Advertentie

Het CDA en ‘rentmeesterschap’..? Een lachertje?


Het CDA heeft de resolutie van het eigen Duurzaamheidsberaad weggestemd. Als de meerderheid van het congres deze CDA-leden zouden hebben ondersteund, zou daarmee het concept regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV worden verworpen. Nadat de in Arnhem bijeengekomen leden in meerderheid (4033 stemmen) hun steun aan de partijleiding hadden gegeven, kon er niet meer inhoudelijk worden ingegaan op deze poging om tot een ’toekomstige balans tussen economie (Profit), mensen (People) en onze omgeving (Planet)’ te komen.

Congres CDA stemt resolutie Duurzaamheidsberaad weg

x
Jan Bom, hoofdredacteur P+, zondag 3 oktober 2010

x

Door de wijze van stemmen was het een alles of niets kwestie geworden. Wat was de kritiek van de duurzaamheidsdenkers binnen het CDA op het akkoord?

Is dit het resultaat straks van de gedoog-samenwerking met de 1 issue-partij van Wilders?

In het concept-regeerakkoord staat:

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk. Ondernemingen tonen aandacht voor mensen, milieu en maatschappij. Het gaat hierbij onder meer om de belangen van alle betrokkenen, met inbegrip van de aandeelhouders, om continuïteit en duurzaamheid, zowel ten aanzien van de omgeving, de klant en het product.”

We citeren nu de letterlijke tekst van het CDA Duurzaamheidsberaad:

“Veel aandacht voor de problemen van gisteren (ouderwetse oplossingen voor de crisis en integratie-problemen), maar nauwelijks aandacht voor de problemen van morgen (milieu, klimaat, duurzaamheid).

Het CDA Duurzaamheidsberaad is van mening dat dit akkoord, door zijn focus op economische bezuinigingen, leidt tot stilstand in plaats dat het een nieuwe impuls geeft aan duurzame ontwikkelingen voor de generaties na ons. Enkele goede woorden over duurzaamheid gaan onvoldoende samen met duidelijke beleidsvoornemens. Dit is des te zorgelijker omdat de partijen die aan deze combinatie willen meewerken totaal verschillende visies hebben.

Het regeerakkoord ademt geen lange termijn ‘profit’ denken. Her en der wordt bezuinigd, maar er is geen perspectief om de economie te hervormen en te laten bijdragen aan de grote themas van nu en de toekomst, zoals het tegengaan van de klimaatverandering, doorvoeren van een energietransitie en bescherming van de biodiversiteit. Innovatie in duurzame technologie wordt genoemd, maar niet ingevuld.

Klik voor lead naar het kwaliteitsblad P+

Het kabinet Balkenende-IV (ook CDA) zette ten behoeve van het thema leefomgeving (‘planet’) het werkprogramma Schoon en Zuinig op, dat concrete doelen stelde voor de duurzame ontwikkeling van onze samenleving.

Hoewel een tussenrapportage duidelijk laat blijken dat juist extra maatregelen nodig zijn, zien we in het rechtse akkoord juist een afbouwen van de benodigde inspanning. Wij vinden dat onacceptabel en in strijd met de CDA-kernwaarden rentmeesterschap en verantwoordelijkheid nemen (waar die bij de overheid ligt).”

Wie zijn de leden van dit CDA-beraad?

P+ webtip: Leden Duurzaamheidsberaad CDA

Jan Bom

hoofdredacteur P+

zondag 3 oktober 2010

4 gedachten over “Het CDA en ‘rentmeesterschap’..? Een lachertje?

 1. Rentmeesterschap… ja, en vooral van het CDA, de partij van normen en waarden, die met name de laatste 8 jaar onder de “bezielende” leiding van Balkenende met sneltreinvaart afbreuk heeft gedaan aan alles wat ook maar op deugdelijk rentmeesterschap LIJKT.
  Onder andere te denken aan het structureel negeren van het democratisch beginsel bij o.a. het structureel schenden van privacy (Nederland is het land dat wereldkampioen afluisteren is), sterk aanhalen van identificatieverplichtingen en het opslaan van biometrische gegevens, een Europese grondwet die na een duidelijk NEE toch wordt geratificeerd in de vorm van het Verdrag van Lissabon, de financiële crisis waarbij ruim 80 miljard belastinggeld werd gestopt in banken, waaronder een ABN-AMRO waarvoor uiteindelijk 30,2 miljard werd betaald waar deze bank niet meer dan 1/3 (10 miljard) waard is.
  Waarden werden op een bijzondere manier uitgedragen, waarbij o.a. te denken aan het gewetenloos proberen te verbergen van de ware toedracht en afhandeling van de brand in het Catshuis, waarbij bewust een bedrijf kapot is gemaakt en een weduwe in de kou kwam te staan, totdat er uiteindelijk een schikking werd afgedwongen, en de ware redenen voor betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

  En dit is slechts een deel van gebeurtenissen die een duidelijk inhoudelijk begrip geven van begrippen zoals democratie zoals die binnen het CDA (met name in de vorm van politici als Balkenende en Verhagen) gelden.

  Duidelijk moge zijn dat ik van dit soort rentmeesterschap en normen en waarden bepaald geen hoge pet op heb!

  1. Zie ons hoofdartikel van de week, over de verschrikkingen van Depleted Uranium, DU, verarmd uranium. HIER.
   Balkenende voor een oorlogstribunaal. Dát lijkt een grotere kans te maken, dan een ‘groen’ CDA.
   (Sorry voor de stevige uitspraken!)

 2. Zo zie je maar weer het leven is één grote naaimachine.
  Wilders is vandaag ook weer happy met de op voorbedachte procedure fout van onze slimme rechters.
  Hij kan ze doodleuk terug sturen naar de kleuterschool.
  En het allerleukste is dat hij wereldwijd heerlijk kan doorgaan met zijn beledigingen tegen volksgroepen.
  Door deze rechters zal fatsoen en nationaal belang tot een dieptepunt dalen.

 3. de spreuk
  “eerlijk duurt het langst”
  ligt wellicht ten grondslag aan het duurzaamheidsbeleid

  Ooit is er een duivelse dubbelheid in de opvatting van die spreuk terecht gekomen bij de mensen – verhandelaars – die er zolang op gaan wachten eerlijk te zijn dat zij op hun sterfbed opeens hun eer-lijk-heid gewaar worden – letterlijk en figuurlijk.

  Beter ware het vanzelf om de duurzaamheid van het eerlijk zijn als uitgangspunt van al het handelen te handhaven: dan duurt het samen-leven immers het langst.

  Het zou best kunnen dat de uitgangspunten achterhaald werden en anders worden bestuurd in de gebakkenlucht economie waar gezichten belangrijker zijn dan het verstand en de uitkomst daarvan: de stand der beschaving.

  cH2O ~ “cHief cHaos to Order”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.