Advertentie

Monsanto’s in zijn hemd gezet door een rups…


Je kent wellicht de uitspraak: ‘Brutale mensen hebben de halve wereld’? Daar zit natuurlijk een waarheid in. Durf en bravour zijn menselijke eigenschappen, die ondernemende mensen kunnen gebruiken. Maar als de bravour en de durf volledig op drift raken, komt de ondernemer van een koude kermis thuis. Blijken bravour en durf gewoon killers te zijn van datzelfde ondernemerschap.

Monsanto is het bedrijf dat we kennen als een agrarisch-technologische multinational, met een uiterst dubieuze reputatie. Die hadden ze al, vóórdat ze, via een boel lobby-werk, de hulp kregen van de Amerikaanse overheid, die patenten op levende organismen toestond. Alras had Monsanto een pallet van 700 patenten op gewassen, veelal agrarische, en toen was het hek van de dam voor Monsanto. Het voelde zich zó sterk, dat het heer en meester dacht te kunnen worden van ’s werelds landbouw. Megaprogramma’s werden uitgerold om de patenten in goud om te zetten.

Maar hoe anders en vooral weerbarstig krachtig is de werkelijkheid.

Het Monsanto Bt-cotton zaad, het 'Witte Goud' bleek puur vergif te zijn voor de landbouw-infrastructuur in India. Monsanto zou voor deze economische misdaden berecht dienen te worden.

Een voorbeeld presenteerde zich deze week op het wereldnieuws-toneel. De door Monsanto gepatenteerde insect-resistente katoenplant die overvolle oogsten beloofde, blijkt toch niet zo effectief..

Er was al eerder veel ophef over deze Monsanto GM-katoen, toen na een paar jaar bleek, dat vele Indiërs regelrecht tot zelfmoord werden gedreven door de uitbuiterspraktijken van Monsanto..

Een schandaal dat tot op vandaag te weinig in de aandacht is gebracht door de main stream media. Wij schreven hier al een stuk over, kijk HIER op WantToKnow. Want weet je hoeveel boeren al zelfmoord pleegden..?? Wat dacht je van 200.000!!

Maar nu blijkt ook nog eens heftig dat het bedrijf gewoon zijn werk niet heeft gedaan, want de zg. insectresistente GM-katoen, is dat helemaal niet!! Het bedrijf loopt dus regelrecht te frauderen en heeft dus ook gewoon, op zijn Amsterdams gezegd, een ‘grote bek’ gehad. Een gevoel van ingetogen jubel bekruipt ons bij WantToKnow. Zou er toch hoop zijn..?

Er waren al eerder onderzoeken die aantoonden dat GM-gewassen HELEMAAL NIET meer productie te zien geven als gewone gewassen. Ook dit stokpaardje van de GM-industrie blijkt dus al lang en regelrecht een leugen te zijn..!! Kijk voor een artikel hierover op WantToKnow.nl HIER

X

* * * * * * *

India: katoenrups zet Monsanto voor schut

bron: Oneworld.nl HIER

Indiase katoenboeren zitten met een grote sof nu blijkt dat het dure genetisch gemanipuleerde katoenzaad van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto de vraatzuchtige katoenworm niet op afstand kan houden. Het is de tweede rel in korte tijd rond gengewassen in India.

De katoenteelt in India is van oudsher agrarische kennis, die van vader op zoon gaat, door middel van eeuwenoude katoenzaden. Totdat Monsanto haar wig dreef tussen mens en katoenplant.

De Indiase katoenvelden staan wel bekend als de ‘killing fields’. Behalve dat de katoentelers grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruiken om ongedierte een kopje kleiner te maken, zien de kleine boeren vaak geen andere oplossing voor hun torenhoge schulden dan zelfmoord. Toen Monsanto in 2002 toestemming kreeg van de Indiase regering om genetisch gemanipuleerde katoen te telen, stond een deel van de boeren dan ook met open armen klaar. Hen was immers beloofd dat de BT katoen voor grotere oogsten zou zorgen en minder bestrijdingsmiddelen nodig had.

Een ander deel van de boeren, gesteund door milieuactivisten, moest niets van de genkatoen hebben. Behalve dat de gevolgen voor de natuur van deze Frankenstein-gewassen volgens hen nog te ongewis waren, zouden de boeren in een wurggreep van Monsanto komen omdat de multinational het patent op de zaden had.

Acht jaar na dato lijken de tegenstanders van genkatoen gelijk te krijgen. Nadat al eerder was gebleken dat de opbrengsten van de ‘superzaden’ tegenvallen en dat boeren de gifspuit evengoed nog grif moeten hanteren, blijkt de schadelijke katoenworm (Pink Bollworm) in de loop der jaren ook nog eens resistent geworden voor de Cry1Ac proteïne die Monsanto aan de genkatoen had toegevoegd.

De katoenworm die in staat is een multi-national in zijn hemd te zetten..

Afgelopen vrijdag gaf het zaden en bestrijdingsmiddelenconcern in een persbericht toe dat het in 2009 in vier districten van de Indiase deelstaat Gujarat resistente katoenwormen had geconstateerd. In deze vier districten wordt 40 procent van alle katoen in Gujarat verbouwd.

Zuur

Herman van Bekkem, campagneleider gentech en duurzame landbouw bij Greenpeace is niet verbaasd over dit nieuws. “Eigenlijk waarschuwen we hier al zo lang voor als gentech gewassen op de markt zijn. Het is wel zuur voor de boeren die goedkoop uit dachten te zijn en nu met dure zaden zitten die niet blijken te werken en evengoed veel geld aan bestrijdingsmiddelen kwijt zijn.
Maar het is helemaal zuur voor de biologische boeren die zelf met verantwoorde bestrijdingsmethodes werken en evengoed resistente rupsen op hun dak krijgen.”

Zaadpolitie

Biotechnologiereus Monsanto produceert een reeks van producten voor de landbouw waaronder zaden en bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf is met een octrooi op bijna 700 biotechnologische producten wereldleider in de genetische modificatie van zaden. Monsanto staat op zijn zachtst gezegd niet in een al te best blaadje bij milieuactivisten.

Zo is het bedrijf onder andere controversieel om zijn agressieve tactiek om zijn patentrechten te beschermen. Boeren mogen de zaden na een oogst niet hergebruiken, maar moeten nieuwe zaden kopen. Het kan gebeuren dat de zaden via de wind of uitwerpselen van vogels op het land van een nietsvermoedende boer terechtgekomen: als Monsanto erachter komt, krijgt deze boer de zaadpolitie op zijn dak en worden voor de rechter gesleept.

Monsanto stelt in zijn verklaring dat resistentie een natuurlijk proces is en dat genkatoen daarom goed gecontroleerd moet worden. Ook zou in Gujarat genkatoen al zijn geplant nog voordat deze was goedgekeurd. Daarbij zou onvoldoende afstand zijn gehouden met gewone katoenvelden. Door kruising zou de Cry1Ac proteïne in de genkatoen lager zijn geworden.

Maar niet getreurd.

Het biotechnologie bedrijf heeft al een opvolger die zich warmloopt: Bollgard II. Deze variant bevat niet één extra toegevoegde proteïne, maar twee.

Resistent

“Het is gewoon uitstel van executie”, aldus Van Bekkem, “ook bij deze opvolger zul je hetzelfde mechanisme krijgen. Als je een plant zo manipuleert dat hij 24 uur gifstoffen tegen ongedierte en onkruid afgeeft, dan worden die insecten en dat onkruid onvermijdelijk resistent.” Voor milieuactivisten is de verklaring van Monsanto dan ook hoopgevend. “Het is tekenend dat zij na twaalf jaar gentechlandbouw deze conclusie moeten trekken.”

Het is de tweede rel in korte tijd in India rond genetisch gemanipuleerde gewassen. In februari besloot de Indiase milieuminister Jairam Ramesh al om een tijdelijk verbod op de teelt van genetisch gemanipuleerde aubergines af te kondigen. Ramesh wil nader onderzoek naar de gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid van de genaubergine. Deze BT Brinjal is eveneens afkomstig uit de stal van Monsanto.

8 gedachten over “Monsanto’s in zijn hemd gezet door een rups…

 1. Dat monsanto in z’n hemd staat is een goede zaak dat kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden.
  De hele kunstmest en andere gemanipuleerde zaden, giften zijn allemaal ’n misdaad tegen de mensheid!
  Al heel wat jaar geleden heb ik landbouw producten gezien die geheel op compost geteeld waren zonder met wat voor toevoegingen dan ook van ’n klasse die door de reguliere landbouw niet verwezenlijkt kunnen worden!
  En over de fantastische smaak van die producten daar kunnen de meeste mensen zich in de verste verte geen voorstelling van maken.
  Maar het is te hopen dat de boeren daar niet in de kou komen te staan, door de eigen overheden in de steek gelaten!

  1. leuke lettertiep. ik kan hem met google ghrome niet lezen. gelukkig wel via kladblok!

  2. Beste leenvr.. Je moet ctrl +f5 doen om je browser cache te verversen.

 2. Hi Ad, het klopt helemaal wat je daar zegt! Jammer is dat Monsanto ondertussen ook vaste voet op Nederlandse bodem heeft weten te krijgen door de acquisitie van agrarische bedrijven zoals De Ruiter Seeds etc. Je ontkomt bijna niet meer aan hun invloed en jammer genoeg leeft het bij niemand.

 3. Monsanto verslagen?
  Laten we het hopen met zijn allen.
  Misschien wordt het dan toch tijd om zelf met bio-zaad te gaan verbouwen.
  Het is nog leuk en gezellig ook.
  Weg achter de pc en lekker de moestuin in.

  1. Je hebt helemaal gelijk Robert. Ik zit er veels te veel achter! Trouwens, bijna elke “Doe-het-zelf” zaak heeft de producten van Monsanto. Round-up ready ellende etc. Onkruid verdelgers die meer slecht dan goed doen. Gewoon niet kopen die ellende.. Dan maar ff op de hurken in het vinex tuintje mensen!

 4. Jullie beginnen met een uitspraak dat een brutaal mens de halve wereld hebt,je kunt merken dat jullie niet brutaal genoeg zijn en waarschijnlijk allemaal van die na-volgertjes.
  Ik heb geleerd,een niet-brutaal mens de andere helft.
  Als men met het 1ste aankomt,voelen ze zich heer en meester,maar als jij dan komt met het 2de,zijn ze zwaar beledigt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.