Advertentie

Chinezen laten US$ als een blok vallen..!


x

Yuan

x

Chinezen laten US$ als een blok vallen..!

2016 © WantToKnow.nl/be

x

In een daadkrachtige en heftige ‘move’, heeft de Chinese regering een uiterst weloverwogen beslissing genomen/bekend gemaakt, die extreem nadelig zal blijken te zijn voor de US-dollar. China weigert namelijk om haar nieuwe, op goud-gebaseerde munt, de Yuan, nog om te wisselen voor US-dollars. Zoals je weet is deze US$ niet véél meer waard, dan het papier en de inkt waarmee hij ‘gemaakt’ is.. En deze nekslag, zeg gerust guillotine-onthoofding, is gisteren van kracht geworden, 19 april. 

Toen het IMF, het Internationale Monetaire Fonds enkele tientallen jaren ermee instemde, dat de Yuan opgenomen werd in het ‘mandje-met-wereldvaluta’, dat gebruikt wordt als Global Reserves and International Trade (wereldgeld-reserve (spaarpotje) en internationale handel), wilde men China helpen, door de Yuan, de nationale munt van China, een meer betrouwbare status te geven. Maar sindsdien, vooral veroorzaakt door de ontploffende economische groei van China, is de Yuan door de Chinezen, bijna volledig ‘los-gelaten’ van de US-dollar. Hierdoor is de munt een speelbal van de wereld-valutamarkten; hetgeen alleen een sterke munt normalerwijze kan ‘overleven’..

De mega-groei van de Chinese goudvoorraad is niet alleen veroorzaakt, door eigen productie en aankopen. De reden voor deze 'move' is de onbetrouwbaarheid van de US-dollar, waarvan China mega-tegoeden heeft.
De mega-groei van de Chinese goudvoorraad is niet alleen veroorzaakt, door eigen productie en aankopen. De reden voor deze ‘move’ is de onbetrouwbaarheid van de US-dollar, waarvan China mega-tegoeden heeft.

Goudvoorraad van China ook ontploft..
Maar door de mega-aankopen van goud door de Chinezen, op de wereldmarkt, is de zaak volledig anders geworden. Volgens sommigen was de ‘honger-naar-goud’ van de Chinezen de afgelopen jaren ‘fascinerend indrukwekkend’..  En doordat China nu een Yuan uitgeeft, die VOLLEDIG weer door goud wordt gedekt, zullen valuta-handelaren over de hele wereld, het ‘zekere-voor-het-onzekere’ nemen en de munt helemaal gaan omarmen. Ten koste natuurlijk van de huidige ‘wereldmunt’, de US-dollar..

china us currencyFeitelijk werd deze dollar al tientallen jaren ‘in de lucht’ gehouden, doordat de wereldhandel in olie in US-dollars wordt berekend en afgerekend. Je begrijpt dat wanneer er 1 liter olie uit de grond komt, die daarvóór nog niet ‘bestond’, ineens afgerekend moet worden met US-dollars, er ook dollars moeten ‘zijn’ om die liter olie te verhandelen. En ja, precies DAT was de ruggegraat van de US-dollar, die voor de rest zo leeggeroofd is als een geplunderde radio/Tv-winkel bij massale rellen..!

Vanaf deze week heeft dus de hele wereld de keus als wereldhandelsmunt, tussen deze leeggeroofde US-dollar, of de Chinese Yuan, die door goud gedekt is. Welke munt zou jij kiezen? Het is kortom, een meesterzet van de Chinezen op het wereld-economische schaakbord… Want wanneer deze nieuwe munt, de Yuan, massaal gebruikt gaat worden, door dié landen, die al tientallen jaren gedwongen werden de US-dollar te gebruiken, zullen zij vrij zijn, hun dollar-reserves massaal vrij te gaan maken.

De grote vraag is natuurlijk hoe andere grote leveranciers van brandstoffen, zoals de Arabische landen, zullen reageren op de besluiten van Rusland om de US-dollar te laten vallen.. Hoe trouw zijn de Arabieren aan de VS..?
De grote vraag is natuurlijk hoe andere grote leveranciers van brandstoffen, zoals de Arabische landen, zullen reageren op de besluiten van China en Rusland om de US-dollar feitelijk te laten vallen.. Hoe trouw zijn de Arabieren aan de VS..? Of aan hun portemonnee..

Zij moesten deze dollar-reserves ook aanhouden, om hun internationale handelsdeals (in US$’s) af te dekken.. MAARRRR.. Wie wil deze dollars niet hebben, als ruilmiddel voor HUN valuta? Juist, de Chinezen. Die willen natuurlijk niet dat deze Yuan wordt gekocht met een ‘waardeloze, leeggeroofde valuta’, namelijk de US-dollar. Er komt kortgezegd, simpelweg geen officiële wisselkoers voor deze ‘gouden Yuan’ met de US-dollar.. Tja, welke valutahandelaar, hoe groot ook, gaat zich dan nog de vingers branden aan het verkopen van ‘Gouden Yuan’s’ voor dat veredelde groene WC-papier..?

China heeft natuurlijk geen zin, logischerwijs, om haar ‘dure’ Yuan’s in te wisselen voor de kunstmatig in leven gehouden US-dollar. Want China heeft natuurlijk door haar handelspositie, al vele triljoenen US-dollars als reserve op haar internationale handelsbalans staan en vindt het zo wel welletjes.. Genoeg is genoeg, zéker als die valuta dan ook nog eens volledig leeggeroofd is door de FED en haar eigenaars..

Want -zoals je weet- is de US-dollar NIET VAN DE AMERIKAANSE BURGER, maar van de FED, die het monopoly heeft op de US$. Het is nogal een stap die China neemt, bijna een economische oorlogsverklaring tegen de VS. En als de berichten correct zijn, over deze Chinese beslissing, dan is het nu aan alle landen in de wereld, om de beslissing te nemen/af te wegen, wat hen te doen staat. Een stap van de US-dollar áf, zou betekenen, dat veel landen ook zélf met hun relatie met de Verenigde Staten dienen te dealen..

Shanghai Gold ExchangeYuan, gekoppeld aan de goudprijs.
Gisteren, 19 april, heeft China de Yuan geïntroduceerd op de ‘Shanghai Gold Exchange’ (SGE), waarbij de Yuan gekoppeld is aan goud. Dit is een mega-move van de Chinezen, die veelal weer niet in het mainstream-nieuws te vinden is..!! Heb jij nog ergens US-dollars..? Verkoop die dingen, zouden we je adviseren. Ook polissen etc. die in US-dollars zijn gewaardeerd, zijn een goede heroverweging waard..!

Naast het feit dat de Yuan nu aan de goudprijs is gekoppeld, hebben de Chinezen NOG een grote move gemaakt. Ze hebben de Yuan niet gekoppeld op de officieuze markt voor goud, in Londen en/of New York, maar zoals je las, in Shanghai..!! Snap je wat ze doen? De VS is voor hen een partij die niet écht er meer toe doet, ‘minder-belangrijk’ is geworden.. Althans, zo blijkt uit de manier waarop de Chinezen (letterlijk) handelen.

Inmiddels komen er ook berichten in het nieuws, dat grote banken overal ter wereld, bezig zijn geweest met het ILLEGAAL manipuleren van prijzen, zodat kunstmatig de prijzen van edelmetalen gewaarborgd zouden worden aan de US-dollar. Dit alles om de US-dollar maar uit de wind te houden.. Maar door deze meesterzet van de Chinezen, om hun EIGEN beurs in Shanghai te gebruiken voor hun koppeling van de Yuan met goud, hebben ze de wind ook uit deze ILLEGALE manipulaties gehaald..!! De WERKELIJKE waarde van de nieuwe ‘Gouden Yuan’ is af te lezen op de koersborden van de ‘Shanghai Gold Exchange’

* * *

dollars

217 gedachten over “Chinezen laten US$ als een blok vallen..!

 1. Het eerste goede nieuws dat ik vandaag lees! De veranderingen op het wereldtoneel zijn nu concreet ingezet en worden niet alleen als sprookjes de mensheid voorgehouden waarbij diezelfde mensheid tot op het bot uitgekleed wordt.

  Dat wordt een heerlijke borrel voor mij vanavond! Proost!

  Met immer vriendelijke en eerlijke groet uit Tukkerland,
  Harrie

  1. Ja Har, het is zeker een concreetheid.. China is niet blond he..
   Wat een wereld leven we.. doodziek als je je alles laat wijsmaken ja
   De gouden dinar.. hij heeft gelijk gekregen en is voor Jan LUL de pijp uit, gewoon simpel door de v.s.
   En.. dat gaat ze niet l u k k e n met het opper grote china, die zullen wel even een sigaar opsteken en de rook zal de achterlijke praktijken doen weg vagen.. hoop ik
   Zelf denk ik dat we op de rand staan van de grote afgrond, en er moet echt een wonder uit de fles komen dat de mensen op dit ruimtevaartuig wat moeder Planeet heet zich bewust gaan worden hoe de echte vijand de vriend is van de vijand..

   Niets is zuiver, alles zit omsponnen in het Web.. we moeten af van de machtshebbers en de geile leiders die alleen maar 1 doel voor ogen hebben en dat is ANGST, VERWARRING, MACHT EN ELLENDE EN VREDELOOSHEID in pacht hebben ten belangen van hun zelf, DE WERELD IS TOE AAN EEN LICHT DAT ALLEN DE OGEN ZAL DOEN VERBLINDEN, EN DAT KOMT ER AAN, IK VOEL HET AL HEEL LANG
   Sinds een paar jaar doe ik aan Sun Gazing van Ron van Dijen, dat maakt je zo zuiver qua denken en weten, probeer het eens.

   Groet van Luna

  2. @ luna
   Op het randje van de afgrond is het uitzicht het meest fabuleus.

  3. @ Luna 1.1

   Nee China is zeker niet blond en ja de wereld waarin wij nog leven is om kotsmisselijk van te worden, maar dit duurt mijns inziens niet lang meer, want grote veranderingen/verschuivingen staan al langere tijd voor de deur en de bewustwording van de mensen geschiedt in grote sprongen.

   De zichzelf noemende machtshebbers en de Kliek = Cabal = Illuminati en alles wat zichzelf alleen maar bevredigd omwille van het orgastisch genoegen om het leven op planeet Aarde te helpen “ausradieren” staat inderdaad op de rand van de afgrond. God dank!

   @Marcel 1.2
   Je hebt het mooi gezegd en het meest fabuleuze uitzicht wordt door velen zichtbaar gemaakt voor velen.

   Met immer vriendelijke en eerlijke groet uit Tukkerland,
   Harrie
   P.S. Die borrel heeft mij nog nooit zo lekker gesmaakt!

 2. Dit is beter nieuws als de taart op je verjaardag, maar geloof maar niet dat de gevestigde corrupte wereldorde het hierbij zal laten zitten en het zal daardoor uitlopen op een immense oorlog.

  1. Die paar elite gaan met hun goud naar China en wisselen het daar in voor de Yuan (als dat al niet is gebeurd) en ze zitten gebeiteld.
   Vervolgens wordt de VS platgeschoten door de Chinezen omdat ze hun schuld niet kunnen afbetalen en Europa is voor Putin omdat wij van de EU nu eenmaal een tegenstander van Putin zijn.
   Dan schiet de depopulatie tenminste goed op en houden ze alleen gehoorzame Chinezen over.

  2. Gerard, ” ze ” zijn bijna af – geserveerd, de huidige elite kan zich niets meer permitteren en de spartelingen zijn op het droge
   Er is veel collectiviteit in side the mind, met hoe meer hoe beter!
   We moeten een VUIST BALLEN TEGEN DE ORDE DIE OORLOG WILT EN WILT BLIJVEN HANDHAVEN, MET 90% van de wereldbevolking zijn we geestelijk sterker als de kleine groep die Elite heet en deze mooie planeet helemaal naar de klote wilt hebben uit eigen belang en hebzucht, wat een zooitje al die regeringen die overal om heen dansen, laten we de GEEST uit de fles .. of laten we Hem achter het glas toezien??

   IK ROEP DE GEEST NU OP DAT DE FLES OPEN GAAT EN DE ZIELEN SAMEN DEZE WERELD ZOOI EENS GOED DURVEN AAN TE PAKKEN!
   Misschien een beetje stoere taal, maar we moeten IETS DOEN!

   Groetjes Luna

 3. Dus nou nog ff , geen doolars(dollar) meer maar een aan GOUD gekoppelde munteenheid.Net als vroegar dus,maar er is toch niet zoveel goud te koop meer?Dus de volgende zet zou worden:ZILVER!!,nu zit ik dat ff te bekijken en waarachtig die stijgt ook als een WAAN zinnige,zoals ik dit maanden geleden al heb gezien(dankzij u en de uwen)(silver is becomming gold on steriods,dus ruil je ‘zwarte’doolars om voor zilver enkijk dan wat er gebeuren gaat!! Ik zal never nooit niet mijn reet durven afte vegen met een doolar of pleuro papiertje.MVG TOONTone.

 4. Velen denken dat China een “homogeen” land is maar in werkelijkheid is het nog meer verdeeld als de EU. En het behoeft geen betoog dat “De Partij” volstrekt ondemocratisch is, waarschijnlijk nog meer als de EU commissie. En ook daar is sprake van machts- en geopolitiek.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelgebieden_van_de_Republiek_China

  Een munt staat of valt met vertrouwen en om China nu meer te vertrouwen als andere delen van de wereld is best wel lachwekkend. In hoeverre China daadwerkelijk zo´n wonderlijke “Groei Economie” heeft valt ook te bezien. Het marketingbureau van de neoliberalen dat CBS heet, valt in het niet bij de statistiek bureaus aldaar. Het koppelen van een munt aan “een standaard” zoals de “gouden standaard” is volledig achterhaalde kennis… Dit is terug naar de middeleeuwen. Goud is ook maar waard wat de gek ervoor geeft, alleen in de medische wereld kan het Soms! Werkelijk van waarde zijn. Je zou een munt ook kunnen koppelen aan brood of rijst oid er is dan geen verschil met koppelen aan goud.
  Een munt zou gewaardeerd moeten zijn op basis van de werkelijke output van een economie. Onder meer gebaseerd op arbeidsproductiviteit, BNP, export en import. Uiteindelijk schieten ook de Chinezen niets op met een instortende wereldhandel. En alleen daarom al zal het Politbureau van China niet overgaan tot een valuta oorlog. Ze hebben er geen voordeel bij en zullen uiteindelijk nog verliezen ook.

  1. China, 1 200 000 mensen, wel eens over nagedacht wat dit inhoud, qua ordering en regulisatie, een munt gedekt door een goud standaard is de meest waarde vaste, de laatste 15 jaar is er door de west Europese en USA banken verschrikkelijk geknoeid met de waarde van het goud, Gadaffi is er voor vermoord, het blok China-Rusland-Iran en misschien nog anderen, kunnen letterlijk en figuurlijk de koppen van de Zionistische NWO figuren er af draaien, dat is de bedoeling, de $ zal beswijken onder zijn eigen collosale schulden, waardoor de FED families grote problemen krijgen.
   Je hele schrijven druipt van een soort scheinheilig genot, dat ze het uiteindelijk nog zullen verliezen ook, waar ze tegen vechten is een wereld heerschappij gefundeerd op vermoorde mensen, in handen van een gang van onmensen, laten wij hopen dat zij winnen die zonen van het Rijk uit het midden, die de laatste eeuwen zijn misbruikt door Japan en het westen, in wezen net als Rusland nooit aan expantie van hun land hebben gedaan, de paar keren dat ik er geweest ben, nou onder de indruk, Canton de stad van de créaties, ja het is anders als India, de tweede menselijke colos, niet klagen, maar de schouders er onder, maar je moet het bezoeken, alvorens critiek te geven, het is een land wat zoemt, net een bijenkorf !

  2. Als je het zo mooi vindt daar en zo slecht hier, waarom emigreer je dan niet? Maar het is duidelijk dat wij het nooit ergens over eens zullen zijn Jenne, het leidt niet tot een open feitelijke discussie maar wat roeptoeteren. India is een prachtig land, maar heeft z´n zwarte keerzijde. China is een prachtig land maar heeft z´n zwarte keerzijde, Europa is een prachtig continent maar heeft z´n zwarte keerzijde etcetera.

  3. Ja dat klopt, de mensen blerren maar wat, heb jij persoonlijk China, India of andere landen bereist, denk het niet bijna alle landen die ik bezocht heb, heb ik mooie herinneringen aan, vooral de mensen zijn boeiend en heel actratief om te leren kennen, en vriendschap mee te sluiten.
   Ik heb ook helemaal niet de behoefte om met jou te discusseren, met mensen die voor mij de conclusies trekken, en mij dan ook nog onheus bejegenen, nou ja daar is geen goed garen mee te spinnen, wat ik over China heb geschreven, heb ik je pseudo ook duidelijk niet in de aanhef benoemd, alleen de onder toon willen belichten van de onwaarheden!

  4. Jenne, doe en denk wat je wilt. Het is jouw leven en op je tachtigste kijk je meer terug als vooruit dat is klaar als een klontje.
   En voor zover het belangrijk is voor je om het te weten, wil ik nog wel delen dat ik meerdere jaren achtereen een aantal maanden in Moskou doorgebracht (om “offshore” projecten te leiden). Ben ik inderdaad in (Noord) India geweest en heb ik een Indiase kennis die in NL verblijft (Rajput) en heb ik Florida bezocht voor diverse zakelijke events en vele andere landen. Zo je ziet, je bent niet de enige die “bereisd” is. En heb ik zowel met bedrijven uit India als China zaken gedaan.
   Wat betreft de onwaarheden, ieder z´n eigen waarheid. En als laatste, ook in Europa ben ik, in jouw woorden, boeiende attractieve mensen tegengekomen. Dat is niet land/continent afhankelijk en dat bedoelde ik ook te zeggen in 5.2. Lijkt me fijn om hier “de discussie” te sluiten.

  5. En waar heb ik dit geschreven over deze landen met hun zwarte keer zijde, dit zuig je uit je duim, om toch maar iets negatiefs over mij te kunnen schrijven, kijk als je een hond wilt slaan kan je altijd wel een stok vinden,
   ik vind dit soort reacties ondoordacht, en weinig inhoudelijke waarde hebben, jammer !

  6. Ik ben het met je eens dat “de reactie” “op de reactie” in deze niets toevoegt, dat vind jij en had ik ook al aangegeven. Dat je niet begrijpt dat “de zwarte keerzijde” geldt voor ieder continent en niet alleen de Europees/Westerse die jij beschrijft, is een blinde vlek in jouw kennis.
   Ik zou zeggen, reageer hier nog een keer op. Dat zal ik dan niet langer doen, ook niet als je een (impliciete) vraag stelt. Mocht je, je vervelen dan is verdiepen in het “Nexus instituut” misschien een optie voor je.

  7. @ Karl heinrich
   Brood en rijst vergaan vrij snel , dus om daar een munt aan te koppelen is onzin, tenzij je richting tracteatengeld gaat denken . Goud daarentegen heeft wel degelijk een waarde en niet alleen in de medische wereld , wat dacht je van de electronische industrie, ruimtevaart, kunst, om maar eens een paar te noemen? Wat jij werkelijke output van de economie noemt is een farce en wordt door computers bedacht. Het is een kunstmatige schijnwereld die in stand wordt gehouden om nog meer controle over de mensen te verkrijgen.En vergeet even niet dat china een groot deel van de us bezit via investeringen als ze die terugtrekken stort de vs gelijk helemaal in samen met alle” werkelijke output van de economie”. De vs is een stuiptrekkende vis op het droge en heeft geen enkele levenskracht meer, wij gaan haar val nog meemaken , let maar op.

  8. Haha, Marcel! Natuurlijk mogen wij het niet eens zijn :). Snel even gezocht om commentaar te kunnen geven? Nu had ik hoop dat “de humor” ingezien werd van de vergelijking van een gouden standaard met een rijst/brood standaard… Nesara en andere ideeën die vroeger wél interessant waren.
   We kunnen van alles gebruiken om “de munt” te waarderen maar dat is natuurlijk geen weerspiegeling van de verschillende economieën. Daarom kun je ze beter vergelijken. http://www.let.leidenuniv.nl/history/RES/Eco/hoofdstuk10/evhw10.html
   En nogmaals, China zit niet te wachten op een valuta oorlog en een inklappende wereldhandel. Dan treft China harder dan de US / Westerse economie (in reële termen). Als laatste, de werkelijke wereld is al lang niet meer land / continent gericht: Dat is een volledig achterhaalde manier van denken, “de gewaande macht” verloopt niet via deze grenzen.

  9. Ach K H
   we mogen het best eens zijn hoor , en de grensoverschrijdende economie is mij welbekend . Toch doet dat helemaal niets af aan mijn comment, uiteindelijk is de dollar een vs munt en kunnen wij heel makkelijk zonder. Ook de zo bejubelde amerikaanse cultuur en economie is imo een groot sprookje , en gebaseert op overconsumptie en schulden gedragen door de hele wereld . Dat is eindig dat snapt een kind. Of hoe de american dream verworden is tot a nightmare , dan kun je maar beter wakker worden toch?

  10. Marcel, mijn familie in de Verenigde Staten, maken zich vreselijk ongerust, er is geen touw meer aan vast te knopen, ze zijn zo als de meesten gelovig, en daar houden ze zich aan vast, nu ja waarom niet !

  11. En daar is precies waar het fout gaat Jenne; de macht buiten zich zoeken en ondertussen zichzelf als makke schaapjes naar de slachtbank laten lijden, eh leiden..? Het Amerikaanse volk is al jaren in een staat van ‘dumbing down’.. Dom houden die hap.
   Met chemtrails, vaccinaties, voedsel, gefluoriseerd water, nep-New Age (zie het verhaal van Brice Taylor!) etc. etc.

  12. Meteo France heeft enkele jaren geleden, n.a.v. vragen uit de maatschappij, een onderzoek gedaan naar het bestaan van chemtrails. Conclusie: hoax, zeer weerschijnlijk in het leven geroepen door mensen met zeer weinig vertrouwen in de overheid.

  13. Nou Peter, ik verblijf veel tijd op een zonnig eiland waar de “blauwe” lucht goed te zien is.
   En op sommige dagen per maand komen er vliegtuigen over die meer achterlaten als “Condens”. Je ziet de “condens” dan heel langzaam uitwaaieren en na ca een half uur vormen de verschillende “condens strepen” tezamen een wolk wat dan lijkt op hooghangende bewolking.

   Volgens mij doet condens dat echt niet. De hoax is volgens mij dat chemtrails niet zouden bestaan!

  14. Twijfelaar, de vorming van condensstrepen (contrails) en eventuele ijswolken (cirrus) hangt af van de luchtvochtigheid en temperatuur. Die kunnen op tijdschalen van dagen enorm verschillen. Daardoor zullen de strepen de ene keer snel verdwenen zijn en de andere keer leiden tot hoge (cirrus)wolken. Deze processen zijn fysisch goed begrepen

  15. Guido.J. 5.11

   We hebben vrij regelmatig contact, maar wat je zegt is waar, maar er zijn ook groepen hele bewust denkende en levende mensen, de politie is meer een binnenlands leger geworden, ja ze zitten behoorlijk in de shit, ken je de film Nebraska, nou dat is de afspiegeling van Amerika to day, Groet Jenne

  16. Nee hoor Odette, het is geheel duidelijk uit welke bron jij informatie haalt. Je bevestigt het laatste deel van de laatste regel in 5.12

  17. Hoi lieve Odette,
   Sla die Peter (Arie) maar over…heeft geen nut. Dat is een bijzonder geval, een soort kubus die denkt dat die alleen de nummers 1 tot en met 6 vertegenwoordigd. Daar buiten is een gapende leegte, het houdt abrupt op…jammer dat wel. Volgens mij heeft die wel de potentie maar hij strubbelt nog tegen… 🙂

  18. Mooie inleiding Paranoia, uuh Parabola (hè doet die spellingscorrector het weer!), en dan nu de inhoudelijke argumenten …..

  19. Peter van Velzen, 5.19

   Sommige mensen met genoeg I.Q. kunnen met cynische humor, werkelijk heel amusant zijn, maar als echte intelligentie ontbreekt wordt het flauwe slechte qualiteit in herhaling vallen, jammer

  20. Beste Peter,Toch fijn zo een hoog IQ, toch? Kan je goed gebruiken neem ik aan. Het is alleen waar je focus ligt en je interesse. Je kijkt minder omhoog omdat je misschien de hele tijd dubbeltjes aan het zoeken bent die mensen hebben verloren…
   Als je een zwaarder kaliber wilt aan informatie over dit soort giftrails, begin hier eens (voor beginners).
   Former FBI Chief Ted Gunderson Says Chemtrail Death Dumps Must Be Stopped
   https://youtu.be/gR6KVYJ73AU

   Om vervolgens een stapje verder te gaan;
   http://www.collective-evolution.com/2013/08/25/chemtrails-are-happening-all-over-the-world-according-to-former-british-columbia-premier/
   Terming HAARP and chemtrails the “twins of death and destruction” of GeoEngineering, and population mind control for Cabal Transhumanist Agenda to robotize humans into a robotized, soul-less, Artificial Intelligence directed species, Mr. Hellyer called to a multi-billion dollar class action against the US Air Force, its contractors and suppliers. Presumably this popular-based class action lawsuit can be continued against the 17 and more known HAARP installations world-wide.

   Maar ja, hoe gaan we dat doen?
   Tipje van de sluier opgelicht? Of, full exposure?
   Ex CIA agent explains how to delete the elite!
   Nou kopje koffie en een koekje erbij?
   https://youtu.be/WLr8ZvgURg0

  21. @Odette,
   Je trekt wel weer wat dubieuze types uit de kast. Heb je echt vertrowuen in deze lui? Waarom? Gunderson is redelijk geflipt:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Gunderson

   Bill Vander Zalm niet veel beter.
   Op http://www.collective-evolution.com/2013/08/25/chemtrails-are-happening-all-over-the-world-according-to-former-british-columbia-premier/:
   Niets concreets, slechts onzin: “From my research, I’ve personally concluded that temperature changes are a result of the natural cyclical nature of planet Earth.” Hij is geen expert op dit gebied, dus zijn mening heeft weinig waarde. Bovendien volledig achterhaald.

   En eerder: “This is alarming, because at the same time multiple scientists all over the planet seem to agree that what we label as man-made global warming is in fact not well understood like we think it is.”
   Is vrij goed bekend. De klimaat-sceptici zijn inmiddels volledig verdwenen uit het debat. Alle grond onder hun voeten weggeslagen.

   En voor de rest vooral veel suggestie en meer vragen dan antwoorden.
   En natuurlijk weer links met de “elite” en “9/11”. Alles weer op een hoop; het gevolg van geen vertrowuen in de overheid, wat ik eerder meldde.

   Het is altijd weer hetzelfde verhaal. Lees alleen MSM en je wereldbeeld raakt ge-biased (gehersenspoeld zo je wilt). Lees alleen niet-MSM en je wereldbeeld raakt evenzeer ge-biased. De waarheid zul je slechts vinden door waarheidsvinding (=zelf onderzoek doen). Dat doet vrijwel niemand hier. Iedereen praat de websites na die men leest. Resultaat: bias, geen waarheid.

  22. Peter van Velzen.
   http://nos.nl/teletekst#112 draagvlak voor monarchie neemt af.
   https://www.sprottmoney.com/blog/the-new-shanghai-gold-exchange-does-anything-change-jeff-neilson-sprott-money-news.html lees en huiver.
   http://www.nu.nl/politiek/3005204/lijst-salarissen-ministers-niet-openbaar.html beetje vreemd toch dat ze dat verborgen houden?
   http://www.destaatsschuldmeter.nl/ Vertrouwen in de overheid?
   Kijk je kunt wel van jezelf zeggen dat je een hoog IQ hebt en research doet en ons lopen verwijten dat wij alleen bepaalde sites geloven maar zoals je kunt zien is dat dus KOMPLETE ONZIN.
   Als jij inderdaad een zo hoog IQ zou hebben dan weet je zelfs niet eens wat dat betekend omdat al gebleken is dat je totaal niets maar dan ook letterlijk niets snapt en/of je wordt betaald om hier lulverhalen te schrijven.

  23. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat zijn schoenmaat en IQ niet ver van elkaar af liggen, helaas voor anderen en gelukkig voor dit soort types vinden ze zichzelf altijd erg begaafd 😉

  24. @Arnold, had je mijn IQ maar, dan zou je inzien dat 5.25 precies mijn verhaal bevestigt: Lees MSM met een ge-biased geest en je selecteert alleen die zaken die jouw ge-biased geest bevestigen. Voor jouw duidelijkheid. Je selecteert alleen zaken die jouw wantrouwen in de overheid bevestigen

  25. Er zit een factor 3 tussen mijn schoenmaat en IQ. Mijn schoenmaat is 15 🙁

  26. De waarde van het IQ wordt meestal schromelijk overschat, vooral door de personen die de onbeheersbare drang hebben om er mee schermen. Een onoverbrugbare kloof tussen de 2 grote hersenhelften gooit meestal roet in het eten van deze potentiële geniale breinen. De hardware is er wel, maar de software hapert meestal als een proefversie van Microsoft. Ze raken verstrikt in de zelf gecreëerde complexiteit waar de oplossing meestal in de simpele eenvoud schuilt. Laat mij maar een simpele boer zijn. https://www.youtube.com/watch?v=NxVfPpxWQzY

  27. Jauke, wat je wordt toebedeeld door de natuur heb je maar te aanvaarden, en wat het IQ betreft heb je inderdaad meer aan een iets lager IQ, met een grote mate van gezond verstand, en een hoog practisch toepasbaar IQ is de winnaar!
   Zeelieden en Boeren !

  28. Wat ik me ook vaak afvraag is waarom zij denken dat ze als het fout gaat de dans ontspringen?
   Neem Sadam Hoessein die was eerst maatjes van de VS tot ze hem niet meer konden gebruiken waarna ze hem letterlijk opknoopten.
   Idem met Osama Bin Laden (goed die is dan niet opgeknoopt maar toch) in ieder geval is die ook uit de weg geruimd.
   Maar ja hij zal ook aan een hypotheek vast zitten denk ik of zoiets.
   Of misschien is mijn IQ niet toereikend waardoor ik niet begrijp waarom ze zouden kunnen zeggen van Velzen die heeft ons verdedigd dus die sparen we terwijl wereld leiders uit de weg worden geruimd.

  29. @Arnold 5.31. Niets nieuws. De samenvatting van het interview stond al in de laatste alinea van 5.24. Weer 17 minuten van mijn verkloot. Dank je wel hoor.

  30. @Odette. Ik zie geen enkel betrouwbaar onderzoek van Carnicom. Ik vind 0 peer-reviewed artikelen op de website, maar als jij mij een link daarnaar stuurt bekijk ik het graag voor je.

  31. Zoveel energie verspilt aan negatieve invloeden , dat is pas zonde.

  32. Peter van Velzen.
   5.36 daar geef je geen antwoord op de vraag die ik aan jou heb gesteld in punt 5.31.
   Ik vroeg je dat uit te leggen en niet of het iets nieuws was of niet.
   Of is dat ook weer onbetrouwbaar of iets van dien aard?
   Want het is wel erg gemakkelijk net te doen of je neus bloedt om te proberen onder een eenvoudige vraag waar je geen goed antwoord op hebt uit te komen.

  33. En als iedereen die hier reacties geeft onbetrouwbare verwijzingen geeft omdat het niet in jouw straatje past zolang het niet voor de overheid pleit of officiele instanties dan zeg je dus dat wij allen dom zijn en dat jij de ENIGE bent die wel weet hoe het allemaal is.
   Geef dan maar een stuk of vier verwijzingen die jij wel betrouwbaar vind want misschien kunnen we dan nog iets leren.

  34. Als ik toch een andere agenda zou dienen dan die ik doe , zou ik peter / arie inhuren. De hoeveelheid energie die hij weet af te leiden van waar het werkelijk over gaat is enorm , hij doet zijn werk ( willens en wetens of onwetend ) erg goed. De negatieve energie die hij weet op te wekken is geweldig, werkelijk een opmerkelijk staaltje van kunnen , chapeau!!

  35. Peter left the building.. Volgens mij heb ik het net zien gebeuren.. Arie liep als een schaduw achter hem aan.. 😉

  36. Guidoj.
   Sommige mensen zeggen op zulk soort figuren kun je beter niet reageren.
   Misschien hebben die mensen daar gelijk in maar ik ben van mening dat wanneer je daar niet op ingaat zij dat zullen aangrijpen door bv te zeggen zie je wel ze weten weer geen antwoord dus is het allemaal flauwekul.
   Wat je bij zulke gasten ook ziet is als ze het niet meer weten dat ze dan naar een andere prooi bij een ander artikel opzoek gaan in de hoop dat ze dan daar iemand voor het blok kunnen zetten.
   Een vaste strategie is ook dat ze doen of ze iets niet begrijpen en dan onzin antwoorden geven.
   En kijk gewoon eens naar alle reacties van hem hierboven alleen reacties die negatief uitvallen voor alle reageerders en deze site zonder ook maar één verwijzing of onderbouwd argument te geven.
   Daarom bleef ik antwoorden maar misschien had ik dat gewoon niet moeten doen in datgeval mijn oprechte excuses.

  37. Eigenlijk wel jammer dat ze weg zijn. Ze haalden (bijna) het beste van ons naar boven zonder dat we het merkten! Niet te stoppen, je eigenste 😉 evolutie, toch? En dat ten gunste van het hoogste goed…

  38. Vrijheid van meningsuiting is een hoog goed. Je kunt natuurlijk ook alleen toelaten wat je zelf vindt. Lijkt een beetje op Erdogan.

  39. Erdogan gooit mensen die hem tegenspreken, een andere ideologie aanhangen of bij hem een gevoelige snaar raken in de gevangenis of snoert ze op een andere manier de mond. Zie tussen 5.41-5.42 dat gebeurt hier ook.

  40. Als meerdere mensen met goede, gefundeerde meningen komen en de ander kan alleen maar; Niet waar!, zeggen dan wordt het oeverloos en tijd verspilling. De dialoog wordt zo eenzijdig zonder openingen. Het is een entropie geworden, vechten tegen beter weten in, als je weet dat het eigenlijk al een verloren zaak is. Het is dan iemand in zijn eigen waarde laten en glimlachen.

  41. Als zes mensen A zeggen en eentje B, dan heeft B natuurlijk ongelijk…
   Die zes vinden dan de mening van B ongefundeerd, begriploos, weinig zeggend etcetera. En bij tegengestelde meningen kunnen discussies inderdaad oeveloos zijn, dat zie je zo vaak. Je kunt dan ook gewoon stoppen met de discussie.

  42. KarlHeinrich.
   5.50.
   Als 10 mensen het gevaar niet zien en eentje wel en die waarschuwt de andere 10 waardoor ze geen ongelukken krijgen hoe verdedig je dan jouw aanname dat 6 mensen ten opzichte van die ene gelijk hebben?

  43. Arnold, Je laat hier weer duidelijk zien, dat je niet begrijpt wat er eigenlijk gezegd wordt.

  44. Om het op z´n WTK´s te zeggen: We resoneren niet, zitten niet op dezelfde frequentie van zijn.

  45. K H
   Je kunt het ook uitleggen aan Arnold ….. waren we niet allen bezig te leren in eenheid te leven ? En zo niet is dat dan niet te verkiezen boven verdeeldheid zaaien? zomaar even wat vraagjes tussendoor.

  46. Als de frequentie van resonantie zo verschillend is, is het in dit concrete geval beter naast elkaar te leven in plaats van met elkaar.
   Praten leidt niet altijd tot een oplossing.

   Een dergelijk verschil moet je wel accepteren al is het maar om de betreffende frequentie “heel” te houden.

  47. @ K H
   Ik zie mezelf niet als een domme jongen , maar van deze post van jou begrijp ik zelfs na overdenken helemaal niets. Wat dat mij maakt laat ik graag aan andere over , voor mij staat het als paal boven water ……Waar ik probeer te verbinden is een ander aan het ontbinden ( hoewel ook dat een interpretatie van mij is ). Het zij zo, niet dat ik me daar bij neerleg … verre van dat maar iemand een les leren heet doceren , en toevallig(?) staat dat ook voor in hapklare brokken geven. Dat heeft even denktijd nodig.

 5. Het wordt tijd dat moordenaars die de USA in handen hebben, worden weggevaagt, met hun doorzichtige Hollywood demonisatie, het gele gevaar, de domme russische beer etc.etc.en misschien is dit Chinesche initiatief het begin, gewoon vrede tussen de volkeren, vrede op aarde in de mensen een welbehagen, in alle mensen.

  1. Op het moment dat een land 200 BILJOEN “schulden” heeft.
   Dat dit is gecreëerd uit lucht en dat er rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente wordt berekend doet niet ter zake, moet er een financiële reset van dat land komen, TENZIJ DAT LAND BALLEN TOONT EN DE GELDCREATIE WEER IN EIGEN HANDEN NEEMT!

   Dit is hyperinflatie, hyperdeflatie, recessie, geef het beestje een naam.

   De rothschilds hebben meer dan 100 jaar de goudkoers bepaald. HOEVEEL WINST DENK JE DAT DEZE PSYCHOPATEN IN DIE PERIODE HEBBEN BEHAALD?
   Dat dit geen stand meer zou houden wisten deze gekken al jaren. De petrodollar is niet voor niets door Nixon in het leven geroepen in de jaren ’70. Dit was om de citroen tot op elke druppel uit te knijpen.

   De schuldenberg is opgelost met het maken van nog meer schuld! En IN dit proces hebben alle westerse landen de publieke werken als nutsvoorzieningen, zorgstelsels, infrastructuur, etc. voor een appel en een ei VERKOCHT aan deze maniakken. Sterker nog: Europa heeft met het ESM (Europees Stabiliteit Mechanisme) de portemonnee van de belastingbetaler aan deze zelfde schizofrenen gegeven.

   Dat dit geen stand KAN houden..,daarvoor hoef je echt geen raketgeleerde te zijn.

   Ergo:

   Men creëert geld uit lucht. Over dit luchtgeld wordt rente berekend, die moet worden terugbetaald met HARDE valuta. Dus loopt de schuldenlast (voor de belastingbetaler) alleen maar op. Men gaat dit tegen door meer geld in omloop te brengen (inflatie). Daardoor wordt de koopkracht minder en moet men nog meer gaan lenen tegen nog meer geld waardoor de schuld alleen maar groter wordt. DIT IS EEN VICIEUZE CIRKEL! een NEERWAARTSE spiraal die alleen maar kan eindigen in iets dat iemand liever niet wil meemaken.
   Dit heet een faillissement. (Van een land dat de Staat der Nederland N.V. heet)

   Een land heeft inkomsten en uitgaven. Dit heet een begroting. Als deze begroting in de rode cijfers komt (men geeft meer geld uit dan dat men heeft en men moet bijlenen) DAN HEEFT EEN LAND EEN BEGROTINGSTEKORT!

   Dat dit begrotingstekort voor het overgrote deel wordt veroorzaakt door het terugbetalen van de rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente over rente wordt berekend doet ook hier niet ter zake. (Diepe hoestbui)

   Let wel: ALLEEN de staatsschuld (Dus van de staat der Nederlanden B.V.) valt onder het begrotingstekort. Tekorten van provinciën en gemeenten vallen DAARBUITEN! Snap je NU waarom de staat alles naar de gemeenten delegeert?

   Het hele systeem is het grootste piramidesysteem ter wereld. Nu zijn in Nederland piramidesystemen BIJ WET VERBODEN!
   Het zou dus juridisch gezien simpel moeten zijn dit te stoppen….

 6. Irma Schiffers schrijft: “Nabestaanden van slachtoffers van 9/11 families beschuldigen Obama van ‘het geven van dekking aan Saudi-Arabië’ door te weigeren om 28 pagina’s van het rapport vrij te geven, dat laat zien dat de Golfnatie deze gruweldaad heeft gesteund‘ én omdat ze dreigen 750 miljard dollars aan Amerikaanse activa in te trekken.” Vraag ik me af of er ook een oorlog komt tussen Amerika en Saudi-Arabië. Dan heeft Amerika met zo’n beetje het hele midden oosten oorlog. En staan ze ook aan de deur van Iran. Welk spel wordt er uitgespeeld? En welke rol heeft China hier int?

 7. goud is wel de beste standaard die je kan bedenken want goud staat voor de zon en de zon staat voor de zonnen logos en voor michael de strijder tegen t kwaad. de zonnen logos staat voor christus dus als symboliek is dit de meest wijze oplossing die er is. naast dat zout brood etc ook kan functioneren…..het enige dat de wereld echt kan veranderen is de driegeleding. vrijheid voor onderwijs religie kunst en denken…gelijkheid voor recht voor ieder en gelijke wetten en broederschap in de economie eten en kleding voor iedereen op een broederlijke manier. op dit moment verstikt de economie iedere vorm van vrijheid in denken en gelijke rechten voor ieder.

 8. Ik stel voor dat de uitwerpselen van mijn hond tot de standaard gaat behoren als waarddekking van onze munt. De tijd dat goud het onderpand is en was van de munt is door het vele bijdrukken van geld allang een grote farce geworden. Ik stel dus voor dat het poepje van 100 gram van mijn hond een warde vertegenwoordigt van 1000 triljard Hollandse guldens.

  Kan niet zegt u. waarom niet. Het is toch ook op de financiële markt een grote bedrog keten van fictieve winsten en waardering van aandelen gebaseerd op vele luchtbellen zoals de val van Lehman duidelijk heeft gemaakt.

  1. @ Sjef Smeets 9.

   Toen mijn oudste zoon op de middelbare school zat, zei ik hem een keer, dat de economielessen, die hij volgde in de toekomst geen lang bestaan meer hadden, want dat de onderliggende bouwstenen van economie gebaseerd zijn op lucht. Gebakken lucht!!

   De economieleraar maakte per omgaande een afspraak met mij om me hierover aan te spreken en dat was voor mij geen enkel probleem!

   Dus ja Sjef, ik deel je mening volledig en de opmerking, die je maakt is hoogst actueel!! Ik zal de hondendrollen van onze Friese Stabij nauwlettend in de gaten houden wat consistentie en kleur betreft, zodat er voor de economiefreaks nog een keuze gemaakt kan worden welke waarde nu weer kunstmatig in het leven wordt geroepen.

   En zo zal elke shit in de toekomst = nu, van mens en dier een onnoemelijke waarde vertegenwoordigen zolang de mens er maar in trapt. Dat het dan een vieze smurrie blijkt te zijn, wordt dan pas voor velen een eyeopener.

 9. Wat een lul verhaal de feiten zijn toch iets anders.
  88% van de wereld handel gaat nog steeds in dollars
  75% van landen in de wereld houdt nog steeds zijn dollar reserves aan er is geen alternatief.
  Niemand weet hoe veel goud de Chinese hebben dit wordt angstvalig geheim gehouden.
  Laten we niet vergeten dat er heel veel goud nodig is om de Chinese munt te dekken door goud.

  1. Als er donkere wolken aankomen, ga jij lekker buiten zitten..? Hard schreeuwend, voor een ieder die het horen wil.. “Prachtig weer jongens, kom je bij me zitten?” Het gaat om de trendbreuk, meneer Einstein..

  2. De wens is de vader van de gedachte, vaak ook hier op WTK.

   Een munt nog laten dekken door goud is sowieso onzin. Goud zegt net zo min iets over de economie en haar munt (Goud dat ik sowieso niet “wil bezitten”).

   Dat Saoedi Arabië wil dat de VS grondtroepen sturen, fijn voor ze. Mooi dat Obama gewoonweg nee zegt en dat de olieprijs naar beneden dendert door de duurzame energie die steeds belangrijker wordt en waardoor ook Rusland een derde wereldland zal worden.

   Door regulering kan de VS heel eenvoudig dollars in het buitenland afromen.

  3. Een waarde vaste munt voor de handel, een waarde vaste munt voor de pensioenen, kan alleen bebaseerd zijn op waarde vaste grondstoffen, en dat zijn er vele, door deze basis dekking, wordt er voorkomen dat de geld perzen
   de vraag gaan invullen, zo als de FED al jaren doet, deze families beheersen zodoende de hele wereld, wat niet de bedoeling was/is.
   De energie, gaat waarschijnlijk heel langzaam maar zeker worden geproduseerd door nieuwe technieken, maar de prijs van energie blijft toch van doorslaggevende betekenis, en Rusland heeft grote energie voorraden, natuurlijk van wege zijn enorme land oppervlakte.
   De verenigde Staten loopt op zijn eind, de enorme schulden, maar vooral de rest van de wereld die wakker worden, en zien wie de echte bewindvoerders zijn enkele Zionistische Satan aanbidders, de inwoners zijn zwaar bewapend en zijn heel goed op de hoogte van het gespeelde spel, lees de V.T. to day .com, Obama is persoonlijk gestuurd om de EU en Engeland om te lullen, maar lees de inwoners zijn er klaar voor, geen TIIP en geen oorlog met Rusland.

 10. Het maakt niet uit of het geld niets als onderpand heeft (fiat geld), goud, zilver, hondenstront, of kralen en spiegeltjes; ZO LANG DE GELDCREATIE IN HANDEN IS VAN DE PRIVATE BANKEN, ZIJN DE BURGERS DE DUPE ERVAN!

  Het enige dat je met de goudwaarde eventueel tegen gaat is de fractionele reserve.

  GELDCREATIE MOET WEER IN HANDEN KOMEN VAN DE BURGERS, DIE RENTELOOS GELD KUNNEN UITLENEN VOOR PUBLIEKE DOELEINDEN!

  Voorbeelden in de geschiedenis te over, van “Colonial Conscrip” (Fiat geld), tot Reichsmark (Garant gestaan door arbeid) of de Canadese dollar en de Libische Gouddinar (Garant gestaan door goud)
  Dit waren STUK VOOR STUK munteenheden die NIET in handen waren van de private bankiers en waar RENTELOOS geld werd gecreëerd voor publieke werken.

  DAAROM moesten de meeste van deze landen worden vernietigd door de private bankiers. Omdat Canada de overgang in 1974 zelf toeliet is dat dit land bespaard gebleven. Het kampt nu echter met een hogere schuldenlast dan Nederland.

  Om de schulden van de verschillende landen te bekijken, die PER DAG MET MILJARDEN GROEIT:

  http://www.nationaldebtclocks.org/#countries

  En het maakt echt niet uit of hiervoor garant wordt gestaan door goud, niks, of hondenstront.

  https://www.youtube.com/watch?v=UrJGlXEs8nI

  1. an argie.
   Nu de Chinezen de US $ als een blok laten vallen en overstappen op een eigen munt die wel gedekt is door goud betekend dat dat de US $ op instorten staat.
   Als dat gebeurd hebben de mensen die deze valuta hebben niets meer aan hun geld.
   Dat betekend een ramp van ongekende omvang en velen zullen honger lijden.
   Het ziet er ook naar uit dat de Euro dan mee getrokken wordt en dat hetzelfde hier gaat gebeuren.
   Zoals bekend is zijn het de bankiers zoals de Rockefellers en Rothschilds die bijna overal aandelen in banken hebben als de bank al niet van hen is.
   Als deze bankiers dan aandelen in de Chinese banken hebben komen zij niet in de problemen maar alleen de Amerikaanse en Europese burgers.
   Ironisch is ook dat deze zelfde Rockefellers , Rothschilds en andere bekende bankiers voor de schuld hebben gezorgd die Amerika heeft omdat zij de FED in handen hebben en zij waren ook verantwoordelijk voor het loslaten van de goudenstandaard waardoor zij ongelimiteerd geld konden scheppen uit het niets.
   Dat betekend dat dit wel eens opzettelijk door de elite gedaan kan zijn.
   Nu weet ik niet of deze elite aandelen bij de Chinese bank hebben maar het zou zo maar kunnen lijkt mij.
   Daarom als dat zo is zouden zij ook de gevolgen moeten dragen en niet de door hen in de problemen gebrachte bevolkingen.
   Maar dat zou uitgezocht kunnen worden.
   Als er geen geld was zouden we ook deze problemen niet hebben.
   Zolang er geld (ruilmiddel)is heb je altijd een groep die alles hebben en een groep die bijna niets hebben of helemaal niets hebben en dan blijft ook de mogelijkheid open dat zij met geld de armen kunnen blijven uitbuiten.
   Daarom pleit ik voor afschaffing van ruilmiddelen zoals geld zodat we daardoor niet nog meer in de problemen kunnen komen door misbruik door een kleine groep.

  2. Je laat zien dat je leercurve nihil is. “Geld is de bron van het kwaad”, zucht….

  3. @Twijfelaar,
   Geld is een middel dat zowel ten goede als ten slechte kan worden gebruikt. Geld zelf heeft geen macht. Geld zelf is neutraal. Bekijk de money masters maar eens, (Zie link in vorig commentaar)
   In jouw geval zijn handen dan ook bron van het kwaad. Handen kunnen dingen maken, liefde tonen, maar ook doden. Zijn de handen dan de schuld, of bepaalde mensen achter deze handen?

  4. @an argie. De stelling “Geld is bron van alle kwaad”, komt van Arnold. En hij is (ook) daarin zeer vasthoudend… vandaar mijn ZUCHT.

  5. An Argie,

   wat is de bedoeling van het accent van hondestront, ben je niets bezitter, haat je bezit, en daar door mensen die wel bezit hebben.
   Ja Ja geld in handen van de burgers, een paar, een uitgeochte hoeveelheid burgers, of allemaal.
   Landen die constant teveel uitgeven, creéeren schulden, of landen die door corruptie te weinig belasting innen idem dito.
   De gulden standaard werkte perfect, alles bleef in balans waarde, hoeveelheid in omloop zijnde geld.
   Maar voor de criminal mind was er weinig te behalen, dus de FED werd gecreéerd en de gulden standaard verlaten.
   Het geld kwam bij het pseudo volk, enkele invloedrijke families, ja wat wil je nog meer !
   Gewoon strak systeem, gulden standaard terug, dat geld hebben we, en niet meer, huishoud boekje goed bijhouden, en corruptie en lobbying streng straffen.
   Mensen die hier niet in geloven, nou ja die houden zich dan maar met honderstront bezig.

  6. Het klopt dat geld niets is en geen macht heeft.(het is en blijft papier of munt gemaakt uit een bepaalde grondstof,koper bijvoorbeeld).
   Door waarde toe te kennen aan een waardeloos stuk papier maak je er een middel van wat nu gebruikt wordt om dwang uit te oefenen.
   Neem bv de koperen munt het is en blijft een voorwerp gemaakt van koper meer niet,
   Als je dan een kilo munten hebt waar een getal in gedrukt is blijven wij geloven dat het meer waarde heeft terwijl het toch gewoon een kilo koper is en blijft.
   Geld wordt een dwangmiddel omdat wij erin blijven geloven en daar wordt door bepaalde lieden misbruik van gemaakt.
   Daarom scheef ik dat geld de bron van alle kwaad is want geef je geld niet MEER waarde dan het echt is dan ontneem je de macht aan hen die nu misbruik van dat geld maken door het als machtsmiddel te gebruiken.
   Hoe kan het als je twee papiertjes naast elkaar legt van hetzelfde formaat maar op het ene papiertje staat 5 € en op het andere papiertje staat 10 € dat dan ineens dat papiertje waar 10 € op staat meer waard is dan het andere?
   Dat is alleen omdat we erin blijven geloven.

  7. Arnold2, 11.6

   Iedere menselijke samenleving, heeft regels, richtlijnen, en wetten, zonder deze is er geen samenleving mogelijk, dan beland je in recht van de sterkste samenleving.
   In handel worden afspraken gemaakt, gewoon verbaal, en nageleeft, anders is er geen handel mogelijk, begrijp je dat Arnold, dat heet parool, de oudste in en export handel liep vie pandbrieven, in Japan wist men dat die koopman goed was voor zijn pandbrief, om dat de tegenwaarde werd gegarandeerd door de bank in Amsterdam, een moderen bank cheque dus, ja dit systeem is prima, en heeft zich zelf honderde jaren bewezen.

  8. voor goud geldt uiteindelijk hetzelfde; voor de gek(ken) die er collectief een waarde aan toekennen, wat de gek er voor geeft, los van industriële toepassingen, wat erg gevaarlijk is; goud kun je niet gebruiken als vervangend eten en drinken, eerste levensbehoeftes voor velen, kijk met gemengde gevoelens naar de Alaska goud gravers op disco channel, het gebied open scheuren goud er uit halen en dan wat, wat is er gesloopt in dat lompe proces? of heelt dat wel weer, eonen oude grondlagen effetjes open trekken vanwege dat rot goud van oud. fiat papier geld daar zitten dwang en dreig middelen van de dominantie uiteindelijk achter, legers met bommen, niks vrijwillige consensus, geld is het idiootste verneukeratievste ruil middel denkbaar, schelpjes op het strand is al erg genoeg, met ons geld creëer je strak afgebakende sociale strata, daar kan je lekker (politiek) mee gaan klooien, de ‘eigen bijdrage’ even zomaar stevig opschroeven voor diegenen die niet veel over hebben; dat soort helden daden, soort weerstand slikken of stikken, met de ‘privatisering’ zou het toch veel goedkoper worden? vervolgens springt de sp er boven op, op zich terecht maar waar staat de sp werkelijk voor, is het een fijne club? geloof daar niks van, dan nog liever een bejaarden space club met aan het hoofd advertentie visser mr dutch pop met zeer goede naadloos in het amerikaans overgaande uitspraak viel me laatst weer op, maar toch die vakbeweging van vroeger is ineens nu niet meer nodig? vreemd. Ze zeggen dat Prince misschien wel vermoord is, er is een opname van een aantal jaren terug waar hij het onder ander had over Chemtrails.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_stratificatie

   http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/NPI01:747

  9. Jenne.
   Vraag je nou eens af of handel wel nodig is!
   Handel betekend dat zij die veel van iets hebben dat willen verkopen om nog meer te krijgen.
   Dan kom je uit bij wat Hyper schrijft in punt 11.9.
   De goudzoekers die de aarde naar de kl.te helpen voor eigen gewin.
   Voort komend uit diezelfde handel is dat geproduceerd gaat worden omdat er aan verdiend kan worden en niet omdat het nodig is.
   Als er geen winst gemaakt hoeft te worden dan is overproductie ook verleden tijd en kunnen we alleen gebruiken wat echt nodig is.

  10. GOUD is van alle tijden, als Zilver, Diamanten en andere edelstenen, echte schoonheid vergaat niet, dat is dan ook zijn waarde vaste karakter.

   Mensen met hun corrupte ciminalle minds, kunnen van het schoonste product op aarde, iets vies en slijmerigs maken, en dat is dan ook één van zijn slechste qualiteiten.

   Ik vraag me wel eens af, waar door wordt dit denken toch ingegeven, jalousie, of doodgewoon ongelukkig zijn, ik leef voor schoonheid, en kan die heel goed zien in ander mans handen, in de mensen een welbehagen.

  11. Beste Arnold2, 11.10

   Je ziet het te simpel !
   Het hele gebeuren is zoveel complexer, de mensen willen zoeken varen handel drijven, het gulden vlies van de Argonouten, de Friesen met hun wollen laken,
   het zijn en waren niet allemaal ouwe wijven die op een schermptje zitten te staren, er werd en wordt geleeft en daar helpt geen lieve moeder aan, je kunt het afkeuren, en afkammen, maar de mensen blijven gaan, gelukkig !

  12. het gaat niet over afpakken van wat een ander verzameld heeft, over ouwe en nieuwe wijven en hoe het zo gekomen is, zeer herkenbaar, ben blij dat ik er nu enig inzicht in mag hebben, leve het internet scherm, vroeger was ik er voornamelijk zwaar deprie en rauw rouwend razend tegelijk om, nu ligt de wereld aan mijn voeten, klaar voor een avontuur in theorie en zelfs de praktijk, vroegâh als ik iets over mijn grenzen deed in de buitenwereld kon ik er geen seconde van genieten, hard van de spanning ver over mijn doodsangsten heen, de meeste ‘gewone’ zaken waren een oorlogshandeling, nu alsnog in de herkansing om het leven toe te laten, never too late om ergens van te kunnen genieten, vroegâh kon je mij onder dwang laten doen wat je kon bedenken, beleving zero, laat mij maar een reisje maken naar lutjebroek op een solex of een bakfiets, voor mij een wereldreis, en jah genoeg viking dna in mij, ik snap ut wel, kijk mega graag naar oude schepen en dito verhalen van kapertein rob en z’n Corsair zonen, in Kampen zijn ze er nog steeds hoor, en in Zeeland net zo en in Drenthe moet je snappen waar de roots naar toe gaan, de kanalen zijn grotendeels dicht gestort helaas maar dat is eigenlijk heel kort geleden, nieuw pauper paradijs boek heb ik over gehoord.. een lokale jonge dame die ik af en toe mag zien en beleven komt daar weg oorspronkelijk, ze heeft iets waar ik telkens weer zeer van onder de indruk ben, kan je niet in gewone kennis uitdrukken, oerkracht en onbevangen ‘simpele’ schoonheid in 1, de sleutel tot mijn binnenste, dat soort wereld reizen.

   Afwezige vaders en verloren zonen
   http://gedachtenvoer.nl/page/afwezige-vaders-verloren-zonen.html

   theater spektakel over arm en rijk;
   http://hetpauperparadijs.nl/

   https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

  13. Arnold2,

   het kan nooit simpel zijn waar het mensen behelst, kijk naar het commentaar van Hyper, hij is in staat een wereld reis op een bakfiets te doen, met zijn geliefde Drentse op een prachtig zijde kussen voor op, nou maak er wat van !

  14. Op het moment dat de GELDCREATIE in handen is van private bankiers, dan wordt over PUBLIEK geld rente over rente over rente etc. betaald.

   Op het moment dat PUBLIEK GELD TEN BATE VAN DE SAMENLEVING, RENTELOOS kan worden gecreëerd dan komt dit de samenleving ten goede.

   Het maakt niet uit wat er voor dit publiek geld garant staat.

   Voorbeelden:

   Colonial script: Dit was fiat geld ten behoeve van de samenleving. De Engelse kroon (Lees de Rothschilds) die hier niets tegen konden inbrengen hebben de wetgeving zodanig veranderd dat er goud tegenover moest staan (die de kolonisten niet hadden), met alle gevolgen van dien.
   https://books.google.nl/books?id=ZoIrAN7iqB4C&pg=PA112&lpg=PA112&dq=colonial+script+interest+free&source=bl&ots=cpTYmer222&sig=CkzbJNU-grn_lw4hTBgw20I84i4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjT7ZaTgqzMAhXsAcAKHRQuDtcQ6AEIZjAJ#v=onepage&q=colonial%20script%20interest%20free&f=false

   Thomas Jefferson waarschuwde al voor de private bankiers:
   “If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their Fathers conquered…. I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies…. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.”

   Waarom denk je dat Tsaristisch Rusland moest wijken voor het communisme? (Gefinancierd door de Rothschilds, overigens)

   Many of the European governments were in debt to the Rothschilds, so they figured they could use that as a bargaining tool. However the Tsar Alexander I of Russia, who had not succumbed to a Rothschild central bank, would not go along with the plan, so the Rothschild world government plan failed.

   Enraged by this, Nathan Mayer Rothschild swore that some day he or his descendants would destroy the Tsar Alexander I’s entire family and descendants. Unfortunately he was true to his word and 102 years later Rothschild funded Bolsheviks would act upon that promise.

   Rothschild’s Fullfill the pledge 102 years later by the next Story Courtesy of Brother Nathanael’s Jew News Website….
   http://www.realjewnews.com/?p=109

   THAT JEWS MURDERED THE RUSSIAN ROYAL FAMILY was the greatest travesty beside the crucifixion of Jesus Christ in the history of mankind.

   The Russian Imperial Family of Tzar Nicholas II were pious Orthodox Christians. They exemplified all that is precious in a family, namely, Christian piety and love for one’s neighbor.

   But the Anti-Christ Jews murdered this preciousness! From then on the world has witnessed and felt the effects of the decline of the family – the staple of an ethical, Christian society. But Anti-Christian Jews, like Jacob Schiff, Chairman of Kuhn & Loeb Bank, who financed the Bolshevik Revolution, have wreaked their destruction on Christian civilization.

   https://jonkirby2012.wordpress.com/2012/11/04/why-rothschilds-really-wanted-the-murder-of-tzar-nicholas-ii-and-his-christian-family/

   Wat wij nu nazi Duitsland noemen, had geen goud garant staan voor de publieke werken, maar de DUITSE ARBEIDSKRACHT.
   Geldcreatie kwam weer in handen van het publiek, dat voor publieke werken ZONDER RENTE werd uitgegeven. DAAROM was Duitsland BINNEN DRIE JAAR de economische malaise van de Weimar republiek te boven. (Overigens gecreëerd door ene meneer Rothschild, die het grootste deel van het verdrag van Versailles eigenhandig heeft opgesteld)
   http://frissekijk.info/adolf-hitler-over-goud-inflatie-en-werkeloosheid/

   Canada had in de periode van 1938 tot 1974 maar liefst 39 miljard Canadese dollars nodig om ALLE PUBLIEKE DOMEINEN TE BEKOSTIGEN, van pensioenen tot infrastructuur, van nutsvoorzieningen tot en met gezondheidszorg. Zelfs nog voor het bekostigen van W.O.II.
   (Vergelijk dit eens met Groot-Brittannië dat tot 2006 bezig is geweest met het terugbetalen van de rente voor het bekostigen van W.O.II)

   https://ccc4mr.wordpress.com/2015/02/14/obviously-something-went-terribly-wrong-after-1974/

   Het gaat om het teruggeven van de geldcreatie door de (vooral joodse) bankiers aan het publiek, zodat er een einde komt aan dit Babylonische geldsysteem, dat niets anders dan woeker hanteert en de steeds hoger wordende rekening aan de (toekomstige) belastingbetaler presenteert.
   Op het moment dat men dit tegen gaat en de geldcreatie weer uit handen wilt nemen van deze niets ontziende psychopaten, WORDT GEEN ENKEL MIDDEL GESCHUWD OM DE MACHT OVER DE GELDCREATIE TE BEHOUDEN!

   JFK had in 1963 4,3 miljard aan zilver klaar liggen om de dollar weer aan het publiek terug te geven middels directive 11110.
   Dít is de ware reden waarom hij in november ’63 is vermoord.
   http://www.rense.com/general44/exec.htm

   The solution to this problem is simply for the government to stop borrowing money from the private banks at interest and borrow from the Bank of Canada at no interest. The private banks should also be prevented from creating money. That right should be returned to the People of Canada through the Bank of Canada.

   Op dit moment heeft Nederland een schuld van zo’n 500.000.000.000 Dollar, over geld dat is gecreëerd uit lucht. Laten we dit dan met lucht terugbetalen. (wind zat in Nederland)

  15. An Argie, duidelijk, dus basis van de valuta werkkracht van een natie, maar een natie drijft ook handel, heeft garantisch nodig.

   Wat absoluut waar is dat de privé banken een vloek voor elke natie zijn, duistere lieden, met kwade zaken.

   Het vervelende is dat de meesten in handen zijn van één bevolkings groep,
   waar ook ter wereld, hun NWO is dik in orde!

   Zie het zieke spel gespeeld door de wereld bank en Europese bank, in bijvoorbeeld de Oekraïne, zij bedrijven politiek voor hun famelie !

   Het geheel heb je mooi verwoord, en overzichtelijk geschreven, bedankt Jenne

  16. Arnold2, het land Nederland heeft een grote intrinsieke waarde, op de balans staat nederland credit, en de landsschuld debit, zou zeggen zoek het zelf eens op !

  17. De Westerse economieën, die nu al zo’n 300 jaar door deze Joden worden uitgezogen, gaan zo meteen door het stof en verliezen ALLES wat hier de afgelopen 300 jaar is opgebouwd.

   Dit wordt de grootste roof in de geschiedenis van de mensheid.

   In short; the Shanghai Gold Exchange has been relentlessly corrupted from virtually the day it opened its doors. This should be no surprise to anyone, given that one of the first “seats” on this exchange was given to a member of the Rothschild clan – a name synonymous with financial corruption.

   HSBC, Standard Chartered Bank, the Bank of Nova Scotia, and Credit Suisse were also among the early “members” of this exchange. They were followed by Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, and Deutsche Bank. All these entities are tentacles of the One Bank; all are names synonymous with fraud and financial crime.

   Given this infamous pedigree; the recent re-launching of this Exchange as (for the first time) a fully internationalized market is just another non-event in this sea of corruption. To get the official story on what this “new” market is supposed to represent, we need merely pay a visit to the epicenter of financial propaganda

   https://www.sprottmoney.com/blog/the-new-shanghai-gold-exchange-does-anything-change-jeff-neilson-sprott-money-news.html

   De geldcreatie is nu al een aantal eeuwen in handen van deze psychopaten. Denk je nu écht dat gezien ALLE oorlogen, ALLE monetaire crises, ALLE hongersnoden, ALLE privatisering en ALLE HONDERDEN MILJOENEN LEVENS DIE ZIJ OP HUN GEWETEN hebben, zij zich ineen zouden bekeren en de boel opgeven?

   duuuuh

  18. Precies wat ik al dacht (zie 11.1)
   En nog erger diezelfde gasten die ons straks gaan onderdrukken of erger worden NOG STEEDS GEHOLPEN DOOR POLITIE EN LEGERS DIE DOOR ONS ZELF BETAALD WORDEN.
   Dat kan anders als zij in gaan zien dat hun opdrachtgevers (bazen) deel van die dievenbende uitmaken.
   Zie het boek De Nazi achtergronden van de EU te Brussel wat ook gratis te downloaden van internet is.

  19. Ik ken het boek van Mattias Rath. Hij heeft in heel veel dingen gelijk, maar hij gaat aan een tweetal zaken volkomen voorbij. Ook dit is een halve waarheid.

   1: Hitler heeft het Duitse volk JUIST GERED van de ondergang door de Rothschild banken het land uit te piepelen. Dit heeft hem zowel zijn leven als zijn Natie gekost. Duitsland moest als voorbeeld worden gesteld en VOLKOMEN WORDEN VERNIETIGD, zowel fysiek, als spiritueel, als mentaal.
   Vergeet niet wat de WEIMAR republiek was.
   Ik kan inmiddels wél met 100% zekerheid zeggen dat AH heeft voorkomen dat West-Europa communistisch is geworden. 17 dagen later en Stalin was een offensief begonnen… (Dit stond gepland op 10 juli 1941)

   Strength of the opposing forces on the
   Soviet Western border. June 22, 1941
   Germany Soviet Union Ratio
   Divisions 128 174 1 : 1.4
   Personnel 3,459 3,289 1.1 : 1
   Guns and mortars 35,928 59,787 1 : 1.7
   Tanks (incl assault guns) 3,769 15,687 1 : 4.2
   Aircraft 3,425 10,743 1 : 3.1
   Source: Mikhail Meltyukhov Stalin’s Missed Chance table 43,45,46,47,[26]

   Door de onafhankelijke propaganda van de afgelopen decennia, is AH volkomen gedemoniseerd en is zijn volk tot op de dag van vandaag in schaamte gehuld voor iets dat met recht als geschiedsvervalsing mag worden genoemd.

   2: Het OFFICIËLE DODENTAL VAN HET RODE KRUIS, (die ONBEPERKT TOEGANG TOT ALLE KAMPEN HADDEN, OOK ONAANGEKONDIGD), van ALLE MENSEN in ALLE concentratie kampen is ook al decennia bekend en ligt ongeveer op 280.000, voor het overgrote deel overleden door de tyfus. (Die nota bene door de Poolse ondergrondse in opdracht van de Engelsen verspreid)

   De Duitsers hielden alles nauwgezet bij. (Deutsche Grundlichkeit), maar ook hier gaat hij volkomen aan voorbij.

   Hier is een heel goed overzicht. Of het volledig naar waarheid is geschreven kan ik op dit moment niet in zijn totaliteit beoordelen. Daarvoor moet ik nader detail onderzoek doen.

   https://sites.google.com/site/ncfnocancerfoundation/de-rothschilds-zionisme-nazi-nederland-en-europa

   Het Nederlandse “konings”huis heeft er wel degelijk een zeer prominente rol in gespeeld. Dat moge duidelijk zijn.

  20. an argie, 11.21

   Je onderschat het en Russische en Chinese intellect, dat er in China in Sjanghai nu een goud comptoir is, binnen hand bereik, te controleren, manipuleren als in het westen, ze hebben nu dus direct een vinger in de pap.

  21. an argie.
   http://nos.nl/teletekst#112
   Het draagvlak voor de monarchie neemt af.
   Dank voor je bijdragen telkens weer ik steek er in ieder geval veel van op nu de rest nog.
   In grote lijnen komen wij wel overeen maar hoeveel mensen doen ook echt moeite om feiten te achterhalen?
   Jenne.
   Ik vraag me af of jij wel eens verwijzingen leest of zomaar reageert?
   an argie gaf in punt 11.21 een duidelijke beschrijving met verwijzing heb je dat gelezen?
   Dan had je ook kunnen weten dat het kwaad zich ook op de Shanghai Gold Exchange heeft begeven en dus invloed heeft wat ons niet ten goede zal komen.
   En wat betreft de monarchie kijk eens naar recente bezoeken die ze hebben gehad Willem heeft toespraak gehouden bij de NATO en ook heeft hij China bezocht zou dat iets kunnen betekenen?
   Het hoeft natuurlijk niets te betekenen te hebben maar denk er eens over na.

  22. Hier is geen kruid tegen gewassen. Dan maar rechtstreeks, zonder omhaal en zonder er doekjes om te winden.

   De joden willen wereldheerschappij. Zij aanbidden Satan middels de Talmoed.
   Ze controleren het Babylonische geldsysteem, de media, de politici, het educatieve systeem, noem het maar op.
   Zij hollen een maatschappij van binnenuit uit door het te corrumperen tot op het bot. Alles wat eens ridderlijk en moedig was is een doodzonde geworden. Sodomie, homofilie, individualisme, materialisme en het gelaten accepteren van het verdwijnen van de oude Europese normen en waarden vieren hoogtij.

   Wanneer je er iets van zegt dan ben je een racist, een neonazi, een antisemiet; Dit zijn niets anders dan terminologieën om elke vorm van open debat per definitie de kop in te drukken.

   Zij SPREKEN over democratie, gelijkheid, broederschap en vrede. Dit zijn niets anders dan loze woorden. De ACTIES van Joden wijzen op het tegenovergestelde. Het tegen elkaar uitspelen van bevolkingsgroepen en er in het hele proces een slaatje uit slaan.

   Je zult Joden niet of nauwelijks zien als werkers. Zij zijn schrijvers, politici, handelaren, bankiers, dansers en acteurs.

   Zij denken groots. Al millennia zuigen zij de mensheid uit. Zelfingenomen, zelfbenoemde “uitverkorenen”.

   Er zijn nog twee obstakels voor hun wereldhegemonie (ook volgens hun eigen voorspellingen).

   1: Damascus moet vallen
   2: Het blanke ras moet worden gedegradeerd tot een “multiculturele” mix van blanke, negroïde en aziatische goyim.

   Wanneer er niets gedaan wordt is binnen een halve eeuw het blanke ras verdwenen van deze planeet en regeren deze racistische psychopaten vanaf een nieuw herbouwde tempel van Salomon vanuit Groot-Israhel over deze planeet.

  23. an archie, grote lijnen eens, maar ik ken veel Joden die niet onder jouw noemer vallen, persoonlijk leef ik liever met Joden als met Moslims, hé over smaak so on, maar er zit ook veel fout bij onze eigen leiders, Merkel wat een lamstraal, met die Erdogan, details de grote lijnen morgen ga ik naar een bijeenkomst van enkele vooraanstaande van verschillende pluimage ideoligische lijnen, Frankrijk tot nog toe houdt de Turken buiten de deur, en hevige protesten tegen de TIIP, het Franse intellect is zich aan het mobiliseren, om Frankrijk Frankrijk te laten blijven, het nationale gevoel is wel veel sterker als in Nederland, gemakkelijk prooi voor de Moslims, en speciaal de Turken, stomme naïfe mensen, groet Jenne

 11. Het lijkt mij een goede zaak om maar vast Chinees en als tweede taal Russisch te gaan leren. Wat wij hier m.i. zien gebeuren is een socialistisch/communistisch machtsovername, waar de ondergang van het westen een cruciaal bestanddeel vanuit maakt.

  “The social experiment in China under Chairman Mao’s leadership is one of the most important and succesful in human history.”

  David Rockefeller, on record as stating in 1973 about Mao Tse-tung (NY Times 8-10-73)

  Brzezinski zegt in zijn boek ‘Between Two Ages: America’s Role In The Technetronic Era’ over de aard van een wereldregering het volgende:

  “The nation-state is gradually yielding its sovereignty… More intensive efforts to shape a new world monetary structure will have to be undertaken.”

  “National sovereignty is no longer a viable concept… Marxism represents a further vital and creative state in the maturing of man’s universal vision. Marxism is simultaneously a victory of the external, active man over the inner, passive man and a victory of reason over belief…”

  “We are moving toward a New World Order, the world of communism. We shall never turn off that road.”

  Mikhail Gorbachev (1987)

  “The threat of environmental crisis will be the ‘international key’ that will unlock the New World Order”

  Mikhail Gorbachev (Monetary & Economic Review, 1996, p. 5)

  1. Daar komt bij dat Wallstreet en Londen het hart van de financiele markt zijn.
   De Engelsen hebben alleen geprofiteerd maar welke bijdrage hebben zij eigenlijk aan de EU geleverd?
   Zij hebben hun pound nog steeds dus geen last van waarde vermindering van de Euro.
   Daarom ben ik van mening dat er een groot toneelstuk gaande is om de Brexit omdat naar mijn mening de Engelsen UIT de EU gaan zodat zij niets te maken hebben met wat er in de EU gebeurd.
   Als zij uit de EU gaan hebben ze geen last van wet en regelgeving die aan de EU opgelegd worden en ontspringen zij ook alle beperkingen van vrijheid of andere opgelegde maatregelen.

  2. Arnold2,

   tuurlijk de Euro heeft ons een waarde vermindering van 50% gebracht hier in Frankrijk, ten minste bij de onwetenden, met genomen voorzorg gebeurde dit niet.
   Van daar de rijken of die gene die denken, steeds rijker, en de voetbal en bierliefhebbers steeds armer, ja misschien hoort dit wel zo, want echt luisteren doen zij niet !

 12. Als koopman, was is geld een onderdeel van het koopmansschap, het is materiaal, wij betaalden meestal in baar geld, boter bij de vis heet dit, dus wel vaak grote sommen op zak, ook kon je daar door lagere prijzen bedingen,
  dus betere verkoop mogelijkheden, het speelde zich daar door meestal in Europa af, kopen in de USA twee mogelijkheden cash geld of bankcheque, en natuurlijk moest je winst maken, wat voor sommigen een besmet woord is, niet voor mij, hoe groter de winst hoe groter je mogelijkheden, to spread it around, het is een andere wereld, maar Amsterdam en Nederland zijn gebouwd op palen en koopmansschap, waar door alle vakken floreerden, kunst en nijverheid bloeiden en bloeien, maar waar de staat zich mee bemoeid wordt glibberig en vies, met hun criminele minds.

  1. Jenne.
   Ik weet niet waar je in handelde maar dat maakt ook niets uit.
   Feit blijft een vis zwemt in het water en dat blijft hij ook doen.
   Diezelfde vis schiet kuit en dan komen er nieuwe vissen.
   Ga je vissen dan kun je vis eten en zo blijf je in leven.
   Wat heb je dan nog meer nodig?
   Je buurman heeft appel bomen staan die appels kan hij nooit allemaal in z,n eentje opeten dus geeft hij zijn buurman een deel en zo kan het met alles.
   Ik ben bv goed in tuinnieren en mijn buurman in schilderen dan kun je elkaar toch gewoon helpen?
   Waarom heb je dan geld nodig ?

  2. Maar dit is niets verniewends, hier waar ik woon, is alles vrijelijk verhandelbaar, door je zelf geproduceerd, dus systeem D zo als dit heet, van de linker broekzak in de rechterbroekzak, ik weet niet of dit door de laatste generatie schermpje staarders zal worden voortgezet, misschien ?

  3. Hoe normaal is het dat er pakhuizen vol met voedsel zijn en dat de eigenaren het liever laten wegrotten dan weggeven als er niet voor wordt betaald waardoor mensen letterlijk sterven?
   Dat is het gevolg van handel en je blindstaren op geld.

  4. Jij komt steeds met uitzonderingen op de regel, mijn beste Arnold2, excessen zijn nooit uit te bannen, natuurlijk jammer maar waar.

  5. Hongersnood en kinderarbeid voor weinig meer dan een hand vol rijst dat noem ik geen excessen terwijl zij die geld in overvloed hebben zich vol vreten en zuipen en de rest weg gooien omdat ze het niet op kunnen.
   Dat noem ik hebzucht en misbruik maken van hen die niets hebben.
   Sommigen hebben miljarden waarom helpen die de armen dan niet?

  6. Misschien moet je dat een Erdogan vragen Arnold. Deze meneer snapt de roots van de mens heel goed en jij blijkbaar niet.

 13. Ik vind het verhaal van op goud gebaseerde valuta en het investeren in eigen goudbezit een inmiddels totaal achterhaalde zaak. Want wie bepaalt de waarde van het goud? Zijn dat niet dezelfde usual suspects die de huidige economie ook hebben gemaakt en nu aan het breken zijn? In tijden van hopeloze economische crisis ligt er een noodwetgeving klaar die al het geld uit de roulatie kan halen.

  Zo is er in Nederland in 1978 al een economische noodwetgeving opgesteld, die in de loop der tijd is aangepast. De laatste aanpassing is van kracht geworden op 1 november 2007 en is geldig tot 19 januari 2015. Hieronder een weergave van hoofdstuk XII artikel 26 :

  “Artikel 26 Noodwet financieel verkeer

  Hoofdstuk XII. Financieel verkeer met het buitenland

  Artikel 26
  Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij”

  Daarmee is het door velen overgenomen en uitgevoerde advies om te beleggen in edelmetalen volledig waardeloos. Want de banken die de grootste hoeveelheden daarvan bezitten, bepalen de waarde er van en kunnen in ‘crisistijd’ via de in hun dienst staande regeringsvazallen alles opeisen. Alles dat op deze wereld door hen in bezit is genomen, kunnen zij tevens, via de door hun regeringen geïnstalleerde wetten, ook weer opeisen. Als gewone inwoners van de Besloten Vennootschap Nederland, met het koningshuis en Shell in de Raad van Bestuur, bezitten wij helemaal niets en is al wat wij als bezittingen beschouwen een illusie.

  1. Op 29 maart 2013 had ik overigens een heel interessante thema-uitzending op Argusoog Radio over economie, waarin twee economen en iemand uit het alternatieve geldcircuit met elkaar van gedachten wisselen. Veel van het besprokene is nog steeds actueel en sluit aan bij dit artikel. De uitzending is nog na te beluisteren via:

   https://www.youtube.com/watch?v=CsFJ-hd5-EQ

  2. Dit verhaal beste Arend gaat volkomen voorbij aan het vindingrijke denken van de burgers, de goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod, duidelijker kan het niet, indien duidelijk en juist gecontroleerd !

   Willen zij iets vorderen moeten zij weten wie of de bezitters zijn, gewoon goud, munten of baren is anoniem en vrij verhandelbaar.

   Dit laatste koninghuis en Shell, het vennootschap Nederland, is hun illusie!

   Hier waar ik woon, hebben ze met dit bijltje al vele honderde jaren gehakt,
   ieder één heeft wel iets onder zijn matras, voor moeilijke tijden, en hier weten ze ook dat de overheid je vijand is, daar hebben ze genoeg van onder vonden, en vergeet niet zij groeien op met een handvol Franse filisofen, en hun leerzame literatuur, la fontaine, histoir de la Fayette, en vele anderen, en dan zijn wij indien nodig capable om de hele zooi van de troon te stoten, en indien nodig door de quiotine te halen, de geschiedenis herhaald zich soms !

  3. Jenne.
   De goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod schrijf je.
   Vraagje hoe komt het dan dat kluizen vol met goud liggen wat niet gebruikt wordt?
   Wat is die vraag dan of hoe wordt dat dan bepaald?

  4. De prijs wordt bepaalt par once, elke dag voor de wereld markten open gaan, door diverse pennels, die volle kluizen zijn de borg en waarde van de handels valuta waar dit goud aan gepatenteerd is.

  5. Helaas Jenne de goudenstandaard is allang verleden tijd waardoor de VS ongelimiteerd geld uit het niets door niets gedekt heeft kunnen bijdrukken de US $.

  6. Nou en Arnold2, wat wil je daar mee zeggen, wat ze doen en gedaan hebben is crimineel, en daar gaan ze nu voor bloeden, maar het zijn altijd de zelfde die bloeden, de onwetenden, er is 1400 000 000 000 $ in taxe havens belegt, ja wat moet je er mee, maar er zit natuurlijk wel een structuur in, alleen kennen, en weten wij die niet.

  7. Jenne.
   Wat ik daarmee bedoel?
   Door dat criminele gedrag met geld zitten we nu wel in de shit.
   Tenzij dat we dat nu met ons allen gaan inzien zullen zij die dat veroorzaakt hebben wederom ongestraft blijven en ons als voetveeg kunnen blijven gebruiken.

  8. Wie zit er in de shit dan? Welvaart is nog nooit zo hoog geweest. Mensen hebben steeds meer vrije tijd en gaan steeds vaker op vakantie.

  9. Arnold2, 14.7

   Sommigen zitten in de shit, maar velen gaat het niet echt slegt, in mijn jeugd was er minder geld, meer leef plezier dacht ik, alles is hoog opgeprijst, tactisch gezien slim, een percentage van een klein bedrag, of groot bedrag daar zit de kneep, met belasting toegevoegde waarde, en ook inkomsten belasting, ik vraag me wel heel vaak af waar komt al dat geld van daan, persoonlijk ambiëer ik niet deze manier van leven, kijk zo gewonnen zo geronnen, geld moet rollen, er zit iets verkeerts in het samenleven, de meeste lopen met samengeknepen billen van de angst, er is geen echte veiligheid meer, waardoor de mensen niet meer de big spender durfen zijn, het wordt pinibel en dan moet ik zeggen, dat mijn generatie toch wel iets steviger in zijn schoenen stond als de huidige, maar daar is een rede voor, geintimideerd door ja hoe moet je ze noemen, high way men, dit moet je toch tegemoet treden als volk, niets accepteren is het devis, doen we hier ook niet, althans we proberen het, maar ik vind het jammer voor jullie, het zou zo mooi kunnen zijn, groet Jenne

  10. Misschien… omdat je opa kanker heeft? Of je moeder die dementeert?
   Of je hebt familie die in een oorlogsgebied woont en naar EU vlucht?
   Of vrienden die in Nepal wonen waar aardbeving is?
   Of familie die in de MH17 toestel zaten? Of je bent ontslagen omdat je baas jou toevallig boventallig vond?
   Of je belooft je vrouw een kind maar het wil maar niet lukken?
   Of je hebt ruzie met je kinderen om dat je ze belooft maar door drukte jij die belofte niet waar kunt maken?
   Of je werkt jezelf het apelazerus met 2of meer banen om die toekomstige studie van je kinderen te kunnen betalen?
   Ziende blind horende doof?
   Hoge welvaart , vrije tijd, vakantie… waar praten we eigenlijk over?
   Niets is vanzelfsprekend of dat je zelfs denkt dat het zo nu eenmaal behoort te zijn.
   Roeptoeteren voor een andere is altijd gemakkelijk omdat je het niet raakt.
   Daarom hebben degene die niets hebben niets te verliezen en die veel hebben als hun onheil uitbreekt des te meer.

  11. Lezer, je hebt niet goed gelezen. Dat bedoelde Arnold niet. En jouw shit is van alle tijden. Niets nieuws.

  12. Of een goei kennis die zich Lezer noemd, die een pak onzin uitkraamd !

  13. peter, het plaatje van Hitler en de ras toenemende welvaart én daarna de ras afnemende welvaart agv de oorlog lijkt me een typisch voorbeeld van hoe de geschiedenis zich herhaalt…
   En waarom herhaalt zich deze geschiedenis?
   Omdat mensen laf zijn…
   Vroeger al, nu al en voorlopig in de toekomst óók al.
   Laf ja, want wijt het maar aan deze of gene, iedereen maar dan ook iedereen heeft zijn oogje dichtgeknepen toen het er welgevallig op aankwam en nog steeds op aankomt.
   We rijzen met sommigen als een cake in de oven van 1 naar 2 naar 3 en vul verder maar in de D’s…
   Dus dat het nog steeds goed gaat, dna heb je echt niet verder gekeken dan je neus lang is…
   En de rest die ontkent dat het uberhaupt slecht kan gaan, luisteren naar oa een Martijn of een andere goeroeboeroe…

  14. En Peter, nog een ps…
   Waar jij je ogen, oren en andere zintuigen hebt zitten weet ik niet, maar kennelijk behoor je nog steeds tot dát deel van het klootjesvolk wat nog een baan heeft, of tot dat deel van de WAOers die zich vroeger hebben laten afkeuren en nu nog steeds een welgevallig inkomen genieten, of tot dat deel van de 65plussers behoort die ook andere tijden hebben meegemaakt met inbegrip van bovenstaande, of tot een groep behoort mét kruiwagens omdat de geboorte heeft plaatsgevonden in een welgestelde familie die zijn bezit aan de kinderen doorgeeft, of tot een groep behoort die ergens verzeild is geraakt in geheime genootschappen, en kan er nog wel wat opnoemen…
   Tot wie behoor jij Peter?

  15. En Guido kan het altijd zo mooi zeggen, jouw waarheid, mijn waarheid en de waarheid.
   Maar ik ga voor de waarheid, en voorlopig is er niemand die daar een zinnig antwoord op kan geven helaas…
   Ondanks vele postings van velen op Wtk, los van of ze mooi of niet mooi zijn, we zijn er geen fuck mee opgeschoten tot op heden.
   In dat opzicht is/was de link van Arend wel een mooie 😉

  16. Ach Anna, dat de postings op WTK nergens toe leiden, heb ik al eerder geconcludeerd. De doorsneden van de 3 waarheden die je noemt zijn veelal leeg en maar weinigen zijn bereid hun waarheid te vullen met die van een ander. Dan is oeverloos gezwam de uitkomst. Ga zo door!

  17. Het was alleen om aan te geven dat als je de wereld toch wil veranderen wil bij jezelf behoort te beginnen dus heel dicht bij thuis. Want uiteindelijk zijn er geen schuldigen maar wel slachtoffers.
   Ellende op macro niveau is een voortzetting van ellende op micro niveau. Het heeft niets met lafheid van doen. Het trieste is alles wordt met de paplepel ingegoten van generatie op generatie. Daarom voor wie het niet begrijpt nogmaals geen schuldigen maar wel slachtoffers.

   Peter het heeft niets met jou van doen. Voor mij ben je nog van harte welkom op WtK.

   Anna blijft vooral in jezelf geloven en doe dat wat vanuit jouw optiek de mensen in de wereld mooier maken. Met de wereld( natuur) is niets mee, moeder Aarde is nooit weggeweest.
   Maar ons eigen denken heeft de wereld verprutst.
   En als je toch over schuldigen(imo zijn die er niet) spreekt dan heeft iedereen(uitgezonderd de kleine kinderen) vuile handen.

  18. Peter van Velzen (14.12) jij hoeft geen uitleg te geven over iets wat ik wel of niet bedoel dat kan ik zelf wel.
   De belastingdienst.
   Fiscus misleide hoogste rechter.
   http://nos.nl/teletekst#107
   OM vervolgt ex-PVV er Heemels (pagina 121).
   De belastingdienst weet van iedereen die geld voor arbeid krijgt precies wat er betaald wordt wat je kunt zien aan de toegezonden belastingaangifte formulieren die al zijn ingevuld.
   Diezelfde belastingdienst heeft zoals nu blijkt geen gegevens van hen die geld op buitenlandse rekeningen hebben.
   Dat betekend dat het geld moet zijn dat niet via officiele weg verkregen is omdat dan de inkomsten gegevens net als bij ieder ander bekend zouden zijn.
   Diezelfde belastingdienst heeft een verklikker een percentage betaald wat verkregen is uit de opbrengst uit dat zwarte geld.
   Dan lijkt het mij niet geheel onmogelijk dat de belastingdienst met crimineel geld een verklikker heeft betaald.
   Die ex PVV er heeft € 170.000 gebruikt waar het niet voor bedoeld was.(is gewoon diefstal).
   Dat zijn de voordelen van geld zo help je nog eens iemand.

  19. Arend, als we beseffen dat WIJ degenen zijn die het geld ‘waarde’ geven, heb je gelijk. Tot die tijd, totdat mensen zich in hun volle glorie als krachtig en machtig zullen zien, hun macht niet meer uit handen geven, zullen we ‘iets’ nodig hebben dat ‘waarde’ heeft..
   Als je het woord ‘waarde’ nu eens vertaalt voor ‘waarheid’, waar het volgens mij van afkomstig is, zijn we een hele stap verder. Ergo, goud is voor velen de ultieme ‘waarde/waarheid’ en nogal altijd beter dan het pleepapier, dat volgens de heren Rothschild de ‘wereldcurrency’ is..!!

  20. Lezer, even een korte reactie, want gebruik deze Neppe Nazi Koningsdag om even bij te lezen op oa Wtk.
   Was het allemaal maar zo eenvoudig 😉
   Ik ben zelf mijn leven lang niet in staat geweest geen enkel mens in mijn hart uit te sluiten, omdat een elk mens dezelfde oorsprong heeft.
   Ik heb me er wél mijn leven lang over verbaasd dat mensen hun geweten negeren en dingen doen die absoluut niet door de beugel kunnen.
   Dit valt absoluut niet te vergoeilijken.
   Het blijft een interessant onderwep, wanneer ben je slachtoffer en wanneer ben je dader.
   Vuile handen maken we allemaal, ben ik het niet mee eens. Vuile handen maak je als je tegen je geweten in handelt.
   Dat je als mens soms gedwongen wordt om dat te moeten doen, daar kan ik compassie mee hebben, zoals bijvoord het stellen van een brood als je honger hebt en je de middelen niet meer hebt om hierin te voorzien.
   En wat betreft dit hypocriete neppe koningshuis, ik kan daar geen enkel maar dan ook geen enkel begrip meer voor op brengen.
   Vanuit het geweten gezien hadden ze deze al lang geleden volledig moeten opheffen en al het gestolene weer terug moeten geven aan de mensheid en moeder aarde.

  21. Plaats net een reactie en lees daardoor de reactie van Guido over geld als waarde.
   Volgens mij heeft heeft geld alleen waarde als ruilmiddel, om diensten en goederen uit te kunnen wisselen, globaal, en zeker plaatselijk, danwel regionaal.
   Een ruilmiddel is in mijn optiek volledig noodzakelijk omdat goederen/diensten anders niet meer vrijwillig kunnen worden uitgeleverd.
   Niet iedereen heeft namelijk dezelfde goederen/diensten ter beschikking die noodzakelijk zijn om als mens in de basisbehoeften te laten voorzien, en ook nog een menselijke ontwikkeling te ondersteunen die als het goed is het algemene belang tevens dient.
   Een ruilmiddel lijkt mij onoverkomelijk, ondanks dat er genoeg mensen zijn die denken dat onderling wel te kunnen oplossen.
   Moet het ruilmiddel in stand worden gehouden? Ik denk van wel, moet dat geld zijn? Ja, alleen als geld gezien kan worden als een basis voor het uitleveren/boekhouden van deze diensten/goederen, zoals de Sumerieers het al deden op hun kleitabletten.
   Stel het ruilmiddel heet geld… Welke vorm moet geld hebben? Zonder dat deze vorm misbruikt kan worden?

  22. Geld als ruilmiddel noodzakelijk? Ik denk van niet , het lijkt mij meer een idee ingegeven door een denken in tekorten, wat ik schaarste denken noem. Schaarste denken vormt een van de pijlers van de overheersing op de mensheid door hen die geld als oppotmiddel van macht gebruiken. Een ruilmiddel verworden tot oppotmiddel van macht …. denk daar eens even over na . Zou welk middel dan ook een einde kunnen brengen aan dat gegeven? Ik denk van niet .
   Alleen door een mentaliteitsverandering kun je dit probleem te lijf . Als we nu eens beseffen dat er genoeg is voor ieders behoeften, dat wat je een ander doet ( niet noodzakelijkerwijze door die zelfde persoon)terug keert naar jezelf. Als dat een werkelijkheid wordt , en waarom zou dat niet kunnen?, dan kun je onbevangen een dienst bewijzen aan ieder die dat nodig heeft . Gezegden als “voor wat hoort wat”, “Voor niets gaat de zon op” houden ons af van onbaatzuchtige naastenhulp, en daardoor van creeren van een maatschappij die bestaat zonder schaarste denken.Een utopie? ,niet voor mij ,in mijn leven wordt het steeds vaker een feit. Ik doe iets voor Pietje en Klaasje geeft iets aan mij waar ik op dat moment behoefte aan heb , noem het synchronisiteit of what ever. Ik denk dat dat de wereld is waarnaar ik op weg ben , ik wens die wereld en wens daar deel van uit te maken. Laat ieder die geld wenst daar lekker veel van hebben , in mijn wereld kunnen ze er slechts de kachel mee aanmaken. Noem mij maar een utopist of wat dan ook ,ik trek mij terug uit deze wereld waarin ik me steeds minder thuis voel, ik doe niet meer mee , genoeg is genoeg . Ik maak de wereld die ik wil beleven.
   Voor hen die vandaag met vlaggetjes stonden te zwaaien, zie dat (s) hell een brief heeft gestuurd dat de kosten van het herstel van de woningen in het noorden de winstmarges negatief beinvloeden en dat ze dus niet meer wensen op te draaien voor die kosten. Weet dan wie de grootaandeelhouders zijn van (s)hell….. En zwaai dan vooral verder, verklaar mij voor gek en bedenk welk een geweldige meerwaarde geld heeft voor het welzijn van de mens.

  23. Wel mooi opgemerkt van Guido, waarde = waarheid.
   Volledig mee eens 😉

  24. @ Guido 14.20

   Je hebt volkomen gelijk in wat je schrijft. Ik zou dit thema echter naar een hoger niveau willen tillen. Want als men waarde (= waarheid volgens jou) blijft koppelen aan materiegerichte zaken, dan blijft men zich m.i. gevangen houden in de kluisters van die materie (= matrix). Dicht men goud opnieuw een fundamentele waarde toe om levenondersteunende diensten en goederen uit te kunnen wisselen, dan is dat leven dus afhankelijk van goud en het kunnen bezitten daarvan. Daarnaast is het toch ook weer van belang om je af te vragen wie de waarde van het goud bepaalt. Zijn dit ook de banken, die er immers het meeste van bezitten? Het maakt in dit geval niet uit of die banken in China, Rusland, Amerika of in The London City gehuisvest zijn, banken staan boven natiestaten en werken allemaal samen.

   In mijn beleving is het voor ons van groot belang om eens kritisch te leren kijken naar het concept van bezit. Het fundamentele armoedeprobleem in deze wereld van ongelijkwaardigheid en dus onrechtvaardigheid wordt door het goud niet opgelost. Er zal in een goud gefundeerde economie evenzeer sprake zijn van haves en have nots. Daarom denk ik dat het van groot belang is om het begrip waarde aan geestelijke waarheid te koppelen.

   Wanneer men vanuit een meer geestelijk perspectief naar het leven kijkt, zoals vele natuurvolkeren, dan bestaat er geen bezit. Ooit las ik een toespraak van opperhoofd Seattle van de Dwamish-stam in Noord Amerika. De eenvoud en simpele logica, die uit zijn toespraak sprak, was voor mij overdonderend en ontroerend. Hij hield deze toespraak in 1854 naar aanleiding van voorstellen van de toenmalige Amerikaanse regering tot het aankopen van grond van de stam. De diepe verbinding die dit Indiaanse opperhoofd voelde met de natuur getuigt van grote wijsheid en vooral een diep respect voor die natuur. Hij zei onder andere het volgende:

   “Het grote opperhoofd in Washington heeft gesproken: hij wenst ons land te kopen. Het grote opperhoofd heeft ook woorden gesproken van vriendschap en vrede. Dat is zeer goed van hem, omdat we weten dat hij onze vriendschap niet nodig heeft. Maar we zullen over uw aanbod beraadslagen, want we weten dat als wij ons land niet verkopen de blanke man met zijn geweren komt en het in bezit neemt.

   Hoe kun je de lucht, de warmte van het land verkopen?
   Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van de lucht en het kabbelen van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het dan van ons kopen?
   Wij zullen hierover op onze tijd een beslissing nemen. ”

   Een nog totaal andere benadering van economie en gemeenschap ben ik tegengekomen in de antroposofie. Hieronder een verduidelijking daarvan.

   “Steiner en het sociale vraagstuk.

   Met name in de laatste jaren van zijn leven houdt Steiner zich intensief bezig met wat hij ‘het sociale vraagstuk’ noemt. Een eerste aanzet daartoe is het formuleren van de ‘sociale hoofdwet’, in 1905. In 1919, na de Wereldoorlog en de Russische Revolutie, en in een Duitsland waar een revolutionaire geest rondwaart, introduceert hij het begrip ‘sociale driegeleding’.

   Als kern van het sociale vraagstuk ziet hij de opgave voor de samenleving om drie levensgebieden in een harmonische samenhang te brengen en zo de ‘sociale driegeleding’ tot stand te brengen. Die drie levensgebieden zijn de cultuur (het geestesleven), de politiek (het rechtsleven) en de economie. Hierbij dient de sociale hoofdwet in acht te worden genomen.

   1.2.1 De sociale hoofdwet

   In 1905 publiceert Steiner drie artikelen over het sociale vraagstuk van de menselijke samenleving. In deze artikelen formuleert hij de zogenaamde sociale hoofdwet:

   Het welzijn van een geheel van samenwerkende mensen is des te groter, naarmate de enkeling minder aanspraak maakt op de opbrengsten van zijn prestaties, dat wil zeggen, naarmate hij meer van deze opbrengsten aan zijn medewerkers afstaat en naarmate meer van zijn eigen behoeften niet door zijn eigen prestaties, maar door de prestaties van de anderen worden bevredigd.

   [Steiner, 1982, pp.36-37]

   Deze hoofdwet is volgens Steiner voor het sociale leven even absoluut en onontkoombaar als een natuurwet voor een gebied van de natuur. Hij waarschuwt er echter voor dat de hoofdwet niet als een moreel voorschrift moet worden opgevat en geeft aan dat “deze wet alleen van kracht [is] wanneer het een gemeenschap van mensen gelukt om zodanige inrichtingen in het leven te roepen, dat niemand de vruchten van zijn werkzaamheden voor zichzelf kan opeisen, maar dat deze, zo mogelijk in hun geheel, aan de gemeenschap ten goede komen.”

   [Steiner, 1982, p.37]

   Met andere woorden: arbeidsdeling verhoogt het collectieve welzijn. Weliswaar is een gemeenschap van mensen er op aangewezen dat men voor elkaar zorgt, altruïstisch handelt, maar tegelijkertijd hebben de mensen de neiging zoveel mogelijk voor zichzelf in de wacht te slepen, egoïstisch te handelen. Deze egoïstische neiging doorkruist de werking van de sociale hoofdwet en moet onschadelijk worden gemaakt, wil de sociale hoofdwet volledig tot gelding komen.

   Een beroep op de integriteit van de mensen is daartoe niet genoeg: de economie moet zó worden ingericht dat het onmogelijk wordt iets van de eigen inspanningen voor zichzelf op te eisen. Waar het dan op aankomt, is “dat werken voor je medemensen en een bepaald inkomen verkrijgen twee geheel van elkaar gescheiden zaken zijn”.

   [Steiner, 1982, p.37]

   Een dergelijke inrichting voorkomt dat mensen de sociale arbeid (waarmee bedoeld is: arbeid die alleen door samenwerking met anderen mogelijk is) voor eigen gewin benutten, ten koste van de gemeenschap. De enige motivatie om voor de gemeenschap te werken is dan de wil om dat te doen.

   Steiner wijkt hier duidelijk af van Adam Smith, die juist een grote waarde hecht aan het egoïstisch handelen van het individu. De invisible hand zorgt er dan voor dat het egoïstisch gedrag van alle individuen tezamen tot collectieve welvaart leidt. In zekere zin heeft Smith daarin ook gelijk, want het eigen gewin van het individu is er bij gebaat dat het individu zijn gedrag afstemt op de wensen van zijn medemens. Wanneer echter egoïstisch handelen een toename van de collectieve welvaart betekent met 10 eenheden, waarvan het individu zich er 5 kan toeëigenen, en altruïstisch handelen een toename van de collectieve welvaart met 20 eenheden betekent, waarvan het individu er slechts 2 krijgt, moge het duidelijk zijn welk alternatief het individu kiest. Het egoïstisch handelen leidt in dat geval tot een toename van de collectieve welvaart, maar die is kleiner dan het geval zou zijn bij altruïstisch handelen. Steiner is van mening dat het daarom onmogelijk zou moeten worden gemaakt om de resultaten van de eigen inspanning ook zichzelf toe te eigenen.

   Een ‘nuchtere economische theorie’ is volgens Steiner niet in staat om zulk altruïstisch handelen tot stand te brengen; er is een werkelijk spirituele inrichting van de samenleving voor nodig, die rekening houdt met alle aspecten van de menselijke samenleving, niet alleen de economische. Daarbij is het vóór alles nodig, zo benadrukt hij keer op keer, dat mensen dat ook willen: “Alleen wanneer de mensen willen, kan de wereld zich verder ontwikkelen”.

   Bron: http://antreco.frankhoek.nl/1-antroposofie-en-economie/1-2-steiner-en-het-sociale-vraagstuk

   Misschien ben ik mijn tijd wat dit soort idealen betreft wel ver vooruit, maar het geeft mij in ieder geval een richtlijn voor de toekomst.

  25. Anna.
   Ga eens helemaal terug naar het ontstaan van de mens en aarde niemand had meer dan de ander omdat hetgeen de aarde ons bood en nog steeds bied voor ons allemaal bedoeld is.
   Door ruilmiddel is daar misbruik van gemaakt want er stond bij een oliebron geen bordje met daarop de tekst alleen die familie mag eraan verdienen.
   Alles wordt gemaakt tot op de dag van vandaag uit hetgeen de aarde ons bied dus als we daarvoor betalen betaal je voor iets wat al voor ons bedoeld was.
   Stel je gaat in een bos overnachten en het is koud dan kun je hout verzamelen en een vuur maken om het warm te houden en dat kost niets waarom dan wel betalen voor al het andere wat moeder aarde ons bied?
   Geld is een middel om mensen te dwingen en meer niet.

  26. Ik ben het met je eens Marcel en ook weer niet als het gaat om de essentie.
   Plaatselijk kun je het probleem wel oplossen, denk dat dat het punt niets, mits de plaatsgenoten er natuurlijk ook zo over denken.
   Ik denk dat het absoluut noodzakelijk is om een manier te vinden die voor de hele mensheid werkt.
   We staan allemaal met elkaar in verbinding ondertussen en vind dat een groot goed.
   Overal ter wereld zijn de mensen erover eens dat we een mensheid zijn, dat heeft die Zatanische /Zuckermann dan toch maar bereikt 😉
   Maar goed, praktisch gezien is het huidige stelsel een verrijkingsstelsel voor de rijken sinds eeuwen.
   Welk stelsel gaat werken voor de mensen die weten dat ze in relatie tot hunzelf, de mensheid, moeder aarde staan?

  27. Arnold, ik geloof in de mensheid die uiteindelijk zal onderkennen dat het individu als zodanig een plek verdient… die zichzelf en de mensheid ten goede komt.
   Dus we maken ons terecht druk, de uitwisseling hier op Wtk vind ik daarom ook belangrijk.
   Maar hoop dat jij de hoop nog niet hebt opgegeven, en weet eigenlijk wel zeker van niet, anders zou je uberhaupt niet je met vuur en verve postings hier op Wtk gedropped hebben.
   Arnold, in dat opzicht zijn we elkaar, een ieder doet het allen op zijn/haar manier.
   Jij kan iig niet gemist worden, totdat je misschien zelf besluit dat het onbegonnen werk is om om jouw passie voor jezelf en de mensheid hier nog te ventileren 😉
   Ik hoop dat je het niet opgeeft Arnold, wij, jij en mijn ik en jouw ik en andere ikken, liefs van mij <3

  28. Anna hoe rijk zijn de rijken in een wereld die wordt geregeerd door wat je voor een ander doet? niet wat je bezit?? Jouw idee is imo een direkt gevolg van schaarste denken, en het niet los laten van geld een waarde toe te dichten die het niet heeft. Je kunt mijn diensten niet kopen in een wereld zinder geld met munten of papiergeld , nog met andere goederen. De diensten zijn onpersoonlijk gemaakt in mijn voorbeeld en niet meer onderhevig aan het ruilsysteem . Het gaat ervan uit dat een ieder geeft wat hij kan en ontvangt wat hij nodig heeft en dat onafhankelijk van de persoon die gegeven wordt.Ik denk dat arend het beter heeft verwoord met de woorden van Steiner( ik gebruik liever mijn eigen spreektaal)maar ik heb Steiner hoog zitten , en hij kon het beter zeggen dan ik .

  29. /Marcel, jouw intenties geloof ik wel, en ben het daar ook mee eens, dus wat mij betreft hoeven we het daar niet over te hebben.
   Regionaal kun je misschien het een en ander uitwisselen, mondiaal echter niet.
   We hebben daarvoor middelen nodig die dit ook kunnen realiseren, dus hebben we een uitwisselingsmodule nodig.
   Geld in de zin van hoe het heeft bestaan sinds tijden vind ik niet van belang, wel hoe de Sumerieers hun eerste schrift creeerden om dit feit concreet te maken.
   Een beschaving van duizenden jaren geleden die voordat taal uberhaupt bestond, bedacht dat dit geregeld moest worden….
   Er is ondertussen heel veel geregeld ten koste van de mensheid helaas, we moeten weer terug naar de Sumerische oorsprong van het probleem wat we heden ten dage niet hebben opgelost omdat ego identificatie nog steeds niet is opgelost.
   What is in the name en what is in the portemonnaie?

  30. P.S. 14.25

   Zoals Guido terecht stelt zijn waarde en waarheid twee zijden van dezelfde munt. Zo is in mijn bescheiden mening bezit en bezeten zijn ook direct met elkaar verbonden. Wanneer wij blijven denken in termen van bezit, dan worden wij ook bezeten. Namelijk door hen die ons met dit soort denken hebben besmet, dus door hen die hun ziel aan de duivel hebben verkocht om macht en bezit (= bezetenheid) te verkrijgen, middels de totaal dolgedraaide consumptiemaatschappij (= bezeten bezitsmaatschappij). Daarmee raken wij zelf ook bezeten door diezelfde duivel. Om hert goudverhaal even in een ecologisch en machtsperspectief te plaatsen, de volgende verduidelijkende links.

   Littekens in de aarde door het delven van goud:

   http://www.mining.com/the-worlds-top-10-gold-mines/

   Wie bezit het meeste goud?

   http://www.wealthdaily.com/articles/who-owns-worlds-gold/2491

   Wie zijn de eigenaren van de grootste goudmijnen?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Largest_gold_companies

   Met de Panama Toiletpapers in het achterhoofd is een beetje kritisch denker en onderzoeker al snel tot de conclusie gekomen dat in het oerwoud van bedrijven en verhullende bedrijven, de hoofdzakelijke geldlijnen steeds weer terug te voeren zijn naar de usual suspects van de banken en hun mee profiterende vazallen. Zij bezitten immers de natiestaten en multinationals, dus ook de goudmijnen.

   Een sociaal armoedeprobleem is nooit op te lossen op het denkniveau waarop het ontstaan is!!!!

  31. Ps, sorry, Marcel met taal bedoelde ik schrift…
   Wat betreft taal was zang er nog eerder dan taal, vind ik ook wel mooi 😉

  32. Anna
   Ik ben het met je eens Marcel en ook weer niet als het gaat om de essentie.
   Dat begrijp ik even niet,hoe kun je het eens zijn met mij maar niet met de essentie van mijn verhaal?? Vergeet niet dat het geen verhaaltje voor kleine kring is , het is voor wereldwijd gebruik! Anders werkt het wellicht niet. Maar ik wil niet langer deel uitmaken van een wereld waarin een ruilmiddel kans bied aan een kleine groep om te overheersen , dus dient dat ruilmiddel uit de vergelijking te worden gehaald.

  33. Marcel 14.29, ik heb nu niet het idee dat we in dat opzicht verschillen van elkaar.
   Wie of wat het beter verwoord, ik doe het op mijn manier, en vind Arend in dat opzicht óók een topmens 😉

  34. Anna.
   Niemand is onmisbaar ook ik niet.
   Ooit zal ik dood gaan maar de rest zal gewoon door blijven gaan.
   Het is ook niet mijn bedoeling om over te komen als dat ik onmisbaar ben op deze site of waar dan ook.
   Ik probeer alleen mijn steentje bij te dragen meer niet (al schrijf ik het zelf soms is dat wel veel).
   Nu is het zo dat iets door jou of mij gelijk wie gemaakt wordt bv in een fabriek dan heb je er arbeid in gestoken.
   Mag je dan dat product zo meenemen Nee want dan moet je er eerst voor betalen is het dan niet vreemd dat je het zelf gemaakt hebt en er vervolgens voor moet betalen?(dat had je toch al gedaan door arbeid erin te steken?).
   Dan kun je zeggen maar de baas moet de grondstoffen ook betalen maar dat kan helemaal niet omdat alles wat de aarde ons te bieden heeft voor ons allen bestemd was.
   Het enige voordeel van ruilmiddel is dat je macht geeft aan iemand die meent meer te mogen bezitten dan een ander.

  35. Marcel, ik ben het niet met je eens in dat opzicht omdat we op aarde leven, een mondiale werkelijkheid, die vervolgens niet meer regionaal kan worden afgedaan. Vind dat ook ee groot goed, want eindelijk beseffen mensen dat ze tot een mensheid behoren die globaal is.
   Maar hoe los je dan de feitelijke geldproblemen op is imo dat dat mondiaal moet gebeuren naast de plaatselijke verantwoordelijkheid.
   Het is niet of/of, het is en/en.

  36. Arnold, please, want word een beetje somber van jou reactie.
   Jij doet er toe, ik ben er zeker van overtuigd dat jouw inmenging van belang is, nu jij nog 😉
   Doe je ding Arnnold, doe het met compassie én dat is wat telt.
   Zie niet om naar mensen die je ten grave willen dragen.
   Dat zijn mensen die de hoop hebben opgegeven uberhaupt nog denken wat uit te kunnen maken.
   Jij doet ertoe, en of anderen dat anders vinden, zou je geen reet moeten uitmaken, jij bent Arnold en jij hebt wat mee te geven én dat is wat ertoe doet.
   En laat je echt maar dan ook echt niet afmaken door killerreacties die hier ook op Wtk plaatsvinden.
   Jij doet jouw ding en dat doe je goed, echt…. <3

  37. Anna
   Welke geldproblemen in een geldloze maatschappij zoals Steiner die beschrijft? Dat zie ik even niet .

  38. Arend, je bent je tijd niet vooruit, je bent gewoon eerlijk…
   Zouden meer mensen moeten doen 😉
   Maar goed, hoe los je de problemen zodanig op dat je niet hoeft terug te kijken op al deze grootheden in het verleden, want de waarheid toen is exact dezelfde als de waarheid nu…

  39. Marcel.
   Het is zelfs al zo erg dat wanneer je zoals jij schrijft geen deel meer wilt uitmaken van een maatschappij waar geld en materiele dingen de dienst uitmaken dat onmogelijk wordt gemaakt door hen die menen meer rechten dan anderen te hebben.
   Ook al trek je jezelf volledig terug in een hutje op de hei dan wordt dat verboden door wetgeving en moet je ergens naartoe waar ze je dan weer rekeningen voor sturen.
   Je ontkomt er gewoon niet an.

  40. Anna 14.39

   De waarheid uit zich op verschillende manieren. De ene manier is onvergankelijk en eeuwig, namelijk het Leven is een eeuwige uitdrukking van de Liefde van de Schepper voor zijn geschapen Levensvormen. De andere is dat die waarheid zich in verschillende tijden en culturen op een andere aan die tijden en culturen aangepaste wijze uit.

  41. Anna.
   Nergens voor nodig om somber te worden/zijn want zoals Hyper Alert van de week ook al schreef door anders naar dingen te kijken kan een veel mooiere wereld ontstaan.(ook al deed hij dat met andere bewoordingen dat heb ik eruit begrepen).
   Misschien is dat nu nog voor velen onrealistisch maar volgens mij zag Hyper al een veel mooiere/vrije wereld voor zich.
   Ikzelf ben ook helemaal niet somber eerder het tegenover gestelde omdat ik door anders naar alles te kijken een veel positiever beeld voor me zie.
   Toen ik pas met reageren op deze site begon kwam ik uit een maatschappij waar ik alleen maar bezig was met werken en geld verdienen om te kunnen overleven en dat is nu eenmaal een harde maatschappij waardoor ik fel van leer kon trekken.
   Nog steeds vind ik sommige artikelen te zweverig/soft maar dat wil niet zeggen dat het onzin is en dan zal je zien dat ik daar ook niet of minder op reageer.
   Er zijn mensen die indruk op mij hebben gemaakt en waar ik lessen uit getrokken heb zo heb ik met meerdere mensen een gesprek gevoerd waaronder Marcel waardoor ik toch anders naar dingen ben gaan kijken dus hier reageren heeft voor mij wel degelijk nut.

 14. Veel geleerd van het commentaar in dit artikel hoor! 😀
  – De dollar en de euro vallen om … omdat…… van alles en nog wat.
  – Geld doen we niet meer (is de teneur in ieder geval)
  – Ook niet geld gekoppeld aan iets anders als goud, brood, rijst, stront of whatever
  – De overheid moet zich nergens mee bemoeien, want is onbetrouwbaar
  – We helpen gewoon elkaar. Iemand die iets teveel heeft, geeft het gewoon weg… 😀
  – Handel is daarom ook niet meer nodig, gewoon alles weggeven wat je (teveel) maakt
  – Misschien overstappen op Marxisme of communisme in plaats van neo liberalisme
  – De schuldenberg groeit en groeit, dit moet een keer fout gaan. “De elite” komt er wel weer goed mee weg
  – Het ligt allemaal aan de FED en de zionisten. Het is een vooropgesteld plan

  Ik zal er een samenvatting van maken dan kunnen de leerlingen in mijn economie klas er ook veel van leren.

  1. Je gevens zijn niet allemaal waar, maar wat er niet deugd is de contexst waarin je je gevens plaatst, en ook de opstelling mist contiguïteit, verder is het geheel tres contentieus, groet Jenne

  2. De aandachtpunten komen allen uit dit artikel. Of ze waar zijn of niet… tjsa … daar heb ik ook mijn idee over. En zeker had ik de waslijst kunnen uitbreiden maar voor de beeldvorming leek me dit genoeg.

   Samenhang.. nou, lees dan het commentaar nog eens rustig door zou ik zeggen 😀 Dan vindt je misschien samenhang, zo dit al de bedoeling is.

  3. Arnold, je begrijpt blijkbaar niet wat ik in 15.0 tracht over te brengen. Maar naast de aandachtpunten zal ik jouw filmpjes ook nog meenemen in het verhaal over “xxxxxxx”.

 15. Misschien is het wel een leuk idee om niet verplicht maar gewoon om elkaar te helpen uit vrije wil eens een soort test te doen.
  Zoals bekend is worden ouderen door de overheid in de kou gezet en aan hun lot overgelaten na alles wat zij voor de maatschappij hebben gedaan en ook mensen met een handicap worden in de steek gelaten.
  Als u de tijd ervoor hebt zou u gewoon eens iets voor een hulp behoevende kunnen doen gewoon zonder daar iets voor terug te vragen en u zult zien dat het meer voldoening geeft dan dat u er geld voor krijgt.( u zou bv eens een eindje met zo iemand kunnen gaan wandelen).
  Je ziet zo,n persoon weer een beetje opfleuren en ze weten dat er ook nog mensen zijn die NIET alleen aan zichzelf denken.
  Het is maar een idee en de keus is aan u.
  Als Guidoj het goed vind kunnen we misschien ervaringen delen hier op de site.
  Het kan ook zijn dat u dit idee niets vind en dat is ook niet erg daarom is het ook maar een voorstel.

  1. Prachtig Arnold, ten eerste ieder mens heeft de plicht om voor zich zelf en de zijne te zorgen, dat is een hele natuurlijke verantwoordelijkheid.
   Heel veel mensen leunen al vroeg op de overheid, waar door ze een slaaf zijn van deze ovetheid, en ieder één vindt dit leunen heel normaal, terwijl het dat zeker niet is.
   Er zijn natuurlijk omstandigheden buiten de schuld van de gedupeerden, ja dat is een andere zaak.
   Dat jaloerse geschreeuw van moet je hem eens zien, waar doet hij het van enz., in ander mans boeken is het duister lezen.
   Ik heb mijn hele leven, buiten leven altijd gezorgt, voor de gene die afhankelijk van mij waren, en mij het stokje hebben door gegeven, en andere mensen, vooral familie, o yes I have spread my wealt around, geld is een middel, thats all, zelf heb ik weinig buitensporige behoeftes.
   En hier waar ik nu woon, is het onderling nog aardig sociaal, er zijn wat clubs en brotherhoods, en dat werkt prima, wat jammer is dat de ouderen sneller verdwijnen uit de samenleving, vanwege de pompe a frick, de tehuizen, waardoor het straat beeld veranderd is, jonge allochtonen, hebben zich maar te gedragen, anders opflikkeren, ook door hun ouders, een oud Chateau is geworden tot een doorgangshuis van ontspoorde lieden, maar onze Gendarmerie ja die zijn niet echt gemakkelijk, niet te verwarren met de CRS, soort oproer politie, maar ja je kunt kiezen, de staat is kwade rekel, pompt veel te veel geld uit de samenleving, maar het antwoord hier op is systeem D, en goede diensten goed betalen, als je het hebt, en goed voedsel dan maar minder, en iets duurder, groet Jenne

  2. Ik zal een voorbeeld geven van wat ikzelf doe.
   Een ouder echtpaar (gepensioneerd) heeft het niet breed en de man des huizes mankeert van alles Diabetes,vijf bypasses voor zijn hart etc.
   Zij hadden een oude auto maar die heeft de geest gegeven en geld voor een andere hebben ze niet.
   Die auto gebruikten ze om boodschappen te doen wat nu dus een probleem is.
   Omdat ik over een auto beschik ga ik bij die mensen één keer per week op bezoek wat ik al eerder deed.
   Toen dacht ik als ik nou eerst bel wanneer ik op visite kom dan kunnen we het aangename met het nodige combineren en dan rijd ik met hen om de boodschappen dan komen zij toch nog eens buiten en kunnen ze gelijk halen wat ze nodig hebben.
   Je wilt niet weten hoe dankbaar deze mensen zijn en dat is meer waard dan geld Jenne.

  3. goed idee Arnold, laat die eenzame ouderen hier op wtk schrijven, die nieuwe ouwere see the light eo space jongeren wachten op de ruimtebroeders, hoeven we niks meer van te verwachten, de gewone oudere die zich afvraagt waar het geld naar toe is gegaan, die overspoelen we niet direct met onze sterke aanwijzingen en vermoedens, audit the fed rapcrap en zo, daar hebben wij jaren op geoefend, moet je niet in 1 keer door het bejaarde strotje douwen, ben je al op de hoogte of niet doet er op zich niet zo toe meer toe, wat doe je met het beetje kennis dat je al had is belangrijker, die uitverkorenen gaan nu slapen en wachten, de status quo verzekerd, of nog erger, een foute oranje revolutie, of nog erger fout geweld, daar weten de autoriteiten wel raad mee namelijk, oftewel hadden we het als newbee alternatieve onderzoekers van zo’n 8 jaar terug maar niet zo van de daken geschreeuwd.

   Johnny Cash – When The Man Comes Around ((Original Version))
   https://www.youtube.com/watch?v=k5dYxX-PNno

  4. Onderschat de ouderen maar niet !, ze zijn taaier als dat men denkt, ze denker er het hunne van, als je met ze praat, sta je soms versteld van hun antwoorden, zo klaar als een klontje, maar ja hé je bent oud en waar wacht je op, nou niet op de Aliens, maar gewoon op een sterven als een mens met dignité, een beetje liefde en respect doet wonderen, bij deze lieden, waar onder ik mijzelf nog niet schaar, Jenne

  5. Professionele ouderenzorg hoeft niet meer, we hebben tenslotte de jajaja PartiCipatie Maatschappij… waar iedereen aan mee Moet doen.

   En die hulpbehoevende moet uiteraard dankbaar en slijmerig zijn, want anders doet die vrijwilliger het misschien niet meer of alleen als ie d´r zin in heeft. En dat die vrijwilliger lang niet alles weet wat een professional weet, is niet interessant. De maatschappij vlak sowieso steeds verder af, dit helpt dan ook goed daarbij.

   En die professionele zorgverlener… die kan nu de bijstand in. Lang Leve de Participatie.

  6. Twijfelaar.
   Het verzorgen van mensen met een handicap of hulpbehoevenden MOET GEWOON gedaan worden door BEROEPS mensen die daar voor betaald worden dat voorop.
   Wat ik bedoel is gewoon een beetje helpen waar dat nodig is en dat is heel iets anders.
   Wat is er mis mee als je net als wat ik in 16.2 beschreven heb iets voor deze mensen gaat doen.
   Zomaar een vriendelijk woord/gesprek of een boodschap doen een eindje met ze wandelen waar de zorgmedewerkers/sters vanwege de “bezuinigingen” geen tijd meer voor hebben.

 16. Ik zou dit thema echter naar een hoger niveau willen tillen. Want als men waarde (= waarheid volgens jou) blijft koppelen aan materiegerichte zaken, dan blijft men zich m.i. gevangen houden in de kluisters van die materie (= matrix). Dicht men goud opnieuw een fundamentele waarde toe om levenondersteunende diensten en goederen uit te kunnen wisselen, dan is dat leven dus afhankelijk van goud en het kunnen bezitten daarvan. Daarnaast is het toch ook weer van belang om je af te vragen wie de waarde van het goud bepaalt. Zijn dit ook de banken, die er immers het meeste van bezitten? Het maakt in dit geval niet uit of die banken in China, Rusland, Amerika of in The London City gehuisvest zijn, banken staan boven natiestaten en werken allemaal samen.

  In mijn beleving is het voor ons van groot belang om eens kritisch te leren kijken naar het concept van bezit. Het fundamentele armoedeprobleem in deze wereld van ongelijkwaardigheid en dus onrechtvaardigheid wordt door het goud niet opgelost. Er zal in een goud gefundeerde economie evenzeer sprake zijn van haves en have nots. Daarom denk ik dat het van groot belang is om het begrip waarde aan geestelijke waarheid te koppelen.

  Wanneer men vanuit een meer geestelijk perspectief naar het leven kijkt, zoals vele natuurvolkeren, dan bestaat er geen bezit. Ooit las ik een toespraak van opperhoofd Seattle van de Dwamish-stam in Noord Amerika. De eenvoud en simpele logica, die uit zijn toespraak sprak, was voor mij overdonderend en ontroerend. Hij hield deze toespraak in 1854 naar aanleiding van voorstellen van de toenmalige Amerikaanse regering tot het aankopen van grond van de stam. De diepe verbinding die dit Indiaanse opperhoofd voelde met de natuur getuigt van grote wijsheid en vooral een diep respect voor die natuur. Hij zei onder andere het volgende:

  “Het grote opperhoofd in Washington heeft gesproken: hij wenst ons land te kopen. Het grote opperhoofd heeft ook woorden gesproken van vriendschap en vrede. Dat is zeer goed van hem, omdat we weten dat hij onze vriendschap niet nodig heeft. Maar we zullen over uw aanbod beraadslagen, want we weten dat als wij ons land niet verkopen de blanke man met zijn geweren komt en het in bezit neemt.

  Hoe kun je de lucht, de warmte van het land verkopen?
  Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van de lucht en het kabbelen van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het dan van ons kopen?
  Wij zullen hierover op onze tijd een beslissing nemen. ”

  Een nog totaal andere benadering van economie en gemeenschap ben ik tegengekomen in de antroposofie. Hieronder een verduidelijking daarvan.

  “Steiner en het sociale vraagstuk.

  Met name in de laatste jaren van zijn leven houdt Steiner zich intensief bezig met wat hij ‘het sociale vraagstuk’ noemt. Een eerste aanzet daartoe is het formuleren van de ‘sociale hoofdwet’, in 1905. In 1919, na de Wereldoorlog en de Russische Revolutie, en in een Duitsland waar een revolutionaire geest rondwaart, introduceert hij het begrip ‘sociale driegeleding’.

  Als kern van het sociale vraagstuk ziet hij de opgave voor de samenleving om drie levensgebieden in een harmonische samenhang te brengen en zo de ‘sociale driegeleding’ tot stand te brengen. Die drie levensgebieden zijn de cultuur (het geestesleven), de politiek (het rechtsleven) en de economie. Hierbij dient de sociale hoofdwet in acht te worden genomen.

  1.2.1 De sociale hoofdwet

  In 1905 publiceert Steiner drie artikelen over het sociale vraagstuk van de menselijke samenleving. In deze artikelen formuleert hij de zogenaamde sociale hoofdwet:

  Het welzijn van een geheel van samenwerkende mensen is des te groter, naarmate de enkeling minder aanspraak maakt op de opbrengsten van zijn prestaties, dat wil zeggen, naarmate hij meer van deze opbrengsten aan zijn medewerkers afstaat en naarmate meer van zijn eigen behoeften niet door zijn eigen prestaties, maar door de prestaties van de anderen worden bevredigd.

  [Steiner, 1982, pp.36-37]

  Deze hoofdwet is volgens Steiner voor het sociale leven even absoluut en onontkoombaar als een natuurwet voor een gebied van de natuur. Hij waarschuwt er echter voor dat de hoofdwet niet als een moreel voorschrift moet worden opgevat en geeft aan dat “deze wet alleen van kracht [is] wanneer het een gemeenschap van mensen gelukt om zodanige inrichtingen in het leven te roepen, dat niemand de vruchten van zijn werkzaamheden voor zichzelf kan opeisen, maar dat deze, zo mogelijk in hun geheel, aan de gemeenschap ten goede komen.”

  [Steiner, 1982, p.37]

  Met andere woorden: arbeidsdeling verhoogt het collectieve welzijn. Weliswaar is een gemeenschap van mensen er op aangewezen dat men voor elkaar zorgt, altruïstisch handelt, maar tegelijkertijd hebben de mensen de neiging zoveel mogelijk voor zichzelf in de wacht te slepen, egoïstisch te handelen. Deze egoïstische neiging doorkruist de werking van de sociale hoofdwet en moet onschadelijk worden gemaakt, wil de sociale hoofdwet volledig tot gelding komen.

  Een beroep op de integriteit van de mensen is daartoe niet genoeg: de economie moet zó worden ingericht dat het onmogelijk wordt iets van de eigen inspanningen voor zichzelf op te eisen. Waar het dan op aankomt, is “dat werken voor je medemensen en een bepaald inkomen verkrijgen twee geheel van elkaar gescheiden zaken zijn”.

  [Steiner, 1982, p.37]

  Een dergelijke inrichting voorkomt dat mensen de sociale arbeid (waarmee bedoeld is: arbeid die alleen door samenwerking met anderen mogelijk is) voor eigen gewin benutten, ten koste van de gemeenschap. De enige motivatie om voor de gemeenschap te werken is dan de wil om dat te doen.

  Steiner wijkt hier duidelijk af van Adam Smith, die juist een grote waarde hecht aan het egoïstisch handelen van het individu. De invisible hand zorgt er dan voor dat het egoïstisch gedrag van alle individuen tezamen tot collectieve welvaart leidt. In zekere zin heeft Smith daarin ook gelijk, want het eigen gewin van het individu is er bij gebaat dat het individu zijn gedrag afstemt op de wensen van zijn medemens. Wanneer echter egoïstisch handelen een toename van de collectieve welvaart betekent met 10 eenheden, waarvan het individu zich er 5 kan toeëigenen, en altruïstisch handelen een toename van de collectieve welvaart met 20 eenheden betekent, waarvan het individu er slechts 2 krijgt, moge het duidelijk zijn welk alternatief het individu kiest. Het egoïstisch handelen leidt in dat geval tot een toename van de collectieve welvaart, maar die is kleiner dan het geval zou zijn bij altruïstisch handelen. Steiner is van mening dat het daarom onmogelijk zou moeten worden gemaakt om de resultaten van de eigen inspanning ook zichzelf toe te eigenen.

  Een ‘nuchtere economische theorie’ is volgens Steiner niet in staat om zulk altruïstisch handelen tot stand te brengen; er is een werkelijk spirituele inrichting van de samenleving voor nodig, die rekening houdt met alle aspecten van de menselijke samenleving, niet alleen de economische. Daarbij is het vóór alles nodig, zo benadrukt hij keer op keer, dat mensen dat ook willen: “Alleen wanneer de mensen willen, kan de wereld zich verder ontwikkelen”.

  Bron: http://antreco.frankhoek.nl/1-antroposofie-en-economie/1-2-steiner-en-het-sociale-vraagstuk

  Misschien ben ik mijn tijd wat dit soort idealen betreft wel ver vooruit, maar het geeft mij in ieder geval een richtlijn voor de toekomst.

  Zoals Guido terecht stelt zijn waarde en waarheid twee zijden van dezelfde munt. Zo is in mijn bescheiden mening bezit en bezeten zijn ook direct met elkaar verbonden. Wanneer wij blijven denken in termen van bezit, dan worden wij ook bezeten. Namelijk door hen die ons met dit soort denken hebben besmet, dus door hen die hun ziel aan de duivel hebben verkocht om macht en bezit (= bezetenheid) te verkrijgen, middels de totaal dolgedraaide consumptiemaatschappij (= bezeten bezitsmaatschappij). Daarmee raken wij zelf ook bezeten door diezelfde duivel. Om hert goudverhaal even in een ecologisch en machtsperspectief te plaatsen, de volgende verduidelijkende links.

  Littekens in de aarde door het delven van goud:

  http://www.mining.com/the-worlds-top-10-gold-mines/

  Wie bezit het meeste goud?

  http://www.wealthdaily.com/articles/who-owns-worlds-gold/2491

  Wie zijn de eigenaren van de grootste goudmijnen?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Largest_gold_companies

  Met de Panama Toiletpapers in het achterhoofd is een beetje kritisch denker en onderzoeker al snel tot de conclusie gekomen dat in het oerwoud van bedrijven en verhullende bedrijven, de hoofdzakelijke geldlijnen steeds weer terug te voeren zijn naar de usual suspects van de banken en hun mee profiterende vazallen. Zij bezitten immers de natiestaten en multinationals, dus ook de goudmijnen.

  Een sociaal armoedeprobleem is nooit op te lossen op het denkniveau waarop het ontstaan is!!!!

  1. Arend.
   Het huidige geld is een materie.
   Goud is ook een materie.
   Geld is macht luid een gezegde dat betekend dat geen geld ook geen macht geeft en dat zien we maar al te vaak.
   Dat betekend dat wanneer je geld afschaft je daar GEEN andere materie voor mag terug halen want wat is het verschil tussen betalen met geld of betalen met goud dan?Beiden zijn en blijven ruilmiddelen.
   Zoals Steiner ook beschreven heeft een beroep op de integriteit van mensen is noodzakelijk om te voorkomen dat ze meer meenemen dan echt nodig is.
   Stel je dan eens voor dat we gewoon naar ons werk gaan maar daar niets voor vragen maar gewoon om iedereen te geven wat nodig is en dat doe je op die manier omdat alles gewoon doorgaat waardoor er productie blijft.
   Ga je goud of iets anders weer in de plaats van goud invoeren dan kunnen zij die dat hebben weer anderen onder controle houden denk bv aan het leger wat ze dan absoluut tegen de bevolking zullen inzetten om hun belangen te verdedigen.
   Is er geen ruil middel dan wordt dat een stuk moeilijker voor ze.

  2. Een haalbare oplossing NU?

   Het onvoorwaardelijke basisinkomen introduceren

   Door iedereen maandelijks voldoende geld te geven om een sober bestaan te waarborgen doe je al ten dele wat de “sociale hoofdwet” beoogt.

   Als een mens behoefte heeft “aan meer”, kan men ervoor werken. Dit kan om reden van meer geld zijn maar ook om andere voldoening te hebben.

   Zo bedien je de mens die van concurrentie en individualisme en prestatiegerichtheid houdt en je bedient de mens die het leven anders wilt inrichten. Het hoeft dus niet persé zwart wit te zijn.

   Partijen die in ieder geval overwegen het basisinkomen (Definitie OBI) te omarmen:
   – Groen Links
   – D66
   – PVV
   – De basisinkomen partij

   Meer informatie over deze beweging: http://www.basicincome.org
   Een film waar professionals aan het woord komen: https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

  3. Ja jullie staan een insecten samenleving voor, daar waar de persoonlijkheid van ieder individu, niet meer te zaken doende is, een grote zieletogende wereld vol zielszieken.

  4. ach jenne, mede door de ideologie van jouw generatie staan we, waar we nu staan. Iets meer nederigheid zou je sieren.

   En ter verduidelijking, voor de wat minder goede lezer:
   Middels het volledig invoeren van het basisinkomen en z´n neven facetten krijg je een mix: De onderste treden van Maslow via “socialisme”, de verdere treden via “kapitalisme”

  5. Ach nee Karl Heinrich, je scheert alles over één kam, mijn generatie had ideologien, maar die zijn opgelost in de wind, geen ideologien, geen sociale controle, lekker zakken vullen toch !

   Ons kleine groepje hopeloos tegen de bierkaai vechtende idealisten, zijn door de burgerij verraden en verkocht voor een paar kratten bier een voetbal wedstrijd en een paar mooie rijpe tieten.

   Er zijn altijd goede lieden, maar nooit echt veel, ik sta bij deze mensen help waar ik kan, en ze zijn niet altijd te vinden waar de mensen denken.

   Willen jullie een andere betere eerlijker wereld wat zeker een goed ideé is, moet er begonnen worden bij de éducatie, hoe ga ik niet beschrijven, maar het begint bij de wieg, groet Jenne

  6. Karl Heinrich, waarom moet ik nederig zijn, zijn we niet allemaal souveraine mensen, met de zelfde waarden, dit is van Jean Paul Sartre !

  7. KarlHeinrich.
   Dat basisinkomen zou kunnen werken alleen als er geen mensen zijn die doormiddel van geld hun macht over anderen willen blijven uitoefenen.
   Zij met veel geld zullen ook bij een basisinkomen voor iedereen hun macht kunnen behouden en daardoor de minder bedeelden overheersen.
   Jenne.
   Jij blijft hangen in de gedachte van geld en goud.
   Zoiets van als het geld afgeschaft wordt is goud de oplossing en daar gaat het nu juist om daar zouden we dan vanaf moeten.
   Het is wel logisch dat je zo denkt omdat je eerlijk zaken hebt gedaan en op een eerlijke manier verkregen hebt wat je nu hebt en dat is je ook gegund.
   Waar het mij hoofdzakelijk om gaat is dat dwang door hen met geld en/of goud tot het verleden gaat behoren.
   Waarom mag iemand met geld (of ander ruilmiddel) bepalen wat een ander die die middelen niet heeft moet doen zodat zij nog rijker worden?
   Ga nu gewoon eens ervan uit dat de aarde en alles wat zij ons bied van/voor ons allemaal is en niet voor een bepaalde groep.
   Ik heb er begrip voor dat je daar moeite mee kan hebben omdat dan ook jouw verkregen middelen geen waarde meer hebben net zoals dat bij mij dan ook het geval zou zijn.
   Nu gaan de meesten werken omdat het moet maar waarom zouden we dat niet kunnen doen gewoon om elkaar te helpen zeg maar de ene dienst is de andere waard?

  8. Arend.
   Je schrijft dat je het thema naar een hoger niveau wilt tillen maar wat is dan een hoger niveau?
   Soms komen de beste oplossingen van mensen die juist ingeschaald zijn als zijnde lager niveau mensen.
   Neem bv een schoenveter een simpel iets maar je moet er wel eerst opkomen toch?

  9. Beste Arnold, ik blijf nergens in hangen, ik leef in het nu, dat is ook jouw réaliteit, waar mensen zijn is niets simpel, al die prachtige illusies, ik heb ze aan de lijfe ondervonden, stel je voor twintig gelijkwaardige mensen, een commune stichten, wat huizen bij elkaar gelegen in Frankrijk gekocht, bij aankomst begon het gekrakeel grootste huis, mooiste huis na 3 weken begon men te praten over het van dame wisselen, er begon zich een hierarchie te ontwikkelen, in het kort de mens kwam boven drijven, Carla en ik we gingen er van door, wat een opluchting, mooie levens les, helaas niet de laatste, ben gek op mensen, maar laat ze onder geen beding mijn leven regelen, ja en ik geloof in valuta met een back up, in een democratie, met referendums, e, misschien een basis inkomen, maar persoonlijk denk ik dat veel mensen met al hun uitkeringen en subsidies daar niet zo ver van af zitten, groet Jenne

  10. Arnold2 17.9

   Ik bedoel met een hoger niveau, een hoger denkniveau dan waarop de problemen ontstaan zijn. Wil je problemen voortkomend uit het dualistisch denken in tegenstellingen oplossen, dan zul je boven die tegenstellingen uit moeten stijgen. Ik heb het dus in het geheel niet over het niveau van mensen.

  11. Arnold, Mensen oefenen op mij geen macht uit, nooit. Dat zouden ze niet kunnen, want daar heb ik voor gekozen.

   En als de grootste groep mensen straks eenmaal een onvoorwaardelijk basisinkomen heeft, wordt het erg moeilijk dit nog te stoppen. Daar heeft de “selecte” groep dan geen baat meer bij.

   Een systeem kan best een beetje bijdragen aan de menselijke vorming maar ik bent het met Jenne wel eens dat mensen/mensen blijven. En daarom moet je de ogen niet sluiten voor de meer hebzuchtige en/of gierige en/of prestatie gerichte mens. Niet iedereen staat (altijd) in de helpende modus volledig dienstbaar aan een ander. Het ene is noodzakelijkerwijs ook niet beter als het andere.

   Vandaar een stelsel gebaseerd op “socialisme” EN “kapitalisme”, dan kan iedereen vooruit. Volgens mij Arnold, ben jij degene die “blijft hangen” in een idee dat niet uitvoerbaar is, gewoonweg omdat de mens van nature niet zo in elkaar steekt.

   Dat het basisinkomen er al zou zijn “met alle uitkeringen en subsidies” ; Dan ga je voorbij aan het wezenlijke van het basisinkomen. Het is onvoorwaardelijk, zonder tegenprestatie verlangend en voor iedereen. Dat is heel wat anders als de huidige uitkeringen en subsidie brij in Nederland.

   Discussiëren of bijdragen?
   http://www.basicincome.org

  12. Een basisinkomen zou zorgen voor de terugkeer van kleine winkeltjes in het landelijke gebied .Nu moet je rond de 3500 euro omzet draaien wil je een levensvatbare winkel runnen . Als je “normale levenskosten”zijn voorzien middels een basisinkomen, is die drempel verdwenen en kan een geinspireerd iemand het met een veel mindere omzet doen. De grootschaligheid in de landbouw zou kunnen verdwijnen, keuterboertjes kunnen meer tijd aan hun dieren besteden dan die grote jongens aan hun produkt! En zo zie ik nog wel meer voordelen .
   Een gigantische besparing in de uitgaven voor sociale regelingen: ww,studiefinanciering, zw ,bijstanduitkeringen en noem maar op zouden allemaal geheel of ten dele gedekt worden door het basisinkomen . Dit scheelt: kantoren , computers ,forensenverkeer,wachtgeldregelingen ,poststukken , werkuren , stroom( licht en verwarming in die kantoren)het hele controle netwerk van amtenaren , ik heb berichten gelezen als zou dat een 50% besparing kunnen opleveren aan uitgave in de sociale sector!!
   Kortom ik ben zeer voor! en geloof ook niet dat het mensen lui maakt , eerder stimuleert het mensen om hun passie om te zetten in daden,en geeft een enorme stimulans aan lokale economieen . ,

  13. Met de introductie van het basisinkomen vervallen alle andere “inkomens” voorzieningen via de overheid. WW, bijstand, AOW etc.. bestaan dan niet meer. Er blijft nog een vorm van kinderbijslag over. En ook alle subsidies (ook aan bedrijven) komen te vervallen.

   Dit is een besparing van circa 85 miljard op de rijksuitgaven. Ook het controle apparaat van de overheid kan met 95% worden verminderd en dit bespaard circa 25 miljard per jaar.

   Resteert een bedrag van circa 30 miljard om het basisinkomen goed mogelijk te maken en er zijn diverse methoden om deze jaarlijks beschikbaar te maken. Hangt een beetje af van politieke voorkeur hoe je dat zou doen.

  14. Beste Marcel, sommige punten zijn heel overtuigend, maar anderen lijken mij bijna onoverkomelijk al die ambtenaren hun warme goedbetaalde weinig uren makende baantjes kwijt, maar misschien is het de oplossing naar een meer evenwichtige samenleving toe.

   Het kleine winkeltjes probleem hier is het volgende, enorme grote super marchés, veel winkels allen in één hand, gebouw zomers fris s’winters warm, geen parkeer probleem, gen parkeer tickets voor iets te lang staan, geen 4€
   per uurtje parkeren, heel onfris gebeuren, maffia maniertjes, veel belasting voor de dorpen, gewone corruptie, we zijn hier hard mee bezig dit aan te kaarten, bij de nodige mensen, groet Jenne

  15. Marcel.
   Ook al heb je een basis inkomen dan blijft nog steeds de mogelijkheid dat overheden of instanties die dat uitkeren de boel kunnen blokkeren.
   17.12.
   KarlHeinrich.
   Je hebt gelijk als je zou zeggen dat de mensen uit het alleen aan zichzelf denken verleerd zijn om niet meer aan anderen te denken.
   Dat de mens van nature zo niet in elkaar zit is naar mijn mening dan ook niet waar.
   Doordat het systeem zo is ingericht dat meer een beter leven zou geven is onzin want zie je naaste omgeving en aanschouw hen die dagelijks vast zitten aan verplichtingen voortkomend uit het steeds maar meer willen hebben.
   Voorbeeld: Buurman koopt nieuwe auto staat gelijk in de meeste gevallen aan ik heb een lening waar ik zoveel jaar aan vast zit en daarmee legt hij zichzelf verplichtingen op.(handboeien).
   Dus ook al zou er een basis inkomen zijn dan zullen velen toch nog blijven lenen en daarmee zichzelf verplichtingen opleggen.
   Wat ik voor ogen zie is 1.nergens een prijs opplakken Bv boter heeft een waarde van 1€ en goud 1000€ per zoveel gewicht.
   Ik geef eerlijk toe dat leven zonder geld voor velen ondenkbaar is vandaar dat ik in 17.1 de verwijzing gaf naar de uitspraak van Steiner dat er een beroep op de integriteit van mensen gedaan zou moeten worden en eigenlijk hoort daar ook nog mentaliteitsverandering bij.(zeg maar anders denken).
   Dat is moeilijk maar zou wel kunnen.
   Nu is het ook zo dat kinderarbeid in verre landen door geld in stand wordt gehouden omdat wij zoveel mogelijk voor zomin mogelijk geld willen hebben en daarmee houden we die ellende in stand.
   Hebzucht ook met een basis inkomen zullen olifanten nog steeds afgeslacht worden vanwege hun ivoor alleen maar omdat er aan verdient kan worden en ga zo maar door.
   Het basis inkomen gaat aan al die ellende voorbij en een systeem waar geld geen rol meer speelt doet die ellende verdwijnen omdat we gewoon voor elkaar kunnen zorgen waardoor veel dieren en mensenleed voorkomen kan worden.
   En dat het kan is al bewezen want eerst was er de mens en die heeft LATER pas het ruilsysteem bedacht en later pas geld .

  16. @ arnold
   Er is nog maar 1 instantie die je basisinkomen zou kunnen blokkeren,nu zijn er diverse.Verder zijn veel van de zaken die een normaal denkend mens als mensonterend en niet maatschappelijk verantwoordt ziet, gerelateerd aan schaarste denken en het in de survivalmodus gedrukt zijn. Die zaken vallen vanzelf weg een betere wereld nalatend. Veel minder belasting nodig dus die kan omlaag , nog een stimulans voor de economie. Op dit moment is het enige dat een basisinkomen tegenhoud imo de controle die wordt verloren met de invoering ervan.

  17. En denk bv ook eens aan de dwangarbeiders die in de oorlog zijn uitgebuit door oa IG Farben.
   Dat was mogelijk omdat productie gratis was waardoor hogere winsten werden behaald (alleen door geld dus).
   Is er geen geld ook geen winst dus zinloos dwang arbeiders in te zetten behalve voor hun eigen gebruik zoals in Frankrijk bij La Coupole is gebeurd door ondergronds gangenstelsels en ruimtes in een berg uit te laten hakken wat vele doden heeft gekost.
   La Coupole is een plaats waarvandaan de Duitsers rakketten wilden gaan afschieten richting Engeland maar dat is door bombardementen voorkomen.

  18. Marcel.
   Je schrijft dan is er nog maar 1 instantie die uitkeert en dat kan wel kloppen maar dan blijf je toch nog steeds afhankelijk van banken en was het niet zo dat die juist mensen in hun greep houden en zoals velen weten naar een chip toe willen in het menselijk lichaam?
   Zij willen controle over iedereen door middel van geld en dat hou je met een basis inkomen in stand waarmee je ze die mogelijkheid geeft.

  19. Arnold

   “Dus ook al zou er een basis inkomen zijn dan zullen velen toch nog blijven lenen en daarmee zichzelf verplichtingen opleggen.”
   –> Dat is dan dus de keuze van de mens die dat doet. Het HOEFT niet, want een sober bestaand wordt gewaarborgd. Als mensen daarbovenop meer willen, ja inderdaad dan moet je aan het werk. (Of in jouw termen, iets gaan doen waardoor je iets hebt om te ruilen voor wat je zelf blijkbaar hebben wilt)

   “Ook al heb je een basis inkomen dan blijft nog steeds de mogelijkheid dat overheden of instanties die dat uitkeren de boel kunnen blokkeren.”
   –> Dat geldt nu ook voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering oid. De kans dat een overheid dat durft te doen, neemt alleen maar af als meer mensen er gebruik van maken (Zoals bij een basisinkomen)

   De natuur van de mens (waaronder hebzucht, afgunst, woede, luiheid) maar ook (gul, vrijgevig, barmhartig, verzoening, behulpzaam), is niet te vangen in een systeem dat je bedenkt. Hooguit kun je met een systeem de natuur van de mens enigszins beïnvloeden.

   Een basisinkomen is in realiteit haalbaar. Het zorgt ervoor dat de mens niet meer in overlevingsstand hoeft te staan en het doet ook recht aan de prestatiegerichte mens die meer wil. Aan dat laatste ga jij steeds geheel voorbij Arnold. (It´s your way or NO way !)

   Wellicht dat het basisinkomen helpt om een mentaliteitsverandering teweeg te brengen die jouw geld loze maatschappij dichterbij brengt. NU, is deze volstrekt onmogelijk, leuk voor discussie bij de borrel.
   De voorstanders van een vorm van basisinkomen is inmiddels bijna 40% (dit was ruim vijf jaar geleden circa 12%).

   Spendeer je energie aan iets wat in realiteit tot de mogelijkheden behoort!

   Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBI) ? Een goed idee!

  20. Zelfs geld willen zij zelf uitbannen waar cijfertjes in een computer voor in de plaats komen (hoe gek zijn wij dat verhaaltje te geloven).
   Zelf hebben ze misschien andere ruilmiddelen zoals goud genoeg maar dat heeft alleen maar waarde doordat daar een waardebedrag op geplakt is en door daar in te blijven geloven meer niet.

  21. Mensen met geld hebben helemaal geen controle over mij. Nooit gehad, zal ook nooit gebeuren.

   Dat ze dat over jouw wel hebben, zegt wat over hoe je met dat onderwerp omgaat en hoe je er “aan vastgeklonken” zit.

   Arnold, je herhaalt steeds dezelfde argumenten met andere woorden. Je gaat nooit in op gegeven commentaar. Je leercurve lijkt dan ook nihil.

  22. KarlHeinrich.
   Ik ga helemaal nergens aan voorbij en niemand hoeft te doen wat ik wil dat is NUTS.
   Zolang er ruilmiddelen aanvaard worden blijft de mogelijkheid van onderdrukken aanwezig door hen die veel van die ruilmiddelen hebben.

  23. KarlHeinrich.
   Zou je zo vriendelijk willen zijn om iemand niet als dom weg te zetten als je een keer geen gelijk krijgt want misschien snap je het gewoon zelf niet of wil je het niet snappen maar dat wil niet zeggen dat iemand anders dan een leercurve heeft wat nihil is.
   Mensen die gaan vloeken of schelden hebben een gebrek aan argumenten.

  24. En dan nog iets ook jij zit vast aan belasting betalen wat naar die mensen met geld gaat.
   Doe maar boodschappen of ga maar tanken overal zit belasting op en die betaal jij ook en als je geen huis hebt van jezelf wat afbetaald is dan huur je of zit je aan een hypotheek vast dus begin niet met flauwekul te verkondigen en tot op heden ontwijk ik niets en geef ik steeds netjes antwoord.

  25. “Zolang er ruilmiddelen aanvaard worden blijft de mogelijkheid van onderdrukken aanwezig door hen die veel van die ruilmiddelen hebben.”

   Nu heb ik je inmiddels al twintig keer uitgelegd dat dit niet waar is en dit is mijn laatste poging en daarna mag je wat mijn betreft voortaan met jezelf in discussie gaan en blijven.

   Het is niet waar, onder meer omdat:
   1. Mensen met geld hebben helemaal geen controle over mij. Nooit gehad, zal ook nooit gebeuren.
   2. Dit kan iedereen zeggen en doen, zeker als iemand verzekerd is van een sober bestaan

   Waar is die macht als iedereen bovenstaande doet?

   Als mensen meer willen dan een sober bestaan, ja dan zullen ze er voor moeten werken. Daar is helemaal niets mis mee. En dat de ene dan wat meer heeft als de andere ook niet (Tenzij afgunst en hebzucht een belangrijke graadmeter voor je is).

   En aan de haalbaarheid van jouw gedachtespinsels ga je volledig voorbij. (Anders dan, “ja ik weet ook wel dat het moeilijk is, maar het moet kunnen” … Tsjonge, jonge … Dan lees ik liever Peter/Arie commentaar.)

  26. Het is helemaal niet erg om belasting te betalen. Daarvan worden (ook) vele goede dingen door het collectief geregeld. En vervolgens kun je met dat belasting betalen ook nog heel creatief omgaan hoor.
   En het is maar materie hoor, zit je daar zo aan vast dan?

   Nogmaals, niemand heeft de macht over mij. Nu niet en nooit niet.

  27. KarlHeinrich.
   Misschien kun je beter met Arie/Peter in gesprek gaan want die begreep ook niets en kon ook alleen maar vragen stellen zonder goede onderbouwing te geven voor beweringen van hem.
   Je geeft zelf toe dat je belasting betalen niet erg vind
   Mijn antwoord daarop is simpel.
   Belasting betalen is bedoeld om sociale voorzieningen voor iedereen te bekostigen.
   Door privatiseringen gaat dat niet meer op en daarom worden wij allen bedrogen want nu moeten wij bv voor de zorg aan die private bedrijven een eigen risico betalen van heden € 385,- per jaar en zelfs vele behandelingen worden niet vergoed wat je dus ook weer zelf mag betalen als dat al lukt.
   Ik ken iemand die 20 jaar heeft gewerkt tot hij uitviel door ziekte voortkomend uit werken (stratenmaker) die man krijgt nu omdat hij deels afgekeurd is een uitkering van 1 maand per gewerkt jaar dus na 20 maanden zal hij nog verder achteruit gaan.
   Hoe kan dat terwijl hij elk gewerkt jaar elke maand voor sociale voorzieningen heeft betaald?
   Hoe kan het dat belastingen stijgen terwijl de overheid steeds minder moet betalen door dat geprivatiseer?
   Zoals je ziet (kunt zien) worden mensen gedwongen en betaal je niet dan staan daar sancties tegen over.

  28. Wat betreft die zorg daar komt ook nog elke maand de premie die je moet betalen bij.
   Elk kind dat geboren wordt moet zodra hij/zij inkomsten krijgt belasting betalen zonder schuld te hebben aan het overheidstekort wat betekend dat hij/zij betaald voor schuld waar anderen voor gezorgd hebben wat op zich al niet normaal is en dan heb ik het nog niet eens over waar dat geld aan besteed is zoals bommen en ander troep.

  29. Arnold in 17.8 ben je zelf gestart met reageren op een commentaar van mij. Andersom zal dat niet Starten.

   Je leercurve is nihil omdat je er blijk van geeft het meeste commentaar maar half te lezen en vanuit één mantra “bewijs dat een wereld zonder geld mogelijk is” te reageren. Daarnaast heb je Zelf al een paar maal aangegeven erg overtuigd te zijn van je gelijk van wat je hier allemaal neerpent en dat betekent dat je niet openstaat voor wat een ander aan commentaar geeft dat hier tegen ingaat. Dat wordt dan weggezet als begriploos of weinig onderbouwd. Daarnaast ben je er goed in om er van alles en nog wat bij te halen en breedsprakerig te zijn, in plaats van concreet te focussen, “je gedachten lijken op een op hol geslagen paard”. Dat zijn allemaal aanwijzingen over de mate van abstractievermogen die je door te studeren kunt vergroten.

   En wat betreft je voorbeeldje, dit is hoe de wetgeving nu in elkaar steekt. Zouden we minder belasting betalen zou het nog verder omlaag gaan. En ja, iedereen betaald belasting, het is tenslotte een omslagstelsel. Lees gewoon een keer de rijksbegroting zou ik zeggen en ga kamerleden jouw visie verkondigen…

   Als het basisinkomen er al was geweest had hij (en eventueel zijn partner) in ieder geval een basisinkomen gehad. En als jij de buurman zou zijn, zouden de boodschappen gedaan worden, het gras gemaaid etc..
   Maar laten we voorlopig verder discussiëren over een geldloze maatschappij dat is écht zinvol voor jouw stratenmaker.

  30. KarlHeirich.
   Wederom het verwijt dat mijn leercurve nihil is maakt niets uit hoor.
   Als jij zelf zou kunnen lezen en dan ook nog zou begrijpen wat je leest dan zou dat een stuk schelen.
   In de eerste 7 regels uit punt 17 staat duidelijk wat Arend vraagt en geeft daar zelfs ook voorbeelden en uitleg over en ook waar hij naartoe wilt.
   Omdat ik het eens ben met zijn schrijven is het logisch dat ik ook vanuit dat standpunt reageer.
   Wederom ook hier weer het voorbeeld dat jij alles lijkt te geloven wat de overheid je wijs maakt.(afgeleid uit jouw verwijzing dat ik eens naar de rijksbegroting moet kijken).
   Dat de overheid het niet zo goed doet blijkt wel uit het begrotings tekort (we geven namelijk meer uit dan er binnen komt BBP).
   http://www.destaatsschuldmeter.nl/ zoals je ziet praat ik geen onzin.
   De bezuinigingen zijn ook geen bezuinigingen want dat doe je niet door de belastingbetaler tot op het bot uit te kleden maar door uitgaven te minderen.
   Dus blijf jij nu maar lekker de staat verdedigen dan ga ik mijn weg.

  31. Arnold
   Vroeger leerde ik op de basisschool dat alleen de staat ( overheid) geld mocht creeren via John enschede & zonen in haarlem die dat dan in munt sloegen en drukte op papier.Dat was nog voor dat men de gouden standaard losliet in , ik meen , 1972. In dat principe is een staatsschuld een niet bestaande mogelijkheid. Nu leent de staat geld van de bank ( die het creert) en moet over een niet bestaande hoeveelheid geld een rente betalen . Dat kan alleen met opnieuw geleend geld , zie je het voor je …. een kind kan begrijpen dat het oplichting is.
   Ik heb veel bewondering voor de ideeen die je hier durft te posten ( in toenemende mate)Wel is het een idee om gewoon bij je idee te blijven en je niet constant in de verdedeging te laten drukken .Dat hoeft een zelfcritrieke onderzoeks mentaliteit van je idee niet in de weg te staan,alleen met een gedegen zelfkritiek ben je in staat tot voortschrijdend inzicht / groei. Ga zo door man , respect!

  32. Arnold, je reageert concreet op mijn commentaar (door mijn naam te noemen in het commentaar). Het lijkt me inderdaad beter dat je, je eigen weg gaat en dat niet meer doet.

   Bij jouw doe ik dat al enige tijd niet meer en ik lees je commentaren verder ook helemaal niet, tenzij je concreet op mij reageert.

  33. Marcel.
   Ik kijk luister en denk zelf na om een beeld te vormen en ga niet alleen maar af op wat de meesten zeggen want zoals bekend is slapen de meesten nog wat gelukkig snel aan het veranderen is.
   Het vervelende vind ik dat ik me niet zo goed raad weet wat betreft het reageren.
   Ik sta voor wat ik schrijf en ik heb nu eenmaal niet de gewoonte weg te lopen als het moeilijk wordt aan de andere kant besef ik ook dat het daardoor lijkt of ik alleen het woord heb wat soms ook verweten wordt door bepaalde lieden.
   Ik zal proberen je advies een beetje op te volgen al zal dat misschien niet meevallen.

 17. Rudolf Steiner heeft al zijn denkwerk gedaan van uit een comfortable zetel, gister avond was ik bij een samenkomst en vroeg de aangezeten over Rudolf Steiner, hij was één van de confrérie zijden zij, hij leefde in een gezegende tijd omringt door grote denkers, waarvan hij veel leerde, o.a. Nietsche ja inderdaad dat is een grote humanist, één van de grote nu een beetje vergeten.

  Ja Arend dit is wat jij aanhangt, Karl Marx en Friedrich Engels, prachtige sociale ideéen, als de mensen naar een hoger niveau te tillen waren !

  Nou ik heb mijn vader en ook mijn schoonvader bezig gezien met dit ideé, delen en nogmaals delen, nooit het minste bedankje, beiden gestorven als paupers, nee ik heb niet jouw vertrouwen in de mensheid, om via een door een verwende kwast bedacht systeem mijn zorgen en energie te gaan delen, met een zooitje opvreters, never nooit !

  Ik leef in mijn wereld, vol schoonheid want die is onontbeerlijk als mens, houw van de mensen maar kies mijn vrienden, en daar wil ik van ganser harte mee delen, ik zie in die vervlakkende systemen geen goeds, vernielen van schoonheid, boekverbranding, alles niveleren naar beneden doorgaans.

  Heb te veel profiteurs van uit de linkse gedachten gang, uiteindelijk zich zien uitrekken in grote leren fauteuils van het gewestelijke bureau, met mooie vaste inkomens, Kok, Bos etc.

  Ik ga voor mijn persoonlijke denken en doen, deel waar mogelijk en gewenst,
  wat ik bezit, is van ons, mijn familie en vrienden, vriendelijke groet Jenne

  1. Als ik het goed begrijp vind je de ideeën van Karl Heinrich Marx en Friedrich Engels wel van een “hoger niveau” maar je denkt dat de mensen liever op een “lager niveau” blijven functioneren.
   “Ja Arend dit is wat jij aanhangt, Karl Marx en Friedrich Engels, prachtige sociale ideéen, als de mensen naar een hoger niveau te tillen waren !”

   Vervolgens doe je goed mee aan de al minimaal 2000 jaar in swung zijnde “Quid Pro Quo”. “mijn zorgen en energie te gaan delen, met een zooitje opvreters, never nooit “ en door nivelleren zou alles naar beneden gaan.

   http://www.boublog.nl/2012/04/27/sociale-ongelijkheid-en-economische-instabiliteit/

   http://www.ethiekenmaatschappij.ugent.be/wp-content/uploads/2012/07/EM_111-2008-Van-Lancker.pdf

  2. Karl Marx was een joodse Zionist, wiens theorieën door Joden als Lenin, Stalin en Rothschild zijn misbruikt om meer dan 60 miljoen Christenen af te slachten en te laten verhongeren.

   Adolf Hitler heeft (nationaal) socialisme juist naar een nieuw platform getild door niet de Elite en de speculanten te laten profiteren van andermans werk, maar door de arbeiders ZELF te laten profiteren van hun eigen arbeid.

   De reden dat ik de mens Hitler zo hoog heb zitten is niet gelegen in de gevoerde oorlog, maar het feit dat hij het gezicht en de spreekbuis was van een volksbeweging die liet zien dat het anders kon. Hij liet het Duitse volk een pad zien naar identiteit waar deze voorheen heel ver te zoeken was.

   Hij gaf zijn volk het zelfrespect en eigenwaarde terug dat daarvoor lange tijd ontbrak. Hij liet zien dat er een manier was om uit het morele en financiële verval te komen. Daar komt bij dat hij zaken heeft aangekaart die ook nu actueel zijn: er zijn onmiskenbaar culturele en raciale verschillen, en zonder hier een waardeoordeel over te geven kan ieder weldenkend en rechtschapen mens niet ontkennen dat een realiteit als deze beter niet met voeten kan worden getreden middels multiculturele staten, daar dit onherroepelijk leidt tot steeds ernstiger wordende conflicten en vervreemding van de eigen cultuur, de eigen afkomst, de eigen geschiedenis (dit geldt voor alle ‘partijen’ binnen een multiculturele samenleving).

   De brandhaarden en de steeds verder escalerende situatie die we zowel nationaal als internationaal vandaag de dag zien zijn hier het bittere resultaat van. Hij kwam op voor het recht tot zelfbeschikking van zijn volk en wenste dat ieder ander volk toe, het Joodse inclusief. Maar dan wel in een eigen natie, om (smeulende)conflicten en escalaties te voorkomen.

   Hij waarschuwde ons voor het Joodse gevaar, die zich toen en nu in de samenleving hebben genesteld en alles doen en deden om deze tot op het bot te corrumperen.

   Deze waarschuwing was in eerste instantie goedschiks, en later met het steeds verder escaleren van het conflict en uit uitbreken van oorlog schuwde hij harde maatregelen niet. Wat hij wilde was een waarlijk socialistische staat bouwen, niet één die socialisme pretendeert voor te staan maar ondertussen het eigen volk een dolk in de rug steekt en het cultureel en financieel uitholt.

   Hij ageerde tegen de internationale bankenmaffia, waarvan ieder wel ingevoerd mens de Joodse vinger in de pap kent, en kwam met een werkzaam alternatief: niet de luie, parasiterende speculant maar de arbeiders en de ingenieurs worden naar inspanning beloont. Hij kwam met een schuldvrije munt en maakte een einde aan de woekerrente, waarbij de economie gebaseerd was op mensen, niet op kapitaal.

   Diezelfde kliek die financieel zo machtig is, en daardoor wereldwijd een enorme invloed heeft kunnen inwinnen in vooral de politiek en de media, zag je toen zowel als nu volkeren tegen elkaar uitspelen, en het is lastig je daar mentaal tegen te wapenen, om het overzicht te behouden en de escalerende situatie proberen te neutraliseren. Hitler is de man die niet alleen dit ernstige probleem benoemde en signaleerde, maar voorzag het volk ook in de intellectuele en spirituele bewapening tegen deze waanzinnige en destructieve invloeden.

   Daar pleit ik voor. Ik wil een ECHTE toekomst voor alle kinderen van Nederland, niet alleen de allochtoonse, die de autochtonen binnen een halve eeuw, zonder het zelf te beseffen omdat ze zelf een speelbal zijn van een stel niets ontziende psychopaten, zullen laten verdwijnen van deze aardkloot.

   Het recht op zelfbeschikking is één van mijn basisprincipes.
   Leven en laten leven, met respect.
   Niemand, behalve ik, bepaalt mijn leven. Daar heb ik geen regering voor nodig.

 18. Bent u een zakenman, politicus, kunstenaar, arbeider, student en je wilt rijk, rijk en beroemd om uw wensen uitkomen in het leven. U kunt het bereiken van uw dromen, Krachtig en beroemd in de hele wereld, Word lid van de grote broederschap Illuminati vandaag online en ontvang de som van 500.000 dollar met een gratis huis even welk waar u kiezen om te leven in de wereld en krijgt ook 200.000 dollar maandelijks salaris. Maar al deze zal worden gegeven aan u na het zien van uw interesse, de ernst en de bereidheid. E-mail: (666wealthandriches@gmail.com) Als u geïnteresseerd bent, vriendelijk vul de volgende informatie hieronder gegeven ”
  Voor-en achternaam:
  land:
  Land van herkomst:
  Bezetting:
  Geboortedatum:
  Seks:
  Adres:
  Tel nr:
  E-mailadres:
  Let op dat u zich bij een paspoort van uw afbeelding te bevestigen, vertel ons iets over uzelf en uw doel van het willen een lid van de grote broederschap ILLUMINATI … Geen smerig spel, geen menselijk slachtoffer geworden. E-mail: (666wealthandriches@gmail.com)

  1. Het leven is te kort om je druk te maken over geld.
   Al het goud in “the known universe” kan mij nog niet corrumperen.

   “I owe allegiance to principles and not to any one country or government or person.”

   – Ana Montes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.