Advertentie

Ode aan het gewas…!


De website Holland Doc bevat een prachtig archief van interessante documentaires en boeiende, informatieve tv-programma’s. Snuffel eens op deze site, i.p.v. een TV-zit-op-de-bank-sessie; bekijk een waardevolle documentaire online..!

Gisteren de documentaire ‘Eeuwige Moes’ van Catherine van Campen op ‘Holland Doc’ gezocht, omdat ik die nogeens wilde zien. Een indringende documentaire over het uitsterven van oergewassen en vooral een verhaal over een man die uit pure wanhoop is gestopt met het verzamelen en telen van de laatste ca. 500 oer-voedselgewassen die wij in Nederland verbouwden…!

Deze man, Ruurd Walrecht, heeft op een gegeven moment zijn ‘Oerakker’ achter zich gelaten en is naar Zweden geemigreerd.. Uit pure frustratie, ontstaan door het onbegrip van de maatschappij voor zijn werk..  De documentaire heeft echter ook een prachtig aantal diepere lagen, die je zeker ook zullen raken.
Ruurd is de afgelopen 40 jaar bezig geweest met zijn Oerakker en besefte dat de genetische rijkdom van de planten die hij verzamelde, van levensbelang zal zijn voor de voedselvoorziening en broodnodige voedselvarieteit voor toekomstige generaties. Want vooral de specifieke eigenschappen van elke unieke plantensoort of -varieteit zijn onvervangbaar!

In de documentaire komen zijn voormalig collega’s aan het woord en ontstaat het beeld van Ruurd, zonder dat je hem daadwerkelijk in beeld krijgt. De informatie uit deze documentaire, dat ruim 75% van de voedselgewassen reeds IS uitgestorven, zet je toch even aan het denken… Het credo van Ruurd (hiernaast op de foto met zijn maatje Boele Ytsma (links)) was de gedachte dat uniformiteit in feite een daad is tégen het leven..! Tja, kom daar tegenwoordig eens mee, op een hogeschool of universiteit..!

Het voorbeeld dat er heel veel soorten komkommers zijn, van basketballgrootte tot auberginevormen en van witte tot dieprode, is veelzeggend! Wist jij dat bij Europese wet bepaald is dat komkommers groen horen te zijn..? En tevens een bepaalde maat dienen te hebben om ‘officieel’ als komkommer door het leven te mogen gaan..?? Bijna letterlijk roep je dan: “Mijn hemel waar zijn we mee bezig?”..

De film is gemaakt door Catherine van Campen en gaat over Ruurd Walrecht, een bijzondere man die zijn hele leven al in de ban is van oude gewassen.

Wageningen
De mensen van de Landbouwhogeschool uit Wageningen die natuurlijk vertrouwd zijn met biodiversiteit, hebben de hele ‘zaak’ van Ruurd gelukkig overgenomen.. De oude zaden worden ingevroren en bewaard..

Opgelost zul je wellicht denken..? Dat is deels waar, maar vooral de diepere lagen van dit verhaal blijven in je systeem hangen en zijn doorvoelend waar te nemen. Kijk op je gemak deze documentaire, je zult je zeker thuis voelen, in een moment van rust en bezinning. Want ‘GroenDoen’ is ook en vooral  ‘natuurlijk’ regelmatig contempleren… De realisatie én de bevestiging voelen, dat alle levensvormen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en samen één link vormen met de Bron. Bewust-Zijn dus! En dát staat precies aan de basis van de hele ‘duurzaamheids-wave’..!

 

12 gedachten over “Ode aan het gewas…!

 1. Na 1 minuut ben ik er al kapot van, van die holland doc docu, heerlijk wat een weemoedigheid, precies wat ik nu nodig had, Joe made my day (nou jaah nacht, ik had een bijzonder roodharig vriendje op school die niet zo goed lag bij de stoere jongens, iedereen wist het behalve z’n ouders, ik had het er moeilijk mee want ik vond hem top maar ik was niet helemaal zo als hij, ik vond het moeilijk want tsjaah hoe kwam ik in de picture bij het andere soort en kon ik me dan wel permitteren om openlijk met hem te blijven omgaan, walgelijk dilemma, geen idee had ik toen, nu nog niet, hij had het altijd over die ka wijven, nou snap ik pas echt goed waarom, dat dat toen al uit de grond van z’n hart en tenen kwam, hij had honderd procent gelijk, god wat had hij toen al een rijke innerlijk leven vergeleken met die gemakzuchtige aandachtszieke verwende papa’s liefjesz) 25 jaar later kom ik hem bij toeval tegen, vrijwel geen spat verandert op een paar rimpels in z’n gezicht na, en we gingen direct door waar we 25 jaar terug gebleven waren.. zo zeldzaam.. dusz toen wist ik al wel wat echt en onecht was, het was toen net te pijnlijk en nu nog, ik wist het al wel toen hoe het allemaal zit.. Gauw “Eeuwige Moes” docu verder kijken…

  1. O M G oh mijn god, in sms taal, na een kwartier voel ik het ergens in centrum van m’n buik, “Eeuwige Moes” is voorlopig even mijn Docu document houvast, voor een ieder die er tot nu toe Niets van begrepen heeft, neeh ik ga niet weg, neeh ik ben niet meer dezelfde als een jaar terug, hoeft ook niet, neeh ik ga geen domme dingen doen, het is meer een afspiegeling dat er ergens 25 jaar terug een moment is geweest ‘dat het er allemaal niet werkelijk meer toe deed’, dat was toen de laatste druppel kennelijk, niet bewust verstandelijk begrepen, zoals een medium mij een keer toevertrouwde, ik wist dat het waar was, verstandelijk niet volledig, nu wel, heeft 14 jaar geduurd om te begrijpen, sommige dingen onthou ik totdat ik ze aan elkaar kan vast plakken, Dawn en kijk het Docu Document maar eens, misschien dat je ooit nog eens iets begrijpt, en ik weet zeker dat het niet alleen over mij gaat, ik noem geen namen, zelfs al zou het mijn concurrent in het heetst van de ‘strijd’ zijn, ik kan er nog niet tegen om een ander naar de ver*ommenis te zien gaan, voor niks, om niks, weer die *$#~!omde religie maar dan in een ander jasje!? Er is er tenminste 1 en wel zeker 3 die donders goed begrijpen beleven doorleven doorzien snappen, daarom alleen al ga ik door, wel of niet alleen.. makkers in de strijd dat zijn de enige echten, de rest is spielerei voor een make believe teevee show, gauw weer verder kijken.. ideaal bij volle maan komen er nog wel eens inzichten tot mij uit andere sferen (heb jij vast ook Monica, Cozmic zeker weten ook)

  2. Ah Hyper mijn grote vriend. Gisteren was je opeens nergens meer te bekennen…Cozmic trouwens ook niet :(….maar goed er zullen ook nog andere zaken zijn die aandacht vragen.
   Ik heb me dan maar zelf vermaakt :)….er was veel storm en regen…de elementen…gemaakt of niet…ik hou ervan…ofwel wind over een langere periode heeft ook weer effect op mij…ach ik ben gewoon een gevoelige snaar maar wel ook een grappige. Er zullen wel een paar mensen zijn die mij misschien niet zien zitten maar dat is meer hun probleem dan het mijne…denk ik maar….Als je niet jezelf kunt wezen dan is alle tijd verspilde tijd…dus wees jezelf beste Hyper…
   p.s. ik hoop dat Cozmic niet is weggewaaid…
   zo de borrel is op…weer aan het werk 😉

  3. Hoi mijn, slik sorry, onze beste vriendin aller tijden MOnika, ik durf niet te hard ‘mijn’ te zeggen, maar meen dat wel, maar wil niet te bezitterig egoïstisch zijn, mijn rots in de branding, ik was even weg gespoeld op de huizen hoge golven van mijn oude opgekropte emoties van weleer, lekker noodweer buiten en in mij binnen zak maar zeggen, in de wind fietsen met dit weer doe ik ook graag, beetje goeie geschikte kleding aantrekken en dan er tegen aan.

   Misschien wel door de volle maan, zou best kunnen, versterkt alles bij mij, jantje huilt en jantje lacht, maar nu kan ik weer lachen Monika, jah ik hoop ook altijd dat Cozmic weer boven komt drijven, die zit ook regelmatig in zwaar weer, met of zonder ‘stiekie’ in z’n hippie haren, zolang er geen man of vrouw overboord isz, anders komen we je redden Monika, met een oranje zwem bandje en een snelle rubberen opblaas motorboot. Dat teevee top stuk van Marieke Pril gaat ook over ons zelf kennen en kunnen zijn, een goed degelijk stevig geschreven pamflet, uit 1 stuk eikenhout, staat als een huis.

   Soms snap ik mijn eigen plank voor m’n kop wel, maar lang niet altijd die van anderen Monika, maar jij snapt het wel, dat weet ik gewoon, is even wennen hoor, iemand zonder plaat voor haar of hummes hoofd!! Als de nood het hoogst is, is de redding nabij..

  4. Lmao , nein ich bin nicht weggeblazen .
   Mooie docu trouwens over Ruurd , weinig mensen die het echte contact nog hebben met de natuur , alles moet nu snel en veel . Ruurd wist wel beter , helaas voelde hij zich als een vis uit het water . Zelf kom ik ook uit de agrarische hoek en heb de ratrace meegemaakt . Geen seizoenen meer , veredelen , belichten en jaarrond doorknallen met smakeloze goeduitziende waterbommen . Vast personeel met vakkennis wordt vervangen door loonwerkers of uitzendslaven die geen idee hebben wat ze doen , ga je niet snel genoeg zijn er 10 anderen voor jou , kurwa .
   Dit artikel sluit mooi aan op het hoofdartikel en op een in de glazen-bol-te-zien artikel . Door de vervuiling van de aarde zullen niet GM gewassen vrijwel niet kunnen groeien . Vrouwen worden met vaccinaties onvruchtbaar gemaakt en het herenkwakje zwemt nog langzamer dan een zeeschildpad die eigenlijk een landschildpad is . Straks mag alleen prins William zich voortplanten en volgens David Icke moet hij dat doen met een eierenleggend wezen nadat er wat kinnekes in een bakkes vol met stro zijn geofferd onder het paleis of het VatiCaan .
   Internet speak explained
   http://www.youtube.com/watch?v=pQYx1Cr1Dwk

  5. @ Hyper
   Eindelijk is er weer een levensteken van Cozmic…ik weet niet of het aan de naam ligt maar ergens wekt het iets van Sehnsucht…maar goed zal wel aan mij liggen en aan Hyper die ook altijd zo zwijmelt over Cozmic 🙂
   Ik moet wel zeggen dat ofwel men elkaar niet ziet en spreekt er toch bij ieder ‘schrijver’ hier op wtk een gevoel opkomt naar de persoon erachter zeg maar.
   Zou dat dan met je eigen mind samenhangen? Quasi zo een combinatie van fantasie, onderbewustzijn, hersenspinsel…

  6. @ Cozmic
   Gelukkig ben je niet weggeweht of dan weg geblazen 🙂
   Het is echt heftig dat je nu naar een tijd kunt zien wat de globalisering voor een effect heeft op alles.
   Het moet alles veel kleinschaliger maar dan kan Nederland niet meer exporteren. De meeste bedrijven produceren meer eten dan wij hier kunnen opeten. Alles draait toch om winst. De ratrace is overal in onze samenleving. Nooit is het genoeg, of goed, het moet altijd beter of meer…brrr.
   En de plannen van de bigbrother’s op deze wereld gaan verder….namelijk zo hoe je schrijft…eerst begint het in de natuur, dan de dieren en uiteindelijk de mens.
   Ik zal naar de link gaan kijken…

  7. Absoluut Sehnsucht Monica!

   Als je iets wil weten over de roots van Cozmic dan is dit een prijs docu, een tijdje terug was dit zijn tip van de maand;

   The Real Dirt on Farmer John
   http://www.youtube.com/watch?v=uhMWz1QWQ0g

   Na mijn tiende jaar mocht ik het ruwe ruige eiland Wieringen verlaten en kwam op 10 meter afstand terecht van een machtig mooi ouderwets gemengd boeren bedrijf met drie kinderen van ongeveer mijn leeftijd, in die tijd was het groene hart nog groen en niet vol gebouwd, 3 jaar paradijselijke ervaringen en indrukken opgedaan op een echte boerderij met alles er op en er aan, 3 trekkers en nog veel meer, na die 3 jaar jaar werd het mij op een vreemde manier afgenomen..

   Daarna is het nooit meer echt goed gekomen of juist wel, sinds dien heb ik ook heel veel Sehnsucht, zullen wij ook een boerderij beginnen Monika, Cozmic heeft veel know how en we doen net of we niet veel geld daarvoor nodig hebben, dat de Sehnsucht Traum een vorm krijgt, Ruurd Walrecht en zijn ‘Oerakker’ opnieuw gestalte geven, hoe weet ik nog niet, elke vierkante meter grond in Nederland schijnt bezet te zijn, maar ook weer niet, alle beton en grind en stenen en giftige gamma schuttingen uit die luie yuppen tuintjes slopen en omtoveren in een vruchtbare groene Oasis, begint met Sehnsucht Traumen en informatie en kennis en dan stap voor stap Gestalt geven..

   dat elk blaadje en zaadje straks niet meer daar zomaar staat maar dat we er alles van weten en willen weten en ook als er weer eens veel wordt gerooid en plat gespoten, dat we vanaf nu weten wat er verdwijnt en of er wel wat bij komt en zo jah wat, en niet al die nep natuur verhaaltjes geloven over aangelegde ‘heide velden’ van ‘natuur monumenten’, daar zit meest een verborgen agenda achter die niets met natuur te maken heeft, meer No Go Areas creëren met beren en wolven, de laatste boeren verjagen en de mensen de stad in dwingen (Agenda 21). Er schijnt bij ons in Ruinen al een wolven fokkerij te staan en er gaat nog steeds geen lampje bij de mensen branden..

   En als je ooit eens echt fruit en groente en kruiden geproefd hebt dan wil je nooit meer die éénvormige water bommen ellende eten..

  8. Ja, ik doe mee.
   Ben ook op het platte land opgegroeid….fruit direct van de bomen….dat kon omdat alles open was…kersen, pruimen, appels en peren, omhoog klimmen en dan maar eten tot je niet meer kon. Ik was altijd buiten in de winter met de slee want er waren heuvels, zomers in de velden, in hooi tentjes gekropen, school vriendjes met boerderijen….de kippen, de varkentjes…de koeien….ik heb er van genoten. Ging vaak mee helpen, appeloogst, wijndruiven en aardbeien. En het bos…oh wat was ik daar graag, vaak ook alleen…voor de rust. De weilanden met oude fruitbomen glooiende landschap. Het was inderdaad paradijselijk. Mijn heel leven ben ik dit gevoel nooit vergeten. Ook nu nog is het bos mijn grote vriend maar ook die Weite wat je hier in Nederland hebt. Het zich in de wind bewegen, je hoort geen woorden meer alleen maar wind…
   Je hebt gelijk met de bossen. Vind het wel apart met de wolven want ik dachtvoelde toen het in de media om een wolf ging dat ze zo mensen bang maken om naar het bos te gaan. Of het moet dan alleen maar als een soort attractiepark met alle onzin erbij.
   In Duitsland zijn ook haast geen oerbossen meer. Blijkbaar 80% is gecultiveerd dus speciaal aangelegd voor de kap of voor zogenoemd beheer. Eigenlijk de baas willen spelen over de natuur. Alleen oude(re) mensen weten nog hoe het vroeger was, die zijn een soort tijdsdocument. Wat denk je van al de kinderen die nooit zo iets hebben ervaren. De boze machten willen niet dat ze vrij denken en zich daardoor ook niet vrij gedragen. Alles moet in in een richting. Soort gelijkschakeling…dat doet mee denken aan…je weet wel.
   Ik noemde dat altijd het Bonduelle-systeem. Er was in mijn jeugd een reclame spot van worteltjes van deze merk. Die moesten dan allemaal door een gaatje in het blikje….maar niet alle worteltjes pasten erin alleen de zogenoemde bonduelle worteltjes die dus zo een vorm hadden. Is al heel lang geleden maar ik hielt daar deze theorie aan over…
   Hyper, ik hoop dat het goed met je gaat en hier is nog een apart muziekje van de eigen Glenn Gould die Bach speelt….zo mooi hoe het klinkt…mijn hart gaat open…
   http://www.youtube.com/watch?v=Gv94m_S3QDo

  9. @ Hyper
   Ik had graag nog meer geweten over de wolven in Ruinen. Klinkt best spannend….en ook over de boerderij die we zouden beginnen ;)….zullen we niet liever naar Spanje?
   Met genoeg water heb je daar volgens mij goede grond.
   Trouwens Goa is een plek waar toen al veel ‘hippies’ kwamen. Ik heb toen vrienden bezocht die daar vaak een paar maanden in de winter verbleven.
   Ik zat niet in een hotel maar bij Indiase mensen in het huis. Je huurt een kamer. De vrouw moest al het werk doen en de man was aan de drank.
   Je hebt daar veel tekort aan water. Dus je moet het met een emmer per dag doen. Dat haal je bij een waterput midden in het dorp waar je tussen de koeien en mensen in staat. Er zijn daar ook veel dance-trance-techno party’s en toen ook een heleboel Israëli’s die vieren dat ze naar 2 jaar militair eindelijk vrij zijn. Jongens als meisjes. Eerlijk gezegd vond ik daar veel ’toeristen’ niet echt respectvol omgaan met het land en de mensen. Maar ze laten geld achter en dat is voor veel Indiase mensen een belangrijke inkomst. Het lijkt daar net nog de middeleeuwen, ossenkarren en ploegen van hout. India als land heeft absoluut impact.

 2. overwegingen van 35 jaar hyperdynamies tuinieren doen tranen opwellen …
  enerzijds door herkenning der grondtoon dezer dokumentaire,
  anderzijds door het niet kunnen stoppen van zoals gesteld de agressieve,
  dood en verderf zaaiende westerse ‘beschaving’ …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.