Advertentie

WNF: kom voor de dag met de WAARHEID!


De eerste voorzitter van het WNF, prins Bernhard der Nederlanden. Het glad-glanzende imago van Berhard kreeg door de Lockheed-affaire zijn eerste deuk. Inmiddels blijkt deze man verantwoordelijk voor een erfenis aan ergernis. De Bilderbergconferenties, die door hem werden geïnitieerd vlak na de Tweede W.O., zijn één van de schimmige erfenissen.

x

Het is eenvoudiger om in geheime operaties van de CIA door te dringen,
dan inzichten te krijgen in de geheime activiteiten van het WNF’

 Raymond Bonner,
Reporter New York Times

* * *

x

WNF: kom voor de dag met de WAARHEID!

2012 WantToKnow.nl/.be

x

Na het schrijven van een artikel over de documentaire van Wilfried Huismann over het Wereldnatuurfonds, het WNF, ruim één jaar geleden hier op WantToKnow, namen wij het besluit, de redactie van het TV-programma ‘Zembla’ te mailen en hen te vragen of zij nu de eerder aangekondigde documentaire nog gingen uitzenden. De film was aangekondigd, maar tot nader order uitgesteld.. Waarom..?

Het hele verhaal ging over de film van documentairemaker Wilfried Huismann die op zijn zachts gezegd ‘verontrustend’ te noemen is. Wil je er andere woorden voor gebruiken, dan zou je daar net zo eenvoudig ‘verbijsterend’ en ‘schandalig’ voor gebruiken. Mijn vraag was of ZEMBLA deze documentaire nog ging uitzenden? “Voorlopig doen wij hier helemaal niets mee!”, kreeg ik toen als antwoord van VARA’s ‘Zembla’-redactie. Maar het blijkt dat ZEMBLA nu een andere vorm gekozen heeft om de details van de film van Huismann te laten zien.. ZEMBLA bespreekt de film en checkt wat er waar is van de beweringen van Huismann. ‘Panda onder vuur’ heet de uitzending van afgelopen vrijdagavond.

Deze groenwasduvel is er in alle soorten en maten.. Kennelijk ook met een WNF-shirtje aan…

In de zomer van 2011 werd op de Duitse televisie de documentaire ‘Der Pakt mit dem Panda’ uitgezonden, gemaakt door voormalig scenarioschrijver van Tatort, Wilfried Huismann. Volgens het WNF zet Huismann in zijn film ‘het natuurbeschermingswerk van het Wereld Natuur Fonds (WNF) op een foutieve en zeer tendentieuze wijze in een kwaad daglicht’. Maar heeft Huisman de bijzonder zware feiten verzonnen..? Het lijkt opnieuw een sterk staaltje van de pot verwijt de ketel’ van het WNF. Want inhoudelijk gaat deze natuurclub niet of nauwelijks (indirect) in op de zware beschuldigingen. En als je iets moet doen in dit geval, is het toch om bij de wortel de zaak aanpakken..!? En dat laat het WNF ná… Waarom? Kom met de waarheid voor de dag WNF, dat in het belang van al die mensen die vanuit hun hart doneren en het WNF een warm hart toedragen..!

En zeker als ook andere onderzoeksorganisaties, zoals ‘Global Witness‘, heftige kritiek hebben op -laten we het netjes zeggen- de uiterst slappe houding van het WNF op de daden van haar ‘businesspartners’, dan lijkt het verhaal van Wilfried Huismann een deskundige weerspiegeling van de FEITEN! (HIER een ander artikel van Global Witness over illegale houtkap)

In haar rapport ‘Pandering to the logger’, komt de Britse onderzoeksorganisatie dus tot eenzelfde conclusie als Huismann. Global Witness doet in dit rapport verslag van onderzoek naar het GFTN, het ‘General Forest Trade Netwerk’, dat zo’n 20 jaar geleden werd opgericht door het WNF. De multinationals die aangesloten zijn bij dit netwerk, produceren, verwerken en verhandelen ongeveer 70% van gecertificeerd FSC-hout (duurzaam hout). Maar wat blijkt? Global Witness ontdekte dat er nauwelijks controle is op deze houtbedrijven! En hierdoor kunnen deze houtbedrijven, die dus met het WNF ‘samenwerken’ in het genoemde ‘GFTN’, al jarenlang grote schade aanrichten in uiterst kwetsbare gebieden.   Global Witness onderzoeker Tom Picken hierover in de ZEMBLA-uitzending: ‘Het ergste was nog dat het WNF in het begin deze bedrijven publiekelijk bleef verdedigen of glashard ontkende dat ze lid waren van het GFTN.’

Picken vindt dat als het WNF dit soort bedrijven helpt met het verkrijgen van een groen imago – terwijl die bedrijven zich regelrecht schuldig maken aan illegale kap – het WNF meer kwaad dan goed doet. Het WNF nam het dus in eerste instantie op voor de GFTN-bedrijven en stelde dat het rapport van Global Witness niet deugt. Maar toch zegt WNF-directeur Johan van de Gronden nu in ZEMBLA dat dankzij Global Witness het functioneren van het GFTN is geëvalueerd. ‘De toelatingseisen zijn strenger geworden en er afscheid is genomen van bedrijven die zich hebben misdragen.’
 Het lijkt erop alsof Van de Gronden zijn standaard PR-verhaaltje afdraait, daarin mooi weer speelt, en niet of nauwelijks wil toegeven dat het WNF bijzonder merkwaardig omgaat met het toekennen van haar panda-logo aan multinationals, die overal ter wereld ‘de beest uithangen’..  

Kijk hier naar de uitzending van ZEMBLA over de film van Wilfried Huismann, van vrijdagavond 30 November. Dit is de aankondiging van ZEMBLA:

‘Het Wereld Natuur Fonds (WNF), de beschermer van de beroemde reuzenpanda, ligt onder vuur. De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt door verschillende onafhankelijke onderzoeken en deskundigen onderuit gehaald.

Der Pakt mit dem Panda
De grootste kritiek wordt getoond in de Duitse documentaire ‘Der Pakt mit dem Panda’. De film laat zien dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist core business is, vooral goed is voor deze bedrijven. Ze krijgen een groen imago en dus meer sympathie van het publiek. Maar de dieren en het oerwoud zijn er niet mee gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging voor de natuur.

Kritiek
WWF Duitsland is woedend over de in hun ogen valse aantijgingen en stapt in eigen land naar de rechter om verdere distributie van de film te verbieden. Na een maandenlang gevecht, besluit de rechter dat de film overal uitgezonden mag worden. Zembla toont als eerste de betwiste fragmenten en onderzoekt: is de kritiek op het WNF terecht?

Research: Simone Tangelder
Samenstelling en regie: Hetty Nietsch
Eindredactie: Manon Blaas’

* * *

x

‘Het WNF kan de koers van de industriële monsters waar het mee samenwerkt,
niet beïnvloeden.
Het WNF is alleen een nuttig instrument om ’t slechte imago groen te wassen.’

x

Wilfried Huismann

alt= Bekijk de video in andere formaten.” />

5 gedachten over “WNF: kom voor de dag met de WAARHEID!

 1. Heb de uitzendig gezien, stelletje boeven bij het WNF, de tranen schieten in je ogen dat ze Montesanto een WNF keurmerk geven!! De beelden liegen er niet om, helaas geld stinkt niet en zeker niet bij het WNF, zie hun kantoren , salarissen directie etc
  Ik ben geen donateur meer en de collecte bus gaat ook voorbij!!

 2. Van mij krijgen ze ook al een tijd niets meer, neets meer. Aan geen een fonds. Allemaal schurken en ze lachen zich rot om ons. We zijn er alleen maar om hen te verrijken en ze zijn slim, o zo slim, de vuilakken; hen (de fondsen met commissarissen die weer in blablabla…) en die andere grootgrutters, adelbedeldom, bankiers en andere E-liminati. Zie de film Thrive!

 3. Het is eeuwige tweesnijdend zwaard.
  De straatarme, onderkomen bevolking ziet in het werk op de plantages een kans op een menswaardiger bestaan en grijpt die natuurlijk met beide handen.
  En de multinationals stellen hun projecten aan de buitenwereld voor als humanitair en een vorm van ontwikkelingshulp.
  Hoe geef je een straatarme boer de middelen om meer inkomsten uit de eigen productie te halen?
  Daar ligt in mijn ogen een uitdaging voor de plaatselijke en landelijke overheden.
  Zelf het heft in handen nemen ipv alles uit handen te geven, met alle rampzalige gevolgen van dien.
  Maar dan nog. We zien het overal : de plaatselijke boeren hebben steeds meer grond nodig en ‘maken’ die ten koste van de natuurlijke diversiteit van de plaatselijk fauna en flora. En een bloeiende gemeenschap groeit onvermijdelijk, vooral door oa betere voeding en gezondheidszorg.
  Ik denk dat de grootste bedreiging voor alle nog ongerepte gebieden en hun bevolking van ons komt : het westen.
  Door de westerse cultuur op te dringen als dé maatstaf van ontwikkeling en welvaart, wordt deze zonder onderscheid op een totaal andere situatie geprojecteerd. Met als resultaat een erg westerse ‘groei’ van honger naar nog meer, nog groter en nog rijker…..

 4. Geld doneren aan goede doelen organisaties die zetelen in peperdure gebouwen. Daar trap je niet in !!!!!!!!
  Het is een een twee drietje om te zien dat zulks niet deugen !!!

  Zoveel kleine organisaties die zich in alle openheid en eerlijkheid hulp bieden aan allerhande ellende in de wereld. Zij verdienen het om geld te krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.