Advertentie

Vonnis: Monsanto dient schadevergoeding te betalen..!


Lasso Monsanto

x

x

Vonnis: Monsanto dient schadevergoeding te betalen..!

2015 © WantToKnow.nl/.be

x

paul francois monsanto schadevergoeding
De Franse boer Paul François ziet zijn vastberadenheid beloont met een revolutionaire uitspraak van het Franse Hof van Justitie: Monsanto wordt verplicht een schadevergoeding te betalen aan deze landbouwer.

Een Franse rechtbank hield afgelopen donderdag in haar vonnis, een vonnis uit 2012 van een lagere rechtbank overeind, waarin deze had bepaald, dat een Franse boer neurologische problemen had gekregen, nadat deze in 2004 de onkruidverdelger ‘Lasso’ van de Amerikaanse GMO-producent had ingeademd.

Elf jaar geleden controleerde boer Paul François (47) na het schoonmaken de kuip van een verpulveraar. Daarbij ademde hij verschillende giftige dampen in, afkomstig van de herbiciden die hij veelvuldig gebruikte voor zijn graanteelt.

De man begon vervolgens bloed over te geven, belandde op de spoedafdeling en sukkelde van coma naar coma. Hij liep neurologische schade op en kampt voor de rest van zijn leven met het risico op zwaardere bijwerkingen. De rechtbank van Lyon heeft François nu gelijk gegeven in zijn jarenlange juridische strijd tegen de Amerikaanse multinational.

Nog zo'n lekker middeltje van Monsanto, dat met veel lobby-werk in de EU ook werd goedgekeurd.. Glyphosaat. Inmiddels door de WHO als 'zéér waarschijnlijk kankerverwekkend' gekarakteriseerd..!
Nog zo’n lekker middeltje van Monsanto, dat met veel lobby-werk in de EU ook werd goedgekeurd.. Glyphosaat. Inmiddels door de WHO als ‘zéér waarschijnlijk kankerverwekkend’ gekarakteriseerd..!

Monsanto wordt verantwoordelijk gehouden voor de fysieke schade die de boer opliep nadat hij dus het middel ‘Lasso’, een van de Monsanto-onkruidverdelgers voor maïs had ingeademd. Monsanto dient deze Paul François nu een volledige schadevergoeding te betalen. Monsanto wordt door de rechter een ‘contractueel gebrek’ aangewreven, omdat het de verpakkings- en etiketteringsvoorwaarden voor dit soort producten niet heeft gerespecteerd en de risico’s niet heeft aangegeven. Landbouwer Paul François heeft het over een ‘historische’ beslissing, omdat een herbicidenfabrikant voor het eerst is veroordeeld tot het vergoeden van een boer voor de schade die zijn producten veroorzaken.

monsanto cartoonEen golf van schadeclaims staat Monsanto te wachten…!?
De Fransman noemt de uitspraak het beginpunt van een golf van schadeclaims. “Dit is een nieuwe etappe als het gaat om de verantwoordelijkheid van fabrikanten.” François roept op een fonds te stichten dat de belangen van gedupeerden verdedigt en zich kan baseren op zijn juridische veldslag. Monsanto reageerde direct door te verklaren, via haar advocaten, dat het naar het Franse Hoge Raad zal stappen, om het beroep in deze zaak naar de hoogste juridische instantie in Frankrijk te brengen.

Het middel Lasso is al sinds de jaren 1960 op de markt, om gras en ander onkruid te bestrijden op landbouwland. Het werd in 2007 in Frankrijk verplicht van de markt gehaald, nadat het middel daarvóór in andere landen, zoals België, Canada en Groot Britannië al was verboden. En hoewel er in de VS geen verplichting was om het te doen, zo verklaarde een woordvoerder van Monsanto, heeft het bedrijf enkele jaren geleden daar het middel van de markt gehaald ‘om commerciële redenen‘…!

Het middel ‘Lasso’ is niet het enige middel van Monsanto dat ervan verdacht wordt ernstige schade aan de natuur en menselijke gezondheid toe te brengen. Het IARC, afkorting voor ‘International Agency for Research on Cancer’, dat onderdeel is van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), verklaarde afgelopen maart, dat de, in het middel RoundUp aanwezige stof, Glyphosaat, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens’. Monsanto op haar beurt noemt het onderzoek van de internationale kankerwetenschappers ‘junk science’..

Jean-Daniel Bretzner
Jean-Daniel Bretzner

En hoewel er door veel deskundige wetenschappers werd gewaarschuwd voor het middel ‘LASSO’, beweert Monsanto, dat alle experts die in de Franse rechtbank aanwezig waren en getuigenis aflegden, niet een directe link hebben aangetoond tussen de onopzettelijke blootstelling van ‘LASSO’ en de door Paul Francois geclaimde compensatie.

De advocaat van Monsanto, Jean-Daniel Bretzner, verklaarde dat deze rechtbank zich niet heeft uitgelaten over de hoogte van de schadevergoeding door Monsanto, maar dat de Hoge Raad ‘ongetwijfeld een erg laag bedrag zal vaststellen’.. Volgens Bretzner ‘spreken we over uiterst summiere geldbedragen, of zal er van financiële compensatie helemaal zelfs geen sprake zijn’..
“Want”
, zo verklaarde hij, “Er kan wettelijk nooit sprake zijn van 2 keer een schade-uitkering voor dezelfde zaak. En zoals we allemaal weten, is meneer François al door zijn verzekering schadeloos gesteld.”

monsanto loesje manipuleren

x

* * *

 

 

3 gedachten over “Vonnis: Monsanto dient schadevergoeding te betalen..!

  1. Intussen gaan de tuincentra,s gewoon door met de verkoop van deze uiterst verderfelijke industrie van MONSATO o. a clyphosaat. Ook wordt dit natuurlijk met tonnen tegelijk over de Nederlandse akkers gespoten o.a ( pootaardappels ) industrie . De pesticiden industrie in dit kleine landje staat op nummer 3 als het gaat om gebruik van gemische bespuitingen van gewassen. Eet smakelijk !

  2. TTIP????????????
    mensen we worden langs een andere weg nog erger belazerd!!!

    indien TTIP er door wordt gesleept kunnen we dit soort rechtspraken niet meer handhaven!!!!!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.