Advertentie

Cheney ontloopt arrestatie door afkoop omkoperij-zaak!


Nigeria laat Cheny-zaak rusten voor het lieve afkoopsommetje van US$ 250 miljoen..

14 December 2010
x

In November 2010 leek het erop dat de oud vieze.. eh vice-president van de VS bij de kladden gepakt was door de autoriteiten in Nigeria. Deze oliestaat bleek het doel te zijn geweest van de roofpraktijken van Cheney en de zijnen, waaronder vooral zijn oud-werkgever Haliburton, zijn beschuldigd van omkopingspraktijken.. Cheney was adjunct-president van dit bedrijf, voordat hij in 2000 lid werd van de regering Bush.

Cheney
Cheney

En dat nog wel door een Nigeriaanse overheidsambtenaar, waardoor het kennelijk een typisch raar-maar-waar-verhaal is geworden.. En zowaar.. Deze overheidsdienst bleek beet te hebben, want Cheney stelde alles in het werk om van de aanklacht af te komen, een aanklacht op basis waarvan zelfs een internationaal arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd door Interpol..!

Uiteindelijk is het de Nigeriaanse overheid, middels deze anti-omkoop-afdeling gelukt, Cheney een bedrag van maar liefst 250 miljoen US-dollar afhandig te maken. Officieel heet dat dan, dat er een ‘regeling’ overeengekomen is, maar als je onschuldig bent, ga je naar mijn idee geen 250 miljoen dollar betalen.. Toch? Of je wil dat het verhaal verder geen publiciteit krijgt en het in de doofpot verdwijnt..!?

En dus over doofpotten gesproken: waar rook is, is vuur en dat vuur is er in dit geval dus ook. Zo simpel is het. Want waarom anders US$ 250 miljoen betaald..? De vraag is natuurlijk wel, welk bedrag Cheney en zijn boevenclub inmiddels wél hebben kunnen ‘achteroverdrukken’ met hun feodale machtsspelletjes..!

Overigens is het nog wel zo, dat deze deal tussen de overheid van Nigeria en Haliburton, dat namens Dick Cheney optreedt, nog wel moet worden goedgekeurd door de Nigeriaanse regering. Aldus Femi Babafemi, een zegsman voor het Nigeriaanse anti-corruptie agentschap. Hij verklaarde verder: “De directeur-genergaal van de federatie zal deze overeenkomst nog wel dienen te ratificeren op instignatie van de overheid. Het geld dat wordt betaald, is bedoeld om verdere rechtsvervolging te voorkomen.”

De onderhandelingen voor deze ‘deal’ vonden plaats, het afgelopen weekend in Londen. De Nigeriaanse autoriteiten hadden Cheney en Haliburton vorige week aangeklaagd voor een omkoopschandaal rondom de constructie van een raffinaderij voor natuurlijk gas in Nigeria.

Volgens Babafemi omvat het totaalbedrag van 250 miljoen ook de 130 miljoen US-dollar, waarop al beslag was gelegd in Zwitserland. Dit bedrag was het bedrag dat als omkoopbonus was beloofd aan de niet nader bekendgemaakte persoon van de Nigeriaanse overheid, inzake de gasexploitatie. De rest van het bedrag zal worden voldaan in de vorm van een boete.

Deze zaak is inmiddels verder geopenbaard en betreft een vermeende 182 miljoen US-dollar die als een ‘cash-for-contract’de komende 10 jaar, uitbetaald zou worden als ‘vergoeding’ voor de constructie van de vloeibaar gas raffinaderij in het Zuiden van Nigeria.

Naast Cheney waren ook de huidige voorman van Halliburton, CEO David Lesar, als het bedrijf zélf aangeklaagd.

Halliburton weigerde elk commentaar op deze zaak, maar had wel al enige betrokkenheid ontkent in deze zaak, een paar dagen ervoor..! Een zegsman die namens Cheney sprak, had alle beschuldigingen aan het adres van de oud-vice-president al getypeert als ‘op niets gebaseerd’.. En dat ‘niets’ was dan kennelijk tóch 250 miljoen US-dollar waar(d)..

Het consortium dat betrokken was bij deze natuurlijke gas installatie, TSKJ, was ook aangeklaagd en bedrijven, die bij dit consortium betrokken zijn, zijn het Franse ‘Technip’, Snamprogetti, KBR and Japan’s JGC.

Ook in de VS heeft Haliburton het al aan de stok gehad met verschilende VS-autoriteiten inzake deze zelfde omkoopzaak. Dáár in de VS, betaalde het consortium van Halliburton én KBR een afkoopbedrag van maar liefst 177 miljoen US- dollar, hen opgelegd door de ‘Securities and Exchange Commission’. Het bedrijf KBR kwam zelfs overseen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat het een bedrag van US$ 402 miljoen dollar als ‘settlement for criminal charges’ zou betalen.

7 gedachten over “Cheney ontloopt arrestatie door afkoop omkoperij-zaak!

 1. Het is toch voorwaar geen kattepis zulke bedragen , vraag me af hoeveel procent het van het totale achterovergedrukte bedrag is . Denk niet dat Cheney er een boterham minder om eet. Overigens vind ik het ook zwaar belachelijk dat criminal charges kunnen worden afgekocht, Zie daar geen rechtspraak in.

 2. Legaal of illegaal, omkopen om iets te verbergen blijkt erg besmettelijk te zijn.
  Toch is geld niets waard als het iets belooft wat niet waar te maken is of zelfs onnodig is.
  De bedragen waar het hier om gaat betreffen vele man-uren. Wie heeft zoveel slaven nodig?
  Dan moet je toch wel erg gehandicapt zijn, lusteloos of een enorme puinhoop hebben gemaakt.
  Bovendien moet je je bij iedereen die je kent onmogelijk hebben gemaakt, zodat niemand je meer wilt helpen…
  Heel zielig dus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.