Advertentie

Waarom ik Nederland verruilde voor Nepal..


160821_lama_thanka_school_tamang_7145

x

x

Waarom ik Nederland verruilde voor Nepal

2016 © Tilasmi Frigge / deze versie WantToKnow.nl/be

x

tilasmi-timmermanHet is intussen iedereen al wel opgevallen dat sinds de uitbraak van de crisis in 2008 Nederland niet meer hetzelfde is. Ik had een eenmanszaak, een timmerman-meubelmaker en aannemers bedrijfje. De bankencrisis en de EU hebben mijn bedrijfje de das om gedaanl wat ik nog jaren heb kunnen rekken door geld te lenen. Ik had geen idee wat er achter de crisis schuil ging, maar dat er steeds meer landen de EU in werden getrokken en er hordes goedkope concurrentie het land binnen kwam was overduidelijk. Na 5 jaar trok ik het niet meer.

Ik kon niet meer lenen en zelfs in anti-kraakwoningen leven, bracht alleen maar meer problemen voor mij en mijn gezondheid. Ik heb gesaneerd waar ik kon. Na een paar jaar wist ik dat het niet mijn bedrijfje was dat het probleem was. Er moest ergens anders gesaneerd worden. Ik ben me gaan verdiepen in ons geldsysteem. In een overpeinzing ontdekte ik dat er overal marktwerking moet zijn. Daarvoor hebben we onze vertegenwoordigers namelijk gekozen, om een eerlijke samenleving te behouden.

Van timmerman naar burgerjournalist, met mijn programma genaamd 'De Ommekeer'. Er is nog veel van te vinden op internet.
Van timmerman naar burgerjournalist, met mijn programma genaamd ‘De Ommekeer’. Er is nog veel van te vinden op internet.

Er bestaat echter geen concurrentie op het geldsysteem. We hadden de Nederlandse Gulden ingeruild voor de Euro, en in deze hebben wij tot op de dag van vandaag geen keuze. In de jaren die volgde ben ik deze materie gaan bestuderen. Ik ben erover gaan schrijven en heb verschillende organisaties opgericht en ondersteun hen. Ik werd een journalist activist en naarmate ik meer studeerde des te woester ik werd. Het geldsysteem is ontworpen om ons uit te kleden en veroorzaakt crisis na crisis, waarbij de hardwerkende burger continue het onderspit delft.  Dat dit systeem gefaciliteerd wordt door onze volksvertegenwoordigers die kost wat het kost de geldschepping geheim probeerde te houden maakte hun criminele aandeel in dit complot voor mij duidelijk.

Toen heb ik ook publiekelijk mijn belastingaanslagen ongeopend retour gestuurd en dit op Youtube gezet. De enige manier om dit systeem van uitbuiting te stoppen is de uitbaters niet meer te betalen. Ik zeg complot omdat ik persoonlijk de bewijzen voor de geldschepping samen met een vriend aan 11 ministers heb overhandigd en dit heb gefilmd. Inmiddels hebben mijn vrienden van ‘Stichting Ons Geld’ de geldschepping in de Tweede Kamer weten te krijgen. Er is een onderzoek gestart en we moeten maar afwachten wanneer de uitslag komt.

Vandaag met onder andere Ad Broere, Badr Youyou, Luuk De Waal Malefijt, Paul Vaessen, Edgar en ShanTi Frigge samengekomen. We gaan een basis leggen om tot een nationale agenda voor rentevrije economie te komen. Een inspirerende en effectieve ontmoeting. Langzaam aan beginnen dingen samen te komen! — met Koos Assange, Luuk De Waal Malefijt, Anthony Migchels, Ronald Frigge en Ad Broere.
Vandaag, 9 maart 2014, met onder andere Ad Broere, Badr Youyou, Luuk De Waal Malefijt, Koos Asaange, Paul Vaessen, Edgar en ShanTi Frigge samengekomen. We gaan een basis leggen om tot een nationale agenda voor rentevrije economie te komen. Een inspirerende en effectieve ontmoeting, waarbij langzaam aan de dingen samen gaan komen!

Enkel, ik vermoed dat het dezelfde kant op gaat als het onderzoek naar het neerschieten van MH17. Intussen promoot de stichting Lokaal Geld alternatieve complementaire geldsystemen die op dezelfde manier geld scheppen als de banken dat doen, maar geen rente rekenen. Waarom rente rekenen over geld dat je zelf uit het niets maakt, niet van een ander leent. De bank is niets meer dan een administratiekantoor, dat gewoonweg belachelijk veel berekend voor deze dienst. Het geld dat je bijvoorbeeld leent om een huis te kopen, heb je na 30 jaar zo’n 3 maal terug betaald. Terwijl je in een rentevrij systeem, je dat binnen 10 jaar makkelijk zou kunnen afbetalen.

Zijn we op weg naar een Europa waar een centraal Intelligence Agency de leiding zal krijgen en zal gaan aanwijzen wie dagelijks tot 'Grote Boze Wolf' wordt gedegradeerd..? Waar doet ons dat aan denken..?
Zijn we op weg naar een Europa waar een Centraal Intelligence Agency de leiding zal krijgen.. Waar doet ons dat aan denken..?

Maar hoeveel we ook publiceerde, mensen uitlegden hoe dit geldsysteem werkt en hoe we zelf ons geld kunnen maken, de Nederlander lijkt in een Stockholm Syndroom vast te zitten. Hoe logisch je argumenten ook zijn, 98% van de mensen denkt niet logisch en rationeel; men zit muurvast in dogma’s. Het geloof dat de staat de oplossing is voor alle grote problemen i.p.v. de oorzaak. De angst alles kwijt te raken als men voor zijn mensenrechten gaat opkomen. Iedereen beseft op de een of andere manier wel degelijk dat de staat een grote maffia-organisatie is en dat we onze vrijheid alleen maar kunnen kopen door hard te werken. En werken zullen we.

Na vijf jaar vechten geef ik er de brui aan.
Eerlijk gezegd zie ik weer een wereldoorlog komen. De tactieken die worden gebruikt zijn identiek aan die van voor de Tweede Wereldoorlog. In die periode was de economische crisis ook niet meer te controleren. Er werden crises gecreëerd die uiteindelijk Hitler Duitsland dwong om Polen binnen te vallen. Nu zie je de stigmatisering van Putin’s Rusland en de media die er volop aan mee doen. Het maakt politiek noch pers uit dat ze alles verdraaien en aan elkaar liegen om de spanningen op te drijven met de atoommacht Rusland.

Wat willen deze volksvertegenwoordigers eigenlijk? Het bloed van mijn dierbaren op straat? Voor wat? Er zijn goede oplossingen voor de crisis maar dit betekend dat de bankiers en dus de rijken hun macht gaan verliezen. Maar zolang het geld dat deze geldfabrieken maken nog iedereen kan omkopen zijn de media en politiek in handen en/of gegijzeld door de bankiers. Ik begin ik te zoeken naar een veilige plek om te wonen, ergens anders in de wereld.

De gekte wordt mij te erg. Ik zie de migranten crisis als een gefabriceerde crisis om de aandacht af te leiden van de falende banken en de idiote anti-democratische EU. We worden bespeeld als een muziekinstrument, en te weinig hebben in de gaten dat dit gebeurd. Enkele vrienden van mij zijn al verhuisd naar Portugal, anderen hebben voorraden goud en zilver ingeslagen. Ik was aan het preppen (voorbereiden op een val van de banken of een oorlog) op een camping, maar daar kon niet meer ‘gewoond’ worden. Ik moest weg. Mijn liefde voor Azië maakt de keuze toen gemakkelijk.

new_technology_class_bhaktapur_2945

Mijn Nepalese bedrijvigheid..
In Nepal heb ik nu een bedrijfje opgericht, webdesign. Ik heb nu een zakenvisum en kan daardoor, zolang ik geld binnen breng, hier wonen. Het leven is erg goedkoop en ik heb een kamer in de heuvels met uitzicht op rijstvelden en de jungle; een motor en internet via mijn sim. Het is af en toe wel zoeken naar een locatie waar stroom en 3G is, maar na een paar maanden heb ik deze in kaart weten te brengen. Ik ben les gaan geven. Enkele jongelui uit een Boeddhistische familie heb ik aangeboden les te geven in het opzetten van een bedrijf, het ontwikkelen van nieuwe producten, het maken van hun eigen website, internet marketing en uiteindelijk verkoop van hun eigen diensten of producten aan de wereld. Het is een prachtige groep die -als ik niet oppas- uitgroeit tot iets groots..

160725_thanka_lama_school_namo_buddha_6658Nepal is gehavend. Na de aardbeving van 2015 liggen er nog steeds een heleboel huizen in puin. Menig gevel wordt overeind gehouden met stutten die de wegen moeilijk begaanbaar maken. De politiek is verschrikkelijk, want elk jaar is er een nieuwe regering en zijn er regelmatig demonstraties. En alsof dat alles nog niet genoeg ellende is voor Nepal heeft India 5 maanden sancties opgelegd aan Nepal. Het tekort aan brandstof heeft de economie enorm belast. Als gevolg van deze problemen is er een uitstroom van Nepalezen. Als er iets van geld is, gaan ze werken in Qatar of een van de andere Arabische landen.

Als er meer geld is worden de kinderen weggestuurd om in het buitenland te gaan studeren. Bijna alle jeugd die ik heb gesproken studeert management. Als een soort oplossing voor een slecht geleid land. Mijn aanbod om les te geven was voor hen dan ook een geschenk uit de hemel. Het niveau van IT is enorm laag hier. Het is voor mij niet moeilijk om met kop en schouders uit te steken boven de hier gefabriceerde sites. Ik ontwerp ook nieuwe producten die ook direct waardering krijgen. Ik heb een aparte insteek in deze klas. Als autodidact en met 32 jaar ervaring in eigen bedrijven, beloof ik hen geen diploma’s.

Het doel van de klas is om een eigen dienst of product op de markt te zetten. Dit betekend een bedrijfsplan maken, fotografie en photoshop beheersen, een eigen website maken, het leren gebruiken van sociale media, het beheersen van internet marketing en SEO en het uiteindelijk verkopen van het product of de dienst. Je uiteindelijke ‘diploma’ is als je het geld dat je hebt verdient in je zak hebt. Het is een puur praktijk gerichte aanpak. En het is niet makkelijk voor ze.

ohmDe zekerheid van een managementdiploma is een baan als balie medewerker. Ik leer ze creatief te denken, de markt te onderzoeken en met initiatief je eigen doelgroep te benaderen. We hebben een domeinnaam gekozen die bij de ‘Thanka-school’ past, een gebouw waar we een ruimte mogen gebruiken voor de klas. We hebben voor elke student een subdomein aangemaakt, waar zij hun hobby of bedrijf kunnen uitwerken. We werken met de laptops en camera’s die we hebben. De Thanka-school heeft een Nikon D7000 kunnen kopen en stelt deze ook voor ons ter beschikking.

We hebben echter hoognodig meer laptops nodig. Het heeft zijn charme om op de grond te zitten en enkele (kapotte) laptops te delen. Maar als we echt serieuzer willen worden dan moeten we meer computers hebben. De meeste leerlingen hebben niet veel geld in de familie. Daarom hebben we een andere manier bedacht. We vragen hulp aan mensen in het westen om hun oude laptops of wat geld te doneren. Hierbij dus onze vraag voor steun aan deze klas. Ik heb een vervulling gevonden die ik niet heb zien aankomen.

Het geeft echt enorm veel voldoening om hier les te geven. Ik zie hier een school ontstaan die echt dingen kan veranderen. Op onze site staat ook een uitnodiging voor mensen die hier les willen geven voor een paar weken of maanden. Het is een prachtige gelegenheid om met een Boeddhistische familie te leven en Nepal vanuit een lokaal perspectief mee te maken. Ik heb een enorme reis afgelegd om hier te komen, zowel persoonlijk als economisch. En het is meer dan de moeite waard geweest. Wil je wat doneren of heb je interesse om ook eens les te komen geven, neem dan contact met ons op via het contact formulier van de site. Onze site vind je onder deze URL: http://new.technology.lama.school/

Namaste vanuit Bhaktapur, Nepal.

Tilasmi Frigge

* * *

tilasmi-tulpen

 

 

 

12 gedachten over “Waarom ik Nederland verruilde voor Nepal..

 1. één mooi alternatief binnen ieders bereik, is de pelgrims tocht naar Santiago de Compostelle te lopen, je zelf terug vinden kan overal heb ik onder vonden, ook in een oude roeiboot in de Nederlandse polders, je hebt de rust en de ruimte nodig om je zintuigen aan het spreken te krijgen, de meditatie is niet alleen aan de Aziaten voorbehouden, Nepal ken ik goed 3X bezocht heel heel lang geleden, toen was het nog vol Hippies uit Europa en de USA, het zure bier was niet te drinken, en van het water werd je ziek, maar spiritueel was het wel, en met de goede spullen op zak, maakte je reizen door het spirituele universum.
  Of deze mijnheer nu de goede oplossing heeft gevonden ?, hoop het van ganzer harte voor hem, Jenne

 2. Dank je wel voor dit artikel. Ik heb een (wellicht kritische) vraag 🙂
  Waarom aan deze jonge mensen dezelfde ‘westerse’ dingen leren?
  De digitalisering/internet heeft ons veel ‘mens zijn’ gekost, ook managers zijn er zat. Wereldwijd verkopen? Zodat uiteindelijk ene nwo manager komt en het overneemt? Zoveel ik weet is het juist belangrijk dat deze jonge mensen (de toekomst) zich met hun land verbinden, de oude ambachten niet vergeten, landbouw, zich zelf verzorgen, oude tradities leven die het boeddhisme eigen zijn. (docu, schooling the world https://www.youtube.com/watch?v=XLSIgZWNR9M )

  Anders worden ze wellicht hetzelfde waar jij voor weg gevlucht bent, lijkt me. Ik vrees dat te veel westen meer schaadt dan goed doet. Nepal heeft wel (duurzaam) toerisme, waar je wel inkomsten uit kunt halen. Eventueel een mooi guesthouse waarin je de Nepalese tradities hoog houdt. Begrijp dat geld en ene (top)baan niet alles is in het leven.
  Alle goeds toegewenst!

  1. Ik geloof steeds meer MC 😉 , dat het niet de ‘dingen’ zijn, die mensen op een ‘afleidend’ pad brengen. De ‘dingen’ weghouden, maakt dat je niet zult weten wat het is dat je sterker maakt.. Door te bekijken en voelen en daarna afscheid te nemen van die ‘dingen’. Uiteindelijk. Zie het verhaal van Herman Hesse in ‘Siddhartha’.

   Het gaat m.i. om het gevoel te ontwikkelen om ‘onderscheid’ te maken tussen dieper-Zijn en oppervlakkig zijn. Dat onderscheid kan toch alleen ontstaan wanneer je weet dat je een keuze hebt..?? Dáár immers, in ‘de diepte’ ligt ons wezen verscholen, weg van de oppervlakkigheid. Een wezenlijke manifestatie gaat gepaard met het ontpoppen en ont-maskeren van het valse ego, dat in de ‘buitenwereld’ leeft en ons wegvoert van het diepere ‘Zijn’. Vrede en harmonie met het grote Zelf.. Amen.

  2. yesz Mc en yesz Guido, juist soms die Dingen die ‘het’ doen tijdens het doen, de dingen worden juist te groot als je er niet mee mocht spelen, aanpakkend en ervaren wat het doet en uiteindelijk maar is, het niet mogen bezitten maakte het tot een opgeblazen status symbool in your mind, ik mocht het even hebben en voelen de afgelopen weken in frankrijk duitsland en zwitserland, fun fun fun auf die autobahn, en daar mee eindelijk een fase ingeluid en tegelijkertijd afgesloten met mijn niet meer zo jonge pa die nog dacht dat ie het zelfde was als 40 jaar terug vanwege niet over kunnen geven in brede en smalle zin. 160 met een race bussie op de a31 naar het noorden alsof het 80 was, relatief die beleving afhankelijk van de drukte en de juiste banden stuur inrichting en wat extra surplus aan ronkend 6 cylinder vermogen, de rust van de langere wielbasis doet ut hum op hogere snelheden, weer terug over de grens in 120 coma stand op de kruis controle gauw radio aan en wat wegdromen, hoe maak je mensen breindood, je verbied ze om zelf te sturen met naar eigen inzichten harder of zachter per seconde wijzer inschattende de patronen van de voorliggergangers en tegelijk opkomende schichten in je achteruitruit, na een aantal jaar afgeklemd in de kinderachtige schijn veiligheid regeltjes kunnen ze het niet meer, ik heb dat tot mijn ontzetting live van dichtbij kunnen gadeslaan, blijf jezelf aanzetten tot prikkels laat het vuurtje niet uitgaan want er is na een tijdje geen weg meer terug, de houtrot komt langzaam zeker gegarandeerd gestaag op zonder geluid en geen aankondiging, ‘als het vuur gedoofd is komen de wolven’ acda en de munnik- Als het vuur gedoofd is https://www.youtube.com/watch?v=Q3hVJoChsyc ruimtelijk sensorisch inzicht in en op de Dingen geeft de maat der dingen in meer ruimtelijke zinnen soms zelfs meedogenloos het starend wegkwijlen net voor zien te blijven door niet te denken dat een ander het niet direct door heeft op en langs de weg en zeker dat kittige kelnerinnetje die het consu aansloffen al ontsteld afwerend op haar hoerahoreca klompen ziet aankomen, ben je er nog een beetje bij opa of is het al gebeurd, juist door het hooghouden achter een nevel van beneveling, de wijn doet het niet meer, heer brood wist het al een tijdje terug, het point of no return voorbij en niet break even gedraaid laat staan gereden, bijna door een uitzwaaiende bus overreden tijdens het niet opletten op de linkerbaan hangend dweilend natte slappe sokken door het wezenloze staren dat uren duurde en geen seconde, de nog verse kelnerien had het al direct gezien de heer niet begrijpen waarom ze zo narrig afstandelijk was het dierenrijk is net zo goed in de mensen, gezond honden en katten verstand binnen hand bereik wanneer je het nog wil zien dan weet je het hoe laat het is.

 3. Guido.j. jij kan dit nooit weten, ben je te jong voor, maar bij ons ontbrak Herman Hesse’s boek Siddhartha niet, de oude naam voor Budha ” He Who Has Found “, maar heel goed dat je het hier noemd, misschien gaan ze het weer lezen !

  Vriendelijke groet, schrijf van uit de trein, op weg naar Bilbao !

 4. Het niet interessant vinden van alles wat gebeurd komt naar ik van mening ben overeen met het negeren van feiten die een ander (slechter) beeld geven van de wereld waarin wij allen leven.
  Toen Pokomon op de markt kwam was bijna iedereen daar op gefocust en liep bijna iedereen voorover gebogen op een elektrisch apparaatje te kijken alsof dat de oplossing van alle problemen bracht terwijl het niets anders dan afleiding was.
  Als iedereen de feiten onder ogen zou durven zien dan kan er ook iets aan de problemen gedaan worden.
  Door de feiten niet te zien en in een beeld blijven geloven wat niet strookt met wat er gebeurd zakt men steeds verder in het drijfzand weg met veel narigheid als gevolg.
  Het niet willen zien van de feiten is zoals ik het zie niets anders dan uitstel van executie waardoor op een later tijdstip de dreun vele malen erger zal zijn.
  Pokomon heeft ook veel informatie gegeven aan lieden met bepaalde bedoelingen zoals de omgeving waarin ieder leeft en wat nu bekend is vaak zelfs tot in huis.
  Alles wat men op sociale media deelt is bekend bij heel de wereld en van privacy blijft niets meer over alleen omdat velen niet meer de moeite doen of vermogen hebben om de gevolgen van dit soort daden te overzien.

 5. Jaha, leiding geven, structureren, verkopen, ICT wow. Klinkt mooi, alleen… als het edele handwerk verwaarloosd wordt dan zijn het allemaal luchtkastelen.
  Zoiets heet je eigen broek niet op kunnen houden, niet zelfvoorzienend zijn. Natuurlijk zul je altijd in een bepaalde mate van elkaar afhankelijk zijn, maar onder elkaar gebakken lucht verhandelen tja, dat is precies wat in de westerse landen onder leiding van ’the powers that be’ gebeurt. Waarschijnlijk wel een broodnodige fase om de gebakken lucht van anderen te leren herkennen.
  Zoiets als, eerst als arts afstuderen om vervolgens echt te gaan leren hoe, en minstens net zo belangrijk, waarom je mensen geneest.

  Ik ben wel eens als vrijwilliger in verenigingen actief geweest en raad eens: Het waren allemaal miniatuur politiekjes. Waanzinnig leerzaam, om te zien hoe politiek gaat en om te ontdekken dat ik geen politiek dier ben 😉

  ‘Good works are the fruits of faith and the evidence of its presence’ Lol. Sterkte!

 6. Het geldsysteem is inderdaad door en door rot maar het wordt nog veel erger.
  Op dit moment is de overheid heel geniepig bezig om contant geld af te schaffen.
  Dat lijkt niet zo erg maar het gevolg zal een ramp zijn voor iedereen.
  In heel veel winkels en steeds meer winkels wordt geen contant geld meer geaccepteerd.
  Als contant geld wordt afgeschaft dan kunnen we niet meer betaald worden met geld.
  Salarissen zullen bestaan uit bestedingsruimte op een bankrekening.
  Bedrijven hebben bij elke transactie een bank nodig.
  Banken worden op die manier onmisbaar.
  We kunnen ze niet laten omvallen want ze nemen alles en iedereen mee in hun val.
  Doordat de overheden schulden hebben, worden de banken ook nog de baas van de overheid.
  Afschaffen van contant geld is dus een coup van de banken.
  Alles en iedereen komt onder het gezag van banken als contant geld wordt afgeschaft.

  Er is geen enkele politieke partij die dit bespreekt. De overheid voert alleen uit zonder ons te raadplegen. Dit geeft aan hoe machtig de banken zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.