

Wil de overheid niets ‘verdienen’..? Of ‘besparen’.. dat mag ook..!
Maar hier komt ook weer de kortzichtigheid van geld-geld om de hoek kijken. Want vanuit de overheid bezien, die we toch feitelijk allemaal zijn.., levert het gebruik van kurkuma als genees/preventiemiddel toch vele, vele miljarden bespáring op.. En is dat geen omgekeerd geld-verdienen dan..? Of is dat alleen voorbehouden aan ‘Big Pharma’, om ons afhankelijk te maken van hun spel met gepatenteerde medicijnen..  Waarom laten we -als we dan al in een economisch vraag- en aanbodspel bezig zijn- niet gewoon deze chemische middelen links liggen..?

x

* * *

x

Tot slot: ‘Gouden melk’.. Een eenvoudige toepassing voor kurkuma
Kijk naar deze video van Dr. Arjan Khalsa, waarin ze uitlegt hoe je heel eenvoudig een drankje maakt met tumeric/geelwortel. Een perfecte leverreiniger, en vanzelfsprekend een fantastische manier om geelwortel in je lichaam te krijgen!

x

120 gedachten over “Geelwortel, kurkuma, de helende ‘magische wortel’..!

 1. Ik neem nu sinds een maand Curcuma (Flexicur van Ortis) omdat ik pijn heb door artrose in mijn onderrug. De pijn is eigenlijk zo goed als verdwenen maar ik heb nu, sinds twee weken, verschrikkelijke steken in mijn rechterborst. Zou dit veroorzaakt kunnen zijn door de inname van curcuma?
  Ik ben naar mijn huisarts geweest en zij voelt niets abnormaals. En ik heb nog maar pas een mamografie laten doen waarop ook niets te zien was.

 2. bedankt voor dit levensreddende middel!!!!! i.v.m. eierstokkanker en uitzaaiingen in buikvet verging ik van de pijn. maar ik wilde geen chemo en een buikoperatie vond ik geen optie. omdat ik zo zwak ben en weet dat ik zo,n operatie niet overleef. plus het feit dat er dan zuurstof bijkomt en dit juist kankercellen tot groei aanzet. nu met de geelwortel heb ik de pijn al kunnen reduceren. geelwortel, een maisrecept uit Rusland en energetische behandelingen houden me gelukkig nog op aarde.

 3. Geachte

  Dat geelwortel een geweldig goed medicijn is, aanvaard ik graag, en ik gebruikte het dagelijks. Tot op een zeker moment ik in de literatuur las dat door regelmatig gebruik van dit medicijn, nierbeschadiging zou veroorzaken, en dan ben ik er uit veigheid, mee gestopt.
  Terecht of niet ?

 4. Geachte

  Ik vergat zoeven te vermelden, dat ik geelwortel helemaal zelf bereidde, door ze fijn te hakken, drogen bij de zon, en tot poeder vermalen zonder de temperatuur te verhogen dan te vermengen met 25% houtskool,en dan in capsules stak om het doorslikken te vergemakkelijken De houtskool is bijna een must omdat anders geelwortel maar voor een kleine hoeveelheid door het lichaam wordt opgenomen.

  Vriendelijke groeten
  Luc Croes

 5. hoi allen,
  een vriend van ons koopt curcuma per pallet in Indonesie en mengt dat 10% met zwarte peper voor betere opneembaarheid.
  Dat het werkt is hier al bewezen, ik had een tennisarm-probleem meer dan een jaar, wat maar niet overging.
  Nu na 2 maanden gebruik volgens het recept golden milk, 2 flinke theelepels per dag, ben ik er helemaal vanaf. Geen pijn meer, ook niet met het tennissen, ook geen steunbandje meer nodig.
  Hij heeft ook curcuma geprobeerd uit India en die deed niets, is gamma bestraald en niet biologisch.
  De potten staan bij ons op het magazijn. Ik wil geen reclame maken om iets te verkopen maar doorgeven van iets wat echt helpt!

  1. Marian, ik gebruik al meer dan een jaar dagelijks kurkuma. Ongeveer twee flinke theelepels opgelost in melk met peper). Ik weet echter niet of het poeder biologisch is. Misschien is het mogelijk om kurkuma bij jouw vriend te kopen?

  2. Hallo,

   Ik zou graag kurkuma bij u bestellen, is dat mogelijk?
   Hoe duur is het?

  3. ik heb ook wel interesse in jou kurcuma! Graag zou ik daar dus wat van willen bestellen .

  4. dag Marian, is het nog altijd mogelijk om die kurkuma met peper bij je te bestellen? De onbestraalde. Hoe kan ik met jou of jij met mij daarover contact opnemen?

 6. Elke dag voegen we kurkuma toe aan de groente,één theelepel per dag. ik vrees dat het niet genoeg is om van bovenstaande voordelen te kunnen profiteren. Hoeveel heeft een mens nodig om wél van de zegen van kurkuma profijt te hebben? En hoe neemt men het in? De vereiste hoeveelheid door een glas warme melk roeren?
  BIj voorbaat dank voor uw antwoord

  1. Gebruikt verse kurkuma gember bij natuurwinkel of zoekt 100% puur kurkuma poeder!

 7. kan je het drankje ook met lactosevrije melk maken of gaat dat niet want ik heb n.m. o.a. ook een koemelk allergie en mag zodoende geen gewone melk drinken? Alvast bedankt. Frea uit Dordrecht
  Ik vind het heel interessant en hoop er dan ook baat bij te hebben.

  1. Dat is ook mijn vraag, ik hoop dat we antwoord krijgen.
   Ook wil ik graag weten hoe veel je gebruikt, in mijn geval voor candida in de darmen. bvd, groet

  2. Ze maakt het in het filmpje met een mix van amandel en sojamelk!
   Het hoeft zeker niet met koemelk gemaakt te worden, gelukkig 😉

 8. Naar aanleiding van een dergelijk artikel over curcuma vroeg ik de longarts van mijn zoontje die taaislijm ziekte heeft of het zin had om hem extra curcuma te geven. Haar antwoord was heel duidelijk. Curcuma is een fantastisch heilzaam middel. Jammer alleen dat je er enorme ( lees honderden grammen per dag) van nodig hebt om er effect van te ondervinden. Er is nog geen pil ontwikkeld die de heilzame stoffen van curcuma voldoende effectief bevat.
  Natuurlijk prima om curcuma te gebruiken bij bv het koken, maar verwacht er geen wonderen van.

  1. Waar staat dat je met ‘honderden grammen per dag’ moet werken; wie heeft dat uitgevonden Juliette? Kun je dat achterhalen..? Ik geloof dat 1 gram al zijn energetische lading heeft en werkzaam is..!

  2. De praktyk van de geschiedenis heeft aan iedereen die normaal kan nadenken dus ook deze arts reeds duizenden jaren geleden de heilzaamheid van curcumma, knoflook en gember zoals ook kruidnagels duidelyk aangetoond!!
   Hoe zouden de geneesheren uit het verre verleden de armste bevolkingsgroepen by de honderdduizenden by elkaar gebracht op een kluitje in overstromingstyden om tesamen de pyramiden en torens van Babilon te bouwen ziekte en epidemie vry kunnen houden ??? En vergeet niet dat by overstromingen niet alleen de menden by elkaar op een kluitje kwamen maar ook de ratten,muizen,slangen insecten etc.etc.!

 9. Kunt u mij iets uitleggen over het gebruik van kurkuma samen met omega3,6,7 en 9. Ik gebruik al twee jaar kurkuma capsules, maar neem ook nu omega membrasin 3,6,7 en 9. Het lijkt te reageren op elkaar door bloeddruk klachten. Kan dit???

 10. Als het dan toch zo moeilijk wordt opgenomen tenzij je grote hoeveelheden inneemt, waarom dan niet gewoon biologische kurkuma wortels door de centrifuge draaien samen met andere groentjes. Zo kan je grote hoeveelheden puur naar binnen sappen.
  Poeder in het eten wordt te veel verwarmd en kan daarom nooit dezelfde krachtige werking hebben.

  1. Jazeker, dat heet toeval. 😉

   Net als bij bietjes en rode kool je oren en wangen felrood kunnen gaan kleuren.
   Je benen hagelwit kunnen worden door witlof en asperges,
   en je armen vuurrood kunnen worden, wanneer je na het eten van rode paprika’s en/of pepers in de zon loopt.

   En pas in hemelsnaam op wanneer je spruitjes hebt gegeten.. (Maak het verhaaltje zélf af en kleur de plaatjes)
   Kortom, kijk dit gezicht maar eens goed in de ogen en trek je eigen conclusies..

   Maar natuurlijk is er een reactie tussen kleuren/soorten groente en hun effect op ons lichaam:
   https://gardenacu.com/nutrition-what-looks-like-your-body-is-good-for-your-body/

  2. Nou het heet niet voor niets GEEL WORTEL, opletten dus bij het piesen de boel goed in ogenschouw nemen.

  3. mw L.M. Lembeck, Ook van teveel alcohol en hepatitis-b (geelzucht), de aangetaste lever is hier verantwoordelijk voor omdat die dan niet meer goed kan functioneren. Arts raadplegen indien nodig…

 11. Naar aanleiding van deze link die ik kreeg toegestuurd:
  http://leefbewust.nu/erasmus-oncoloog-mag-geen-kurkuma-testen-farmaceutische-industrie/

  Op welke website staat deze link? Lees die tekst nog eens goed door en vervolgens de persoonlijke uitwisseling van Casper van Eijck met de stichting kwakzalverij (WTK wordt ook genoemd)
  http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kurkuma-is-een-hype-en-werkt-niet-tegen-alvleesklierkanker/
  “In deze uitleg is Van Eijck genuanceerder dan in zijn uitspraken in De Volkskrant, die een heel andere indruk achter laten. De vraag of het niet beter zou zijn als hij zijn positieve uitspraken over kurkuma zoals in het interview terug zou nemen, ontwijkt hij. In de e-mail aan mij staat geen antwoord.”
  En verderop: “Ik adviseer geen kurkuma als eerste keus, daarvoor is er nog te weinig klinisch onderzoek mee gedaan.”
  En ook: “Op de vraag waarom hij aan De Volkskrant zo expliciet heeft verteld te geloven in het positieve gezondheidseffect van kurkuma schrijft hij in een e-mail aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK): “In de zin in het artikel dat ‘bij alvleesklierkanker kurkuma effectiever werkt dan chemotherapie’ is het woordje ‘soms’ in de definitieve versie weggelaten”, verontschuldigt hij zich.”
  Horen we de homeopathische wereld daarover???

  En tenslotte:
  UPDATE 11-01-2017: Uit een nieuwe zeer omvangrijke studie, gepubliceerd in Nature, is wederom gebleken dat curcumine geen enkele geneeskrachtige werking heeft.”
  Horen we de homeopathische wereld daarover???

  Lees dan nu nog bovenstaande eerste link, dan zie je hoe deze Mike informatie filtert op een manier die hem het beste uitkomt, maar niet het volledige verhaal vertelt. Wat hij op zijn site vermeldt is dus niet per se onjuist, maar incompleet en veelal suggestief, in zijn voordeel, en dus manipulatief. En zo worden mensen dus op het verkeerde been gezet. WTK past veelal hetzelfde trucje toe.

  Casper van Eijck is zeer goed bevriend met de zeer populaire televisiepersoonlijkheid René van der Gijp. De heren van Voetbal Insite proberen het werk van van Eijck te ondersteunen, middels funding acties. Uitstekend wat mij betreft! In die hoedanigheid is van Eijck een aantal maal aangeschoven in het tv programma en heeft zich daarmee bij bijna een miljoen kijkers zeer populair gemaakt. Dat maakt wel dat hij extra voorzichtig moet zijn met zijn uitspraken, hetgeen hij heeft verzuimd in het Volkskrant artikel.

  Maar zo gaat de homeopathische wereld er dus mee aan de haal: “Dan antwoordt Doctor van Eijck: “Zegt kurkuma je iets? Geelwortel! Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie.”
  http://www.klassiekehomeopathie.nl/kurkuma-effectiever-dan-chemotherapie-bij-alvleesklierkanker/
  Ook deze homeopaat filtert wat in zijn straatje past.

  Uiteindelijk worden de zaken pas duidelijk na goed onderzoek en verreweg de meeste mensen zijn daar niet zo goed in, of beter, helemaal niet toe in staat. De uitkomst na goed onderzoek is vrijwel altijd dezelfde: alternatief filtert wat men kan gebruiken uit de grote brei aan bestaande informatie en daarmee is alternatief in de praktijk zelden tot nooit een goed alternatief voor regulier, omdat die laatste is gestoeld op een wetenschappelijke aanpak, die bewezen meer resultaat oplevert. Ook de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG), waar Casper van Eijck deel van uitmaakt, bevestigt dat.

  En voor de liefhebbers nog deze: https://kloptdatwel.nl/2016/12/01/kurkuma-volgens-de-doctoren-heger-visser-en-van-eijck/

  1. Het superdomme en omgekeerd-bevestigende bij dit soort REACTIES Rob, is dat je ZOVEEL moeite doet om het e.e.a. te ontkrachten, dat ieder weldenkend mens maar tot één conclusie kan komen, bij al deze moeite van jouw kant: ‘Het MOET wel waar zijn..’!! (Waarom doe deze jongeman anders immers zoveel moeite het allemaal te ontkennen?) Is het een gekke vraag hoeveel je betaalt krijgt door onze big-pharma-cowboys..??

   Dagelijks ondervinden vele 10.000-den mensen de kracht van Kurkuma. Maar volgens jou werkt het niet.. Maar is het dan niet vreemd dat de Big-Pharma-cowboys druk en volop bezig zijn met kopiëren van Kurkuma..? Of is het credo gewoon: ‘Als het maar geld oplevert’..? Hahhaha… Of hebben ze per ongeluk expres, de niet-werkende kurkuma getest.. Slimme strategie? http://www.elijahlist.com/words/display_word.html?ID=13570

   En voordat je je in enthousiasme te buiten gaat over de ‘klopt-dat-wel’-onanie-clubje.. Ken je deze uitspraak van de hoofdredacteur van de Lancet? Eerst maar even de balk uit eigen ogen verwijderen, voordat je over de splinters bij anderen begint..?

  2. Inhoudelijk een nogal magere reactie. Slechts leugens en schijnargumenten. Ik krijg niets betaald. Hoe kom je erbij? Ik heb je vele malen uitgelegd hoe het zit met mijn IP adressen, maar dat weiger je te accepteren.
   Misschien wordt het tijd voor deze editor van The Lancet om van beroep te veranderen als hij zo overtuigd is van zijn eigen incompetentie..? Ik hou van inhoudelijke discussies, niet van gekonkel. Lastig hè, die kritische volgers.

  3. ah, ik zie dat je jouw reactie inmiddels hebt genuanceerd. Tja, dat voorrecht is slechts voor weinigen weggelegd …..

  4. Meneer Rob, dank voor het bekrachtigen van je inhoudelijk non-sense. Over niet-inhoudelijk reageren gesproken. Mensen wegzetten als leugenaars en ‘schijnargumenten’.. Aanmatigende, zelfingenomenheid ten top. (Lijkt bijna een reactie van Cees Renckens zelf zou je zeggen..)

   Enfin we laten een andere professor maar weer eens aan het woord; de man die 35 jaar lang het geboefte, de maffia van de Big Pharma-industrie bestudeerde. Of zoals jij het dan betiteld: ‘Leugenaar en schijnargumentatie’…

   In goed Nederlands staat er in niet mis te verstane woorden:

   “Mijn onderzoek toont aan dat, ná hartaandoeningen en kanker, voorgeschreven medicijnen de 3e doodsoorzaak zijn. In de VS sterven jaarlijks ca. 200.000 mensen aan medicijnen, waarvan de helft van deze mensen preciés gedaan had wat hun doktoren hen had voorgeschreven..! De andere helft sterft door ‘fouten’.. Ze geven patiënten medicijnen die ze helemaal niet hadden moeten krijgen.
   Veel van wat Big Pharma doet, voldoet in de VS volledig aan de wettelijke criteria voor ‘georganiseerde misdaad’. Ze handelen op vele manieren, preciés zoals de maffia dat doet. De medicijnen-industrie koopt eerst de professoren om, dan de hoofden van (staats)instituten, dan de hoofden van ziekenhuizen, en zo verder.. “

  5. rob kletst weer helemaal gratis (moet ik geloven :p) uit z’n nek.
   Een een rotte appel uit de mand vissen en vervolgens inhoud van de hele mand weggooien.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23303705 en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23143785 en
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25665066
   voor liefhebber rob.

   Sterker nog, het zou me niet verbazen als de farmaceutische industrie druk doende is stiekem het molecuul zodanig te veranderen dat het nog wel werkt, maar patenteerbaar is. En reken maar dat daar dus wel veel centjes voor beschikbaar zijn.
   Dat is nu eenmaal hoe de farmaceutische industrie werkt. De hele wereld afstruinen voor werkzame natuurlijk stoffen uit bijvoorbeeld kruiden en ze vervolgens slinks patenteren.
   Kijk bijvoorbeeld hoe het nu gaat met cannabis.

   Ik begrijp het uit winst oogpunt, uit menselijk oogpunt vind ik het verachtelijk.

  6. Het is -zoals ik in marketingscholing leerde- maar NET, ZOALS JE ‘WINST’ DEFINIEERT… ‘Winst’ is dus een virtueel construct; simple as that. En vanuit dat oogpunt snap ik er dus niets van. Lees het verhaal over ‘Ubuntu’ van Harriet Algra, dan snap je wat ik onder ‘winst’ versta, als reëel begrip. (HIER)

   Rob is via zijn gecamoufleerde nick- en IP-adres lekker ‘ongrijpbaar’ en handelt zoals georganiseerde misdaad dat ook doet: lekker anoniem ongrijpbaar. Heeft wel het lef om dr. Richard Horton (Lancet) te beschuldigen, maar laat elke inhoudelijke argumentatie weg. Vervolgens beschuldigingen uitend van ‘leugenaar’ en ‘misleider’.. Wat meneer Rob zegt over dr. Richard, zegt zoals altijd weer alles over meneer Rob en NIETS over dr. Richard.. 😉

  7. Rob, ik heb je niet meer zien reageren hier; wéér een ban?
   Hoe dan ook, door mijn in een zeer kort verleden gestelde diagnise die vandaag totaal achterhaald is gebleken heb ik me naast dat ik me al jaren verdiep in mogelijke werkzaamheden van supplementen in de meest brede zin van het woord, ook uitgebreid kurkuma, beter gezegd curcamine, want werkzame stof, bestudeerd. Ik wéét dat wetenschappelijk bewezen is dat het zeker zijn werking heeft op de nodige ontstekingsziekten. In kader kanker is het bewijs evenwel absoluut niet duidelijk.
   Voorlopig is wat mij betreft de best te volgen arts in Nederland Dr. Michal Heger. Hij is onderzoeker van de afdeling Experimentele Chirurgie van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Hij bestudeert momenteel wat ons lichaam met curcumine doet en of er een formulering is die goed wordt opgenomen. Vervolgens gaat hij bij patiënten testen of die formulering bij ziekten werkt. Op zijn facebookpagina deelt hij het laatste nieuws over curcumine.
   https://www.facebook.com/Curcuminformation/
   Voor een artikel hierover met verwijzing naar deze arts http://www.gewoon-nieuws.nl/2017/04/kurkuma-wondermiddel-tegen-kanker/
   Laten we in de vredesnaam oprechte wetenschapppers koppelen aan niet oprechte wetenschappers.
   Wat mij betreft is de hoop nog steeds niet verloren….

  8. Pfff haha in de emotie van wat vandaag speelde een verkeerde zin…
   “Laten we in de vredesnaam oprechte wetenschappers koppelen aan niet oprechte wetenschappers.”
   Ik bedoel laten we oprechte wetenschappers onderdeel mogen laten zijn van wat de niet oprechten hier en daar allemaal kapotmaken.
   Wetenschap is niet verkeerd, de alternatieven draaien door…
   Wetenschap is absoluut lang niet altijd oke, daar moeten we het op een blog als deze in volledige verantwoording over kunnen hebben.

 12. ik gebruik nu al ruim 3 jaar kurkuma in combinatie met honing zwarte peper en gember en citroen en elk seizoen granaat appel elke ochtend, waarom? ik was altijd ziek luchtweginfectie zeker 8 keer per jaar, om nog maar niets te zeggen over de rest van de stand van mijn lichaam, ik geloofde vroeger nooit in de natuur, maar ik was al die chemische troep zo beu, dat ik me ben gaan verdiepen in de natuur. want ik geloof zeker dat we de natuur niet voor niets hebben.
  en nu ruim 3 jaar later heb ik nog niet 1 keer luchtweg infectie gehad, ben ik de laatste 3 jaar 1 keer bij de huisarts geweest i.v.m. het niet gebruiken van mijn gezonde verstand,
  nu wil ik niet zeggen dat het alles geneest maar ik geloof wel dat alles in de natuur beter is dan de chemische troep die voor het ene misschien goed is maar het andere weer afbreekt.
  en misschien zit het tussen mijn oren hoor, alleen ik heb er dan wel ontzettend veel baat bij ,
  gezond eten, goed bewegen, is dan mijn motto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.