Advertentie

Boekrecensie: Zelfgenezing op doktersrecept door Richard Hoofs


zelfgenezing_op_doktersrecept‘Zelfgenezing op doktersrecept’, zo heet het tweede boek van huisarts en ‘holist’ Richard Hoofs. In dit boek wordt een verbinding gemaakt tussen Westerse medische kennis (reguliere geneeskunde) en Oosterse energetische wijsheid (het chakra- en aurasysteem). Op deze wijze ontstaat een bezielde geneeskunde met een holistische mensvisie. Het mag uniek heten dat een reguliere huisarts de weg van de complementaire geneeskunde is ingeslagen. Marlenne S. bracht onlangs een bezoek aan de arts om hem te interviewen over zijn nieuwste boek. Hier op WantToKnow haar verslag.

Tekst: Marlenne S.

Op het aanstaande Niburu Event in Azotod de Meern (zondag 5 juli) zal om 20.00 uur het boek ‘Zelfgenezing op doktersrecept’ verder besproken worden. Informatie is over dit boek is ook te vinden op de website Medische Praktijk Mon Desir.nl.

De ontmoeting met de schrijver en zijn vrouw Sarah was zeer hartelijk en verwelkomend. Onder het genot van een bak koffie en een mooi uitzicht over de weidse natuur bij hem thuis ergens in Noord-Holland, raakten we in gesprek over het boek, dat een verbinding wil maken tussen de Westerse medische kennis (reguliere geneeskunde) en Oosterse energetische wijsheid. Richard Hoofs is praktiserend huisarts en arts-acupuncturist. Hij raakte geïnspireerd door de diepe wijsheid en rijkdom van de Oosterse esoterie, de ervaringen die hij opdeed tijdens het reizen door India en door de diverse opleiding zoals Antroposofie en Acupunctuur. Een holistische mensvisie was ontstaan.

Het is een boek dat met bezieling door Richard Hoofs is geschreven, een boek dat een praktische leidraad wil zijn bij bewustwording en Heelwording. Al eerder schreef hij het boek ‘Dokter, is het ADHD?’ (2001) en nu hij is bezig met het schrijven van een nieuw boek. Er zijn een aantal kernwoorden die steeds weer terugkeren bij het lezen. Zij vormen de basis van de boodschap in het boek namelijk Liefde, Eenheid, Samen, Balans, het Zelf, Zelfherstellend, Zelfgenezing, bezieling, heling, Heel zijn, verbinden, groei en innerlijke bewustwording. Daarbij komt ook het wetenschappelijke aspect aan bod. Er is een nieuwe intentie. Er is een omslag aan het ontstaan van het hoofd naar het Hart, een ontwikkeling ingezet door de behoefte aan positieve antwoorden. Een zoektocht naar innerlijk houvast als antwoord op de veranderingen waar we nu mee te maken hebben gekregen.

Daarbij komt ook het wetenschappelijke aspect aan bod. Er is een nieuwe intentie. Er is een omslag aan het ontstaan van het hoofd naar het Hart.

Richard Hoofs
Richard Hoofs

Het centrale thema is de zoektocht naar Eenheid via de Liefde, via het Hart. We hebben als mens met zoveel negatieve zaken op aarde te maken dat het bijna normaal lijkt te zijn. Maar ziekte, onrust, armoede, oorlog, eenzaamheid, bedrog, ego en macht zijn niet zo ‘normaal’. Onze oorsprong ligt in de universele Liefde. We zijn ons aan het bewust worden dat wij en onze kinderen recht hebben op vrijheid, respect, vertrouwen, liefde en….gezondheid. We kunnen onze persoonlijke innerlijke ontwikkeling stimuleren door positieve, zuivere en opbouwende informatie te lezen.

Dit boek ‘Zelfgenezing op doktersrecept’ helpt hierbij je ZELF als heelmeester te vinden en weer heel te worden. Het is een gids om te leren het leven ten volle te ervaren en alles eruit te halen wat er in zit. Genezing kan plaatsvinden door het herstellen van deze balans, niet alleen door praktische behandeling, maar ook door bewustwording van de diepere betekenis van de klacht. Ons lichaam kan ziek worden door een verstoord evenwicht bijvoorbeeld door onverwerkte emoties en gevoelens die vast blijven zitten en energie blokkeren. De mens is niet alleen een lichaam dat faalt als een machine bij ziekte. Een klacht kun je zien als richtingaanwijzer voor de ziel. Ziekte is een signaal van ons Zelf. De weg naar genezing vindt plaats door weer te luisteren / te kijken naar de signalen van het wijze lichaam. De interne balans kan dan weer hersteld worden als de betekenis van de klacht erkend wordt.

Genezing kan plaatsvinden door het herstellen van deze balans, niet alleen door praktische behandeling, maar ook door bewustwording van de diepere betekenis van de klacht.

In het boek staan vele praktische oefeningen die merkbare positieve verandering bieden. Alles is energie. De vraag is of de energie goed doorstroomt. De verschillende gebieden van bewustzijn in onszelf worden weergegeven in zeven verschillende energiecentra of chakra’s. Als een regenboog heeft elke chakra een eigen kleur. En bijvoorbeeld de kleur groen kan ook weer de werking van het Hartchakra versterken. Naast deze zeven hoofdchakra’s bestaan er ook een aantal nevenchakra’s in ons systeem zoals de handchakra’s die zijn verbonden met het Hart.

Een onderdeel van het boek is het thema ‘Yantra’s. Een Yantra heeft een energetische vorm en wordt geschilderd volgens vaste patronen en verhoudingen. Het is een oeroude meditatieve schildertechniek, gebaseerd op de leer van verbondenheid. Yantra- schilderen bundelt de aandacht en helpt om bij de essentie van een specifieke energie te komen. Elke Yantra hoort bij een chakra. Het schilderen van een Yantra heeft een positief en helend effect op het desbetreffende chakra. De yantra-energie brengt beweging vanbinnen uit.

Het is belangrijk in te zien dat het lichaam en de geest als één geheel functioneren en invloed op elkaar hebben.Als angst of groot verdriet optreedt kunnen mensen het contact met zichzelf verliezen. Dus ook met het eigen lichaam. Luisteren naar ons hart en lichaam brengt ons weer terug naar vertrouwen. Het leven is een boeiend leerproces en we zoeken balans in ons Zelf. We hebben recht op Zekerheid, Vertrouwen, Eigenwaarde, Liefde, Vrijheid, Zelfacceptatie, en Zelfbewustzijn. Als op deze hoofdgebieden heling plaatsvindt, komen we in balans. Dit praktische boek wil een hulp en richtingaanwijzer zijn bij het (terug-)vinden van de lichamelijke en geestelijke balans en bevat tal van waar gebeurde verhalen, voorbeelden en concrete oefeningen.

We hebben recht op Zekerheid, Vertrouwen, Eigenwaarde, Liefde, Vrijheid, Zelfacceptatie, en Zelfbewustzijn. Als op deze hoofdgebieden heling plaatsvindt, komen we in balans.

Na het boeiende en informerende gesprek nam ik afscheid. Ik reed terug met een ontspannen en rijk gevoel. Ik ging heen met vragen en kwam terug met genoeg stof tot praten en informatie om op te schrijven. De schrijver en zijn vrouw stralen uit waar ze over schrijven: balans. En dat is voelbaar.

U kunt naast het lezen van het boek ook terecht bij Richard en / of Sarah op de Medische Praktijk ‘Mon Desir’, een praktijk voor holistische geneeskunde. Een holistische geneeswijze gaat uit van een synthese van regulier en alternatief. Om het evenwicht te herstellen maken zij naast de reguliere Westerse geneeskunde dan ook gebruik van Oosterse geneeswijzen zoals onder andere acupunctuur, yoga en meditatie. De praktijk is gevestigd in een oude stolpboerderij op een rustige plaats aan de kust. Een stolpboerderij wordt ook wel een ‘Hollandse Piramide’ genoemd.

‘Zelfgenezing op doktersrecept’
Richard Hoofs
Uitgeverij Schors te Amsterdam
ISBN 978-90-6378-787-5

1 gedachte over “Boekrecensie: Zelfgenezing op doktersrecept door Richard Hoofs

 1. Geachte Hr. Richard Hoofs Jos Grobbé
  19-06-2013

  Hr. Richard Hoofs

  Op vrijdagavond 14-06-2013 ben ik op een lezing van u geweest in Alkmaar waarin uw onderwerp ging over de esoterische kant van genezen, waar bij de klachten van de patiënt
  in de aura te lezen is en u via die weg kunt zien hoe de klacht ontstaan is, wat die klacht is
  en hoe deze aan te pakken om tot genezing hier voor te komen.

  Dit is de eerste keer in Nederland dat ik deze vorm van healing tegen kom wat aansluit bij mijn vraag aan u welke is: ik heb 3 jaar een praktijk gehad als healer, zowel fysiek als geestelijk met verrassende resultaten wat gestopt is met de komst van de financiële crisis omdat mensen de onkosten voor een consult niet meer konden betalen.

  Ik vatte op de avond het idee om met u contact te leggen omdat ik vond dat wat u doet heel dicht bij mij komt waarbij ik te zien krijg wat er in mensen mis is en de methode om dat
  te healen; mails van mensen zijn ter beschikking voor u als er interesse is om te zien of wij iets voor elkaar kunnen betekenen omdat ik weet dat de kant die u al in gang heeft gezet de kant is die we in het komende decennia steeds vaker gaan tegenkomen omdat de bezieling
  er aan die zijde wel is maar de reguliere geneeskunde gemaakt is tot een gezondheidsfabriek
  waarbij de psychologische kant van de patiënt veronachtzaamd wordt wat juist de belangrijkste kant van het verhaal is om beter te worden.

  Ik zou graag met u in gesprek komen om te zien of wij iets voor elkaar kunnen doen in deze nieuwe ontwikkeling van opkomende geneeskunst.

  Met hartelijke groeten,

  Jos Grobbé

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.