Advertentie

Broers veroveren Nederland met bamboe-ondergoed..


Bamboe, een over het hoofd geziene reus..?

x

Broers veroveren Nederland met bamboe-ondergoed..

2012 – WantToKnow.nl
interview © HetKanWel

x

Bamboe-textiel-ondernemer Rik Vegter

De broers Rik en Cees Vegter wisten één ding zeker: ze wilden ‘iets’ doen met duurzaamheid en internet. Ze kochten elk eco-product dat ze konden vinden, en één stal hun hart: bamboe ondergoed. Dat besloten ze te verkopen via hun webshop greendaddy.nl. “Als je bamboe in je handen hebt gehad, wil je niet meer anders,” aldus Rik Vegter. “Alleen met bamboe overtuig je de massa en maak je een gigantische stap vooruit voor de planeet.” Een interview met de deze opmerkelijke ondernemer met een missie.

Rik Vegter is jurist en voormalig advocaat, “Maar ik ben vooral ondernemer. Ik zei tegen mijn broer Cees: ‘We kunnen met dat internet iets doen waar we een goed gevoel bij hebben’. En dat was het geval met bamboetextiel. Vanaf het eerste moment dat ik het ging dragen, wilde ik niet meer anders. Het grappige was dat ik het continu uit de wasmand haalde, terwijl ik bijna alleen maar katoenen boxershorts, t-shirts en sokken had…!

Het ging ons om de vraag wat nou het meest positieve effect op het milieu teweeg brengt? Het enige wat ons betreft dan telt is: het grote publiek. Als dat een bepaalde kant op gaat, dan ga je grote milieueffecten bereiken. En toen wij bamboetextiel in handen hadden, dachten we: dit is nou een product waarvoor het grote publiek bereid is om de stap te zetten, weg van katoen.”

Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan bamboe?
“Als mensen bamboe voelen dan zijn ze verkocht, zo zacht is het. Het blijft langer fris, dat merk je vooral bij sokken. Ik vraag me soms af: heb ik deze sokken al vier dagen aan? Kan dat wel? Met katoen kan dat echt niet. Onze grootste uitdaging met greendaddy is nu: mensen tevreden houden die hun producten nog niet hebben gekregen. Het wordt bijna uit onze handen gegrist. Ik vind het de ontdekking van de eeuw.”

Is bamboe beter dan bio-katoen?
“Het grote publiek wil wel bamboe kopen, omdat het zo goed is. Tussen bio-katoen en katoen voel je geen verschil. En wat je voelt en hoe je het draagt, dat is waar de consument op let. En de consument is de groep die bepaalt wat er geproduceerd wordt.
Katoen blijft katoen. Voor 1 kilo bio-katoen – dat is een t-shirt en een spijkerbroek – heb je nog steeds 10.000 liter water nodig. Dat water moet toch ergens vandaan komen. Daarbij is de opbrengst van bamboe vele malen hoger dan katoen. Ik zou liever zien dat katoenboeren overgaan op bamboe.”

Ben je met greendaddy gestart omdat je een groen hart hebt of omdat je ondernemer bent?
“In eerste instantie als ondernemer. Ik heb een heilig geloof dat je als ondernemer de wereld kan veranderen. Ondernemers kunnen veel waarde toevoegen aan maatschappelijke issues waar mensen zich druk over maken. Omdat wij dingen op een heel andere, pragmatische manier benaderen: wat geeft nou de grootste milieu-opbrengst? Bij bamboe viel alles op z’n plek: het is én duurzaam én beter.”

Bamboe is een grassoort die overal op de wereld in een hoog tempo groeit

Toch is er ook kritiek op bamboetextiel, want er worden chemicaliën gebruikt om viscose te maken van bamboe. En als het eenmaal viscose is, weet je ook niet meer zeker of het wel van bamboe komt. De vezel zou evengoed ook synthetisch gemaakt kunnen worden.
“Wij doen alleen maar zaken met leveranciers die een naam te verliezen hebben. Als Calvin Klein geen bamboe in zijn producten stopt… We gaan de gangen na van de leveranciers, voor zover dat kan. De herkomst is soms heel erg moeilijk om te herleiden. Daar zitten meer retailorganisaties mee.
Steeds meer onderdelen van het uiteindelijke productieproces van bamboetextiel voldoen aan de Global Organic Textile Standards (GOTS), een heel belangrijke norm. Er is één fabriek in China die patent heeft op de productie van bamboetextiel. Die wordt zeer streng gecontroleerd. Vrijwel alle leveranciers halen daar hun bamboetextiel vandaan, dat Öko-tex100 gecertificeerd is.

Maar onze belangrijkste vraag is: wat heeft het allergrootste positieve effect? En dat is als het grote publiek het product omarmt en afstapt van conventioneel katoen. Want er is niets zo slecht als conventioneel katoen. Wij willen graag een paar volle emmers op de gloeiende plaat gooien.

Het gaat ons om de nieuwe duurzaamheid: dat het grote publiek overstapt op duurzame producten en zich daarbij niet richt op labels. Het interesseert me niet of mensen duurzaam willen doen. Als ze maar duurzaam kopen. Het gaat niet om certificaten. Waar het om gaat is de toekomst en onze kinderen. Dat klinkt een beetje poëtisch, maar dat wordt soms wel een beetje vergeten.”

Komt er ook een ‘Greenmammy’-site?
“Ja. Ik heb net de opdracht gegeven om die te laten bouwen. Het wordt trouwens greenmommy.nl. Die vraag is heel veel gesteld.”

* * *

Hoe milieuvriendelijk is bamboe? De feiten op een rij
In Nederlandse kledingkasten liggen voornamelijk kleren van katoen: sokken, spijkerbroeken, t-shirts, overhemden. Maar de stof blijkt een schrikbarende impact op mens en milieu te hebben. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals biokatoen en biologische hennep. Maar de Nederlandse ondernemer Rik Vegter van Greendaddy denkt dat er nog een grondstof is die ons van onze “katoenverslaving” af kan helpen. “Als je eenmaal bamboe in je handen hebt gehad, wil je niet meer anders,” aldus de ondernemer.

Feiten over katoen:

* Bij de groei wordt veel landbouwgif gebruikt. Om een idee te geven: 16% van het wereldwijde gebruik van insecticides komt voor rekening van katoen, terwijl het slechts 2,5% van alle landbouwgrond inneemt.

* De gebruikte bestrijdingsmiddelen zijn zeer giftig: een druppel van het middel Aldicarb kan een volwassene doden.

* Veel katoengewassen worden geïrrigeerd. Er zijn dan grote hoeveelheden, vaak schaars water nodig voor de productie van katoen: zo’n 10.000 tot zelfs 20.000 liter water per kilo katoen (dat is ongeveer 1 spijkerbroek en 1 t-shirt).

Door de schadelijke impact van katoen zoeken fabrikanten en verkopers naar groenere alternatieven. Biokatoen is zo’n alternatief, net als biologische hennep. Bij de productie hiervan worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bamboetextiel is een andere optie.

De feiten over bamboe:

* Bamboe groeit snel, soms wel tot 1 meter per dag.

* Bij de groei zijn geen insecticides, pesticides of kunstmest nodig.

* Bamboe heeft per hectare een grote opbrengst.

* Bamboe vergt weinig water en kan op veel verschillende plekken groeien, ook in Nederland.

Bamboe lijkt dus geknipt voor duurzame kleding. Er is echter een probleem; om van het harde bamboe zacht textiel te maken, is een zogenaamd ‘viscoseproces’ nodig waarbij sterke chemicaliën gebruikt worden. Als de bamboetextiel fabriek die na gebruik in de rivier dumpt, is dat slecht voor het milieu.
Als er echter zorgvuldig met de chemicaliën wordt omgesprongen, en deze bijvoorbeeld worden hergebruikt, is dat niet het geval. Punt is echter dat bamboe als textiel zo nieuw is dat er nog weinig bekend is over de milieu-impact van het viscose-proces.

Rik Vegter erkent dat er meer duidelijkheid moet komen over de productie van bamboe-viscose. Omdat er echter zoveel gif gebruikt wordt bij de katoenteelt, is hij ervan overtuigd dat bamboe een groenere optie vormt. Hij gelooft bovendien dat veel mensen voor bamboe zullen kiezen omdat het zachter is dan katoen. “Als we de massa van bamboe kunnen overtuigen, maak je een gigantische stap vooruit voor de planeet.”

Is bamboetextiel de ontdekking van de eeuw? In de webshop van greendaddy vind je een uitgebreid assortiment boxershorts, t-shirts en sokken.

58 gedachten over “Broers veroveren Nederland met bamboe-ondergoed..

 1. Ik vind dit fantastisch. Maar kun je bamboe ook in europa telen zonder problemen te veroorzaken?
  Als we het ver moeten blijven halen kunnen er wel eens problemen ontstaan in de toekomst.
  Waarom moet er een dure naam aan verbonden worden aan de sokken zodat ze meteen duurder zijn. Zou het niet beter zijn een landelijke keten onder hun eigen naam bamboeprodukten vragen te verkopen?

  1. @selene
   Het is steeds weer hetzelfde, je wilt wat doen voor het milieu maar je krijgt gewoon het deksel op de neus. Want bamboetextiel moet helemaal uit Azië naar hier getransporteerd worden, wat je ecologische voetafdruk pijlsnel de hoogte in doet gaan en je met een dubbel gevoel blijft zitten.
   Kocht voor mijn man ooit bamboesokken van een Duist merk in de supermarkt. Man in de wolken over het draagcomfort. Nadien niet meer te vinden en voor dure cultmerken bedank ik.
   Bamboe wilt hier ook wel gedijen, maar zal lang niet zo snel groeien en zo groot worden dan in de warme streken, wat de opbrengst niet ten goede komt.

  2. @Anelle: soms zijn de bamboe sokken in een actie bij de Lidl te vinden. Even iets om in de gaten houden. 🙂

  1. marcel
   Zeg mij eens waar ik daar voor terecht kan. Ik ga straks eens zoeken maar als jij hennep roept moet je ook de winkel er bij vermelden natuurlijk. 😀

  2. @marcel w
   Het enige hennepproduct dat ik ken is touw!
   Er wordt her en der met veel lof over de hennepvezel voor textiel gesproken, maar ik ben het nog nooit tegengekomen.
   Vlas is ook een goede vezel, ik draag het zeer graag. Wel je strijkijzer warm houden om de ergste kreukels glad te strijken. Zijde is ook fijn om dragen maar nogal delicaat.
   En katoen, tja… als alternatief voor het andere duurder textiel. Maar dan wel gemercerised, waardoor de vezel glad en glanzend wordt, wat het uitzicht en draagcomfort sterk verbetert.

  3. @ selene
   Ik weet dat in amsterdam een winkeltje is/was waar vanalles van hennep te koop is/was.
   Touw ,papier, kleding,enz. Waar die zit kan ik me zo niet herinneren, en of ie er nog is weet ik niet daar ik al tijden niet meer in amsterdam woon , en als ik het even kan voorkomen daar ook niet heen ga.
   Maar als ik zeg hennep “moet “ik verder natuurlijk niets . Moeten is dwang en per definitie verkeerd.:)

  4. In Oost Groningen werd de laatste jaren heel veel hennep verbouwd voor de katoenindustrie. Het bedrijf dat dat verwerkte heette Hemflex. Ik was zelf betrokken eertijds bij de verkoop aan Hemflex van het productiegebouw waarin ze de hennep verwerkten. Het bedrijf kwam volgens mij in de problemen toen bleek dat de eigenaar een verleden had als eigenaar van verscheidene koffieshops in Rotterdam. Die hennepplanten werden overigens wel 3 meter hoog en beheersten aardig het beeld in Oost Groningen. Ik weet niet of er nog steedfs wordt verbouwd en verwerkt. Die bambo doet me trouwens denken aan het boek Aleph van Paulo Coelho. Hij leest bij “toeval” een artikel over chinees bamboe. Die bamboe heeft eerst 5 jaar nodig om beneden de grond te verwortelen en te rijpen en schiet dan ineens in een enorm tempo de grond uit, waarbij het wel 5 meter hoog kan worden! Dat verhaal van die bamboe was voor hem een metafoor voor zijn eigen leven in de laatste jaren, waarbij hij het gevoel had gekregen dat hij stilstond in ziin (spitituele) ontwikkeling, dat er niets spannends meer gebeurde ( de 5 jaar van de bamboe onder de grond)en toen kwam hij ineens in beweging door in een weekend op een uitgeverscongres in Londen lezingen te boeken in heel veel verschillende landen waar zijn boeken werden gelezen, waarbij hij als eis stelde aan zijn plaatstelijke uitgevers om steeds na de lezing een groot feest te organiseren, waarin hij een ontmoeting had met een groep lezers ( en waar zichtbaar heel veel gebeurde met als hoogtepunt een reis met de trein over de Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Vladiwostok met heel interessante ontmoetingen; dat was dus de snelle groei van de bamboe boven de grond).

  5. Ik ben in het bezit van een al heel oud en groot stevig geweven tafelkleed van hennep en ca. 150 jaar oud en het is nog steeds in zeer goede staat! IJzersterk materiaal dus. Ecru/grijs van kleur. Ben trots om m’n tafelkleed.

  6. In Alkmaar op het Verdronkenoord bij de Platte Stenen Brug is ook een winkel met o.a. hennepkleding en ecologisch verbouwde katoenen kleding etc.!

  7. Toch nog gevonden in de bedrijfspresentatie van Hempflax, hennep als grondstof voor textiel m/files/pdf/hempflax-bedrijfs-presentatie.pdf

  8. Ik heb er één gevonden. Natuurstoffen.nl hennepkleding, tassen en andere dingen. De rest wat ik heb gevonden verkoopt héél andere dingen van en voor hennep. 🙂

  9. Gezien ook de dreigende recessie van al het geld, papiergeld in Nederland was tot voor kort van hennep, en nog steeds zit het erin verwerkt. Het is, op zijn zachtst gezegd op het macabere af, dat van de zelfde hoeveelheid biomassa 4 keer zoveel papier van hennep kan worden gemaakt als van hout, terwijl henneppapier momenteel minimaal 4 keer duurder is dan conventioneel papier. Immers, bij een jaaropbrengst van 10 ton droge vezels per hectare, levert hennep in 10 jaar 100 ton materiaal op, dat is aanzienlijk meer dan een boomplantage die gerekend over 10 jaar slechts 25 ton materiaal per hectare oplevert2. Dus tel uit je winst, maar dat willen de Heren dus niet, ze willen geld aan je geld verdienen met goedkope oplossingen en andere onfrisse zaken.

  10. Ik heb heel lang voor een groot papier-en verpakkingen concern gewerkt. Ik ben toen betrokken geweest bij een onderzoek, onder andere met Wageningen, over de toepassing van olifantengras voor de productie van papier. Heel interessant! Ik heb er alleen noit meer iets van gehoord!

 2. Even een ludieke actie . Bij de (sport)viswinkel kan je hempzaadjes (hennep), ongepeld kopen voor minder dan 3 euri per kilo . Ik ga deze zaadjes overal planten in april zodat er op de gekste plaatsen hennepplanten van 3 meter hoog opkomen . Als we dit door heel verNederland doen moet er toch wel een beetje aandacht komen voor het onderdrukken van deze prachtige geneeskrachtige , voedzame , multifunctionele plant .
  Wie doet er mee ?

  1. Gewoon Vogelzangzaad kopen, daar zit genoeg hennep zaad tussen, daarom dat al die zang vogeltjes ook zo mooi kunnen zingen. Dit zaad kan je makkelijk her den der uitstrooien, als je dan een aantal weken langs komt staan er hele bossen zoveel je niet weten wilt, tussen alle klaprozen en andere wilde veldbloemen…

   Waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan….

  2. Helemaal gaaf Coz.. Ga van de week eens kijken of ik ze op de kop kan tikken.. Kopje, sorry.

  3. Waarom ik het over ongepeld zaad had ; als je vogelzaad strooid zitten er hennepzaadjes tussen , je weet echter niet welke wat zijn . Met ongepeld zaad kan je de zaden 2 cm diep de aarde in drukken op een plek die je geschikt lijkt en geen vogel zal het zaadje oppikken . Capice ? vol rendement 🙂

  4. @ cozmic
   hier staan hele velden vol hennep, hoef je geen zaadjes voor te zoeken dat doen de boeren al. En monsanto ziet daar geen brood in dus( soms denk ik wel eens dat ze het telen om de homegrownweeds te bestuiven , dat kan je hier niet meer buiten zetten)

  5. Marcel & Paul ,
   Ja als je er al bekend mee bent dan vertel ik niets nieuws . Ik probeer de rest te bereiken die niet weten wat hennep eigenlijk is , dan heb ik het dus niet over de Cannabis sativa ‘Hollandica’ maar over het gewas hennep dat volledig verguisd is . Als overal hennepplanten in het wild verschijnen door het hele land en de media het oppikken kan misschien het goede nieuws over cannabis verspreid worden , voedsel , brandstof , kleding , bouwmateriaal , bemester , onkruidverdelger , etc .
   Doe gewoon even mee een spread the seeds of love …

  6. Ik weet niet of hennep van nature in Nederland voorkomt?
   Als het een exotische plant is, zou ik hem niet in Nederland overal
   zaaien, je kan dan de natuurlijke balans verstoren.
   Net zoals in het westen van het land gebeurt is met een tropische
   kroossoort uit de tuincentra, die woekert zo erg, dat hij zelfs slootjes verstopt
   en het normale eendenkroos verdringt.

  7. @ Nachtuil ,
   Hennep , in Nederland ook wel kemp genoemd , is inmiddels een heemkruid . Het heeft niet de neiging te woekeren omdat de vogels de zaden eten .
   Ook de relatief korte levensduur van de planten voorkomen overwoekering . In India zag ik in bepaalde plaatsen de hennepplanten letterlijk tussen de straattegels opkomen , de plaatselijke hippies liepen de toppen te oogsten tijdens hun wandelingetje naar de bakker . Daar kan de plant jaarrond groeien en zich verspreiden vanwege het klimaat , hier komt ‘ie wat slecht de winter door .
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep

  8. @ cozmic
   Was ook niet bezig je goede daden te verstoren hoor ,ben het helemaal met je eens . Ik had het ook niet over de “rookweed” maar over de soort om vezels , olie e.d. van te winnen. Die 3 meter hoge stengelachtige planten die je voor van alles kunt gebruiken . De medicinale soort wordt wel gerookt en blijft veel kleiner .Overigens wordt voor de vezels vooral de mannelijke plant gebruikt.

  9. @ Marcel , ik weet wel dat je deze actie niet aan het ondermijnen was , als je op het platteland woont en er zijn kempplantages om je heen heeft het inderdeed geen nutz . Als je net als ik in de aanrandstad woont dan gaat zo’n actie wel opvallen . Zeker als het door heel verNederland systematisch gebeurt . Ik zag dat ’toevallig’op argus een dergelijke actie werd gepromoot , itz in the air man .

  10. @Paul & Co, 26 maart 2012 om 23:50 3.1
   Hahaha, dat is een leuk idee. Mijn schoonvader deed dat overal in Rotterdam waar nieuwbouwwijken uit de grond gestampt werden. Dan ging hij vooral met springbalsemien aan de gang, maar ook allerlei andere zaden, o.a. ook vogelzaad. Hij haatte al die betonwijken. Hij was beeldend kunstenaar en had de natuur heel erg lief. We maakten samen ook in de vroege lente “voorjaarstuintjes” in onze voorkamers: allerlei potjes met speenkruid en andere gewasjes; ik werd door hem aangestoken, net twee kinderen waren we dan. Het voorjaar naar binnen halen noemde hij het en inderdaad was het wel heel leuk om te doen en bijv. die speenkruid op te zien “schieten’! Wat mijzelf betreft spreek ik over de jaren half ’60 t/m hal ’80 van de vorige eeuw.
   IK VIND DIT EEN HEEL LEUK IDEE: GA HET OOK DOEN. Me even beraden waar en hoe te doen, maar hier in Heiloo zijn op dit moment zoveel kale plekken vanwege het enorme rooien van bomen, dat het niet moeilijk is her en der wat rond te strooien. Tijdens de wandelingen met de hond? Bij mij aan de overkant zijn ook 3 enorme bomen gerooid, dus daar begin ik het eerst hahahaha
   Even nog dit: ik eet nu gepelde hennepzaadjes, kun je dat ook gebruiken? Eigenlijk wel te duur dan.

  11. jah weet je wat gaaf zou zijn, alle hemp planten fotograferen en dan digitale gps coördinaten op de foto’s plakken met een unieke hyperlink erbij, dus een complete web pagina per plant!!!!!

  12. Die Hyperlink laat ik aan jou over 🙂
   Wil niet weten hoe Hyper er link uit ziet . Voor de goede resultaten is het best nog even te wachten met zaaien , vorst is catastrofaal . 2e helft april is OK , misschien kunnen we dit vuurtje dan nog even extra aanwakkeren ?

  13. oeps foutje dubbel fout geparkeerd
   zie 7.25 ;

   http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/de-kracht-en-grootsheid-van-de-elementen/comment-page-1/#comment-80438

   en een dagelijks gps logboek journaal met nauwkeurig gedetermineerde sneue sneuvel gevallen van de laatste gevallen planten en stengels en bladeren door schoffels, gemeentelijke gif aanvallen, storm schade, hond pies vergiftiging, water schade, gesprekken met de plant over ontwikkelingsniveau in de tijd en geboden kansen qua zonlicht en achterstallige bodem nutriënten, achtergrondstraling, geluids pieken, maar ook blije bejaarden die planten positief instralen en familie taxonomie beschrijvingen van verwante planten soorten met online prognoses voor overlevingskansen in ons plaatselijk micro klimaat,

   en natuurlijk metingen van de ph graad van de bodem met vermoedens van overmatig alu chem trail fall out, en triviale observaties van hoe vaak nutteloze ka poloos van de blauwe piggies langs zijn gekomen zonder nuttige 3d activiteiten tijdens hun loze luchtige automatische mechanische ambtelijke surveillance rondes voor de ka z’n ka, voor de show, om de nukubu’s de indruk te geven dat ze er voor ons zijn. Ik heb serieus van Lex uit Tex begrepen dat er in Amerika nu geëxperimenteerd wordt met opvoeren van lokale loop en fiets verboden!! Gewoon kijken tot hoever we gezapig blijven en alles maar laten gebeuren.

  14. Niet te vergeten cozmic wildplassers die hun nazaten een warme douche komen geven tijdens de avondse k9 wandeling . Wedden dat zij die vaak in de zeik gezet werden later sterker naar voren komen ?

  15. @ Willie

   Laten we het gelijk dan ook eens vrolijk het aanpakken ipv zomaar lukraak te gaan strooien.
   Het begrip is al zo vaak hier op wtk gevallen; ‘Graancirkels’ maar nu in patronen gaan zaaien met een stukje creatieve zaaikunst in het achterhoofd. Misschien een nieuwe ‘Hype’ voor een kleurige aanzet tot een nieuwe conspiracy artikel wereldwijd.

   Ach zoiets moet toch ergens gaan beginnen…

  16. @ Cozmic

   Ik had het ook niet over -DOE MAAR-, gewoon over hennep produkten en andere fun!

  17. Ben er behoorlijk enthousiast over. Van het idee alleen al zit ik hier te grijnzen. Zit al te bedenken hoe ik het in mijn omgeving groot kan maken; van kopietjes met tekst en uitleg puntzakjes maken, zaadjes erin en uitdelen of zoiets. Leuk een ~Want to Do~ actie.

  18. het geheim dat je deelt met de gele krijger nutriënten, ik heb zelfs begrepen dat het een antiek Chinese volks gewoonte is om vrijuit vol in vis vijvers te dritten (Drents) en dat vissen daar juist dankbaar, groot en sterk van worden, dat ons riool dusz totaal overbodig en contraproductief is!

   Net als geraffineerde oververhitte dood geslingerde honing de Aldi honing sloopt en gesteriliseerde melk de melk sloopt, het schijnt dat ook rauwe pure melk zeer geneeskrachtig isz, en net zoals ons zout wordt geraffineerd net zolang tot alleen het voor ons zeer ongezonde NaCl over blijft, de Akzo weet er van, terwijl puur schoon Himalaya zeezout alle pak um beet 78 verschillende mineralen en sporen elementen van ons bloed bevat en juist super gezond isz, en zelfs 100% gelijkwaardig aan menselijk bloed, geschikt voor transfusie, hoe ons brood zo geproduceerd wordt zodat er verkeerd giftig gistende houtsnipper resten overblijven i.p.v. gezonde voedende voedingsstoffen, hoe ons water dood geslagen wordt in druk leidingen, er schijnt zoiets als levend water te bestaan, schijnt zelfs meetbaar te zijn…

   maar dit zal wel onwetenschappelijk genoemd worden, hard schudden aan je Pendel en je hebt een hoge waarde, en hard lachen om sterk verdunde homeo watertjes zonder 1 traceerbaar molecuul over, sterk water, dat water informatie drager kan zijn daar ben ik van overtuigd, hoe maak je dat hard zodat de hardste skepsis kop er ook niet meer omheen kan?

   Quote:

   ” De Fransman André Bovis ontwikkelde een schaalverdeling (1930) om de vitaliteit van mensen en voedingsmiddelen te bepalen. Dit deed hij omdat hij een eenvoudige methode zocht voor bepaling van de kwaliteit van levensmiddelen, die dan onderling te vergelijken is. Hij ging ervan uit dat alle materie straling uitzendt. De frequentie/golflengte van deze straling mat hij met een pendel. Hij ging er ook van uit dat de golflengte in ångström uit te drukken is van 0 tot 10.000. Hij maakte een schaalverdeling en kon, door een pendel over deze schaalverdeling te bewegen, de waarde van het gemeten product aflezen. Bovis noemde zijn instrument de ‘biometer’. De ingenieur Simonéton kwam er achter dat er iets anders werd gemeten en noemde de waarde simpelweg Boviswaarde.

   Gezonde mensen hebben een waarde van 6500 tot 8000 op de Bovisschaal. Onder de 6500 wordt de mens vatbaar voor ziekten. Een optimale boviswaarde wordt geacht bij de 11.000 te liggen. Niet alleen voedsel en organismen blijken een boviswaarde te hebben, ook plaatsen, symbolen, handelingen en rituelen kunnen op boviswaarden gemeten worden. Heilige plaatsen kunnen makkelijk 18.000 Boviswaarde hebben. Daarmee is de Boviswaarde waarschijnlijk eerder een maat voor de heelheid of heiligheid van iets. Met andere woorden een indicatie voor de mate van integratie van de drie-eenheid: vorm, functie en essentie. ”

   http://www.agatentafelen.nl/tafelen/boviswaarde.html

  19. jah dat zou pas explosieve exponentiële Kruit Kruid Crowd Source Power zijn Imke!
   Cellofaan Envelopjes in de vorm van een Hemp Blad met tekst en uitleg en 3 zaadjes er in, met een linker en een rechter unit, dat het duaal prikkelend overkomt ook..

  20. dusz euh tegenwoordig is er ook al een Wan TT oDo Site?

   ” niet mauwen met je oDo maar handjes uit de mouwen en poetsen ”

   dan krijgen we ook meer response van Rotterdamse bezoekers.

  21. Sinds een aantal jaar heb ik een vitaliseer dinges van gaia aqua op de waterleiding. Schijnt die bovis waarde te verhogen. Werkt goed, kan het merken aan mijn dieren( die drinken geen leidingwater bij mijn moeder bv, bloemen staan langer, ’t water smaakt beter, huid is zachter na het douchen enz. Ben sinds kort met een experimentje begonnen; een glazen karaf gegraveerd met allemaal mooie bekrachtigende teksten, daar het water in en elke dag minstens een liter daaruit drinken.( mocht ik er straks 10 jaar jonger uit zien en weer horden kunnen lopen laat ik het weten!)

  22. Zou het niet mooi zijn als je in Juli door verNederland fietst en overal kom je wawawawaaanzinnige weedplanten tegen met de roze flyertjes met Guido’s kop erop . http://www.wanttodo.cum 😉

  23. Paulus de rooiboskabouter ,
   jaja , ik weet dat wel swa
   soms moet je dingen concreet houden , zonder afleiding , gewoon om zo duidelijk mogelijk te zijn , overal zijn variaties op , ook niet in ieder vogelzaad zitten hennepzaadjes , snappie ?

  24. Cozmic

   Bongo! Blandet… niet so moeylijk mensch! beetje nonmonsanto saadkweker weet daar wel raed mee, gewoon so goet kyken als het kan, Voorproefen, Telen en Delen en vooral planten dan weet je van wanten. Puffffffffffffffff. Alleen als ik naar me rokketoe luistert, ik weten dat het goede hennep tussen zit, hoe beter het singen kan hoe beter de kwalityt. Als de rest er maar kleurreik uit siet!

  25. Imke, ik heb ook zo’n ding in de waterleiding zitten. Het was prachtig.. Een glaasje water afgetapt vóór de installatie, toe mijn loodgieter vroeg wat dat ding nou deed..

   Toen hij ingebouwd was, de loodgieter zijn zooi aan het opruimen was, heb ik even doorgespoeld en een nieuw glaasje water ernaast gezet. Het verschil was het verschil tussen een schoon en een vuil raam..! “Ja daar hoef je niet lang naar te kijken/raden”, aldus de loodgieter.

  26. @Cozmic, Hyper, Dick, Willie en Imke, vertel me even welke route jullie hebben gezaaid, dan ga ik ff oogsten en er olie van maken. 😉

  27. Sun, van de gewone hemp valt vrijwel geen olie te persen, helaas.
   Voor 31 euro heb je een 400 watt groeilamp, kan je een stuk of 10 plantjes onder kweken, reken maar op 1 gram per watt aan oogst die je binnen 50 dagen hebt. 😉

 3. Deze website die in bovenstaand artikel heet: Greendaddy verkoopt o.a. herenonderbroeken.

  Prima spul, katoen met bamboe. (deels bamboe!)

  Echter Greendaddy is gewoon handelaar en wederverkopen, veranderd zelfs niet de verpakking.

  Onderbroeken zijn huismerk van Socks.co.uk, vergelijk en bestel:

  http://www.sockshop.co.uk/by_type/mens_underwear/sockshop/index.html

  Dus redactie let op commerciële praatjes…groen verpakt enzo – t gaat uiteraard gewoon om (weder)verkoop.

 4. Waarom nou weer bamboe, waarbij weer veel smerige chemicaliën nodig zijn? Als we al gebruik kunnen maken van geweldige hennepvezels! Echter alleen in theorie: ik wilde net ondergoed van hennepvezel aanschaffen, en de enige onderbroek die ik kon vinden, van hennepvezel, kost € 50, en was nog lelijk ook. Dus het kan vast wel, maar hoe? Mij lijkt dat bamboe een matig alternatief is op hennep vezel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.