Advertentie

US$ 5 miljard boete voor SHELL..?


x

US$ 5 miljard boete voor SHELL?

2012 WantToKnow.nl

xx

Het lijkt erop dat olieboer Shell, onze ‘koninklijke olie’, in Nigeria opnieuw verzeild is geraakt in een langslepende affaire, nu een van de belangrijkste toezichthouders van het land met een miljardenboete dreigt. De reden: een olielek eind december in het Bonga-veld, voor de kust van het Afrikaanse land. Voor Shell dreigt dit Bonga-lek een ongekend dure affaire te worden. Blok OML 118, zoals dit veld van Shell officieel heet, zou het Brits-Nederlandse concern zomaar $5 mrd kunnen gaan kosten.

Zo simpel is het feitelijk. Gewoon in het reine komen met de daden..

Tenminste, als het aan de NOSDRA (National Oil Spill Detection and Response Agency) ligt. Op basis van de weggelekte 40.000 vaten gaat het immers om $125.000 per vat. Ter vergelijking: BP is in de Golf van Mexico het in de Amerikaanse wet vastgelegde $1100 dollar per vat kwijt en in de Golf ging het om bijna 5 miljoen weggelekte vaten. De Nigeriaanse regeringsinstantie (NOSDRA), plakt dit schade-prijskaartje op een lek in een pijpleiding die het drijvende productieplatform van Shell verbond met de inladende tanker ‘Suez Max’. Afgelopen december leidde dat lek ertoe dat 40.000 vaten olie in zee verdwenen.

Wat stelt NOSDRA voor?
De vraag bij deze hele zaak is echter of NOSDRA geen papieren tijger is; want er is grote twijfel over de legitimiteit van het door NOSDRA geopperde bedrag; Shell weet officieel nog van niets en moest het uit de lokale pers vernemen dat NOSDRA plannen heeft om de genoemde boete op te leggen. Bovendien heeft NOSDRA zich sinds zijn oprichting in 2006 niet bepaald laten zien als een overheidsinstantie waar olieproducenten voor hoeven te sidderen.

‘Het is een tandeloze instantie’, zegt Geert Ritsema van Milieudefensie, dat de stappen van Shell in Nigeria al jaren kritisch volgt. ‘Ze zijn afhankelijk van de medewerking van oliemaatschappijen. Een bekende anekdote: als er ergens een lek is moeten ze het oliebedrijf vragen om een bootje om ter plekke te kunnen gaan kijken’.

Toch heeft Shell er met het Bonga-lek weer een hoofdpijndossier bij, nu het nog steeds met de Nigeriaanse overheid steggelt over de oprichting van een opruimfonds voor de zwaar vervuilde Nigerdelta. Zo kreeg de top van Shell mede door het Bonga-lek dit jaar een lagere bonus toegekend door de Raad van Commissarissen. Dat SHELL in het verleden aan de basis stond van de moord op Ken Saro Wiwa, de actieleider van opstandige burgers, die de vervuiling in Nigeria niet langer pikten, is inmiddels wereldwijd bekend. SHELL was het bedrijf dat dikke maatjes was met de leiders van de dictatuur in Nigeria. Wil je meer lezen over deze zaak en de pogingen, de krampachtige pogingen van SHELL, om e.e.a. uit de pers te houden, dan klik je HIER, HIER en natuurlijk de video, die SHELL liever niet aan jou had willen tonen HIER.

En klik eens HIER voor de organisatie ‘Worse than Bad’.. Voor het geval je het nog allemaal niet preciés wist wat SHELL in Nigeria uitvreet.. Ouderwetse VOC-mentaliteit..? Kijk hier naar de video van deze organisatie.
X

3 gedachten over “US$ 5 miljard boete voor SHELL..?

  1. Wat een aardige vondst, Eco Ernie.
    Dan vertrouw ik er op dat dat geld in goede handen terecht komt, zodat het dienend zal zijn aan de mensen daar.
    Wat denkt u? Gaat Shell (like hell) het dan op de autorijders verhalen?
    Oto-Myriam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.