Advertentie

Iets voor jou: ‘Reclaim the seeds’..?!


De lente is in aantocht en dat betekent voor veel volkstuinders en mensen die een plekkie in hun gewone tuin hebben voor fruit en groenten, dat ze al weer volop plannen zitten voor het zaaien van groente. Maar voordat alle zaden en planten weer allemaal de grond in kunnen, vindt in Amsterdam in het weekend van 10 en 11 maart 2012 een zadenbeurs plaats.
Dit gaat een evenement worden waar tuinders, mensen met een volkstuin en collectieven zaden kunnen ruilen, weggeven en verkopen. Daarnaast zal er een uitgebreid programma zijn met workshops, films en een debat. Met dit initiatief willen we bereiken dat de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen behouden blijft en dat de zaden uit handen blijven van grote agro-bedrijven. Hier het hele verhaal over ‘Reclaim the Seeds’..

* * *

 

Iets voor jou?

‘Reclaim the Seeds’ zadenbeurs in Amsterdam komend weekend

 

Ruilbeurs, informatiemarkt, workshops, debat,

‘guarilla gardening’ en de aanleg van een nieuwe stadstuin.

x

x

Op 10 en 11 maart is het zo ver: een heel weekend in het teken van groentezaden in Amsterdam. Op zaterdag 10 maart is er in de Plantage Doklaan een grote overdekte markt met kramen van organisaties en particulieren die zich toeleggen op het in stand houden van diversiteit en keuze op ons bord. Bij de zadenbeurs zullen honderden verschillende soorten groentezaden en pootgoed worden geruild, verkocht en weggegeven.

De aanwezige biologische veredelaars, tuinbouwers, verenigingen, heemtuinen, volks- en stadstuiniers wisselen ook hun kennis en ervaringen uit. Deze beurs is een echte aanrader voor elke Amsterdammer met een groentetuin of groente aspiraties op het balkon.

Naast de zadenmarkt is er een omvangrijk programma met workshops, films, eten en muziek. Vanaf 16u30 is in de Hortus Botanicus een debat over de toekomst van ons zaaigoed. (zie extra informatie onderaan)

Zondag 11 maart staat in het teken van op de stad gerichte activiteiten. Na een start met praktische workshops in de Plantage Doklaan gaan alle deelnemers de straat op in bermen, plantsoenen en parken eetbare planten te zaaien.

Vanaf 14:30 zal bij de Valreep, het gekaakte dierenasiel in Oost, een nieuwe buurtmoestuin worden aangelegd. Op deze locatie zal door Cityplot en Boerenstadswens uitleg worden gegeven over diverse andere collectieve tuinprojecten in Amsterdam.

Gezond en verantwoord voedsel is in. Ook in Amsterdam zijn steeds meer mensen op zoek naar naar duurzame alternatieven voor het industriële voedselaanbod. Dit kan zowel door een kritisch te consumeren, maar ook door groente te verbouwen en zo de stad groener te maken.

“Er is niets lekkerder dan een maaltje zelfverbouwde en gedopte boontjes. Daar kan de troep uit de supermarkt niet tegenop. Doordat grote bedrijven als Monsanto en Bayer steeds meer bepalen wat er verbouwd wordt valt er in de winkel ook steeds minder te kiezen.” aldus Flip Vonk, een van de organisatoren van het ‘Reclaim the Seeds’ zadenweekend.

Reclaim the Seeds! Maak het mee op 10 en 11 maart: Laat de lente komen!

Locaties en tijden:

zaterdag 10 maart

zadenbeurs en workshops: aanvang 10:00, locatie Plantage Doklaan 8-12

debat: aanvang 16:30, locatie de Hortus Botanicus,  Plantage Middenlaan 2a

zondag 11 maart

workshops: aanvang 11:00, locatie Plantage Doklaan 8-12

aanleg buurttuin: aanvang 14:30, locatie de Valreep, Polderweg 120

Meer informatie over de deelnemers en het programma is te vinden op: http://reclaimtheseeds.nl

– Het debat –

 

Bittere humor, maar de kern van de zaak: Hoe kun je 'eigenaar' zijn van 'voedselzaden'..? En toch lijkt dat het enige doel van bedrijven als Monsanto, ondanks allerlei mooie, maar loze verhaaltjes van hun kant. De onschadelijkheid van GMO is daarbij ook een uiterst omstreden punt, en nog NOOIT bewezen!

Tijdens de zadenbeurs worden vrije, patentloze, ‘rechteloze’ zaden uitgewisseld. Aan het eind van de middag zal door middel van een debat het verspreiden en het gebruik van vrij zaaigoed in een bredere maatschappelijke context worden geplaatst. Het doel van dit debat is om de theorie van zadensoevereiniteit te koppelen aan de realiteit:  Hoe gaat zadensoevereiniteit er in de praktijk uit zien en welke partijen spelen daarbij een sleutelrol?

Panelleden:
– Maaike Raaijmakers (Sichting Zaadgoed)
– Jurgen Holzapfel (European Seed Campaign)
– Loes Mertens (De Bolster, biologisch zaadbedrijf)
– Kempe van der Heide (Nederlandse Akkerbouw Vakbond)
– Robert Koekoek (tuinder)
– Lieven David (VELT, vereniging ecologische hobbytuinders – ovb)

Discussieleiding: Sandor Schiferli (Slowfood Nederland)

1 gedachte over “Iets voor jou: ‘Reclaim the seeds’..?!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.