Advertentie

Bomen met Prinses Irene over duurzaamheid.


Irene van LippePrinses Irene van Lippe-Biesterfeld (1939) is auteur van het opzienbarende boek ‘Dialoog met de natuur’, spraakmakend toen het uitkwam.  En nog steeds is het een bijzondere weergave van onze verbinding met onze medemens en onze plek in de wereld om ons heen. Wij ZIJN de natuur.. Maar vanaf de verschijning van het boek, was Irene de prinses die met bomen sprak; een uit onbegrip geschreven etiketje.

Het bijzondere is dat het boek nog steeds een aanrader is voor mensen die een intensere verbinding van de mens met de natuur wensen. Irene stond vandaag de Kamercommissie van Landbouw te woord over duurzaamheid en natuur. Daar pleitte ze vooral voor (uitgebreider) natuuronderwijs voor alle leerlingen van basisscholen.

Het besef dat ieder mens uniek is en in die uniciteit deel uitmaakt van de natuur is haar basismotto.

Intuïtie, diversiteit en de realiteit achter het zichtbare zijn steeds terugkerende thema’s in haar activiteiten en vanuit deze basisovertuiging heeft Irene in 2001  het Natuurcollege opgericht, waar ze tevens voorzitter van is.

Officieel heet deze organisatie de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege. Er is een te scherpe scheiding tussen de mensen en de overige natuur, naar oordeel van dit College. Het wordt daardoor tijd voor een visie op duurzaamheid dialoog-met-de-natuurdie bijdraagt aan het welzijn van alle leven op aarde en een visie die niet alleen de mens centraal stelt. Het NatuurCollege wil bijdragen aan het intensiveren van de relatie mens en natuur, op alle bewustzijnsniveaus; mens en natuur zijn EEN.

In 2005 was Irene blij verrast dat ze de Raiffaisenlezing mocht verzorgen, een hoog aangeschreven evenement dat jaarlijks door de Rabobank, oorspronkelijk voortgekomen uit de Raiffaisenbank, wordt georganiseerd.

Haar lezing is van een prachtige eenvoud en van een diepte die ons doet beseffen dat we het roer snel zouden moeten omgooien, omdat we anders onze blauwe Planeet fundamenteel gaan verwoesten en daarmee ook onze medemensen. En het kan zo simpel; het antwoord ligt voor onze voeten, liever gezegd: onder onze voeten… Deze lezing vind je hier als downlowdable pdf-document: raiffeisenlezing-irene-van-lippe-biesterfeld.pdf

Mede naar aanleiding van deze lezing, schreef het Financiële Dagblad in 2005 een prachtig stuk over Irene van Lippe. Duurzaamheid vanuit een spiritueel perspectief. Ook dit artikel kun je hier in .pdf downloaden. irene-van-lippe-duurzaamheid.pdf 

Een nadere focus meer dan waard. En tot slot: neem ook eens een kijkje op de site van haar Natuurcollege. HIER

3 gedachten over “Bomen met Prinses Irene over duurzaamheid.

  1. In haar indrukwekkende lezing op Duurzame Dinsdag 1 september 2009 vertelt Irene dat de bron van duurzaamheid alleen in jezelf te vinden is! We moeten dus werken aan onze innerlijke duurzaamheid als we de buitenwereld willen redden! Dat is wat de bomen, en de bijen (PD) ons vertellen!

  2. Prachtig boek!

    In friesland gaan 300.000 bomen gekapt worden omdat het onderhoud te duur zou zijn. Dat doet heel erg pijn. Hoe kunnen we dit stoppen?
    HELP!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.