Advertentie

Een dollar-sprookje over stapels, zakken, pallets vol met US$..


Het duizelt me, wanneer ik lees over 850 miljard dollar hier, een biljoen dollar daar.. Jou ook? Maar het lijkt logisch toch, als je boven de 6 nullen komt? Dat is dus 1 miljoen voor de duidelijkheid. Niet afhaken nu, lees ajb dooor!

Heeft niet ieder normaal mens dit euvel?.. Euvel? Nu het eigenlijk alleen nog maar een ‘nullenspel’ is geworden is het geen euvel meer. Je kunt dan misschien beter over ‘nullensprookje’ spreken. Maar voor sommigen is dit wel degelijk dagelijkse kost. Overheden, bankiers..

En wat dacht je bijvoorbeeld van de drukker die het papier vol moet drukken waar al die dollartekens op moeten komen.

HET SPROOKJE BEGINT:

“100 US$? OK, dan drukken we 100 US$-biljetten, maar hoeveel zei u dat u er wilde hebben, meneer Bernanke?”

“Tja, meneer Obama’s minister van Financiën, Timothy Geithner, heeft een totaal van 1,2 Triljoen besteld”

“Maar over hoeveel biljetten hebben we het dan?” roept dan nota bene de drukker.. Tja, da’s een goeie vraag van die man, die overigens nergens meer gek van opkijkt…

“Zeg, ben ik nou drukker of ben jij de dollar-drukker?” Meneer Bernanke wordt een beetje boos.. “Jongens, nou heb ik van mijn leven nog nooit zo’n goeie overheidsopdracht gehad, hier ga ik mijn bonus mee verdriedubbelen! Ik wil een beetje medewerking ja? Over een uur die offerte op mijn bureau!”

"Maar over hoeveel dollarbiljetten hebben we het dan Meneer Bernanke?"
"Maar over hoeveel dollarbiljetten hebben we het dan Meneer Bernanke?"

“U krijgt vanmiddag de offerte op de fax, promise meneer Bernanke” roept de drukkert gewiekst. 

“Sorry Harry” want zo heet de drukker, “Het duizelt mij ook weleens hoor!” Meneer Bernanke realiseert zich dat drukkers ook mensen zijn. De schat!

Maar zoiets stel ik me dan maar voor van ‘Het grooote dollarsprookje’. Niet bepaald een sprookje waar je van in slaap valt toch? Eerder een sprookje om heel goed van wakker te blijven, om te blijven opletten..

(En je weet dat, om de verwarring helemaal compleet te maken, in de VS 1 Triljoen in onze Nederlandse taal, 1 Biljoen is? En 1 Biljoen is dan weer 1000 Miljard.)

Snap jij het nog? Waar gaaaaaat het over zul je op een gegeven moment afvragen. IS DIT NOG GELOOFWAARDIG? FED-bankiers die maar gewoon papier vol drukken en het aan de overheid leveren, die het HEEL SERIEUS, als ‘geld’ gaat uitgeven.

“Kijk”, roept minister Timothy Geithner van Financiën, om het sprookje een vervolg te geven, “dit heb ik gekocht bij meneer Bernanke van de FED om onze economie weer aan het draaien te krijgen, heeft iemand een opslag voor deze dollars?”

“Hoeveel is het eigenlijk?” roept een van de topambtenaren op het ministerie. “Hoeveel is 1 Trillion?”

“Nou gewoon, 1 Trillion, wat is dat nou voor een vraag?”

“Nee” roept die clevere ambtenaar nog maar eens, “ik bedoel, hoeveel is het in fysieke hoeveelheid”

Nou, toen kwam er een olifant met een hele lange snuit, die blies het verhaaltje uit. Want kijk naar de realiteit van een heeeeele grooooote berg papier, sorry US-dollars. VOEL HET VERSCHIL IN JE BUIK…  Mijn conclusie? Met m’n economie-opleiding ben ik ernstig toe aan een bijscholing..!

Een hele berg ‘make-believe’..?

Benjamin Franklin kjkt kritisch toe: we are 'gonna' double you! Many, many times over..!
US$ 10.000 is nog te overzien toch? Gewoon 100 biljetjes van US$ 100,-
US$ 10.000 is nog te overzien toch? Gewoon 100 biljetjes van US$ 100,-
10.000 stapeltjes van US$ 100,- maakt gewoon 1 Miljoen. Is nog te behappen voor een eenvoudige econoom.
100 stapeltjes van US$ 10.000,- maakt gewoon 1 Miljoen. Is nog te behappen voor een eenvoudige econoom.
100 Miljoen.. 100.000.000 Ik ben de tel al kwijt. Kijk alleen nog maar naar de stapel..
10.000 van diezelfde stapeltjes van US$ 10.000 maakt dus 'gewoon' 100 Miljoen.. 100.000.000 Ik ben de tel al kwijt. Kijk alleen nog maar naar de stapel..
Nou, daar zijn we dus.. 1 Miljard. Ik ben de tel kwijt. Kijk alleen nog maar naar het papier.
Nou, daar zijn we dus.. 1 Miljard. 10 van die pallets 'gewoon' van het plaatje hierboven. Ik ben de tel niet alleen kwijt, maar vraag me af waar het nog om gaat... Ik merk dat ik alleen nog maar naar het papier kijk...
1 Biljoen, eh Trillion, eh papier hier, eh....
1 Biljoen, eh Trillion, eh papier hier, eh.... (Ik ben de man in het rooie shirt!)

3 gedachten over “Een dollar-sprookje over stapels, zakken, pallets vol met US$..

  1. Ik ben geen econoom maar we zitten toch in een krediet crisis? Dus een crisis die veroorzaakt is door schuld, toch? En wat doet men……..nog meer schuld maken? In Amerika bij de FED, tegen rente natuurlijk! dus wie worden hier beter van, jawel de bankiers, want zij zijn de eigenaars van de FED, dezelde die de crisis hebben veroorzaakt, toch? Dezelfden die de campagne van Obama hebben gefinancierd? zal het wel niet snappen

  2. de square of nine laat zien dat 2009 of 2010 het jaar is dat de FED eindigt. FED opgericht in 1913
    1864 tot 1913 =49.de lijn doorgetroken door het center ( 1)
    doorkruist getal 145 en ook 146 1864 + 145 = 2009.Is het niet dit jaar dat het finan stelsel falliet of vernieuwd wordt dan kan het nog volgend jaar.Dit stelsel lijkt mij rijp voor de sloop.Een stelsel gebaseerd op competitie.tegen 2012 weten we wel hoe het zit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.