Advertentie

Pieter Lakeman dient AFM voor te laten gaan..


x

Pieter Lakeman dient AFM voor te laten gaan..

2012 WantToKnow.nl

x

Pieter Lakeman van ‘SOBI’. De ‘Stichting Onderzoek BedrijfsInformatie’.

Het ziet er, ná de DSB-affaire, naar uit, dat Pieter Lakeman met zijn stichting SOBI, onieuw de AFM, de autoriteit financiële markten, té snel af is geweest in zijn onnavolgbare strijd tegen de uitwassen van het kapitalistische systeem. Maar de AFM vraagt nu voorrang in háár klacht tegen KPMG, het gerenommeerde organisatie- en accountancykantoor. KPMG is namelijk Vestia-accountant en wordt uit dien hoofde verdacht van medeplichtigheid in de VESTIA-derivaten-affaire, die in de miljarden Euro’s loopt. 

Vestia heeft onder leiding van een ’treasurer’ gewerkt met de aankoop van derivaten. Deze wordt nu verdacht van corruptie met rentetermijncontracten, doordat deze speculeerde op rentestijgingen; maar de rente daalde alleen maar.

In een brief die afgelopen maandag werd verstuurd aan de Accountantskamer van de rechtbank in Zwolle, meldt de AFM-waakhond dat zij haar best doet om ‘zo snel als mogelijk is’ en ‘sowieso binnen drie maanden’ een tuchtklacht in te dienen tegen de Vestia-accountant van KPMG. Een en ander betekent dat de aanklacht van de AFM tegen de KPMG’er rond eind oktober bij de rechtbank zal binnenkomen.

Volgens de AFM moet deze tuchtklacht ‘beogen te voorkomen dat de betrokken externe accountant in zijn toekomstige beroepsuitoefening opnieuw misstappen zal kunnen begaan’. Uit een eerste onderzoek van de AFM naar de wettelijke controle door de KPMG-accountant van de Vestia-jaarrekening over 2010, trekt de AFM volgens de brief aan de Accountantskamer de voorlopige conclusie ‘dat de uitvoering van deze wettelijke controle niet heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving’.

Maar met alle mooie woorden kan de AFM niet verhullen dat het gewoon heel erg laat reageert.. Want de AFM-brief komt bijna drie maanden nadat KMPG zélf in een hoogst ongebruikelijke stap, eind april jl. bekend maakte dat ze haar eigen controleverklaring over Vestia’s jaarverslag van 2010 intrekt..!! De vooraankondiging van een toekomstige AFM-stap komt ook bijna een kwartaal nadat KPMG zelf de tekenbevoegdheid heeft ingetrokken van de registeraccountant die namens KPMG de Vestia-boeken controleerde, Marco Noorlander.

Een wettelijke taak van de AFM is onder andere het toezicht op accountants en deze AFM-afdeling staat onder leiding van directeur Gerben Everts. Curieus element van zijn brief aan de voorzitter van de Accountantskamer, rechter Mr. M. Werkhoven, is dat de AFM nu een onafhankelijke rechter vraagt om voorrang te mogen krijgen…! Probeert de AFM zo Pieter Lakeman de pas af te snijden om publicitair geen averij op te lopen..?

Corruptie kennelijk geen aanleiding tot eerdere actie..!
De aangekondigde tuchtklacht zou dan nu de eerste zichtbare actie van de AFM zijn tegen de accountant onder wiens ogen Nederlands grootste woningcorporatie een gigantische derivatenpositie van maar liefst  € 23 mrd opbouwde. En dat ook nog eens buiten de boeken om..! De voorganger van KPMG, Deloitte, is door de AFM wel al eens € 54.000 boete opgelegd, maar Deloitte was er van de week als de kippen bij om met grote stelligheid te ontkennen, dat de boete verband houdt met een falende controle bij Vestia…!

Pieter Lakeman
Er is namelijk al eerder door Pieter Lakeman van de stichting SOBI, naar aanleiding van de Vestia-affaire een tuchtklacht ingediend tegen dezelfde KPMG-accountant, Noorlander. Nadat de AFM-directeur het bestaan van de Sobi-klacht memoreert, schrijft hij in de genoemde vertrouwelijke brief, waarvan de inhoud gisteren naar buiten kwam: ‘De AFM verzoekt u de behandeling van de door Sobi ingediende tuchtklacht op te schorten en de door de AFM in te dienen tuchtklacht met voorrang te behandelen.’ De klacht van Lakeman tegen de KPMG’er Noorlander is al drie maanden oud. Daarmee loopt de AFM dus straks, wanneer de aanklacht zal worden ingediend, zo’n half jaar achter op het daadkrachtige optreden van Pieter Lakeman..!

 

8 gedachten over “Pieter Lakeman dient AFM voor te laten gaan..

 1. Is er na de bekendmaking van het LIBOR niet een voledig andere situatie ontstaan met betrekking tot de zgn. rente derivaten.

  En zijn zodoende de claims of tekortkomingen ontstaan door de rente derivaten ten nadele van onder andere Vestia niet onrechtmatig geworden . Daar ook JP Morgan(Whale -Londen) hier bij betrokken was en eigenlijk wereldwijd de rente gerelateerde producten CDS,SWAPS en rente derivaten besmet zijn.

  Geldt ook voor de VU .

  (we rekenen later wel af ,daarvan acte)

 2. och die Lakenman is van hetzelfde van 1 laken 1 pak.
  De ene zijn dood de andere zijn brood. In de 70 had die een boekje geschreven: Failliet op krediet. Hij kreeg in financiële wereld niet voor niets de bijnaam van de horzel.
  Deze lijkenpikker eerste klas maakt ook deel uit van het ‘pappen en nathouden’ systeem. Kent u zich nog herinneren de aandelenplan Legiolease. Daar heeft die Lakeman ook zijn zakken weten te vullen door zijn naam bij deze ‘rentederivaat’ gebruikt om het als ‘kosjer’ aan naieve hebzuchtige te verkopwn . Nadat er velen in dat leaseplan stonken gaf die Lakenman zich ook niet meer thuis. Van twee wallen eten daar zijn dit soort gasten goed in. Er zijn genoeg lijkenpikkers in financiële wereld. Alleen wordt voor de koper steeds minder transparant om het echte spel te zien. Het is gelijk een casino aan de roulettetafel. Rien ne va plus, de poen is niet meer van u.
  Ook door zijn toedoen maakte dsb bijvoorbaat geen eerlijke kans om te overleven! Het is not done om een bank die in overleg zit om gered te worden zo te kijk te zetten hoe die Lakeman dat deed. Als u of ik dat deden gingen wij de bak in. Maar Lakenman kreeg carte blanche om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij zal wel wat ondehands toegeschoven krijgen om ‘geen systeem’ bank om zeep te helpen. Want alleen aan banken uit midden en kleinbedrijf is wat te verdienen. Spelletjes worden gespeeld volgens de regeltjes vande machthebber. De rest wordt wordt als bijzaak of als onzin afgedaan!

  1. En was het niet Woutertje die door de val van DSB zijn eigen duitse bank had gered?

  2. @ Lezer, ik heb geen idee of Pieter Lakeman zijn “”zakken heeft gevuld”” dankzij het aandelenplan Legiolease, maar we hoeven in ieder geval geen medelijden met hem te hebben. Hij houdt kantoor niet ver van de vroegere woonplaats van onze koningin en de huur is daar vermoedelijk niet een paar honderd euro per maand.

   http://maps.google.nl/maps?hl=nl&tab=wl

  3. Oef, die link werkt niet… Soestdijkseweg 259 in Bithoven. Leuk optrekje zo te zien op Google Maps!

  4. DSB? kom nou, koopsompolissen aansmeren en meefinancieren waarbij er soms 95% provisie bij DSB terecht kwam (uitgeklede HOP),, hypotheken tot 150% EW op slinkse wijze regelen, die Scheringa heeft mede de markt kapot gemaakt en gezorgd dat die gek van de Jager voet aan de grond kreeg om de sector en de woningmarkt te vernietigen. Elke tussenpersoon wist al wat die vent deed en dankzij vriendje A. Docters van Leeuwen (in de VIP loge bij AZ) een bankvergunning heeft gekregen, een vergunning die de hele markt verbaasde.

 3. Men vergeet vaak de rol van de overheid.
  Wat Vestia deed was oliedom. Waar wist de overheid echt van niets? Nou ik betwijfel dat. Ook zij lopen met boter op hun hoofd.
  Het doet mij denken aan de Icesave bank affaire! Zelf lagere overheden zoals steden en provinciale staten waren allemaal ‘greedy’ en verloren miljoenen gemeenschapsgeld!Niemand binnen de overheid was hiervoor aansprakelijk. Iedereen zelfs DNB(die ons van juiste informatie onthield) wezen naar elkaar. Bijzonder toch! In het ‘cut and paste’ systeem is blijkbaar alles mogelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.