Advertentie

EU-parlementslid Michéle Rivani overleden..


x

EU-parlementslid Michéle Rivani overleden..

2023 WantToKnow.nl/be

x

Michèle Rivasi, Europees Parlementslid van de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie, is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Rivasi, wiens controversiële standpunten onder andere bestonden uit verzet tegen het gebruik van glyfosaat en tegen verplichte vaccinatie van Europese gezondheidswerkers, is werd plotseling getroffen door een hartaanval. Ze stond bekend als een fervent voorstander van transparantie in openbare instellingen en overheidszaken, en had zich verzet tegen de invoering van de COVID-vaccinpassen. Volgens Euractiv-nieuws had Rivasi ook een deel van haar laatste ambtstijd besteed aan

“het onderzoeken van de zogenaamde ‘sms-affaire’, die betrekking heeft op vermoedens over sms-berichten die zijn uitgewisseld tussen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de CEO van Pfizer, Albert Bourla, over de onderhandelingen over een contract voor 1,8 miljard doses COVID-19-vaccins.”

De Franse Michèle Rivasi was sinds 2009 lid van het Europees Parlement , aldus haar kantoor. Voor talrijke zaken op het gebied van volksgezondheid, milieu en transparantie in het openbaar bestuur, was deze EU-wetgever een strijdbare verschijning in het Parlement. Ze kon vernietigend zijn voor degenen die de dupe werden van haar kruisverhoren, bijvoorbeeld tijdens sessies van de begrotingscontrolecommissie waar ze zetelde.

“Het overlijden van Michèle Rivasi is een immens verlies voor de politieke ecologie, de Europese democratie en voor iedereen die het voorrecht had haar te kennen en met haar samen te werken. Haar collega’s en team prijzen haar moed, integriteit en betrokkenheid bij de mensen. Haar kwaliteiten van hart hielden stand tot het einde,”

staat in een verklaring van haar kantoor. De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, zei op sociale media dat Rivasi’s overlijden betekende dat het Parlement “een ervaren parlementslid verliest met diepe overtuigingen, toegewijd en hardwerkend”.

De EU-wetgever begon haar carrière in de politiek na de kernramp in Tsjernobyl, toen ze een NGO oprichtte die radioactiviteit in het milieu analyseerde na de kernramp. Ze werd in 1997 als socialiste verkozen in de Franse Assemblée Nationale en was lid tot 2002. In 2009 stelde ze zich verkiesbaar voor het Europees Parlement en won een zetel als Groene, waarna ze twee keer werd herkozen, in 2014 en 2019.

Rivasi was een bekend politiek figuur in Frankrijk en een zichtbare campagnevoerder voor een aantal kwesties, waaronder het gebruik van pesticiden, de praktijken van farmaceutische bedrijven en kernenergie. Ze stond ook in het middelpunt van controverses, onlangs nog vanwege haar scepsis tegenover té uitgebreide vaccinaties.

Ze was ook kritisch over het vaccinatiemandaat van de Franse president Emmanuel Macron. Rivasi stond bekend als een strijdlustige voorvechtster van transparantie. Ze was bijvoorbeeld een van de Europarlementariërs die ervoor vocht dat de aanbestedingscontracten voor vaccins van de Commissie met het grote publiek werden gedeeld.

* * *

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.