Advertentie

Gedachten bij de ‘smart’-phone zombie-mens…


Gedachten bij de ‘smart’-phone zombie-mens…

2019 © WantToKnow.nl/be

x

Deze video zal je te denken geven. En wellicht wakker maken en bewuster laten kijken naar je gedrag met de oh-zo-slimme smartphones. De vraag is, wanneer we het toch over ‘smart’ hebben.. ‘Voor wie is dit slim’?’ Want gebeurt het jou ook niet regelmatig, dat je bijna omver gelopen wordt door zo’n smartphone-zombie.. Een mens die niet of nauwelijks ‘aanwezig’ is en bijna door je heen kijkt, als ze je al zien..?! We kwamen deze video tegen, die we dus maar snel in dit artikel plaatsten. Mocht je niet goed zijn in het Engels, dan hebben we het vertaalde transcript, ónder de video geplaatst..

Gewoon dus even pas-op-de-plaats met die verschrikkelijke apparaten, die je CONTINUE in hun greep hebben. En dan nog vaak gedragen worden OP het lichaam. In broekzakken door veel mannen (HIER) of zelfs -door veel vrouwen- op hun borst in hun BH of truitje. Wanneer je een verhaal/film zou maken met dit thema, zouden veel mensen ongetwijfeld roepen: ‘Tja, een leuke film, maar zóóó onwaarschijnlijk; zoiets gebeurt toch nooit joh!’

*** TRANSCRIPT VERTAALD ***

“De tycoons van de sociale media moeten ophouden met te doen alsof ze vriendelijke nerd-goden zijn, die een betere wereld aan het bouwen zijn. Geef toe dat het gewoon tabakstelers in t-shirts zijn, die een verslavend product aan kinderen verkopen. Want, laten we eerlijk zijn, je ‘likes’ controleren is het nieuwe roken… Philip Morris wilde alleen maar je longen, de AppStore wil je ziel,’.

Er zijn twee miljard mensen, meer dan twee miljard mensen op Facebook. Dat is meer dan het aantal, het aantal volgelingen van het christendom. Mensen controleren hun telefoons 150 keer (!!) per dag. Het milenium publiek. En dus, als je erover nadenkt, is het vanaf het moment dat je wakker wordt, alsof je in deze omgeving wordt geplugd. En de gedachten beginnen in je hoofd te stromen, ontworpen door een paar technologiebedrijven.

Steve Jobs heeft met de iPhone een revolutie teweeggebracht in de hele wereld. En hij liet zijn kinderen dit apparaat NOOIT gebruiken. Omdat hij niet wilde dat ze afhankelijk zouden raken van technologie…

Wat we hebben gemeten, is dat de gemiddelde persoon zijn telefoon elke 15 minuten of minder controleert. En de helft van de tijd dat ze hun telefoon controleren, is er geen alarm, geen melding. Het komt uit hun hoofd en dat vertelt hen dat: ‘Goh, ik heb al een tijdje niet meer ingecheckt op Facebook, ik heb al een tijdje niet meer gecheckt op deze Twitter feed. Ik vraag me af of iemand commentaar heeft gegeven op mijn Instagram-post.’. Dat gevoel genereert dan cortisol en dat begint je angstig te maken en uiteindelijk is het je doel, om van die angst af te komen, dus check je even je telefoon..!

En blijkbaar voelen we ons gestresst, wanneer we niet op onze telefoon kunnen kijken, of wanneer onze batterij bijna leeg is. Waarschijnlijk ken je dat gevoel..? Er is een onderzoek gedaan in Australië, onder 3.000 mensen onder 30 jaar. Daaruit bleek, dat negen van de tien ondervraagden, toegeven deze bezorgdheid voelen, als hun telefoonbatterij aan het leegraken is.

Steve Jobs heeft met de iPhone een revolutie teweeggebracht in de hele wereld. En hij laat zijn kinderen hem nooit gebruiken. Omdat hij niet wilde dat ze afhankelijk waren van technologie.

Op dit moment krijgt een baby al zijn eerste laptop. Dat is zacht en ‘knuffelend’ en maakt geluid. Op dit moment wordt er een kind online geboren en wordt het beoordeeld en geretweet.

De hypergenerationele segregatie van onze tijd is bizar ongezond en historisch ongekend. Je hebt het natuurlijk ook gezien, dat mensen aan een tafel in een restaurant, niet met elkaar praten omdat ze hun Facebook en Instagram en Twitter en SMS’en gebruiken. En dit is ook zo; want ze zitten aan tafel en kennen elkaar niet eens. In huis kunnen ze niet eens met elkaar praten. En de druk die op ons rust, om ‘net als iedereen te zijn’, is zó groot, dat iedereen probeert te leven als zijn of haar innerlijke realiteitsshow.

Er is een cultuur die we niet meer genoeg gemeen hebben. En dat komt omdat het internet, dat de wereld zou moeten verenigen, te bedreven is geworden in het bedienen van gepersonaliseerde inhoud. Weet je wat ik vanochtend op Yahoo’s voorpagina zag? Nee, dat doe je niet! Omdat de mijne niet hetzelfde is als de jouwe! Mensen krijgen nu nieuwsfeeds, die gewoon aangepaste verhalen terug spugen op basis van wat we in het verleden hebben aangeklikt.

We zijn goede consumenten, maar nauwelijks producenten. We kopen wat we ons niet kunnen veroorloven, met geld dat we niet hebben, om indruk te maken op mensen die we niet eens kennen of mogen. We proberen te zijn zoals iedereen. GA VAN FACEBOOK en richt je gezicht op en in een boek..!

Je beseft het niet, maar je wordt geprogrammeerd. Het was wellicht onbedoeld, maar nu moet jij beslissen hoeveel je bereid bent op te geven, hoeveel van je intellectuele onafhankelijkheid.

Op dit moment zijn tieners bezig met het photoshoppen van hun egoïsme, want als samenleving vertellen we hen, dat ze niet goed genoeg zijn. Op dit moment moedigen beïnvloeders narcisme aan, zonder de breedte en diepte van hun impact op hun publiek te onderkennen. Op dit moment zijn er 40.000 toeschouwers in een Olympische voetbalarena die een competitie eSports bekijken. Want dat is voor deze generatie een voetbalwedstrijd..!

Er is altijd dit verhaal. dat technologie neutraal is en dat het aan ons is om te kiezen, hoé we het gebruiken. Maar dat is gewoon niet waar. Dus de technologie is niet neutraal? Nee, deze is niet neutraal. Ze willen dat je het op een bepaalde manier en voor langere tijd gebruikt. Want zo verdienen ze hun geld.

Je beseft het niet, maar je wordt geprogrammeerd. Het was wellicht onbedoeld, maar nu moet jij beslissen hoeveel je bereid bent op te geven, hoeveel van je intellectuele onafhankelijkheid. Als je het beest voedt, zal dat beest je vernietigen, wanneer je het probeert terug te duwen. We hebben een kans om het te controleren, te beteugelen. En het is een punt in de tijd,  waar mensen korte metten moeten maken, met sommige van deze tools en de dingen waar je op bent gaan vertrouwen als normaal. Zoals de korte-termijn dopamine-gedreven feedback-loops, die we hebben gecreëerd, want ze vernietigen de werking van de samenleving.

Geen burgerlijk gesprekken meer, geen samenwerking. Maar misinformatie, miss-waarheid en dit is niet alleen een Amerikaans probleem. Dit gaat niet over Russische infiltratie, dit is een wereldwijd probleem. En ik daag iedereen uit om te proberen eens een week zonder sociale media te leven. Laat jouw telefoon en de sociale media je niet controleren.

 

8 gedachten over “Gedachten bij de ‘smart’-phone zombie-mens…

 1. Klopt dat veel mensen op hun mobieltjes kijken. Maar dat is echt niet bij iedereen zo.
  Zelf zie ik ( werk bij één van de grootste webshop winkels) dat er steeds meer spellen worden verkocht. Je ziet dat steeds meer mensen samen met familie, vrienden, kennissen bij elkaar gezellig aan tafel een spel gaan spelen. En kijk maar eens bij de grotere webshops hoeveel nieuwe gezelschapsspelen erbij zijn gekomen. Er zitten ook echt hele leuke spellen tussen.
  Mensen willen weer gezellig bij elkaar zitten, zonder de mobieltjes erbij.
  Het is niet alleen mobiel maar je kan ook veel andere leuke dingen doen, en als je dan weer je mobiel pakt is prima. Het is en blijft toch een communicatie middel.

  1. ‘Het is en blijft NAAR MIJN IDEE toch een communicatie-middel’.. Je zult verbaasd staan Merel over de essentiéle ontwikkeling ACHTER jouw ‘communicatiemiddel’..!!

  2. Steeds meer mensen zie je zombie worden wanneer je rond je kijkt want velen lopen hele dagen op hun mobieltje te kijken en verder vinden ze politiek of andere zaken die bepalend zijn voor ieders leven niet interessant genoeg om hun aandacht op te vestigen.
   Wie oplet kan het gewoon zien gebeuren dat mensen kwa denken achteruit gaan en liever aandacht aan virtuele spelletjes (beelden) geeft dan aan de harde en niet altijd leuke realiteit.
   De domheid straalt er bij velen tegenwoordig gewoon vanaf en het ergste is dat ze meestal zelf daar geen erg in hebben en wanneer iemand er commentaar op geeft dan is hij of zij de boosdoener vaak met ruzie als gevolg.Waar is de mobiele telefoon goed voor?
   Je kunt filmpjes opnemen wanneer meerdere mensen een enkeling in elkaar trapt,je hoeft niets meer te weten want je kunt alles makkelijk opzoeken met je mobieltje enz.
   Gebruik gewoon een mobieltje waar hij in eerste instantie voor ontworpen is namelijk bellen en gebeld worden punt.Wanneer kinderen filmpjes maken waarop te zien is dat een groep een enkeling in elkaar trapt is daar niets stoers aan,maar het laat wel zien dat zij die de enkeling in elkaar trappen totaal respectloos zijn en geen opvoeding hebben genoten.
   Wanneer ouderen met kinderen liever hun kind wegsturen met geld of een mobieltje geven zodat ze zich ervan verzekeren dat ze dan zelf rust krijgen omdat hun kind op straat leeft of constant op de mobiele telefoon bezig is dan is dat hetzelfde als GEEN opvoeding geven en ontlopen van je verantwoordelijkheden met als gevolg dat je kinderen slecht op de toekomst zijn voorbereid.Nou kwam ikzelf afgelopen week ook weer iets tegen waarvan ik niet eens meer verwonderd sta te kijken maar eerder al verwacht.
   Sinds 2000 heb ik al honden gehad en meestal laat ik ze sinds toen ook al vier keer per dag uit waarbij ik vaak dezelfde route loop en ooit heeft dat problemen opgeleverd tot afgelopen week.Voor een school loopt er een weggetje wat ik vaak neem om terug naar huis te lopen en dat was van de week ook de bedoeling maar een moeder haalde haar kind op bij de school aan de overzijde van dat weggetje en zij fietste ten eerste al net als haar kind op het voetpad vervolgens zag dat kind waarschijnlijk mij met de hond lopen aan de andere zijde van dat weggetje (dus niet kort bij of voor de school) en zij gooide haar fietsje neer en kwam hard naar mij met de hond toegelopen en moeder deed helemaal niets.Ik pakte mijn hond nog korter bij mij (hij is altijd aangelijnd in de bebouwde kom) en ik riep naar de moeder of zij haar kind tegen wilde houden om te voorkomen dat er problemen zouden ontstaan.Ik schrok van het antwoord van die moeder,want ze zei dit is hier een school hoor dus neem liever een andere route wanneer je hond vals is.Daarop zei ik dat mijn hond niet vals is en kan schrikken van het kind wanneer zij hard gelopen naar hem toe komt en dan zou hij kunnen bijten van schrik.Vervolgens ging er nog meer over en weer en toen zei ik kinderen maken is niet moeilijk maar kennelijk opvoeden wel want als je je kind zou opvoeden dan zou je haar leren dat niet elke hond een knuffel is en dat zij niet zomaar naar elke hond kan rennen omdat je simpel niet weet hoe dat dier reageert.Vervolgens fietsten moeder en kind weg.Kinderen wordt kennelijk niet meer geleerd om gevaar te herkennen en hoe te reageren en net als eerder genoemde voorbeelden is dat in mijn zienswijze een tekort aan of helemaal geen opvoeding.Zo wordt het gevaar van de mobieletelefoons ook onderschat net zoals dat voor heel veel andere zaken ook geldt en dat zal ertoe leiden dat kinderen die wel opgevoed worden steeds vaker in aanvaring met hen die niet opgevoed worden zullen komen omdat pappie en mammie te gemakzuchtig zijn en alleen aan hun eigen luxe en comfort denken waarbij ze het opvoeden maar overslaan of alleen aan scholen overlaten.

 2. Beste Guido

  Ik sta nergens verbaasd over. De ontwikkeling zal hiermee te maken hebben dat data opgeslagen wordt, via kunstmatige intelligentie een profiel van je wordt gemaakt met daaraan gerelateerde commerciele aanbiedingen. Het liefst willen ze dat je 24 uur per dag op de mobiel kijkt,
  Straks gaat alles via de mobiel, je betalingen, je communicatie, je gezondheid, allerlei apps die je het leven makkelijk maken.
  Maar je hebt zelf de regie om er gebruik van te maken.
  Je kan je telefoon ook gewoon weg leggen op de momenten dat je vrij bent.
  Het is niet alleen kommer en kwel, dankzij de mobiel zijn veel dingen ook gemakkelijker geworden.
  En je hoeft ook niet aan alles mee te doen.

 3. Beste lezer,
  Ik reageer niet veel op wat dan ook maar heb nu de behoefte om eens wat te zeggen. Ik ben in 2011 gestopt om tv te kijken en kranten te lezen. Door ziekte en zorgen voor anderen ben ik een soort van kluizenaar geworden waar ik eigenlijk een jaar pas uit ben. Heb wel internet gehad al die tijd, maar geen nieuws gevolgd. Zag weleens tv bij anderen (als dat kreng aanstaat, gaat je aandacht er automatisch naartoe) en dacht dan bij mezelf dat er niets was veranderd, zelfde problemen, zelfde gezeur, zelfde mensen.

  Nu ik weer ‘buiten’ kom, herken ik de wereld zoals die nu is, niet. De eerste keer dat ik een stel zag wandelen met hun baby in een kinderwagen. Pa liep voorop met zijn telefoon voor zijn gezicht, terwijl Ma hetzelfde deed achter de kinderwagen, was ik verbijstert. De mensen waar ik mee was vertelde me lachend dat dat helemaal normaal was. Ik kon er met mijn hoofd niet bij, maar ja. Dan een ritje met de auto met iemand van in de twintig en de paniek toen de navigatie het niet meer deed. Mijn suggestie was om het even te vragen aan iemand daar in de buurt. Dat was het meest belachelijke wat ze ooit had gehoord…

  Wat er ook aan de hand is in deze wereld weet ik niet, maar ik voel me een buitenaardse die in de hel is gegooid als ik in een ‘vreemde’ omgeving ben. Terwijl de mensen die ik om me heen heb in mijn dagelijks leven gewoon goeie lieve mensen zijn. Moet het toch gewoon aan het ‘systeem’ waarin we leven liggen denk ik zo.

 4. Ik heb (nog) een oude neukia en dat is voor mij méér dan voldoende en ik wil geen smartfoon!
  Eerder bedacht ik mij dat van alle mensen met zo’n ding er heel veel zijn met een internetverbinding en hoe kàn het dan zijn dat er maar zoo weinig mensen echt geïnformeerd zijn? Terwijl je de hele wereld qua kennis onder bereik hebt. Het moet toch zijn omdat met niet geïnteresseerd is wat en hoe het in elkaar zit maar de oppervlakkige rotzooi vreet.
  Dan even over verplichte vaccinatie. Schijnbaar is er ook een plan om niet alleen zuigelingen maar ook volwassenen opnieuw vol te douwen met troep. IK DOE NIET MEE! Maar wanneer het contante geld wordt afgeschaft kan het ook zomaar zijn dat dan je mobiel wordt geblokkeerd of zelfs je bankrekening om zo een pressiemiddel te hebben. 5G, mobieltjes, vaccinaties en geld, dus toegang tot levensmiddelen, zijn dadelijk allemaal gekoppeld.
  In zo’n wereld wil ik niet leven!

  1. robvdz
   https://nos.nl/artikel/2291432-kabinet-wil-contante-betalingen-boven-3000-euro-verbieden.html
   Eerder kwamen de uienhandelaren al in opspraak omdat zij in bepaalde landen met cash werken en betalen en dat mocht ook al niet.Ze kunnen het briefje van € 500,- wel uit de roulatie halen maar dat zal geen zoden aan de dijk zetten omdat mensen dan overstappen op bv briefjes van € 200,- of € 100,- en daarom vrees ik dat dit een stap is naar volledig cashvrij zodat iedereen gecontroleerd kan worden.Vergeet ook niet dat bepaalde winkels al eerder geen briefjes van € 100,- of meer aannamen zelfs toen er nog geen sprake was van witwassen en tevens zagen we ook minder cashbalies terwijl pinbalies sterk toenamen wat aangeeft dat ze toen al van cash af wilden.Ook is een veel gebruikte smoes dat cashgeld zou zorgen voor overvallen,maar als je aan de meeste winkeliers vraagt hoevaak hij/zij dan is overvallen krijg je toch vaak het antwoord dat het nog nooit is gebeurd.
   Vreemd is ook dat mensen financieel uitgekleed worden door de overheid zelf wat naar mijn mening een veel grotere aanleiding kan zijn voor overvallen omdat mensen toch willen eten,maar daar hoor je niemand over.Wanneer de overheden zorgen dat niemand in armoede moet leven dan zal men minder snel de neiging hebben om te stelen of overvallen te plegen lijkt mij.Ook hier is mijn mening dat de overheden zelf problemen veroorzaken om een doel te bereiken namelijk een cashvrije en daarmee controleerbare financiële wereld die dan nog alleen uit cijfertjes in computers zal bestaan,en tot overmaat van ramp schakelt de overheid criminelen in die juist witwassen hebben mogelijk gemaakt namelijk de banken terwijl dat niet de aangewezen instanties behoren te zijn omdat we daarvoor bv de FIOD hebben,banken zijn bedoeld om iets in bewaring te geven maar niet om een controlerende functie te vervullen terwijl ze notabene bewezen zelf niet deugen.Wel geef je ze op deze manier macht en dat is waar ze op uit zijn en de meesten werken omdat het zo makkelijk is gewoon mee aan een toekomst die er niet rooskleurig uit zal zien maar gewoon een dictatuur zal zijn.

 5. https://nos.nl/artikel/2313247-publieke-omroep-krijgt-gevraagde-miljoenen-voor-songfestival.html
  Wanneer de omroepen als gewone bedrijven worden gezien dan zouden zij in staat moeten zijn om zelf voor hun financiën te zorgen zoals dat ook gangbaar is voor elk ander bedrijf.
  Dan kan een minister wel zeggen dat het kabinet geen EXTRA geld uittrekt omdat er een speciaal potje gereserveerd zou zijn maar dat is gewoon een drogreden en niet meer dan dat.
  Hadden ze niet beter dat potje gereserveerd voor armoede bestrijding want dan zou dat ook geen EXTRA kosten met zich mee brengen lijkt mij of is dat dan alleen maar toepasbaar voor omroepen die hun medewerkers/sters toch al teveel betalen gezien hun prestaties?
  Toeslagen werden bewust door de belastingdienst stopgezet en mensen van fraude beschuldigd terwijl de meesten zich daar niet aan schuldig hebben gemaakt maar wel als criminelen werden weggezet,daarom lijkt het mij dat de prioriteiten totaal verkeerd zijn wanneer er geld gaat naar publieke omroepen gaat die vaak alleen maar reklame en programma’s op de buis brengen die het kijken niet waard zijn en een totaal verkeerde indruk achter laten van waar Nederland voor staat.Zo hadden we eerder de gay parade waarbij dwazen aan kettingen over de grond kropen wat uitgebreid in beeld werd gebracht waardoor de indruk ontstaan kan zijn dat dit in Nederland de gangbare manier van leven is terwijl dat natuurlijk niet zo is omdat Nederland meer gezinnen bevat die gewoon uit man/vrouw en kinderen bestaan.Ook programma’s waar dronken mensen te zien zijn waarbij de dames zich door gelijk wie laten wippen of door teveel drank nuttigen in beeld over hun nek gaan is geen reclame voor Nederland en doet afbraak aan zowat alles waar Nederland wel voor staat.Dergelijke invloeden zien we de laatste jaren ook bij het Eurovisie songfestival toenemen want velen kunnen niet eens zingen maar door vooral uitbundig hun dwaasheden in beeld te brengen proberen ze er nog iets van te maken.Teveel is gewoon politiek getint en heeft niets meer met zang te maken maar het laat wel een vernietigend beeld van Nederland achter en daarom ben ik van mening dat het geld beter besteed zou moeten worden aan bv de zorg,armoede bestrijding,bouwbedrijven die door de overheden in de problemen worden gebracht,of boeren die het door overheidsbeleid moeilijk hebben.Laat die omroepen eerst maar fatsoenlijke tv leren maken maar ga niet de afbraak van waarden en normen sponsoren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.