Advertentie

Bewezen: Aarde overgoten met hoog-frequente energie..!


Bewezen: Aarde overgoten met
hoog-frequente energie..!

2023 WantToKnow.nl/be
x

Een van de hoogst-energetische kosmische stralen ooit gedetecteerd, het ‘Amaterasu’-deeltje, komt uit een ogenschijnlijk leeg gebied in de kosmos. Astronomen hebben niet alleen een zeldzaam en extreem hoogenergetisch deeltje ontdekt dat op aarde valt en voor verbijstering zorgt, maar ook omdat dit deeltje uit een ogenschijnlijk leeg gebied in de ruimte komt. Het Amaterasu-deeltje is genoemd naar de zonnegodin uit de Japanse mythologie, blijkt een van de krachtigste kosmische straling die ooit is gedetecteerd.

Men denkt dat alleen de krachtigste kosmische gebeurtenissen, op een schaal die veel groter is dan de explosie van een ster, in staat zijn om zulke energetische deeltjes te produceren. Maar Amaterasu lijkt te zijn ontstaan uit de Lokale Leegte, een leeg gebied in de ruimte dat grenst aan het Melkwegstelsel. Professor dr. John Matthews van de Universiteit van Utah hierover, als de co-auteur van het artikel dat in het tijdschrift Science (HIER), als de ontdekking wordt beschreven:

“Je volgt zijn traject naar de bron en er is niets dat energierijk genoeg is om het te produceren, dát is het mysterie – wat gebeurt daar in hemelsnaam? Dingen waarvan mensen denken dat ze energiek zijn, zoals supernova’s, zijn bij lange na niet energiek genoeg hiervoor; je hebt enorme hoeveelheden energie nodig, echt hoge magnetische velden, om het deeltje op te sluiten, terwijl het versneld wordt.”

Het Amaterasu-deeltje heeft een energie van meer dan 240 exa-elektronvolt (EeV), dat is miljoenen keren meer dan de deeltjes die bijvoorbeeld worden geproduceerd in de ‘Large Hadron Collider’, de krachtigste versneller ooit gebouwd op aarde. En gelijk aan de energie van een golfbal die met 95 km/u wordt weggeslagen. Het komt op de tweede plaats na het ‘Oh-My-God’-deeltje, een andere kosmische straal met ultrahoge energie die 320 EeV bedroeg en in 1991 werd ontdekt. Dr. Toshihiro Fujii, universitair hoofddocent aan de Osaka Metropolitan University in Japan, zegt over deze ontdekking:

“Toen ik deze ultra-hoog-energetische kosmische straal voor het eerst ontdekte, dacht ik dat er een fout gemaakt moest zijn, omdat het een energieniveau vertoonde dat ongekend was in de afgelopen drie decennia.”

Een mogelijke kandidaat voor dit energieniveau is een superzwaar zwart gat in het hart van een ander sterrenstelsel. In de buurt van deze enorme entiteiten wordt materie teruggebracht tot zijn subatomaire structuren en worden protonen, elektronen en kernen met bijna de lichtsnelheid door het heelal geslingerd.
Kosmische straling, echo’s van zulke gewelddadige hemelgebeurtenissen, regenen bijna constant neer op aarde en kunnen worden gedetecteerd door instrumenten zoals het Telescope Array observatorium in Utah, dat het Amaterasu-deeltje vond.

Onder een bepaalde energiedrempel lijkt het vluchtpad van deze deeltjes op een bal in een flipperkast terwijl ze zigzaggen tegen de elektromagnetische velden door de kosmische microgolfachtergrond. Maar van deeltjes met energie op het niveau van ‘Oh-My-God’ of ‘Amaterasu wordt verwacht’, dat ze relatief ongehinderd door galactische en extra-galactische magnetische velden door de intergalactische ruimte schieten; dat betekent dat het mogelijk moet zijn om hun oorsprong te achterhalen.

Artist’s impression van het Amataresu-deeltje. Wanneer kosmische straling met ultrahoge energie de atmosfeer van de aarde raakt, veroorzaakt dit een cascade van secundaire deeltjes en elektromagnetische straling. (Foto: Osaka Metropolitan University/Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige/PA)

Als je de baan ervan achterwaarts volgt, wijst dat in de richting van de lege ruimte. Ook het ‘Oh-My-God’-deeltje had geen waarneembare bron. Wetenschappers suggereren dat dit zou kunnen duiden op een veel grotere magnetische afbuiging dan voorspeld, een ongeïdentificeerde bron in de Lokale Leegte of een onvolledig begrip van hoge-energie deeltjesfysica. Professor John Belz van de Universiteit van Utah en co-auteur van het Science wetenschappelijke artikel:

“Deze gebeurtenissen lijken van totaal verschillende plaatsen aan de hemel te komen. Het is niet zo dat er één mysterieuze bron is, het kunnen defecten zijn in de structuur van ruimtetijd, botsende kosmische snaren. Ik bedoel, ik gooi maar wat gekke ideeën naar voren waar mensen mee komen omdat er geen conventionele verklaring voor is.”

De Telescope Array bevindt zich in een unieke positie om kosmische straling met ultrahoge energie te detecteren. Het bevindt zich op ongeveer 1.200 meter (4.000ft), de ideale hoogte om secundaire deeltjes maximaal te laten ontwikkelen, maar voordat ze beginnen te vervallen. De locatie in de Westelijke Woestijn van Utah, biedt op twee manieren ideale atmosferische omstandigheden: de droge lucht is cruciaal omdat vocht het ultraviolette licht absorbeert dat nodig is voor detectie; en de donkere hemel in de regio is essentieel omdat lichtvervuiling te veel lawaai maakt en de kosmische straling verduistert.

De Telescope Array zit midden in een uitbreiding waarvan astronomen hopen dat die zal helpen de zaak op te lossen. Zodra de 500 nieuwe scintillatordetectoren klaar zijn, wordt de Telescope Array uitgebreid over een gebied van 2.900 km2 (1.100 mi2 ), een gebied dat bijna net zo groot is als Rhode Island.

 

1 gedachte over “Bewezen: Aarde overgoten met hoog-frequente energie..!

  1. Interessant boek van Ismael Perez: Our Cosmic Origin. Lege ruimte bestaat alleen vanuit 3D perspectief! Zijn boek verklaart veel. Hij heeft ook een YT kanaal: “THEREALISMAELPEREZ”. Er zijn veel piraten, die zijn eerdere content gebruiken. Alleen dit kanaal is van hem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.