Advertentie

Lezersbrief over Mobiele Telefonie (svp jouw reactie)


Beste lezer, ook ik ben geschrokken van de dingen die in het artikel staan over de gevaren van mobiele telefonie. Ik lees er al een tijdje over en weet dat elektromagnetische de gezondheid negatief kan beïnvloeden, om het eufemistisch uit te drukken.

Ik weet ook dat de Nederlandse overheid daar nog niet open over communiceert en te weinig (geen) onafhankelijk onderzoek naar doet. De mevrouw Marianne de Visser van de Gezondheidsraad was op het RTL4 Editie NL nieuws afgelopen maandag (6 april 2009) naar aanleiding van de 50 artsen die woensdag 8 april 2009 demonstreerden in Den Haag.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Deze lezersreactie vinden wij belangrijk genoeg om hem er even uit te lichten en bij NIEUWS te plaatsen. Voel je geroepen om een response te geven op de oproep van de opsteller van deze reactie, Joris Baas!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hier het verhaal van Marianne de Visser:

Mevrouw de Visser beweert nog steeds dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het gevaar van straling. We weten dat ze jokt. We weten ook dat ze bedoelt dat er geen wetenschappelijke consensus is. We weten ook dat die er nooit of niet op tijd komt, omdat de telecomindustrie z’n eigen of gesponsorde onderzoeken inlevert.

Kinderen zijn letterlijk het kind van de rekening..
Kinderen zijn te vaak ‘het kind van de rekening’..

We weten ook dat de overheid een enorm belang heeft met z’n licenties. Een gezondheidsraad dient naar mijn bescheiden mening de Nederlandse samenleving in te lichten over gezondheid. Dus ook als er slechts vermoedens zijn dat elektromagnetische straling niet goed voor je is.

Het bio-initiative report (http://www.bioinitiative.org/)heeft 2000 studies onder de loep genomen en concludeert dat het niet goed is. Dit is op z’n zachts gezegd een keihard vermoeden dat alle alarmbellen waard is.
Hier vind je bij de leads een aantal onderzoekendat vermoedens bevestigd en die liegen er niet om. HIER en HIER En zoek op cell phone en brain tumor en vindt 113 resultaten waarvan diverse met ernstige bevindingen.

Het zou mooi zijn wanneer cynici (zie HIER) dit soort onderzoeken eens proberen te weerleggen. Jan Willem Nienhuys is van mening dat 49 vage artsen in Nederland geen echt bewijs hebben voor schadelijkheid van straling. Ik zou zeggen, zoek dan een echte uitdaging; de wereld is groter dan Nederland:

– Weerleg eens de onderzoeken op Medpub van bijv. Khurana e.a. en ga verder met de andere 113. Sla wel de gesponsorden over)

– Weerleg de beweringen van mevrouw Cindy Sage van de Bio-initiative group in deze YouTube. (Kijk op 21:31 minuut)  “For childhood leukaemia which is a done deal: there is réally no more question: power line exposures, electromagnetic fields exposures cause childhood leukaemia, at least some part of it and maybe a very big part of it. We are looking at levels at 1 mili Gauss. We are not looking at a hundred and a thousand. And the current limit is 904 (m Gauss)” Cindy Sage

– Weerleg de onderzoeken op deze site: powerwatch.org.uk

– Of beter nog, wees eens cynisch over de Telecomindustrie; toon eens onomstotelijk aan dat electromagnetische straling geen gevaar vormt. Oók als je niet uitgaat van alleen de chemie; de mens als zak zout water (de basis van de huidige Nederlandse normen), maar van de mens als elektromagnetisch wezen Zie hier bij boekbespreking.

Terug naar Mevrouw de Visser.
De interviewer van mevrouw de Visser is journalist en weet dat je je even in moet lezen in een onderwerp. Dan kan je vragen stellen als:

 • Mevrouw de Visser, er zijn duizenden serieuze onafhankelijke wetenschappers en artsen die zeggen dat u een beetje jokt; zij constateren groot gevaar. Weet u zeker dat u echt nog nooit in u leven heeft gehoord over dergelijk onderzoek?
 • Weet u zeker dat, als er slechts een vermoeden rijst uit dergelijk onderzoek over schadelijke effecten, dat u ons dan echt helemaal niets te vertellen heeft?
 • Mevrouw de Visser, Het Europarlement werkt aan verlaging van de normen. Heeft u daar kennis van genomen?
 • Mevrouw de Visser, rechters in Israel draaien de bewijslast om; de telecomindustrie moet daar gaan bewijzen dat er geen gevaar voor de gezondheid is, wist u dat?
 • In Frankrijk worden zendmasten afgebroken op last van de rechter. Waarom eigenlijk?
 • Sommige grote bedrijven zoals BMW deden de DECT telefoon de deur uit, jammer toch, zo’n handig ding?
 • Is het waar dat de Nederlandse normen slechts zijn gebaseerd op thermische effecten?
 • Is het waar dat uw organisatie een van de weinige instanties in de wereld is die beweert dat er geen biologische effecten zijn van Elektromagnetische straling?
 • Wat is trouwens uw inhoudelijke reactie op hetgeen de demonstrerende artsen zeggen?

De interviewer weet dat. Hij heeft echter geen tijd. Geen tijd ter voorbereiding van deze vragen en slechts 20 seconden ter plekke om ze te vragen. Geen tijd gekregen en geen tijd genomen. Gefrustreerd of zelfs na dit item nog steeds geheel onwetend, komt hij thuis, beetje moe de laatste tijd. Last van hoofdpijn en het gevoel dat z’n hoofd nooit stil staat. Ach ja, drukke baan. ;-)

Kortom wij weten dus dat we het niet moeten hebben van de overheid en ook niet van de onafhankelijke journalist. Maar van wie dan wel?

Van onszelf. Begin klein, in het hier en nu zou ik zeggen. Zorg alleen dat je je eigen omgeving opruimt. Dat is al moeilijk genoeg. Maak, als je wilt de kring groter bij de volgende stap. Wordt niet boos, wordt niet angstig. Heb geduld en wees vastberaden.

Heel concreet:

 

Babyfoon op basis van DECT zou werkelijk VERBODEN MOETEN WORDEN!
Babyfoon op basis van DECT zou werkelijk VERBODEN MOETEN WORDEN!

Stap 1 eigen huis

Heb je kleine kinderen? Loop naar de kinderkamer, haal de stekker uit de babyfoon, kijk of er DECT op staat. Zoja, doe ‘m nooit meer in het stopcontact. Koop een DECT-vrije babyfoon. Zet de ouwe niet op marktplaats. Doe ‘m bij het chemisch afval.

Heb je een draadloze telefoon? Kijk of er DECT op staat. Zie boven.

Heb je een draadloze computerverbinding? Zet de wififunctie van je router uit. Google even hoe dat moet.

Zorg dat je slaapkamer vrij is van zenders (ook de wekkerradio)

Dit doe je voor jezelf en voor je omgeving. Je ruimt toch ook op thuis en in de openbare ruimte? Als je het al niet vanuit je zelf voelt, dan staat er in de grondwet dat we allemaal recht hebben op lichamelijke integriteit (art. 11). Respecteer dus ook de mensen om je heen. Huisgenoten, buren, buurtgenoten, collega’s etc. Dat betekent dat je ze dus niet belaagt met je zendapparatuur, zeker niet ‘s nachts. Een DECT-telefoon bijvoorbeeld zend 100 maal in een seconde 24 uur per dag een electromagnetische puls. Zo nodig dwars door een aantal dikke muren.

Stap 2 De buren
Hier komt het stukje “Dat is al moeilijk genoeg”. Ik heb zelf heel vriendelijke buren, we borrelen zelfs met elkaar. Het zijn weldenkende hoog opgeleide mensen, maar hebben zichzelf nog niet overtuigd van de risico’s van alle zendapparatuur in huis. Als ik dus mijn eigen omgeving schoon wil houden zal ik met hen in gesprek moeten. Op dit punt zit ik zelf momenteel. Daarvoor moet ik proberen in hun huid te kruipen; hoe denken ze wat beweegt ze, wat motiveert ze. Niet makkelijk. Ze geloven niet dat er gevaar dreigt. Ik besef dat anderen buren hebben die veel lastiger te benaderen zijn. Bovendien heb ik er maar 2. Voor het stralingsarm krijgen van een appartement moet je wellicht meer dan 10 buren benaderen! Maar elke stralingsvermindering telt.

Stap 3 school en werk
Hier wordt het nog lastiger. Wifinetwerken en DECT-systemen zijn alom vertegenwoordigd. Vooralsnog ben je een zeur als je hierover begint. Ouders aanspreken op het gevaar voor hun kinderen voelt als angst zaaien. Hoe gaan we dat aanpakken?

Stap 4 De buurt
En dan nog een stap verder; de zendmasten; Ik heb ook gewoon een mobiele telefoon en maak daar dus gebruik van. Maar van mij hoeft ie het niet te doen onderin een parkeergarage. Van de industrie wel. Dit gevecht ga ik nog even niet aan, maar respecteer alle mensen die aan bewustzijn werken op dit vlak. Er zijn vele actiegroepen.

Maar stel je eens voor…
Als we gaan denken vanuit mogelijkheid in plaats van cynische en angst. Vanuit plezier, en contact met elkaar. Stel dat we elkaar op de hoogte houden van onze acties van klein naar groot. Van Hier en nu naar verderop en later. (ooit van Keizen gehoord; doe kleine stappen voor groot resultaat?)

 • We kunnen een aparte trail beginnen. Guido is er ruimte voor een discussiegroep binnen Wanttoknow? Met bijv. een aparte linkenlijstje met rubrieken.
 • Zullen we een wedstrijdje doen wie er DECT telefoons heeft doen verdwijnen? Wie stelt een prijsje beschikbaar voor iemand met de eerste tien in zijn omgeving (ik sta op 1; m’n eigen telefoon; die van m’n schoonouders telt niet want dat is 100 km verderop).
 • Wie schrijft er over hoe zij, of hij, de buren heeft benaderd op een open, respectvolle, vriendelijke manier. Met succes, of zonder. Wat zijn de tips (geen tricks alsjeblieft)
 • Hoe benader je artsen, juristen, mensen uit de bouw, ondernemers, ambtenaren, wetenschappers? Hoe benader je angstige mensen, dominante mensen, snelle beslissers, zorgvuldige denkers? Wat te doen in crisissituaties? Wat te doen bij succes? Hoeveel energie moet je hierin willen steken?
 • Hoe help je de buren om hun buren te benaderen?
 • Wie schrijft de cursus ‘Een stralingsvrij blok in 1 jaar’
 • Wie heeft daarbij een bouwbioloog ingeschakeld? Helpt dat, of komt het er dan op neer dat je dan je huis gaat afschermen?
 • Wie heeft er met of zonder succes de school van de kinderen benaderd. Of de werknemer. Met welke argumenten, welke kanalen. Welke voorbeelden?

Ben benieuwd naar jullie resultaten.

13 gedachten over “Lezersbrief over Mobiele Telefonie (svp jouw reactie)

 1. Goed onderbouwd artikel, Joris! Mijn complimenten hiervoor… Moeilijk om een start te maken met het “sensibiliseren” van je omgeving… Heb in mijn eigen kringetje gemerkt dat men hier eigenlijk niet bij stil wil staan, eigenlijk niet over wil praten en/of wil weten, struisvogelpolitiek… Zolang de overheid niet met duidelijke richtlijnen komt, blijft de mens onwetend, we zijn en blijven (hopelijk niet lang meer) kuddedieren… Dus, erg belangrijk om bij de overheidsfunctionarissen aan de bel te blijven trekken, is volgens mij de enige manier om de mensen wakker te schudden en hopelijk is het dan niet te laat gezien de traag werkende molens van de staat! Zoals je al vermeldde, waarom is het buitenland al veel verder met het zich kritisch opstellen en het geven van adequate adviezen voor het gebruik van mobieltjes (zoals hier in Frankrijk waar ik woon)? Voor mezelf heb ik al de gewoonte ingesteld mijn mobieltje zoveel mogelijk uit te schakelen, hoef niet zo nodig 24u/dag bereikbaar te zijn… Probeer ook mijn omgeving hiervoor warm te maken… “Keizen” nietwaar?

 2. Dag Ellen,

  Dank voor je reactie.

  Heb je nog aanvullende informatie vanuit Frankrijk? Bijvoorbeeld concrete informatie over de op stopumts genoemde rechtzaken (en reacties daarop), opvallende positieve acties op scholen, gemeenten, hogere ambtenaren, meer bewustzijn onder artsen, verzekeraars, de grondwet? Alles wat gewone mensen zoals buren 😉 wakker zou kunnen schudden is interessant.

  Je mobieltje uit bij tijd en wijle is inderdaad een goede ‘Keizen’ tip, dankje.

 3. Beste mensen,
  Vanuit mijn achtergrond als Woonbioloog en om te voldoen aan de vraag, zijn wij ruim een half jaar geleden bezig geweest met het zoeken naar een bruikbare stralingsvrije DECT telefoon. De L4610 blijkt de oplossing te zijn. Dr. Wolfgang Maes, een autoriteit op het gebied van straling zegt het simpel, `zo moet het zijn`.

  Uiteraard hebben we gemeten op het moment dat we de oude DECT vervingen door de L4610. De waardes bij de oude gaven op de meter MAX aan. Dat is meer dan 10.000 μW/m2. En dat 24 uur per dag. De L4610 geeft in rust, als er niet gebeld wordt, een waarde van 0 μW/m2.!!!
  Tijdens het bellen slechts een waarde van 600 μW/m2.!!!

  De veiligheidswaarde binnen de SBM2008 is 0,1 – 10 μW/m2. Daarboven ontstaat kans op weefselbeschadiging.

  Straling hoor je niet, zie je niet, ruik je niet proef je niet en voel je niet. Daarin zit het gevaar. Het is alleen te meten.
  Wist u dat de straling van een DECT telefoon net zo hoog is als de straling van een UMTS mast, maar dan binnen in huis. En hij zend 24 uur per dag op hoog vermogen.

  Omdat wij steeds meer vanuit onze praktijk de vraag kregen waar ze te bestellen zijn, hebben wij besloten meerdere DUO-sets aan te schaffen om daarmee de hoge verzendkosten te besparen(normaal € 25,00).
  Voor iedereen die belangstelling heeft, u heeft al een DUO set met twee losse handsets voor € 119,95 excl. € 6,75 verzendkosten. U kunt ze via de email of telefonisch bij ons bestellen.

  Met vriendelijke groet,

  Richard Bruijne
  Prevent Care Woonbiologie
  http://www.prevent-care.eu woonbiologie@prevent-care.nl

 4. Oké Joris, ik ga hier achter aan… Heb me nog niet verdiept in dit soort zaken, beetje een contrast met de vaccinatieperikelen van de laatste tijd (weet ik nu bijna alles van)… Het beoogde resultaat komt echter op hetzelfde neer: een betere en gezonde wereld scheppen! Je hoort nog van me…

 5. ik had een dect-telefoon
  twee weken terug omgeruild voor eentje met draad
  de eerste met draad was stuk: de nr.”vijf” werkte niet
  de tweede met draad ging stuk: die wijzigde mijn telefoonboeknummers bij aktivering
  ik heb nu een derde…
  wat dit gaat worden weet ik niet
  dat zijn drie toestellen in de vuilbak:
  de dect,
  2 draadtelefoons

  ik denk dat de oplossing voor veel problemen terug goed degelijk en eenvoudig materiaal is,
  want nu is het gewoon allemaal brol die zo vlug mogelijk weer stuk moet gaan

  wat een verspilling

 6. Ben er even ingedoken, gekeken hoe ver Frankrijk staat in zijn bezorgdheid over stralingsrisico’s.. Inderdaad zijn er reeds diverse rechtzaken tegen masten in drukbevolkte wijken gewonnen, hoewel de providers binnenkort met een gezamelijk rapport komen om dit te weerleggen, té laat denk ik! Er is ook een grote groep kankerspecialisten die zich verenigd heeft en waarschuwt voor de gevolgen.. Duidelijke richtlijnen (door de overheid) ook voor een verstandig gebruik van mobieltjes.. Gelezen over die resolutie vorige week van het europees parlement waarin ze hun grote bezorgdheid uiten? Als ik nog meer te weten kom, laat ik het weten!

 7. Nu komt het weer heel dichtbij: in Israel verhinderde op 4 mei 2009 een telecombedrijf een uitzending van ene Dan Shilon over de negatieve gevolgen van mobiel bellen.

  Als dit bedrijf moeite heeft met de vrijheid van meningsuiting, hebben ze kennelijk zelf ook wat moeite met het geloven in hun product.

  http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/3631/isra%EBl%3B_industrie_verhindert_tv_programma_over_de_schadelijkheid_van_mobiele_telefonie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.