Advertentie

Rutte en Samsom laten méér steken vallen..!


x

Rutte en Samsom laten méér steken vallen..!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Het NOS-journaal drukt ons met de neus of feiten.. Het blijkt dat fusies tussen kleinere gemeenten geen geld opleveren, in tegenstelling wat iedereen zou denken. Het nieuwe kabinet zegt dus heel stoer dat het structureel € 975 mln wil gaan bezuinigingen, door de vermindering van gemeenten na te streven. En dat het ook nog eens € 75 mln gaat besparen door minder provincies te gaan creëren..

Maar dáár waar je dus vermoedt dat het ontslaan van ambtelijke bestuurders door de fusies, bijdraagt in kostenbesparingen, blijkt dit volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toch niet zo te zijn. Sterker nog: na een fusie gaan gemeenten juist meer geld uitgeven..! Je vraagt je af waarom de politici in Den Haag dit onderzoek niet hebben meegenomen in hun beslissing om kleinere gemeenten te gaan samenvoegen..! 

Samsom en Rutte proberen goedlachs hun zure boodschap te presenteren.. Maar is deze ook feitelijk onderbouwd..?

In een debat in de Tweede Kamer afgelopen week zei premier Rutte zelfs dat deze operaties zouden leiden tot ‘forse besparingen’..! Het nieuwe kabinet wil dat er straks alleen nog gemeenten zijn, met méér dan 100.000 inwoners. Van de 415 gemeenten voldoen er nu slechts 26 aan deze eis.

Maar nogmaals: de resultaten uit het verleden tonen echter aan dat nieuwe gemeenten méér kosten dan de gezamenlijke gemeenten waar ze uit voortkomen, aldus het NOS-journaal. De gemiddelde gemeente heeft in Nederland nu 40.000 inwoners. Nu heeft 95% van alle gemeenten minder dan 100.000 inwoners en die zouden, volgens het PvdA/VVD-regeerakkoord van Rutte II, moeten gaan fuseren.

En als het onderzoek nou zo splinternieuw was..? Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft betrekking op de periode 2001 – 2012, een periode waarin 197 gemeenten werden omgevormd tot 75 nieuwe gemeenten. Één van de schrikbarende conclusies uit dit onderzoek is, in relatie tot wat men zou verwachten, dat na een paar jaar de uitgaven van deze gemeenten zelfs structureel hoger uitkomen, dan vóór de uitgevoerde samenvoeging..!

Rutte II en de fusies
Volgens de afspraken van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD komt er een ware ‘fusiegolf’ aan, waarbij het aantal gemeenten terug moet van 415 naar maximaal 168.  En ook de provincies moeten een fusieoperatie ondergaan; terug naar 5 ‘landsdelen’, waar er nu nog 12 provincies zijn.. Zo worden Noord-Holland, Utrecht en Flevoland omgevormd tot 1 landsdeel, waarbij eventueel nog de Noordoostpolder wordt toegevoegd. Maar ook de andere provincies zullen moeten fuseren, waarbij het de bedoeling is dat er zelfs slechts 5 ‘landsdelen’ overblijven. Deze dienen zichzelf dan uiteindelijk zelf te bedruipen met hun eigen belastingen.

De aangekondigde fusiegolf is volgens het kabinet ook nodig vanwege de grote taakoverhevelingen naar decentrale overheden. Een van de voorbeelden hiervan is de jeugdzorg, die in 2015 naar gemeenten gaat en volgens VVD en PvdA vraagt dit om een ‘passende schaal’.

Ook de waterschappen krijgen het stevig voor de kiezen; hier zullen de 25 organisaties die er nu zijn, moeten fuseren tot een aantal van 10. Op termijn is het zelfs de bedoeling dat ze worden samengevoegd met de vijf ‘landsdelen’, de oude provincies. Nederland op de schop dus.. Voor de waterschappen betekent dit dan, dat ze zullen ophouden te bestaan in hun huidige vorm, waarbij het nieuwe kabinet ze ook uit de Grondwet zal gaan halen..!

De ‘Raad voor het Openbaar Bestuur’ (ROB) is een Rijksadviesorgaan en dit bepleitte vorig jaar ook al dat gemeenten groter moesten worden. Vooral ook, naast kostenbesparingen, om opgewassen te zijn tegen alle nieuwe taken.. Want volgens het ‘ROB’ diende het kabinet niet langer af te wachten en een herindeling van provincies, gemeenten en waterschappen in te zetten. Het kabinet-Rutte 1 had namelijk besloten dat fusies niet opgelegd zouden worden en vrijwillig op gang moesten komen..

Kiezersbedrog: meer dan 30% van kiezers VVD en PvdA laten partijen vallen!
Inmiddels verliest de VVD een groot deel van haar aanhang, want het regeerakkoord is heel slecht gevallen bij de VVD-stemmer. Maurice de Hond peilde de afgelopen week dat de VVD in één week maar liefst 11 zetels kwijtraakt en zou daarmee nu -na het verlies van 3 zetels vorige week- op 27 zetels uitkomen, waar het in de Tweede Kamer nu dus 41 zetels heeft. De snelste daling ooit in een week! We praten over een ruwe 35% van de aanhang.

En ook de PvdA is sinds de verkiezingen stevig gedaald, maar niet zo snel als de VVD. Maar een daling van 38 naar 30 zetels, komt toch uit op zo’n 25%. De PvdA verloor deze week in de peiling echter slechts 1 zetel.

Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het opbouwen van een zorgpremie op basis van inkomen blijken zoals verwacht de redenen dat kiezers bij de VVD weglopen. Van de VVD-kiezers spreekt 56% van kiezersbedrog. Het vertrouwen in premier Mark Rutte is inmiddels gedaald naar een alles zeggend rapportcijfer van een 4.

x
* * *

 

 

 

3 gedachten over “Rutte en Samsom laten méér steken vallen..!

 1. Het gevaar voor één Europa is dat lokale gemneenschappen zich steeds meer bewust worden van hun eigen identiteit, de Basken voor Baskenland, Catalanen voor Catalonïe, de Friezen voor Friesland etc.
  Om dit in de kiem te smoren, wordt alles van beden af op één hoop geschoven, op weg naar één wereld regering waarin uiteindelijk de identir=teit van U en ik verwaarloosd en opgeheven wordt.
  Besef dat U al een tweede identiteit bezit en in veel gevallen deze vrijwillig mede opbouwt via facebook, Hyves etc.
  Google anders eens Uw eigen naam, en zie hoe Uw leven reeds op straat ligt…

  Groet, en succes met Uw 2nd life waar U niets over te zeggen hebt.

  Zjoz.

 2. space future exopolitiek vanuit Vlaanderen-Antwerpen

  De Vlaamse sinjorenstad is veel Nederlandse kaaskoppen rijk.
  Hoe kijken Vlamingen naar een efficienter staatsbestuur binnen eigen provincies en gemeenten op gebied van defusies en refusies. De aandacht wordt vooral toegespitst voor goed geschoolde en opgeleide politici uit verschillende beroepscategories zowel binnen de provincies en gemeentes.
  Dossierskennis en ervaring spelen een voorname voor een snel doorzicht omtrent de hangende problemen. De huidige staatshervorming federaal en semi-federaal worden eers grondig afgewerkt, elk provinciebestuur samen met de gemeenten werken de komende zes jaar de refusie en defusie. Door te besparen meer vergaren voor betere zaken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.