Advertentie

Mamita, een ontroerend verhaal!


x

Mamita, een ontroerend verhaal!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Mamita is een boek over een moedige vrouw die Nederland verlaat om de vergeten kinderen in de Andes, in Peru, een beter leven te geven. Na een uitbundig leven in Amsterdam en na het verlies van haar grote liefde, besluit ze het roer drastisch om te gooien. Ze wil iets teruggeven aan het leven…

Journalist Inez van Oord (oprichter van het tijdschrift Happinez) ging samen met fotograaf Mirjam Bleeker, dertig dagen naar ‘Mamita Helena’, het tehuis dat Helena van Engelen heeft opgericht. Daar, in Niños del Arco Iris, startte Helena een project voor vergeten kinderen in Urubamba. 2 Vrienden van Inez en Mirjam, designer Pieke Bergmans en kunstenares Jet Bergmans, gingen met hen mee op deze intensieve reis.

De 4ier vrouwen, een fotograaf, een kunstenares, een designer en een journalist vertrekken naar Peru met het idee om een boek te maken. Een boek als eerbetoon aan Helena van Engelen, een boek over haar leven en haar project. Aangestoken door Helena’s motto ‘Ik wil teruggeven aan het leven’, geven de vier vrouwen in dit boek terug wat ze daar in Peru hebben ervaren. Zij geven het terug aan het papier, de een via indrukwekkend mooie foto’s, de ander via mysterieus mooie tekeningen, de derde visualiseert een droom vol symbolen en de vierde schreef alles op. Het boek ‘Mamita’ is daarmee het resultaat geworden van hun samenwerking met Helena van Engelen. Een magisch boek, ontroerend en vol compassie.

Inez van Oord; haar hart ligt bij haar vriendin Helena van Engelen, die in Zuid Amerika ‘Mamita’ is..!

Peru in de Andes..
Wat zoekt een Nederlandse vrouw in Peru? In de Andes, het gebergte waar je buiten adem raakt van de hoogte. En van de schoonheid.

Helena van Engelen: “Ik ben geïnteresseerd in de ziel van de mens, in het pad dat wij op gaan. Schoonheid behoort voor mij tot de essentie van het leven. Ik geloof dat, hoe arm je ook bent, je eigenwaarde kunt behouden door goed voor jezelf te zorgen. Ik geloof dat schoonheid schoonheid opwekt.”

Inez van Oord: “Mamita is een ontroerend boek geworden. Een boek over verlies, teleurstellingen, over doorzetten en overwinnen. Herkenbaar en hoopgevend. Er zijn zo veel mensen die hun leven willen omgooien en naar een ander land vertrekken maar met hangende pootjes terugkomen als blijkt dat het een oppervlakkig idee is geweest. Zo zit deze vrouw niet elkaar. Haar doorzettingsvermogen is onwaarschijnlijk en zeer inspirerend voor iedereen die echt iets wil betekenen, voor zichzelf en voor een ander.”

Een fragment uit: ‘Mamita’

‘Misschien is er geen woord voor te vinden als je grote liefde van de ene op de andere dag niet meer bij je is. Althans niet fysiek.

Ze hadden een mooi leven samen, een huis aan de gracht, een liefdevolle familie, een goed en rijk leven in alle opzichten. Maar Helena kende ook zijn zwarte dagen. Dan was er alleen maar duisternis in zijn gedachten. Vanzelfsprekend wilde ze er voor hem zijn, wilde ze hem helpen, hem redden misschien wel. En ergens ver weg, achter een bijna gesloten deur in haar gedachten, wist ze dat er een dag zou komen dat het zou kunnen gebeuren. Dat hij zou denken dat er geen uitweg meer was. Dat hij weg wilde uit dit leven.

En die dag kwam.

‘Maar dit verdriet is van mij. Daar blijf je van af.’ Ze had me al gewaarschuwd tijdens een voorgesprek, maanden voor ons vertrek. Ze vertelde dat ze, na zijn dood, ‘kruipend over de grond’ haar leven een richting wilde geven, dat ze totaal in zichzelf keerde, dat ze ook geen licht meer zag. Meer wilde ze er niet over kwijt. Behalve dan dat ze in die fase van haar leven, samen met haar kinderen, die documentaire zag over de vergeten kinderen van Peru. En dat was het moment, toen gebeurde het: ze werd geroepen. Als een blikseminslag was het. Haar hart nam het roer over en haar doel in het leven werd weer zichtbaar. Een paar jaar later kocht ze grond in Peru.’

* * *

Alle verhalen, tekeningen en heel veel prachtige foto’s, vindt je in het prachtige boek ‘Mamita’. Wanneer je dit boek bestelt, komen de revenuen volledig ten gunste van de kinderen van het kindertehuis van Helena van Engelen in Peru. Een bijzonder cadeau-idee..?

‘Mamita, moeder van een vallei vol kinderen’, € 19,95. ( ISBN 9789029585132)

bestellen via www.mamitahelena.com.

Iedereen die een bijdrage heeft geleverd, van de makers tot de drukker, van de distributeur tot de uitgever, allemaal deden ze het werk vrijwillig, uit liefde voor het project. Alles wat met de verkoop wordt verdiend, gaat daarmee direct naar de kinderen, naar de scholen, naar de artsen van Niños del Arco iris, Spaans voor ‘De regenboogkinderen’…!

x

 

4 gedachten over “Mamita, een ontroerend verhaal!

  1. De lust van de eenvoud borrelt bij mij op, de beleving van de ervaring is iets anders dan de gedwongen leermethode om mensen te willen helpen. Het draait dan ook op de Aarde continue om andere mensen, maar hoe staat hun armoede ten midden van hun middelen van bestaan?! Het refereert mij naar Ton van de Kroon, diens exacte verhalen die mij inspireren dat er toch nog een ander bewogen optiek aanwezig is in een ver stukje afgelegen wereld. Het gekke is dat ik meer van armoede kan genieten dan van een wereld die vol zit met wegwerp idioten en hun visies. Het zoeken naar de ziel van een cultuur een bevolking is een ambitie die men weerlegt op een verhoogt stukje niveau, zeker in het hier en nu. Prachtig verhaal met een ingesnoerde rode draad die iets kan vertellen een spiritueel niveau, dan spiritueel moeten aanhoren wat er voor enge wezens aan gene zijde de boel komen blokkeren. Terug naar de eenvoud in het leven, de bezieling her ontdekken en dan mee mogen kijken over de schouder van de verteller die er een boeiend verhaal van weet te maken. Proficiat! Mamita…

    1. Gisteren het boek binnen gekregen, wat een geweldig sterke vrouw die de problemen op haar pad niet uit de weg gaat! Petje af , ongelofelijk wat ze met haar kracht tot stand heeft gebracht , voor deze kinderen en hun leefomgeving!

  2. Ik heb dit kinderproject in november 2009 bezocht, tijdens een spirituele reis door peru. Ik was geweldig inder de indruk van het werk dat door Helena van Engelen en haar team daar wordt verricht. Ik geef even een linkje naar de website van onze reisleidster, Helma Derksen. Zij heeft in Nederland een sjamanistische opleiding gevolgd en is al heel lang reisleidster in Peru. Ze heeft heel goede kontakten met lokale Inca sjamanen en heeft in bepaalde reisprogramma’s een bezoek aan dit kindreproject opgenomen. Ik geef jullie even een link naar haar website http://www.qoyatika.com/index.php?q=home Ik kan jullie aanbevelen om met haar te reizen. Ik vind heel interessant wat ze schrijft op haar homepagina over Moeder Aarde, maar ook over het komende Waterman tijdperk en de relatie terug naar de Lemurische tijd.

    Als jullie op haar “home” pagina de link Kuychi kinderproject aanklikken, kom je op de website van het kinderproject van Helena van Engelen. Heel interessant en erg leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.