Advertentie

In de maak: een huis van US$ 300.-


x

In de maak: huis van US$ 300,-

29 april 2011

X

Na de ultragoedkope auto, deTata Nano, broedt het Amerikaanse Harvard op een nieuw project: het 300-dollar huis. Geen ontwikkelingshulp, maar goedkope, uitgeklede versies van standaardproducten zoals de auto en de computer moeten de massa’s armen in de wereld uit het slop halen. Het is de gedachte achter innovatieve projecten zoals de 2.200 dollar kostende Tata Nano en de 100 dollar-computer.

Professor Vijay Govindarajan

Weg sloppenwijken
Afgelopen jaar daagden bedrijfseconoom Vijay Govindarajan en marketingdeskundige Christian Sakar ontwerpers en bedrijven in een blog van de Harvard Business Review uit om een huis te ontwikkelen dat 300 dollar kost. Het achterliggende idee: wereldwijd leven er zo’n 827 miljoen mensen in sloppenwijken – van Brazilië en India tot Zuid-Afrika. Krotwoningen zonder basale voorzieningen, waardoor bijvoorbeeld kinderen ’s avonds geen licht hebben om huiswerk te doen.

De uitdaging: kom met een basale woning, met water en stroom, die zo’n 300 dollar kost. Het huis moet op grote schaal als massaproduct gebouwd kunnen worden, tegen voor bedrijven aantrekkelijke condities. Het bedrag van US$ 300 was een stunt, maar heeft wel een zekere logica. Huizen van mensen in ontwikkelingslanden die net aan de diepste armoede zijn ontstegen zijn naar schatting zo’n US$ 370 waard, schetst weekblad ‘The Economist’.

Prijsvraag
Inmiddels is er een website opgezet, via de website 300house.com, waar een kleine duizend professionals aan meewerken. Mede-initiator Govindarajan schreef deze week een officiële competitie uit: 25.000 dollar voor degene met het beste ontwerp voor een prototype van het US$ 300-huis.

7 gedachten over “In de maak: een huis van US$ 300.-

 1. eindelijk eens iemand met een hart voor gewone mensen …
  we spreken altijd over een beschaafde wereld ,nou die is toch ver te zoeken ,,
  hoop van harte dat ze het door zetten ,,niemand vraagt erom om daar geboren te worden ..

  1. Nou Hannie,

   Elke ziel die naar de aarde komt kiest zijn ouders en dus ook zijn omgeving waar hij of zij de ervaringen en de lessen kan leren wie nodig zijn voor hun levenspad.

 2. Ja Ray dat hoor je steeds vaker dat de ziel die omgeving uit kiest ,en ik geloof er niet in ..dat je zo kiest dat je verkracht wordt [zelfs door de vader ] je als vee verkocht wordt om als slaaf te werken in de goud velden .
  Denk dat dat praatje de wereld ingestuurd wordt om de iets de schuld te geven
  Als er God bestaat is het wreed wat er gebeurd ,,dacht altijd dat hij liefde predikte ,,

  1. Hoi hannie,

   Ik spreek uit eigen ervaring omdat ik mij wel bewust ben van mijn incarnatie`s en weet waarom wij allen op de aarde zijn.
   Maar ik wil niemand overtuigen, je zal op een dag zelf ervaren dat het allemaal klopt.
   Doordat ik een op een nacht laat ik het maar een uittreding noemen, zag wat er werkelijk gebeurt voordat je naar de aarde toe gaat.
   Zelf heb ik in mijn jonge leven vele mensen om mijn heen zien overlijden, ik had daar totaal geen begrip voor naar god toe, ik heb gevloekt geschreeuwd, mijn longen eruit gehuild maar er gebeurde nooit iets.
   Tot die bewuste nacht ongeveer 5 jaar geleden , dat ik aan god smeekte om mij te helpen, die nacht werd ik wakker en besefte ik dat ik een ontmoeting had met christus
   Christus onze schepper god genaamd of het Licht.
   Omdat je dan niet meer in je lichaam zit ben je volledig bewust van alles wat er op dat moment is.
   Christus liet mij een meisje zien dat op de aarde 3 jaar was en overleed door een ongeluk.
   Dit meisje ws nu ook daar maar ze was gewoon weer een liefdevolle ziel, zij wilde zelf ervaren om een keer een ongeluk mee te maken.
   Maar wij kunnen op de aarde deze dingen niet meer herrinneren omdat wij alleen een sluier krijgen die onze eigenlijk beschermt zodat wij niet alleen maar bezig zijn met alle eerdere incarnatie`s,.
   Deze sluier heet de sluier der vergeteldheid, deze sluier word nu in deze tijden steeds dunner zodat alle mensen zich langzaam gaan herrineren wie ze ten diepste zijn.
   Wij zijn allen goddelijke wezens die alles kunnen creeren wat ze willen.
   Wij hebben met z`n allen deze wereld gecreerd, terwijl wij eigenlijk niet volledig weten wie wij ten diepste zijn, je kan je dus wel voorstellen wat wij binnen afzienbare tijd allemaal bewust kunnen creeren.
   Daarom zie je nu zoveel beroering om je heen, het is al in volle gang, moeder aarde schud en beeft om zichzelf te reinigen en al haar bewoners laat ze voelen dat het menens is.
   Kijk in het midden oosten, de mens is het nu zat en wil echte vrijheid en die gaan we krijgen.
   Alle financiele instellingen en alle machthebbers , koningshuizen, storten in en wij kiezen nu leiders die zich wel om ons bekommeren en om de aarde.
   Er kan geen macht meer zijn wij gaan vanuit eenheidsbewustzijn alles weer opnieuw opbouwen.
   Maar hannie ik begrijp je volledig, want ook ik heb zo gereageerd zoals jij doet,
   en dat is niet fout of goed, maar het gaat om de ervaring, en dat is altijd goed.

 3. daar eboren worden was,
  voor de komst van de blanken
  en voor de algemene trend om zijn medemens te overheersen,
  gewoon het paradijs

  een ontwerp van 300 dollar is een idioot gegeven,
  die mensen hebben geen geld,
  en wat ze krijgen voor hun slavenarbeid is net genoeg om te overleven,
  stel je voor dat wij een maandloon opsouperen aan gewoon een stevig ontbijt…
  voor de rest: armoede,
  hoe ga jij dan een huis van 300 dollar betalen,
  met de onzinnige inbouw van een PC-tablet

  zit bill gates hierachter,
  met een achterdeur naar een vacinPrikker ?

 4. Voor zo´n huis moeten deze mensen, die van minder dan U$1 per dag moeten rondkomen, dan natuurlijk wel een hypotheek afsluiten, zodat de banken er ook nog wat aan kunnen verdienen. En de huizen die ze hebben zijn U$ 370 waard? Ja, als je de nieuwprijs van de houten palen en gevonden stukken plastic en zinkplaten rekent misschien…

 5. Riek en Nikaatje ,,ik dacht dat die huizen dan geschonken werden ,,,weer een
  ilussie minder .beetje dom zou Maxima zeggen .
  Kan er steeds minder tegen al die nare dingen ,,ben er zo verdrietig van .
  dag Hannie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.