Advertentie

IKEA wereldwijd over op bio-katoen…!


x

BetterCotton

x

x

IKEA wereldwijd over op bio-katoen…!

2015 ©WantToKnow.nl/.be

x

IKEA logoDe producten van IKEA zitten er vol mee.. Katoen! Dekbedden, kussens, gordijnen en meubels: katoen is een van de meest gebruikte grondstoffen en niet weg te denken uit IKAE-producten. Maar de katoenteelt heeft echter zware consequenties voor mens en milieu. Sinds vorige maand september 2015 gebruikt de Zweedse wooninterieur-gigant, uitsluitend nog duurzame katoen, die afkomstig is uit biologische bronnen en geproduceerd wordt volgens de internationale richtlijnen van BCI, het Better Cotton Initiative.

IKEA dringt hiermee de schadelijke impact op het milieu substantieel terug en tilt tegelijk de arbeidsomstandigheden in de katoenteelt naar een beter niveau. Het woonwarenhuis is de eerste grote retailer die deze mijlpaal wereldwijd heeft bereikt..!

cottonSinds 1 september 2015 is IKEA volledig overgestapt op het uitsluitend gebruik van duurzaam geproduceerd katoen. En hieronder verstaat IKEA de katoen die afkomstig is van planten die geteeld zijn volgens de richtlijnen van Better Cotton, door katoenboeren die werken volgens ‘Better Cotton’ en duurzamer geproduceerd katoen uit de Verenigde Staten.

Bij deze vorm van katoen telen wordt minder water, kunstmest en pesticiden gebruikt en het levert tegelijkertijd meer inkomen op voor de katoenboeren. Hierdoor ontstaan betere leefomstandigheden voor de boeren en hun families. Het katoen dat IKEA gebruikt is voornamelijk afkomstig uit India, Pakistan, Turkije, China, de Verenigde Staten en Brazilië.

Lisen Wiren, Country Sustainability Manager, IKEA Nederland: “We zijn heel trots dat we de eerste grote retailer zijn die dit doel heeft bereikt. Bij IKEA zoeken we continue naar manieren om de impact van onze operatie op mens en milieu zoveel mogelijk te reduceren. Maar we zijn nooit klaar, dus ons volgende doel is om nieuwe manieren te vinden waarmee we katoenboeren blijven ondersteunen in duurzame katoenproductie.” IKEA zet zich al sinds 2010 samen met het Wereld Natuur Fonds en andere grote retailers en merken in voor wereldwijde hervorming van de katoenteelt en ze doen dat, via de genoemde BCI of ‘Better Cotton Initiative’-organisatie. Samen met haar partners wil IKEA met BCI duurzaam geproduceerd katoen toegankelijker en betaalbaar maken en tevens de leefomstandigheden van de katoenboeren verbeteren.

BCI better cotton initiative katoen‘Better Cotton Initiative’
“We zijn erg trots op onze samenwerking met IKEA. We zijn onder de indruk van de ambitieuze doelen en vinden dat het woonwarenhuis een voorbeeld is voor andere retailers en merken. De toewijding van IKEA helpt BCI dichter bij het bereiken van haar missie: Better Cotton als de internationale standaard voor katoenproductie”, zegt Paola Geremicca, directeur communicatie en fondswerving bij het BCI. 

Over de samenwerking met het Wereld Natuur Fonds zegt Richard Holland, directeur van het WNF Market Transformation Initiative: “De overstap naar het uitsluitend gebruik van duurzaam geproduceerd katoen in alle producten van IKEA kan de wereldwijde katoenmarkt veranderen, omdat IKEA als marktleider hiermee laat zien dat het daadwerkelijk mogelijk is om een dergelijke grote stap te zetten. En we hopen dat veel bedrijven het voorbeeld van IKEA zullen volgen. Deze mijlpaal toont aan dat wat goed is voor mens en natuur ook goed kan zijn voor de business.”

IKEA en duurzaamheid
Ikea sustainableDe Zweedse woongigant is al enkele jaren zéér vooruitstrevend bezig met het inweven van een duurzaamheidsbeleid in haar organisatie. Het duurzaamheidsjaarverslag over 2013 van de IKEA Group, toonde een  enorme vooruitgang van het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen uit 2012, de zogenaamde ‘People & Planet Positive’-strategie. Het was voor het eerst dat de IKEA Group resultaten kon afzetten tegen deze doelstellingen uit 2012 van haar nieuwe duurzaamheidsstrategie.

Hoogtepunten uit dat duurzaamgheidsjaarverslag:

 • De IKEA Group beheert inmiddels 137 eigen windmolens en heeft in totaal 550.000 zonnepanelen geplaatst. Dit brengt het woonwarenhuis een stuk dichterbij het doel om in 2020 meer hernieuwbare energie te produceren dan per jaar wordt gebruikt.
 • IKEA heeft in 2013, alles bij elkaar, een totaal van 22,4 miljoen led-producten verkocht, waaronder 12,3 miljoen led-lampen. Vergeleken met traditionele gloeilampen besparen consumenten met elke led-lamp per jaar 7 euro aan elektriciteitskosten. De totale besparingen aan energie over het boekjaar 2013 bedroegen daarmee ruim € 86 miljoen..!
 • Het totaal aan energiebesparende maatregelen in de winkels en magazijnen van de IKEA Group is sinds FY10 opgelopen tot een waarde van € 40 miljoen.
 • In de wereldwijde detailhandel is de IKEA Group één van de grootste gebruikers van FSC-hout, dus duurzaam gecertificeerd hout. In 2013 was bijna 1/3 van het gebruikte hout FSC gecertificeerd of gerecycled. Al het gebruikte hout was afkomstig van leveranciers die voldoen aan de IKEA bosbouw standaard.
 • Het aandeel op duurzamere wijze geproduceerd katoen was in 2013 (72%) ruim verdubbeld, t.o.v. 2012 (34%). En nu in 2015 is IKEA dan in staat 100% duurzame katoen te gaan gebruiken..!
 • Het aandeel vrouwen in managementposities binnen de IKEA Group is gestegen tot 47%.
 • IKEA Foundation doneerde € 101 miljoen aan projecten die miljoenen kinderen in de armste regio’s ter wereld ondersteunen; 21% meer dan in 2012.

Geen andere keuze
Volgens president en CEO Peter Agnefjäll van de IKEA Group heeft iedereen, zeker ook IKEA, een belangrijke rol in het omgaan met de verwachte energietekorten en de invloed van de klimaatverandering, zonder daarbij de kwaliteit van leven uit het oog te verliezen. “Gesteund door onze visie om ‘een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen’ te creëren, ben ik ervan overtuigd dat er geen andere keuze is dan op een zo duurzaam mogelijke manier zaken te doen.”
x
Zijn Chief Sustainability Officer Steve Howard, vult Agnefjäll aan: “In het eerste jaar na de start van onze People & Planet Positive strategie boeken we al een sterke vooruitgang. Kijk eens naar het ruim verdubbelde aandeel katoen dat op duurzamere wijze is geproduceerd, onze investeringen in hernieuwbare energie en de mogelijkheden die we scheppen voor miljoenen mensen om thuis duurzamer te leven. De 22 miljoen led-producten die we afgelopen jaar hebben verkocht, tonen aan dat duurzame oplossingen een grote aantrekkingskracht op onze klanten hebben, met name als we ze erop wijzen dat ze vanaf dag één kunnen besparen op hun energieverbruik.”  

De mega-oppervlakte van de IKEA-warenhuizen is natuurlijk een uiterst perfecte locatie voor zonnepanelen..!
De mega-oppervlakte van de IKEA-warenhuizen is natuurlijk een uiterst perfecte locatie voor zonnepanelen..!

x

* * *

9 gedachten over “IKEA wereldwijd over op bio-katoen…!

  1. Ja ik vind dit ook heel positief, ik zou nog blijer zijn als de katoen zou worden vervangen door hennep, ik denk dat onze planeet een diepe zucht zou laten

  1. Ja ok goed nieuws, maar G v.D, beetje laat niet, zo’n brillante uitvinding is het nu ook weer niet, ze kunnen de Oceanen leeg vissen met hun enorme sleepnetten, en het plastic niet, beetje vreemd niet !

   Heb het al eens verteld, de enorme etende en schijtende passagiers schepen, die verplicht hun vuile tanks in de haven moeten legen, maar dat kost geld, dus pompen ze hun tanks leeg op zee, een goeie vriend van mij voer achter zo’n vervuiler langs terwijl ze hun tanks leegden, nou ja kilomers, zee mijlen, viesigheid, het heeft te maken met mentaliteit en het uitrusten van dolfijnen met torpedo’s !

  2. Interessant, de jeugd van tegenwoordig is wat bewuster aan het worden en komt met hele goede ideeën. Ik zie het allemaal nog wel goedkomen. De generatie niks en de zero’s zijn voorbij. Tijd om het tij te keren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.