Advertentie

Het zorgstelsel en het willen weten


ziek_van_zorgHoe lang wordt al niet beweerd dat de kosten in de zorg omlaag moeten en dat de kwaliteit verbeterd moet worden? Tandarts Herman van Nouhuys heeft zijn huiswerk gedaan en een site in de lucht gebracht, die je laat zien waarom dat niet gebeurt. Een site die zicht geeft op hoe ministeries, pers en politici omgaan met kritiek en gevoelige informatie. Een site ook, die laat zien, dat er een taboe rust op het recht op vrijheid in de zorg en dat daardoor  effectievere financieringsvormen niet mogelijk zijn.

Herman van Nouhuys toont aan hoe de handen aan het bed worden gebonden en omgevormd tot handen aan de knip, waardoor  de zwakkeren als eerste het kind van de rekening zullen zijn. Alleen al je RECHT op vrijheid dwingt tot een beleid met minder geldverspilling. Hieronder een korte intro van Herman van Nouhuys, wiens passionele oproep we hier graag op de site plaatsen.

Herman van Nouhuys: “In 1973 heb ik tandartsexamen gedaan; ik wilde per se een vrij beroep. Nog tijdens mijn studie was ik politiek alert waar het de zorg betrof. En het vrije beroep staat en stond  in mijn beleving haaks op het belang van de politiek. Soevereiniteit versus machtsverwerving…! Ten einde mijn soevereiniteit niet prijs te geven heb ik, daar waar dat nodig was, aan de bel getrokken. Zo heb ik de ‘Stichting Onafhankelijke Hulpverlening’ opgericht in 1986 toen de Wet Tarieven Gezondheidszorg mij ging voorschrijven wat wel en niet geoorloofd was qua prijsstelling en qua tandheelkundige zorg..

Zo mocht je indertijd niet lager declareren en waren implantaten verboden. Omdat mij het woord letterlijk onthouden werd binnen de eigen belangenorganisatie de NMT, heb ik toen uiteindelijk een éigen beroepsorganisatie opgericht: de Associatie Nederlandse Tandartsen.Bij mijn afscheid als oprichter en voorzitter heeft de toen succesvolle ANT mij een spreekverbod willen opleggen in ruil voor een afvloeiingsregeling.. Maar in Kort Geding heeft de ANT toen bakzeil moeten halen!

De website ‘ZiekVanZorg.nl’ is dan nu logischerwijs mijn uitlaatklep geworden. Het is in de eerste plaats een platform en beslist geen partij of organisatie. Elk mens kan zich daar in spiegelen.  Het spoort aan om zelf een stap te zetten in plaats van af te wachten wat organisaties dan wel partijen met jou als mens voorhebben.” x

x

Het zorgstelsel en het willen weten..

2014 © Herman van Nouhuys

x

Tandarts Herman van Nouhuys
Tandarts Herman van Nouhuys

Wat doen we met wat we weten? We weten misschien meer dan ons lief is. Weet hebben van misstanden heeft naast het oproepen van verontwaardiging een verlammend effect als je er niets mee kunt. Want wat kun je doen tegen een Big Farma, tegen het monopolie van de zorgverzekeraar of tegen de onbetrouwbaarheid van de overheidsinstanties? Protesteren? Staken? De website ziekvanzorg.nl onderscheidt zich wat dat betreft van veel andere websites. Naast informatie over hoe het ‘geldzorgstelsel’ in elkaar steekt en waar dat uiteindelijk toe leidt, wordt de bezoeker ook uitgenodigd daar iets aan te doen. Een website zonder reclames en met alleen maar aandacht voor waarden.

Wat we wellicht liever niet willen weten maar wel moeten weten is dit: wij financieren met zijn allen de misstanden in de zorg en dus ook de gevolgen daarvan. Zoals hogere kosten, langere wachttijden, medische missers, meer armoede, meer rijkdom, meer controleurs en meer ziekten. We moeten geloven dat de politiek die misstanden kan oplossen. De politiek wil dat ook graag zo houden. We kunnen evenwel weten, dat de politiek dat niet eens wil, laat staan kan oplossen. Zodra we beseffen dat de politiek daar zelfs belang bij heeft dan weten we ook dat de oplossing alleen bij onszelf ligt.

Ik, Herman van Nouhuys, tandarts, ga u vertellen dat dat mogelijk is. De enige belemmering voor de oplossing zijn wij echter zelf. Er is geen ‘ander’ die ons méér dwars zit dan wij zelf. Dat heeft alles te maken met onze eigen politiek, onze dubbele moraal, onze halfslachtigheid, onze twijfels en ons hopen. Alleen als we echt zien wat zich afspeelt in de gezondheidszorg, zoals we een tsunami kunnen duiden wanneer de zee zich heel ver terugtrekt, pas dan zullen we en kunnen we moeiteloos in actie komen.

Er staan mij dus twee dingen te doen. Duidelijk maken dat ons huidige geldzorgstelsel meer en heviger problemen veroorzaakt dan gezondheid en besparingen en dat een noodzakelijke echte hervorming van dat stelsel begint met een eenvoudige persoonlijke daad.  Op mijn website Ziekvanzorg laat ik in drie stappen zien volgens welk mechanisme het zorgstelsel werkt voor de economie in het algemeen en niet voor de gezondheid in het bijzonder. De vierde stap is een stap die u zelf moet zetten. Zet u die niet dan financiert u uit vrije wil het bestaande geldzorgstelsel. ziekvanzorg.nl/start/

Mijn columns op de website (meer dan 150) ziekvanzorg.nl/de-columns drukken de stand van zaken uit in allerlei toonaarden vanuit diverse gezichtspunten. Speels, filosofisch of poëtisch. De artikelen die opgenomen zijn in het Archief ziekvanzorg.nl/archief verwijzen naar andere organisatievormen in de zorg en hoe overheid en politiek omgaan met lastige feiten. Ook de rol die de media hierbij spelen krijgt aandacht. Het is dan niet moeilijk om te weten dat de politiek andere belangen heeft dan uw gezondheid.

Tot slot vraag ik uw aandacht voor iets waar u wellicht weinig waarde aan toekent: uw stem. Dat is feitelijk alleen het geval wanneer u uw stem uitbrengt bij verkiezingen. In dat geval geeft u uw stem weg. U geeft dan uw kracht weg in ruil voor de macht in handen van een ander. Geeft u uw stem aan een waarde, die boven uw eigen belang uitsteekt, dan stijgt u zelf ook in waarde. Alleen  dat al is goed voor uw geestelijke en dus ook lichamelijke gezondheid.

Alle conflict in de wereld is niet waar een meerderheid aan mensen op uit is. Ze wordt er in meegesleept uit onwetendheid door een hele kleine minderheid aan machthebbers. Ik ben blij als u dit echt wil weten, want dan weet u ook wat te doen.

Herman van Nouhuys

* * *

12 gedachten over “Het zorgstelsel en het willen weten

 1. Helemaal mee eens. Ik werk sinds 1977 in de zorg. Heb alleen maar afbraak gezien sindsdien. 2002 van ellende en moe van verzet, maar zelfstandig begonnen en nooit meer ziek geweest. Nu wordt dat ook onmogelijk per 2015.

  1. H.Meinsma, De afbraak in de zorg en de toenemende macht van de commercie (zorgverzekeraars) en natuurlijk de medische industrie maken mij steeds rebelser. Maar wat bedoel je met: “2002 van ellende en moe van verzet, maar zelfstandig begonnen en nooit meer ziek geweest. Nu wordt dat ook onmogelijk per 2015” ?

 2. Dankjewel Herman, dat je zo helder verwoordt dat iedereen zelf een politiek belang voelt bij het doorgaan met het oude.

  Maar wat er ‘gaande is in de zorg’ is nog eenvoudiger dan wat je zegt.

  Ben je bereid om het laatste stapje dieper te gaan?

  Het is zo simpel. En iedereen WEET het nu, kan er dus ook niet meer aan ontsnappen.

  Geld is niets, geld kost niets. Iedereen weet dit nu.

  Alle zorg die we nodig hebben, IS er al…. anders zouden we er ook geen toegang toe kunnen hebben via geld. Wat er niet is, daar kan je ook niet voor betalen.

  Maar het is er allemaal WEL.

  Alleen ‘geld’ werkt nog steeds tegen ons, in plaats van voor ons.

  Terwijl geld niets is, gewoon een getal in een spreadsheet, en dus ook niets kost.

  ZorgVerzekeraars dienen simpelweg direct op te lossen, het geld dat we nodig hebben dient direct via die grote spreadsheet naar ons toe te komen. Kost niets, helemaal niets.

  Equi Place werkt zo als, dus iedere bank en iedere zorgverzekeraar kan het zo kopieren: http://equi-place.net

  Daar niet voor gaan (simpelweg de getallen in die spreadsheet voor elkaar beschikbaar laten komen),

  betekent dat mensen elkaar nog steeds willen belasten…. precies.. ieders eigen totaal niet meer te verbergen politieke belang..

  de ander nog steeds willen belasten……….

  http://opstandbegeleiding.wordpress.com/2014/09/18/keihard-lachen-om-zorgtoeslag/

 3. Herken ik! Het Systeem is slechts een systeem, maar dan wel hard-nekkig. Dat gezegd hebbend mijn ervaring daarmee: bijna 9 maanden na mijn allereerste verblijf van 1 week en daarvoor en daarna bezoeken aan het ziekenhuis werd ik geconfronteerd met de rekening van het ziekenhuis. Ik moet 30% van alle kosten zelff betalen. (Ik zou, na 50 jaar volledig verzekerd te zijn geweest, in 2012 mijn basisverzekering veranderd hebben. Alleen gecontracteerde ziekenhuizen zijn 100% verzekerd.) Nu ligt een gecontracteerd ziekenhuis 40 km ver.
  Op 31 december 2013 werd ik om 5 uur gebeld door de huisarts. Hij vermoedde dat het noodzakelijk was om snel een internist in te schakelen. Op 3 januari was ik daar dus. Niemand informeerde mij over het feit dat ik 30% zelf voor mijn rekening moest nemen. Dringend? De zorgverzekeraar zal zich buigen over de klachten die ingediend zijn. Wij allemaal stemmen kennelijk in met een zeer ingewikkeld systeem waar de zorgvrager bijna altijd de dupe van wordt. Zelf heb ik mijn hele leven in de zorg gewerkt, als verpleegkundige en als docent verpleegkunde aan de HAN. Ik heb de veranderingen gezien en de complexiteit die daarmee gepaard gaat. Goed verzekerd zijn gaf mij rust om andere dingen te doen. Nu moet ik elk jaar zeer goed kijken wat mijn verzekering verandert. En… Wat je niet weet, zie je niet op de polis! Zo werkt ons brein nou eenmaal.
  Ik weet hiet of u hier iets mee kan. Soms zou je mensen willen duidelijk maken wat ONZE systemen allemaal met ons doen?
  Met groet,
  Teréz.

  1. Het belangrijkste voor een mens is als het gaat om zorg:
   heb ik te maken met een dokter die zijn vak verstaat en met mij begaan is en kan ik de daaraan verbonden kosten opbrengen.
   Als we beseffen dat we nu met elkaar het hele zorgsysteem (blijkbaar) kunnen betalen, dus zowel de zorg als het systeem dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat dat systeem het helemaal onbetaalbaar voor u maakt. Er zal dus een geheel andere organisatievorm van de financiering van zorg moeten komen, een vorm die de zorg vorop stelt en niet het systeem. zie bijvoorbeeld http://www.ziekvanzorg.nl/wp-content/uploads/columns/onze-gezondheidszorgorganisatie-in-een-draaikolk-hupkes-1981.pdf en een vorm die bij wet verboden was en dus moets stoppen http://www.ziekvanzorg.nl/wp-content/uploads/columns/wtg-folder-2.pdf syhsteem

  1. Op dit moment wordt er gekeken naar de mogelijkheid van een proefproces.
   Iemand zonder middelen en geen eigen woonadres heeft, die geen uitkeringen wil maar ook geen zorgpremie wenst te betalen laat het er op aankomen. Een kale kiker kun je niet plukken. Wat zal de macht gaan doen? Gevangenisstraf?

   Overigens adviseer ik niemend om geen premie te betalen. Eerst opkomen voor dat recht.
   Meer dan 100000 mensen worden voor opportunistische politici interessant om daar een issue van te maken.

 4. Vroeger was ik particulier verzekerd via het IAK van Philips. Nooit problemen en stukken goedkoper dan de huidige. De overhead bij al die instanties is thans veel te hoog en daar zijn we de dupe van.Daar moet worden ingegrepen! De goedgekeurde tabellen voor het indienden van de declaraties in die doelgroepen, verrijken de instanties! Verzekeraars potten het geld onnodig op en “de premie betaler staat machteloos”.Al die ondoorzichtige afspraken met de instanties maakt je argwanend. Elke dokter, specialist of ziekenhuis moet voor iedereen toegankelijk zijn. Verzekeringsbedrijven zonder vaak “goede medische onderbouwing maken die, in eigen belang, absurde afspraken. De politiek moet hier hard ingrijpen en zo niet dan “wordt geld erg belangrijk”om geholpen te worden. De nota’s die we de laatste weken via de media te zien kregen voor lullige medische ingrepen, staven het boven vermelde! Geen enkele politieke partij maakt hier een heikel punt van?? Wie o Wie???

  1. Veranderingen zullen nooit van ‘boven’ komen. Voor ‘boven’ staat het belang van macht en geld. De wetgever werkt samen met de geldgever (bank en verzekeraar).
   De politiek wil en kan niet ingrijpen, omdat ze zelf in dat schuitje ziten.
   Alleen het herstel van het recht om je al of niet tegen ziektekosten te verzekeren ondergraaft de macht van dit politiek georganiseerde geldwezen. Dit wezen moet dan op zijn tellen passen om te vorkomen dat men gebruik maakt van dat recht. Zonder dat recht kunnen ze zich beperken tot het tellen van hun centen.
   Niemand zal u redden wanneer u niet het belang in ziet zelf eerst een stap te zetten.

 5. Naar mijn bescheiden mening, heeft alle discussie weinig zin, we moeten terug/vooruit naar een modern neo sociaal denken/stelsel.
  Uiteindelijk leven we in 2014, en in een moderne samenleving moeten de eerste levens behoefte, en confort verzorging op basis van Nuts bedrijven plaats vinden, winst bejag in deze samenleving zone is uit de boze, niets met communisme of socialisme van uitstaan, gezond verstand, zo hoord het in een moderne samenleving, dan kom je tot een ontspannen prestatie samenleving, er zijn dan natuurlijk nog wel wat andere dingetjes te regelen, in overleg en per referendum.

 6. ik zou nu een zeldzame vorm hebben van suikerziekte LADA , ik kan er op alternatieve wijze helemaal van afkomen ,maar via de zorgverzekering krijg ik hier geen steun dus er zelf voor sparen. en dan te weten dat men zogenaamd beter met zorggeld wilt gaan.
  Je krijgt alleen hulp als je uitgedokterd bent en aan de insuline moet!!! Ik wil wel proberen om via brieven en ect de zorgverzekeraar wakker te krijgen.
  Gr FCH Weber

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.