Advertentie

Iers protest tegen dragen van 42% van EU-schuld..


euro tipping point cartoon

x

Iers protest tegen dragen van 42% van EU-schuld..

2013 WantToKnow.nl-be
(bron oa. hier)

x

Gisteren, zaterdag 9 februari, gingen ruim 100.000 Ieren in een demonstratie door de straten van Dublin. Zij vinden het niet fair dat 5 miljoen Ieren dienen op te draaien voor 42% van de kosten, die gemaakt zijn om Europese banken te redden. De protestmarsen werden ook in verschillende steden georganiseerd door de Ierse vakcentrale ICTU. Bij de grootste demonstratie in Dublin liepen ruim 60.000 mensen mee. Ze hadden spandoeken bij zich waarop in verschillende talen, ook in het Nederlands – stond: ‘Is dit eerlijk?’

David Begg, voorzitter van de overkoepelende Ierse vakbond ICTU. (Irish Congress of Trade Unions)
Een zorgelijke David Begg, voorzitter van de overkoepelende Ierse vakbond ICTU. (Irish Congress of Trade Unions)

De voorzitter van de ICTU, David Begg, legt het uit op basis van de cijfers van Eurostat. Hieruit zou blijken dat Ierland al €41 miljard aan bankschulden heeft terugbetaald, wat gelijk staat aan maar liefst 25% van het Ierse bruto binnenlands product. Volgens Begg betalen de Ieren straks 42% van de totale kosten van de Europese bankencrisis!

David Begg hierover:  ‘De Europese bankencrisis heeft elke inwoner van Ierland bijna € 9000 gekost, terwijl dat in de rest van de EU gemiddeld €192 per persoon is! Het totale bedrag van €64 miljard is geen geld dat uitgegeven is door de Ieren of hun overheid. Het waren kosten ter voorkoming van het instorten van het Europese bankensysteem en waarschijnlijk ook de euro. De hele EU heeft ervan meegeprofiteerd, maar toch moet Ierland alleen de schuld van €64 mln betalen’.

De protestmars van de ICTU werd georganiseerd nadat de Ierse overheid een deal had gemaakt met de ECB, de Europese Centrale Bank, over de nationale schuld die Ierland heeft. Maar David Begg is duidelijk in zijn bewoordingen, dat dit akkoord misschien gunstig is voor de korte termijn, maar dat het op de lange termijn weinig verlichting zal brengen:

“Het af te lossen bedrag blijft onhoudbaar, het zal Ierland generaties lang verlammen en hoeveel offers we ook brengen, totdat de schuld wordt verlicht, is echt geen hoop op fundamenteel herstel.
sick euroAls je sommige kranten leest, dan lijkt de deal die der Ierse regering heeft gemaakt om de Anglo Irish Bank te redden, een economische redding en zouden onze problemen ineens over zijn. Maar niets is verder weg van de waarheid. Meer dan 100.000 mensen in de straten van Ierse steden, voelen zich bedrogen. Er is een nieuwe deal, maar het probleem is alleen verplaatst.. De bank is gered, maar 1,8 miljoen mensen moeten nu een bankschuld gaan betalen, waar ze part noch deel aan hadden.. Er is niets fairs aan deze deal.”

De Ierse overheid verraste op Woensdag veel kenners door de voormalige ‘Anglo Irish Bank’ te liquideren. Een bank die het slachtoffer is geworden van het ontploffen van de zeepbel in het Ierse onroerend goed. De staatsovername van ‘Anglo’,  zoals de bank in de volksmond heet, is al door het Ierse parlement goedgekeurd, maar gaat de Ierse belastingbetaler zo´n 3 Miljard euro per jaar aan afbetalingen kosten.. Donderdag werd de meest controversièle bankuitkoop in de geschiedenis van de Ierse Republiek door de Europese Bank goedgekeurd.

 

8 gedachten over “Iers protest tegen dragen van 42% van EU-schuld..

 1. Het zou mooi zijn als ook in nederland nou eens bekend zou worden hoeveel de burgers in totaal moeten bijdragen aan het redden van ‘onze’ banken tot nu toe. Want de banken belazeren ons:
  http://boinnk.nl/blog/53070/de-banken-belazeren-ons/

  Maar onze regeerders doen dat:
  http://www.geennieuws.com/2013/02/de-onwaarheden-van-jeroen-dijsselbloem-over-gerard-van-olphen/
  http://www.geennieuws.com/2013/02/melanie-schulz-en-jeroen-dijsselbloem-de-treindat-is-ons-geheim/

  En nederlandse burgers worden aan alle kanten voor hun spaarzin (is eigen verantwoordelijkheid!) gestraft. Is voor mijn doen een ongenuanceerde opmerking, maar tel maar op, oa.het plukken door de AWBZ., door de pensioenfondsen (uit Aleph nr.55):

  Nederland : De pensioenfondsen korten definitief. Dit heeft financiële gevolgen voor miljoenen Nederlanders.
  http://www.trosradar.nl/nieuws/archief/detail/article/abp-gaat-definitief-korten/

  België : De pensioenfondsen hebben vorig jaar een mediaan rendement gehaald van 13,8 procent en zetten een prima prestatie neer.
  http://pensiontalk.blogspot.fr/2013/01/pensioenfondsen-halen-rendement-van-138.html

  1. We worden misschien door dhr. Rutte bedonderd? Die vind klagen maar zielig en die vind dat iedereen maar moet slikken wat ze zegt? 🙂

 2. Het is misschien kort door de bocht, maar de EURO heeft ook ons Nederlanders alleen maar geld en meer regelgeving gekost…….ons meer geknecht dus. Slaven van de Euro kom in opstand!!!!!!

 3. Verraad EUSR commissie subsidiarteitsbeginsel !
  Art.3
  De nationale parlementen kunnen de voorzitter van het Europees Parlement, van de Raad en van de Commissie een met redenen omkleed advies toezenden betreffende de overeenstemming van een
  ontwerp van een wetgevingshandeling met het subsidiariteitsbeginsel, volgens de procedure van het protocol betreffende de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid.
  Jhon

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.