Advertentie

Gerotzooi met commentaar op YouTube!


Heb jij het al eens meegemaakt dat er met jouw commentaar op YouTube of (voorheen) GoogleVideo filmpjes werd gerotzooid? Wij van WantToKnow zijn dit bizarre fenomeen regelmatig tegengekomen. Ons commentaar op 9/11 filmpjes werd bijvoorbeeld heel ‘scary’ gewijzigd. Of dat het veel later geplaatst werd dan dat je het uploade. Ook kwam het voor dat het commentaar soms werd verdraaid..!

Maar er schijnt ook een nieuwe tactiek te zijn om een publieke discussie te dwarsbomen. Het valt veel websites op die YouTube-filmpjes gebruiken, o.a. Brasscheck, dat zijn website volledig vult met YouTubes.

Want het is gek hoe sommige waardevolle discussies op YouTube, zeg maar de commentaren onder de filmpjes, plotseling kunnen verzanden in niets. Of beter: lijken te verzanden in niets! Oeverloos gescheld, nietszeggende statements en loze kreten maken een discussie onder een video helemaal kapot.

YouTube een prachtig nieuw medium, dat ook gebruikt wordt door 'mollen'.
YouTube een prachtig nieuw medium, dat natuurlijk ook weer gebruikt kan worden door ‘mollen’.

Voor een deel komt dit ook door een nadeel dat aan de manier vastzit, waarop de commentaren gerangschikt zijn, deze is ook debet aan dit verhaal. Want alle commentaren staan ‘in lijn’, d.w.z. de ene volgt op de andere, als een lijn of een ketting.

In de VS wordt op websites dit probleem steeds meer ondervangen door ‘aftakkingen’ te maken in de commentaren. Kijk hier bijvoorbeeld maar eens.

Maar even terug naar de commentaren die waardevolle discussies doen verzanden. Sommige mensen die vrij intensief meedoen aan discussies onder de video’s, valt dit bijzonder op.

Geloof het of niet, maar er zijn groepen personen, die kennelijk erop uit zijn om deze waardevolle gedachtenwisselingen OPZETTELIJK te verstoren. Groepen personen die dus niet inhoudelijk geïntresseerd zijn in de materie, maar kennelijk ingehuurd worden door bepaalde groepen om discussies te verstoren of lam te leggen. Discussies die niet zulke leuke onderwerpen behandelen in het kader van de rechtse-vleugel agenda en niet erg bijdragen in de realisatie van deze agenda’s.

Het blijkt namelijk, dat wanneer deze persoon of personen een dergelijke discussie tegenkomen op YouTube, zij vervoglens een YouTube-account aanmaken, om dit vervolgens te gebruiken om

 • de video in discrediet te brengen,
 • de sprekers in de video afkraken
 • en andere mensen aanvallen die positieve reacties op de video geven.
 • en ze geven valse informatie over het onderwerp door, waarvan ze pretenderen dat het waar is.

Hun doel is niets anders dan de vrije meningsuiting te dwarsbomen en deze te terroriseren door de mensen kapot te schreeuwen die eerlijk en open hun gegevens en gevoelens aan het uitwisselen zijn. Met deze informatie hopen we je te waarschuwen voor dit fenomeen, zodat je ervan kunt leren, wanneer je op dit soort sites je commentaar levert en dit soort radicale of idiote reacties tegenkomt. Maar ook hoe je op een ethische wijze deze aanvallen parreert.

Wellicht dat YouTube geïnspireerd wordt om een functionaliteit in te bouwen die het eenvoudiger maakt om dit soort lieden te identificeren, personen die het systeem misbruiken en het minder betekenisvol maken..!

Maar hoe kun je nou de discussie herstellen?

Wanneer je hebt meegedaan aan een discussie over een specifieke video op YouTube of een andere discussiegroep, dan valt je waarschijnlijk het volgende op:

 • er wordt een video over een belangrijk nieuws-onderwerp ge-upload.
 • Grote groepen mensen vinden deze video, bekijken hem en discussiéren erover op een intelligente manier.
 • Nadat de video heel bekend geworden is, komen er een paar mensen ‘op het toneel’ die de inhoud van de video afkraken, de mensen die in de video voorkomen in een vals daglicht zetten, de reacties afkraken en ook nog eens valse informatie plaatsen.
 • Er is inmiddels verwarring gecreëerd en mede hierdoor wordt de discussie effectief de nek omgedraaid. Mensen ‘vertrekken’ uit de discussie om de niet aflatende lelijkheid van deze reacties te vermijden.

Maar hier wordt het juist interessant!

Want als je de profielen van deze mensen gaat natrekken, zul je vaak de volgende punten waarnemen:

 • Deze mensen gebruiken vaak splinternieuwe accounts
 • Zij hebben nog nergens anders activiteiten gehad online, dan de posts die ze plaatsen als reactie op deze video(‘s), posts die dus tot doel hebben om de discussie te verstoren van de video in kwestie.

Hoe kun je deze mensen identificeren en je mening kenbaar maken over de werkzijze die ze hanteren?

 1. Ga naar de video in kwestie
 2. Identificeer namen van accounts die er kennelijk op uit zijn om de discussie te verstoren rondom een speciale video of een aantal gelijke
 3. Je kunt deze namen makkelijk herkennen aan hun vele posts, waarin ze persoonlijk aanvallen doen, onjuiste informatie verspreiden die ze als waarheid kwalificeren en hun algemene ruzie-achtige gedrag.

Maar hoe kun je nu een controleren of een account een splinternieuw account is, dat slechts is gefabriceerd om discussies te ontregelen?

 • Bovenaan hun commentaren, vind je hun user-ID en een link.
 • Wanneer je op deze link klikt, zul je terechtkomen op hun gebruiksprofiel in bijv. YouTube.
 • Wanneer hun account nieuw is, geen video’s bevat, geen favourieten heeft, geen afspeellijst en weining meer heeft dan de verstorende posts over één enkel onderwerp, dan heb je er een gevonden..

En hoe ga je daar dan op reageren?

 • Je kunt een commentaar achterlaten op de profielpagina van de persoon in kwestie. Leg heel simpel en kalm de reële situatie uit; dat dit account volledig nieuw is en het kennelijk volledig focused op één onderwerp op een manier die je als verstorend kunt kwalificeren.
 • Dezelfde post die je dus achterlaat op deze persoons profielpagina, kopieer je en plaats je onder de video in kwestie, zodat iedereen het commentaar zal zien.

Het gaat er dus niet om, om iemands menig NIET te horen te krijgen, omdat iedereen natuurlijk vrij is om zijn mening te uiten, ongeacht hoe die ook luidt.  Maar waar het hier om gaat, is om situaties te markeren, waarin mensen speciaal voor deze discussie onder een bepaalde video, een account hebben geopend dat tot doel heeft om de discussie over deze discussie te ondermijnen.

Het doel van deze werkwijze.

Wie deze mensen zijn, freelance beroepscritici met teveel vrije tijd, of dat het betaalde ‘agenten’ zijn, dat doet eigenlijk niet zoveel ter zake. Het gaat erom dat je ze kunt herkennen en alszodanig met ze om leert gaan. En maak daarbij natuurlijk niet de fout dat je met een eerlijk persoon te maken hebt, die ook een eerlijke discussie wil voeren..!!

Wil je een voorbeeld van een dergelijke discussie zien. Op dit moment (begin Februari ’09) heeft ene meneer ‘waronterror9’ al vaak gepost op deze video d.m.v. zijn/haar splinternieuwe account.

Maar trek je eigen conclusies over de bedoelingen van deze persoon onder de video in kwestie.

Overigens zie je in deze video een presentatie van Scott Ritter, voormalig wapeninspecteur voor UNSCOM. (United Nations Special Commissions) Hij was de enige vooraanstaande persoon die, VOOR DE IRAK-OORLOG, zijn nek uitstak om te verklaren dat Irak geen massavernietigingswapens had. Hij werd op vele zenders geinterviewd om zijn verhaal te vertellen, maar werd als idioot versleten.

Het boek dat Ritter schreef over Iran als doel voor de Neocons in de VS.
Het boek dat Ritter schreef over Iran als doel voor de Neocons in de VS.

In deze presentatie vertelt hij over de kennelijke bedoelingen van bepaalde groepen om Iran de zwarte piet toe te schuiven inzake het kernprogramma.

Hij vertelt over de pogingen om Ahmadinejhad af te schilderen als medogeloze killer, doordat hij gezegd zou hebben dat hij Israël van de kaart zou vegen.

Volgens Ritter zijn de uitspraken van de Iraanse president volledig fout vertaald en vervolgens uit de context getrokken door oorlogszuchtige corporate media.

Meneer of mevrouw ‘Waronterror9’ meent Scott Ritter op de YouTube-site pedofiel te moeten uitmaken door met zg. bewijzen te dreigen die niet te zien zijn en vervolgens ook nooit tevoorschijn komen. Vervolgens ontspint zich de discussie volledig van de inhoud van het commentaar van Ritter vandaan.

Hier eerst de inhoudelijke presentatie, en HIER de lead, waar je dus de commentaren kunt bekijken. onder deze video op YouTube.

18 gedachten over “Gerotzooi met commentaar op YouTube!

 1. Kan het niet ook zo zijn dat mensen zo nu en dan op youtube, filmpjes kijken en dan ineens heel boos worden en willen reageren, dat dat niet kan en ze dan een account aanmaken om wel te kunnen reageren? Ik kom met enige regelmaat in aanraking met verschillende Amerikanen en ohwee.. kom niet aan hun land en pas op met commentaar over 9-11 (Alhoewel het gros nu wel aan het omslaan is.)Het is een heel ander “volk” om het zo maar even uit te drukken en als de president zegt dat een land binnenvallen goed is vind 90% van Amerika dat het goed is.
  Wordt er dan een filmpje populair, zitten er zo goed al zeker kijkers tussen die hardstikke bang worden (hun geloof in het grote machtige goede Amerika valt weg.) en gaan zodoende agressief reagaren of als ze mss. een iets hoger IQ hebben gaan ze bewust een topic verstoren dmv. bovenstaande technieken.
  Dit geldt overigens ook (in mindere mate) voor andere landen/continenten/culturen.)

  Veel artikelen hier vind ik erg interessant, vele ook erg overtuigend maar soms kan de achterdocht wat mij betreft ook wat te ver doorslaan. Zo ook met dit artikel. (Al kan ik het natuurlijk mis hebben en zit er idd. “iets” achter.)

 2. Ik bemerk dat dit fenomeen zich ook voordoet op bijvoorbeeld nujij.nl. Op het moment als 9-11 het onderwerp is dat komen er al heel snel debunkers op af. En deze overweldigen het public met inhoudloze informatie.

 3. @Ronald, exact weergegeven wat hier bedoeld wordt..! De reacties van die mensen slaat volledig nergens op, dient alleen maar om te verstoren en valse informatie te verspreiden. Het is heel bizar ook om mee te maken, zeker als jouw post wordt gewijzigd, vertraagd o.i.d.!!

 4. Ach, niets nieuws. Dit soort figuren komen al jaren op fora/forums. Ze zijn voor mij nu makkelijk te herkennen. Zo zit er op het niburuforum bijvoorbeeld ene “Pegasus”, 100% zeker dat dit zo iemand is. Ik kan er nog wel een paar noemen. Op de website fok.nl zitten er ook een aantal. “LD50” om er maar eentje te noemen.

 5. Ja hoor klopt helemaal, vooral op NuJij.nl zitten veel “debunkers”.
  Mijn account op NuJij.nl is dan ook verwijderd omdat ik waarschijnlijk de waarheid te hard neerzet. Inmiddels ben ik op een niveau dat discussie met dit soort angsthazen is gestaakt.
  Ik wil er geen energie in steken.

 6. Ik heb zelf nog geen problemen gehad op youtube maar ik heb wel berichten ontvangen van andere mensen die een paar problemen hadden met de tekst of dat ze het filmpje niet kunnen afspelen,vooral filmpjes die de waarheid laten zien.

 7. Hmmm, niet bepaald een reactie die ik verwacht had van ‘David Icke’. Ik heb overigens wel een beeld van de persoon achter de nickname ‘David Icke’.

  Heb je echt geen idee wat fruitvliegje bedoeld? Heb je uberhaupt wel de tijd genomen om het artikel te lezen?

 8. @ Guido, Uiteraard wordt ook internet misbruikt voor desinformatie.

  Ik vind het een prima initatief om het probleem nog een keer aan te snijden en (hulde) internetters meer handvaten aan te reiken om informatie van desinformatie te scheiden.

 9. wat, hulde, en nog eens hulde dus.

  Hoe onderscheid je internet-terroristen die vrije meningsuiting blokkeren van, anders-denkers en kritische denkers. Kwestie van voorlichten, opvoeden, wakker schudden. Niks mis mee.

 10. DIE HEB IK INDERDAAD OP MIJN ACCOUNT GEHAD IK BEN 42 LUISTER AL HET NIEUWS VAN ALEX JONES EN JASON BERMAS IK WERD AFGEKRAAKT DOOR NUFFFERISM EN KEEK OP ZIJN ACCOUNT TOTAAL ZWART ALS ZE NIET PRECIES WETEN WIE JE BENT DAGEN ZE JE UIT EN NUFFERISM IS WEG MAAR ER IS OOK EEN NIEUWE TRUC DIE COMPLIMENTEERD JE OP JE GOEDE ENGELS NOU WEET IK DAT DAT BARSLECHT MET MIJN ENGELS IS MAAR ZO PROBEREN ZE UIT TE VISSE WAAR JE VANDAAN KOMT EN ID MET NIEUWE ACCOUNTS ZONDER NAAM EN IK LUISTER VEEL OVER HET GESENCUURDE FEMA CAMP NIEUWS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.