WantToKnow.nl

We zijn het zat..!!

x

We zijn het zat..!!

2014 WantToKnow.nl/.be
(2014 © VPRO’s ‘Tegenlicht’ HIER)

x

‘Tegenlicht’ is het uiterst informatieve programma van de VPRO, waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap. Het in onze ogen, kwalitatief hoogstaande programma, heeft als voornaamste doel om inzicht te verschaffen in de wijze waarop de samenleving zich vormt, zowel in ons land als daarbuiten, en de factoren en invloeden die daarbij een rol spelen.

Het programma nestelt zich nadrukkelijk aan de frontlinie, en zoekt haar verhalen op die plekken waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, uitgetest en bekritiseerd. Via gedurfde, niet voor de handliggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses wil de VPRO haar kijk geven op de wereld; zowel op nationale als op internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven.

tegenlichtRegisseur Martin Kieft maakte deze aflevering van ‘Tegenlicht’, een aflevering die je -als wanttoknow-bezoeker- zéker zal interesseren..! Banken, bonussen, bezuinigingen en toenemende ongelijkheid zorgen voor onbehagen onder burgers. Tegenlicht onderzoekt het groeiende gevoel van onbehagen en vraagt zich af waar de opstand blijft. Want bezuinigingen en groeiende ongelijkheid leidt tot onrust en onbehagen. Maar waar blijft de opstand?

Banken, bonussen, bezuinigingen en een toenemende ongelijkheid in de samenleving zorgen voor een groeiend gevoel van onbehagen onder burgers. ‘Cynisch, somber en woedend’ om met de woorden van financieel geograaf Ewald Engelen te spreken. Hij pleit voor drastische hervorming van de financiële sector. Maar er verandert weinig. Banken lobbyen uiterst succesvol tegen nieuwe regelgeving, politici zijn vooral bezig met dagkoersen en het verschil tussen rijk en arm neemt verder toe. Burgers voelen zich machteloos tussen dit lobbygeweld en dat leidt tot afnemende interesse in politiek, lage opkomst bij verkiezingen en een lethargische houding van niets-doen.

Toch lijkt het pleidooi van Engelen een stem te geven aan een smeulende, nog ongeuite woede. Tegenlicht onderzoekt het groeiende gevoel van onbehagen en vraagt zich tegelijkertijd af waar de opstand blijft. De bezuinigingen en de groeiende ongelijkheid leidt tot een nieuwe klasse ontevreden burgers, die zich niet vertegenwoordigd voelen door de politiek. De Engelse socioloog Colin Crouch analyseert hoe de afgelopen twintig jaar de macht van de democratisch gekozen parlementen afneemt, ten faveure van het bedrijfsleven en internationale instituties. Stemmen heeft minder zin, omdat gekozenen de belangen van de kiezer steeds minder op het netvlies hebben. Het leger van 15.000 lobbyisten in Brussel, bijvoorbeeld, blokkeert regelmatig beleid dat de burger weer centraal zou stellen.

Loesje verkiezingenOnmacht..!
Wat doe je als normale simpele burger met je frustratie over het vastgelopen systeem? Onder het motto ‘We zijn het zat’ startte trucker Jerry Agema een actie om de snelwegen plat te leggen op 7 maart. Zijn bericht op Facebook werd binnen korte tijd 60.000 keer geliked en tot zijn eigen verbazing was Agema opeens de organisator van een breed maatschappelijk protest. Maar leidt zo’n actie ook tot verandering? Geeft het de burger weer het vertrouwen dat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen?

In de VS, waar de macht van geld in de politiek al langer een probleem is, vecht USPIRG terug. Via onderzoek probeert de organisatie scherp te krijgen wat de bevolking nu echt wil, en brengt de uitkomsten hiervan in de wandelgangen van de macht onder de aandacht, als een soort ‘lobbyist van het volk’.  Maar er komt steun uit onverdachte hoek; het World Economic Forum en het IMF berichtten recent over de groeiende kloof tussen arm en rijk als bron van zorg voor de stabiliteit van de samenleving. Niet vanwege humanitaire redenen maar omdat de economie eronder lijdt want arme mensen kopen niet.

Waar moet de oplossing dan vandaan komen? Hoe zorg je ervoor dat burgers weer serieus genomen worden David van Reybrouck, schrijver in België, zag enkele jaren geleden dat de democratie in zijn land er slecht aan toe was. Hij organiseerde een burgerforum, de G1000, om meer aandacht te krijgen voor wat de bevolking precies wil. Zijn initiatief vindt navolging in Amersfoort, waar burgers en politiek samen proberen scherp te krijgen wat er in de stad moet gebeuren. Maar of dat voldoende is om de woede te dempen?

Kijk naar deze uitzending van ‘Tegenlicht’ en vraag je af, wat jij zou willen en kunnen doen om het gevoel van onmacht te transformeren in daadkracht.. ‘We zijn het zat!’.. (Regie: Martijn Kieft, rResearch: Robert Kosters, productie: Helen Goossens, eindredactie: Henneke Hagen Frank Wiering)

x

264 Reacties op We zijn het zat..!!

Plaats hier je reactie


Spelregels bij de reacties/ het reageren onder artikelen

 • blijf bij het onderwerp en dwaal niet af naar bijzaken. Dat maakt het voor lezers van de reacties ook prettiger.
 • blijf beleefd en gebruik geen scheldwoorden; stevige taal is prima, als het respect gewaarborgd blijft.
 • wij houden ons het recht voor, zonder enige verantwoording, noch opgave van reden, reacties te verwijderen (wordt niet gemeld!) of toegang tot reacties te blokkeren.
 • maak er een respectvol samenzijn van, hier op de site! WELKOM!
Wilt je een Persoonlijke Avatar afbeelding bij jouw reacties?

Je e-mail wordt nooit gepubliceerd of gedeeld met derden.

 • garriet60

  je kunt wel zeggen !! kom op mensen wij?? moeten hier iets aan doen ! maar ik verzeker je dat er niemand op staat de mensen laten zich liever onder sneeuwen dan dat ze ook iets ondernemen ze zijn te ?? bang of zijn athetich om ook maar iets te doen .dus blijft het gewoon doorgaan met waar ze het in de kamer mee doen ONDERDRUKKEN!!

  47
 • jenne

  De Doden herdenking komt er weer aan, rij naar rij mannen in blauwe blazers volgehangen met onverdiende medailles, baretten op hun hoofd, goed verzorgd met de glimlach van een held op hun gezicht.
  De echte helden zijn vaak al lang gleden overleden, deze mensen hebben nooit gekregen wat ze verdienden, want ze lieten zich niet mannipuleren door de kwade elite.
  De Joden hebben onze herinneringen en gebeurtenissen, heldendaden weggepoetst en herplaats met hun Oostenrijkse Anne Frank, mijn generatie mensen achter latend met veel trauma’s die nooit worden genoemd benoemd of uitgesproken, wat er voor ons blijft is een zwart gat, vol met slechte en soms onverklaarbaar mooie herinneringen.
  Zal zeker stil staan bij wat er werkelijk gebeurd is in mijn vaderlandje, na het weg lopen van ons Koningshuis, de ratten verlieten het zinkende schip, denken aan die arme donders die nog net na de bevrijding werden dood geschoten in Velzen door de binnenlandse veiligheids diens, dit soort loop er nu nog rond te stappen in Nederland, handlangers met bloed aan hun handen, en dan Hannie Schaft met haar bos rode haar, in de duinen vermoord door Nederlandse handlangers, ik kan U raden hoed U voor dit soort tuig ze zijn van alle tijden, groet Jenne

  46
  • Sun

   Mike Adams is pissed. 🙂
   Keihard en glasheldere uitspraken van Mike Adam…..
   De “power” / energie van Mike springt van de monitor.
   De media black out mbt de Bundy Ranch heeft gezorgd voor een enorme toename in lezers van alternatieve media. sneeuwbal-effect.

   http://www.naturalnews.com/044728_federal_agents_rules_of_engagement_new_media.html

   45.1
  • Sun

   “This concept does not compute with many federal agents because they were not taught the real roots of power in a free society. They are taught that a law written on a piece of paper is an absolute, irrefutable power which can never be questioned by lowly “civilians.” In reality, a law is nothing more than mutual consent of the governed. That consent, it turns out, can be invoked at any time if those who apply the law do so in a way that is egregious or unreasonable. All government power comes from the People, after all, and can therefore be revoked by the People if government becomes abusive or overreaching in its exercising of that power.”

   45.2
 • jenne

  Zeg zijn we niet een beetje te Theatraal aan het réageren geslagen, betrap me op eens op een beetje te veel gevoel naar de WTK lezer toe, het gaat allemaal een beetje op een verhouding lijken je wilt wel réageren maar met een beetje te veel tederheid en respect naar de ander toe, vooral geen pijn doen, hé hé beste vrienden we vormen een kring en dansen te samen de Sardaigne, de dans van de vrije mens.

  44
 • jenne

  Net terug from the market, t’is een stuk friser in eens, we zaten als een zooitje kouwe kraaien op het terras bij ons cafétje, geen wit wijntje maar café met eau de vie, want dat hebben we nodig vie heel veel vie, had het over Hotel California, nou zeg ze doen allemaal mee, ja we willen allemaal zo graag langdurig gelukkig zijn, maar kunnen ons hebzuchtige stukje hypokrisie toch niet zo gemakkelijk afleggen, de plannen voor een gezellige bijeenkomst onder het drinken van veel goede wijn en wat eten zijn weer gelegd,
  dan gaan we het weer over het verbeteren van de wereld hebben, voor lopig wacht de Zondags lunch, witte droge wijn met veel asperges en roombotersaus en vers stokbrood, prettige Zondag allemaal.

  43
 • JaNee

  Boek; De rijkdom van de Law of Attraction quote; blz 219 Het klinkt misschien vreemd, maar de snelste weg naar een verbeterde
  werkomgeving is te zoeken naar dingen in je huidige omgeving die je
  een goed gevoel geven. De meeste mensen doen precies het
  tegenovergestelde: ze wijzen naar de tekortkomingen in waar ze nu
  zijn, in een poging een verbeterde omgeving te rechtvaardigen.

  42
 • cozmic

  Daar is ie dan: het allerlaatste activistisch getinte artikel dat ik ooit nog zal schrijven. De koek is op en de maat is vol. Het is bepaald geen mooie tijd geweest en laat dat nu geheel toevallig één van de voornaamste redenen zijn om qua activisme de pijp aan Maarten te geven. Na ruim twintig jaar fanatiek bezig te zijn geweest met het verbeteren van de menselijke toestand is het nu dan eindelijk over en sluiten. Bereid u zich dus vast voor op een schreeuwerig en bepaald niet humoristisch getint afscheidsschrijven.

  Activisme heeft absoluut geen zin meer, voor zover het dat ooit wel gehad heeft. We stevenen af op een situatie waarin de planeet waarop wij verblijven volkomen onleefbaar wordt. Door ons toedoen, welteverstaan. En dat is niet slechts hilarisch gekkiegeschreeuw, dat vinden de Verenigde Naties tegenwoordig ook. Het is onmogelijk om dit tij te keren aangezien we onszelf hebben laten vangen in een “samenleving” die slechts draait om één ding: geld. En we worden met grof geweld geregeerd door onmensen die zich dus ook alleen maar druk maken over dat ene lullige dingetje.

  Onze ziekelijke focus op geld heeft ons genekt. Hadden we als diersoort gekozen voor een ander pad waarin verheerlijking van geweld door een groepje geld-en machtsgeile psychopaten niet als volstrekt normaal beschouwd was geweest, dan hadden onze levens er waarschijnlijk totaal anders uitgezien. Helaas. Dat deden we niet. Op een voor mij onverklaarbare manier is buigen voor psychisch gestoorde plantageopzichters iets dat de massa als volkomen normaal beschouwt. Uiteraard heeft indoctrinatie vanaf de peuterleeftijd daar flink aan bijgedragen, maar zelfs dan zou je verwachten dat mensen intelligent genoeg zijn om iets verder te denken. Vergeet het maar. Kansloze conditionering is blijkbaar helemaal wenselijk.
  lees verder >>>> https://meedogenloos.nl/2014/04/12/epiloog/

  41
  • Anna11

   Coz, door het aan te kaarten, daagt er bij een ander misschien ook iets.
   Blijven aankaarten, dus doorgaan…

   41.2
  • Anna11

   En er dus niet mee ophouden.
   Je vervult een belangrijke rol, iig in mijn optiek.
   Maar je mag altijd een andere weg kiezen als die je meer vervulling geeft.
   Ook goed, maar ga je dan wel missen.

   41.3
  • cozmic

   Ik doe gewoon lekker mijn ding Anna.
   Vooral de inspiratie laten stromen, maakt niet uit welke kant op 😉
   Eentje in jouw straatje 😉 http://www.youtube.com/watch?v=EmDQFWNjHpA

   41.4
  • Anna11

   Gelukkig Coz, dat is belangrijk namelijk, doen waar je je goed bij voelt, maar zeker je eigen ding doen.
   Veel goeds toegewenst daarin, en hoop je ergens ooit te ontmoeten.

   41.5
  • Paul 5.5

   Coz mijn laatste pijp, wil je die aan Maarten geven, dan kan ik ook de geest geven aan deze fuk wereld, tijd voor een ander level in beleefkunde.
   http://www.akantiek.nl/bestandenAkantiek/a1842ws.jpg

   41.6
  • Paul 5.5

   Wat een drama weer Anna, soms gaan we allemaal wel eens wat verder in het leven dan rond blijven hangen op een vlak van bezinning. Waarom omdat je op een geven moment geen vooruitgang meer boekt. Dan sat je stil en wil je weer vooruit met andere inzichten . Maar trieste is dat er weer niet goed gelezen wordt en dat betekend dat er al een goed geplaatst stukje tekst niet goed begrepen wordt. Coz is slim en de rest heeft weer het nakijken. Ik kijk zelf de hele tijd mee en geniet met volle teugen van het simpel mindend denken van de meeste hier, behalve Coz en Hyper, Doorsnee klasse van Marcel en heerlijkheden van Jerry en Odette, die net als Sun & Jenne iets in de goede richting kunnen duwen waar je graag blijft hangen. De rest kan me gestolen worden omdat de meesten in hun eigen wereldje geparkeerd willen blijven. Op zoek naar een ander labiel level met uitdagingen en een kunnen met nieuwe bezienswaardigheden. Pennen vast houden zullen we altijd blijven doen al is het elders en ginder.

   41.7
  • monika

   Paul, ook niet leuk je post naar Anna toe. De ene mens de hemel in prijzen en een ander een koude douche geven. Ergens zegt dit wel veel over jou. Laat het gewoon los, steeds die groepsvorming. Je bent geliefd, wees blij en (ver)oordeel niet 😀

   41.8
  • Rag

   En maar klagen, misschien 2 auto,s, zeker 2x op vacante, men moet kijken naar je zelf en niet naar andere,
   In de zomer zitten de wegen vol met caravan,s op de luchthaven is het zo druk dat het lijkt of een ticket net zo veel kost als een broodje kaas.
   Ga eerst eens nadenken.

   []
  • jenne

   Beste COZMIC, je moet in het midden van de nacht niet zulke nare beslissingen willen nemen, wacht op de Zon, Ignaton deed dat ook voor zijn belangrijke beslissingen.
   We kunnen en willen je niet missen, dat moet toch duidelijk zijn!
   Ook hypokrite leugenachtige halve gare mensen zo als wij hebben hun waarde, als je je niet kronkelt als een slang, kun je in deze wereld niet recht opblijven staan, dus vergeef ons onze zonde, en blijf in ons midden, laat je niet losweken van ons door zoetgevooiste sirènes
   die zeggen de waarheid te doen zegevieren!

   41.9
  • cozmic

   Jenne, dit was een stukje uit een betoog van Michiel, de oprichter van Anarchiel. Niet mijn woorden dus, er staat ook een LEES VERDER>>link bij.
   Maarten heeft zat pijpen, de mijne krijgt ie voorlopig nog niet.
   Nu weer lekker naar buiten in de zon, wifibusters bouwen.

   41.10
  • Anna11

   Coz,indrukwekkende epiloog van Maarten.
   Corruptie alom, Nederland is zo ziek…
   Las vanochtend het relaas van Ton inzake de zoveelste zitting inzake Baybasin.
   http://www.hethaagsecomplot.nl/20140413-i-am-talking-to-your-uniform.htm
   Daar het mooie gedicht van Annie MG Schmidt:

   Als eindelijk…

   De dingen die je erg graag wilt, die komen op den duur,
   ze komen vroeg of laat, maar meestal laat, dat is zo zuur.
   Wanneer je jong bent heb je doorgaans nooit een cent in kas
   en áls je eind’lijk geld hebt voor een hele dure jas,
   dan staat ie je niet meer.

   Wanneer je jong bent heb je vijfenveertighonderd plannen,
   je komt alleen nooit verder dan de potten en de pannen,
   je wordt je hele leven al bedisseld en bedild
   en als je eind’lijk tijd hebt om te doen wat je graag wilt,
   dan wil je het niet meer.

   Wanneer je jong bent doe je alles hopeloos verkeerd,
   je hebt nog geen ervaring en je hebt nog niks geleerd.
   De liefde? en de kinderen? wie doet het dadelijk goed?
   En als je eindelijk wijs bent en precies weet hoe het moet,
   dan hoeft het niet meer.

   Annie M.G. Schmidt, uit: ‘Tot hier toe’, 1988.

   41.11
  • Anna11

   Maarten pffff hoe kom ik daar nu weer bij, misschien de pijp aan Maarten geven 😉
   Bedoel Michiel…

   41.12
  • Paul 5.5

   @ Monika

   Je bent misschien weer niet goed gemutst vandaag, Hotel California van Jenne die aan het verwenne is, zeker gemist. Ik schrijf wat ik weet en draai er geen rooie doekjes om. Wat je zelf over me aan haalt is een beeld van je zelf, niet van de mijne. Het gaat om goed lezen en nog eens lezen voordat je wat post. Denk daar maar eens goed over na voor dat je met ergenissen gaat lopen te gooien. Is zo zonde om dat te doen met al dat mooie weer buiten. Heb zin in een bordje met Penne van Jenne.

   41.13
  • monika

   Ja ja, is al goed 😛

   41.14
  • cozmic

   Ja Paul, niet iedere slecht gemutste muts weet van de hoed en de rand, ze hebben vaak ook nog eens geen hoge pet op over iets en dan krijg je het gedonder in de glazen, want de gemiddelde leesbril is van plastic. Zit je weer tussen de krassen door te lezen en snap je geen bal van het spel, mam man tis me wat, dat dan weer wel, zei ze snel.

   41.15
  • JaNee

   Zolang ik niet voor eeuwig slaap schrik ik af en toe wakker

   41.16
  • JaNee

   En Paul hoeft niet meer op te zouten die neem ik voor een korreltje zout 🙂

   41.17
  • JaNee

   Zo ben ik sta recht voor je, beeld wat jij wil schetsen van mes in rug laatst niet oke sta recht voor je Paul.

   41.18
  • Paul 5.5

   Janee je naam zegt het al zelf, draaikont nr 1. jammeren en jouwen zonder inhoud. Veel plezier met je spatels en schildersmessen, je kan me dorst niet meer lessen. Ik ben helaas zoutloos beperkt bezig, dus weer mis geschoten voor Pasen. Je schildert en hugt veel beter dan je gericht schrijven en hazen vangen kan. Vooral als ze uit een hoge Cozzy hoed meten komen.
   😉

   41.19
  • Paul 5.5

   @ Cozmic

   Gooi de rest maar in mijn pet, komt goed soms ook van mij een snauw als het moet. Ah life sucks big time of niet soms.

   41.20
  • cozmic

   Fuck em

   41.21
Feedback
Home

Beste Bezoeker, de website gaat om ongeveer 15:30 in onderhoud voor een noodzakelijke upgrade.

Bedankt voor uw begrip!

Het WantToKnow Team.